RECENZE: Toshiba Satellite C55 - levně v bílém provedení

20. 8. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Satellite C55 je klasickým zástupcem levných univerzálních notebooků s úhlopříčkou 15,6“, které můžete běžně vidět v regálech supermarketů. Od svých konkurentů se snaží odlišit zajímavým bílým provedením. Uvnitř nabízí základní výkon pro běžného nenáročného uživatele.

Toshiba Satellite C55 - levně v bílém provedení

Základní popis

Těch, kteří u notebooku potřebují vysoký výkon a speciální funkce přece jen není tolik jako obyčejných lidí, pro které je notebook jen zařízení, z něhož si mohou číst webové stránky, prohlížet fotky z dovolené a spojovat se s přáteli pomocí video-hovorů. Pro tuto početnou skupinu mají výrobci notebooků nejlevnější modely s úhlopříčkou displeje 15,6“.

Toshiba Satellite C55 je zástupcem právě této kategorie a je to nejlevnější klasický notebook, jaký Toshiba nabízí. Co do tloušťky a hmotnosti jde o standardní počítač, a aby se Toshiba odlišila od konkurence, zvolila bílé provedení počítače.

Model C55 je přímým nástupcem modelu C855, a když si oba srovnáte podle fotografií, zjistíte, že se toho zas tolik nezměnilo. Všechny konektory jsou na stejném místě a výbava je naprosto identická. Dokonce i vzhledově vypadá na první pohled stejně. Hlavní vizuální rozdíl je v lesklé bílé úpravě základny místo původního matného plastu s vroubkováním. V souvislosti s tím se změnila mřížka za klávesnicí, která slouží pro zakrytí reproduktorů, a dotyková plocha touchpadu. Pak už zbývají pouze detaily jako posunutí hlavního vypínače blíže ke straně. Mechanické provedení se neměnilo vůbec.

Vzhledem k tomu, že mají oba počítače mnoho společného, budu se v této recenzi věnovat pouze rozdílům. Pro plné seznámení s počítačem doporučuji přečíst recenzi Toshiba Satellite C855 - v bílém pro nenáročné.


Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice by měla být stejná jako dříve. Opět má plné rozložení s numerickým blokem a horní řadu kláves primárně nastavenou na multimediální funkce (lze změnit v BIOSu, nebo v programu Nastavení systému).

U testovaného kusu bylo znatelné prohýbání klávesnice hlavně v prostředku psací části. Dá se na něj zvyknout a na funkci nemá žádný vliv, ale nepůsobí to z pohledu dílenského zpracování tak dobře a zvyšuje to nejistotu při stisku. Vypadá to, že klávesnice nemá žádnou kovovou výztuhu a spoléhá na pár šroubů nejspíš podpořených spojovací páskou. Je možné, že u testovaného kusu tato páska byla hlavně v levé části špatně aplikována, protože je zde znatelné mírně odchlipování celého bloku klávesnice u kraje.


Touchpad má elektroniku Synaptics a zdá se být téměř shodný s tím v C855. Rozdílná je však povrchová úprava, kdy výrazné vroubkování nahradil jemný vzorek. Prst sice po ploše stále příliš neklouže, ale výsledek je mnohem lepší než u dřívějšího vroubkování. Takto lze touchpad onačit jako průměrný a běžný uživatel by s ním neměl mít problém.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na low-end čipové sadě Intel HM70 v kombinaci s připájeným (BGA) dvoujádrovým procesorem Intel Celeron 1005M z generace Ivy Bridge. Jde o nejslabší základní verzi (TDP 35W), jakou Intel v této generaci vyrábí – výchozí takt je 1,9 GHz a při nečinnosti se procesor podtaktuje na 1,2 GHz. Míří do nejlevnějších klasických notebooků a nabízí dostatek výkonu pro nenáročného uživatele, pokročilé technologie jako akcelerace šifrování a přímá virtualizace nejsou podporované.

Od vyšších procesorů Core se liší menší vyrovnávací pamětí L3 cache (2 MB), nižším taktem a absencí technologií TurboBoost (automatické přetaktování) a HyperThreading (schopnost zpracovat dvě vlákna jedním jádrem současně).


Základní deska má dva sloty pro paměťové moduly. Osazen je z výroby pouze jeden, a to 4GB modulem DDR3-1600. Do notebooku lze osadit maximálně 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35226
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10285

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 69780
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 69780

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3319 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6199 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,87

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,56 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6283 MB/s

V dříve testovaném modelu C855 byl Celeron 820M s taktem 1,7 GHz. Proti němu nabídne nový Celeron 1005M výkon o 20% vyšší. Z poloviny je to dílem optimalizované architektury a z poloviny vyšším taktem. Pro srovnání dražší notebooky s plnohodnotným Core i5 stejné generace mají skoro dvakrát vyšší výkon. Vzhledem k ceně je ovšem na místě spíše srovnání s dvoujádrovými procesory AMD A4 a A6 a ty mají výpočetní výkon v průměru velmi podobný jako Celerony. Procesory AMD E2 jsou o 40% pomalejší.

Programy a data se ukládají na klasický plotnový disk s kapacitou 500 GB. Jde o základní model s rychlostí ploten 5400 rpm a průměrným výkonem (mezi plotnovými disky pro notebooky). V levném 15,6“ nemůže chybět také optická mechanika typu DVD SuperMulti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 232 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,80 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Integrované kabelové připojení do sítě zvládá pracovat maximálně rychlostí 100 Mb/s. Absence gigabitového ethernetu jistě zamrzí pokročilejší uživatele, ale v případě supermarketového počítače, kde se očekává, že se kabelem připojí maximálně modem pro přístup k internetu, to nevidím jako velký nedostatek.

Ke změně došlo na poli bezdrátových funkcí. Nyní jsou 2,4GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0 zajišťovány kartou od Qualcom Atheros. Přestože jde o jednoanténové provedení, byl jsem mile překvapen silným příjmem signálu. Satellite C55 dokáže udržet stabilní signál tam, kde se některé (zejména hliníkové) notebooky nezvládnou ani připojit do sítě.

Displej a grafika

15,6“ panel s lesklou povrchovou úpravou a rozlišením HD (1366x768) patří k nižšímu spektru nabídky. Obraz působí mírně vybledle a tmavé barvy jsou zbytečně světlé a kvůli slabému pozorovacímu úhlu se obraz při pohledu shora rychle slévá do šedých odstínů. Na druhou stranu v této třídě notebooků nejde o nic neobvyklého – kde jinde by měly být použity nejlevnější displeje než právě v nejlevnějších noteboocích.

Maximální jas spadá do průměru a kvůli lesklé povrchové úpravě se nebude notebook hodit pro práci pod přímým sluncem. Pro klasické domácí použití ovšem postačuje (přes den počítejte s neustálým nastavením jasu na maximum). Noční živly potěší velký rozsah regulace, díky kterému je možné podsvícení ztlumit na hodnotu, která neoslňuje ani ve tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit)
  • Světlost: 185-220 cd/m^2 (minimální – typická)
  • Pozorovací úhel: 80° horizontálně, 55° vertikálně
  • Kontrast: 500:1 (minimální)
  • Odezva: 11 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chi-Mei Innolux N156BGE-L21. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické jádro v procesoru se opět jmenuje Intel HD Graphics, ale vzhledem k tomu, že jde o novější generaci procesoru (Ivy Bridge), došlo ke změnám i zde. Čip dostal plnou podporu rozhraní DirectX 11.0 a OpenCL, díky čemuž dokáže akcelerovat i novější aplikace. Uspořádání jádra jinak zůstalo stejně – má šest výpočetních jednotek a možnost škálování frekvence od 350 do 1000 MHz, automaticky podle potřeby.

Proti plnohodnotné variantě Intel HD4000 (ze které je tato odvozena) jsou pracovní takty nižší o čtvrtinu a výpočetních jednotek je dva a půl krát méně, což jasně naznačuje, o kolik musel klesnout i celkový výkon.

K připojení externího monitoru jsou přítomny oba klasické výstupy – analogové VGA a digitální HDMI. Oba tyto výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je deaktivován interní displej. V případě výstupu HDMI je možné pracovat maximálně s rozlišením full-HD (1920x1080), což je dáno omezením slabšího grafického jádra.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P361 (Graphics: 309, Physics: 1798)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 20101 (Graphics: 22756, Physic: 14274)
  • Cloud Gate (DX10): 1850 (Graphics: 2146, Physic: 1249)
  • Fire Strike (DX11): 246 (Graphics: 279, Physic: 1734)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3456 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,92 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,4 fps

Výkon ve 3D je vyšší o 40-60% proti předchozí generaci Intel HD Graphics (Sandy Bridge). Místy dosahuje na úroveň Intel HD3000 (Sandy Bridge), ale pouze v případech, kdy program/hru limituje výkon shaderů. Zejména ve starších hrách a CAD/CAM programech je HD3000 stále o kousek výkonnější. Nic to nemění na faktu, že proti novějším Intel HD4000 a vyšším je výkon stále velmi slabý a hodně mu chybí, aby se dal srovnávat alespoň s nejslabšími dedikovanými čipy (ty jsou reálně čtyřikrát rychlejší). Z toho plyne, že hraní moderních AAA her je naprosto bez šance. Možné je hrát jen starší a méně náročné hry. Nejde to brát jako chybu konkrétního notebooku – týká se to všech podobně levných strojů a za vyšší výkon je nutné také více zaplatit.

V případě kancelářské práce a přehrávání HD filmů nemá použité integrované řešení sebemenší problém, a pokud nepatříte mezi hráče, nižší výkon nemáte šanci postřehnout.

Multimedia

Nejen mřížka nad klávesnicí, ale i reproduktory za ní skryté doznaly změny. Nové reproduktory hrají na poměry notebooků podprůměrně co do kvality zvuku i hlasitosti (dokonce i na poměry levných notebooků). Jejich zvuk je naprosto bez hloubek i nižších středů a vše je hlavně o výškách. Situaci nezachránilo ani softwarové vylepšení DTS a výsledné řešení vnímám jen jako nouzové pro zvuková hlášení systému a sem tam nějaké video z youtube.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení se od předchozího modelu C855 nezměnilo. Opět má výdech na pravém boku a je tiché při kancelářské zátěži i hraní her. Ventilátor se točí ve výchozím napájecím profilu neustále bez ohledu na připojené napájení. Pokud vám více vyhovuje zastavený ventilátor, který se rozjede jen jednou za čas, aby vyhnal ohřátý vzduch, můžete přepnout režim chlazení v rozšířeném nastavení napájecích profilů. Při kancelářské práci se pak počítač chladí převážně pasivně.

V nejnižších otáčkách je naštěstí projev ventilátoru tak tichý, že si jej nenáročný uživatel ani nevšimne. V případě zátěže prakticky nepostřehnete jeho zrychlení. Není se čemu divit – použitý procesor Intel Celeron nedisponuje technologiemi TurboBoost a HyperThreading, které umožňují vytáhnout maximum výkonu, takže na mezní tepelný výkon udávaný výrobcem (35W TDP) nemá šanci nikdy dosáhnout.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 33,7°C
  • spodek maximum = 36,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,4°C
  • napájecí adaptér = 51,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,4°C
  • spodek maximum = 37,9°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 44,3°C
  • napájecí adaptér = 43,7°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při práci si citlivější uživatelé mohou všimnout mírně teplejší pravé opěrky ruky (zatímco levá je studená). Je to tím, že pod pravou opěrkou je většina elektroniky počítače. Větší teplo zde budete cítit jen v případě, že přepnete na tišší režim chlazení. Podobně bude také cítit větší teplo na spodku základny v levém předním rohu. Při práci na klíně tedy uděláte nejlépe, když ponecháte výchozí režim chlazení, kdy se ventilátor točí pořád. Platí to zejména pro letní vedra.


Baterie

Modely C855 a C55 spolu sdílí stejnou baterii o kapacitě 48 Wh. Díky úspornějšímu provozu procesoru při nečinnosti se zvedla výdrž v našem standardním redakčním testu* na 6 hodin a 25 minut. Výsledek je lepší skoro o hodinu. V případě běžného on-line kancelářského vytížení s Wifi a vyšším jasem displeje je výdrž stále okolo čtyř a půl hodiny, což by mělo zaručit, že se nemusíte neustále ohlížet po elektrických zásuvkách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W

BIOS

Vzhledem k přítomnosti Windows 8 je firmware notebooku rozšířen o zavádění operačního systému v režimu UEFI (možno přepnout na režim BIOSu) včetně nastavitelné funkce SecureBoot.

Příslušenství

V krabici s počítačem dále najdete napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěnou příručku. Předinstalovaný operační systém Windows 8 (64bit) má obnovu uloženou na pevném disku a součástí tovární instalace je řada reklamních aplikací v čele s několika shareware hrami a zkušební verzi antivirového programu.

Ceny a záruka

V testované konfiguraci se notebook na našem trhu prodává za 9 990,- Kč bez DPH (8 256,- Kč s DPH).

Záruka je u všech modelů mezinárodní v době trvání dva roky. Do září 2013 by měla běžet akce se zárukou bez hranic, kdy k základní záruce získáte od Toshiby roční rozšíření s opravou při náhodném poškození a výměnou při krádeži.

Závěr

Toshiba Satellite C55 je univerzální 15,6“ notebook pro nenáročné uživatele, kteří chtějí za počítač s operačním systémem utratit co nejméně. V kategorii notebooků do 10 tisíc může pro Toshibu hrát bílé provedení, které si jistě najdete své zájemce a u levných velkých notebooků nebývá rozšířené. Z praktického hlediska lze za přednosti považovat tiché chlazení a dobrou výdrž baterie. Nepotěší naopak slabé vestavěné reproduktory a klávesnice, která se na některých místech mírně prohýbá.

Klady a zápory

+ tichý provoz v klidu i v zátěži
+ dlouhá výdrž na baterie

- nízká kvalita vestavěných reproduktorů
- místy prohýbání klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite C55-A-15R
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron 1005M (1.70 GHz, 2 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS545050A7E380, 5400rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SU-208BB)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics (IGP/Ivy Bridge)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Qualcomm Atheros AR8172/8176/8178)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 6h 25min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 380 x 242 x 31-34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,33
Recenze

Diskuse