RECENZE: Samsung ATIV Book 4 450R - klasický notebook má jasně zacílené barevné provedení

3. 9. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

ATIV Book 4 od Samsungu nabízí alternativu pro ty, kteří chtějí místo záplavy dotykových zařízení spíše notebook klasické konstrukce. Na 15,6" model s příznivou hmotností a netradičním barevným provedení se proto podíváme blíže.

Samsung ATIV Book 4 450R - klasický notebook má jasně zacílené barevné provedení

Základní popis

Samsung pod svou značku ATIV nezahrnuje pouze tablety a tenké Ultrabooky, ale označuje již takto i notebooky klasické konstrukce. Na rozdíl od vyšších modelů se ATIV Book 4 zaměřuje spíše na méně náročné uživatele, pro které není co nejtenčí provedení hlavní prioritou.

Přestože ATIV Book 4 nepatří k modelům s nejvyšší mobilitou, stále si zachovává relativně štíhlejší profil. Do redakce se nám na test dostala 15,6 " verze v atraktivním červeno-bílém provedení. Ačkoliv konstrukce notebooku využívá plastové materiály, vzhled notebooku působí docela sympaticky a vyváženě. Vnější červená strana víka se může chlubit lesklou povrchovou úpravou, ovšem vnitřní část základny zdobí drobný reliéfní vzorek. Na tom sice na rozdíl od leštěného povrchu neulpívají otisky prstů, nicméně na světlé vroubkované ploše jsou zase zřetelnější případné částice prachu. Zvolená barevná kombinace nicméně působí atraktivně a určitě upoutá nejednu představitelku něžného pohlaví.

Zpracování je na solidní úrovni, s ohledem na použité materiály je základna poměrně stabilní. Trochu pružnější provedení má tenké víko, při silnějším zatlačení z vnější strany se už objeví na displeji vlnění barev.

Panty mají při otevírání spíše tužší chod, takže při otevírání notebooku se neobejdete bez pomoci obou rukou. Maximální možný úhel vyklopení víka se pohybuje okolo 130°.


Nabídka rozhraní představuje v současnosti základní standard. Na levém boku najdete ve směru zepředu jack pro připojení sluchátek/headsetu, jedno USB ve verzi 3.0, HDMI výstup, VGA výstup, konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Zbývající výbavu výrobce umístil na opačnou stranu, nachází se zde čtečka SD(HC,XC) karet a dva USB ve verzi 2.0. Na přední ani zadní straně už notebook žádné další konektory nemá. K nabídce rozhraní nelze mít velké výhrady, i když ještě jedno rychlé USB by určitě potěšilo a volného místa je pro něj na notebooku bez optické mechaniky dost.

Tendence zužovat profil jsou patrné nejen u Ultrabooků, ale stále častěji i u notebooků klasické konstrukce. Testovaný Samsung v tomto ohledu není výjimkou, provedení s šířkou profilu 23 mm je už docela štíhlé. Zbývající rozměry 376 x 248 mm už lze považovat za docela standardní. Mobilitu příznivě ovlivňuje také hmotnost, která činí pouze 1,98 kg a notebook v tomto ohledu mírně překonává konkurenční modely. Napájecí zdroj s výkonem 60 W váží 342 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je vyvedena v chiclet provedení a stejném bílém odstínu jako základna počítače. Rozložení vychází z obvyklého standardu s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem, upraveny ovšem byly některé méně používané klávesy. Kontextová nabídka je tak dostupná pouze přes Fn zkratku na numerickém bloku a méně používané klávesy Pause nebo ScrollLock chybí úplně. Naopak navíc najdete v prostoru klávesnice Fn Lock, kterým lze přepínat mezi standardním chováním řady F kláves a režimem, kdy slouží trvale pro multimediální funkce.

Klávesy mají nižší stisk, ale s příjemnou a jasnou odezvou, takže psaní je velice pohodlné. Potěší rovněž jasně vyčleněné kurzorové šipky, které jde snadno nahmatat.

Na přední hraně notebooku najdete čtveřici indikačních diod, ty informují uživatele o stavu zámků klávesnice, nabíjení a napájení.


Pod klávesnicí se nachází rozměrný touchpad, velká plocha je pro pohodlné používání vždy přínosem. Snímací elektronika funguje bezchybně, ovládání je přesné a s rychlou odezvou. Ovládací tlačítka tentokrát nejsou zabudovaná pod dotykovou plochou, ale byla vyvedena samostatně. I přes trochu mělčí stisk reagují jasně.

Hlavní HW parametry

Srdce počítače je založeno na platformě Intelu, nicméně se nejedná o poslední novinku, ale zavedenou platformu Ivy Bridge. Procesor Core i3-3120M pracuje na základní frekvenci 2,5 GHz a podobně jako jiné modely stejné řady podporuje z pokročilých technologií Hyper-Threading a virtualizaci (VT-x). Jedná se o standardní model s TDP 35 W, tedy žádnou úspornou a méně výkonnou verzi určenou pro tenké notebooky.


Výrobce notebook vybavil 4 GB operační paměti, kterou představuje jeden modul typu DDR3 pracující na frekvenci 1600 MHz. Druhý paměťový slot je volný pro rozšíření, oba jsou přístupné společně s pevným diskem po sejmutí krytky na spodní straně.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 587
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 524

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 101 749
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 927

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3512 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7657 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,18

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,05 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,51 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,39

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7583 MB/s

Na rozdíl od úsporných verzí Core i3, kde je někdy znatelná absence Turbo Boostu umožňujícího automatické přetaktování, nemá osazený procesor s výkonem žádný problém. Díky dostatečně vysoké základní frekvenci jsou výsledky na úrovni srovnatelné s úspornými verzemi Core i5.

Úložný prostor pro data poskytuje 2,5" disk klasické konstrukce v tenkém 7 mm provedení od společnosti Seagate. Nabízí kapacitu 500 GB, jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. Přenosový výkon je pro tento typ disků lehce nad průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 207 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Síťová konektivita zahrnuje obvyklé možnosti, gigabitový drátový Ethernet výrobce u tohoto notebooku na rozdíl od některých zástupců konkurence zachoval a bezdrátovou konektivitu zajišťuje kombinovaný Wi-Fi a Bluetooth adaptér od Intelu (podporuje sítě v pásmu 2,4 GHz standardů b/g/n)

Displej a grafika

Počítač je vybaven 15,6" LCD panelem s HD rozlišením (1366x768) a překvapivě matnou povrchovou úpravou. Přestože je panel vyroben technologií TN, kvalita zobrazení je o něco lepší než u levných lesklých displejů používaných v některých noteboocích. Znatelné to je především u barevného zobrazení, vertikální pozorovací úhel už má displej s ohledem na technologii klasicky omezenější. Podsvícení zajišťují dnes už běžné LED diody, nicméně maximální jas by mohl být ještě o stupeň vyšší.


Při běžném provozu zajišťuje zobrazení integrované GPU Intel HD Graphics 4000, teprve při potřebě vyššího výkonu se automaticky zapojí i dedikováná NVIDIA GeForce 710M.

Výkonnější grafická karta má sice k dispozici 2 GB vlastní paměti typu DDR3 nicméně připojené pouze 64 bitovou sběrnicí. Ani samotné jádro není úplnou novinkou, vychází z architektury Fermi, kterou využívala už GeForce 620M a některé další dřívější modely.


Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 13 442
  • 3DMark 06: 8635
  • 3DMark 11: P1227 (Graphics: 1113, Physics: 3115)

3DMark (2013):

  • Ice Storm: 48 558 (Graphics: 60 015, Physics: 29 110)
  • Cloud Gate: 4266 (Graphics: 5441, Physics: 2430)
  • First Strike: 741 (Graphics: 788, Physics: 3406)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5782 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 26,09 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768 (High): 17,8

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní systému: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon dedikovaného GPU se oproti integrovanému řešení blíží dvojnásobku, nicméně ani to pro nějaké vážnější hraní už dnes stačit nebude. Rozumně notebook zvládne leda starší a méně náročné tituly.

Multimédia

Reproduktory jsou situovány v prostoru nad klávesnicí a jsou poměrně příjemným překvapením. Přestože se na rozdíl od některých konkurenčních modelů nechlubí žádnou licenční značkou, zvukové podání příjemně vyniká nad obvyklým průměrem. Výšky i středy zní docela jasně a patrné jsou i náznaky basové složky. K dispozici jsou dále přednastavené zvukové profily a uživatelský ekvalizér prostřednictvím utility Settings.

Zvukový vstup i výstup je sdružený do headsetového konektoru pro připojení sluchátek s mikrofonem. Pokud máte sluchátka s konektory vyvedenými zvlášť, budete si muset pořídit nějakou redukci. Digitální audio výstup je možný jako obvykle prostřednictvím HDMI konektoru.

Webkamera nabízí základní širokoúhlé HD rozlišení (1280x720). Její aktivitu signalizuje malá dioda a kvalita záznamu má relativně slušnou úroveň.


Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je umístěn na zadní straně, dovnitř se vzduch dostává průduchy umístěnými vedle něj a na spodní straně notebooku. Samsung si dává na propracovaném systému chlazení záležet, takže je notebook při běžném provozu velice tichý. Při nízké rychlosti má sice nepatrně vrčivý projev, ale obvyklé ho nejde moc postřehnout ani v tiché místnosti. Při vysokém zatížení je už šumění slyšitelné, nicméně hlučnost zůstává na přijatelné úrovní.

Podobně jako u vyšších řad notebooků Samsungu nechybí možnost pasivního chlazení. Lze ho aktivovat klávesovou zkratkou nebo za pomoci utility Settings. Větráček se úplně zastaví, ovšem procesor má v tomto režimu trvale omezený výkon.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 34,2°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 35,6°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 36,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 41,3°C
  • klávesnice vpravo = 38,8°C
  • spodek maximum = 47,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 51,3°C
  • napájecí adaptér = 49,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při nenáročné kancelářské činnosti se notebook výrazněji nezahřívá a teploty se drží na přijatelné úrovni. O něco znatelnější růst teploty je patrný v levé části klávesnice až při vysokém zatížení. Teploty nicméně nedosahují takové výše, aby byly při používání notebooku nějak obtěžující.


teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Napájení zajišťuje tříčlánková baterie s kapacitou 43 Wh integrovaná uvnitř notebooku. Její případná výměna tedy není v možnostech běžného uživatele, vyžádala by si rozebrání přístroje. Při našem standardním* redakčním testu udržel akumulátor notebook v provozu po dobu 6 hodin a 38 minut. Při surfování po internetu přes aktivní Wi-Fi připojení se výdrž pohybuje okolo 5 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 28 W

Baterie dosáhne na 90% své kapacity po přibližně 100 minutách nabíjení. Při velmi vysokém výkonovém zatížení se ale může i o něco prodloužit. Příjemnou funkcí inspirovanou mobilními telefony je to, že při nabíjení vypnutého notebooku se po připojení zdroje na moment rozsvítí displej a ukáže aktuální stav baterie.


BIOS a zabezpečení

Vstup do nastavení firmwaru je možný stisknutím klávesy F2 při startu počítače. Dostupné možnosti jsou veskrze základní:

  • vypnutí úsporného režimu CPU, Hyper-Threadingu, Execute Disable Bit
  • nastavení režimu SATA řadiče, probouzení z úsporného režimu pomocí USB
  • nastavení pořadí bootování, secure boot, rychlé bootování
  • vypnutí touchpadu a LAN
  • zabezpečení hesly uživatele, správce a disku

Příslušenství

V rámci balení nenajdete kromě počítače a napájecího zdroje žádné zvláštní příslušenství. Softwarová výbava zahrnuje předinstalovaný systém Windows 8 v 64 bitovém sestavení doplněný dalším softwarem od výrobce. Užitečná je zmiňovaná utilita Settings obsluhující tichý režim chlazení, zvukové a obrazové filtry, umožňující také vypnout touchpad nebo Wi-Fi. Přehledný je i software pro update softwaru a ovladačů. Dále výbava zahrnuje jako obvykle sadu časově omezených zkušebních verzí, kromě typického antiviru tentokrát například také Adobe Photoshop Elements.

Ceny a záruka

Na českém trhu je momentálně dostupná pouze testovaná konfigurace v bílo-červeném provedení nabízená za 15.990,- Kč s DPH.

Záruka je standardní dvouletá s opravou v autorizovaném servisním centru.

Závěr

Samsung ATIV 4 v testovaném provedení pravděpodobně osloví hlavně uživatelky, které touží po notebooku s originálním vzhledem a vystačí si s lehce nadprůměrnou mobilitou při zachování velké úhlopříčky. Hmotnost je v rámci této velikostní kategorie docela příjemně nízká a jinak než příznivě nelze hodnotit ani tichý chod chlazení.

Velké výhrady k notebooku nelze mít i s ohledem na cenovou kategorii. Někomu by mohla chybět optická mechanika, která se u konkurenčních modelů ještě občas objeví. A vzhledem k dostatku volného prostoru by výrobce klidně mohl přidat ještě o jedno rychlé USB více.

Klady a zápory

+ atraktivní vzhled
+ tiché chlazení
+ nízká hmotnost

- nemá optickou mechaniku
- pouze jedno USB 3.0

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung ATIV 4 NP450R5E - X01CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-3120M (2,5 Ghz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 500 (Seagate ST500LT012, Sata 3 Gb/s, 5400 ot./min)
  • DVD: -
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphocs 4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 1000/100/10 Mbit (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino 6235 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43Wh / 6h 38min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA, SD(XC)/MMC
  • Rozměry: 376 x 248 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,98 kg
Recenze

Diskuse