RECENZE: Acer Aspire V13 (V3) - tenkých 13“ s full-HD displejem, dobrou ergonomií i cenou

21. 10. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Acer nasazuje na trh nové generace svých notebooků. Nedávno jsme se podívali na multimediálně-herní hi-end V15 Nitro a teď je na čase přejít do třídy, která zajímá čtenáře nejvíc. Jde o kategorii s modely od 10 do 20 tisíc korun. Aspire V13 v nejvyšší konfiguraci sem spadá a nabídne úsporné Core i7, Full HD (TN) displej i dobré provozní parametry.

Acer Aspire V13 (V3) - tenkých 13“ s full-HD displejem, dobrou ergonomií i cenou

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Acer je vnímán jako takový výrobce lidových notebooků. Těch, které nabízí zajímavé možnosti za málo peněz. Přesně to je ta část trhu, kde se Aceru vždy dařilo. Aspire V13 nevybočuje z konceptu a v nejnižších konfiguracích patří mezi levnější notebooky aktuální generace (~11 tisíc) s daným procesorem (zde konkrétně Core i3). Ve vyšších konfiguracích se připlácí již pouze za lepší vnitřní komponenty a ta nejvyšší (testovaná) stojí skoro dvojnásobek.

V nabídce pro český trh jsou dvě barevná provedení – černé a bílé (kromě nejvyšší konfigurace, tam je aktuálně pouze černá). Černá je ideální pro konzervativnější uživatele, kteří na notebook nijak nechtějí upozorňovat, naopak bílá je hodně výrazná a v reálu doslova září. Povrch základny je hladký a matný. Není na něm vidět každý otisk, ale po dlouhé práci se mohou v místě kontaktu s dlaní objevit drobné mapy potu. Matný je celý počítač včetně displeje. U vnější strany víka je snaha o nějaké vzhledové odlišení, což se projevilo jakýmsi kostičkovým vzorem, který vynikne pouze pod určitým úhlem. Z hlediska praktičnosti mám obavu pouze o logo na víku, které je řešené vyřezanými kovovými písmeny, nalepenými na povrch víka (bez zapuštění). U různých notebooků jsem již viděl, že v určitých situacích může dojít k mírnému odloupnutí písmene, o které se pak dá říznout. Snad to nebude i případ V13.

Mechanické provedení je poměrně dobré. Navzdory tenčímu profilu počítače nemá základna tendence ke kroucení. Dokonce ani silnější zatlačení nezpůsobí prohnutí klávesnice. Víko je trochu poddajnější, ale v rámci třídy jde o průměr. Celoplastová víka bez výztuh jsou podstatně měkčí. Zde navíc nedochází k vlnění barev při zatlačení na vnější stranu víka. Výsledný dojem je tedy pro mě velmi dobrý, a když to srovnám se starším 14“ modelem Aspire V5, je zde znatelný krok k lepšímu.

Pochválit musím za dobře nastavenou tuhost kloubů, díky které je možné otevřít počítač pohodlně jedním prstem, aniž by se s víkem zvedala i základna. Maximální úhel otevření je necelých 150°, což jsem shledal jako dostačující ve všech běžných situacích.


Konektorová výbava zahrnuje pouze dvě USB (a jen jedno z nich 3.0). Obě jsou na pravém boku, doplněné o rozevírací konektor LAN, výstup HDMI v plné velikosti a zdířku napájení. Na levém boku je už pouze čtečka paměťových karet SD XC (vložená karta trčí z půlky ven) a kombinovaný zvukový konektor.

V zavřeném stavu má notebook rozměry 326 x 225 x 19-20 mm a váží 1,55 kg, takže na cesty je jako dělaný. Napájecí zdroj má 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží dalších 272 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice u 13“ modelu přišlo o dedikované klávesy pro pohyb v dokumentech po pravém boku. Místo toho jsou čtyři funkce sdílené do dvou tlačítek u kurzorových šipek – standardně slouží jako PgUp a PgDn, ale v kombinaci s Fn dělají funkce Home a End. To je spolu s absencí pravého přepínače Ctrl asi jediným kompromisem, který klávesnice má. Ostatní klávesy mají standardní místo a je zde samostatná klávesa pro PrintScreen i Pause. Okolo písmen I a K nechybí překryvný numerický blok, na kterém lze psát číslice po přepnutí zámku NumLock (Fn+F11).

Mechanika klávesnice je dalším příjemným překvapením. 13“ Aspire V13 vnímám celkovým umístěním na trhu jako náhradu za 14“ Aspire V5 (alespoň levnějších konfigurací) a proti němu je mechanika mnohem přesnější a čitelnější. Zde již nemám pocit, že by klávesnice byla příliš mělká. Psaní je pohodlné a od první chvíle jsem neměl problém s překlepy nebo vynecháváním písmen. Úplně nehlučně psát nelze, ale běžně při psaní klávesy vydávají pouze tlumené klapání.

Na rozdíl od Aspire V5 zde však není podsvícení klávesnice, což je minimálně u nejvyšší konfigurace škoda.

Indikační diody má počítač pouze dvě. Jsou nad klávesnicí u hlavního vypínače a viditelné jsou i při zavření víka. Umí svítit modře i oranžově a informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Indikaci aktivity pevného disku byste zde hledali marně (a nedá se říct, že by byla zbytečná).


Acer do letošních modelů postupně nasazuje nové touchpady, které jsou mnohem lepší než ty předchozí. U loňských modelů jsem si často stěžoval na velké zpoždění snímání. Zde je touchpad nově připojen přes I2C sběrnici a jeho elektronika si vyhodnocuje spoustu parametrů sama bez nutnosti zásahu softwarového ovladače. Výsledkem jsou rychlé reakce na pohyb prstů a tím pádem i pohodlnější ovládání systému. S podobnými touchpady opravdu nemám potřebu připojovat na běžnou práci myš.

U testovaného modelu se občas vyskytl problém, že touchpad přestal pracovat. Stávalo se to zejména po větším zatlačení na některá místa předku základny. Je možné, že jde o vadu kusu, a obvykle problém po chvíli zmizel (stačilo trochu víc zamačkat na jiných místech). Uvádím to spíše pro úplnost – pokud byste něco podobného pozorovali i u svého kusu, je to jistě důvod k reklamaci.

Hlavní HW parametry

Procesor je k základní desce připájen a v testované konfiguraci jde o úsporné dvoujádro Core i7-4510U s mezním tepelným výkonem (TDP) 15 wattů. Výchozí takt obou jader je 2,0 GHz, ale v případě potřeby umí režim Turbo Boost zvýšit takt až na 3,1 GHz.


Na rozdíl od procesoru má operační paměť na desce připraveny dva sloty. Testovaná konfigurace měla osazených 8 GB paměti a tvořil je jeden modul DDR3L-1600. Přidáním druhého modulu je možné dosáhnout na maximálních 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 56 735
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 398

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 125 142
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 522 964

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5920 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 222 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,32 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,05 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,31

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6949 MB/s

Podávaný výkon je velmi dobrý a Core i7 zde nemá problém dlouhodobě držet Turbo Boost průměrně nad 2,5GHz při maximální zátěži, což je relativně dobrý výsledek u tenkého notebooku. Při běžné práci si pravděpodobně na nedostatek výpočetního výkonu procesoru stěžovat nebudete.

Úložný prostor je tvořen pevným diskem s kapacitou 500 GB na jedné plotně, která se točí rychlostí 5400 rpm. Jde o módní typ disku SSHD, který má malou 8 GB SSD cache. Ta je pro uživatele neviditelná a slouží pro zrychlení práce s nejčastěji používanými daty. Měla by zrychlit především starty operačního systému. Výkon na úrovni skutečného SSD opravdu nečekejte, ale určité drobné zlepšení může být znát.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 393,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 94,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,4 ms

Počítač lze s okolím spojit buďto drátem s pomocí gigabitového řadiče Realtek, nebo bezdrátově kartou Qualcomm Atheros, která podporuje 2,4/5GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

13“ displej má matnou povrchovou úpravu a dle konfigurace může mít buďto rozlišení HD (1366x768), nebo Full HD (1920x1080). V obou případech jde o obrazovku typu TN, nicméně v druhém případě o něco kvalitnější. V testované konfiguraci je rozlišení Full HD a musím říct, že mě přítomnost TN panelu poněkud zaskočila. Žil jsem v představě, že 13“ Full HD TN panely už snad nikdo nevyrábí. Evidentně je dělá minimálně AUO.

Obrazová kvalita panelu je mírně vyšší než u základních HD panelů. Barvy jsou kontrastnější a černá hlubší. Na rozdíl od základních HD panelů běžných notebooků však zde není problém s výrazným nádechem bílé do jiné barvy. Shodný parametr s HD panely je snad pouze v pozorovacích úhlech. Zejména ten vertikální nijak neohromí a při práci jsem si často náklon monitoru přenastavoval, abych měl vždy optimální obraz.

Rozlišení Full HD je na úhlopříčce 13“ poměrně jemné a rozhodně není pro každého. Acer proto již z továrny nastavuje v operačním systému zvětšení 150 %. To jsem vnímal jako zbytečně moc a hodnotu 125 % shledal jako optimální. Navíc doporučuji změnit nastavení, aby bylo zvětšení shodné pro všechny monitory. V kombinaci s touto hodnotou zvětšení pak nikdy nedojde k situaci, že by byl program na externím monitoru vykreslován rozmazaně.

Maximální hodnota podsvícení je mezi levnějšími notebooky nadprůměrná a potěší při práci venku. Zejména k večeru za tlumeného osvětlení jsem používal druhý, maximálně třetí stupeň jasu odspodu.


Grafické jádro je integrované v procesoru a paměť si odebírá s hlavní paměti počítače automaticky podle potřeby. Jde o Intel HD 4400, který nabízí podporu DirectX 11, OpenCL i akcelerace videa ve vysokém rozlišení (až 4K). Kromě interního displeje lze použít také externí monitor, který lze připojit výstup HDMI 1.4a.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P898 (Graphics: 804, Physics: 3618)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 37 642 (Graphics: 40 352, Physics: 30 479)
  • Cloud Gate (DX10): 4453 (Graphics: 5354, Physics: 2804)
  • Fire Strike (DX11): 562 (Graphics: 595, Physics: 3963)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6214 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 19,35 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,8 fps
  • 1920x1080: 6,9 fps

Výkon ve 3D spadá někam do průměru intelovských integrovaných grafik, což není špatný výsledek s ohledem na to, že paměť zde pracuje pouze v režimu single-channel. Na notebooku si lze zahrát starší, případně méně náročné hry celkem bez problémů. Na náročné moderní AAA tituly výkon ovšem nestačí, a pokud někde ano, maximálně v nízkém rozlišení do HD a s omezenou úrovní detailů.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou v předních rozích základny a míří dolů. Pomáhá jim softwarové rozšíření Dolby, které zvýrazňuje pásmo nižších středů a zvyšuje celkovou hlasitost. Výsledek spadá do průměru běžných notebooků.

Webkamera základní kvality je doplněna tlumenou zelenou diodou, která indikuje její aktivitu. Zdířka mikrofonu je umístěna poblíž indikačních diod v základně.

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř počítače je poměrně velký ventilátor, který vyfukuje ohřátý vzduch dozadu. Při kancelářské práci je obvykle vypnutý, takže se z počítače ozývá pouze šum pevného disku. Občasná nárazová zátěž se projeví roztočením v nízkých otáčkách, kdy v běžném ruchu o počítači nebudete vůbec vědět. Jakmile ovšem dojde na plnou zátěž na delší dobu, zvýší se otáčky do stavu, kdy sice ventilátor není příliš hlasitý, ale má výraznější svištivý nádech, což je bezpečně poznat i v běžném ruchu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 37,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,9°C
  • napájecí adaptér = 41,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 36,3°C
  • spodek maximum = 47,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,2°C
  • napájecí adaptér = 55,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Bez větší zátěže se drží teploty na povrchu poměrně nízko a nikde nic nehřeje. V zátěži je teplo patrné hlavně v pravé horní části základny (za klávesnicí) a na spodku u výdechu chlazení.


Procesor udržuje teplotu okolo 80°C, nad kterou ho nepustí nastavení firmware. Při maximální dlouhodobé zátěži syntetickými testy (výpočet i grafika) proto dochází k rychlému přepínání mezi základním taktem 2,0 GHz a Turbo Boostem na 2,8 GHz.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má u všech konfiguracíh kapacitu 49 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 9 hodin a 11 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem bylo možné dosáhnout na výdrž osmi hodin na jedno nabití. Může jít tedy o výtečného společníka na dlouhé cesty.

Prázdná baterie se za hodinu dokáže nabít přibližně na 70 % původní kapacity. Při intenzivní zátěži se může nabíjecí proud snížit o třetinu až polovinu.

BIOS

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

Příslušenství

V krabici najdete k notebooku pouze napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 má obnovu uloženou na pevném disku. Obnovu do továrního stavu je možné z disku spustit přímo, případně si vytvořit její kopii na sadu DVD nebo USB flash disk.

Acer je poměrně velkorysý, pokud jde o množství předinstalovaných (často reklamních) programů. Nemůže chybět ani klasika v podobě zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je z dostupných pro ČR tou nejvyšší a stojí 16 521,- Kč bez DPH (19 990,- Kč s DPH). Nižší konfigurace se liší horší obrazovkou s rozlišením HD, menší kapacitou operační paměti a slabšími procesory (i3 a i5). Nižší konfigurace jsou dostupné vedle černé také v bílé barvě.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku, z čehož první rok platí mezinárodně. Pro ČR je servis zajišťován centrálním střediskem v Brně, které hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

13“ Acer Aspire V13 je velmi povedený tenký notebook v kategorii do 10-20 tisíc. Nabízí dlouhou výdrž, nízkou hmotnost a dobrou ergonomii (klávesnice, touchpad). Ve vyšší konfiguraci má navíc také dostatek výkonu a vysoké rozlišení displeje, což může uspokojit i náročnější zákazníky. Ve své třídě je Aspire V13 jedním ze zajímavějších zástupců a neměl by uniknout z hledáčku zejména těm, kteří chtějí počítač na cesty a mají omezený rozpočet.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ pohodlná klávesnice i touchpad
+ tichý provoz při kancelářské práci

- chybí podsvícení kláves
- v základním nastavení výrazný dynamický kontrast
- občasné pozlobení touchpadu u testovaného kusu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V13 (V3-371-77NK)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4510U (2,00/3,10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 500 (KINGSTON RBU-SNS8100S3128GD, 5400rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Family Controller)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 9h 11min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 326 x 225 x 19-20 mm
  • Hmotnost (kg): 1,55
Recenze

Diskuse