RECENZE: Sony VAIO Duo - luxusní tablet s notebookem v jednom

8. 1. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V dělání malých luxusních notebooků je Sony špička. Nejnovější model VAIO Duo kombinuje možnosti tabletů s tenkým notebookem. Uvnitř to ovšem není žádné ořezávátko - pohání jej úsporné Core i5 a full-HD IPS s úhlopříčkou 11,6" pracuje s otisky prstů i přibaleným stylusem.

Sony VAIO Duo - luxusní tablet s notebookem v jednom

Základní popis

Každý, kdo se trochu zajímá o počítače, si nemohl nevšimnout velkého boomu dotykových zařízení, který tu je poslední roky. Reakce Microsoftu v podobě nové verze operačního systému s výraznou optimalizací pro dotyková zařízení se objevila až teď na podzim. Tím se otevřela brána pro nová zařízení s neotřelými koncepty v rámci třídy PC. Mezi ně patří také dnes recenzované Sony VAIO Duo.

Nový počin od Sony jde jinou cestou než většina konkurence. Nejde o zařízení zaměřené na co nejnižší cenu. Naopak zde byla typicky japonská snaha integrovat co nejvíc funkcí do jednoho malého počítače. Na rozdíl od notebooku je (dotyková) obrazovka v zavřeném stavu otočená od základny, takže celé zařízení vypadá jako trochu tlustější tablet s možností snímání prstů i přítlakového pera. Jakmile je potřeba napsat větší množství textu, stačí vytáhnout displej za horní okraj, čímž se vyklopí a odkryje klávesnici s dalším polohovacím zařízením. Jeden počítač tak může v mnohém zastoupit tablet i klasický notebook.

Sony zvolilo spíše technický vzhled s výraznými ostře řezanými liniemi, který naznačuje japonský původ. Kombinace černé a tmavě šedé působí decentně, ale ne nudně. Na VAIO Duo snadno poznáte, že nejde o levný počítač. Za sebe mohu říct, že mi tento design vyhovuje, nicméně pro někoho bude třeba málo „hravý“.

V režimu tabletu působí počítač opravdu robustně a naplňuje vysoká očekávání v této třídě. V případě otevření do režimu notebooku mohou působit křehce za displejem natažené ploché kabely propojující displej se základnou. Tyto kabely jsou sice zezadu kryté, ale pokud do mezery za displejem prostrčíte prsty, celkem snadno na tyto kabely dosáhnete. Nemusíte se ničeho bát za předpokladu, že máte počítač pro sebe a nebudete do této mezery strkat prsty. Dovedu si však dobře představit, co by se mohlo stát, když počítač necháte o samotě s malým dítětem.

Odlišná konstrukce s displejem, který lze šoupáním přesouvat mezi režimem tabletu a notebooku si vyžádala jeden velký výrazný kompromis. V režimu notebooku není možné měnit sklon displeje, ten je fixně otevřen v úhlu přibližně 130°. V určitých situacích budete mít pocit, že se na něj díváte příliš shora, což není vždy příjemné. Situaci zachraňuje alespoň IPS obrazovka, která pod úhlem nemění barvy. Samotný vysouvací mechanismus lze ovládat pohodlně jediným prstem. Jen si dejte pozor při půjčování zařízení jiným lidem. Ti, kterým jsem VAIO Duo půjčil, měli potřebu jej otevřít jako klasický notebook, což by při použití větší síly vysouvání zničilo (spodní část víka totiž není pevně uchycená).

050607080910

Sony do tabletu dostalo nadstandardní výbavu. Všechny konektory jsou na části s klávesnicí. Vlevo je kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, obrazový výstup VGA a multiformátová čtečka karet SD XC a MS/Pro. Vpravo jsou dvě USB 3.0 a výstup HDMI. Zbylé konektory jsou vzadu – LAN a zdířka napájení. Mezi tablety je podobná výbava nevídaná a konkuruje klasickým velkým notebookům. Být k tomu všemu ještě dokovací konektor, už by nechybělo vůbec nic.

Ve složeném stavu má zařízení rozměry 320 x 200 x 18 mm. Tloušťka je na úrovni nejtenčích klasických notebooků, ale půdorysné rozměry jsou na 11,6“ displej relativně velké (jsou skoro na úrovni 13“ notebooků). Může za to tlustější černý rám okolo displeje. Na poměry tabletů je to tedy docela macek. Ostatně ani hmotnost nezůstává pozadu - 1,30 kg je asi víc, než kolik by si typický uživatel tabletu přál. Na druhou stranu při porovnání s profesionálními PC tablety jde stále o jeden z lehčích. Pořád je nutné brát v potaz, že jde o počítač s plným výkonem a dvojitou snímací vrstvou obrazovky.

Přídavná baterie navýší hmotnost o dalších 350 g. Miniaturní napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží 283 g.

Klávesnice a ovládací prvky

S tlustým rámem okolo 11,6“ displeje je v základně dostatek prostoru pro plné rozložení klávesnice. Kromě numerického bloku tak chybí pouze klávesy pro pohyb v dokumentech, které jsou suplovány Fn funkcí kurzorových šipek. Díky druhé klávese Fn, která je hned vedle nich, lze tyto funkce stále vyvolávat rychle jednou rukou. Takové provedení vnímám jako lepší, než když je část těchto kláves u kurzorových šipek a část v horní řadě.

Ústupek je viditelný pouze ve velikosti kláves, která není stoprocentní. Miniaturní chiclet klávesy se přesto mačkají dobře a s trochou cviku lze psát rychle i tiše. Někomu by nemusela vyhovovat pouze jejich mělká mechanika. Sám jsem si musel zvykat několik dní, ale jakmile jsem si zvykl, psalo se mi na této klávesnici pohodlně a rychle.

Podsvícení kláves je standardně s připojeným napájením neustále zapnuté. Při napájení z baterie se zapíná jen ve slabém okolním osvětlení. Oba případy lze přenastavit v programu VAIO Control Center. Lze nastavit dobu nečinnosti, po které klávesnice zhasíná, a vynutit její vypnutí/zapnutí.

Indikační diody jsou umístěny na čelní hranu základny, kde nejsou příliš vidět. Lze z nich vyčíst zapnutí počítače, nabíjení baterie, aktivitu disku a stav bezdrátových funkcí. Jedinou osamocenou diodou je indikace funkce CapsLock přímo na klávese.

1112

Primárním navigačním zařízením je zde pochopitelně dotyková obrazovka. Umí snímat dotyky prstů a zároveň si díky samostatné vrstvě digitizéru poradí i s ručně psanými poznámkami pomocí přiloženého pera (stylusu). K dotykovým funkcím hardware nemám žádné výhrady. Prsty i pero fungují výborně s očekávanou přesností. V případě, že k obrazovce přiložíte pero, snímání prstů se automaticky deaktivuje – při psaní si tak můžete o obrazovku opřít hřbet ruky.

Přítomnost stylusu vnímám velmi pozitivně. V prostředí Metra sice jsou všechny ovládací prvky optimalizované pro dotykové ovládání, ale jakmile se přepnete do klasické plochy, narazíte na miniaturní tlačítka, do kterých se není vždy lehké trefit. Vše je umocněno vysoký rozlišením displeje a ne zrovna ideálním přístupem Windows ke změně DPI. Pero tak někdy přijde vhod.

Kromě toho pero podporuje přítlak, a tak může dobře sloužit grafikům při črtání konceptů. Horší je jen fakt, že uvnitř zařízení není místo pro stylus. Buď jej musíte nosit odděleně, nebo si musíte dokoupit sekundární baterii, ve které je potřebný žlab pro jeho odložení.

Po vysunutí klávesnice se nabízí další možnost ovládání. Je jí miniaturní optický trackpad uprostřed klávesnice. Hladká kulička funguje podobně jako touchpad, jen je mnohem menší a citlivější. Musím pochválit její okamžitou odezvu. Ovládání systému je s ní nečekaně rychlé, chce si jen zvyknout na odlišný koncept.

Musel jsem si ovšem vypnout funkci, stisku levého tlačítka klepnutím na tuto kuličku, neboť mi optický trackpad při pohybu kurzoru náhodně klikal na různé prvky v systému. Ovládací panel vám sice dá možnost tuto funkci vypnout, ale po uspání a restartu počítače se vždy znovu aktivuje a Sony zatím nenabízí žádnou aktualizaci, která by to řešila.

Pod klávesnicí jsou tři tlačítka, která jsou k optickému trackpadu vztažena. Levé a pravé fungují stejně jako u myši, prostřední slouží k posunu stránek tak, jak je tomu běžné u různých trackpointů. Tlačítka mají jistý a tichý chod.

Hlavní HW parametry

Základem vnitřní elektroniky se stala čipová sada Intel HM76 a výpočetní výkon zajišťuje napevno připájený úsporný procesor Intel Core i5-3317U. Jeho dvě jádra jsou standardně taktované na 1,7 GHz, ale v případě potřeby se pomocí TurboBoostu přetaktují až na 2,6 GHz. Mezi úspornými procesory Core i5 jde o základní model.

Operační paměť je integrovaná na desce stejně jako procesor, takže jakékoli uživatelské rozšíření nepřichází v úvahu. Paměť má celkem 4 GB a zapojena je v režimu dual-channel (kvůli vyššímu výkonu).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48262
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14106

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 95932
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43220

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4504 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8971 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,99

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,39 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10379 MB/s

Výpočetní výkon plně postačuje pro všechny běžné aplikace. Úsporná verze Core i5 je proti základnímu Core i5 slabší asi o 20%.

Úložný prostor zajišťuje SSD ADATA XM14, které je vloženo do slotu mSATA, a jeho kapacita činí 128 GB. Výkonově spadá do průměru mSATA SSD. Možnosti SATA-3 využívá vzhledem k menšímu počtu čipů pouze při (sekvenčním) čtení.

Reakce systému jsou díky SSD opravdu svižné, ale v této ceně jsem čekal kapacitu alespoň 256 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 291 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 245,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,20 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Možnosti komunikace s okolím čítají standardní bezdrátové funkce v podobě Wifi-N (2,4 i 5GHz) i Bluetooth 4.0 - obě řeší karta od Intelu. Notebook, který je určen na práci v terénu, by měl být vybavený také klasickým ethernetem. Zde je integrován gigabitový od Realteku a kvůli minimální tloušťce má v zadní části konektor v rozkládací verzi.

Novou funkcí, která se v noteboocích zatím neobjevuje, je NFC (near field communication). Jde o přenos informací pouhým přiložením dvou zařízení k sobě. Možnosti využití jsou obrovské - tímto způsobem lze (někde) platit, posílat vizitky a kontakty a rychle párovat Wifi/BT spojení.

Displej a grafika

Lesklý displej s úhlopříčkou 11,6“ nabízí vysoké rozlišení full-HD (1920x1080) a matici IPS, která poskytuje nadstandardní podání barev a neomezené pozorovací úhly. Obrazovka má velmi dobrý kontrast a barvy proti základním displejům běžných notebooků doslova září. Zde si nemohu stěžovat – kvalita zobrazení odpovídá prémiové kategorii, do které se VAIO Duo řadí.

Pro uživatele, kteří se ještě nesetkali s tak jemnými displeji, bych měl dodat, že jednotlivé pixely jsou při tak vysokém rozlišení na malé úhlopříčce opravdu titěrné a s nimi jsou v základu zmenšené také všechny prvky operačního systému v klasické ploše (tlačítka, texty, rámy oken) – proti stolním LCD s podobným rozlišením je zobrazovací plocha čtvrtinová. Částečným řešením může být zvýšení DPI systému na 125%, ale vzhledem k tomu, že tloušťka písma většiny menších textů bude mít stále pouze jeden pixel (extrémní hinting ve Windows), není výsledek stále ideální. Před koupí si proto někde displej raději prohlédněte. Jiné rozlišení naopak není problém v dotykovém rozhraní Metro, kde je vše díky vyššímu rozlišení akorát prokreslenější. Dokud se nepřesunete do klasické plochy, je rozlišení jedině výhodou.

V souvislosti s některými jemnými IPS displeji se v poslední době řeší problém „duchů“ (ghosting), které vznikají při změně obrazu. Stejný jev se v malé míře projevil i zde. Pokud necháte na obrazovce delší dobu statický obraz, po změně mohou být stále patrné určité pozůstatky ostřejších hran oken a tlačítek. Během standardních činností jsem si ničeho nevšiml, ale když jsem v rámci testování notebook použil pro řízení DMX osvětlení na koncertě, bylo několik hodin na obrazovce jedno okno, které bylo po přesunutí vidět ještě asi minutu (přibližně s 20% viditelností).

Podsvícení displeje lze měnit plynule přes grafické prvky systému a nabízí velký rozsah. Minimální jas se hodí pro práci v úplné tmě. Běžně si přes den vystačíte se 75% jasem. Sony pravděpodobně používá nějaký způsob šetření energie úpravou podsvícení, neboť v určitých situacích při nižším jasu můžete pozorovat lehké blikání obrazu u tmavších celistvých ploch. Ne, že by to bylo nepříjemné, ale občas se na chvíli objeví.

Ve výchozím stavu se jas displeje upravuje podle světla v místnosti. Vedle přední kamery je k tomuto účelu ještě samostatný senzor. V nastavení VAIO Control Center jej lze deaktivovat.

01020304

Zobrazování je v režii úsporného integrovaného jádra Intel HD4000, které si bere podle potřeby paměť z RAM. Podpora DirectX 11.0 a akcelerace videa ve vysokém rozlišení zaručují pokrytí všech potřeb pro kancelářskou práci, základní multimédia i hraní casual her.

VAIO Duo se snaží vyhovět potřebám cestujících profesionálů a vzhledem k tomu, že hi-end modely od Sony jsou často používané k prezentování s projektorem, není divu, že jsou v notebooku implementovány obrazové výstupy v plné velikosti. Je tu nejen digitální HDMI s podporou rozlišení 1440p, ale také analogové VGA. Oba tyto výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Notebook podporuje bezdrátový přenos obrazu a zvuku pomocí technologie Intel Wi-Di.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5011
  • 3DMark Vantage: P3134 (GPU: 2594, CPU: 8324)
  • 3DMark 11: P635 (Graphics: 550, Physics: 2876)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5541 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,96 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 5,0 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon grafického řešení spadá lehce nad průměr integrovaných grafik a stačí na jednoduché hříčky. U starších, středně náročných her je možnost hrát alespoň v rozlišení HD s nižší úrovní detailů.

Multimedia

U notebooků od Sony jsem zvyklý spíše na horší reproduktory. O to více VAIO Duo překvapilo. Miniaturní reproduktory na předku základny hrají nečekaně dobře a nahlas. Zvukový projev je lehce nad průměrem mezi notebooky. Výrazně nad průměrem je maximální hlasitost, se kterou je možné rozumět mluvenému slovu i v relativně hlučné místnosti. Pevně doufám, že nejde jen o výjimku a další nové modely VAIO na tom budou podobně.

Za vyšší hlasitostí stojí mimo jiné zvukové rozšíření xLOUD/Clear Phase, které je aktivované ve výchozím stavu. Uživatelé jej mohou kdykoli přepnout na běžnější rozšíření Dolby Home Threater v4.

Vstup i výstup zvuku jsou spojeny do jediného konektoru na levém boku základny. Digitální zvuk je pro změnu součástí výstupu HDMI na boku pravém.

Počítač je vybaven rovnou dvěma kamerami, které shodně umí fotit v rozlišení až 1920x1080 – první (zadní) je na spodku základny a druhá (přední) ve víku nad displejem. Z kvality fotek usuzuji, že ani jedna z nich nemá 2Mpix snímač. Podle kvality fotek bude mít první nejspíš 1 Mpix a druhá 0,3 Mpix.

Chlazení a provozní hluk

Chladič je umístěn v zadní části základny poblíž jediné hřející součástky – procesoru. Chlazení je aktivní, což znamená také přítomnost ventilátoru, který běží většinou i při kancelářské práci, ale jeho hlučnost je minimální, takže neobtěžuje ani při práci v tiché místnosti. Zvyšování otáček je plynulé a hlučnost se příliš nezvýší ani při kontinuální zátěži jednoho jádra. K mému překvapení si přístroj udržuje nízkou hlučnost po asi 30 sekund maximální zátěže všech jader – až poté se zvýší otáčky na úroveň, která je slyšitelná z metrové vzdálenosti v prostředí s běžným hlukem dalších lidí.

Celkově jde ve všech situacích o tišší počítač a zvuk ventilátoru není nepříjemný ani při vysokých otáčkách. Chlazení tedy považuji za povedené.

hodina provozu - mírná zátěž

  • klávesnice vlevo = 26,8°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 30,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,6°C
  • napájecí adaptér = 45,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,7°C
  • spodek maximum = 38,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,4°C
  • napájecí adaptér = 49,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty počítače jsou za všech okolností nízké. Při kancelářské práci nedochází k zahřívání žádné z částí. V zátěži je cítit teplo pouze vzadu uprostřed. Samotná klávesnice se nezahřívá nikdy.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V základně je integrovaná (uživatelsky nevyměnitelná) baterie s kapacitou 39 Wh. Na klasický tablet by to bylo dost, ale Sony má uvnitř Core i5, takže je jasné, že výdrž bude nižší. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 6 hodin a 5 minut. Při kancelářské práci s polovičním jasem a přehráváním MP3 do sluchátek se výdrž pohybovala okolo 4 hodin, bez přehrávání atakovala hranici 5 hodin.

Výdrž nedosahuje na hodnoty klasických tabletů s ARMem a Atomem. Na druhou tohle je plně vybavený počítač. Kdo by chtěl vyšší výdrž, musí přikoupit sekundární baterii, která se připojuje speciálním konektorem ke spodku a pojme 36 Wh energie. Výdrž s oběma bateriemi je tedy přibližně dvojnásobná. V našem standardním redakčním testu s nimi notebook vydržel pěkných 12 hodin, což dává záruku 7-8 hodin reálného provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 46 W

Rychlost nabíjení je omezena výkonem napájecího adaptéru, což znamená výrazný rozdíl mezi nabíjením ve vypnutém a zapnutém stavu. Vypnutý notebook nabijete na 90% za pouhou hodinu. Stačí jej ovšem zapnout a doba se prodlouží na dvojnásobek. Při intenzivní zátěži bude trvat stejné nabití dokonce 4 hodiny.

BIOS a zabezpečení

V nastavení UEFI firmware toho příliš mnoho nepřenastavíte. Kromě data/času a zařízení, ze kterého se zavádí systém, je možné přepnout režim startu (UEFI, BIOS) a povolit zavádění systému z externích zařízení (resp. sítě).

Možnosti zabezpečení čítají Intel Anti-Theft, ED bit a hesla při startu počítače i vstupu do nastavení firmware. Heslo pevného disku podporováno není. V souvislosti s přítomností Windows 8 je přidána možnost zabezpečeného startu SecureBoot.

Z integrovaných součástí lze vypnout USB porty (nebo je přepnout do režimu 2.0), čtečku paměťových karet, bezdrátové funkce a LAN. Ve stejné nabídce můžete povolit virtualizaci, která je ve výchozím stavu vypnutá.

Příslušenství

V krabici je vedle počítače také stylus (s krycí čepičkou), napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra a jednoduchá příručka s prvními kroky. Plný uživatelský manuál kupodivu není ani na disku počítače – je tam jen program, který vás odkáže na webovou stránku s možností stažení. Asi v Sony nechtěli ochudit 128GB SSD o volné místo jedním PDF souborem navíc.

Předinstalovaný operační systém Windows 8 má obnovu do továrního nastavení uloženou ve skryté části disku a dostat se k ní lze přes program VAIO Care. Do systému jsou v základu předinstalované užitečné utility pro řešení problémů s počítačem a nějaký ten typický balast. Hodí se také zmínit, že všechny utility od Sony stále pracují v prostředí klasické plochy, a tak se nemusí vždy dobře ovládat dotykem. Pouze VAIO Care má verzi také pro Metro, ale zatím v podstatě nic neumí.

Přidanou hodnotou pro použití stylusu je program, který umožňuje tvořit výřezy obrazovky, provést na nich základní úpravy a následně je vložit do dokumentů (například ve Wordu). Tento program je mapován na jedno z tlačítek stylusu.

Spolu s notebookem do redakce dorazila také zmiňovaná sekundární baterie. Baterie má také pár dalších výhod kromě zvýšení výdrže. Zajištuje podložení zadní části základny pro lepší sklon klávesnice a nabízí prostor pro uschování stylusu v době, kdy není potřeba.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 28 091,- Kč bez DPH (33 990,- Kč s DPH). Jde o jedinou dostupnou konfiguraci pro náš trh. Vybavena je standardní dvouletou zárukou s opravou v servisu – tuto záruku lze rozšířit o službu opravy do druhého dne u zákazníka.

K VAIO Duo si můžete přikoupit ochrannou fólii na displej, náhradní stylus, sekundární baterii a černé nylonové pouzdro s logem VAIO.

Závěr

11,6“ Sony VAIO Duo je opravdu netradiční produkt. Rozhodně bych jej nedoporučil jako klasický tablet výhradně pro konzumaci. K podobnému účelu lze sehnat levnější, jednodušší a menší zařízení s poloviční hmotností. VAIO Duo je spíše zajímavé jako pracovní náhrada tabletu i klasického notebooku s dobrým výkonem a plnou konektorovou výbavou v jednom miniaturním provedení. V režimu notebooku na něm můžete pohodlně pracovat s dokumenty a psát delší texty a v režimu tabletu jej pro změnu můžete používat k rychlému přístupu k informacím nebo k tvorbě ručních poznámek a nákresů.

Vše je samozřejmě o kompromisech, a tak se musíte smířit s tím, že jako notebook má VAIO Duo malý displej, zatímco jako tablet je zas poměrně těžké. S dalšími úskalími si Sony poradilo dobře. Klávesnice je pohodlná, optický trackpad nečekaně použitelný a Core i5 se uvnitř přístroje zvládá chladit s minimální hlučností. Nakonec ani cena se příliš neliší od klasických UltraBooků vyšší třídy.

Klady a zápory

+ přesný optický trackpad
+ možnost kreslit a dělat ruční poznámky stylusem
+ maximální výbava

- na tablet vyšší hmotnost
- stylus nelze vložit do těla přístroje (pouze do sekundární baterie)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO Duo 11 (SVD1121Q2EB)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317M (1.70/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (on-board, DC)
  • SSD (GB): 128 (ADATA XM14, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý, sklo)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC275)
  • Polohovací zařízení: optical trackpad + dotyk + pero
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 39 Wh / 6h 5min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 2x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 320 x 200 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,30
Recenze

Diskuse