RECENZE: HP Pavilion 15 Touch Beats Edition - speciální edice s CPU od AMD a Full HD s dotykem

4. 11. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Paviliony jako levné multimediální notebooky jsou poměrně oblíbené. Standardní černo-šedé provedení ozvláštňuje speciální edice Beats Audio, která je z poloviny sytě červená. Čtyřjádrový procesor AMD A8 je doplněn 8 GB operační paměti a 1TB pevným diskem.

HP Pavilion 15 Touch Beats Edition - speciální edice s CPU od AMD a Full HD s dotykem

Základní popis

Pavilony se chlubily označením Beats Audio už před lety a začalo to spolu s licencovanými softwarovými rozšířeními a první generací opravdu nadstandardně hrajících modelů (zejména v 17“ verzích vybavených větším množstvím reproduktorů a subwooferem). Později se logo Beats Audio začalo objevovat i na levnějších modelech, kde označovalo jen ten modul se softwarovou úpravou zvuku.

Ve všech případech šlo o Paviliony více méně standardního vzhledu, kde Beats Audio představovalo jen malé logo. Testovaný model je však zaměřen na velké milovníky značky obřím logem Beats na touchpadu na spodku a pro tuto značku typickou červenou barvou na spodku a po stranách. Černé už zůstaly pouze povrchy okolo klávesnice, vnější strana víka (s červeným logem HP) a rámeček displeje (tvrzené sklo).

Až na displej je celý počítač matný. Okolí klávesnice má hladký povrch s příjemnou úpravou, na které není vidět každý otisk nebo nečistota. Červené povrchy jsou o něco hrubší a při bližším pohledu zjistíte, že se v nich třpytí stříbrná zrnka. Vzhled počítače bych označil za velmi odvážný a zajímavý spíše pro mladší uživatele.

Mechanické provedení je na poměry multimediálních počítačů dobré. Základna se nekroutí, ani neprohýbá. Víko vykazuje také pouze malou poddajnost. Pokud však na něj tlačíte z vnější strany, dochází v některých místech rychle k vlnění barev na displeji. Extrémní zacházení tedy není vhodné.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 135°. Na pohodlné otevření jednou rukou rovnou zapomeňte – klouby jsou velmi tuhé, takže se s víkem okamžitě zvedá i základna, a ještě zde chybí výřez pro prsty na přední straně.


Konektorová výbava je standardní a ze základu chybí pouze analogový obrazový výstup VGA. Levý bok nese dvojici USB 3.0, čtečku paměťových karet SD XC, obrazový výstup HDMI, konektor LAN pro připojení do počítačové sítě a zdířku napájení. Na pravém boku je ještě kombinovaný zvukový konektor, třetí USB (jen 2.0) a optická mechanika. Tím výbava končí.

Pavilion 15 spadá tloušťkou do průměru levných 15,6“ notebooků a v zavřeném stavu má 385 x 260 x 25,5 mm. Hmotnost 2,51 kg představuje průměr spíše pro notebooky s plnohodnotnými procesory (TDP ~35 W). V brašně se takový stroj při častém nošení nejspíš pronese, ale s kvalitním batohem je možné i častější cestování.

Malý napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 305 g. Nové Paviliony používají tenký napájecí konektor (navíc konečně zahnutý), u kterého zprvu budete možná stejně jako já mít pocit, že v notebooku vůbec nesedí, a při jakékoli manipulaci bude vypadávat. Je ho pouze potřeba větší silou zasunout ještě o kousek víc do počítače. Je pravděpodobné, že se konektor časem ochodí, ale zprvu byl tak tuhý, že jsem se bál, zda něco nezničím.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice Pavilionů s úhlopříčkou 15,6“ a více je stejná už několik let. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou nad numerickým blokem vpravo nahoře, chybí zde klávesa kontextové nabídky, šipky do stran jsou dvojnásobné proti šipkám nahoru a dolů a s výjimkou klávesy Scroll Lock by i méně používané klávesy měly být přístupné alespoň jako funkce Fn.

Horní řada kláves má ve výchozím stavu primárně multimediální funkce dle vyznačených ikon a původní klávesy F1-F12 jsou dostupné při držení přepínače Fn. Pouze v případě různých zkratek s dalšími přepínači již není nutné Fn držet (pro zavření okna tedy stačí stisk Alt+F4 místo Alt+Fn+F4), což považuji za velmi dobrý ústupek pokročilým uživatelům, kteří se bez různých klávesových zkratek neobejdou. Pokud byste přesto trvali na původním chování s primárními funkcemi F1-F12, lze jej přepnout ve firmware počítače.

Mechanika kláves je ve všech ohledech tak akorát a Paviliony patří ke strojům, na kterých se dobře píše. Klávesy při psaní tiše klapou a nabízí dostatečně jistý stisk, aby nedocházelo k vynechávání kláves.

Specialitou testovaného modelu je červené podsvícení kláves. Červené jsou také popisky pro případ, kdy není podsvícení aktivní. Bohužel jsou poměrně tmavé, a tak si pravděpodobně budete nechávat podsvícení kláves neustále zapnuté. V noci je červené podsvícení velmi příjemné, přes den jsou klávesy méně kontrastní, ale ne natolik, aby to nějak zásadně snižovalo ergonomii práce.

Pokud pominu indikaci zámku Caps Lock přímo na klávese, má notebook tři indikační diody rozmístěné po stranách. Jedna bílá/oranžová je vlevo u zdířky napájení a signalizuje nabíjení (nabití) baterie. Další dvě jsou na pravém boku a indikují zapnutí (uspání) počítače a aktivitu pevného disku.


Pod střed psací části klávesnice je vycentrovaný beztlačítkový touchpad Synaptics, jehož hladká plocha se od okolí odlišuje velmi mírným zapuštěním. Elektronika podporuje všechna běžná gesta. Vadilo mi u ní jen zpoždění kurzoru za pohybem prstu, které obvykle u touchpadů Synaptics nebývá. Na uživatelském pohodlí příliš nepřidá ani relativně tuhé tlačítko integrované v dotykové ploše. V základní multimediální třídě však jde stále o průměrný touchpad.

Kromě touchpadu je možné počítač ovládat také dotykovou obrazovkou.

Hlavní HW parametry

Na desce je integrovaný čtyřjádrový úsporný procesor AMD A8-5545M z předchozí generace Richland s mezním tepelným výkonem (TDP) 19 W. Základní takt je nastaven na 1,7 GHz a v rámci režimu Turbo se procesor umí automaticky přetaktovat na 2,7 GHz.


Na desce jsou připraveny dva sloty pro paměťové moduly a v testované konfiguraci je osazen pouze jeden z nich. Je v něm 8GB modul (DDR3L-1600) a přidáním druhého modulu lze dosáhnout na maximálních 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 429
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 768

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 991
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 299

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2572 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6493 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,52

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,68 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,59 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,35

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3118 MB/s

Výkon procesoru se blíží úspornému aktuálnímu Core i3 z generace Haswell. Proti i3-4030U s taktem 1,9 GHz ztrácí v jednojádrových operacích necelých 20 % a podobná je situace také u vícevláknových aplikacích pracujících s plovoucí řádovou čárkou (video, rendering). Je to dáno tím, že jednotky pro takové zatížení (FPU) jsou vždy sdílené pro dvojici jader. Naopak u počítání s pevnou řádovou čárkou (integer) je výkon proti zmíněnému Core i3 o 20 % vyšší.

Maximálního taktu Turba lze dosáhnout pouze při zátěži jediného jádra. Zátěž všech jader procesor zvládá s přepínáním mezi takty 2,0 a 2,3 GHz. Jakmile dojde k zapřažení integrované grafiky, může se výkon procesoru (stále při zatížení všech jader) oscilovat mezi takty 1,4 a 2,0 GHz. Zde se pravděpodobně nejvíc ukazuje omezené TDP, neboť teploty jako takové problém nejsou.

Pevný disk je umístěn ve standardní 2,5“ šachtě a má kapacitu 1 TB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a výkon dnes spadá i mezi plotnovými disky spíše lehce pod průměr.

V počítači je osazena také optická mechanika DVD Super Multi s výsuvným podavačem na pravém boku.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 314 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 80,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,2 ms

Možnosti spojení s okolím jsou pouze základní. Kabelové připojení zajišťuje jen 100 Mb/s řadič od Realteku, který nepotěší uživatele preferující rychlé přenosy po síti například ze síťových disků (NAS). Bezdrátové připojení používá základní 2,4GHz Wi-Fi /n řadič (s podporou Bluetooth 4.0) taktéž od Realteku s konfigurací antény 1x1.

Displej a grafika

15,6“ lesklý TN displej od AUO má vyšší rozlišení Full HD (1920x1080), nicméně kvalitativně není zas tak vzdálený základním TN panelům s rozlišením HD (1366x768). Jde zejména o nižší pozorovací úhly a ne tak syté barvy. Na druhou stranu na rozdíl od základních panelů zde není problém se špatnou teplotou bílé (projevující se nádechem do jiné barvy). Pro běžnou práci je displej dobrý a vyšší rozlišení potěší při používání více programů nebo programů s komplexním GUI.

Maximální jas odpovídá základním HD displejům a v prosvětlené kanceláři za poledního slunce má displej i na maximální jas stále výrazné odlesky. Při práci k večeru si obvykle vystačíte s polovičním jasem a nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě.


Grafické operace má na starosti integrované grafické jádro v procesoru AMD A8. V tomto konkrétním je AMD Radeon HD8510G (Scrapper) se sdílenou pamětí a 384 unifikovanými shadery na osmi rasterizačních jednotkách. Má plnou podporu DirectX 11 i akcelerace videa ve vysokém rozlišení.

(GPU-Z)

Externí monitor lze připojit jeden, a to prostřednictvím výstupu HDMI 1.4a.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3478
  • 3DMark 11: P799 (Graphics: 793, Physics: 1005)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 18 780 (Graphics: 29 336, Physics: 8312)
  • Cloud Gate (DX10): 1584 (Graphics: 2746, Physics: 639)
  • Fire Strike (DX11): 386 (Graphics: 425, Physics: 818)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4060 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,73 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 5,7 fps

Výkon grafického čipu lze nejlépe přirovnat k integrované grafice v úsporných procesorech Intel Core generace Haswell (Intel HD4400). Intel v testech obvykle vychází o něco lepší, ale z větší části to bývá dáno vyšším výkonem procesoru. Tak jako tak, podávaný výkon ve 3D postačuje pouze pro starší a méně náročné hry. Naopak náročné AAA tituly si moc nezahrajete.

Oproti integrované grafice od Intelu má ta od AMD velkou výhodu v 100% kompatibilitě s vyššími modely, což znamená, že u různých profesionálních 3D aplikací má méně problémů s vykreslováním.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěné pod perforovaným plastem za klávesnicí. Jsou dva a zvuk do nich jde upravený softwarovým rozšířením Beats Audio. To pomáhá hlavně při vytažení nižších středů, nicméně i s ním lze označit zvukovou kvalitu v rámci notebooků pouze za průměrnou, což je pro mě zklamání u počítače s tak velkým logem společnosti, která se zvukem zabývá. Na spodku základny je vidět subwoofer, ale nevšiml jsem si, že by bassoval natolik, aby byl poznat.

Ve víku je integrovaná webkamera základní kvality s bílou diodou, která indikuje její aktivitu. Duální mikrofon má zdířky hned vedle mezi sklem a pogumovaným okrajem.

Chlazení a provozní hluk

Při standardním nastavení je ventilátor zapnutý neustále a vyhání vzduch výdechem na levém boku. V tiché místnosti je slyšet při kancelářské práci i ze vzdálenosti jednoho metru, ale v případě prostředí s běžným ruchem nebudete ventilátor notebooku vnímat.

V zátěži se ventilátor zrychlí a má mírně svištivý zvuk. Z hlediska hlučnosti však jde o průměr.

Pokud často pracujete v tichém prostředí, můžete v nastavení firmware vypnout neustálý běh ventilátoru. Pak se bude Pavilion při kancelářské práci chladit převážně pasivně a slyšet z jeho útrob bude jen šumění ploten pevného disku. Ventilátor se roztočí jen při větší zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 36,1°C
  • spodek maximum = 33,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 34,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 41,6°C
  • spodek maximum = 48,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 47,8°C
  • napájecí adaptér = 51,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při neustálém běhu ventilátoru a kancelářské práci jsou povrchové teploty nízké a nikde není cítit výrazné zahřívání, neboť je horký vzduch hned odváděn z počítače ven. Po vypnutí neustálého běhu ventilátoru jsou znát teplejší místa na spodku uprostřed a v okolí výdechu chlazení.

V zátěži se výrazně zahřívá spodek v levé části blízko chladiče a teplo je také cítit v prostředku klávesnice.


Baterie

Li-Ion baterie se do základny počítače vkládá zezadu a má pouze čtyři články s celkovou kapacitou 39 Wh. V našem standardním redakčním* testu s ní notebook vydržel jen 2 hodiny a 36 minut, což je v dnešní době opravdu slabý výsledek. Při on-line kancelářské práci s dvoutřetinovým jasem je výdrž nižší jen asi o deset minut.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za jeden a půl hodiny. V zátěži si připočtete další hodinu ke stejnému výsledku.

BIOS

Firmware Aptio má přístup do nastavení řešení stiskem klávesy F10 ihned po zapnutí počítače. Najdete v něm základní možnosti nastavení:

  • vypnutí podpory virtualizace (VT-x)
  • zapnutí neustálého běhu ventilátoru
  • přepnutí primární funkce horní řady klávesy (multimediální funkce, F1-F12)

Z hlediska zabezpečení je možnost nastavit pouze hesla pro vstup do nastavení a pro zapnutí počítače.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém je včetně obnovy rovnou na pevném disku a obnovu lze vyvolat stiskem F11 ihned po zapnutí počítače.

Na disku je předinstalován operační systém Windows 8.1 s běžnou porcí bloatware zahrnující samozřejmě také zkušební verzi antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je jedinou dostupnou v edici Beats Audio a stojí 13 215,- Kč bez DPH (15 990,- Kč s DPH). Vzhledem k tomu, že klasické varianty se liší pouze vzhledem, je otázkou, zda nevzít raději vizuálně klasickou variantu bez loga Beats, která má za stejné peníze mírně výkonnější procesor (AMD A10-5745M) a dedikovaný čip AMD Radeon R7 M260 s dvojnásobným výkonem.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. Pro ČR je centrální servis v Táboře a hradí přepravu kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ HP Pavilion 15 je v červeném provedení Beats Audio jednoznačně netradičním kouskem na trhu. S výjimkou barevného provedení a několika úprav jde ovšem o standardní Pavilion s pouze průměrnými interními reproduktory. Nabízí solidní (i když plastové) zpracování a v dané cenové relaci potěší přítomnost Full HD displeje (byť s TN maticí). Červené popisky jsou přes den poněkud méně kontrastní než ty běžné bílé. Na druhou stranu ve tmě červená méně oslňuje, je pro oči příjemnější a hlavně dobře vypadá. Proti notebooku naopak hovoří zejména slabá výdrž baterie, neboť výsledky pod tři hodiny nebyly oslňující ani před deseti lety, natož nyní, když i levný notebook může zvládnout trojnásobek.

Klady a zápory

+ netradiční vzhled
+ Full HD rozlišení
+ podsvícení klávesnice

- slabá výdrž na baterie
- tužší tlačítko touchpadu
- na Beats Audio edici jsou zde pouze průměrné reproduktory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion 15-p020nc Touch Beats Edition
  • Instalovaný procesor: AMD A8-5545M (1.70 GHz, 2.7GHz Turbo, 2x2 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS541010A9E680, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVDRW DU8A5SHL)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD8510G (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek FE)
  • WiFi: Realtek RTL8723BE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 39 Wh / 2h 36min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 385 x 260 x 25,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,51
Recenze

Diskuse