RECENZE: Fujitsu LifeBook S904 - modulární slot v tenkém vybaveném notebooku s úhlopříčkou 13''

26. 8. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Optická mechanika z notebooků během ztenčování mizí a stejně jsou na tom také všemožné konektory. Fujitsu vyrobilo 13“ notebook, který má v sobě optickou mechaniku rovnou ve výměnné šachtě a nechybí ani starší konektory (VGA, LAN), ani plnohodnotné dokování. Navíc má jeho displej jemný rastr s rozlišením 2560 x 1440.

Fujitsu LifeBook S904 - modulární slot v tenkém vybaveném notebooku s úhlopříčkou 13''

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

LifeBook S904 je v rámci nabídky Fujitsu jedním z prémiových strojů, které se snaží nabídnout maximální mobilitu dohromady s plnou funkcionalitou, dokováním a korporátními možnostmi zabezpečení i správy. To vše v tenkém a lehkém těle.

Tělo přístroje kombinuje černé vyztužené plasty se stříbrnou slitinovou plochou okolo klávesnice. Výrobce zvolil ostřeji řezané linie, které notebooku dávají lehký pocit dravosti, což v případě kancelářského modelu nikdy neurazí. Výsledek je moderní a elegantní.

Základna vykazuje velmi dobrou mechanickou odolnost a při zvednutí otevřeného počítače za roh se nikde nic nekroutí, ani neprohýbá. Horší je to s víkem, které je stejně tenké jako měkké a při otevírání za roh se celé viditelně zkroutí. Sice se zdá, že displej snese i větší ohýbání, ale „vlnění barev“ v některých místech displeje při otevírání víka za roh trochu snižuje důvěru. Na druhou stranu musím říct, že podobně je na tom i řada jiných notebooků s tenkým víkem – jen bych doporučil používat lepší brašnu (batoh) a vyvaroval bych se nějakého drsného zacházení (chytání za víko a podobně).

Víko lze vyklopit maximálně v úhlu 135°. Klouby sice nejsou příliš tuhé, ale vzhledem k lehké základně není možné snadno otevřít počítač jednou rukou, aniž by se základna zvedla s víkem.


Konektorová výbava je na velmi slušné úrovni, jak už to tak u Fujitsu bývá. Na levém boku je jedno USB 3.0, obrazové výstupy (VGA a HDMI), LAN a zdířka napájení. Na pravém boku jsou dále dvě USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor a prostor pro šachtu s optickou mechanikou. Na čelní hraně je jak slot pro paměťové karty SD XC (zasunutá karta ze čtečky nepřesahuje), tak slot pro bezpečnostní karty SmartCard, který na předku vidím u notebooku snad poprvé.

Na spodní straně je malý konektor pro klasickou dokovací stanici, která má ve výbavě čtveřici USB 3.0, LAN a tři obrazové výstupy – VGA, (single-link) DVI-D a DisplayPort (avšak zvukové konektory chybí).

V zavřeném stavu má počítač rozměry 319 x 215 x 21 mm, pouze v místě baterie je vzadu rozšířen na 27 mm. Hmotnost je vzhledem k výbavě a možnost nečekaně nízká – pouhých 1,47 kg. Jde tedy o ideálního adepta na cesty, když hledáte počítač bez ergonomických kompromisů.

Malý napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 350 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je stejné jako v minulých generacích a uživatelé notebooků této značky nebudou ničím zaskočeni. Přístupné jsou i méně používané funkce alespoň prostřednictvím jasně označených Fn kombinací. Je tu také zástupný numerický blok, který je možné aktivovat buďto pomocí Fn+Num, nebo pouhým držením Fn, pokud si přepnete jednu položku v BIOSu (Padlock Off).

Mechanika kláves je mělčí, nicméně má velmi jistý chod a po chvíli zvykání jsem si ji oblíbil. Psát lze rychle a bez překlepů a potěší tichý chod. Ve výsledku klávesnici považuji za velmi dobrou.

Zkratkou Fn+F2 se přepíná bílé podsvícení kláves mezi vypnutým stavem a dvěma stupni intenzity. Podsvícení netrpí výraznějším prosvítáním v mezerách mezi klávesami.

Nad klávesnicí je hlavní vypínač a tlačítko Eco, které spouští předdefinované akce pro snížení spotřeby (vypínání některých komponent, omezení výkonu,…). Vedle jsou pak ještě tři diody zámků klávesnice a dioda indikující zapnutí bezdrátových funkcí. Další diody jsou na čelní hraně před pravou opěrkou ruky – je jich tu poměrně dost a zjistíte z nich zapnutí počítače, nabíjení/nabití baterií, aktivitu pevného disku a zhruba také stav primární a sekundární baterie (podle barvy, kterou diody svítí).


Touchpad Synaptics má beztlačítkovou konstrukci. K rychlosti a přesnosti snímání nemám výhrady, nicméně celkový dojem trochu kazí hlučnější cvakání při stisku plochy a vůbec tužší tlačítko, které je v ní integrované.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci je k základní desce připájen úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i7-4600 s výchozím taktem 2,1 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,3 GHz. Procesor má mezní tepelný výkon (TDP) 15 W a podporuje korporátní funkce jako Intel vPro a VT-d.


Na základní desce je integrovaná také paměť o kapacitě 4 GB, kterou rozšiřuje uživatelsky přístupný 4GB modul (DDR3L-1600). Jeho výměnou za 8GB modul lze tedy dosáhnout na maximálních 12 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 66 455
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 095

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 114 492
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 229

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5878 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10153 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,73

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,33 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,47 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 399 MB/s

Výkon notebooku je při dlouhodobém zatížení všech jader přibližně o 15-20 % nižší proti maximu, které lze z i7-4600U v jiných noteboocích dostat. Naznačuje to nějakou agresivnější politiku regulace tepelného vyzařování. V případě, že zvolíte v BIOSu tichý režim chlazení, je dlouhodobý výkon nižší dokonce o 40 %. Při krátkodobém vytížení (do deseti sekund) notebook podává plný výkon, což znamená, že běžně si při práci v systému ničeho nevšimnete. Celkový výkon plně postačuje pro všechny běžné činnosti očekávané od kancelářského notebooku. Vzhledem k omezení výkonu můžete vzít s klidem konfiguraci notebooku s Core i5-4300U.

Uvnitř počítače je šachta pro 2,5“ pevný disk (7 mm), která je obsazena 256GB SSD od Toshiby. Disk poskytuje velmi dobrý (na moderní SSD průměrný) výkon, díky kterému je práce s notebookem maximálně svižná.

Specialitou Fujitsu je přítomnost optické mechaniky DVD Super Multi, která je navíc jako vyměnitelný modul v univerzální šachtě. Do této šachty jsou oficiálně podporovány také moduly s druhou baterií, cestovním dataprojektorem (napájeným z notebooku), Blu-ray vypalovačkou nebo jen jednoduchou plastovou záslepkou.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 270,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,17 ms

Vedle gigabitového Ethernetu (Intel) je komunikace zajištěna bezdrátově, a to jednak dvoupásmovou Wi-Fi /n (2,4/5GHz Intel) kombinovanou s Bluetooth 4.0, jednak 3G modemem (Sierra Wireless), který může být nahrazen také podporovaným 4G/LTE modemem.

Displej a grafika

V rámu je osazený 13“ IGZO displej Sharp LQ133T1JW19 s jemným rastrem při nativním rozlišení qHD (2560x1440). Obrazovka využívá moderní matice s širokými pozorovacími úhly (obraz je pod úhlem pouze mírně do žluta, ale barvy se neinvertují) a skvělým kontrastem. Pouze z hlediska pokrytí barvového prostoru jde jen o průměrný panel, neboť barvy sice nejsou zašedlé, ale ostře zářivé odstíny z něj také nevyloudíte. Za to jistě z části může i vynucený dynamický kontrast, který lze nejspíš deaktivovat pouze instalací generického ovladače grafiky.

Za nadprůměrnou lze označit maximální svítivost, která umožňuje na matném displeji pracovat i pod přímým slunečním světlem. Rozsah regulace jasu je velký a při nejnižším jasu je obraz sotva čitelný i ve tmě. Výhradu bych měl pouze k hrubosti regulace v nižších úrovních, kdy jsem byl několikrát nucen zvolit si hodnotu mezi dvěma předdefinovanými úrovněmi pomocí grafické regulace v operačním systému (s ní lze nastavit jas plynule, ale není tak snadno přístupná).

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IGZO
  • Počet barev: 16 miliónů (8bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Sharp LQ133T1JW19.


V úsporných procesorech dodávaných do tohoto notebooku je přítomno integrované jádro Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Podpora zahrnuje DirectX 11, OpenCL a akceleraci videa ve vysokém rozlišení (až 4K).

Externí monitor lze přímo k notebooku připojit za pomoci výstupů VGA a HDMI (1.4a). Vzhledem k tomu, že je interní displej připojen rozhraním eDP, je možné jej využít současně s oběma externími monitory v režimu rozšířené plochy.

Dokovací stanice nabízí výstupy DisplayPort, single-link DVI a VGA. Současně z nich lze vždy použít maximálně dva (libovolné). Jako třetí obrazovku lze i zde použít interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5360
  • 3DMark 11: P874 (Graphics: 772, Physics: 3159)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39 386 (Graphics: 43 813, Physics: 29 097)
  • Cloud Gate (DX10): 4202 (Graphics: 5230, Physics: 2490)
  • Fire Strike (DX11): 488 (Graphics: 541, Physics: 2971)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7672 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 21,27 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 13,7 fps
  • 2560x1440: 5,1 fps

Výkon ve 3D spadá do průměru notebooků s HD4400, přestože paměť běží v režimu dual-channel. V případě her (tedy kromě nejnáročnějších) můžete hrát alespoň v nízkých detailech a rozlišení do 1280x720.

Pro práci v operačním systému se zdá být integrovaná grafika i při tak vysokém rozlišení displeje dostatečně výkonná. Pouze v 3D CAD aplikacích se může projevit, že výkon je na hraně i při méně graficky náročných situacích.

Multimédia

V přední hraně počítače jsou umístěny dva miniaturní reproduktory, které svou kvalitou jsou hluboko pod průměrem běžných notebooků. Jde o klasickou bolístku mnoha LifeBooků a leckterý mobilní telefon hraje lépe. Zvuk je tichý a dokonale zbavený nižších frekvencí. Integrované repráčky zde berte pouze jako nouzové řešení.

Ve víku je integrovaná webkamera spolu s duálním mikrofonem. Webkamera nabízí základní kvalitu zobrazení, avšak zvládá poměrně rychle snímat i v horších světelných podmínkách. Její aktivitu hlásí modrá dioda vedle objektivu.

Zabezpečení

Notebook je vybaven TPM čipem pro uchování šifrovacích klíčů, čtečkou bezpečnostních karet SmartCard a čtečkou otisku prstů. Čtečku otisků lze použít pro snazší přihlášení uživatele v prostředí Windows. SmartCard lze použít také pro certifikáty do různých zabezpečených systémů.

Na úrovni firmware počítače lze nastavit dlouhé heslo pro zapnutí a změnu nastavení. Heslem může být chráněn také pevný disk (což u některých disků slouží k aktivaci šifrování). V nastavení firmware lze zablokovat jednotlivá rozhraní a integrované komponenty notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor vyhání ohřátý vzduch přes úzký výdech chlazení na levém boku. Při kancelářské práci je notebook většinou úplně tichý, protože ventilátor zůstává převážně zastavený. Pokud však alespoň na 15 sekund zatížíte jedno jádro procesoru, dojde k jeho roztočení rovnou do vyšších otáček (podobně se někdy chová při nabíjení). Výsledkem je ostřejší svištivý zvuk, který bezpečně poznáte i ve velkých kancelářských prostorách s hučící klimatizací a desítkami lidí. Dlouhodobá zátěž se projevuje stejně až na to, že v těchto otáčkách už ventilátor zůstává neustále. Až dlouhodobá zátěž všech jader procesoru dokáže otáčky ještě trochu zvednout.

Občasné nárazové hučení jsem shledal velmi otravným a jako řešení se ukázalo až přepnutí na tichý režim chlazení v BIOSu. Výměnou za nižší výkon při jakékoli dlouhodobější zátěži ovšem dostanete snížení otáček ventilátoru na úroveň, která již nijak neobtěžuje.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • klávesnice vlevo = 35,0°C
  • klávesnice vpravo = 32,9°C
  • spodek maximum = 36,0°C (vlevo pod výdechem)
  • výdech chlazení = 35,6°C
  • napájecí adaptér = 37,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 34,3°C
  • spodek maximum = 39,3°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 39,8°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářské práci je navzdory pasivnímu chlazení notebook na povrchu spíše studený. Mírně vlažný je pouze na spodku uprostřed. V zátěži je teplejší pouze na spodku. Klávesnice si drží stále teploty, které nesnižují pohodlí při práci.


Baterie

V testované konfiguraci je notebook vybaven větší baterií, která v zadní části přesahuje mírně směrem dolů. Tato baterie má kapacitu nadstandardních 77 Wh a je uživatelsky vyměnitelná – pod odnímatelnou plastovou krytkou se nachází baterie kompatibilní se staršími LifeBooky. V našem standardním redakčním testu* přístroj na jedno nabití pracoval 12 hodin a 51 minut. Běžně jsem se při on-line kancelářské práci s polovičním jasem pohyboval blízko hodnoty deseti hodin a nějaký osm hodin máte při nenáročných činnostech jistých.

Notebook využívá poměrně rychlého nabíjení, a tak se prázdná baterie nabije na 90 % jednu a tři čtvrtě hodiny. V zátěži se nabíjení prodlouží maximálně o hodinu.

BIOS

Ve firmware Phoenix SecureCore lze nastavit následující položky:

Boot konfigurace

  • zapnout zrychlenou inicializaci firmware
  • přepnout do režimu kompatibility s BIOSem (pro zavádění starších OS)
  • zapnout diagnostickou obrazovku během inicializace firmware
  • vypnout podporu bootu ze sítě

Klávesnice/Myš

  • nastavení režimu zástupného numerického bloku (zapnutý, vypnutý, zapnutý s psaním čísel pomocí Fn)

Funkce grafické jednotky

  • nastavení primárního monitoru (automaticky, interní, VGA, DisplayPort)

Interní zařízení

  • samostatné vypínání: SATA řadič (+ nastavení jeho režimu), Bluetooth, LAN, Wi-Fi, čtečka otisků, WWAN modem, webkamera/mikrofon, SD karta, USB 3.0, SmartCard

Procesor

  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • vypnutí technologie Hyper-Threading
  • vypnutí automatické regulace taktu (SpeedStep)
  • vypnutí podpory vizualizace
  • zapnutí VT-d a Intel TXT

USB

  • vypnutí podpory USB zařízení v DOSu (myš/klávesnice, pevné disky)
  • deaktivovat USB porty
  • přepnutí portů do režimu USB 2.0

Ostatní

  • deaktivaci vypínacího tlačítka
  • zapnutí probouzení ze sítě (samostatně pro AC a baterii; samostatně pro úplné vypnutí a úsporné režimy)
  • zapnutí probouzení pomocí Wi-Fi (pouze sleep; sleep i hibernace)
  • vypnutí automatické hibernace při nízkém stavu baterie
  • nastavení hlasitosti systémového pípání (vypnuto + tři stupně)
  • vypnutí/nastavení hardwarové správy napájení
  • nastavení nabíjení dalších zařízení z USB
  • přepnutí režimu ventilátoru (normální, tichý)
  • vypnutí správy energie optické mechaniky
  • vypnutí Intel Rapid Start

Intel Management Engine Configuration

  • vstup do Intel ME nastavení
  • Intel ME Fast Call for Help
  • zrušení současné konfigurace ME
  • nastavení typu SOL konzole (PC-ANSI, VT-100+, VT-UTF8)

Dále je ve firmware možné logovat různé stavy a chyby, nastavit SecureBoot, vymazat klíče z TPM a nastavit hesla (zapnutí počítače, vstup do nastavení, pevný disk).

Příslušenství

Notebook je dodáván s 65W napájecím adaptérem, třížilovým přívodním kabelem a sadou DVD (včetně obnovy Windows 8.1). Uživatel si může zvolit, zda bude používat Windows 7 Professional, nebo Windows 8.1 Pro.

Instalace systému je relativně čistá a nevyžaduje dlouhé odmazávání zbytečností.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 41 314,- Kč bez DPH (49 990,- Kč). Další konfigurace se liší použitím slabšího procesoru (i5-4300U) a/nebo dotykovým displejem. Jinde ve světě však existují také konfigurace s Full HD IGZO displejem (1920x1080), takže i takové konfigurace se mohou časem objevit.

V základu jsou všechny konfigurace vybaveny tříletou on-site NBD zárukou (zahájení opravy další pracovní den s následnou opravou u zákazníka).

Závěr

13“ Fujitsu LifeBook S904 je zástupcem třídy manažerských notebooků vyšší třídy. Ve své třídě vyniká nadstandardní výbavou rozhraní (včetně optické mechaniky ve výměnné šachtě) a výbornou výdrží, kdy na jedno nabití můžete pracovat klidně přes deset hodin. Fujitsu v nejvyšší pracovní řadě (alespoň v ČR) tlačí displeje s vysokým rozlišením, což bohužel zatím může přinášet ve Windows i problémy, nicméně na oplátku získáte jemný rastr, a díky tomu také prokreslená písma.

Během testů LifeBook S904 potěšil také velmi pohodlnou klávesnicí. Vedle hlasitého tlačítka touchpadu mé výhrady směřují pouze k hlučnějšímu nárazovému chlazení ve výchozím nastavení. To lze řešit přepnutím chlazení do tichého módu (v BIOSu), ale je to vykoupeno omezením výkonu při jakékoli dlouhodobější zátěži.

Klady a zápory

+ výborná výdrž
+ nízká hmotnost při zachování výdrže a výbavy
+ plnohodnotné dokování
+ IGZO displej

- tužší hlasité tlačítko touchpadu
- při základním nastavení místy hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook S904
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4600U (2,10/3,30 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4 + 4 onboard)
  • HDD (GB): 256 (TOSHIBA THNSNH256GCST, 2,5" SATA-III)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IGZO (matný)
  • LCD rozlišení: qHD (2560 x 1440)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: 3G (EM8805)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 77 Wh / 12h 51in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI, VGA, dock
  • Rozměry: 319 x 215 x 21-27 mm
  • Hmotnost (kg): 1,47
Recenze

Diskuse