RECENZE: ASUS K551LA - v tenkém pevném provedení s optickou mechanikou a příznivou cenou

24. 6. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada K dříve sdružovala nejlevnější modely, které byly často k nalezení hlavně v supermarketech. Tuto roli však převzaly jiné řady a nové „Káčko“ se snaží nabídnout více. ASUS do něj dostal úsporné Core i7, výbornou výdrž na jedno nabití i nadstandardní mechanické provedení.

ASUS K551LA - v tenkém pevném provedení s optickou mechanikou a příznivou cenou

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Vzhled moderních notebooků od ASUSu je napříč řadami velmi podobný. Zejména u multimediálních modelů jde často o jeden světlý hliníkový blok tvořící horní část základny s opěrkami rukou a plastovou černou vanu na spodku. Víko má vnější stranu hliníkovou a lakovanou do (pro ASUS typické) tmavě šedé s vínovým nádechem. Celý počítač má matné provedení, na kterém neulpívá viditelně každý otisk. Rohy jsou mírně zaoblené a na boku se zúžení kovové části vpředu snaží navodit dojem, že je počítač vpředu tenčí (což ovšem není pravda).

Kovový blok zpevňuje základnu tak, že při zvedání za roh nedochází ke kroucení. Taktéž při psaní se nemusíte bát, že by se klávesnice, či snad celý notebook prohýbaly. Víko není příliš poddajné a snese z vnější strany relativně velký tlak, aniž by se to výrazněji projevilo na obrazu. Jde tedy o skvělého kandidáta pro časté přenášení.

Notebook je možné otevřít maximálně v úhlu 130°. Otevření víka jednou rukou je díky optimální tuhosti kloubů bez problému možné, aniž by se přitom zvedala základna.


Všechny konektory jsou po stranách. Vlevo najdete dvě USB 3.0, obrazový výstup HDMI, vyklápěcí konektor LAN a zdířku napájení. Vpravo je ještě čtečka karet SD XC (připojená karta trčí z půlky ven), kombinovaný zvukový vstup/výstup, třetí USB (jen 2.0) a optická mechanika.

Větším kompromisem je zde pouze absence analogového obrazového výstupu VGA, který je užitečný zejména při připojování projektorů v různých konferenčních a přednáškových místnostech. Na druhou stranu, tenkých notebooků s optickou mechanikou už je čím dál tím méně a ASUS vás o ni neochudil.

V zavřeném stavu jsou rozměry počítače 380 x 256 x 23 mm, takže jde o jeden z tenčích 15,6“ notebooků. Hmotnost 2,22 kg patří v rámci úhlopříčky také k nižším, nicméně jsou i notebooky, které se stejně velkým displejem nabídnou hmotnost o 200 gramů nižší.

Napájecí zdroj má vidlici přímo na sobě a nepotřebuje přívodní kabel. Má díky tomu hmotnost pouze 248 gramů.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice tenkých ASUSů mívá mělký stisk, což je i případ této. Mechanika je však poměrně přesná a navíc je při psaní klávesnice nadstandardně tichá, takže ani časté psaní delších textů nevidím jako problém.

Rozložení potěší drobnými mezerami pro oddělení bloků F1-F12 po čtyřech a mezerami u kurzorových šipek. Pouze jeden nestandardní prvek vnímám negativně – jde o tlačítko s modrým kosočtvercem, které otevře celoobrazovkové rozhraní pro základní nastavení notebooku (hlasitost, jas,…). Toto tlačítko je na místě, kde se obvykle očekává zámek NumLock a navíc jej při práci potmě občas můžete zmáčknout omylem místo BackSpace. Celoobrazovkové rozhraní se načítá několik sekund a jeho užitečnost u nedotykového notebooku nějak nevidím. Pokud program odinstalujete, bude tlačítko bez reakce.

Klávesnice bohužel není podsvícená. Takovou funkci si ASUS (podobně jako mnozí další výrobci) ponechává do vyšších řad.

Kromě podsvíceného hlavního vypínače má notebook šest indikačních diod. Tři jsou nad klávesnicí a informují o stavu bezdrátových funkcí a zámcích klávesnice (NumLock, CapsLock). Tři jsou schované ve zkosené čelní hraně a informují o zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie a aktivitě pevného disku. Diody vpředu nejsou z pracovní pozice uživatele vidět. Buď se musíte sehnout, nebo si musíte zvednout předek notebooku.


Dotyková plocha touchpadu ASUS je mírně doprava proti středu psací části klávesnice (písmena F a J). Je mírně zapuštěná a hladší proti okolnímu povrchu, takže ji snadno najdete i pohmatu. Elektronika podporuje všechna běžná gesta a nastavuje se ikonou v liště tray. Výhradu mám pouze k mírně tužšímu (a hlasitějšímu) integrovanému tlačítku a drobnému zpoždění kurzoru za pohybem prstu. Touchpad lze v rámci kategorie zařadit k průměru.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na úsporném dvoujádrovém procesoru Intel Core i7-4500U s garantovaným výchozím taktem 1,8 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,0 GHz. Celý procesor má dohromady s čipovou sadou a grafickým jádrem mezní tepelný výkon pouze 15 W.


Operační paměť o velikosti 4 GB (DDR3L-1600) je celá integrovaná na základní desce. Rozšíření je možné díky přítomnosti volného slotu až na 12 GB RAM. Pro přístup ke slotu je nutné sejmout spodní kryt a vycvaknout kovové pouzdro okolo slotu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 940
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 534

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 120 830
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 137

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5774 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11 721 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,03

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,30 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,94 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,25

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6533 MB/s

V rámci notebooků s úspornými Core i7 si tento vede velmi dobře, neboť zvládá při zátěži více jader (bez grafické části) udržovat dlouhodobě režim Turbo Boost. Výkon je o 13 % vyšší než bývá průměr testovaných strojů s i7-4500U. Procesor vás nebude při běžných činnostech nijak omezovat a poskytuje dostatek výpočetní síly.

Testovaná konfigurace je vybavena 500GB pevným diskem (2,5“) s rychlostí plotny 5400 rpm. Tento disk je podpořen 24GB SSD kartou do krátkého slotu mSATA, která by měla urychlovat běh operačního systému a hibernaci.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 411 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 90 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,16 ms

Komunikační technologie zahrnují gigabitový ethernet pomocí jednoduchého řadiče od Realteku a bezdrátové připojení k dvoupásmové Wifi-N (2,4/5GHz) i Bluetooth 4.0 v podání karty od Intelu.

Displej a grafika

15,6“ displej Samsung 156AT31-P01 má lesklou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). V prvních dnech používání mě překvapilo, jak špatnou kvalitu zobrazení notebook na interním displeji nabízel – nastavoval se vždy podivný kontrast a místo plynulých barevných přechodů byly přechody zubaté s jasně viditelnými jednotlivými odstíny. Nakonec se ukázalo, že za všechno může softwarové „vylepšení“ od ASUSU (Splendid), které doporučuji odinstalovat. Po restartu je pak obraz o poznání lepší a barevné přechody jsou konečně plynulé.

Jde o základní HD panel, čemuž odpovídá obrazová kvalita. Hlavními neduhy jsou vybledlé barvy, nižší kontrast a slabý pozorovací úhel (hlavně ten vertikální). Mezi 15,6“ panely s rozlišením 1366x768 (případně 17,4“ s 1600x900) jde však o průměr. Kdo chce lepší, musí dnes volit v rámci úhlopříčky vyšší rozlišení, protože panely s vyšším rozlišením (než je základ v úhlopříčce) obvykle nabízí i lepší další obrazové parametry. Pro kancelářskou práci a nenáročného uživatele je kvalita displeje dostatečná. Netrpí výrazným nádechem bílé do jiné barvy, takže pro kancelářskou práci a prohlížení webových stránek plně postačuje.

Maximální jas displeje odpovídá taktéž průměru HD panelů. V prosvětlené kanceláři si přes den pravděpodobně budete nastavovat maximální jas. Práce venku je možná, ale vlivem odlesků a tmavého obrazu je omezena maximálně na kancelářskou činnost. Minimální jas by mohl být o něco nižší, neboť při práci v úplné tmě mírně oslňuje. Ne moc, ale někomu by to už nemuselo vyhovovat.


Grafické operace jsou čistě v režii integrovaného grafického jádra Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Toto jádro podporuje DirectX 11, OpenCL a zvládne akcelerovat 4K video.

Externí monitor lze připojit díky přítomnosti digitálního výstupu HDMI 1.4a. Tento výstup může pracovat dohromady s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Další obrazovku lze připojit bezdrátově pomocí technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P841 (Graphics: 751, Physics: 3280)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 40 636 (Graphics: 44 511, Physics: 31 148)
  • Cloud Gate (DX10): 4203 (Graphics: 4936, Physics: 2767)
  • Fire Strike (DX11): 569 (Graphics: 602, Physics: 3890)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6217 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,38 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,8 fps

Výkon řešení odpovídá faktu, že paměť běží v režimu single-channel. Plný výkon jádra lze dostat až po přidání paměťového modulu pro zapojení typu dual-channel. Takto výkon stačí k hraní středně a méně náročných, případně starších titulů (2009 a méně). Počítejte se sníženými detaily a nejspíš i nižším rozlišením.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěné na spodku u zkosené přední hrany. Hlasitostí a podáním zvuku je lze zařadit k průměru, který v notebooku neurazí, ale ani nenadchne. Zvuku mírně pomáhá softwarové rozšíření, nicméně v projevu jsou výrazně potlačeny jakékoli náznaky hloubek.
[GAL|19]

Ve víku je integrovaná webkamera základní kvality. Obklopuje jí zdířka mikrofonu a bílá dioda, která se rozsvítí, kdykoli je kamerka aktivní.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor je umístěn v zadní části základny a dozadu mezi klouby směřují také průduchy chlazení. Při kancelářské práci se ventilátor buďto netočí, nebo se točí jen v nízkých otáčkách, kdy jej poznáte i v tiché místnosti jen po přiložení ucha k výdechům. Ventilátor je totiž výrazně tišší než poměrně tichý pevný disk. Na své si tedy přijdou i nároční uživatelé, které provozní hluk počítače rozptyluje.

Při dlouhodobé zátěži pouze jednoho jádra se ventilátor mírně zesílí a v tiché místnosti je slyšet jako tlumené šumění. Při plné dlouhodobé zátěži je hlučnost stále relativně nízká a v běžném ruchu více lidí vás notebook nebude obtěžovat. Jde o jeden z nejtišších notebooků v této třídě.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 34,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,9°C
  • napájecí adaptér = 29,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 37,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 42,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 41,4°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci si počítač udržuje nízké povrchové teploty. V zátěži se zahřívá spodek v okolí chladiče a mírně vyšší teploty jsou znatelné vlevo od klávesnice. Práce s notebookem v zátěži však není pro ruce z hlediska teplot nepříjemná.


Baterie

Uvnitř notebooku je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 50,7 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 9 hodin a 46 minut provozu na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem a Wi-Fi se výdrž pohybuje okolo sedmi a půl hodiny, což je výborný výsledek v této kategorii.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 29 W

Vybitou baterii je možné nabít na 90 % za necelé dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí AES-NI
  • změna režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky v systému
  • deaktivace a nastavení Intel Anti-Theft
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvukový čip
  • optická mechanika
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

Notebook je dodáván v úsporném balení pouze s 65W napájecím zdrojem a základní tištěnou dokumentací. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8.0 (64bit) spolu s obnovou do továrního stavu. Je s podivem, že notebook ještě není z výroby vybaven aktualizovanou verzí Windows 8.1 – aktualizaci lze sice provést přes aplikaci Store zdarma, ale u některých notebooků pak bývá problém s některými ovladači. Hotová instalace rovnou od výrobce je vždy lepší.

ASUS vybavil systém větším množstvím bloatware od zkušební verze antiviru až po nějaké shareware hry. Odstranění zbytečností je pro pokročilého uživatele otázkou patnácti minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace patří k vyšším a stojí 13 636,- Kč bez DPH (16 499,- Kč s DPH). Na trhu je také mírně levnější konfigurace s procesorem Core i3. Za pozornost také stojí modely K551LB, které jsou stejné jako testované K551LA, pouze mají navíc dedikovaný grafický čip GeForce GT740M a jsou také nabízeny s různými procesory.

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou mezinárodní záruku s opravou v servisu. Pro ČR a Slovensko řeší opravy centrální servis v Ostravě, který hradí v rámci reklamace převoz kurýrem.

Závěr

ASUS K551LA patří mezi tenké 15,6“ notebooky pro běžné domácí uživatele, kteří hledají pěkný tenký stroj s dlouhou výdrží a dobrým provedením. Tento notebook navíc poskytuje pohodlnou klávesnici a nadstandardně tiché chlazení (i v zátěži). Mít navíc lepší displej a podsvícenou klávesnici, pravděpodobně by mohl konkurovat i vyšší třídě tenkých notebooků. ASUS se za svůj výtvor rozhodně nemusí stydět.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ tiché chlazení
+ tenké a pevné provedení

- pouze základní kvalita displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS K551LA
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1,80/3,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (0 + 4 on-board)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS545050A7E680, 5400rpm, 8MB cache) + 24 (SSD cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8C2 S)
  • LCD: 15,6" TFT/TN (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCIe GBE)
  • WiFi: Intel(R) Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.0 (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 51 Wh / 9h 46min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 380 x 256 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,22
Recenze

Diskuse