RECENZE: Lenovo Miix 2-11 - tablet s Core procesorem a klávesnicovým stojanem, zaujmout může full-HD a 128GB SSD

22. 7. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tabletů s Windows evidentně stále není dost, a tak Lenovo přišlo s řadou Miix, jejíž zařízení jsou primárně tablety, avšak součástí balení je i základna s klávesnicí a touchpadem, do které stačí tablet položit. Testovanou konfiguraci pohání nejúspornější varianta Core i3 a překvapí relativně velká baterie.

Lenovo Miix 2-11 - tablet s Core procesorem a klávesnicovým stojanem, zaujmout může full-HD a 128GB SSD

Základní popis

Miix jedna z nových řad, kterou má Lenovo vyhrazenou pro tablety doplněné o část s klávesnicí. Tablet je však zde to hlavní, takže nečekejte klávesnicový dok s kloubem a pevným spojením, který by výrazně navýšil hmotnost. Místo toho jde spíše o stojánek, do kterého se tablet pouze posadí. Stále více se ukazuje, že zařízení s Windows čistě bez možnosti snadného připojení klávesnice není to pravé pro běžného uživatele a snadno použitelný modul s klávesnicí i touchpadem by v případě Miixu mohl být prvkem, který problém řeší.

Samotný tablet vzhledově příliš nevybočuje ze zaběhnutých standardů. Přední část obsahuje displej, překrytý tvrzeným sklem, černé okraje a dotykovou ikonu s logem Windows. Zadní strana je tmavě šedá s velkým stříbrným nápisem Lenovo, díky kterému vypadá jako víko od multimediálního notebooku IdeaPad. Po stranách je tablet stříbrný a charakteristické je pro něj zkosení spodní hrany, které není bezdůvodné.

Spodní strana je zkosená tak, aby dobře pod úhlem zapadla do části s klávesnicí. Tato část je zespodu tmavě šedá a nahoře stříbrná. Vzadu je výrazný výřez s výstupkem a magnetickým konektorem. Vše je připraveno tak, aby se tablet dal zajistit obrazovkou dolů ala „zavřený notebook“, nebo pod úhlem asi 115°, což je pracovní pozice. Až na to, že jej nelze v základně naklánět, je celé zařízení ovládatelné stejně jako klasický notebook.

Další možností spojení je otočení tabletu obrazovkou dozadu, což je dobré ve chvíli, kdy základnu máte pouze jako podpěru a klávesnici nepotřebujete (tj. plánujete pouze dotykové ovládání a chcete mít obrazovku co nejblíže k sobě).

Pokud jde o praktičnost konceptu spojení s klávesnicí, dají se najít jisté mezery. Tou hlavní je pouze jeden úhel naklonění displeje, který je poměrně malý a vyšší lidé budou na displej často koukat mírně shora (naštěstí má použitý panel i pod úhlem stále stejné barvy). Dále pak musíte počítat s tím, že tablet v základně drží pouze na vodorovné ploše, případně při náklonu dozadu. Pokud byste seděli na nízké sedačce a položili si celek na klín, dojde při větším naklonění přístroje dopředu k jeho vypadnutí ze základny. Kolem konektoru sice jsou magnety, které obě části drží u sebe, ale nejsou příliš silné a jejich smyslem je pouze zajistit stabilní spojení konektoru.

Přestože lze tablet položit na základnu tak, aby vše vypadalo jako zavřený notebook (vhodné pro přenášení), spojení se základnou, aby displej směřoval nahoru, není možné. Pokud tedy klávesnici nechcete používat, musíte si ji někam odložit.

Navzdory uvedeným nedostatkům si tento koncept zaslouží pozornost. Rozhodně se mi líbí více než různá pouzdra s klávesnicí, která se musí nějak překlopit a tablet v nich drží pouze na stole – s tímto je alespoň možné pracovat na klíně třeba ve vlaku. Oproti kloubovému spojení může mít výhodu v nižší hmotnosti celku (leč neplatí to univerzálně).

Po mechanické stránce nemám tabletu co vytknout. Nic se nekroutí a nic nevrže. Výsledný dojem z něj je velmi dobrý. Klávesnice je o poznání měkčí, ale zdaleka není tak měkká jako u jiných tabletů. Není však dělaná na to, abyste „otevřený“ celek nesli za její roh.


Konektorová výbava je minimální. Všechny konektory přímo na tabletu jsou na levém boku. Jde o jedno USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor, obrazový výstup micro-HDMI a pod záslepkou schovaný slot pro karty micro-SD (hned vedle je ještě prostor, kam se vkládá karta SIM u modelů s 3G modemem. Napájecí konektor zde není oddělený a nabíjí se speciálním USB kabelem, který má velký konektor USB-A z obou stran. Pokud tedy nabíjíte, nemůžete mít připojené žádné USB zařízení.

Tedy za předpokladu, že nepřipojíte klávesnicovou základnu. Ta totiž přidává další dvě USB. Jsou však jen verze 2.0 a nejdou použít pro nabíjení tabletu. Při nabíjení tedy na USB 3.0 zapomeňte. Tím je výčet konektorů kompletní.

Tablet samotný má rozměry 302 x 190 x 11,5 mm a váží 815 g. Pokud k němu přidáte ještě základnu s klávesnicí, zvednou se rozměry v zavřeném stavu na 302 x 200 x 20 mm a hmotnost vzroste na 1,40 kg. Z hlediska mobility je to tedy na úrovni 11,6“ klasických notebooků, což znamená, že v brašně nebo batohu o Miixu nebudete vůbec vědět.

Napájecí adaptér má výkon 40 W, pokud je použit pro nabíjení Miixu (pracovní napětí 20 V). Nicméně má standardní USB konektor, takže s ním můžete nabíjet i jiná zařízení, ale v takovém případě je výkon omezen na 10 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v základně je značně redukovaná a nevyužívá všechen prostor ani na výšku, ani na šířku. Rozložení je ochuzeno o horní řadu s funkčními klávesami, které jsou zde pouze jako funkce Fn na řadě s číslicemi. Okolo nich jsou ještě funkce Fn pro vypnutí touchpadu, ztlumení zvuku, zhasnutí obrazovky a přepnutí do režimu bez bezdrátových funkcí (regulace jasu a hlasitosti se řeší přes kurzorové šipky). Méně časté funkce jako ScrollLock, Pause a Insert na klávesnici chybí úplně. Je to však primárně tablet, takže se nejspíš nepočítá s nějakým pokročilejším použitím klávesnice.

Jestli jsem měl s něčím v rozložení větší problémy, jde o rozdělení klávesy BackSpace na BackSpace a Delete. Při odmazávání znaků jsem si ještě po týdnu občas mačkal obě klávesy současně. Zdaleka největší nesnáze dělá horní řada s diakritikou, která je zúžená a posunutá proti standardnímu rozložení. Pokud tedy píšete bez koukání na klávesnici, budete často mačkat o znak vedle. Může za klávesa Esc, která šla do levého horního rohu a vše ostatní se muselo odsunout. Dá se na to zvyknout, ale jakékoli přecházení mezi touto a jinými klávesnicemi vás vždy spolehlivě rozhodí.

Navzdory nedostatkům se klávesnice dá použít i pro psaní delších textů. Má totiž velmi dobrou mechaniku s jistým stiskem. Většina tabletů s klávesnicí v pouzdru nenabízí takové pohodlí při psaní. Většina klasických (byť tenkých) notebooků nabídne mnohem vyšší komfort.

Samotný tablet má na levém boku hlavní vypínač s jedinou indikační diodou (když nepočítám CapsLock na klávesnici) a na pravém boku dvoutlačítko pro regulaci hlasitosti.


Kromě dotykového displeje lze systém ovládat také touchpadem, jehož malá plocha je vycentrovaná pod psací část klávesnice. Reakce touchpadu jsou velmi dobré a tlačítko integrované v ploše je sice tužší, ale ne natolik, aby to vadilo. Bohužel k touchpadu není žádný ovladač a chybí podpora pro jakákoli gesta (nelze ani posouvat stránky tahem dvou prstů). Funguje pouze virtuální pravé tlačítko při zmáčknutí plochy v pravém dolním rohu.

Hlavní HW parametry

Windowsovské varianty tabletu Miix 2 mohou být vybaveny procesory procesory Atom a Core. Menší varianty (10“) mají vždy Atom, zatímco větší (11,6“) mají Core i3 nebo i5 v neúspornější variantě (modely Y). Testovaná slabší konfigurace je vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Core i3-4012Y s výchozím taktem 1,5 GHz a možností podtaktování na pouhých 600 MHz. Mezní tepelný výkon (TDP) je snížen na 11,5 wattu.

[IMG|17]

Operační paměť je stejně jako procesor připájena k základní desce a v této konfiguraci má kapacitu 4 GB. Jde o moduly DDR3L-1600, které jsou vnitřně zapojeny v režimu dual-channel. Pozdější rozšíření paměti není možné.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30535
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8284

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 67162
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28404

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2948 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4214 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,43

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,67 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,03 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,53

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6997 MB/s

Výkon procesoru je vzhledem ke sníženému TDP omezený. Tenký notebook s úsporným Core i5 nabízí přibližně dvojnásobek výkonu. Podávaný výkon všech jader odpovídá čtyřjádrovému Atomu, nicméně v praxi působí i nízko takované Core i3 výrazně rychleji. Může za to výkon na jedno jádro, který je proti Atomu dvojnásobný (právě ten ovlivňuje běžné situace jako třeba načítání a zpracování webových stránek). Pro běžnou kancelářskou práci a multimédia v podobě přehrávání full-HD filmů výkon procesoru plně postačuje.

Při dlouhodobější zátěži všech jader (stačí několik minut) se postupně výkon procesoru omezí až o třetinu, za čímž stojí firmware, který nechce, aby tablet na povrchu dosahoval příliš vysokých teplot.

Na svižných reakcích se podílí 128GB SSD připojené na sběrnici SATA. Jeho výkon odpovídá průměru SSD v noteboocích, a znatelně tedy překračuje výkon plotnových disků.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 430 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,09 ms

Nabízená konektivita je výhradně bezdrátová a omezuje se na 2,4GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

11,6“ displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a je vybaven maticí AHVA. Až na mírný nádech do žluté nabízí displej nadstandardní obraz. Má široké pozorovací úhly, kontrastní barvy a hlubokou černou, díky čemuž kvalitou překonává TN panely klasických notebooků. Potěší zejména při prohlížení fotek a přehrávání filmů.

Maximální jas je znatelně vyšší ve srovnání s běžnými notebooky a navzdory lesklé povrchové úpravě je možné pracovat v omezené míře i venku pod přímým slunečním světlem. Minimální jas je naopak bez problému použitelný při práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AHVA
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 350 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B116HAN03.0. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


O grafické operace se stará integrované jádro Intel HD4200, které se vyskytuje v nejúspornějších procesorech Core. Toto jádro je oproti variantám z energeticky náročnějších procesorů znatelně ořezané co do výkonu, nicméně funkční stránka zůstala zachována – tedy DirectX 11, OpenCL a akcelerace videí ve vysokém rozlišení.

Externí monitor lze připojit pouze jeden, a to s pomocí výstupu micro-HDMI na levém boku tabletu. K připojení si nejdříve budete muset dokoupit redukci, která z něj udělá klasické HDMI, a pokud mohu doporučit, podívejte se po nějaké kabelové, aby připojené HDMI nevylamovalo konektor tabletu svou vahou.

Interní a externí monitor lze samozřejmě použít v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2155
  • 3DMark 11: P313 (Graphics: 283, Physics: 1260)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 14436 (Graphics: 15276, Physics: 10345)
  • Cloud Gate (DX10): 1510 (Graphics: 1785, Physics: 982)
  • Fire Strike (DX11): 113 (Graphics: 123, Physics: 1079)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4368 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,25 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,6 fps
  • 1920x1080: 5,0 fps

Výkon je přibližně poloviční ve srovnání s Intel HD4400 v procesorech řady U a jen asi čtvrtinový proti základním dedikovaným řešením, což značí, že při hraní her se budete muset omezit na starší a méně náročné kousky.

Multimedia

Reproduktory jsou umístěné po stranách a hrají nečekaně dobře. Řekl bych, že leckterý IdeaPad hraje hůř. Navíc zvuk není upravován žádným rozšířením, což minimalizuje různé problémy. Přednes je hlasitý a relativně vyvážený. Pro potřeby tabletu plně postačuje.


Tablet je vybaven dvěma webkamerami. Přední má pouze základní kvalitu. Druhá je na tom lépe a je vybavena automatickým ostřením. S kvalitou na úrovni moderních mobilních telefonů však nepočítejte.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor tabletu je obvykle po delší nenáročné práci zapnutý, nicméně jede v nejnižších otáčkách a obvykle si jej nevšimnete. Pouze v tiché místnosti je slyšet z větší blízkosti tlumené šumění (bez rušivých projevů). Při dlouhodobé zátěži (alespoň minutu) se ventilátor zrychlí a je o něco hlučnější, ale stále jde spíše o tišší zařízení, které svým provozním hlukem neruší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • levá strana vpředu = 37,8°C
  • pravá strana vpředu = 33,1°C
  • levá strana vzadu = 38,6°C
  • pravá strana vzadu = 30,6°C
  • výdech chlazení = 33,8°C
  • napájecí adaptér = 40,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • levá strana vpředu = 36,9°C
  • pravá strana vpředu = 32,2°C
  • levá strana vzadu = 41,5°C
  • pravá strana vzadu = 29,7°C
  • výdech chlazení = 36,3°C
  • napájecí adaptér = 50,0°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při běžných méně náročných činnostech je tablet je mírně vlažný. Paradoxně je teplejší, když na něm dlouho nic neděláte, neboť se omezí chlazení a teplý vzduch se neodvádí tak rychle z útrob tabletu.

Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 36 Wh a tablet s ní vydržel v našem standardním redakčním testu* 8 hodin a 58 minut, což je výborný výsledek pro tablet s procesorem Core. Při kancelářské práci s Wifi a dvoutřetinovým jasem se výdrž pohybuje v průměru mezi šesti a sedmi hodinami provozu.

Nabíjení prázdné baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny. Při intenzivní zátěži se stejné nabíjení zpozdí o jednu až dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Tablet je vybaven firmwarem Phoenix s plně dotykovým nastavením. Možnosti nastavení jsou však omezeny na vypnutí bezdrátových funkcí, zapnutí funkce Intel Virtual Technology a provedení obnovy základní verze firmware.

Z hlediska zabezpečení je možné změnit hesla počítače (spuštění, nastavení firmware) a heslo pevného disku (resp. SSD). Vzhledem k tomu, že jde o plnohodnotný počítač s procesorem Core, je možné vypnout funkci Secure Boot.

Příslušenství

V balení se nachází tablet, klávesnicová základna, napájecí adaptér a speciální USB kabel k němu, který na obou koncích používá USB-A. Operační systém je ukrytý v oddělené části disku.

Až na úplně základní bloatware v podobě antiviru je tovární instalace systému čistá.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace patří k levnějším a stojí 14 049,- Kč bez DPH (16 999,- Kč s DPH). Další konfigurace kombinují dvě varianty procesorů (Core i3 a i5), 4-8 GB RAM, 64-256GB SSD a volitelně 3G modem.

Záruku dává Lenovo pouze roční v případě nákupu na IČ. U obchodů uzavřených dle občanského zákoníku je záruční doba prodloužena na dva roky.

Závěr

Lenovo Miix 2 je kvalitně zpracovaný 11“ tablet, který zaujme full-HD rozlišením a klávesnicovou základnou, do které jej můžete zasadit a celek používat jako klasický notebook (tedy bez možnosti libovolného náklonu displeje). Tablet je o něco tlustší, než bývá zvykem u zařízení s Atomem a ARMovými procesory, na druhou stranu je uvnitř skutečný procesor Core (byt nejúspornější verze), jehož výkon na jedno jádro je oproti Atomu dvojnásobný, a také má větší baterii s kapacitou podobnou některým tenkým notebookům.

Výtky mám k přístroji pouze dvě. V určitých situacích může být omezující, že jediné USB na těle tabletu je sdílené s napájecím konektorem a vždy si musíte vybrat, kterou z funkcí chcete. V klávesnicové základně jsou sice také dvě USB, ale jde již pouze o verzi 2.0. V případě klávesnice má výtka směřuje k posunuté horní řadě kláves, což značně znesnadňuje psaní s diakritikou.

Klady a zápory

+ full-HD AHVA displej
+ delší výdrž na baterie (s ohledem na procesor Core)

- nestandardní rozložení klávesnice s posunutou horní řadou
- nelze použít USB 3.0 při nabíjení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo Miix 2 11 Silver
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4012Y (1.50 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 128 (SAMSUNG MZMTD128HAFV-000L1, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT/AHVA (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4200 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Atheros Communications AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (USB)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36 Wh / 8h 58min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 1x USB 3.0, micro-HDMI, 2x USB 2.0 (dock)
  • Rozměry: 302 x 190 x 11,5 mm
  • Hmotnost (kg): 0,82
  • Rozměry celku: 302 x 200 x 20 mm
  • Hmotnost celku (kg): 1,40
Recenze

Diskuse