RECENZE: Toshiba Satellite M50 - s grafikou a výbornou výdrží

5. 11. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se dostal další z nedávno představených notebooků od Toshiby a jde o 15,6“ stroj s dedikovanou grafikou a procesorem Core i5. Od konkurence se snaží odlišit tenkým provedením a vynikající výdrží baterie, která postačuje na celý pracovní den. Přitom jde vzhledem ke konfiguraci stále o levný model.

Toshiba Satellite M50 - s grafikou a výbornou výdrží

Základní popis

Letošní portfolio notebooků od Toshiby je zajímavé snahou nabídnout větší množství modelů zaměřených na nižší cenu, kde si uživatel může vybrat, zda mu jde o maximální výkon, nebo maximální mobilitu. Zatímco podobně drahý model Satellite L50 s čtyřjádrovým procesorem byl zaměřený na maximální výkon, testovaný model Satellite M50 si klade za cíl nabídnout univerzální počítač v co nejtenčím provedení a s dlouhou výdrží na baterie.

Vzhled nových Toshib má napříč řadou stejný základ. Základna má stříbrný povrch, kdy okolí klávesnice je nastříkaný plast, zatímco opěrky rukou jsou kovové. Kovová je také stříbrná vnější část víka. Naopak rámeček displeje je stejně jako vana základny černý, pouze v jeho případě jde o lesklou černou, která je výborným lapačem otisků a všemožných nečistot.

Základna se při psaní pod tíhou rukou neprohýbá, ale pokud vezmete otevřený notebook za její roh, dochází v některých místech k mírnému kroucení. Víko je naopak na danou kategorii nadprůměrně pevné. Celkové provedení lze označit za průměrné pro notebooky do dvaceti tisíc korun s daní.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 135° a otevírání je možné jednou rukou (pokud jej provedete dostatečně pomalu).


Toshiba do tohoto modelu zahrnula základní výbavu. Na levém boku je čtečka paměťových karet SD XC, kombinovaný zvukový konektor, USB 2.0 a zdířka napájení. Na pravém boku jsou pro změnu dvě USB 3.0, výstup HDMI a připojení do sítě LAN. Z klasických konektorů by mohlo chybět snad jen analogové VGA, ale v domácím prostředí už tento konektor postupně ztrácí opodstatnění.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 378 x 248 x 22 mm a váží 2,12 kg. Na 15,6“ je tedy velmi kompaktní a hodí se pro uživatele, kteří chtějí tahat co nejméně, ale nechtějí se vzdát větší úhlopříčky displeje a numerického bloku klávesnice.

75W napájecí adaptér má dohromady s třížilovým přívodním kabelem hmotnost 443 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice multimediálních notebooků Toshiby od 15,6“ dále má stejné rozložení s numerickým blokem a výraznými mezerami oddělenou horní řadou kláves. V rozložení na vás nečeká žádné velké překvapení a měli byste si rychle zvyknout.

Horní řada kláves má ve výchozím stavu speciální funkce jako regulace hlasitosti a jasu nebo ovládání přehrávače. Původní klávesy F1-F12 jsou dostupné pouze při držení Fn. Původní chování s F1-F12 coby primární funkcí lze nastavit v BIOSu, případně v předinstalované utilitě Nastavení systému.

Mechanika kláves je mělká a při psaní se ozývá jen tlumené klapání. Chod je jistý a lze psát rychle bez překlepů a bez dlouhého přizpůsobování. Klávesy sice nejsou podsvícené, ale u tohoto modelu (na rozdíl do L50) jsou natištěné popisky velmi kontrastní a čitelné jsou i za špatného osvětlení.

Indikační prvky jsou redukované a z pozice uživatele je vidět hlavně na podsvícené okolí hlavního vypínače. Indikace zámků Num a Caps Lock je vyvedena zelenými diodami přímo na klávesnici. Tři indikační diody dále naleznete na čelní hraně pod pravým zápěstím. Svítí podle potřeby bíle a červeně a indikují nabíjení (nabití) baterie, zapnutí a stav bezdrátových funkcí.


Pod střed psací části klávesnice je vycentrována dotyková plocha touchpadu se zabudovaným tlačítkem. Jde o elektroniku Synaptics, která funguje poměrně dobře a snímá jen s minimálním zpožděním kurzoru proti pohybu myši. Plochu je možné mačkat ve spodní polovině a tlačítko je velmi tuhé (čím výše, tím je tužší) – to je má jediná výtka směrem k touchpadu.

Hlavní HW parametry

K základní desce je připájen procesor a čipová sada v úsporném kombinovaném balení na jedné destičce. Je to dvoujádrové Intel Core i5-4200U s výchozím taktem 1,6 GHz a režimem Turbo Boost do 2,6 GHz. Jde o poslední generaci Haswell a úsporný model má mezní tepelný výkon pouze 15 W (dohromady s čipovou sadou). Procesor je připájený k základní desce, a uživatelská výměna tedy není možná.


K vnitřní elektronice se přistupuje sejmutím celého spodního plátu. Nejde ovšem o nic jednoduchého a zábavného – jednak je zde spousta šroubů a jednak je spodní vana nacvakaná mnoha plastovými zobáčky ze všech stran. Rozebírání je tak pouze pro trpělivé a zručné.

Po odstranění krytu se naskytne pohled na kompletní elektroniku (a na spoustu volného místa, které indikuje, že stejné komponenty je možné osadit i do menších úhlopříček). Pro uživatele jsou podstatné dva standardní sloty pro paměti DDR3L-1600 a 2,5“ šachta pro plotnové disky do výšky 7 mm.

Pouze jeden z těchto slotů je obsazený a je v něm 4GB modul. Maximálně lze v tuto chvíli dosáhnout 16 GB operační paměti v konfiguraci 2x8.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 770
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 298

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 95 517
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 40 357

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5083 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9533 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,39 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6722 MB/s

Základní varianta úsporného Core i5 má velmi nízký výchozí takt, což znamená, že jeho výkon je mírně nižší než u základního modelu u předchozí generace Ivy Bridge (nižší je ovšem také spotřeba). Výkon však plně postačuje pro všechny běžné činnosti a na limity narazíte až u náročných činností, jako je rendering a zpracování videa.

Úložný prostor tvoří 2,5“ disk s kapacitou 500 GB a rychlostí plotny 5400 rpm. Na tištěném spoji základní desky je také místo s nápisem SSD, ale na tomto místě chybí připájený konektor, takže jedinou cestou k rozšíření a zrychlení úložiště je výměna původního disku za jiný. Výkon pevného disku patří k průměru mezi plotnovými pro notebooky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 241 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 93,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,53 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikační funkce obsluhuje gigabitový ethernet pro kabelové spojení a bezdrátová karta od Intelu pro Wi-Fi /n (2,4 / 5 GHz) a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Osazený 15,6“ displej (Samsung 156AT30-T01) má lesklou povrchovou úpravu a nižší rozlišení HD (1366x768). Nabízí naprosto základní obrazovou kvalitu s omezeným vertikálním pozorovacím úhlem, zašedlými barvami a nízkým kontrastem. Bohužel 15,6“ displeje s rozlišením HD už jsou poslední rok všechny podobně nižší kvality, takže v kontextu podobně drahé konkurence nelze brát slabší displej jako nedostatek. Pozitivně lze vnímat dobré podaní bílé bez výrazného nádechu do jiné barvy.

Maximální jas nevybočuje z průměru klasických displejů a přes den budete většinou pracovat právě s ním. Snižovat jas má smysl pouze k večeru a při práci v noci. Minimální jas je použitelný při práci v úplné tmě, ale pro některé uživatele možná bude stále příliš silný.


Většinu grafických operací (stejně jako obsluhu výstupů) řeší základní varianta integrované grafiky Intel HD4400 v procesoru. Tato grafika s plnou využívá sdílené paměti a kvůli přítomnosti pouze jednoho paměťového modulu je její výkon limitován na dvě třetiny maxima. Pro základní činnosti a akceleraci videa ve vysokém rozlišení to ovšem nevadí a na náročnější 3D zobrazení je přítomen samostatný čip lepší nižší třídy NVIDIA GeForce GT 740M.

Dedikovaná grafika je postavená na zjednodušeném jádře GK208 s osmi rasterizačními jednotkami a 384 shadery pracujícími na taktu 980 MHz. Připojená vlastní paměť má kapacitu 2 GB a jde o 64bit DDR3.


Externí monitor lze připojit pomocí digitálního výstupu HDMI 1.4a, případně bezdrátově pomocí technologie Intel WiDi. Oba výstupy mohou pracovat současně spolu s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1893 (Graphics: 1830, Physics: 3018)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 47 874 (Graphics: 61 348, Physic: 27 068)
  • Cloud Gate (DX10): 4906 (Graphics: 7295, Physic: 2286)
  • Fire Strike (DX11): 983 (Graphics: 1080, Physic: 3230)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6375 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 39,06 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 21,7 fps

GeForce GT740M ve verzi osekaným jádrem a 64bit pamětí je v nižší třídě grafik asi tou nejlepší volbou a v některých testech se dotahuje na nejslabší čipy střední třídy. Může tedy postačovat občasným hráčům a méně náročné hry si lze zahrát v pěkných detailech a rozlišení displeje. U náročných her jako Crysis 3 se budete muset spokojit s nejnižšími detaily a snížením rozlišení.

Multimédia

Reproduktory se schovávají ve zkosené čelní hraně. Nabízí mírně podprůměrnou kvalitu zvuku (nižší středy jsou dokonale utlumené) a průměrnou hlasitost. Zvuk je vylepšen rozšířením DTS Sound, které považuji za jedno z lepších, neboť má v sobě integrované základní i rozšířené ekvalizéry, zvuk upravuje pouze mírně a pamatuje si rozdílné nastavení pro notebook a externí výstup. Zde však mnoho nevykouzlí. Vestavěné reproduktory postačují pro video konference a občasné zhlédnutí internetových videí.


Nad displejem je místo pro standardní HD webkameru (indikace silnou modrou diodou) a dvě zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor je spolu s chladičem v zadní části uprostřed a výdech chlazení směřuje dozadu. Ventilátor se točí prakticky neustále, ale běžně zůstává v nejnižších otáčkách, kdy je slyšet jen při přiložení ucha na výdech. Na své si tak přijdou i náročnější uživatelé.

V zátěži se během půl minuty otáčky postupně zvýší, ale hlučnost se drží v rozumných mezích. Notebook hlučností v zátěži odpovídá podobně vybaveným strojů stejné třídy.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 26,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 35,3°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 32,3°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,5°C
  • klávesnice vpravo = 40,0°C
  • spodek maximum = 50,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,0°C
  • napájecí adaptér = 44,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Povrchové teploty se při běžné práci s občasnou zátěží drží nízko díky neustálému chodu ventilátoru. Až dlouhodobá intenzivní zátěž procesoru i grafiky současně zvedne teploty, a to zejména na spodku (nedoporučuji zátěž s notebookem na klíně). Pro ruce je teplejší pouze část okolo kláves Insert a Delete, což práci příliš neomezuje.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 50 Wh a notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel běžet nádherných 9 hodin a 58 minut. Při kancelářské práci s vyšším jasem a zapnutou Wi-Fi jsem se v průměru pohyboval mezi sedmi a osmi hodinami provozu, což je výborný výsledek na 15,6“ stroj.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 46 W

Napájecí zdroj má ve všech případech dostatečné rezervy a prázdnou baterii dostanete na 90% přibližně za hodinu.

BIOS a zabezpečení

V nastavení firmware InsydeH2O můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • vypnutí Intel Turbo Boost
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • vypnutí podpory USB 3.0 (porty se chovají jako USB 2.0)

Pokročilé

  • vypnutí podpory Execute-Disable Bit
  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • zapnutí Intel Anti-Theft
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • vypnutí větších proudových odběrů při napájení (až 1,5A pro rychlé nabíjení)
  • vypnutí emulace USB zařízení v DOSu
  • vypnutí Intel Smart Connect
  • zablokování přístupu k integrovaným zařízením (LAN, webkamera)
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (speciální funkce, F1-F12)

Operační systém lze zavádět jak v režimu UEFI (včetně Secure Boot), tak v režimu kompatibility s BIOSem. Firmware lze zabezpečit heslem pro start notebooku i jeho nastavení a přítomna je také podpora pro hesla pevných disků.

Příslušenství

Součástí balení je pouze notebook, 75W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8 (64bit) je předinstalovaný a obnovu továrního nastavení najdete pouze na disku.

Kromě většího množství utilit od výrobce je nutným zlem také zkušební verze antiviru, asi deset shareware her a nějaké ty lišty do webových prohlížečů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 14 041,- Kč bez DPH (16 990,- Kč s DPH a v ČR je jedinou dostupnou. Toshiba k ní poskytuje dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Toshiba Satellite M50 je tenký 15,6“ notebook, který nabízí nízkou hmotnost a výbornou výdrž na jedno nabití. Přitom má téměř plnou výbavu a vyvážený výkon s Core i5 a dedikovanou grafikou nižší třídy. Hodí se tedy pro studenty a jiné uživatele, kteří často cestují, ale nechtějí se vzdát velkého displeje. Grafika GeForce GT 740M by měla navíc postačovat pro nenáročné hráče, takže lze model M50 považovat za univerzální počítač.

Z pohledu konstrukce bych si dovedl představit lépe řešený touchpad, jehož plocha by se mačkala měkce, a to nejen ve spodní polovině. Další bolístkou levných notebooků (v přechodném období nástupu jiných technologií) jsou obrazově slabší displeje, což se týká i Satellite M50. Zrovna zde by více než slušel nějaký lepší panel s vyšším rozlišením, klidně výměnou za 500-1000 korun v ceně navíc. Notebook je to totiž jinak opravdu povedený.

Klady a zápory

+ špičková výdrž na baterie
+ dobrý poměr cena / výkon na tenký notebook
+ tiché chlazení

- nižší kvalita vestavěného LCD panelu
- tuhé tlačítko touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite M50-A-108
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200U (1.60/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS545050A7E380, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT740M (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Intel Wireless-N 7260 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 9h 58min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 378 x 248 x 22 mm
  • Hmotnost (kg): 2,12
Recenze

Diskuse