RECENZE: Toshiba Tecra W50 - výkonná pracovní stanice s IPS displejem

3. 12. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba se rozhodla podívat do segmentu výkonných pracovních stanic a výsledkem je 15,6“ notebook Tecra W50. Má v sobě výkonné čtyřjádro Core i7, certifikovanou grafiku NVIDIA Quadro a displej s technologií IPS. To vše ve kvalitním provedení s tichým chlazením.

Toshiba Tecra W50 - výkonná pracovní stanice s IPS displejem

Základní popis

Pokud se řekne Toshiba, mladším se pravděpodobně vybaví hlavně multimediální notebooky. Těm starším pro změnu korporátní pracovní stroje, které dřív byly v našich končinách rozšířené napříč podniky. Sám si ovšem nejsem jistý, zda někdy Toshiba měla nějaké mobilní grafické stanice od doby, co se do notebooků začaly vyrábět certifikované profesionální grafiky. Je tedy možné, že jde o její první želízko v ohni.

Tecra W50 je odvozena z 15,6“ modelu Tecra A50, což je jediný ze současných pracovních notebooků Toshiby, který má optickou mechaniku a výkonné procesory s TDP 35-45 W. Na první pohled vypadají identicky – W50 se zvenku liší pouze třetím tlačítkem trackpointu a podsvícenou klávesnicí v základu (u A50 jde o volitelnou komponentu). Uvnitř je rozdíl ve vyšších konfiguracích (čtyřjádra Core i7), čtyřech paměťových slotech a přítomnosti profesionálního grafického čipu NVIDIA Quadro.

Vzhled je strohý a nenápadný. Většina povrchu je matně černá s hrubším vzorkem. Pouze klouby spolu s nápisem Toshiba na vnější straně víka se odlišují svým stříbrnou barvou, případně chromováním. Použitý povrch nemá tendenci viditelně chytat otisky prstů, takže svůj notebook nebudete muset každou chvíli čistit.

Provedení je bezpochyby na výborné úrovni. Základna je dostatečně pevná, aby se nekroutila při zvednutí za roh. Víko vykazuje velmi malou pružnost a ani silné zatlačení na vnější stranu nezpůsobí vlnění barev LCD. Nemám tedy žádné výhrady.

Víko lze otevřít maximálně do úhlu 135°. Otevírání je možné provést bez problému jednou rukou.


Kromě čtečky SD XC karet zepředu jsou všechna rozhraní po stranách. Vlevo to jsou dvě USB 3.0, kombinovaný konektor zvukové karty, eSATAp (kombinace USB 2.0 a eSATA) a obrazové výstupy (VGA a DisplayPort). Vpravo je ještě optická mechanika, slot pro rozšiřující karty ExpressCard (34 a 54), dvě USB 2.0, LAN a zdířka napájení. Pokud by vám pět USB a dostupná rozhraní nestačily, můžete se konektorem na spodku připojit k dokovací stanici (ta je pro všechny nové pracovní Toshiby stejná).

V zavřeném stavu má Tecra W50 rozměry 380 x 253 x 35 mm a váží 2,75 kg. Je tedy tlustější a těžší, než jsou běžné 15,6“ notebooky, ale jde jen asi o 300 gramů. Horší je to s napájecím zdrojem. Ten má totiž výkon 180 W a váží 1,03 kg (včetně kabelů) – dvojnásobek toho, co standardní zdroje. Při nošení notebooku s adaptérem pocítíte hmotnost navíc i ve kvalitním batohu na zádech.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá celé šířky základny. Má kompletní rozložení s numerickým blokem a jednotlivé části jsou odděleny mezerami pro lepší hmatovou orientaci. Výsledek je velmi dobrý a Toshiba má jedno z nejlepších rozložení klávesnice v pracovních noteboocích obecně.

Klávesy mají mělčí mechaniku, ale stisk je dostatečně jistý, takže nedochází k jejich vynechávání při psaní. Při troše snahy lze psát téměř nehlučně.

Zkratkou Fn+Z lze zapnout a vypnout podsvícení kláves. Podsvícení má pouze jednu intenzitu a pod větším úhlem prosvítá zejména u kláves okolo trackpointu a kurzorových šipek. Podsvícení funguje pouze pro bílé popisky. Popisky funkcí Fn (tmavě šedá) jsou neprůsvitné, takže potmě možná budete zprvu tápat, kde jsou klávesy pro změnu jasu a hlasitosti.

Indikační diody jsou tradičně na čelní straně pod touchpadem. Značí nabíjení (nabití) baterie, zapnutí (uspání) počítače, aktivitu pevného disku, zapnutí standardních bezdrátových funkcí (Wifi a Bluetooth) a zapnutí WWAN modemu (není přítomen v této konfiguraci).


Kombinace touchpadu a trackpointu (zde pod jménem AccuPoint) je řízena elektronikou Alps s velkou možností nastavení jednotlivých funkcí. Touchpad má integrované poměrně tuhé tlačítko, ale s výjimkou tuhosti se s ním pracuje dobře.

Obdobu trackpointu dává nyní Toshiba do většiny pracovních modelů a v případě pracovních stanic jde o variantu se třemi tlačítky. Prostřední tlačítko je standardně nastaveno jako klasické prostřední tlačítko myši (což oceníte v CAD aplikacích), ale lze jej přenastavit také jako přepínač pro posun stránek páčkou trackpointu.

Hlavní HW parametry

Na základní desce s čipovou sadou Intel QM87 je patice pro procesor, která je v testované konfiguraci obsazena čtyřjádrovým Intel Core i7-4800MQ s výchozím taktem 2,7 GHz a režimem TurboBoost do 3,7 GHz. Procesor má TDP 47 W a podporuje všechny technologie vzdálené správy (vPro) a zabezpečení.


Operační paměť je možné osadit ve čtyřech slotech DDR3L-1600. Uživatelsky snadno přístupné jsou však pouze dva z nich (spolu s diskem to jsou jediné snadno přístupné části).

V testované konfiguraci je osazených 16 GB operační paměti tvořeno dvěma 8GB moduly s tím, že uživatelsky přístupné sloty zůstaly volné. Nabízí se tedy snadná možnost rozšíření až na maximálních 32 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72335
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19917

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 288167
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 132305

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6945 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 24413 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,52

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 7,30 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 8,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 8,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13161 MB/s

Výkon procesoru je přímo luxusní a umožňuje pracovat i se složitými projekty ať už jde o rendering, práci s videem, nebo komplexní simulace. Průměrný dnešní spotřební tenký notebook s Core i5 má výkon třikrát nižší, což dává tušit, že zde o výkon není nouze.

Od finální konfigurace se testovaný předprodukční kus liší v osazeném pevném disku. Do našeho kusu byl vložen starší 320GB plotnový model s 5400rpm plotnami. Kvůli tomu je také diskový výkon nižší. Ve finálních modelech ovšem najdete běžné nové disky větších kapacit, které dnes mají rychlost čtení 90-100 MB/s, případně výkonná SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 225 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,9 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je v těle notebooku uchycená fixně (na spodku je přístupný šroub, který ji drží) a jde o BluRay vypalovačku, která pochopitelně zvládá pracovat také s disky CD a DVD.

Propojení s okolním světem zajišťuje gigabitový ethernet a modul kombinující Wifi-N (2,4/5GHz) a Bluetooth 4.0 (všechno od Intelu). Uvnitř notebooku by mělo být místo pro WWAN modem, který však v testované konfiguraci není osazen..

Displej a grafika

15,6“ displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a matnou povrchovou úpravu. Vzhledem k tomu, že jde o grafickou pracovní stanici, je dle očekávání zvolen displej s maticí IPS, který se vyznačuje výbornými pozorovacími úhly a nadstandardním kontrastem (černá je opravdu černá) a pěkným podáním barev. Proti displejům běžných levných notebooků je tento o několik tříd výše, nicméně mezi hi-end pracovními stanicemi jde o lepší základ, neboť nejde o panel s širokým gamutem a přesnost barev je pouze 6bit.

Co z toho plyne? Jde stále o vysoce nadstandardní displej pro běžné použití a CAD/CAM aplikace, nicméně profesionální panely s fotorealistickým zobrazením, kde je po kalibraci jistota, že to, co vidíte, bude při tisku vypadat identicky, jsou přece jen o kus dál.

Pochvalu si zaslouží silné podsvícení. Běžně přes den nebudete mít důvod dávat jas nad dvě třetiny a maximální hodnota se skvěle hodí pro práci venku pod přímým sluncem. Naopak nejnižší stupeň jasu je stále poměrně silný, takže v úplné tmě nejspíš bude oslňovat.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit DisplayPort)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

O grafické operace se stará profesionální dedikovaný čip střední třídy NVIDIA Quadro K2100M s 2 GB vlastní paměti GDDR5 (integrované jádro v procesoru je deaktivované). Čip je odvozen z jádra GK106 a má na šestnácti rasterizačních jednotkách aktivovaných 576 shaderů. Jádro pracuje s taktem 666 MHz a paměť mu sekunduje na 750 MHz. Od běžných grafických čipů NVIDIA GeForce a AMD Radeon se Quadro liší rozšířenou akcelerací optimalizovanou pro profesionální CAD/CAM aplikace, díky čemuž v nich výrazně překonává libovolný herní čip, a plnou podporou pro 10bit barvy na externím monitoru.


K notebooku lze připojit externí monitory pomocí DisplayPortu 1.2 a analogového VGA. Lze využít obou výstupů současně s interním displejem v režimu rozšířené plochy. Vzhledem k tomu, že grafická karta zvládne obsloužit čtyři výstupy, můžete využít také řetězení DisplayPortu a na jediný výstup připojit až čtyři externí monitory (pak ovšem nesmí mít rozlišení nad 1920x1200).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 15677
  • 3DMark Vantage: P4152 (GPU: 5455, CPU: 2418)
  • 3DMark 11: P2687 (Graphics: 2463, Physics: 8323)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 80420 (Graphics: 100242, Physic: 47528)
  • Cloud Gate (DX10): 10189 (Graphics: 11782, Physic: 6918)
  • Fire Strike (DX11): 1578 (Graphics: 1637, Physic: 9867)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 8,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 8,0

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6845 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 56,18 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 39,07
  • EnSight (ensight-04): 28,89
  • LightWave 3D (lightwave-01): 50,21
  • Maya (maya-02): 53,38
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 15,40
  • SolidWorks (sw-03): 40,54
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 35,09
  • Siemens NX (snx-01): 31,91

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 32 (min), 65 (max), 56 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 43,1 fps
  • 1920x1080: 25,1 fps

U grafické stanice je nejdůležitější výkon v profesionálních aplikacích. Quadro K2100M má výkon je o málo nižší než vyšší model předchozí generace K3000M. Podávané výsledky jsou v průměru dvojnásobné proti loňské nižší třídě AMD FirePro M2000 a NVIDIA Quadro K1000M. Bez problému tedy můžete pracovat i s velmi složitými sestavami.

Pokud jde o herní výkon, je K2100M mírně nad GDDR5 verzí GeForce GT750M, což stačí u náročných her na střední detaily v rozlišení HD (1366x768). Méně náročné hry je možné bez problému hrát v plném rozlišení displeje.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny na čelní hraně a s ohledem na tloušťku notebooku hrají nečekaně podprůměrně. Jejich zvukový projev je tišší a kromě výšek je téměř všechno utlumeno. Kvalitu zvuku se snaží zachránit předinstalované rozšíření DTS, které zde skutečně alespoň trochu pomáhá. V DTS lze mít oddělené nastavení pro interní reproduktory a připojená sluchátka.


Vestavěná kamera nabízí základní kvalitu obrazu a svou aktivitu dává najevo modrou diodou u objektivu. Okolo webkamery je přítomen duální mikrofon s možností odstranit okolní ruch.

Zabezpečení

Notebook je vybaven všemi zabezpečovacími technologiemi, které se ve vyšší pracovní třídě očekávají. Firmware podporuje dlouhá hesla pro start, nabídku nastavení i pevný disk. Kromě toho je na desce přítomen čip TPM 1.2 pro ukládání šifrovacích klíčů.

V systému lze využívat autentizaci pomocí čtečky otisku prstů (pod touchpadem) nebo čipových karet (čtečka je na levém boku).

V nastavení systému lze zablokovat jednotlivá rozhraní notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor uvnitř notebooku pracuje prakticky neustále bez ohledu na zátěž. Nicméně při běžné méně náročné práci zůstává stabilně v nejnižších otáčkách, při kterých je slyšet pouze po přiložení ucha na výdech chlazení. Běžně je tedy slyšet pouze pevný disk (za předpokladu konfigurace s plotnovým typem).

V zátěži se ventilátor umí zrychlit, ale hlučnost se drží v přijatelných hodnotách. Nejvyšší rychlosti se dočkáte až v případě, že zatížíte současně více jader procesoru a grafický čip. V běžném ruchu notebook nepřeslechnete, ale zvuk ještě není otravný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 33,6°C
  • výdech chlazení = 37,8°C
  • napájecí adaptér = 27,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,3°C
  • klávesnice vlevo = 38,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 49,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 63,5°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci je celý notebook studený. Občasné krátkodobé zátěže jsou znát vlažným povrchem na spodku vlevo u chladiče. Až dlouhodobá maximální zátěž umí výrazně zahřát spodek notebooku (pouze levou část). Klávesnice a opěrky rukou mají i v zátěži stále přijatelnou teplotu, která nebrání pohodlnému používání počítače.


Baterie

V zadní části základny je vložena uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 67 Wh. S touto baterií notebook v našem standardním redakčním testu* vydržel 5 hodin a 20 minut. Při on-line kancelářské práci s Wifi polovičním jasem LCD je výdrž přibližně čtyři a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 86 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 140 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Nabíjení prázdné baterie zabere přibližně hodinu a půl, a to bez ohledu na výkonovou zátěž notebooku.

BIOS

V nastavení Toshiba firmwaru můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě (odděleně i pro napájení baterie)
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • povolit zapnutí počítače po připojení napájecího adaptéru
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • vypnutí Intel TurboBoost
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • deaktivace portu eSATA
  • nastavení času nečinnosti pro vypnutí podsvícení klávesnice (standardně 15 sekund)

Pokročilé

  • vypnutí podpory Execute-Disable Bit
  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x, VT-d, oboje)
  • zapnutí Intel Anti-Theft
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím (a nastavení hlasitosti pípání)
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • vypnutí emulace USB zařízení v DOSu
  • vypnutí Intel Smart Connect
  • zablokování přístupu k jednotlivým integrovaným zařízením
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)

Operační systém lze zavádět jak v režimu UEFI (včetně Secure Boot), tak v režimu kompatibility s BIOSem. Většinu nastavení firmware lze provést přímo z operačního systému pomocí předinstalovaného programu Nastavení systému.

Příslušenství

Notebook jsme dostali jako předprodukční kus jen s napájecím adaptérem a přívodním kabelem. Ve finálním balení lze očekávat také základní tištěnou dokumentaci a uživatelskou volbu mezi instalací Windows 7 Professional a Windows 8 Pro (buď jako duální recovery partition, nebo alespoň jeden systém bude mít přiložená instalační média).

Pracovní stanice od Toshiby nejsou vybaveny tak velkým množstvím zbytečných programů jako nižší modelové řady. V tovární instalaci najdete jen několik utilit od výrobce (zejména ohledně nastavení hardwaru notebooku).

Ceny a záruka

V základu má model W50 tříletou záruku s opravou v servisu. Tuto záruku lze rozšířit o další služby. Testovali jsme předprodukční vzorek v konfiguraci jaké by se měl dovážet do ČR. Cena teprve bude stanovena.

Závěr

Toshiba Tecra W50 je plnohodnotným zástupcem 15,6“ mobilních pracovních stanic pro výpočetně a grafický náročné činnosti od různých simulací, přes střih videa až po návrhy komponent a design. Nabízí v této třídě očekávané komponenty jako čtyřjádrový procesor, dostatek RAM (včetně možnosti rozšířit až na 32 GB) a certifikovanou grafiku NVIDIA Quadro střední třídy.

Mezi její přednosti patří bezpochyby přehledná podsvícená klávesnice, trackpoint se třemi tlačítky a běžně velmi tichý provoz. Naopak neduhy bych viděl především ve vyšších teplotách při plné zátěži procesoru i grafiky současně a nejspíš také v horších reproduktorech. Je pouze na vás, které výhody a nedostatky považujete za důležité, v průměru však Tecra W50 rozhodně nezaostává a má co nabídnout těm nejnáročnějším.

Klady a zápory

+ výborný maximální jas vestavěného IPS displeje
+ při kancelářské práci velmi tichý provoz
+ trackpoint s třemi tlačítky

- vysoké teploty procesoru v zátěži
- tuhé integrované tlačítko touchpadu
- nízká kvalita reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Tecra W50
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4800MQ (2.70/3.70 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 16384 DDR3L-1600 (8192+8192+0+0)
  • HDD (GB): 320 (HGST HTS545032A7E380, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: BD-RE (MATSHITA BD-MLT UJ262ABW)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA Quadro K2100M (2GB GDDR5, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I217-LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Alps)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit) + Windows 7 Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 67 Wh / 5h 20in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, eSATAp, VGA, DisplayPort, SmartCard, ExpressCard 54
  • Rozměry: 380 x 253 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,75
Recenze

Diskuse