RECENZE: Sony VAIO Pro 13 (SVP1321X9EB) - třináct palců s extrémní lehkostí

4. 7. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Mezi letos představenými modely se objevila nová řada tenkých notebooků VAIO Pro. Otestovali jsme 13“ model s Full HD displejem, pohodlnou klávesnicí a hmotností okolo jednoho kilogramu.

Sony VAIO Pro 13 (SVP1321X9EB) - třináct palců s extrémní lehkostí

Základní popis

S odhalením úsporných procesorů Intel Core čtvrté generace (Haswell) se na trh dostaly také nové modely notebooků Sony VAIO, které prošly výraznými změnami napříč všemi řadami. Řada VAIO Pro je úplně nová a čítá 11 a 13“ varianty, které by měly zaujmout extrémně tenkým provedením, nízkou hmotností, dlouhou výdrží a špičkovým dotykovým displejem. Menší z modelů váží dokonce méně než kilogram. My dostali do redakce větší, 13“ model, který je přece jen vhodnější pro dlouhodobou práci bez externího monitoru – zvláště s jemným rozlišením Full HD.

VAIO Pro se vzhledem inspirovalo u výkonnější a rozšiřitelnější řady VAIO Z. Konkrétně byl zkopírován způsob otevírání víka, které se spodkem při otevření zasune pod notebook a mírně nadzvedne jeho zadní část. Tělo přístroje je celé černé a čistý design v kombinaci s extrémně tenkým profilem na první pohled evokuje luxus. Povrch notebooků je celý matný s výjimkou lesklého tvrzeného skla překrývajícího displej.

Tenká základna vykazuje malou pružnost při silnějším zatlačení, případně zvednutí otevřeného notebooku za roh. Při běžné práci je stabilní a nekroutí se pod tíhou rukou. Víko je také mírně pružné, ale vzhledem k tomu, že při zatlačení na vnější stranu je potřeba vyvinout velkou sílu, aby se začaly vlnit barvy na obrazovce, zdá se, že poskytuje dobrou ochranu.

Víko lze vyklopit maximálně do úhlu 135° a při cestování s notebookem na klíně možná vyšší uživatelé shledají takový úhel jako zbytečně malý. Na rozdíl od levných notebooků s TN displeji zde alespoň není problém, že by se degradovaly barvy při pohledu z úhlu.

Klouby mají jemný chod a umožňují pohodlné otevření počítače jedním prstem, aniž by se s víkem začala zvedat i základna. Těsně před maximálním úhlem otevření začne kloub zvyšovat svou tuhost, čímž zbrzdí případný doraz.


Hon za tenkým provedením si vyžádal ústupky ve výbavě. Vypadly z ní konektory jako LAN a VGA (oba jsou řešeny pomocí přibaleného příslušenství). Jinak je zde ovšem všechno potřebné, a to rovnou v plné velikosti. Po pravém boku jde o čtečku paměťových karet SD XC (karta se do ní vejde celá), kombinovaný konektor zvukové karty, dvě USB 3.0 a obrazový výstup HDMI. Zleva na notebooku najdete už jen konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Svou mobilitou se testovaný notebook řadí ke špici. Na to, že je vybaven 13“ displejem je jeho hmotnost pouhých 1,06 kg, což je výborná hodnota, která jej předurčuje k častému cestování. Nejen hmotnost, ale i rozměry jsou celkově minimalistické a celý notebook má v zavřeném stavu 322 x 210 x 13-17 mm.

Na dlouhé cesty si k notebooku připočtěte ještě 292 g za 45W napájecí adaptér s třížilovou přívodní šňůrou. Velkou výhodou je USB port na těle adaptéru, který lze použít k nabíjení menších zařízení, jako jsou mobilní telefony. Primárně je však tento port určený k připojení přibaleného LAN modulu (29 g), který řeší absenci kabelového připojení do sítě na těle notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazená klávesnice je redukována o numerický blok (chybí i zástupná varianta kolem písmen I a K) a klávesy pro pohyb v dokumentech. Druhé jmenované jsou přítomny jako sekundární funkce kurzorových šipek při držení Fn. Jinak klávesnici nechybí nic důležitého. Horní řada kláves F1-F12 je dokonce rozdělena do bloků po čtyřech malými mezerami. Tyto mezery téměř nejsou vidět, ale po hmatu pomohou prstům v orientaci.

Klávesnice jsem se zprvu bál kvůli velmi mělkému stisku, ale záhy jsem si zvykl a dokázal jsem psát rychle a bez překlepů. Mezi klávesnicemi tenkých notebooků je tato jedna z lepších. Někoho možná zamrzí hlasitější cvakavý zvuk při rychlém psaní.

Zámek Caps Lock má indikační diodu přímo na sobě (svítí zeleně). Dnes již minimálně používaný Scroll Lock je indikován ikonou v liště tray v pravém dolním rohu obrazovky.

Sony vyhodilo prakticky všechny diody a tlačítka okolo klávesnice. Zůstal pouze zeleně podsvícený hlavní vypínač a tlačítko Assist, které otevírá sadu aplikací pro nastavení notebooku a řešení potíží. Nabíjení je indikováno malou diodou na levém boku vedle zdířky napájení.

Klávesnice je podsvícená a podsvícení řídí automatika. Chybí zde jakákoli klávesová zkratka pro manuální přepínání. Pokud chcete změnit chování, musíte spustit program VAIO Control Center. V něm lze nastavit podsvícení samostatně pro napájení ze sítě nebo z baterie a na výběr jsou tři režimy – vypnuto, zapnuto při slabém podsvícení (senzor podsvícení je u tlačítka Assist), zapnuto. Bez ohledu na nastavení se klávesnice standardně zhasne, pokud se nedotknete žádné klávesy déle než 10 sekund. Tuto dobu lze také změnit a na výběr jsou hodnoty 10, 30, 60 sekund a nevypínat.


Dotyková plocha touchpadu je zarovnána na střed mezi opěrkami rukou, což v tomto případě znamená, že není na střed proti psací části klávesnice. Při psaní tak může docházet k náhodným kontaktům pravé dlaně s plochou. Ovladač dokáže tyto náhodné dotyky spolehlivě filtrovat, přesto by některým uživatelům mohlo cvakání touchpadu při psaní vadit.

Dotyková plocha má v sobě integrované tlačítko, a jde tedy o „beztlačítkový“ touchpad. Elektronika je od společnosti Synaptics, která snímá spolehlivě. Tlačítko v ploše je možná trochu tuhé, ale situace není tak hrozná a nejde o nic, na co by si nešlo zvyknout. Celkově tedy hodnotím touchpad jako dobrý a mezi tenkými notebooky možná mírně nadprůměrný.

Hlavní HW parametry

Nová generace procesorů Intel Core (Haswell) se liší provedením u nejúspornějších modelů portfolia. Procesory řady U jsou totiž spolu s čipovou sadou na jedné BGA desce, která je k základní desce připájena. Intel si od tohoto řešení slibuje především snížení prostorové náročnosti pro implementaci řešení.

V testované konfiguraci je základní deska vybavena úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i7-4500U s výchozím taktem 1,8 GHz a režimem Turbo Boost do 3,0 GHz. Tento procesor má dohromady s čipovou sadou mezní spotřebu (TDP) pouhých 15 W a je ideální do tenkých notebooků.


Operační paměť je stejně jako procesor připájena k desce a ve všech konfiguracích je omezena na 4 GB DDR3-1600 v režimu dual-channel. Vzhledem k tomu, že uvnitř není žádný slot, není možné paměť dále rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61 059
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 560

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 120 650
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 214

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5617 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9479 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,69

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,15 pts (2,45 s nastaveným chlazením na výkon)

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 043 MB/s

Z výsledků testů je patrné, že zvýšení výkonu procesoru nebylo u úsporných modelů generace Haswell prioritou. Výkon, který VAIO Pro 13 podává, odpovídá úsporným procesorům Core i5 generace Ivy Bridge a hlavní rozdíl zůstává ve spotřebě. U tohoto konkrétního notebooku stojí za pozornost, že plný výkon dokáže podávat pouze krátkodobě a při déle trvající zátěži se sníží výkon omezením funkce Turbo Boost. Nejvíce je to patrné u testu renderingu (Cinebench R11.5), kde je výkon procesoru na půl cesty mezi úspornými Ivy Bridge procesory Core i3 a i5. Toto omezení lze změnit v programu VAIO Control Center nastavením režimu chlazení na „výkon“.

Uvnitř počítače je miniaturní 128GB SSD s dobrým výkonem dalece převyšujícím běžné plotnové disky. Celkově počítač běžnou práci zvládá s přehledem a reaguje rychle, aby splnil očekávání náročných uživatelů.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 315 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 324 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,16 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,1

Vestavěné komunikační možnosti zahrnují dvoupásmovou kartu Wi-Fi /n (2,4/5 GHz) a modul Bluetooth 4.0. Oboje zajišťuje jeden čip od Intelu. V notebooku naopak nenajdete bezdrátový 3G modem (dle Sony prý pro něj není uvnitř dost místa), ani kabelový Ethernet.

Absenci kabelového připojení vyřešil výrobce netradičně. Pokud jste například v hotelu, kde není možné připojit notebook do sítě jinak než kabelem, stačí nasadit LAN adaptér na napájecí zdroj a do něj kabel připojit. Uvnitř adaptéru je Wi-Fi /n vysílač, ke kterému se následně notebookem připojíte bezdrátově. V zabezpečených Wi-Fi /n sítích notebook dokázal přenášet rychlostí okolo (průměrných) 5 MB/s a stejnou rychlostí fungovalo i spojení s LAN adaptérem. Fakticky tedy nejde o náhradu rychlého kabelového Ethernetu, neboť rychlost zůstala stejná, ale o řešení v místech, kde je možnost připojení kabelem a Wi-Fi buďto chybí, nebo má slabý signál.


Vzhledem k tomu, že je LAN adaptér vyroben tak, aby prodloužil napájecí zdroj a vypadal jako jeho součást, je jeho USB konektor (pro napájení) příliš zapuštěný a nepřipojíte jej k notebooku. Jeho použití je tak standardně limitováno pouze na místa, kde lze připojit zdroj do napájení. Dalším řešením může být krátký USB prodlužovací kabel.

Displej a grafika

13“ lesklý displej nabízí vysoké rozlišení Full HD (1920x1080) a špičkovou kvalitu s IPS maticí. Mezi běžnými displeji (mimo grafické workstation) jde o špičku – nabízí vysoký kontrast, bílou bez výrazného nádechu do jiné barvy, široké pozorovací úhly a syté barvy. Právě barvy Sony u svého displeje vyzdvihuje nejvíce a na tiskové konferenci nám jeho zástupci vysvětlovali, že notebooky VAIO mají speciální technologii, díky které barvy na vybraných noteboocích vypadají maximálně věrně (Sony tuto technologii nazývá TRILUMINOS Display for Mobile). Nastavení barevných profilů se provádí v programu VAIO Control Center.

Podsvícení nabízí velké rozpětí jasu a vysokou intenzitu při nastavení maxima. V případě práce venku na slunci však narazíte na zádrhel v podobě velmi lesklého překryvu displeje. Ochranné sklo je snad ještě lesklejší než na jiných lesklých noteboocích. I v místnosti tak přes den můžete na obrazovce vidět svůj odraz. Polední slunce dělá displej téměř nečitelným. Jde pravděpodobně o oběť dotykovému displeji, který potřebuje nějakou ochrannou vrstvu. Dřívější displeje Sony, které sice byly lesklé, ale jejich odlesky byly výrazně utlumené, nabízely mnohem vyšší komfort při práci venku.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16 miliónů (8bit, DisplayPort)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Panasonic VVX13F009G00.


S novou generací procesoru pochopitelně přichází i nová integrovaná grafika. V Core i7-4500U se nachází Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Nové grafické jádro podporuje rozhraní DirectX 11.1 a OpenCL 1.2, akceleruje video v ultra HD rozlišení a nabízí 20 výpočetních jader s frekvencí 200 MHz až 1,1 GHz (režim Turbo Boost).

HDMI představuje jediný obrazový výstup notebooku. Vzhledem ke schopnostem nové grafiky by mohl zvládnout připojení 4k panelu při obnovovací frekvenci 30 Hz, bohužel výrobce o typu HDMI na svých oficiálních stránkách mlčí a není možnost výstup vyzkoušet v tak vysokém rozlišení. Rozlišení 2560x1440 by mělo fungovat bez problémů.

Přibalená kabelová redukce umožňuje konvertovat digitální HDMI signál na analogové VGA, které se používá u starších monitorů a projektorů. Redukce je aktivní a uvnitř je čip, který signál převádí. Kvalita výstupu je velmi dobrá a ani v rozlišení 1920x1200 nebyly viditelné žádné chyby v obraze.

Notebook lze bezdrátově připojit k televizorům a externím monitorům pomocí technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5042
  • 3DMark 11: P799 (Graphics: 703, Physics: 3128)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 33 403 (Graphics: 35 981, Physic: 26 708)
  • Cloud Gate (DX10): 3972 (Graphics: 4889, Physic: 2399)
  • Fire Strike (DX11): 560 (Graphics: 631, Physic: 3431)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7035 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,50 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 13,87
  • CATIA (catia-02): 11,25
  • EnSight (ensight-03): 6,57
  • Maya (maya-02): 47,16
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 8,26
  • SolidWorks (sw-01): 15,20
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 4,81
  • UGS NX (ugnx-01): 1,99

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (chyba)
  • EnSight (ensight-04): 1,89
  • LightWave 3D (lightwave-01): 13,05
  • Maya (maya-02): 11,81
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,62
  • SolidWorks (sw-03): 8,87
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,09
  • Siemens NX (snx-01): 1,62

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 6,3 fps

Grafický čip v notebooku je znatelně pomalejší než vyšší model Intel HD 4600 osazovaný v méně úsporných procesorech stejné generace. Takto je výkon podobný předchozí Intel HD 4000. Platí tedy to samé, co u výpočetního výkonu. Místo navyšování výkonu se šlo cestou snižování spotřeby.

Nízký herní 3D výkon vylučuje hraní v plném rozlišení displeje. V HD však můžete spustit starší a méně náročné hry, pokud omezíte úroveň detailů. Náročné hry jako Crysis 3 nejsou plynulé ani s nejnižším nastavením.

Multimédia

Reproduktory míří ze základny dozadu a zvuk se k uživateli odráží od víka. Na poměry notebooků od Sony jsou použité reproduktory příjemným překvapením. Spolu se softwarovým vylepšením zvuku totiž mají nadprůměrný zvuk mezi tenkými notebooky obecně (i v 15“ úhlopříčce). Jakmile ovšem softwarové vylepšení zvuku vypnete, zní reprodukce velmi plechově.


Pokud více, co chcete, můžete si upravit vlastní profil vylepšení a získat tak lepší zvuk podle vašich představ díky vestavěnému ekvalizéru a dalším úpravám.


Součástí multimediální výbavy je mikrofon a standardní HD webkamera spíše nižší kvality. Aktivitu webkamery indikuje decentní zelená dioda.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je umístěn v levém zadním rohu a ventilátor má jediný průduch na levém boku. Ventilátor se spouští na základě dosažených teplot, takže po spuštění umí být počítač dokonale tichý. Při kancelářské práci se ventilátor nezapíná téměř vůbec a stroj si drží minimální hlučnost. Pokud je to potřeba, roztočí se ventilátor v nejnižších otáčkách, kdy jej sotva postřehnete i v tichém prostředí.

Situace se obrací při výkonové zátěži. Stačí 15 sekund intenzivní výpočetní zátěže a ventilátor se roztočí do vyšších otáček, kdy jej nepřeslechnete ani v místnosti s běžným okolním hlukem. Může za to jeho vtíravý pískavý projev. Jak jsem již zmínil, výkon notebooku je standardně omezen ve prospěch nižších teplot. Toto nastavení lze změnit ve VAIO Control Center výběrem jiného režimu chlazení. Vedle výchozího režimu je na výběr ještě optimalizace pro výkon a optimalizace pro ticho. Fakticky ovšem tyto režimy nedělají nic s logikou spínání ventilátoru a pouze omezují maximální takty procesoru dosažitelné technologií Turbo Boost. Bez ohledu na nastavení režimu chlazení je notebook v zátěži nadprůměrně hlučný.

Vzhledem k hlučnosti chlazení v zátěži a omezování výkonu bych VAIO Pro 13 doporučil spíše jako kancelářský počítač.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 31,2°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,0°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • klávesnice vlevo = 37,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,6°C
  • spodek maximum = 46,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 40,6°C
  • napájecí adaptér = 42,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Ač při kancelářské práci ventilátor většinou neběží, díky nízké spotřebě procesoru se povrch notebooku nezahřívá. V zátěži se výrazně zvedne teplota levého zadního rohu, ve kterém se ukrývá chladič. Přes klávesnici teplo téměř není cítit, ale spodek je horký. Pokud přepnete chlazení na výkon, drží se teploty velmi podobné, neboť současně se zvýšením výkonu procesoru dojde také ke zrychlení ventilátoru.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 37,5 Wh, což v našem standardním redakčním testu* stačilo na 9 hodin a 23 minut provozu. Nová úspornější řada procesorů pro tenké notebooky ukazuje, že možnost procesor lépe uspávat nese své ovoce při méně náročných činnostech. V praxi se spotřeba počítače při on-line kancelářské práci může pohybovat mezi třemi a pěti watty v závislosti na nastaveném jasu displeje. S dvoutřetinovým jasem a zapnutou Wi-Fi jsem se při kancelářském použití (Word, Vzdálená plocha) v průměru pohyboval okolo výdrže 9 hodin.

VAIO Pro 13 jasně ukazuje výhody úsporných procesorů generace Haswell, neboť spotřeba při minimální zátěži začíná atakovat SoC verze Atomu, který dokáže v tabletech konkurovat výkonným procesorům s architekturou ARM. Zároveň je vidět, že by nakonec nemusel být problém vyrobit tenký a lehký notebook s dlouhou výdrží a rozumným výkonem pro každodenní použití.

Záslepkou překrytý konektor na spodku notebooku slouží pro připojení placaté sekundární baterie, se kterou by se měla výdrž zdvojnásobit.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Ve vypnutém stavu umí notebook nabíjet baterii velmi rychle. Vybitou ji dostanete na 90% kapacity za necelou hodinu. V případě, že notebook zapnete, nabíjení se zpomalí na polovinu a ke stejnému nabití budete potřebovat přibližně dvě hodiny. V zátěži se nabíjení prakticky nezpomalí

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem Aptio (AMI) a nabízí pouze velmi omezené možnosti nastavení. Vedle možnosti změnit režim zavádění systému (UEFI, BIOS) a vypnout zabezpečený start SecureBoot lze:

  • zapnout podporu virtualizace
  • vypnout podporu EDB
  • zablokovat jednotlivě: USB porty notebooku, čtečku paměťových karet, bezdrátová zařízení (Bluetooth a Wi-Fi)
  • aktivovat ochranu Intel Anti-Theft
  • vypnout čip TPM

V rámci zabezpečení můžete nastavit také (dlouhá) hesla firmware, a to konkrétně jedno pro spouštění a jedno pro vstup do nastavení. Heslo pevného disku v noteboocích Sony VAIO tradičně chybí.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra pro náš region, LAN-Wi-Fi adaptér, redukce z HDMI na VGA a základní tištěná dokumentace. Obnova předinstalovaného operačního systému je přítomna pouze na disku počítače.

Na disku je předinstalován operační systém Windows 8 Pro v 64bit verzi s větším množstvím dalších programů, z nichž u některých si nejsem jistý jejich užitečností pro uživatele.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 28 917,- Kč bez DPH (34 990,- Kč s DPH) a představuje nejvyšší nabízenou v ČR. Ušetřit lze pět tisíc korun nákupem nižší konfigurace, která se liší slabším procesorem Core i5-4200U a základní edicí Windows 8.

Obě konfigurace jsou vybaveny základní dvouletou zárukou s opravou v servisu.

Závěr

13“ Sony VAIO Pro 13 má jasnou cílovou skupinu. Tou jsou lidé, kteří často cestují a hledají co nejlehčí reprezentativní notebook s dobrou ergonomií a dlouhou výdrží baterie. Vzhledem k ceně lze čekat volbu podobných strojů hlavně u manažerských pozic ve firmách, kde je často primární běžná kancelářská práce a VoIP, případně e-mailová komunikace.

Jestli se pro něco VAIO Pro 13 nehodí, jsou to činnosti, kde je notebook často vystavován dlouhodobé výpočetní zátěži. Kvůli omezení teplot totiž procesor nemůže podávat maximální výkon dlouhodobě, a jakmile je dosaženo určité teploty, omezí se funkce Turbo Boost, což zapříčiní snížení výkonu - místy až o třetinu. Kromě toho je tento notebook v zátěži poměrně hlučný a zvuk jeho ventilátoru vlezle pískavý.

Při zamýšleném použití na cestách je také potřeba počítat s omezením, které přináší lesklá skleněná vrstva přes displej. Venku totiž výrazně omezuje čitelnost kvůli výrazným odleskům. V místnosti naštěstí nejde o problém díky vyšší svítivosti displeje. Celkově i přes zmíněné nedostatky jde o skvělý notebook, který je na cesty jako dělaný. Jeho 13“ obrazovka s vysokým rozlišením nabízí spoustu prostoru pro otevřené programy a dobrá klávesnice umožňuje pohodlné psaní dlouhých dokumentů.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost a tenké provedení
+ tichý provoz při kancelářské práci
+ kvalitní IPS displej
+ dlouhá výdrž na baterie

- v zátěži velmi hlučné chlazení (a omezení výkonu)
- lesklá obrazovka znemožňuje pohodlnou práci venku

Pod čarou

U testovaného kusu bylo při bateriovém provozu slyšet tlumené „crčení“ z útrob notebooku. Velmi pravděpodobně jde o zvuk od napájecích cívek při neustálých přechodech procesoru do nových úsporných stavů. Toto crčení běžně nebudete pozorovat, ale v tiché místnosti při práci večer v posteli jej nepřeslechnete. Je otázkou, zda jde o vadu kusu, nebo o jev, se kterým se budeme setkávat častěji u nových úsporných notebooků s procesory Haswell.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO SV-P1321X9E/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1.80/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 128 (TOSHIBA THNSNH128G8NT, SATA-3, mSATA)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 38 Wh / 9h 21min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 322 x 210 x 13-17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,06
Recenze

Diskuse