RECENZE: Toshiba Satellite Pro C50 - levný pracovní základ s dobrým výkonem a matným provedením

6. 5. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

15,6“ modely Satellite C50/C55 patří k nejlevnějším v nabídce Toshiby. Nově jsou na trhu dostupné také upravené varianty Satellite Pro C50, které se vyznačují matným černým provedením a předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional (s médii pro Windows 8.1 Pro). Testovaná konfigurace byla vybavena procesorem Core i5 s TDP 35 W a integrovanou grafikou.

Toshiba Satellite Pro C50 - levný pracovní základ s dobrým výkonem a matným provedením

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Toshiba Satellite Pro C50 je typickým zástupcem notebooků určených pro malé firmy a drobné živnostníky. Konstrukčně vychází ze spotřebních domácích notebooků, ale liší se v několika prvcích, které pracující uživatelé často vyžadují.

V nabídce Céčkových modelů Satellite může být pro běžného uživatele trochu zmatek. Jsou zde totiž modely C50 a C55, které vypadají téměř na chlup stejně a ačkoli je C50 novější, oba modely lze najít postavené na platformě Ivy Bridge i novější Haswell. Odvozené modely Satellite Pro jsou postaveny pouze na modelu C50 a opět si je můžete koupit s jednou ze dvou procesorových platforem.

Oproti dříve testovanému modelu Satellite C55 je tento v černém provedení s matnou povrchovou úpravou a vroubkováním opěrek rukou i vnější strany víka. Notebook díky tomu vypadá mnohem více pracovně. Vzhled odpovídá zacílení a ceně – plastové provedení dává tušit, že nejde o drahý přístroj.

Mechanické zpracování lze zařadit k průměru levných notebooků v ceně 10-15 tisíc. Při zvednutí otevřeného počítače za roh dochází pouze k mírnému kroucení. Základna se prohýbá až při silnějším zatlačení na prostředek. Klávesnice je však dobře ukotvená a podložená, takže při psaní drží pevně (snad jen u šipek je znát určité prohýbání).

Víko lze vyklopit do úhlu 135°. Při otevírání jednou rukou dochází ke zvedání základny spolu s víkem – zejména v případě, že otevíráte rychleji.


Konektorová výbava se liší od variant s nejslabšími procesory větším množstvím USB 3.0 na pravém boku. Jsou zde dále ještě dva zvukové konektory, LAN a obrazové výstupy (HDMI a VGA). Vlevo je výbava doplněna optickou mechanikou, zdířkou napájení a třetím USB (jen 2.0). Čtečka paměťových karet SD XC je schována ve zkosené čelní hraně.

Rozměry odpovídají klasickým 15,6“ s plnohodnotnými procesory. V zavřeném stavu je to 380 x 242 x 32-33 mm. Hmotnost je na samé spodní hranici podobných strojů, a to konkrétně 2,26 kg. Není to tedy nic hrozného ani pro častější nošení.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a díky úsporné dvoužilové přívodní šňůře přidá v brašně jen 337 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako u jiných modelů Satellite s úhlopříčkou 15,6“, a vzhledem k tomu, že jde o levný model, není vybavena podsvícením kláves. Pro Toshibu standardní rozložení má mezerou oddělený kurzorový blok i numerickou část a mezery pro lepší hmatovou orientaci jsou také v horní řadě funkčních kláves.

Právě funkční klávesy jsou ve výchozím stavu nastavené pro multimediální funkce (změna jasu, hlasitosti, ovládání přehrávače) a původní F1-F12 je dostupné při držení Fn (takže třeba zkratku Alt+F4 děláte pomocí Fn+Alt+F4). Pokud vám to tak nevyhovuje, můžete primární funkci prohodit v BIOSu nebo v aplikaci Nastavení systému (vyžaduje restart).

Mechanicky je klávesnice velmi dobrá a mezi levnými notebooky jde o jednu z mála, která není typu chiclet. Hlučnost při psaní je průměrná a stisk je velmi přesný. Na této klávesnici lze psát rychle, pohodlně a bez překlepů.

Kromě indikačních diod přímo na klávesách Num a Caps Lock jsou jedinými dalšími svítícími prvky podsvícený hlavní vypínač (tlumená bílá po obvodu) a dvě diody na přední hraně. Z nich vyčtete, zda je notebook zapnutý (uspaný), stav bezdrátových funkcí a nabíjení (nabití) baterie.


Touchpad má jemný vzorek a dvě samostatná tlačítka. Elektronika je od Synaptics a nemám k ní žádnou výhradu – reaguje rychle a bez zpoždění (a podporuje všechna vícedotyková gesta). Samostatná tlačítka mají měkký a přesný stisk. Pokud je mačkáte po stranách, nevydávají při stisku žádný zvuk. Celkově jde o velmi dobrý touchpad.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM86 a v patici je osazen dvoujádrový procesor střední třídy – Intel Core i5-4200M. Jde o plnohodnotnou variantu s mezním tepelným výkonem 37 W, která nabízí výchozí takt 2,5 GHz a režim Turbo Boost do 3,1 GHz. Díky tomu překonává všechny úsporná dvoujádra dražších tenkých notebooků.


Na desce jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600. V testované konfiguraci byl pouze jeden osazen a dodával počítači 4 GB operační paměti. Maximem je 16 GB složených ze dvou 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 466
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 031

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 134 533
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 56 778

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5789 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 868 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,22

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 3,24 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,36 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,38

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6576 MB/s

Výkon procesoru je přibližně o třetinu vyšší proti úspornému Core i5-4200U a asi o 10 % výkonnější proti úspornému Core i7-4500U, takže výkonu je dost pro všechny běžné činnosti. Na rozdíl od mnohých tenkých notebooků, které v redakci testujeme, Satellite Pro C50 nemá problém udržet plný výkon i při dlouhodobé maximální zátěži.

Uvnitř počítače je klasická 2,5“ šachta, ve které je 500GB disk, jehož plotna se otáčí rychlostí 7200 rpm. Tento disk patří mezi hlučnější, ale vyvažuje to (na poměry plotnových modelů) velmi dobrými přenosovými rychlostmi.

Kromě pevného disku je zde také optická mechanika typu DVD Super Multi (výška 12,7 mm).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 222 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 109,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,18 ms

V podání čipů od Ahterosu je řešen jak gigabitový Ethernet pro kabelové připojení, tak bezdrátový modul s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Zvolený 15,6“ displej má matnou povrchovou úpravu a rozlišení HD (1366x768). Kvalitou zobrazení jde o samé dno nabídky displejů, tedy o ten typ displeje, který můžete najít i ve výprodejových noteboocích za šest tisíc korun. Barvy jsou tak zašedlé, že jsem zprvu přemýšlel, zda nejde o nějakou šetřící technologii snižující kontrast. Bohužel nejde. Místo černé se zobrazuje spíše tmavě šedá, barvám chybí sytost a zejména vertikální pozorovací úhel je omezen na minimum. Berte tak tento displej vhodný maximálně na kancelářskou práci.

U notebooků do patnácti tisíc jsou bohužel v posledních dvou letech podobné displeje běžné a je zde jen pár výjimek (které však nabízí rovnou Full HD IPS). Celkové snížení kvality displejů levných notebooků je následkem přeorientování většiny linek s alespoň trochu dobrými TN panely na novější technologie.

Obrazové kvalitě můžete výrazně přidat, pokud v nastavení integrované grafiky změníte hodnotu gamma křivky na 0,8. Tím zvýšíte kontrast světlejších barev a obraz je pak pro oko příjemnější.

Maximální jas odpovídá průměru základních HD displejů a postačuje pro práci v prosluněné kanceláři. Rozpětí jasu by mohlo být lepší – minimální jas je totiž stále poměrně silný pro pohodlnou práci v úplně tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit LVDS)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WH4-TLP1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické operace jsou čistě v režii integrovaného grafického jádra Intel HD 4600 se sdílenou pamětí. Toto jádro podporuje DirectX 11, OpenCL a zvládne akcelerovat 4K video.

Externí monitory lze připojit rovnou dva díky přítomnosti výstupů VGA a HDMI 1.4a. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je deaktivován interní displej (vždy mohou být aktivní maximálně dvě obrazovky).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P841 (Graphics: 743, Physics: 3577)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39 973 (Graphics: 42 573, Physics: 32 935)
  • Cloud Gate (DX10): 4369 (Graphics: 4996, Physics: 3037)
  • Fire Strike (DX11): 524 (Graphics: 564, Physics: 4254)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6070 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,31 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,7 fps

Výkon řešení odpovídá faktu, že je zapojen pouze jeden paměťový modul. Plný výkon jádra lze dostat až přidáním druhého modulu pro zapojení typu dual-channel. Takto výkon stačí k hraní středně a méně náročných, případně starších titulů (2009 a méně). Počítejte se sníženými detaily a nejspíše i nižším rozlišením.

Multimédia

V případě reproduktorů není mezi řadami C50 a C55 žádný rozdíl. Jsou pod perforovaným plastem za klávesnicí a jejich podání zvuku je značně podprůměrné, neboť úplně chybí hloubky a nižší středy. Maximální hlasitostí však z průměru nijak nevybočují.

Při přehrávání pomáhá repráčkům softwarové rozšíření DTS, nicméně rozdíl při zapnutí a vypnutí je minimální.


Nad displejem najdete klasiku v podobě základní webkamery s modrou indikační LED a duálním mikrofonem.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má výdech na pravém boku a ventilátor se spíná při teplotě procesoru nad 50°C. Teplotní práh pro jeho vypnutí je však tak nízko, že už zůstane v nejnižších otáčkách až do uspání/vypnutí (ani při teplotě 36°C se ventilátor nevypnul). Nejnižší otáčky jsou produkovanou hlučností mírně nad úrovní 7200rpm disku a v běžném ruchu si ničeho nevšimnete. V tiché místnosti je notebook slyšet i ze dvou metrů, ale zvuk nemá rušivý charakter.

Logiku chlazení můžete částečně ovlivnit – stačí vejít do pokročilých voleb nastavení napájecího profilu. Mezi položkami najdete jednu označenou Toshiba a v ní lze změnit metodu chlazení z maximální výkon na optimalizace z hlediska baterie. Změnou nastavení dojde k omezení četnosti spouštění ventilátoru na minimum. Teploty se pak při kancelářské práci zvednou pouze mírně (v průměru do 45°C na procesoru).

Při dlouhodobé intenzivní zátěži dochází ke zvýšení otáček. Notebook je pak slyšet i v běžném ruchu místnosti s více lidmi. V porovnání s konkurencí, však není hlučnější než podobně vybavený průměr.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 31,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,2°C
  • napájecí adaptér = 34,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,5°C
  • klávesnice vpravo = 33,5°C
  • spodek maximum = 39,1°C (vpravo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 43,2°C
  • napájecí adaptér = 51,2°C

teplota okolí při měření: 23,4°C

Při kancelářské práci je notebook na povrchu prakticky bez známek jakéhokoli zahřátí. Až při dlouhodobé zátěži je teplejší místo jen výdechu chlazení. Spodek je spíše vlažný a klávesnice i opěrky se ani v tomto případě nezahřejí.


Baterie

Baterie je vložena do zadní části základny a nabízí 48 Wh energie. V našem standardním redakčním testu* to postačovalo k 7 hodinám a 17 minutám provozu, což je v podstatě maximum, kterého lze dosáhnout. V případě on-line kancelářské práce s maximálním jasem a Wi-Fi počítejte s výdrží čtyři a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 64 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % přibližně za jeden a půl hodiny.

BIOS a zabezpečení

V nastavení Toshiba firmwaru můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě (odděleně i pro napájení baterie)
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • vypnutí Intel Turbo Boost
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • vypnutí podpory USB 3.0

Pokročilé

  • vyvolání zrychleného bootu
  • vypnutí podpory Execute-Disable Bit
  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím (a nastavení hlasitosti pípání)
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • vypnutí emulace USB zařízení v DOSu
  • nastavení emulace USB zařízení (HDD, FDD)
  • zablokování přístupu k jednotlivým integrovaným zařízením (LAN, touchpad, webkamera)
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)
  • režim kompatibility SATA řadiče (AHCI, IDE)

Operační systém lze zavádět jak v režimu UEFI (včetně Secure Boot), tak v režimu kompatibility s BIOSem. Většinu nastavení firmware lze provést přímo z operačního systému pomocí předinstalovaného programu Nastavení systému.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, 65W napájecí adaptér, dvoužilová přívodní šňůra s vidlicovou koncovkou, základní tištěná dokumentace a sada DVD pro instalaci Windows 8.1 Pro. Na disku je předinstalovaný systém Windows 7 Professional (64bit) a ve skryté části je uložena obnova do továrního nastavení.

Součástí instalace je větší množství podpůrných programů od Toshiby a nějaký ten bloatware (například zkušební verze antiviru).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je nejvyšší z modelů Pro a stojí 14 041,- Kč bez DPH (16 990,- Kč). Jednotlivé konfigurace se liší použitým procesorem (Core i3, i5) a procesorovou platformou (Ivy Bridge, Haswell).

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaných servisech.

Závěr

Toshiba Satellite Pro C50 je povedený levný pracovní notebook s úhlopříčkou 15,6“. Je vhodný právě pro ty, kteří hledají spíše klasický notebook s prostornou a dobře zpracovanou klávesnicí, přesným touchpadem, který nepřišel o samostatná tlačítka a s tichým provozem. To jsou totiž přednosti, které C50 má.

Slabinou stroje jsou jednoznačně horší reproduktory a zašedlý nekontrastní displej, což je ovšem v této ceně (poslední dobou) poměrně častá výtka. V záplavě tenkých úsporných modelů však potěší plnohodnotný procesor, který překonává i úsporná Core i7 a dává dostatek výkonu pro občasné výpočetně náročnější aplikace.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ pohodlná klávesnice a touchpad s vlastními tlačítky

- nekontrastní zašedlý displej
- nízká kvalita integrovaných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite Pro C50-A-1KV
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200M (2.50/3.10 GHz, 3 MB L3, 35W TDP)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS725050A7, 7200rpm, 32MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SU-208FB )
  • LCD: 15,6" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD 4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm Atheros AR8171/8175)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ) + Windows 8 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 7h 17min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 380 x 242 x 32-33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,26
Recenze

Diskuse