RECENZE: HP ProBook 640 - do čtrnácti palců s čtyřjádrem, dokováním a kvalitním displejem

8. 7. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

14“ ProBook 640 má představovat střední pracovní třídu u HP. V poslední generaci se však jeho postavení mírně změnilo, protože vyšší řady EliteBook i ZBook přešly v této úhlopříčce výhradně na úsporné procesory. Tím se z ProBooku 640 stal nejvýkonnější 14“ stroj v nabídce výrobce – má čtyřjádrové Core i7, 256GB SSD a full-HD AHVA displej.

HP ProBook 640 - do čtrnácti palců s čtyřjádrem, dokováním a kvalitním displejem

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Strojů jako je ProBook 640 je dnes pod tlakem ztenčování velmi málo. V úhlopříčce 14“ se totiž ve velkém přešlo na úsporné procesory a dá se to pochopit. Spousta notebooků této velikosti se bere čistě pro kancelářské činnosti, poštu a připojení k webovému rozhraní informačních systémů. Ti, kteří chtějí v podobně velkém notebooku plný výkon ideálně s čtyřjádrovým procesorem, aby hledali v nabídce lupou. 14“ pracovních strojů s čtyřjádry a plnou výbavou je totiž tak málo, že by se daly spočítat na prstech jedné ruky nešikovného dřevorubce.

Z hlediska vzhledu mají notebooky od HP v podstatě jednotný koncept a s výjimkou ZBooků (grafických pracovních stanic), které se dělají černé, mají i jednotné barevné provedení. Vždy kombinují šedé okolí klávesnice s černými prvky vany základny, rámu displeje a vnější strany víka. Notebook se snaží vypadat velmi decentně, až nenápadně a nezkušený uživatel bude mít možná problém poznat ve stejné úhlopříčce rozdíl mezi nižší třídou (ProBook 400) a vyšší třídou (EliteBook 800). Design je podřízen praktičnosti, což znamená, že všechny povrchy jsou matné a s takovou úpravou, aby na nich nebyla vidět každá nečistota.

Mechanicky jsou na tom pracovní notebooky od HP obecně velmi dobře. Základna stroje je pevná jako kámen – při zvednutí otevřeného notebooku za roh se ani trochu nekřiví a při silnějším tlačení dojde k mírnému prohnutí pouze u optické mechaniky. Víko je poddajnější při uchopení oběma rukama v rozích, ale tlak z vnější strany dokáže rozkládat tak, aby nedocházelo k vlnění barev na displeji. Výsledný dojem je tedy velmi dobrý a zpracování odpovídá intenzivnímu mobilnímu nasazení.

Notebook sice používá klasické umístění pantů vyčnívajících ze základny, ale úhel otevření je omezen na 140°. Klouby mají optimální tuhost umožňující otevření počítače jednou rukou, aniž by se s víkem zvedala i základna.


Všechna rozhraní jsou rozeseta na bocích. Vlevo jde o optickou mechaniku, slot pro bezpečnostní karty SmartCard, čtečku paměťových karet SD XC, dvě USB 3.0, LAN a zdířku napájení. Vpravo jsou další dvě USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup) a dva obrazové výstupy (VGA a DisplayPort). Výbava je na velmi dobré úrovni a čtyři USB 3.0 lze ve 14“ notebooku považovat za nadstandard.

Na spodku notebooku je velký dokovací konektor. Řada 600 si jako jediná ponechala klasické dokování známé z minulých generací. To znamená, že lze pořídit dvě velikosti dokovacích stanic, kdy ta věší má skoro všechno, na co si můžete vzpomenout (včetně PS/2 a sériového/paralelního portu).

Notebook má v zavřeném stavu rozměry 338 x 236 x 29 mm. Jeho tloušťka je tedy o 8 mm větší, než bývá tloušťka podobných notebooků s úspornými procesory (a bez optické mechaniky). Příjemným překvapením pro mě byla hodnota na váze – pouhých 2,04 kg. Zvláště když některé 14“ tenké notebooky váží jen o 200 g méně. Dá se říct, že navzdory výkonu se ProBook na cestách výrazně nepronese a s kvalitním batohem o něm ani nebudete vědět.

ProBooky 640 lze získat v konfiguracích s 65 nebo 90W napájecím zdrojem. Výkonnější varianta je u všech konfigurací, které mají buď dedikovanou grafiku, nebo čtyřjádrový procesor. Zde je tedy 90W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem na cestách vytváří zátěž dalších 419 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice ProBooků a EliteBooků se ve 14“ neliší napříč portfoliem rozložením, ani mechanikou. Jedinou odlišností EliteBooků je podsvícení klávesnice, které u nižších řad (tak jako zde) chybí. Rozložení je pro HP více méně standardní – klávesy pro pohyb v dokumentech jsou po pravém kraji klávesnice a horní řada má výchozí funkci F1-F12. Jsou zde alespoň přes Fn dostupné i méně časté funkce a kolem písmen I a K nechybí zástupný numerický blok.

Pokud přepnete NumLk, fungují číslice na numerické části rovnou. Pokud však chcete mít primárně psaní písmen a číslice pouze při držení Fn, existuje řešení. Stačí NumLk zapnout a následně uspat/probudit notebook. Numerický zámek se bude hlásit stále jako aktivní, nicméně čísla budou fungovat jen se stisknutým Fn.

Mechanicky jde o poměrně dobrou klávesnici. Má jistý a přesný stisk a při troše snahy se dá psát velmi tiše. Kdyby měla jednotlivé bloky kláves oddělené mezerami pro lepší orientaci, neměl bych žádné výhrady.

Zámky NumLk a CapsLock jsou indikovány bílými diodami přímo na daných klávesách. Podobě řešenou indikaci má také klávesa F8 (Fn+F8 řeší ztlumení mikrofonu). Dále je za klávesnicí podsvícený vypínač z jedné strany a klávesy pro vypnutí bezdrátových funkcí a ztlumení zvuku (podle stavu bílé/oranžové) z druhé. Řada indikačních diod je schovaná ve zkosené čelní hraně, odkud lze vyčíst stav bezdrátových funkcí, zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie a aktivitu pevného disku.


Pod klávesnicí je mírně zapuštěná hladká plocha touchpadu s elektronikou Synaptics. Touchpad reaguje přesně a s minimálním zpožděním. Na můj vkus je jen trochu „pomalý“ – ve smyslu nutnosti hodně pohybovat prstem pro rychlý pohyb kurzoru. Změna rychlosti kurzoru ve Windows bohužel přidává také větší poměr akcelerační křivky, což někomu nemusí vyhovovat. Přesto lze touchpad označit za lepší průměr.

V různých produktových fotkách se notebook objevuje navíc s trackpointem (přesněji TouchStykem). Jde však o oficiální zahraniční produktové fotky a v závislosti na konfiguraci se trackpoint buď osadí, nebo ne. Skladové konfigurace pro ČR jej nemají, a tak ProBook 640 s trackpointem potkáte spíše ve větší firmě, kde byl speciálně konfigurován. Podsvícená klávesnice není v Evropě k disposici ani touto cestou.

Hlavní HW parametry

Základní deska je vybavena čipovou sadou Intel HM87 a v patici je osazena úspornější varianta čtyřjádrového procesoru Intel Core i7-4702MQ s mezním tepelným výkonem 37 W. Procesor pracuje s výchozím taktem 2,2 GHz a v případě potřeby se může automaticky přetaktovat až na 3,2 GHz. Vzhledem k tomu, že je odvozen od základního modelu čtyřjádra, nemá rozšířenou podporu vzdálené správy Intel vPro – tu lze v ProBooku 640 získat jedině s dvoujádrovými procesory.


K vnitřním komponentám je snadný přístup, neboť celý spodní kryt drží dva posuvné zámky. Pod ním se naskytne pohled na skoro celou základní desku, RAM sloty, mini-PCIe karty i pevný disk. Sloty pro operační paměť jsou dva a jde o typ DDR3L-1600. V testované konfiguraci je osazeno 8 GB RAM tvořených jediným modulem, což dává možnost snadného rozšíření až na maximálních 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 63525
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17239

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 260315
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 109992

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6010 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 22194 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,69

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,37 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6,29 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 4,58

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7122 MB/s

Z hlediska výkonu se ProBook ukázal jako velmi schopný. Díky dobrému chlazení a schopnosti držet vyšší režimy TurboBoostu není výkon nižší proti notebookům vybaveným Core i7-4700MQ (47 W TDP). Podávaný výpočetní výkon bez problému postačuje i pro složitější operace včetně renderingu a práce s videem/fotkami na cestách.

Vysoký výkon podpořen také velmi výkonným 2,5“ SSD od Samsungu s kapacitou 256 GB. Díky tomu jsou veškeré reakce systému velmi svižné a málokdy se musí na něco čekat.

Levou část počítače obsadila optická mechanika, kterou by bylo v případě potřeby možné vyměnit za adaptér pro druhý 2,5“ pevný disk. HP nabízí oficální kity, ale zvolit lze samozřejmě i neoficiální univerzální adaptéry.


  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 470,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,05 ms

Kromě gigabitového ethernetu počítač nabízí bezdrátovou konektivitu v podobě 2,4/5GHz Wifi-N (Broadcom) a Bluetooth 4.0. V případě potřeby lze přidat také 3G, případně 4G/LTE modem. Na desce je volný mini-PCIe slot, připravené antény a čtečka SIM.

Displej a grafika

Matný 14“ displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu AHVA (obdoba IPS od AUO). Kvalitativně jde o nadstandardní panel s neomezeným pozorovacím úhlem, pěknými barvami a hlubokou černou – tedy parametry, které nejsou běžně pro 14“ displeje. Zůstává mu pouze jeden nedostatek – výrazná odchylka bílé barvy do žluta. Tento problém lze v ideálním případě řešit kalibrační sondou. Nízkonákladovým způsobem může být snížení jasu pro jednotlivé barevné složky v ovládacím panelu grafiky (-18 pro červenou a -14 pro zelenou).

Maximální jas je mírně nad průměrem základních HD panelů. V kombinaci s matným povrchem je možné pohodlně pracovat přes den v situacích jako cestování v MHD u okna. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: AHVA
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

Zatímco větší 15" ProBooky 650 mohou být vybaveny přepínatelnou dedikovanou grafikou AMD Radeon HD8750M (1 GB, 128bit DDR5), testovaný ProBook 640 se dělá výhradně pouze s integrovanou grafikou v procesoru.

V procesoru je integrovaná grafika Intel HD4600 se sdílenou pamětí. Disponuje podporou technologií DirectX 11.1, OpenCL i schopností akcelerovat 4K video.

Externí monitory lze připojit rovnou dva přímo k notebooku – jeden přes digitální DisplayPort (až 2560x1600@30bpp) a druhý přes analogové VGA (až 1920x1080). Pokud chcete připojit tři externí monitory, musíte dokoupit dokovací stanici ve variantě s dvěma DisplayPorty – dva monitory se připojí přes ně a třetí přes VGA. Integrovaná grafika dokáže obsloužit až tři obrazovky současně, pokud jsou dvě z nich připojené přes DisplayPort, nebo je jedna z nich interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5475
  • 3DMark 11: P1044 (Graphics: 915, Physics: 5577)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 42545 (Graphics: 44871, Physics: 36012)
  • Cloud Gate (DX10): 5597 (Graphics: 5601, Physics: 5584)
  • Fire Strike (DX11): 579 (Graphics: 619, Physics: 7515)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7542 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 21,20 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 6,8 fps

Výkon ve 3D odpovídá zapojení pouze jednoho paměťového modulu (single-link). Postačuje tak pro hraní méně náročných, případně starších her. Výkon lze navýšit o polovinu přidáním druhého paměťového modulu (režim dual-channel).

Multimedia

Reproduktory jsou schované pod perforovaným prostorem za klávesnicí. Jsou stereofonní a kvalitou přesně spadají do slabšího průměru pro notebooky obecně. Umí hrát poměrně nahlas, ale v projevu chybí byť jen náznaky hloubek a zvuk je takový nevyvážený. Zvuk je upravován rozšířením DTS Audio, jehož nastavení je přístupné pod žlutou ikonou v liště tray.


Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu a její aktivitu indikuje bílá dioda vedle objektivu. Okolo webkamery jsou také dvě zdířky duálního mikrofonu.

Zabezpečení

V rámci zabezpečení je notebook vybaven vším tím, co je ve velké firmě potřeba. Ochranu proti krádeži řeší Computrace, resp. Intel Anti-Theft. Pro bezpečné uchování šifrovacích klíčů je tu čip TPM (1.2).

BIOS lze zabezpečit dlouhými hesly, která jsou nastavitelná odděleně pro zapnutí notebooku a jeho nastavení. Notebook je vybaven čtečkou otisku prstů a čtečkou bezpečnostních karet SmartCard – obě tyto komponenty lze použít pro přihlašování již na úrovni BIOSu (který předá přihlašovací údaje operačnímu systému).

Pro nastavení zabezpečení je v Eliteboocích balíček nástrojů HP ClientSecurity, v němž lze nastavit bezpečné uchovávání hesel pro jednotlivé programy a webové stránky, případě nastavit šifrování pevného disku.

V testované konfiguraci chybí podpora vzdálené správy Intel vPro a Intel AMT. Notebook je na ni připraven, ale základní čtyřjádra i7-4700MQ/4702MQ a základní dvoujádra i5-4200M technologii vPro nepodporují.

Chlazení a provozní hluk

Patice s procesorem se nachází v základně přibližně pod písmenem K. Vede od ní jedna heatpipe k chladiči s ventilátorem v pravém zadním rohu. Ve výchozím stavu je ve firmware vypnutý neustálý běh ventilátoru a při kancelářské práci ProBook příjemně překvapil tichým chodem. Většinu času se dokáže chladit pasivně a jen jednou za pár minut rozjede ventilátor na deset sekund. Během hodně nenáročné práce se někdy nespustí ani za půl hodiny (a to i v letních vedrech). Při běhu v základních otáčkách si jej v běžném ruchu místnosti s více lidmi možná ani nevšimnete. Nemá rušivý zvuk a není příliš hlasitý. V úplném tichu je však bezpečně rozpoznatelný.

V zátěži se postupně otáčky zvednou, nicméně produkovaný hluk se nevymyká z normy ani pro 14“ notebooky s dvoujádrovými procesory. Přihlédnu-li k faktu, že je uvnitř čtyřjádrové Core i7, považuju výsledek za velmi dobrý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • klávesnice vlevo = 28,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 31,9°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 31,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 36,2°C
  • spodek maximum = 41,7°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 54,0°C
  • napájecí adaptér = 53,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci je notebook studený, maximálně vlažný (vhodný i pro provoz na klíně). Ohřát jej dokáže až dlouhodobá intenzivní zátěž a ani zde nejde o výrazně zvýšení teplot. Trochu tepla je cítit v pravé části klávesnice, ale skoro to nestojí za řeč. Na spodku je nejteplejší místo přímo u výdechu chlazení - zbytek vany základny je spíše studený.


Při dlouhodobé výpočetní zátěži všech jader udržuje procesor TurboBoost neomezeně dlouho alespoň na taktu 2,8 GHz. Pokud se k tomu přidá i grafická zátěž na integrovaném jádře, upřednostní systém grafiku a TurboBoost se při větším zahřátí chvilkově vypíná (a procesor pak zůstává na taktu 2,4 GHz). Jde stále o jedno z lepších chování v zátěžových situacích mezi notebooky s čtyřjádrovými procesory.

Baterie

V zadní části základny je prostor pro uživatelsky vyměnitelnou baterii. V testované konfiguraci je šestičlánková a má kapacitu 54 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel skvělých 8 hodin a 26 minut. Reálně jsem se bez většího omezování při on-line kancelářské práci s Wifi a vyšším jasem displeje pohyboval mezi pěti a šesti hodinami, což považuji za výborný výsledek při kombinaci čtyřjádrového procesoru s šestičlánkovou baterií.

Oficiálně pro ProBooky 6x0 existují baterie se třemi, šesti a devíti články. Tříčlánkové jsou vizuálně stejné jako šestičlánkové (také nepřesahují z notebooku), jen mají nižší hmotnost a kapacitu pouze 31 Wh. Devítičlánkové baterie z notebooku přesahují dozadu, ale odvděčí se kapacitou 100 Wh, se kterou budou výdrže proti naměřeným téměř dvojnásobné.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Při běžné práci se prázdná baterie dokáže nabít na 90 % během hodiny. Pouze v zátěži počítejte s půl hodinou navíc.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností nepříliš pohodlného ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování, zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (disky, CD-ROM, SD karta, disketa, USB, PXE, eSATA; UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI (nativní, hybridní a v režimu kompatibility)
  • SecureBoot

Konfigurace zařízení

  • zapnout Fn přepínač
  • vypnout emulaci USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • nastavení režimu paralelního portu (ECP, standardní, obousměrný, EPP)
  • nastavení velikosti BIOSem vyhrazené video-paměti v RAM (32, 64, 128, 256, 512 MB)
  • zapnout neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • vypnout zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID; rychlost)
  • vypnout napájení USB ve vypnutém stavu (nastavení omezení podle nabití baterie)
  • povolení virtualizace (VTx), Intel TXT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • zapnout NumLock při startu OS
  • zapnutí notebooku po připojení napájení
  • hluboký spánek (vypnuto, zapnuto, automaticky)
  • nastavení napájení čtečky SmartCard (vždy, pouze při vložení karty)

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace mSATA, UpgradeBay (optická mechanika), čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, „Boost Converteru“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • probuzení po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zapnutí po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, SmartCard, eSATA, sériového a paralelního portu

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Příslušenství

V balení najdete spolu s počítačem 90W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel, základní tištěnou dokumentaci a DVD placky s instalací Windows 8 Pro. Na disku je z továrny předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional (64bit) a v samostatném oddílu je uložena záloha tovární instalace (lze ji vyvolat stiskem F11 ihned po startu systému).

Součástí tovární instalace je pouze minimum bloatware (především zkušební verze antiviru).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je pro ČR tou nejvyšší a stojí 24 785,- Kč bez DPH (29 990,- Kč s DPH). Levnější konfigurace stojí přibližně o osm tisíc méně a liší se dvoujádrovým procesorem (Core i5-4200M), HD+ TN displejem (1600x900), 4GB RAM a 500GB plotnovým diskem.

Základní záruka počítače je jednoletá mezinárodní, s opravou v autorizovaných servisech. V případě, že nenakupujete na IČ, dává HP v ČR dvouletou záruku. Další rozšíření je možné pomocí dokoupitelných balíčků (CarePack). Trvání lze prodloužit až na pět let a rozšířit o další služby (on-site NBD servis, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

14“ notebook HP ProBook 640 je poctivý pracovní stroj, který se do kompaktního provedení snaží dostat všechno, co jde. Je zde výkonný čtyřjádrový procesor Core i7 kombinovaný s full-HD AHVA displejem v poměrně lehkém těle s optickou mechanikou a kompletní konektorovou výbavou. Takových strojů je na trhu minimum, ale žádný z konkurentů nemá tak nízkou cenu.

U ProBooků si nezřídka stěžujeme v recenzích na vyšší hlučnost při nízké zátěži. O to větší překvapení bylo, když ani v konfiguraci s čtyřjádrem není ProBook 640 hlučný. Naopak při kancelářské práci drtivou většinu času ponechává vypnutý ventilátor a chladí se pasivně (dohromady s SSD o něm tedy ani nevíte). Dalším překvapením je velmi slušná výdrž na baterie, která by byla s dvoujádrem samozřejmě ještě vyšší.

Ze všeho nejvíc mi nakonec v notebooku scházela pouze podsvícená klávesnice. Celkově považuji ProBook 640 za velmi povedený notebook, který by neměl z hledáčku uniknout nikomu, kdo hledá kompaktní dokovatelné řešení s výkonem i výbavou.

Klady a zápory

+ touchpad se samostatnými tlačítky
+ na trhu ojedinělá kombinace 14“, čtyřjádra a IPS/AHVA displeje
+ tiché chlazení při kancelářské práci

- klávesnice není podsvícená (+ nekontrastní popisky klávesnice)
- v základním nastavení má displej výrazný nádech bílé barvy do žluté

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Udělujeme tip redakce za kvalitně zpracovanou kombinaci odolného pracovního počítače s výkonem čtyřjádrového procesoru, AHVA displejem, dlouhou výdrží na jedno nabití a tichých provozem při kancelářské práci.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 640 (F1Q08ES#BCM)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 4702MQ (2.20/3.20 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZ7PD256HAFV-000, 2,5" SATA)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVD A DU8A5SH)
  • LCD: 14,0" TFT/AHVA (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I217-V)
  • WiFi: Broadcom BCM943228HMB 802.11abgn 2x2 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (CZ/SK/EN, 64bit) + Windows 8 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 8h 26in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, VGA, DisplayPort, SmartCard
  • Rozměry: 338 x 236 x 29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,04
Recenze

Diskuse