RECENZE: Toshiba Satellite P845t – dotyková mobilita v hliníku

23. 5. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Mezi mobilními notebooky se kromě nejtenčích Ultrabooků stále objevují i tradiční modely bez nezbytných ústupků úzkému profilu. Na jeden takový z dílen Toshiby se podíváme tentokrát, 14" notebook přináší nejen kovové provedení, ale také dotykový displej.

Toshiba Satellite P845t – dotyková mobilita v hliníku

Základní popis

Model P845t se svým pojetím mezi svými sourozenci řady Satellite trochu vyjímá. Zatímco většina modelů s tímto označením je zaměřena na méně náročné zákazníky a využívá zejména plastová šasi, počítač, na který se podíváme tentokrát, dostal lepší výbavu. Provedení využívá luxusnější povrchy z leptaného hliníku a displej se může navíc pochlubit dotykovou vrstvou.

Design 14" notebooku vychází ze společného pojetí celé řady, převažují proto zaoblené hrany a podobné dekorativní prvky. Na pohled působí počítač docela příjemně, ačkoliv se nesnaží za každou cenu dosáhnout co nejtenčího provedení, jak velí některé současné trendy. Kovové povrchy jsou obvykle sympatické, téměř všude působí lépe než různé leštěné plasty a tento model není výjimkou.

Slitina pokrývající základnu i víko je vyvedena v tmavším stříbřitém odstínu, povrch navíc není úplně hladký, ale pokrývá ho leptaný vzorek. Z výraznějších designových prvků na základně dále najdete nápadné mřížky reproduktorů nebo rozměrný stříbrně lemovaný touchpad.

Konstrukce počítače je po obvodu vyztužená, takže rozhodně nehrozí, že by se základna nějak kroutila. Nicméně při zatlačení uprostřed, v prostoru mezi touchpadem a klávesnicí, je patrné že její horní strana přeci jen trochu pruží. Provedení je tak na slušné úrovni, ale co do pevnosti ho s jednolitými šasi některých Ultrabooků srovnávat nelze. Konstrukce otevírání víka umožňuje vyklopení do úhlu okolo 140°, což lze považovat za přiměřené. Příznivé je také to,že se po zatlačení na víko z vnější strany neobjevuje žádné vlnění barev na displeji.


S nabídkou konektorů není díky standardní šířce profilu žádný problém. Na pravou stranu se tak výrobci kromě optické mechaniky vešla také 2 USB v rychlé verzi 3.0 a konektor Ethernetu. Na opačném boku potom najdete dvojici audiokonektorů, další USB 3.0, HDMI výstup v klasickém velkém provedení, analogový VGA výstup a úplně vzadu za průduchem chlazení je umístěn vstup pro napájecí zdroj. Kompletní nabídku pak završuje čtečka SD/MMC karet v přední části.

Výbava je naprosto dostatečná, potěší všechna USB v rychlejším standardu a také fakt že na rozdíl od některých tenkých notebooků mají všechny konektory standardní provedení, bez nutnosti používat nějaké redukce ze zmenšených verzí.

Rozměry notebooku činí 349 x 234 x 29 mm, nepatří tedy v rámci své velikostní kategorie mezi ty nejmenší modely, na druhou stranu jsou na trhu stále 14" modely i s výrazně širším profilem. Co se týče hmotnosti, je mobilita příznivější, počítač váží 2,20 kg.

Docela rozumnou velikost má i 75 W napájecí zdroj, zatíží vaši tašku dalšími 466 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V kontrastu se stříbrnými povrchy zvolil výrobce pro klávesnici černý odstín. Její konstrukce využívá charakteristické rovné chiclet provedení s hladší povrchovou úpravou. Rozložení je veskrze standardní, využívá zkrácený levý Shift a dvouřádkový Enter, klávesy pro pohyb v textu jsou umístěny u pravého okraje. Kurzorové šipky sice mají menší velikost než ostatní klávesy, jsou ovšem dostatečně vyčleněné z bloku, a proto se ovládají pohodlně.

Mechanika kláves je při rychlejším tempu psaní trochu hlučnější, nicméně reaguje přesně a psaní je pohodlné. Mezi příjemné prvky patří podsvícení kláves, to může být trvale zapnuto nebo vypnuto, případně se rozsvěcuje automaticky. Úroveň jeho intenzity je ovšem k dispozici pouze jedna.

Horní řada F kláves funguje ve výchozím stavu v multimediálním režimu, tedy slouží pro ovládání hlasitosti, jasu displeje apod. Bohužel tohle nastavení nepočítá s možnosti, že uživatel využívá klávesové zkratky, nefungují v tomto režimu ani ty nejpoužívanější jako Alt+F4. Funkce F kláves je dostupná až společně se stiskem Fn. Naštěstí jde v BIOSu nebo pomocí ovládací utility tento režim obrátit na obvyklý stav (F1-F12 výchozí, multimediální tlačítka přes Fn).


Jako velice praktický se ukázal touchpad s nadstandardními rozměry. Díky němu se ovládá pohyb kurzoru opravdu pohodlně, elektronika vše snímá plynule. Vynikající jsou i zabudovaná tlačítka, která při stisku kdekoliv ve vyhrazeném prostoru reagují naprosto ukázkově.

Hlavní HW parametry

Přítomnost platformy Intelu není velkým překvapením, do menšího notebooku ovšem výrobce zvolil úspornější verzi procesoru se sníženým TDP 17W. V testované konfiguraci byl osazen model Core i5-3337U pracující na výchozí frekvenci 1,8 GHz s možností automatického přetaktování pomocí technologie Turbo Boost až na 2,7 GHz. Osazenému procesoru podobně jako jiný modelům stejně řady nechybí podpora akcelerace šifrování AES-NI, virtualizace (VT-x, VT-d) ani technologie Hyper-Threading.


Výrobce osadil oba paměťové sloty 4GB moduly typu DDR3 pracujícími na frekvenci 1600 MHz. Celkových 8 GB tak vystačí prakticky každému běžnému uživateli.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 45 443
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 495

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 920
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 723

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4673 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9539 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,04

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,11 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,49 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,24

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10772 MB/s

Výkon dvoujádrového procesoru není navzdory úspornější verzi nijak nízký, většině uživatelů s velkým přehledem postačí. Navíc výkonnější úlohy jako rendering bude od notebooku zaměřeného na mobilitu požadovat asi málokdo.

Notebook je osazen standardním 2,5 " plotnovým diskem, testovaná verze využívala model rovněž od Toshiby s kapacitou 750 GB a rychlostí otáčení 5400 ot./min. Mezi disky klasické konstrukce se jeho výkon pohybuje mírně nad průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 181,18 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 86,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,56 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Jednou z výhod zvolené konstrukce s větším profilem je přítomnost optické mechaniky, ta podporuje čtení i zápis obvyklých formátů CD a DVD médií.

Síťovou konektivitu představuje gigabitový Ethernet v případě pevného připojení a Wi-Fi adaptér Intel Centrino 2230 v případě bezdrátového připojení.
Ten podporuje sítě v pásmu 2,4 GHz a podporuje odpovídající standardy (b/g/n). Adaptér obsahuje také integrované Bluetooth ve verzi 4.0

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 14 " překrývá, díky přítomnosti dotykové vrstvy, společně s větší částí vnitřního víka jednolité sklo. Parametry LCD panelu jsou obvyklé, nabízí HD rozlišení (1366x768), povrchová úprava skla je samozřejmě lesklá. Kvalitou zobrazení se notebook moc chlubit nemůže, zatímco v menších tabletech se často objevují velmi dobré IPS displeje, ten osazený zde se blíží těm nejlevnějším notebookům. Podání barev je tak dost tristní stejně jako pozorovací úhly. Jedinou „výhodou“ tak zůstává hodně vysoký maximální jas.

Kapacitní dotyková vrstva umožňuje snímání až 10 dotyků současně a reaguje dostatečně citlivě bez nějakých problémů. Nicméně celková využitelnost dotykového ovládání není v případě notebooku klasické konstrukce taková jako u tabletů nebo různých konvertibilních zařízení.



Kromě Intel HD Graphics 4000 integrované v procesoru vybavil výrobce notebook také dedikovaným čipem NVIDIA GeForce GT 630M. Jedná se o starší přejmenovaný čip spadající dnes už do nižší třídy, k dispozici má 96 unifikovaných shaderů. Verze osazená v notebooku pracuje na frekvenci 660 MHz, přidružené paměťové čipy typu GDDR3 běží na 1300 MHz, sběrnice je 128 bitová. Výkonnější grafika se zapojuje v případě potřeby vyššího výkonu automaticky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06: 8757
  • 3DMark 11: P1097 (Graphics: 984 , Physics: 3082)

Testy 3D Mark 2013

  • Ice Storm (DX9): 45 988 (Graphics: 58 869, Physic: 26 044)
  • Cloud Gate (DX10): 4268 (Graphics: 5646, Physic: 2303)
  • Fire Strike (DX11): 688 (Graphics: 738, Physic: 3229)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5552 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,21 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 20,1 fps

DiRT Showdown Demo

  • 1366x768 (High, 1xAA): 32,3 fps

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Výkon dedikovaného GPU je oproti integrované grafice vyšší o třetinu až polovinu. Notebook tak zvládne novější hry vetšinou i v nativním rozlišení, ale obvykle se to už neobejde bez nějakého snížení úrovně nastavení.

Multimédia

Reproduktory umístěné nad klávesnicí se kromě efektní mřížky chlubí také logem harman/kardon. Na poměry 14" notebooku hrají docela dobře, podání středu i výše je nadstandardní, patrný je i naznak basových složek. Do značné míry zvukovému podání pomáhá přítomnost softwarového filtru pro zlepšení zvuku SRS Premium Sound.

Konektory pro zvukový vstup a výstup jsou vyvedeny samostatně, možnost digitální výstupu zajišťuje jako obvykle HDMI konektor. Zajímavostí je také Sleep and Music, funkce umožňující využít reproduktory uspaného notebooku pro přehrávání z jiného zařízeni. Stačí připojit kabelem k audiovstupu notebooku sluchátkový výstup přehrávače nebo třeba mobilního telefonu.

Mezi povedené prvky patří rozhodně i webkamera, podobně jako u jiných notebooků přešla s nástupem Windows 8 na širokoúhlý záznam a umí pořizovat obrázky i video až ve Full HD rozlišení (2,1 Mpx).


Chlazení a provozní hluk

Přístup vzduchu ke chlazení zajišťují četné otvory na spodní straně, hlavní výdech výrobce umístil na pravou stranu notebooku. Větráček bohužel nemá zrovna nejtišší chod, v klidnější místnosti ho nepřeslechnete ani při nenáročném provozu. V maximální zátěži pak už dokáže být hlučný víc, než by bylo příjemné.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 34,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 38,6°C
  • napájecí adaptér = 35,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 40,2°C
  • spodek maximum = 44,5°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 49,3°C
  • napájecí adaptér = 50,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Chlazení je hlasitější na druhou stranu poměrně efektivní. Při běžném provozu zůstává notebook ukázkově chladný. Vyšší zátěž už ho rozehřeje víc hlavně na pravé polovině, nicméně subjektivně to nedosahuje nějak obtěžující úrovně.


teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Notebook využívá vyměnitelnou šestičlánkovou baterii s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu na ni vydržel běžet po dobu 5 hodin a 38 minut, což není nijak špatný výsledek, ale baterie s mírně vyšší kapacitou by u mobilního notebooku rozhodně neuškodila. Při nenáročném surfování po internetu se zapnutou Wi-Fi lze počítat s výdrží okolo 4 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 42 W

Nabíjení baterie na 90% kapacity zabere přibližně 80 minut.

BIOS a zabezpečení

Konfigurace BIOSu je dostupná po stisku klávesy F2 při startu počítače. Možnosti jsou poměrně široké, změnit lze následující nastavení:

  • zapnutí při otevření počítače, probuzení stiskem klávesy, Wake On LAN
  • zákaz podtaktování, Turbo Boostu, virtualizace a využívání více jader CPU
  • nastavení podsvícení klávesnice, režimu F kláves
  • povolení nabíjení s USB nebo Sleep & Music
  • kompatibilní režim USB, zablokování USB 3.0
  • zakázání síťového adaptéru a webkamery
  • nastavení aktivního displeje po spuštění
  • nastavení bootování

Zabezpečit lze notebook obvyklými hesly uživatele a správce, podporováno je také volitelné zabezpečení prostřednictvím technologie Intel AntiTheft.

Část z nastavení je přístupná také prostřednictvím systémové utility výrobce přímo v prostředí operačního systému.

Příslušenství

V krabici kromě notebooku a napájecího zdroje žádné zvláštní příslušenství nenajdete. Předinstalovaným systémem jsou Windows 8 Pro v 64 bitové verzi doplněné množstvím dalšího softwaru. Nechybí obvyklé zbytečnosti jako omezená verze antivirového systému nebo nějaké zkušební verze her, mezi ty užitečnější programy lze možná zařadit Nero 12 Essentials. Mírná konsolidace by nevadila ani v případě systémových utilit výrobce.

Ceny a záruka

V současnosti je notebook na českém trhu dostupný pouze v testované konfiguraci Toshiba Satellite P845t-10C za 20 247 Kč bez DPH (24 499 Kč s DPH).

Standardní záruka je dvouletá s opravou v autorizovaném servisním centru.

Závěr

Toshiba Satelite P845t osloví zájemce hledající mobilní notebook bez častých kompromisů vyplývajících z dnes oblíbeného tenkého provedení. Celokovové provedení nabídne přitažlivý vzhled, některé z uživatelů může oslovit dotykový displej a jinak než pozitivně nelze hodnotit ani povedené reproduktory.

Notebook má ovšem i své stinné stránky, displej se svým podáním barev i pozorovacími úhly řadí značně pod obvyklý průměr. Neosloví ani větráček chlazení s hlučným projevem v zátěži i při běžném provozu.

Klady a zápory

+ kovové provedení
+ dotykový displej
+ dobré reproduktory

- slabší podání displeje
- hlučné chlazení
- mírně pružící šasi u touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite P845t-10C
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3337U (1,8/2,7 Ghz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MQ01ABD075, 5400 ot./min, Sata II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14,0" dotykový TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce 630M (2 GB DDR3) + Intel HD Graphics 4000
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Intel Centrino 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC280
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48Wh / 5h 38min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 3.0, HDMI, VGA, SD/MMC
  • Rozměry: 349 × 234 × 24-29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,20 kg
Recenze

Diskuse