RECENZE: ASUS G56Jr - multimédia a hry ve kvalitním provedení s tichým chlazením a dobrým displejem

13. 5. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový 15,6“ ASUS G56Jr je zamýšlený jako vstupní model do herní řady G, která se obvykle vyznačuje vyšším grafickým i výpočetním výkonem a herně laděným vzhledem. Vychází z modelu N56 a liší se černým provedením s rudým podsvícením kláves. Uvnitř je samozřejmě čtyřjádrový procesor a výkonná grafická karta od NVIDIA a zvuk lze vylepšit připojením samostatného cestovního subwooferu.

ASUS G56Jr - multimédia a hry ve kvalitním provedení s tichým chlazením a dobrým displejem

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Zatímco větší modely řady G jsou obvykle od základu samostatně designované notebooky, nový G56Jr je výjimkou. Až na barevné provedení a některé designové doplňky vypadá stejně jako model N56Jr a také hardware podle specifikací výrobce vypadá téměř shodně. Pravděpodobně tedy řada poznatků zmíněných v recenzi bude platit pro oba modely.

Černá barva bývá pro herní notebooky charakteristická. Zde se ASUS nesnažil vymýšlet nic nového. Doplňkovou barvou je k ní červená, ve které je vyvedeno jak logo na víku, tak i popisky klávesnice a lem touchpadu. Počítač vypadá velmi dobře a vnímám jej jako zajímavější než základní stříbrnou variantu. Jisté pochybnosti přináší pouze červené popisky kláves, které jsou bez zapnutého podsvícení poněkud tmavé.

Musím uznat, že mě příjemně překvapilo mechanické zpracování počítače. Herní notebooky obvykle nebývají tak pevné, neboť se předpokládá, že budou převážně ležet někde na stole. Celou horní část základny tvoří jeden hliníkový díl, který dodává celku nadstandardní pevnost, takže ani v případě zvednutí otevřeného počítače za roh základny nedochází k prohýbání nebo kroucení. Víko má vnější část také hliníkovou a je na tom úplně stejně. Ani velký tlak z vnější strany nezpůsobí vlnění barev na displeji. V případě mechanického zpracování nemám co vytknout.

Víko notebooku lze vyklopit až do úhlu 135° a otevírání jednou rukou sice je možné, ale při rychlejším otevírání se bude s víkem zvedat i základna.


Konektorová výbava zahrnuje všechno, co běžný uživatel očekává od 15,6“ notebooku. Kromě čtečky paměťových karet (SD XC, MMC, MS/Pro; SD karta se do čtečky vejde celá), která je schovaná ve zkosené čelní hraně, jsou všechny konektory na boku. Vlevo jde o dvě USB 3.0, obrazové výstupy (HDMI, VGA), LAN a mini-jack pro připojení přibaleného subwooferu. Vpravo je dvojice zvukových konektoru (vstup, výstup), další dvojice USB 3.0, optická mechanika a napájení.

Výhrady mám ke konektorům pouze dvě. První se týká nešikovného umístění USB na obou stranách co nejblíže k uživateli. Druhá je vztažena k rozkládacímu konektoru LAN. Rozevírací mechanismus občas komplikuje odpojení některých LAN kabelů a v notebooku je přitom více než dostatek místa pro klasický konektor.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 380 x 255 x 32,5 mm, takže mezi nejtenčí nepatří. Hmotnost 2,57 kg je ještě přijatelná pro časté nošení (ve kvalitním batohu). S ohledem na výkon je hmotnost průměrná v rámci kategorie.

Napájecí adaptér má výkon 120 W a mezi adaptéry s takovým výkonem však patří k lehčím. Dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 587 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je až na červené popisky rozložením stejná jako u jiných 15,6“ notebooků od ASUSu. Horní řada kláves F1-F12 je oddělena drobnými mezerami do bloků po čtyřech, numerický blok je oddělený také malou mezerou, což částečně zachraňuje hledání kurzorových šipek, které do něj zasahují. Na klávesnici jsou přístupné téměř všechny funkce bez nutnosti používat Fn (s výjimkou klávesy Insert). Celkově patří rozložení k tomu lepšímu na trhu.

Mechanika kláves není tak mělká, jako je poslední dobou zvykem u tenkých modelů. Naopak má jistý a přesný chod, díky kterému se na klávesnici příjemně píší i delší dokumenty. S trochou snahy lze psát velmi tiše za doprovodu tlumeného klapání.

Červené popisky kláves nejsou na černém podkladu příliš kontrastní, takže jsem během testování nikdy nevypínal podsvícení (které jsem měl vždy nastavené na maximum). S podsvícením je situace o něco lepší a nestávalo se mi, že bych snad něco nemohl vůbec přečíst. Přesto bílé popisky kláves považuji za ergonomicky vhodnější.

Nad klávesnicí jsou pouze dvě tlačítka. Jedno slouží jako hlavní vypínač, druhé lze uživatelsky přiřadit ke spuštění konkrétního programu.

Na čelní hraně najdete pět indikačních diod. Informují o zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě pevného disku, stavu bezdrátových funkcí a uzamčení klávesou Caps Lock. Svítí velmi slabě, takže se nemusíte bát, že by třeba při noční práci rušily.


Pod klávesnicí můžete vidět červeně ohraničenou dotykovou plochu ASUS touchpadu. Od okolí ji rozlišíte díky jemnějšímu povrchu, není však zapuštěná. Touchpad má mírně zpoždění kurzoru za pohybem prstu, nicméně není to tak výrazné jako u jiných notebooků, kde ASUS tento touchpad používá, a lze si na to zvyknout. Integrované tlačítko v ploše lze mačkat ve spodní polovině. I u spodního okraje je ovšem stále poměrně tuhé.

Hlavní HW parametry

V nové revizi základní desky je procesor připájen přímo k základní desce místo původního řešení s oddělenou čipovou sadou a procesorem v patici. Jde o řešení, do kterého bude Intel tlačit od letošního roku všechny výrobce. Na desce je přidělaný výkonný čtyřjádrový procesor Intel Core i7-4700HQ (47 W TDP) s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost do 3,4 GHz.


Na desce jsou přístupné dva sloty pro operační paměť (DDR3L-1600). Oba jsou z výroby osazené a skládají 6 GB v konfiguraci 2+4. Výměnou za dvojici 8GB modulů lze dosáhnout na maximálních 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 68 943
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 689

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 286 768
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121 214

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6384 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 22 600 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,54

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,47 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6,00 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 4,08

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10482 MB/s

Notebook ve výpočetních testech podával nadprůměrné výkony. Použitý procesor je při náročných vícevláknových operacích, jako je 3D rendering a kódování videa, více než dvakrát rychlejší než průměrné lepší tenké notebooky s úspornými procesory. O výkon není nouze a notebook skvěle poslouží uživatelům, pro které je tento parametr zásadní.

V šachtě je umístěn standardní 2,5“ pevný disk s výškou 9 mm a kapacitou 750 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm a přenosové rychlosti patří ke špici mezi plotnovými disky. V porovnání s SSD však klasický disk nemá šanci. Právě proto zamrzí, že uvnitř není slot mSATA (resp. M.2), který by umožnil vedle původního disku přidat také SSD pro operační systém a programy. Druhý disk (resp. SSD) lze přidat leda neoficiální cestou pomocí univerzálního adaptéru místo optické mechaniky DVD Super Multi (12,7mm).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 319 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 113,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,22 ms

Kabelové připojení je v režii jednoduchého gigabitového Ethernetu od Realteku. Bezdrátové spojení řeší karta od Intelu a kombinuje dvoupásmové Wi-Fi /n (2,4/5GHz) s Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Na rozdíl od 17“ modelů má 15,6“ G56 osazen nový matný Full HD (1920x1080) panel SAMSUNG 156HL01-102 s maticí PLS, což je obdoba IPS v podání Samsungu. Jde o velmi dobrý panel z hlediska kontrastu i podání barev. Nečekejte široký gamut jako u některých vyšších řad TN panelů, nicméně barvy působí přirozenějším dojmem a displej je také příjemnější pro kancelářskou práci. Barvy nejsou ve výchozím stavu ujeté žádným směrem a bílá je bez nádechu do jiné barvy. Kvalitativně jde o velmi dobrý panel, který při hraní her oceníte – se základními TN panely je obraz nesrovnatelný.

Maximální jas displeje je nadprůměrný a v kombinaci s matnou povrchovou úpravou postačuje pro základní kancelářskou práci na slunci. V prosvětlené kanceláři si obvykle vystačíte s jasem na 70-100 %. K večeru bude stačit i polovina. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě. Musím pochválit, že displej zůstává dostatečně kontrastní i v nízkých hodnotách jasu.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: PLS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

Vedle integrovaného grafického jádra Intel HD 4600 se sdílenou pamětí je pro náročné 3D aplikace a hry připraven dedikovaný grafický čip na pomezí střední a vyšší třídy - NVIDIA GeForce GTX 760M s vlastními 2 GB 128bit paměti GDDR5. ASUS se pravděpodobně z cenových důvodů rozhodl zůstat u předchozí generace grafik Kepler a neosazovat novější architekturu Maxwell. Notebook si poradí s rozhraní DirectX 11, CUDA, OpenCL 1.2 i akcelerací 4K videa.


Externí monitory lze připojit prostřednictvím výstupů HDMI 1.4a a VGA na levém boku. Můžete připojit dva monitory současně a dohromady s interním displejem přes všechny tři obrazovky provozovat rozšířenou plochu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 16 662
  • 3DMark 11: P3573 (Graphics: 3375, Physics: 6615)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 96 245 (Graphics: 161 094, Physics: 39 954)
  • Cloud Gate (DX10): 11 317 (Graphics: 15 963, Physics: 5607)
  • Fire Strike (DX11): 2202 (Graphics: 2293, Physics: 7848)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6759 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 57,35 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 10,73
  • EnSight (ensight-04): 32,30
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,57
  • Maya (maya-02): 13,97
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,47
  • SolidWorks (sw-03): 10,26
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,08
  • Siemens NX (snx-01): 3,46

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 59 (min), 89 (max), 76,1 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 17 (min), 39 (max), 32,6 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 13 (min), 29 (max), 23,9 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 56,5 fps
  • 1920x1080: 31,3 fps

Herní výkon postačuje k plynulému hraní všech dnešních her alespoň ve středních detailech. U těch nejnáročnějších počítejte se snížením rozlišení, neboť moderní náročné AAA hry už grafický čip nezvládá plynule vykreslovat ve Full HD (tedy pokud nepovažujete 30 fps za plynulé).

Multimédia

Zvukový systém, kterým je tento notebook vybavený, považuji za jedno z nejlepších řešení, jaké lze vůbec v notebooku najít. V prostoru za klávesnicí se nachází dva poměrně slušné reproduktory, které samy o sobě nabízí nadprůměrnou hlasitost i kvalitu podání. Vše se ale ještě zlepší, pokud si připojíte jedním kabelem malý subwoofer. Po jeho připojení se automaticky z hlavních repráčků odfiltrují bassy, které se přesunou na něj. Výsledný projev je velmi dobrý jak pro hry, tak pro filmy a hudbu. Levnější externí reproduktory nehrají lépe. ASUS externím subwooferem vyřešil hlavní problém zvuku v noteboocích – pro tvorbu dostatečně silných hloubek je potřeba reproduktor, který se do notebooku prostě nevejde.

Zvuk je vylepšován softwarovým řešením MAXXAudio, které bohužel nemá oddělenou paměť pro sluchátka a reproduktory. Zatím co v jednom případě pomáhá, v druhém spíše škodí a při každém připojení sluchátek jsem musel rozšíření ručně vypínat.

Standardní webkamera ve víku svou aktivitu hlásí tlumenou bílou diodou vedle objektivu. U webkamery najdete také zdířku mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafický čip mají heatpipe přivedeny k chladiči v pravém zadním rohu základny s jedním ventilátorem. Při kancelářské práci se ventilátor buďto netočí, nebo se točí v nízkých otáčkách, kdy není hlasitější než pevný disk, takže o notebooku téměř nevíte. Příjemně překvapení je hlučnost v zátěži, která je nižší než u jiných herních modelů. Jde jen o šumění proudícího vzduchu bez dalších rušivých zvuků (pískání, klapání) a hlučnost není výrazně rušivá ani v tišším prostředí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,7°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 31,9°C
  • spodek maximum = 34,3°C (pravý přední roh)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 39,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • klávesnice vlevo = 38,7°C
  • klávesnice vpravo = 39,4°C
  • spodek maximum = 46,0°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 58,5°C
  • napájecí adaptér = 58,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci je počítač na celém svém povrchu spíše chladný. Až dlouhodobá intenzivní zátěž zahřeje spodek v okolí chladiče a trochu také prostor vlevo od klávesnice. Přes klávesnici a touchpad se nepřenáší tolik tepla, aby to jakkoli omezovalo pohodlí při práci s notebookem.


Baterie

Do zadní části základny je vložena uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 56,6 Wh. V našem standardním redakčním testu* udržela počítač v provozu 5 hodin a 36 minut na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem počítejte s výdrží do čtyř a půl hodiny. V případě přehrávání HD filmů je výdrž přibližně dvě a půl hodiny. Při přehrávání do sluchátek je o půl hodiny lepší. Ukazuje se totiž, že integrovaný systém reproduktorů nemá zanedbatelnou spotřebu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 92 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 111 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 32 W

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny bez ohledu na zátěž.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí AES-NI
  • vypnutí VT-d
  • změna režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • deaktivace a nastavení Intel Anti-Theft
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvukový čip
  • optická mechanika
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

Součástí balení je notebook, 120W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel, externí subwoofer a základní tištěná dokumentace. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8 (64bit) a na disku je také jeho obnova do továrního nastavení.

Instalace systému od výrobce má předinstalovaný běžný bloatware zahrnující zkušební verzi antiviru a pár dalších reklamních nepotřebností. Odstranění však nezabere zkušenému uživateli více než deset minut.

Ceny a záruka

Notebook je pro ČR dostupný v testované konfiguraci za 21 487,- Kč bez DPH (25 999,- Kč s DPH). Existuje ještě další konfigurace, která se liší množstvím operační paměti.

V základu je stroj vybaven dvouletou mezinárodní zárukou s opravou v servisu. Pro ČR a Slovensko řeší opravu centrální servis v Ostravě, který v rámci reklamace hradí přepravu notebooku.

Závěr

ASUS G56Jr je 15,6“ herní notebook, který vyniká hned v několika ohledech. Za své peníze dostanete nevšední černo-červený design, odolné zpracování a výbornou ergonomii. Nové Gčko se totiž může pochlubit vysoce nadstandardním zvukovým systémem s dvěma integrovanými reproduktory a připojitelným malým subwooferem. Nejsem si jist, zda jsme v posledních dvou letech testovali notebook s lepším zvukem. Za reproduktory nezaostává ani matný PLS displej s rozlišením Full HD a neomezenými pozorovacími úhly, který začíná být mezi herními stroji poměrně oblíbený. Před většinou konkurence v této třídě může ASUS oslnit tichým chlazením, kdy při kancelářské práci o notebooku ani nevíte a v zátěži to není žádný „vysavač“.

Při ceně okolo 25 tisíc má G56Jr velmi příznivý poměr cena/výkon. Za stejné peníze můžete sehnat i notebooky s výkonnějším grafickým čipem (GTX 765M a především GTX 860M), nicméně obvykle je to za cenu ne tak dobrého mechanického zpracování a pouze dvoujádrového procesoru. ASUS vyrobil vyvážený počítač, který se sice orientuje směrem ke hrám, ale z pohledu pohodlí při práci by se nemusel stydět ani vedle business a workstation modelů, takže může s klidem sloužit pro univerzální nasazení.

Klady a zápory

+ špičkový zvuk reproduktorů s připojeným subwooferem
+ IPS/PLS displej
+ tichý provoz za každé situace
+ kvalitní mechanické provedení

- softwarové rozšíření MAXXAudio si nepamatuje oddělené nastavení pro reproduktory a připojená sluchátka
- tuhé tlačítko touchpadu

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Kombinace nadstandardní ergonomie, tichého chlazení, IPS obrazovky a
kvalitního zvuku ve výkonném notebooku s příznivou cenou se často
nevidí. ASUS G56Jr si proto od nás zaslouží TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS G56Jr
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 4700HQ (2.40/3.40 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 6 DDR3L-1600 (4+2)
  • HDD (GB): 750 (HGST HTS721075A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8E1)
  • LCD: 15,6" TFT/PLS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX760M (2GB GDDR5, 128bit) + Intel HD4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC663)
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 57 Wh / 5h 36in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC/MMC/MS, 4x USB 3.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 255 x 32,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,57
Recenze

Diskuse