RECENZE: Toshiba Satellite C75 - sněhově bílá sedmnáctka

4. 3. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Satellite C jsou nejlevnější klasické domácí stroje v nabídce Toshiby. C75 má 17,3“ displej, kompletní výbavu, Core i3 a dedikovaný grafický čip od NVIDIA. Méně náročným může posloužit jako cenově dostupná náhrada klasického počítače.

Toshiba Satellite C75 - sněhově bílá sedmnáctka

Základní popis

Satellite C75 je větším (17,3“) bratříčkem základního modelu Satellite C55 (15,6“). V obou případech jde o dostupnější notebooky do domácností, které se snaží zaujmout především vzhledem. 17,3“ model je vhodnější hlavně tam, kde z nějakého důvodu nechcete stolní počítač, ale současně se nechcete vzdát větší úhlopříčky obrazovky.

Notebook má všude plastový povrch a tento plast má s výjimkou vany základny bílou barvu s lesklou úpravou. Díky bílé barvě nejsou otisky a nečistoty tak viditelné jako u jiných lesklých notebooků. Základna má zaoblené rohy a její tvar dává jasně najevo příslušnost notebooku k domácím řadám. Z hlediska ergonomie mám výhradu snad jen k nezaoblené přední hraně, která přichází při psaní do kontaktu se zápěstím.

Po mechanické stránce je na tom notebook dobře. Základna je relativně odolná vůči kroucení. Prohýbání je jen velmi mírné okolo klávesy D. Víko snese velký tlak z vnější strany, aniž by se to jakkoli projevilo na displeji, takže by neměl být problém s přenášením.

Klouby víka omezují otevření počítače v úhlu 135°. Víko lze otevřít jednou rukou, aniž by se základna zvedala s ním.


Konektorová výbava zahrnuje všechna běžná rozhraní. Většina jich je na pravém boku a jde o dvě USB (pouze jedno 3.0), dva oddělené konektory zvukové karty (vstup, výstup), obrazové výstupy (HDMI, VGA) a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Na levém boku je výbava doplněna pouze jedním USB (2.0) spolu s optickou mechanikou. Výbavu završuje čtečka paměťových karet SD schovaná ve zkosené čelní hraně. Výbava je kompletní a jediná výhrada směřuje k umístění konektorů, neboť kabely připojených zařízení mohou překážet v prostoru pro manipulaci s myší.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 413 x 268 x 33-35 mm a jeho provozní hmotnost činí 2,79 kg. Rozměrově tedy spadá do průměru kategorie, ale hmotnost je na spodní hranici pro klasické 17,3“ stroje. K častému nošení bych samozřejmě doporučoval menší notebooky, nicméně z pohledu hmotnosti je ještě Satellite C75 pro přenášení přijatelný.

Napájecí adaptér má výkon 90 W a dohromady s tenkou dvoužilovou přívodní šňůrou má 388 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má standardní toshibácké rozložení, charakteristické pro všechny Satellite od velikosti 15,6“ dále. Má oddělený numerický blok, kurzorové šipky s mezerami a horní řadu organizovanou po čtyřech. Standardně funguje horní řada kláves bez Fn jako speciální funkce, zatímco pro F1-F12 je nutné držet Fn. Tyto funkce lze v BIOSu snadno prohodit.

Mechanika kláves má jistý stisk. Klávesy jsou při psaní bohužel hlučnější, což se projevuje hlasitým klapáním. Při větší snaze lze psát tiše, pouze větší klávesy (Enter, Mezerník) jsou hlučné vždy.

Popisky kláves jsou relativně kontrastní, takže běžně s jejich čitelností není problém. Podsvícení klávesnice zde však nenajdete v žádné z konfigurací.

Na čelní hraně jsou tři indikační diody informující o zapnutí (uspání) notebooku, nabíjení (nabití) baterie a stavu bezdrátových funkcí. Indikace aktivity pevného disku bohužel chybí, ale Toshiba ji už dává pouze do pracovních modelů.


Na to, jak je notebook velký, má poměrně malý touchpad ohraničený ze všech stran větší mezerou. Dotyková plocha má mírně odlišný povrch a je proti okolí zapuštěná. Elektronika Synaptics nabízí bezproblémové snímání s podporou víceprstých gest. Samotná tlačítka jsou od dotykové plochy oddělená, což mnohým uživatelům vyhovuje více než integrovaná tlačítka. Mám však u nich výhradu k vyšší tuhosti a hlučnosti při mačkání.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci má základní deska v patici osazený dvoujádrový procesor Intel Core i3-4000M. Jde o „plnotučný“ procesor s mezním tepelným výkonem 37 W, což znamená nesnížené takty. Vzhledem k tomu, že modely i3 nepodporují přetaktování Turbo Boost, je výchozí frekvence 2,4 GHz zároveň maximální. Existuje také vyšší konfigurace s procesorem Core i5.


Základní deska je vybavena dvěma sloty pro operační paměť typu DDR3L-1600. V testované konfiguraci je osazen pouze jeden z nich, a to 4GB modulem. Maximálně lze počítač osadit dvojicí 8GB modulů pro dosažení 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 784
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 257

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 107 485
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 45 532

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4654 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10087 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,17

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,88 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,61 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,95

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6693 MB/s

Výkon procesoru je na podobné úrovni jako aktuální úsporné Core i5, což znamená, že postačuje pro všechnu běžnou práci. Na rozdíl od notebooků s úspornými procesory je zde jistota, že plný výkon zvládne podávat neomezeně dlouho. Pro běžného uživatele z cílové skupiny nebude představovat plnohodnotné Core i3 brzdu.

Pevný disk má kapacitu 750 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Jde o standardní 2,5“ disk, který nabízí přenosové rychlosti mírně pod průměrem pro plotnové modely. K mému překvapení je relativně hlučný a hlasité šumění ploten jsem v tiché místnosti zprvu považoval za ventilátor.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 235 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,74 ms

Ze síťových technologií najdete v notebooku pouze to nejzákladnější – tedy kabelové připojení pomocí jen 100Mb/s Ethernetu a bezdrátovou kombinaci 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. Při větších vzdálenostech od vysílače vykazovala Wi-Fi karta větší pokles přenosové rychlosti, než bývá u testovaných notebooků zvykem.

Displej a grafika

Lesklý displej SAMSUNG 173KT02-T01 má úhlopříčku 17,3“ a základní rozlišení HD+ (1600x900), které nabízí podobnou velikost pixelů jako stolní LCD. Kvalitativně je displej na úrovni základu kategorie 15,6“ HD (1336x768) – to znamená horší pozorovací úhly a nižší kontrast. Teplota bílé je výrazněji odchýlena od optima, což se projevuje červenavým nádechem obrazu. Někomu by mohlo vadit také mírné prosvítání jednotlivých diod zajišťujících podsvícení u horní hrany. Pro běžnou kancelářskou práci a prohlížení webů je tento displej dostatečný.

Maximální jas nevybočuje z průměru základních panelů. Vhodný je zejména pro práci přes den v místnosti, kdy bude jen málo důvodů jas snižovat. K večeru si za tlumeného světla vystačíte s polovičním. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě.


Základní grafiku řeší integrované jádro v procesoru – Intel HD4600 – se sdílenou pamětí. Toto jádro podporuje DirectX 11.1, OpenCL i pokročilou akceleraci HD videa (včetně 4K), takže si s ním většinou vystačíte. Ve chvíli, kdy je potřeba více výkonu, je k dispozici dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce 710M s 1 GB vlastní paměti (64bit DDR3). Jde o nejnižší třídu dedikovaných grafik, které NVIDIA aktuálně nabízí, a na rozdíl od vyšších modelů je postaven na několik let staré architektuře (z doby před NVIDIA Kepler) s poměrně výrazně ořezaným jádrem (GF117). Nízkou efektivitu 710M nahání vyššími takty jádra.


Pro připojení externích monitorů jsou připravena standardní rozhraní VGA a HDMI (až 1440p). Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1203 (Graphics: 1091, Physics: 3182)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 46 269 (Graphics: 56 678, Physics: 28 166)
  • Cloud Gate (DX10): 4231 (Graphics: 5286, Physics: 2491)
  • Fire Strike (DX11): 731 (Graphics: 782, Physics: 3536)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6208 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 23,29 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 6,60
  • EnSight (ensight-04): 14,64
  • LightWave 3D (lightwave-01): 12,73
  • Maya (maya-02): 8,70
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,19
  • SolidWorks (sw-03): 7,23
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,08
  • Siemens NX (snx-01): 3,13

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 17,1 fps

Výkon dedikovaného grafického čipu je dle očekávání velmi slabý. Je dokonce tak slabý, že pokud byste do notebooku přidali druhý paměťový modul (kvůli režimu dual-channel), bude mít integrovaný Intel HD4600 výkon v průměru stejný, a to navíc při nižší spotřebě. Osazení 710M bude mít pravděpodobně strategické důvody, neboť v této ceně zákazníci slyší na přítomnost dedikované grafiky, ať už je jakákoli, a náklady na tento čip jsou minimální.

3D výkon postačuje k hraní středně a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1336x768). Pro moderní AAA hry by bylo vhodnější zvolit notebook s výkonnějším grafickým čipem. Zde je dedikovaný čip vhodný maximálně ve chvílích, kdy nějaká 3D aplikace nepracuje s integrovanou grafikou korektně.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny za klávesnicí pod perforovaným stříbřeným plastem. Navzdory očekáváním pro velké notebooky hrají podprůměrně a s velkým utlumením všech nižších frekvencí. Chybějící hloubky nedokáže vytáhnout ani softwarové rozšíření DTS Sound.

Ve víku je přítomna webkamera základní kvality s indikační diodou vedle objektivu. Zdířky okolo značí také duální mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor má výdech na pravém boku, což nejspíš nepotěší majoritu praváků, pokud si budou připojovat myš. Situace naštěstí není tak hrozná, neboť běžné při práci je ventilátor zastavený a výdechu nic nefouká. Při kancelářských činnostech se bude z notebooku ozývat pouze pevný disk.

Stačí deset sekund intenzivní zátěže a ventilátor se rozjede v nejnižších otáčkách. Přibližně o deset sekund později se zrychlí na úroveň, která je bezpečně rozpoznatelná i v místnosti s běžným ruchem více lidí a běžící televizí. Přestože bych si v případě testované konfigurace dovedl představit nižší hlučnost, výsledný provozní hluk není o moc vyšší, než je průměr v této kategorii.

Ventilátor sníží otáčky přibližně pět sekund od přerušení zátěže. Několik dalších minut trvá, než se opět zastaví.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 26,9°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 30,6°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 37,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,0°C
  • klávesnice vpravo = 33,7°C
  • spodek maximum = 42,7°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 45,1°C
  • napájecí adaptér = 54,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Po delší době výpočetně nenáročných činností je povrch notebooku maximálně vlažný, a to v místě pravé opěrky ruky (před numerickým blokem) a na stejném místě zespodu. Nejde však o nic obtěžujícího. V zátěži se teplo soustřeďuje pouze na spodku v okolí výdechu chlazení.


Baterie

V zadní části základny je vložena uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 47,5 Wh. Tato baterie stačila v našem standardním redakčním testu* ke 4 hodinám a 51 minutám provozu na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem se výdrž pohybuje okolo čtyř hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 83 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % přibližně za hodinu. Nabíjení se mírně zpomalí, pokud je zatěžován procesor i grafický čip současně.

BIOS a zabezpečení

V nastavení firmware InsydeH2O můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • vypnutí podpory USB 3.0 (porty se chovají jako USB 2.0)

Pokročilé

  • nastavení rychlosti spouštění (normální, zrychlené)
  • vypnutí podpory Execute-Disable Bit
  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • zapnutí Intel Anti-Theft
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • vypnutí emulace USB zařízení v DOSu
  • zablokování přístupu k integrovaným zařízením (LAN, webkamera)
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (speciální funkce, F1-F12)

Operační systém lze zavádět jak v režimu UEFI (včetně Secure Boot), tak v režimu kompatibility s BIOSem. Firmware lze zabezpečit heslem pro start notebooku i jeho nastavení a přítomna je také podpora pro hesla pevných disků.

Příslušenství

K notebooku je v krabici přibalen pouze napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 (64bit) má obnovu do továrního nastavení přímo na pevném disku, odkud ji lze kdykoli spustit.

V systému od výrobce dostanete řadu programů a shareware her, o jejichž užitečnosti by se dalo pochybovat. Odstranění zbytečností zabere zkušenému uživateli 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v rámci nabídky v ČR tou nižší a stojí 13 215,- Kč bez DPH (15 990,- Kč s DPH. Vyšší konfigurace se liší pouze ve výkonnějším procesoru (Core i5-4200M 2,5-3,1 GHz) a stojí o 1500,- Kč více.

Notebook je vybaven mezinárodní dvouletou zárukou s opravou v autorizovaných servisech.

Závěr

Toshiba Satellite C75 je klasický 17,3“ notebook určený do domácností. Jde o stroj, u kterého se předpokládá, že bude většinu času provozován na stole a jen občas převážen. Horší mobilita vlivem větších rozměrů je kompenzována velkým displejem. Z výše zmíněného vyplývá, že je tento počítač určen obyčejným lidem, kteří chtějí něco pro přístup k Internetu, přehrávání filmů a komunikaci s přáteli. Toshiba se od početné konkurence snaží odlišit zejména méně tradičním bílým provedením počítače.

V rámci třídy lze za nedostatky považovat zejména 100Mb/s síťový adaptér (místo obvyklejšího 1 Gb/s) a pro multimediální nasazení zamrzí reproduktory nevalné kvality a velmi slabý dedikovaný čip, který nenabídne o moc víc než grafiky uvnitř procesorů. Volba Satellite C75 je tedy spíše otázkou vizuálních preferencí a osobního vkusu, než že by šlo o neodolatelnou nabídku z pohledu cena-výkon.

Klady a zápory

+ netradiční bílé provedení
+ tichý provoz při kancelářské práci
+ dobré mechanické zpracování

- pouze 100Mb/s Ethernet
- podprůměrný zvuk z integrovaných repráčků
- tuhá a hlučná tlačítka touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite C75-A-144
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4000M (2.40, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096 + 0)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MQ01ABD075, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SU-208FB)
  • LCD: 17,3" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce 710M (1GB, 64bit DDR3) + Intel HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Qualcomm Atheros AR8162/8166/8168)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 4h 51min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 413 x 268 x 33-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,79
Recenze

Diskuse