RECENZE: Samsung NP350E - ve velkém pro nenáročné

5. 3. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Velké notebooky mají zejména v segmentu domácností stále své pevné místo. Otestovali jsme jeden dostupný 17'' model od Samsungu, který kromě příznivé ceny nabídne i dedikovanou grafickou kartu od AMD.

Samsung NP350E - ve velkém pro nenáročné

Základní popis

V kategorii 17" notebooků se často objevují modely s výkonnými konfiguracemi, které díky zvýšeným nárokům na chlazení ani nelze do menších šasi osadit. Nekompromisní výkon ovšem nemusí být pro každého uživatele rozhodujícím aspektem, někteří prostě zvolí větší notebook jen kvůli lepšímu pohodlí vyplývajícímu z rozměrnější konstrukce. A právě tyto uživatele se snaží zaujmout dostupný Samsung 350E v 17" provedení.

Modelová označení některých notebooků Samsungu mohou působit nepřehledně, pod označením 350E se třeba prodává i menší 15" verze. Konkrétní model obvykle zjistíte až z trochu krkolomné kombinace jako je NP350E7C u testovaného modelu.

Design notebooku se vyznačuje značně utilitaristickým pojetím, celé šasi využívá jednoduché plastové materiály v černém provedení. O lehké oživení se snaží prvky jako imitace broušené struktury povrchu nebo lesklý rámeček displeje, nicméně celkový spíše fádní a místy levně působící vzhled příliš vylepšit nedokážou.

Od konstrukce dostupných notebooků nelze očekávat nějaké pokročilé výztuhy, nicméně i v rámci své třídy se Samsung 350E pohybuje spíše někde kolem průměru. Rozměrné víko se při tlaku z vnější strany znatelně prohýbá, nicméně vlnění barev na displeji zatlačení vyvolává spíše sporadicky. Základna je povedenější, plastová konstrukce ale zůstává v některých místech trochu pružnější. Velké notebooky sebou ovšem málokdo bere na každodenní cesty a pro domácí použití je pevnost konstrukce vyhovující.

Panty víka mají spíše tužší chod a díky relativně lehké základně budete potřebovat k otevření notebooku obě ruce. Maximální úhel vyklopení se pohybuje okolo 135°.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V nabídce konektorů nechybí nic ze současného obvyklého standardu. Na levém boku najdete dvojici audiokonektorů se samostatným vstupem pro mikrofon, optickou mechaniku a vzadu dva USB konektory ve verzi 2.0. Na opačnou stranu výrobce umístil dvojici rychlejších USB 3.0, HDMI výstup, analogový výstup VGA a vzadu za výdech chlazení konektor Ethernetu hned vedle vstupu pro napájecí zdroj. Kompletní výbavu pak završuje čtečka SD(HC/XC) a MMC karet. K rozložení ani nabídce konektorů nelze mít nějaké větší výhrady.

Notebooky této velikostní kategorie většinou neslouží pro pravidelné přenášení, díky rozměrům testovaného notebooku (411 x 270 x 35 mm) je to docela pochopitelné. Na druhou stranu použití plastových materiálů příliš nenavýšilo hmotnost, takže při občasném přenášení vás počítač zatíží jen 2,77 kg.

Relativně nenáročnou konfiguraci vybavil výrobce 65W napájecím zdrojem se sympaticky malým provedením.

::Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má příjemné rozložení dvouřádkovým Enterem, zkráceným levým Shiftem a samostatným numerickým blokem, které výrazněji nevybočuje z obvyklých mezí. Potěší zejména zřetelně vyhrazené kurzorové šipky a obvyklé umístění kláves pro pohyb v textu, naopak trochu nezvyklá je klávesa kontextové nabídky umístěná jako sekundární funkce na nule numerické části.

Mechaniku kláves lze označit jako podařenou, má přiměřený zdvih a při stisku dostatečně jasnou odezvu. Psaní je proto pohodlné a dokonce i poměrně tiché.

Sekundární funkce kláves při stisku s Fn jako obvykle zajišťují vše od ovládání bezdrátových adaptérů až po obvyklou regulaci jasu a hlasitosti. Zvláštností je i zkratka pro přepnutí do pasivního režimu a také klávesa Fn lock která umožňuje po stisku používat Fn zkratky jako primární funkci odpovídajících kláves.

Touchpad využívá technologii společnosti Synaptics, jeho plocha je od okolního povrchu odlišena nepatrným zapuštěním a odlišnou strukturou. Jeho rozměry jsou dostatečné a pohyb prstu je snímán přesně, plynule bez nějakých prodlev. Poněkud horší dojem vytváří ovládací tlačítka, ta jsou sice vyvedena samostatně, ale jejich nejistá odezva při stisku působí levně a při používání vydávají dost hlasité cvakání.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

S ohledem na dosažení příznivější ceny použil výrobce platformu založenou na procesoru Intel Pentium B970. Dvoujádrový CPU pracuje na frekvenci 2,3 GHz a od vyšších modelových řad Intel Core se odlišuje hlavně absencí některých rozšířených funkcí (Hyper-Threading, Turbo Boost, virtualizace, …) a využitím starší architektury Sandy Bridge společně s pomalejším integrovaným grafickým jádrem.

CPU
specifikace čipu

Výrobce vybavil notebook jedním paměťovým modulem typu DDR3 o kapacitě 4GB pracujícím na frekvenci 1333 MHz. Po sejmutí krytu na spodní straně je k dispozici i druhý prázdný slot pro případné rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 362
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 318

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 78 991
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 766

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3695 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5255 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,42

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,85 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,73 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,03

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5694 MB/s

Procesor sice nepatří mezi nejnovější ani nejrychlejší, pořád ovšem dokáže překonat prakticky veškerou konkurenci od AMD a pro běžného uživatele nebude žádnou brzdou. Pochopitelně pokud patříte mezi uživatele, kteří zpracovávají HD video nebo provádějí jiné náročné výpočty, zaměříte svou pozornost asi trochu jinam.

Prostor pro data poskytuje klasický plotnový 2,5" disk od Hitachi s kapacitou 750 GB. Nabízí rychlost otáčení 5400ot./min a vcelku průměrný přenosový výkon.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 144,54 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 81,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,89 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Význam optických mechanik sice ustupuje, výrobci se je ale zatím ještě u všech modelů opustit nerozhodli. Notebook proto nabízí standardní DVD mechaniku podporující čtení i zápis všech obvyklých formátů médií.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Notebook je vybaven displejem s úhlopříčkou 17,1" a HD+ rozlišením (1600 x 900), které je stále v této třídě považováno za základní standard. LCD panel má praktičtější matnou povrchovou úpravu, co se týče zobrazení, ale spadá spíše do průměru. Podání barev je trochu lepší než u některých nejlevnějších 15" displejů, pozorovací úhly se ovšem pohybují na srovnatelně neslavné úrovni. Subjektivně lze barvy trochu oživit také nastavením v softwarové utilitě Settings.

Úroveň podsvícení lze regulovat v 11 krocích, nejvyšší úroveň je už dostatečně silná i pro používání venku nebo v prosvětlené místnosti.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Na rozdíl od procesoru se u grafického řešení rozhodl výrobce jít nad obvyklý standard a kromě ořezané integrované grafiky Intel HD Graphics, která je výrazně pomalejší než její vyspělejší varianty u řady Core, osadil i dedikovanou AMD Radeon 7670M. Ta se podobně jako u konkurenčního řešení NVIDIA připojuje pouze v případě potřeby výkonu. Výkonnější GPU pracuje na frekvenci 600 MHz, má k dispozici 480 výpočetních jednotek a 1 GB vlastní paměti typu GDDR3 připojený 128bitovou sběrnicí.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 13 283
  • 3DMark 06: 7955
  • 3DMark 11: P1199 (Graphics: 1120 , Physics: 2054)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5575 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 32,46 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

1366x768 (High, 1xAA): 18,9 fps

1600x900(High, 1xAA): 15,2 fps

DiRT Showdown Demo

1366x768 (High, 1xAA): 23,4 fps

1600x900(High, 1xAA): 22,0 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1600x900, EFD Light, High, 1xAA, 0xAF)

Výkon dedikovaného GPU je rozhodně znatelně vyšší než v případě použitého integrovaného řešení, které je vhodné tak akorát na základní funkce systému nebo akceleraci videa. Na druhou stranu v rámci dedikovaných řešení dnes už spadá Radeon 7670M spíš do nižší třídy. Za frekventovanou konkurencí v podobě NVIDIA GeForce 640M zaostává přibližně o čtvrtinu až třetinu. Zahrát si tak sice jde i řadu současných titulů, ovšem obvykle v nižším než nativním rozlišení a se sníženými detaily.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory má notebook umístěny na horní straně základny v prostoru nad klávesnicí. Základní ozvučení zvládnou, nicméně nějaká velká očekávání od jejich podání mít nelze. Příjemně překvapí aspoň poměrně vysoká maximální hlasitost. Podobně jako jiní výrobci notebooků i Samsung nabízí filtr pro softwarové vylepšení zvuku a nastavení ekvalizéru. Zapnutí efektů je možné z prostředí utility Settings a subjektivně přednes nepatrně vylepší.

Dvojici audiokonektorů pro mikrofon a sluchátka najdete na pravém boku, osobně mi je tohle řešení bližší než jeden sdružený konektor. Digitální zvuk vyvedete, jak je v současnosti zvykem, pouze prostřednictvím HDMI konektoru.

Integrovaná webkamera s mikrofonem umí pořizovat širokoúhlé snímky až v rozlišení 1280x720.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje větráček s výdechem na levém boku počítače. Notebook se při velmi nízkém zatížení dokáže chladit úplně pasivně, nicméně i při krátkém zvýšení zátěže se větráček hned roztočí a jeho projev už na nejpomalejší úrovni nejde zrovna označit jako tichý. Při vyšší zátěži se hluk naštěstí nějak výrazně nezvyšuje.

Alternativou k přístupu chlazení je možnost zapnutí tichého režimu, který lze aktivovat klávesovou zkratkou nebo nastavením v ovládací utilitě. V takovém případě se podtaktuje procesor na 800 MHz a až na občasné výjimky se vydrží notebook chladit pasivně trvale. Bohužel se tento tichý režim v průběhu testování několikrát zapnul i samovolně po probuzení počítače, bez zásahu uživatele. Navíc takový způsobem, že jej nešlo nijak vypnout a procesor běžel na 800 MHz až do restartu. Výrobce by tak měl na optimalizaci ještě zapracovat, podobné problémy se už u nás v redakci objevily dříve u jiného modelu od Samsungu.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,6°C
  • klávesnice vpravo = 26,7°C
  • spodek maximum = 33,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 34,1°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 43,1°C (nalevo od středu)
  • výdech chlazení = 42,8°C
  • napájecí adaptér = 50,3°C

teplota okolí při měření: 24°C
Chlazení nenáročného procesoru zvládá notebook s přehledem. I v zátěži se nepatrně vyšší teloty objevují jen na spodní straně a až po zapojení výkonnější grafické karty.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Vyměnitelná baterie poskytuje kapacitu 48 Wh, notebook na ni vydržel v našem standardním redakčním testu* běžet rozumných 5 hodin a 2 minuty. Dosažená hodnota odpovídá osazenému hardwaru a pro domácí použití bude vyhovující. Při aktivnějším provozu se zapnutou Wi-Fi a surfováním po internetu se bude výdrž pohybovat mírně pod 4 hodinami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 92 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 42 W

Baterie se na 90% své kapacity dostane přibližně po hodině nabíjení. Nezvykle působí naměřená spotřeba při nabíjení v zátěži, přestože udávaný výkon zdroje činí 65W, reálně zjevně dokáže poskytnout i vyšší.

BIOS

Nejsnadněji se dostanete do nastavení BIOSu volbou rozšířeného restartu v systému, přístupná jsou následující nastavení:

  • vypnutí úsporných technologií procesoru, execute disable bit
  • zapnutí rychlého bootování, změna režimu AHCI
  • omezení nabíjení baterie na 80 % kapacity, její kalibrace
  • vypnutí touchpadu, ethernetového adaptéru
  • nastavení hesel uživatele, správce a disku


::Příslušenství

Počítač se dodává s předinstalovaným systémem Windows 8 v 64bitové verzi společně s dalším softwarem. Systém naštěstí není příliš zaplevelený zbytečnými programy, i když zkušebním verzím bezpečnostního softwaru nebo Office 2010 se výrobce nevyhnul. Praktická je utilita Settings, která do jednoho programu shrnuje různá nastavení, kromě těch dříve zmíněných třeba i některé položky z BIOSu.

Ceny a záruka

Na českém trhu se v 17" provedení prodává pouze testovaná konfigurace NP350E7C za doporučenou cenu 10 901 Kč bez DPH (13 190 Kč s DPH). Standardní záruční lhůta je dvouletá s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Samsung 350E v 17" verzi dobře vyhoví nenáročným uživatelům, kteří chtějí dostupný notebook s větším displejem a bez náročných požadavků na mobilitu. Mezi povedené prvky patří určitě klávesnice a s ohledem na cenu potěší i přítomnost dedikované grafické karty. Netradiční funkcí je pak možnost aktivace pasivního režimu chlazení podtaktováním procesoru.

Naopak negativně lze hodnotit tlačítka touchpadu s hlučným a nejistým stiskem, větráček s hlasitým projevem i při nízké zátěži nebo problémy se samovolnou aktivací pasivního režimu po probuzení z režimu spánku.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ dedikovaná grafika
+ tichý režim

- hlučná tlačítka touchpadu
- hlasitější větráček
- občasné problémy s tichým režimem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung NP350E7C-S02CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium B970 (2,3 Ghz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 Mhz (1x 4096)
  • HDD (GB): 750 (Hitachi HTS547575A9E384, 5400 ot.min, SATA 3Gb/s)
  • DVD: Supermulti
  • LCD: 17,1" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel HD (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168)
  • WiFi: Atheros AR9485WB(b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 2min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, SD(XC)/MMC, HDMI, VGA
  • Rozměry: 411 x 270 x 35,2 mm
  • Hmotnost (kg): 2,77
Recenze

Diskuse