RECENZE: Acer Iconia W4 - tablet s Windows téměř do kapsy

13. 2. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tablety se na nás v posledních letech valí ze všech stran. V poslední době se však objevuje stále více těch s menší úhlopříčkou. Z této vlny do redakce dorazila 8“ Iconia W4, která má uvnitř nový čtyřjádrový Atom a běží na ní plnohodnotné Windows 8.1.

Acer Iconia W4 - tablet s Windows téměř do kapsy

Základní popis

Tablety jsou v posledních letech v médiích protežované, mnohdy jakožto budoucnost osobních počítačů a náhrada notebooků. Není tedy divu, že každý z tradičních výrobců dnes musí mít alespoň jeden model tabletu v každé velikosti – Acer není výjimkou. Iconia W4 je v nabídce tabletů od Aceru zástupcem nejlevnější třídy vybavené operačním systémem Windows a jde o nástupce podobně vypadajícího modelu W3. Novinka však je osazena novou generací procesoru Atom.

Vzhled kombinuje šedivou a černou barvu. Vpředu je displej překrytý lesklým tvrzeným sklem, okolí je kombinací hliníkových povrchů a plastové imitace kovu. Výsledek je velmi pěkný a tablet je na těch správných místech zaoblený, aby se v ruce dobře držel.

Mechanické zpracování odpovídá průměru kategorie. Celokovové tablety jsou odolnější proti kroucení, zatímco levné plastové tablety jsou mechanicky na mnohem horší úrovni.


Konektorová výbava je minimální. Z jedné strany je dostupné USB 2.0 a kombinovaný vstup/výstup zvuku a z druhé strany je tu ještě obrazový výstup micro HDMI (bez přibalené redukce) a slot pro karty micro SD (64GB karta SD XC fungovala korektně). Konektor USB 2.0 je ve verzi micro a standardně slouží pro spojení s počítačem (napájení, přenášení souborů) a napájecím adaptérem. Další možností je připojení přibalené kabelové redukce, která umožňuje připojit libovolné USB zařízení s tím, že tablet se chová v režimu USB Host.

Jako nevýhodu považuji nemožnost napájet tablet a současně k němu mít připojené USB zařízení. Tím je totiž limitováno rozumné používání s externími periferiemi. Jediný USB port má navíc limitovaný proudový odběr a „žravější“ zařízení s ním nemusí fungovat. Měl jsem při testování problém i s výkonným 64GB USB 3.0 flashdiskem, u kterého během kopírování 10 GB dat došlo aspoň pětkrát k samovolnému odpojení/připojení.

Samotný tablet má rozměry 218 x 134 x 11 mm a váží pouhých 412 g. Při dlouhém držení jednou rukou ve vzduchu se sice ještě po chvíli „pronese“, ale v brašně o něm ani nebudete vědět. Má přibližně poloviční hmotnost, proti různým 11“ tabletům taktéž vybavenými Windows.

Napájecí zdroj je řešen jako USB nabíječka kombinovaná s USB kabelem (komponenty jdou rozpojit). Dohromady váží 94 g.

Ovládací prvky

Po stranách je tablet vybaven hlavním vypínačem a dvoutlačítkem pro regulaci hlasitosti. Naopak tlačítko pro uzamykání otáčení displeje podle natočení tabletu tu není a je to možná chyba, protože tablet na každé natočení reaguje velmi rychle, což místy může být obtěžující (dokonce má tendenci podle vlastního natočení otáčet i obraz externího monitoru). Tuto funkci lze přepínat alespoň přímo v systému pomocí vysouvací lišty z pravého okraje.

Jedinou standardní možností uživatelského vstupu je dotykový displej. Předinstalovaný Windows pracuje se zvětšením ovládacích prvků na 100 %, takže je vše drobnější, ale do tabletu uživatel obvykle kouká z větší blízkosti, takže jsem to nevnímal jako problém (zvětšení lze samozřejmě změnit). Kupodivu jsem neměl problém ovládat zařízení prstem i v prostředí klasické plochy. Prostředí Metro (Modern UI) s menšími obrazovkami počítá od začátku, takže zde je všechno perfektně ovladatelné tak, jak jsme zvyklí z mobilů a jiných mobilních platforem.

Dotyková vrstva umí rozpoznat až pět současných dotyků prsty. Duální digitizér zde dle očekávání není, což znamená, že zařízení nepodporuje snímání speciálního pera s možností rozlišit sklon a přítlak.

Připojení klávesnice je možné s pomocí USB redukce, což není příliš elegantní, nebo prostřednictvím technologie Bluetooth. Tablet však na zadní straně nemá žádný vyklápěcí stojánek, takže si s běžnými Bluetooth klávesnicemi musíte najít něco, o co tablet opřete.

Acer nabízí volitelně svou vlastní USB klávesnici, která má stojánek pro tablet integrovaný v sobě. Tuto klávesnici však výrobce s tabletem nezapůjčil.

Poblíž mikrofonu lze najít neoznačenou dírku, ve které je schované tlačítko reset (resp. odpojení baterie). Zmáčknout jej můžete jedině tenkým předmětem, jako je sponka. Během testování se mi podařilo tablet zaseknout tak, že ho nebylo možné žádným způsobem restartovat (nefungovalo ani podržení hlavního vypínače po dobu pěti sekund). Pokud se do podobné situace dostanete, bez resetu by vám nezbylo než počkat, až se baterie sama vybije.

Hlavní HW parametry

Většina počítače je integrovaná do úsporného čtyřjádrového procesoru Intel Atom Z3740. Základní takt jeho jader činí 1,33 GHz a při zatížení jednoho jádra se umí automaticky přetaktovat až na 1,86 GHz. Tento procesor je speciálně určen do malých mobilních zařízení s pasivním chlazením a Intel pro něj uvádí běžnou spotřebu 2 W.


Operační paměť je umístěna přímo na pouzdře hlavního čipu a má kapacitu 2 GB (LPDDR3-1066). Tuto paměť není možné dále rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 471
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9252

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73 818
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 160

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 703 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2526 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,59

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,32 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,25 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,91

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3491 MB/s

Výkon procesoru v jistých ohledech výrazně pokročil proti minulé generaci. Jde především o výkon všech jader u programů, které se umí rozdělit na více výpočetních vláken. Pokud aplikace zvládne využít všechna čtyři jádra, pohybuje se výkon na úrovni šest let starého 2GHz procesoru Core2 Duo, což není špatný výsledek (takový procesor je dnes pro běžnou kancelářskou práci a multimédia stále plně použitelný). Horší je to s výkonem jednoho jádra, který je proti zmíněnému procesoru poloviční (úsporné Core i7 má proti Atomu v této situaci 4x více výkonu).

Windows 8.1 zvládá plynulé fungování i s takovým procesorem a v případě, že používáte pro prohlížení webových stránek Internet Explorer, působí vše plynule a reakce jsou velmi dobré. Pro jednoduchou kancelářskou činnost, prohlížení webů a přehrávání filmů (včetně těch v HD rozlišení) je výkon procesoru dostačující. Ostatně použitý Atom má vysoký výkon i v porovnání s drtivou většinou procesorů postavených na platformě ARM.

Úložný prostor je zajištěn malým 32GB SSD, které je téměř z poloviny již z výroby obsazeno operačním systémem. Rozšíření paměti micro SD kartou se tedy může jevit jako dobrý krok, pokud chcete mít v tabletu také datově náročnější soubory (např. filmy). Výkon vestavěného SSD je lepší než v minulé generaci a má konečně blíže ke klasickým SSD v noteboocích.


  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 102 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

Tablet je vybaven dvěma standardními bezdrátovými technologiemi - 2,4/5GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. 3G modem u tohoto modelu není dostupný. V případě Wi-Fi potěší na tablet velmi dobrý příjem signálu. Zde se pravděpodobně projevila volba nedělat jej celý kovový.

Displej a grafika

Lesklý displej má úhlopříčku 8,1“ a rozlišení WXGA (1280x800). Je vybaven IPS maticí s nadstandardním obrazem a výbornými pozorovacími úhly (pod úhlem nedochází ani k výraznému tmavnutí). Potěšující je nástup poměru stran 16:10, místo méně praktického širokoúhlejšího 16:9, který tablety zahltil hlavně ve větších úhlopříčkách a způsobil jejich špatnou použitelnost při nastavení na výšku.

Při standardním zvětšení jsou písmenka v klasické ploše tak drobná, že někteří možná budou mít problém se čtením (já to zvládl v pohodě). U podobných malých tabletů se předpokládá spíše používání rozhraní Metro (Modern UI).


Velkou předností současné generace Atomů je přechod z licencovaných grafických jader PowerVR na pokročilejší vlastní jádro s architekturou z procesorů Core. Liší se menším počtem stream procesorů a nižšími takty (311-667 MHz), nicméně technologická podpora zahrnuje plné DirectX 11, OpenCL a bezproblémovou akceleraci HD videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 1893
  • 3DMark 11: P214 (Graphics: 183, Physics: 1345)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 14 160 (Graphics: 13 703, Physics: 16 033)
  • Cloud Gate (DX10): 1230 (Graphics: 1220, Physics: 1269)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1356 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,14 fps

Výkon grafiky je čtvrtinový proti aktuální generaci Intel Core (Haswell) a poloviční proti low-end procesorům Celeron/Pentium. Je tedy možné hrát různé méně náročné a casual hry. Ze segmentu AAA her si přijdou na své spíše ti, kteří si rádi zahrají starší tituly (2007 a méně).

Multimédia

Acer navrhl zařízení primárně pro orientaci na výšku. Znamená to, že při použití na šířku, což je přehrávání videa pravděpodobnější, jsou oba reproduktory na jedné straně. Jejich kvalita je podprůměrná ve srovnání s notebooky, nicméně u malého tabletu se nedá čekat o moc lepší výsledek kvůli fyzikálním omezením.

Z obou stran zařízení jsou přítomny malé webkamery. Obě mají stejnou (základní) kvalitu snímače, nicméně zadní je doplněna automatickým ostřením. Zdířku mikrofonu můžete najít vedle dvoutlačítka pro regulaci hlasitosti.

Chlazení a provozní hluk

Tablet je pasivně chlazený a nemá žádné pohyblivé mechanické části, což znamená nulový provozní hluk za všech okolností.

Při běžném zatížení není povrch tabletu teplejší než okolí. Jen při dlouhodobé intenzivní zátěži výkonovými testy byla část zadního krytu mírně vlažná. K výraznému zahřívání nedochází nikdy.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 18,7 Wh a v našem standardním redakčním testu stačila pro 11 hodin a 21 minut provozu na jedno nabití. Tuto hodnotu berte jako téměř maximální možnou. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD je výdrž okolo osmi hodin, což je stále velmi dobrý výsledek. Maximální výkonovou zátěž lze vykonávat asi tři hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 3 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 12 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 12 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 12 W

Vybitou baterii lze vypnutým (uspaným) tabletem nabít na 90 % za jeden a půl hodiny. Při běžné práci se nabíjení protáhne o další hodiny. V případě intenzivní zátěže (např. hraní her) bude stejné nabíjení trvat čtyři a půl hodiny.

Pokud dojde k úplnému vybití baterie, není možné tablet zapnout bezprostředně po připojení napájecího adaptéru. Musíte počkat několik minut, než vám dovolí nastartovat operační systém.

BIOS a zabezpečení

Firmware má grafické nastavení a bez klávesnice připojené do USB do něj můžete vstoupit pouze přes rozšířený start Windows 8 (Bluetooth klávesnice mimo operační systém nefunguje). Můžete změnit následující nastavení:

  • vypnout zrychlený boot (nutné pro bootování z jiných zařízení)
  • zapnout boot ze sítě
  • vypnout SecureBoot (k jeho vypnutí nejdříve musíte zadat heslo správce, jinak je položka neaktivní)

V rámci zabezpečení lze zadat heslo uživatele a správce (start tabletu, nastavení). Systém lze zavádět pouze v 32bit režimu UEFI.

Příslušenství

K tabletu je přibalen napájecí adaptér, micro USB kabel, USB-host redukce, instalační DVD médium a tenká tištěná příručka. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8.1, nicméně jeho obnova zde umístěna není kvůli příliš malému úložišti. S tabletem dostanete také licenci na kancelářský balík MS Office 2013 (Home&Student). Stačí zadat kód, který najdete v krabici, a předinstalovaná kopie se aktivuje.

Operační systém je kvůli nižšímu výkonu tabletu raději čistější a nenajdete zde klasické brzdy v podobě zkušební verze antiviru.

U tabletu nás v redakci nezvykle potrápila obnova systému do továrního nastavení. Přibalené DVD v tabletu není kam vložit, takže je nutné připojit externí mechaniku pro USB. Zde ovšem narazíte na problém, že tablet můžete buďto napájet z elektrické sítě, nebo k němu připojovat USB zařízení. Oboje dohromady nejde a jediné USB navíc nezvládne velké proudové odběry. Nakonec jsme použili externí mechaniku se samostatným napájením, ale ani zde nebyl proces jednoduchý. Standardní obnova přes funkce Windows vás upozorní, že nemá potřebné soubory a z DVD nechce nastartovat. Nakonec pomohl „dvouhmat“ pro speciální start a následně odpojení/připojení mechaniky. Až pak bylo možné obnovu provést. Tedy pouze v případě, že je baterie tabletu nabita alespoň na 80 %. Dovedl bych si představit i jednodušší postupy. Sázet na to, že si uživatel někde sežene externí DVD mechaniku, podle mě není příliš uživatelsky vstřícné.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 7017,- Kč bez DPH (8490,- Kč s DPH). Za konfiguraci s 64GB SSD si připlatíte cca tisíc korun.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu (servis hradí v rámci reklamace dopravu kurýrem). První rok záruky je platný mezinárodně.

Závěr

8“ tablet Acer Iconia W4 patří k nové generaci malých tabletů postavených na čtyřjádrovém Atomu se schopností provozovat plnohodnotně systém Windows 8.1. Je sice dražší než podobně velká zařízení s Androidem, nicméně nabízí vyšší výkon, který poznáte při procházení webových stránek i přehrávání multimediálního obsahu. Navíc v ceně je pokročilý kancelářský balík, se kterým lze načítat i editovat soubory se složitějším formátováním, což u zařízení s Androidem není možné.

Iconia W4 potěší dobrou výdrží baterie a kvalitním kontrastním displejem. Může na cestách sloužit jako nouzová náhrada počítače s možností spustit klasické desktopové aplikace, nicméně regulérní alternativu k notebookům zde nenajdete a ovládání systému v prostředí plochy není na malém displeji nejpohodlnější. Mezi hlavní nedostatky zařízení počítám absenci výklopného stojánku a pouze jeden USB port, který nelze současně použít pro připojení dalších zařízení a nabíjení (samostatný napájecí konektor chybí).

Klady a zápory

+ dobrá výdrž baterie
+ výborná kvalita zobrazení

- chybí stojánek
- nelze připojit USB zařízení a současně nabíjet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Iconia W4-820
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z3740 (1.33/1,86 GHz, QC, 2 MB LLC)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR3-1066 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 32 (Samsung MBG4GC)
  • ODD: -
  • LCD: 8,1" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel HD Graphics (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn Wireless SDIO Adapter (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek I2S Audio
  • Polohovací zařízení: touchscreen
  • Software: Windows 8 (32bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 19 Wh / 11h 21min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD, 1x micro-USB 2.0
  • Rozměry: 218 x 134 x 11 mm
  • Hmotnost (kg): 0,41
Recenze

Diskuse