RECENZE: Sony VAIO Tap 11 - tablet se stojánkem a klávesnicí

30. 1. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V rámci přetlaku konvertibilních zařízení přichází Sony s 11,6“ tabletem, ze kterého lze vyklopit stojan, připojit bezdrátovou klávesnici s touchpadem a používat jej na stole jako klasický notebook. Uvnitř je úsporné Pentium a kromě prstů reaguje displej také na přibalené dotykové pero.

Sony VAIO Tap 11 - tablet se stojánkem a klávesnicí

Základní popis

VAIO Tap 11 je klasický 11,6“ tablet. Je tenký, relativně lehký, ale uvnitř se nenachází procesory ARM nebo Atom. Naopak zde mohou být úsporné procesory Core nebo v případě nižších konfigurací úsporné Pentium. Jde o kompaktní plnohodnotný počítač vložený do těla klasického většího tabletu.

Odlišnost řešení od Sony spočívá v zadním výklopném stojánku, který umožňuje nastavit libovolný skon displeje v rozmezí 90 a 130°. Je to kvůli bezdrátovému krytu displeje, ve kterém je vestavěná klávesnice s touchpadem. Stačí si vyklopit stojánek, zapnout klávesnici a tablet lze rázem používat jako klasický notebook.

Displej je překrytý tvrzeným sklem, část konstrukce je ze slitiny hořčíku a část je z bílého plastu. Až při vyvinutí větší síly se tablet mírně prohne. Klávesnice je na tom trochu hůře, až na tenký plát slitiny na spodku je celá plastová a dá se snadno prohýbat tlačením dvou prstů. Při rozumném zacházení by ale měla vydržet dlouho. Celkové zpracování tabletu je na dobré úrovni.

Výrobce zamýšlel přenášení tabletu s klávesnicí ve spojeném stavu. Klávesnicí lze přiklopit displej a magnet drží obě zařízení spojená. Při zavření automaticky dojde k uspání systému tak, jako když zavřete klasický notebook. Pokud chcete tablet používat, musíte klávesnici sundat. Použité řešení má výhodu v nižší hmotnosti proti klasickým konvertibilním zařízením, nicméně má mezery v praktičnosti, neboť klávesnice nejde připnout na zadní stranu tabletu. Klávesnici musíte odložit, kdykoli chcete tablet používat.

Jako náhradu notebooku lze VAIO Tap používat pouze v případě, že máte stůl, na který jej můžete položit. Používání tabletu s klávesnicí na klíně a v různých méně ergonomických situacích by bylo obtížné.


Výbava zahrnuje pouze minimum rozhraní. S výjimkou kombinovaného zvukového vstupu/výstupu na pravém boku jsou všechny konektory pod odklápěcími krytkami. Na horní hraně je schovaný slot pro karty micro-SD, na levém boku je pro změnu plnohodnotné USB 3.0 spolu s miniaturním výstupem micro HDMI. TAP11 je také vybavený IR a lze tedy s pomocí dodávaného SW ovládat domácí AV výbavu.

Samotný tablet má rozměry 305 x 189 x 10,5 mm a váží pouhých 756 g. V brašně nebo batohu jej tedy téměř nepoznáte. Jakmile jej zaklopíte klávesnicí, stoupne tloušťka na 15 mm a hmotnost obou zařízení dohromady činí 1,05 kg, což je stále skvělá hodnota.

Malý napájecí zdroj má výkon 44 W a kromě notebooku s ním můžete také nabíjet mobilní telefony a další drobná zařízení, neboť na něm najdete port USB. Napájecí zdroj s třížilovým přívodním kabelem váží 263 g.

USB port v adaptéru lze využít také pro Wi-Fi/LAN adaptér, který Sony volitelně nabízí. Tento adaptér je z USB napájen a na druhém konci má konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. K adaptéru se následně stačí připojit tabletem za pomoci Wi-Fi. Toto řešení může být užitečné například v hotelech a na pracovištích, kde se s bezdrátovým spojením nepočítá, nicméně jeho rychlost je stále limitována na rychlost Wi-Fi.

Klávesnice a ovládací prvky

Kryt přes displej s klávesnicí a touchpadem nabízí pracovní plochu vizuálně podobnou základně notebooku. Rozložení kláves je stejné jako u 11-13“ notebooků Sony VAIO, a přístupné jsou i méně používané klávesy. Redukované jsou pouze klávesy pro pohyb v dokumentech, které jsou dostupné jako sekundární funkce Fn na kurzorových šipkách.

Párování klávesnice s tabletem je automatické a z pohledu uživatele není nutné nic řešit. Stačí klávesnici zapnout a měla by se připojit, pokud v tabletu není nastaven režim v letadle. Alespoň jednou denně se mi ovšem stalo, že klávesnice po zapnutí nereagovala a bylo nutné tablet uspat a probudit.

Mechanika kláves patří mezi slabiny VAIO Tap. Zdvih je sice dobrý, ale při rychlém psaní jsem neustále narážel na vynechaná písmena (snad v každé větě alespoň jedno). Abych psal bez překlepů, musel jsem se více soustředit, psát pomaleji a do kláves dávat větší údery. Psaní delšího textu na podobné klávesnici nemohu doporučit. Sám jsem nakonec tablet na psaní používal s malou externí bluetooth klávesnicí, což je něco, k čemu jsem se u testovaných zařízení s vlastní klávesnicí nemusel uchýlit už hodně dlouho. Před nákupem si zařízení raději někde v obchodě otestujte na vystaveném kusu, ať víte, do čeho jdete.

Klávesnice má v sobě vlastní baterii, kterou lze nabíjet pouze jedním způsobem – tím, že tablet přiklopíte. V jednom z rohů mají obě části malý konektor se třemi vodiči, kterým se baterie nabíjí přímo z tabletu. Nabíjení například micro USB konektorem Sony nenabídlo a vzhledem k tomu, že klávesnici lze přiklopit pouze přes displej, nelze ji nabíjet, když chcete tablet používat. Během několika týdnů testování se mi baterie párkrát vybila, takže jsem na vlastní kůži pocítil, jak nepraktické takové řešení může být.

V horní části klávesnice je posuvný přepínač, kterým lze vypnout buďto touchpad, nebo obě vstupní zařízení. Při zapnutí je indikován stav baterie blikáním příslušné diody.


Dotyková plocha touchpadu se od okolí liší výrazným vroubkovaným povrchem a pod ní najdete dvě samostatná tlačítka schovaná pod jedním kusem plastu. Tento plast lze mačkat pouze v krajních třetinách a při mačkání vydává hlasité klapání. Nepodařilo se mi zjistit, od koho je elektronika touchpadu, neboť v systému jde o standardní vstupní zařízení do USB bez speciálních ovladačů.

Snímací elektronika pracuje s viditelným zpožděním a u krajů plochy dochází ke skákání kurzoru, takže jde spíše o nouzové řešení, když něco nejde snadno ovládat dotyky.

V případě ovládání prsty nemám výhrady. Snímací vrstva v displeji zvládá bez problému deset současných dotyků a funguje přesně. Pro náčrtky a kreslení lze využít také dodávané pero pracující s vestavěným digitizérem N-Trig. U pera funguje snímání přítlaku, nicméně digitizér nepracuje s rozhraním WinTab, které používá řada profesionálních aplikací. U některých aplikací máte smůlu, u jiných si musíte koupit novější verzi, která využívá rozhraní od Microsoftu (například Photoshop CC).

Hlavní HW parametry

Do ČR se dováží pouze jediná konfigurace, a ta má slabý dvoujádrový low-end procesor Intel Pentium 3560Y, který navzdory značení začínajícímu trojkou patří ke generaci Haswell. Tento procesor má výchozí takt 1,2 GHz a mezní tepelný výkon 11 W (TDP).


Celá operační paměť o velikosti 4 GB je připájená přímo na základní desce a s jejím dalším rozšířením se nepočítá.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 444
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6623

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 866
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 240

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2329 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4172 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,79

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,02 pts

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5789 MB/s

Výkon procesoru je bohužel na tablet v této ceně spíše zklamáním. Úsporné Pentium, které české Sony zvolilo, má hrubý výpočetní výkon na úrovni moderních čtyřjádrových Atomů s menší spotřebou, případně úsporných dvoujádrových AMD, kde je pro změnu nižší cena. Přitom tento tablet je možné v zahraničí zakoupit například s úspornými variantami Core i5, kde výkon může být až dvojnásobný. Takto kdejaký pět let starý notebook s Core2 Duo nabídne více výkonu, což je dle mého názoru škoda.

Výkon postačuje pro základní kancelářskou práci, přehrávání filmů a prohlížení webových stránek, nicméně u některých příliš přeskriptovaných stránek (případně těch plných animované reklamy) již je znát, že procesor pracuje nadoraz.

Pominu-li hrubý výpočetní výkon, má v jistých ohledech Pentium před Atomem stále navrch, a to konkrétně v rychlejší práci s operační pamětí a přítomností plnohodnotných sběrnic PCIe a SATA. Díky tomu bylo možné do těla tabletu osadit výkonné 128GB SSD od Samsungu, které má výkon daleko před pomalými eMMC paměťmi Atomových zařízení. Rychlé SSD se pozitivně projevuje na odezvách operačního systému. Při on-line kancelářské práci zařízení působí svižně.


  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 370 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,12 ms

Komunikační technologie jsou omezeny na ty bezdrátové. Je tu dvoupásmová karta Wi-Fi /n od Intelu (2,4 i 5GHz), modul Bluetooth 4.0 a podpora NFC pro rychlé párování s jinými zařízeními.

Displej a grafika

Jednou z předností VAIO Tap je bezpochyby jeho IPS displej s rozlišením Full HD (1920x1080). Má výborný kontrast, zářivé barvy a široké pozorovací úhly. Obraz je dále vylepšen komponentami od Sony, které mají zajišťovat realističtější barevné podání. Standardně je v operační systému nastaveno zvětšení ovládacích prvků, aby vše bylo dobře čitelné i na malé obrazovce. V případě rozhraní Metro vše funguje perfektně, v případě plochy mají nepodporované (a starší) programy roztažená okna jako obrázek s vyhlazením, což nevypadá příliš dobře. Moderní programy většinou fungují správně.

Jas displeje má široký rozsah nastavení. Maximální jas je použitelný v prosvětleném prostředí a minimální je ideální pro práci v úplné tmě. Při práci venku pod přímým slunečním zářením může být na škodu lesklá povrchová úprava, která je pro produkty Sony charakteristická.


Low-end procesor s sebou přináší také slabší grafické jádro. Zde je Intel HD se sdílenou pamětí, podporou DirectX 11.1 a akcelerací HD videa. Od grafických jader z procesorů Core poslední generace se v případě 3D neliší po technologické stránce, nicméně má snížené takty a méně výpočetních jednotek, což vede k celkově nižšímu hernímu výkonu.

Externí displej lze připojit prostřednictvím micro HDMI výstupu na levém boku tabletu. Tímto výstupem by mělo být možné připojit displej s rozlišením 1080p (1920x1080). Připojený monitor může fungovat s interním displejem v režimech klonování i rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2917
  • 3DMark 11: P435 (Graphics: 384, Physics: 1365)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 15 870 (Graphics: 19 636, Physics: 9497)
  • Cloud Gate (DX10): 1827 (Graphics: 2728, Physics: 848)
  • Fire Strike (DX11): 270 (Graphics: 311, Physics: 1128)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3674 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 9,38 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 5,1 fps

Výkon grafického jádra ve 3D je někde u spodních příček aktuálně nabízených zařízení. Hůře jsou na tom pouze zařízení se staršími variantami procesoru Atom. To znamená, že si zahrajete maximálně casual hry, případně starší náročnější tituly do roku 2007. Počítejte také spíše s rozlišením HD (1366x768).

Na všechno ostatní má grafický čip dostatek výkonu, takže při kancelářské práci, prohlížení webových stránek a přehrávání filmů nenarazíte na jeho limity.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěné v zadní části tabletu po stranách a nabízí průměrnou hlasitost i kvalitu zvuku ve srovnání s klasickými notebooky, což v případě tabletu není špatné. Zvuk je softwarově vylepšován pomocí nástrojů dostupných přes VAIO Control Center.


Tablet je vybaven dvojicí kamer. Přední (nad displejem) má pouze základní kvalitu, zadní slouží k focení a tak je lepší – má možnost fotit 8Mpix obrázky a točit 1080p video. Kvalita je o něco vyšší a objektiv má funkci auto-focus, nicméně kvalitu, kterou dnes poskytují běžně mobilní telefony, nečekejte.

Chlazení a provozní hluk

Procesor je spojen pomocí heatpipe s chladičem a ventilátorem. Výdech ventilace směřuje nahoru, nicméně na horní hraně je umístěn vlevo, takže by neměl překážet ani při držení tabletu na výšku.

Při kancelářské práci se zařízení chladí pasivně klidně celé hodiny. Až častější krátkodobá zátěž vede k roztočení ventilátoru. V nejnižších otáčkách je ventilátor tichý a v místnosti s běžným ruchem více lidí si jej nevšimnete, nicméně v tiché místnosti jej poznáte. Při dlouhodobé intenzivní zátěži se ventilátor zrychlí a dává o sobě vědět méně příjemným svištivým zvukem. Po ukončení delší zátěže trvá ještě několik minut, než se ventilátor opět zastaví.

hodina provozu - mírná zátěž

  • přední část, levá polovina = 31,6°C
  • přední část, pravá polovina = 28,6°C
  • zadní část, levá polovina = 35,4°C
  • zadní část, pravá polovina = 28,2°C
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 33,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • přední část, levá polovina = 35,7°C
  • přední část, pravá polovina = 30,3°C
  • zadní část, levá polovina = 39,8°C
  • zadní část, pravá polovina = 30,4°C
  • výdech chlazení = 36,1°C
  • napájecí adaptér = 33,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci a prohlížení webových stránek se povrch tabletu nezahřívá. K zahřátí dochází až při dlouhodobé zátěži a znát je pouze na zadní straně v okolí výdechu chlazení. Teplota však není tak vysoká, aby bránila v pohodlném užívání.

Baterie

Uvnitř tabletu je malá Li-Pol baterie s kapacitou 30 Wh. S touto baterií tablet vydržel v našem standardním redakčním testu* 6 hodin a 45 minut. To je ovšem v podstatě maximální dosažitelná hodnota. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem displeje a aktivní Wi-Fi počítejte maximálně s výdrží čtyři a půl hodiny na jedno nabití. Výdrž baterie lze výrazně ovlivnit nastavením jasu displeje. Se sníženým jasem získáte přibližně hodinu navíc.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Nabíjení baterie je nejrychlejší, pokud je tablet vypnutý (resp. uspaný). V takovém stavu dostanete prázdnou baterii na 90 % kapacity přibližně za hodinu. Jakmile je notebook zapnutý, trvá stejné nabíjení jeden a půl až dvě a půl hodiny podle typu zátěže.

BIOS

Firmware počítače je InsydeH2O. Možnosti nastavení dává Sony minimální. Můžete pouze zapnout podporu virtualizace. V případě zabezpečení jsou možnosti omezeny na hesla BIOSu (zapnutí počítače, změna nastavení). Heslo pevného disku Sony záměrně u svých notebooků zakazuje.

Příslušenství

Součástí balení je tablet, napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel, kryt s klávesnicí, dotykové pero a jedna baterie do něj. Operační systém (Windows 8, 64bit) je již v tabletu nainstalovaný a je zde také jeho obnova do továrního stavu, kterou lze vyvolat tlačítkem ASSIST na zadní straně tabletu (obnovení do továrního nastavení lze bez znalosti hesla do systému).

Operační systém je z výroby doplněn různými utilitami od Sony a několika dalšími programy včetně zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

V ČR se standardně prodává jedna základní konfigurace, a tou je zde testovaná. Její oficiální cena činí 18 174,- Kč bez DPH (21 990,- Kč s DPH). Další příplatkové varianty lze zvolit na Sony konfigurátoru a objednat vlastní výkonovou sestavu (více RAM, větěí SSD, Core i3 až i7 atp.). Brzy by standardní konfigurace pro ČR měla být vybavena procesorem Core i3.

Zařízení je dodáváno s dvouletou zárukou s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Sony VAIO Tap 11 je originálním konceptem v rámci tabletů a konvertibilních zařízení. Jde o dobrý 11,6“ tablet s výborným Full HD displejem a digitizérem pro snímání pera. V případě standardní české konfigurace však zamrzí relativně slabý procesor vzhledem k ceně zařízení (v zahraničí je za stejnou cenu konfigurace s Core i5, přes konfigurátor Sony můžete objednat i jiné varianty s Core i3, i5 a i7). Jako další problém může být vnímána horší výdrž, která běžně nepřesáhne pět hodin provozu na jedno nabití, ale to je daň za implementaci plnohodnotného počítače (proti ARMu a Atomu). Potěšující je naopak rychlé SSD a přítomnost portu USB 3.0.

Nejvíce praktičnost VAIO Tap naráží tam, kde byla největší snaha o originalitu. Klávesnicová část má tendenci ke kroucení, klávesy při rychlém psaní místy vynechávají a touchpad není příliš přesný. Z tohoto důvodu jde spíše o řešení pro občasné použití a VAIO Tap lze doporučit spíše v případě, že je pro vás využití v podobně klasického tabletu důležitější.

Klady a zápory

+ tenké a lehké provedení na tablet, kde může být procesor Core
+ nádherný Full HD IPS displej
+ vyklápěcí stojánek

- výdrž na jedno nabití by mohla být větší
- klávesnice občas vynechává a nelze tablet používat, pokud ji nabíjíte
- nízký výpočetní výkon vzhledem k ceně

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO Tap 11
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium-3560Y (1,20 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 128 (SAMSUNG MZMTD128HAFV-00004, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" IPS TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchscreen + stylus (N-Trig)
  • Software: Windows 8 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 30 Wh / 6h 45min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 305 x 189 x 10,5 mm (15 mm s klávesnicí)
  • Hmotnost (kg): 0,76 (1,05 s klávesnicí)
Recenze

Diskuse