RECENZE: Sony VAIO Duo 13 - větší displej a delší výdrž na baterie

6. 8. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

První generace VAIO Duo měla 11“ displej a pro opravdovou mobilitu bylo potřeba připojit druhou baterii na spodek. Sony opravilo nejpalčivější nedostatky a je tu VAIO Duo 13 s 13“ displejem, snímačem pera, vysouvací klávesnicí a výdrží přes 10 hodin na jedno nabití.

Sony VAIO Duo 13 - větší displej a delší výdrž na baterie

Základní popis

Nové VAIO Duo 13 si zachovává konstrukci s odklápěcím displejem, pod kterým se ukrývá plnohodnotná klávesnice. Pokud si však položíte novou i starou generaci vedle sebe, zjistíte, že spolu nemají mnoho společného. Nová generace je větší, tenčí a s podstatně skromnější konektorovou výbavou.

V zavřeném stavu vypadá VAIO Duo jako klasický tablet, jen trochu tlustší. Pokud však položíte stroj na stůl a zkusíte displej zvednout za horní okraj, zvedne se obrazovka pomocí speciálního dvojitého kloubu, čímž se odkryje klávesnice. Část s displejem na rozdíl od některých tabletů není odpojitelná, ale má to logický důvod – celý počítač je totiž ukrytý v části s klávesnicí a víko má uvnitř pouze obrazovku. Specifika takové konstrukce jsou jasná – dohromady s klávesnicí jde o lehčí zařízení, než podobné tablety s klávesnicovým dokem, na druhou stranu samotný tablet je vždy lehčí než konvertibilní konstrukce.

Mechanické zpracování je sice dobré, ale pokud jde o odolnost, tam lze najít jisté rezervy z principu zvolené konstrukce. V zavřeném stavu působí komplet dostatečně pevně (aby také ne, když je vyztužen karbonem), ale při otevírání budete mít nejspíš pochybnosti o dvojitém kloubu, který nevzbuzuje mnoho důvěry a při použití větší síly na špatných místech by mohlo dojít k poškození. Nejde tedy o nic pro lidi, kteří své počítače příliš nešetří.

Konvertibilní konstrukce zde přináší určité oběti při práci s vysunutou klávesnicí. Zatímco v režimu tabletu je možnost klávesnice vykoupena jen vyšší hmotností, v režimu notebooku není možné nastavit sklon displeje. Dvojitý kloub je dimenzován pouze pro jedno nastavení – sezení blízko před počítačem položeným na stole. Pokud jste vyšší, musíte si dát VAIO trochu dál od sebe, pokud nižší, tak naopak. Na omezení narazíte ve chvíli, kdy chcete umístit stroj trochu dále od sebe, nebo na klín. Problém vzniká také v případě, kdy se snažíte zbavit odlesků světel v místnosti. U notebooku by stačilo mírně sklopit displej, ale zde máte smůlu.

Kloub je možné ovládat pohodlně jedním prstem. V případě otevření pravděpodobně překvapí nejasná hranice dorazu, kdy víko nezapadne do žádné drážky a může působit nestabilně. Při přenášení v náklonu může dojít k zavření víka.


Navzdory větší úhlopříčce ze zařízení zmizela část konektorové výbavy. Nově vzadu nenajdete připojení do počítačové sítě LAN a analogový obrazový výstup VGA. Všechny konektory jsou vzadu a jde o čtečku paměťových karet (SD XC, MS HG Duo), digitální výstup HDMI, dvě USB 3.0, kombinovaný konektor zvukové karty a zdířku napájení. Obě odstraněná rozhraní se snaží Sony řešit alespoň redukcemi.

První generace měla displej s úhlopříčkou 11,6“ a nyní se přešlo na 13,0“. Půdorysné rozměry však nabraly v obou směrech pouhý centimetr (330 x 210 mm). Zařízení je v přední části tenčí a má klínový tvar s tloušťkou 16 až 19,5 mm. Hmotnost se navýšila jen v řádu desítek gramů a váha se zastavila na hodnotě 1,33 kg. Na klasický tablet je to dost, ale vezmu-li v potaz celkové možnosti, velikost displeje a konvertibilní konstrukci, je to dobrý výsledek. Stojí za zmínku, že 11,6“ verze měla rozumnou výdrž až po připojení druhé baterie na spodek, což navýšilo hmotnost na 1,5 kg. Ti, kteří potřebují dlouhou výdrž, si tedy s novou generací polepší, protože je dobrá výdrž v základu.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a váží dohromady s třížilovou přívodní šňůrou 294 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice, která se objeví po odklopení displeje, má plné rozložení bez numerické části. Redukované jsou pouze klávesy pro pohyb v dokumentech, které se přesunuly na kurzorové šipky jako sekundární funkce Fn. O rychlý přístup k těmto funkcím jednou rukou ovšem nepřijdete díky druhé klávese Fn vpravo dole. Jinak je rozložení standardní a nemělo by ničím překvapit.

Klávesy mají velmi mělký a téměř nehlučný chod. Po chvilce zvykání lze psát rychle a bez překlepů. Sám jsem byl s klávesnicí spokojen, ale řekl bych, že bude hodně záležet na osobních preferencích, neboť podobně mělká mechanika nesedne každému.

Při slabém okolním osvětlení senzor automaticky zapíná bílé podsvícení klávesnice. Toto podsvícení má jinou úroveň intenzity a nelze jej ovládat klávesovou zkratkou (lze pouze změnit chování ve VAIO Control Center). U testovaného kusu mě také překvapila nehomogenita podsvícení, kdy některé klávesy svítily mnohem intenzivněji než jiné.

Hlavní vypínač se nachází na levém boku, je málo vystouplý a má velmi tuhý chod, takže ho po hmatu budete hůře hledat - já s tím bojoval po celou dobu testu. Tlačítka pro regulaci hlasitosti spolu s tlačítkem VAIO Assist najdete na spodku základny vpředu. Zde jsou tedy přístupné jen v případě, že tablet používáte ve vertikálním režimu.


Zvětšení obrazovky přineslo více prostoru pod klávesnicí, a tak se Sony rozhodlo opustit optický trackpoint (něco jako touchpad velikosti čepičky trackpointu uprostřed klávesnice) a osadilo klasický „beztlačítkový“ touchpad. Dotyková plocha je velmi malá hlavně na výšku a integrované tlačítko v ní lze (měkce) mačkat na všech místech. Pokud si zvyknete na menší rozměry, není touchpad zas tak špatný – je založen na elektronice Synaptics, má rychlé snímání, dobrou citlivost a bezproblémové rozpoznání víceprstých gest.

Jedním z velkých lákadel VAIO Duo je duální snímání obrazovky, kdy kromě dnes již běžných dotyků prsty můžete použít snímací pero. Snímací pero je dobré pro tvorbu náčrtků, skic a poznámek, případně rovnou pro malby, pokud je přístroj v rukou grafika. Jakožto člověk, který s grafikou pracuje a ke své práci používá profesionální tablety do USB, jsem se těšil, až si budu moct VAIO Duo vyzkoušet i v této roli.

Bohužel Sony sáhlo po levnějším duálním digitizéru N-Trig místo mezi grafiky oblíbenějších digitizéru Wacom. N-Trig má (kromě nižší snímací frekvence a nutnosti vložit do pera baterku) velkou nevýhodu v nepodpoře rozhraní WinTab, které představuje dlouholetý standard pro komunikaci mezi tablety a profesionálními grafickými programy. Bez podpory WinTab si tedy v programech jako Adobe Photoshop, Open Canvas, Paint Tool Sai, Corel Painter a GIMP nezprovozníte snímání přítlaku a náklonu pera.

Digitizér N-Trig využívá pouze univerzálního ovladače přímo od Microsoftu, který nabízí proprietární rozhraní Microsoft Ink (až do Windows 8 bylo pouze volitelné a ještě nedávno nepodporovalo ani náklon pera). Je to podobné, jako by vám výrobce grafické karty nedodal ovladače pro rozhraní OpenGL - na hraní her jej pravděpodobně nebudete potřebovat, ale je to profesionální široce používané 3D rozhraní napříč všemi počítačovými platformami, které používá velké množství specializovaných programů. WinTab je ve stejné roli.

Existují i aplikace, které podporují rozšířené funkce pera pomocí rozhraní Microsoft Ink, a takové můžete s VAIO Duo 13 použít pro profesionální kreslení. Chce si to ovšem ověřit před nákupem zařízení, zda právě vaše aplikace podporu má. Pokud nemá, bude zde pero vhodné jen na tvorbu poznámek a náčrtků. Rád bych podotkl, že tento problém se netýká pouze Sony, neboť levné digitizéry N-Trig se rozšířily do většího množství spotřebních tabletů napříč výrobci – uživatel/grafik tedy musí být velmi obezřetný.

Je možné, že podporovaných aplikací časem přibude, ale například Adobe řeklo, že nemá v plánu dodělat podporu pro Microsoft Ink, neboť jde podle něj o nekompletní uzavřené rozhraní, které by pouze zvýšilo složitost kódu jejich aplikací.

Hlavní HW parametry

Nová generace procesorů Intel Core (Haswell) se liší provedením u nejúspornějších modelů portfolia. Procesory řady U jsou totiž spolu s čipovou sadou na jedné BGA destičce, která je k základní desce připájena. Intel si od tohoto řešení slibuje především snížení prostorové náročnosti pro implementaci řešení.

V testované konfiguraci je základní deska vybavena úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i7-4500U s výchozím taktem 1,8 GHz a režimem TurboBoost do 3,0 GHz. Tento procesor má dohromady s čipovou sadou mezní spotřebu (TDP) pouhých 15 W a je ideální do tenkých notebooků.


Operační paměť je stejně jako procesor připájena k desce a ve všech konfiguracích je omezena na 8 GB DDR3-1600 v režimu dual-channel. Vzhledem k tomu, že uvnitř není žádný slot, není možné paměť dále rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58457
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 80563

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16287
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28403

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5771 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11710 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,03

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,94 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10634 MB/s

Výkon procesoru je podobný základním Core i7 z generace Ivy Bridge a pokrok se zde týká především provozních vlastností než výkonu. Podávaný výkon stačí pro všechny běžné kancelářské a multimediální potřeby, aniž by měl uživatel pocit, že ho procesor limituje. Pokud chcete více výkonu, má pak smysl pokukovat až po noteboocích s čtyřjádrovými procesory Core i7. Tam je ovšem výkon vykoupen horší mobilitou.

Jedinou vyměnitelnou komponentou na základní desce je SSD karta ve novém slotu M.2 (6Gb/s SATA-3). Testovaná konfigurace byla vybavena výkonným 256GB SSD od Samsungu, díky němuž je systém velmi svižný.


  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 309 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,14 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,1

Již jsem zmínil, že v rámci redukce rozhraní šlo pryč klasické kabelové připojení do počítačové sítě ethernet. Pro bezdrátovou komunikaci lze použít dvoupásmovou Wifi-N (2,4/5GHz) od Broadcomu (připojenou pomocí SD I/O), modul Bluetooth 4.0 a 3G modem od Huawei (připojení vnitřním USB). U podobného zařízení nemůže chybět ani nová komunikační technologie NFC s kontaktním místem na spodku přístroje.

Absenci kabelového připojení vyřešil výrobce netradičně. Pokud jste například v hotelu, kde není možné připojit notebook do sítě jinak než kabelem, stačí nasadit LAN adaptér na napájecí zdroj a do něj kabel připojit. Uvnitř adaptéru je Wifi-N vysílač, ke kterému se následně notebookem připojíte bezdrátově. V zabezpečených Wifi-N sítích notebook dokázal přenášet rychlostí okolo (průměrných) 5 MB/s a stejnou rychlostí fungovalo i spojení s LAN adaptérem. Fakticky tedy nejde o náhradu rychlého kabelového ethernetu, neboť rychlost zůstala stejná, ale o řešení v místech, kde je možnost připojení kabelem a Wifi buďto chybí, nebo má slabý signál.

Vzhledem k tomu, že je LAN adaptér vyroben tak, aby prodloužil napájecí zdroj a vypadal jako jeho součást, je jeho USB konektor (pro napájení) příliš zapuštěný a nepřipojíte jej k notebooku. Jeho použití je tak standardně limitováno pouze na místa, kde lze připojit zdroj do napájení. Dalším řešením může být krátký USB prodlužovací kabel.

Displej a grafika

Osazený 13,0“ displej nabízí vyšší rozlišení full-HD (1920x1080) a jeho povrch je překrytý velmi lesklým tvrzeným sklem. Displej využívá IPS matici, díky které je obraz o poznání lepší, než u běžného notebooku s TN panelem. Barvy jsou syté, černá je opravdu černá a pozorovací úhly jsou také velmi dobré. Není divu, že se Sony tímto displejem tak chlubí.

Přestože jde o nadprůměrný displej, má jednu chybu, kterou u mnohých jiných IPS panelů nepozoruji (měl jsem možnost přímého srovnání s jinými přístroji). Pokud se nedíváte na obrazovku kolmo, dochází rychle k mírnému snížení jasu a kontrastu. Stačí se dívat pod opravdu malým úhlem a budete tento jev vidět. V případě VAIO Duo je ovšem problém o to palčivější, že v režimu notebooku není možné naklonit obrazovku, takže často při práci budete mít pocit, že část displeje je mírně ztmavená.

Podsvícení displeje pomocí bílých diod nabízí mírně nadprůměrný jas a velký rozsah regulace (nejnižší jas je špatně čitelný i v úplné tmě). Při práci venku bude limitovat lesklá povrchová úprava, neboť podsvícení není zas tak silné, aby odlesky přesvítilo.


V Core i7-4500U se nachází Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Nové grafické jádro podporuje rozhraní DirectX 11.1 a OpenCL 1.2, akceleruje video v ultra-HD rozlišení a nabízí 20 výpočetních jader s frekvencí 200 MHz až 1,1 GHz (režim TurboBoost).

HDMI představuje jediný obrazový výstup notebooku. Vzhledem ke schopnostem nové grafiky by mohl zvládnout připojení 4k panelu při obnovovací frekvenci 30 Hz, bohužel výrobce o typu HDMI na svých oficiálních stránkách mlčí a není možnost výstup vyzkoušet v tak vysokém rozlišení. Rozlišení 2560x1440 by mělo fungovat bez problémů.

Přibalená kabelová redukce umožňuje konvertovat digitální HDMI signál na analogové VGA, které se používá u starších monitorů a projektorů. Redukce je aktivní a uvnitř je čip, který signál převádí. Kvalita výstupu je velmi dobrá a ani v rozlišení 1920x1200 nebyly viditelné žádné chyby v obraze.

Notebook lze bezdrátově připojit k televizorům a externím monitorům pomocí technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5774
  • 3DMark Vantage: P4590 (GPU: 3910, CPU: 9605)
  • 3DMark 11: P1078 (Graphics: 950, Physics: 3523)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 14932 (Graphics: 14064, Physic: 19048)
  • Cloud Gate (DX10): 4804 (Graphics: 6134, Physic: 2732)
  • Fire Strike (DX11): 714 (Graphics: 781, Physic: 3901)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6729 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 18,82 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 16,7 fps
  • 1920x1080: 9,0 fps

Přestože jde o stejný procesor, jaký jsme testovali v Sony VAIO Pro 13, zde je výkon v moderních 3D hrách o 25% vyšší a proti tenkým notebookům z Intel HD4000 (Ivy Bridge) je vyšší rovnou o 80%, čímž atakuje nejslabší dedikované grafické čipy s vlastní pamětí.

Výkon postačuje k hraní starších a středně náročných her v rozlišení HD (1366x768). Náročné hry jako Crysis 3 jsou stále za hranicemi výkonu tohoto jádra - lze si je zahrát pouze v nejnižším rozlišení a minimální úrovní detailů, a přesto nejsou dostatečně plynulé.

Multimedia

Stereofonní reproduktory mají své místo pod opěrkami rukou a směřují v režimu notebooku do země. Na poměry tenkých notebooků je kvalita zvuku mírně nadprůměrná. Nečekejte zázraky při reprodukci hudby, ale video-konference a sem tam film zvládne VAIO Duo bez problému.

Externí audio můžete připojit pomocí kombinovaného konektoru jack, nebo prostřednictvím digitálního výstupu HDMI.


Jako u většiny tabletů je i ve VAIO Duo zabudovaná dvojice kamer. Zadní je použitelná v režimu tabletu a její 8Mpix snímač podporuje automatické ostření. Přední je vhodná pro video-hovory a nabízí 2Mpix snímač. Kvalitativně se zadní kamera nemůže rovnat kompaktním fotoaparátům, ani lepším mobilním telefonům, ale pro nouzové tvořené momentek stačí. Přední kamera je svou kvalitou mírně nad průměrem webkamer notebooků.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém využívá k cirkulaci vzduchu otvory v zadních rozích a při nenáročné práci je notebook dokonale tichý. Až deset sekund nepřetržité zátěže postupně roztočí ventilátor do vyšších otáček. Hlučností VAIO Duo nevybočuje z projevu jiných notebooků v podobné zátěži. Zvuk chlazení je v takovém případě lehce svištivý, ale není ještě obtěžující.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 34,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 36,1°C
  • napájecí adaptér = 55,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 32,7°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 48,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 46,6°C
  • napájecí adaptér = 61,1°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci dochází pouze k minimálnímu zahřívání povrchu. V zátěži je klávesnice studená a jediné místo, které hřeje je spodek základny v levém zadním rohu.


Baterie

Uvnitř zařízení je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou plných 50 Wh, což je v této třídě nadprůměrná hodnota. V našem standardním redakčním testu* VAIO Duo vydrželo 13 hodin a 23 minut provozu na jedno nabití. Je to tedy lepší výsledek než u minulého modelu s oběma bateriemi. Při provozu s jednou baterií byla u minulého modelu výdrž ani ne poloviční. Není divu, že už tentokrát Sony neřešilo možnost připojení druhé baterie a spoléhá jen na primární. S touto výdrží byste si měli vystačit během celého pracovního dne.

Při on-line kancelářské práci bez omezování s Wifi a vyšším jasem je spotřeba okolo 7,8 W, což dává výdrž přes šest hodin. Se sníženým jasem se můžete reálně pohybovat okolo devíti hodin, aniž byste se museli příliš snažit.

Sony výrazně omezilo možnosti nastavení správy napájení. Uživatel si již nemůže definovat vlastní profil spotřeby a výrobce zakázal také režim hibernace, tedy uspání na disk a následné úplné vypnutí. Hibernace je zvláště vhodná, když odjedete na delší čas mimo možnost napájení a víte, že třeba den nebudete zařízení potřebovat (nicméně se vám nechce ukončovat všechny programy). Nevýhodou využití režimu spánku je v tomto případě neustálé snižování stavu baterie. Za osm hodin v režimu spánku dojde ke snížení o 7,5%

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 5 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 36 W

Nabití prázdné baterie na 90% trvá přibližně dvě hodiny. Při výkonové zátěži se nabíjení prakticky zastaví a baterie se nabije ani za deset hodin.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem InsydeH2O a nabízí pouze velmi omezené možnosti nastavení. Vedle možnosti změnit režim zavádění systému (UEFI, BIOS) a vypnout zabezpečený start SecureBoot lze:

  • zapnout podporu virtualizace
  • vypnout podporu USB 3.0 (porty pak mají rychlost USB 2.0)
  • aktivovat ochranu Intel Anti-Theft

V rámci zabezpečení můžete nastavit také (dlouhá) hesla firmware, a to konkrétně jedno pro spouštění a jedno pro vstup do nastavení. Heslo pevného disku v noteboocích Sony VAIO tradičně chybí. Chybí také další zabezpečovací technologie, bezpečnostní čip TPM a rozšířená správa pomocí Intel vPro.

Příslušenství

Součástí balení je vedle vlastního zařízení také 65W napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra, LAN modul pro napájecí adaptér, redukce HDMI-VGA a plastová krabička se snímacím perem, baterií a druhým hrotem.

Na disku je předinstalován operační systém Windows 8 Pro v 64bit verzi s větším množstvím dalších programů, z nichž u některých si nejsem jistý jejich užitečností pro uživatele. Obrazovka Start ve výchozím stavu vypadá spíš jako obří reklamní plocha a pro uživatele bude v tom všem těžké najít některé z užitečných aplikací.

Ceny a záruka

Testovaná vyšší konfigurace stojí 45 446,- Kč bez DPH (54 990,- Kč s DPH). Existuje také levnější konfigurace, která má bílé provedení, menší SSD (128GB), méně RAM (4 GB), nižší verzi Windows 8 a nemá 3G/LTE modem. Stojí však o nějakých 15 tisíc korun méně.

Standardní dvouletou záruku lze uplatit v autorizovaném servisu.

Závěr

Nové 13“ Sony VAIO Duo 13 je krásnou ukázkou možností miniaturizace a současně také zařízením vhodným pro specifickou skupinu lidí (kteří nemají hluboko do kapsy). Je to tablet s velkou obrazovkou a možností kreslení perem a současně plnohodnotný počítač s klasickou klávesnicí. Využití bych viděl hlavně tam, kde je potřeba rychle zakreslovat myšlenky a nápady v digitalizované formě. Pro tento účel je VAIO Duo dobře připraveno díky nízké hmotnosti a výborné výdrži baterie. Speciálně zajímavé bude podobné zařízení tam, kde sice jsou vyžadovány výhody tabletu, ale současně se chce uživatel vyhnout vlastnění dalších zařízení, jako je klasický notebook. S plnohodnotným operačním systémem a výkonným Core i7 je VAIO Duo srovnatelné s běžnými tenčími notebooky.

Zásadním kompromisem zůstává pouze fixní úhel natočení víka, který vás bude štvát v jakékoli jiné situaci, než je práce s počítačem na stole. Nemožnost si správně nastavit displej je zvýrazněna zvláštním chováním IPS displeje, který již pod malým úhlem zobrazuje barvy tmavší a lehce zašedlé (na rozdíl od TN panelů ovšem neinvertuje barvy a obraz je podobný pod sklonem 30 i 85°). Současně při ceně zařízení zamrzí levnější snímač pera, který kvůli chybějícímu ovladači pro rozhraní WinTab nepodporuje snímání přítlaku a náklonu pera v mnoha profesionálních grafických programech (například Adobe Photoshop). Zde zůstává otázkou, zda Sony nakonec potřebný ovladač dodá (resp. výrobce snímací vrstvy N-trig), neboť po stránce hardware problém není.

Klady a zápory

+ tenké a lehké zařízení na poměry 13“ konvertiblů
+ pohodlná klávesnice
+ tichý provoz při nízké zátěži procesoru
+ přes deset hodin výdrže na jedno nabití

- při náklonu obrazovky v malém úhlu dochází ke snížení kontrastu
- snímač dotykového pera nemá plnou podporu pro profesionální aplikace (WinTab API)
- chybí možnost uspání na disk

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO Duo 13 (SV-D1321Z9E/B)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1.80/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZNTD256HAGL, SATA-3, mSATA)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn Wireless SDIO Adapter (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen + stylus (N-Trig)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 13h 23min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, MS/SD XC, 2x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 330 x 210 x 16-19,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,33
Recenze

Diskuse