RECENZE: Toshiba Satellite Pro R50-B - nová pracovní nižší třída u Toshiby s extrémní výdrží a rychlou WiFi-AC

30. 10. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba s poslední generací provedla velké ztenčování všech modelů. Při té příležitosti nějaké řady šly do pozadí, nějaké se znovuobjevily a u jiných se změnilo jejich zacílení. V určitém smyslu „novinkou“ je Satellite Pro R50-B, což je 15,6“ notebook s úspornými procesory Core umístěný právě na pomezí pracovních a domácích notebooků.

Toshiba Satellite Pro R50-B - nová pracovní nižší třída u Toshiby s extrémní výdrží a rychlou WiFi-AC

Základní popis

Modely Satellite Pro jsou obvykle upravenou variantou domácích modelů Satellite, případně ochuzenou variantou korporátních modelů Tecra. Zaměřeny jsou především na malé firmy a živnostníky, kteří chtějí pracovně vyhlížející notebook, ale nestojí a pokročilé funkce používané ve větších firmách. V rámci letošní generace B se zatím objevil jen jeden takový model (vedle stále prodávaných A50-A a C50-A), a to R50-B.

Vzhled modelu R50-B je spíše konzervativní. V generaci B došlo ke ztenčování napříč notebooky od Toshiby a na „erku“ se to také podepsalo. Profil základny působí tlustý tak akorát, aby nebyl problém se všemi konektory a optickou mechanikou. Praktické matné povrchy hrubším vzorkem dokážou skrýt spoustu otisků a nečistot a celkově černé provedení dává najevo, že půjde o pracovní notebook.

Notebook je sice na povrchu plastový, nicméně uvnitř má potřebné výztuhy, takže základna netrpí kroucením při zvednutí otevřeného stroje za roh. Víko má pouze malou poddajnost a velmi dobře snáší tlak z vnější strany. Ve výsledku tedy jde o počítač, u kterého by neměl být problém s častým nošením.

Jednou rukou se počítač bohužel otevřít nedá. Brání tomu silné klouby a s víkem se okamžitě začne zvedat i základna. Maximální úhel otevření je omezen na 135°.


Notebook má plnou konektorovou výbavu. Na levém boku je kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 2.0, optická mechanika a konektor LAN pro připojení do počítačové sítě. Na pravém boku výbava pokračuje dvojicí USB 3.0, obrazovými výstupy (HDMI a VGA) a zdířkou napájení. Vše je završeno čtečkou paměťových karet SD XC na zkosené čelní hraně.

Výhrady bych měl k rozmístění konektorů, kdy ty nejdůležitější (USB 3.0 a výstupy grafiky) jsou tam, kde do nich připojené kabely budou nejvíc překážet při manipulaci s myší.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 378 x 257 x 24 mm. Váží v operativním stavu 2,16 kg a malý 45W napájecí adaptér s dvoužilovým přívodním kabelem přidává na hmotnosti jen 268 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Toshiba postupně u všech svých notebooků pozměňuje rozložení – zatímco v minulých generacích byly klávesy v horní řadě vždy rozdělené do bloků po čtyřech jako na stolních klávesnicích, nyní jsou klávesy zmenšené, rovnoměrně rozsázené a s většími mezerami okolo. Netuším, co k tomuto kroku vedlo, nicméně předchozí rozložení bylo pro pokročilé uživatele vhodnější kvůli lepší hmatové orientaci. Zbytek klávesnice je standardní: klávesy pro pohyb v dokumentech vpravo nad numerickým blokem, šipky oddělené malými mezerami a méně používané funkce dostupné alespoň přes Fn.

Mechanika kláves patří zdvihem k průměru. Odezva je dobře čitelná a na klávesnici se píše poměrně dobře. Klávesy při psaní jen tiše cvakají a hlučností jde o jednu z lepších klávesnic.

Toshiba v této třídě nenabízí podsvícení kláves, a to ani ve vyšší konfiguraci.

Z počítače byly eliminovány některé indikační diody. Kromě těch přímo na klávesnici pro indikaci zámků Num a Caps Lock jsou zde pouze tři diody na přední hraně uprostřed. Z nich poznáte zapnutí (uspání) notebooku, nabíjení (nabití) baterie a stav bezdrátových funkcí. Indikace aktivity pevného disku chybí.


Pod klávesnicí je mírně zapuštěná plocha touchpadu s elektronikou Alps. Plocha je kromě zapuštění od okolí odlišná také hladším povrchem a pod ní jsou dvě standardní tlačítka – ta jsou poněkud tužší a při stisku klapají. Elektronika podporuje všechna běžná gesta a reaguje bez otravného zpoždění. Ve výsledku jde o mírně nadprůměrný touchpad.

Mezi touchpadem a mezerníkem je větší mezera, která nasvědčuje, že v určité obměně existuje tato šasi také v provedení s trackpointem a v tomto prostoru jsou pak jeho tlačítka.

Hlavní HW parametry

Pro český trh jsou dostupné dvě konfigurace, které se liší procesorem (i3 a i5). Ten je připájen k základní desce a v testované konfiguraci jde o dvoujádrové úsporné Core i3-4005U s výchozím taktem 1,7 GHz. Mezní tepelný výkon (TDP) je 15 W.


Na základní desce jsou dva sloty pro paměťové moduly (DDR3L-1600). V testované konfiguraci je osazen jeden 4GB modulem. Maximální kapacity 16 GB lze dosáhnout vložením dvojice 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34519
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9350

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 76079
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32206

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3300 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7347 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,23

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,69 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,84 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,66

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 60422 MB/s

Výkonem tento procesor spadá do nižší třídy a srovnatelný je s procesory AMD A8. Výkon je přibližně o polovinu nižší proti procesorům Pentium N s jádrem BayTrail. Naopak úsporné Core i5 nabídne dvojnásobek výkonu při zátěži jednoho jádra (díky přítomnosti funkce TurboBoost) a o 40 % více výkonu při zátěži všech jader. Výkon počítače plně postačuje pro běžnou kancelářskou práci a základní multimédia.

Při dlouhodobé zátěži procesor střídavě mění takt mezi výchozím (1,7 GHz) a minimálním (0,8 GHz), nicméně v průměru to vytváří snížení výkonu přibližně jen o 20 %. Notebook se takto chová, aby teplota procesoru nepřesahovala 70°C.

Osazený 2,5“ pevný disk od Toshiby má výšku 7 mm a jeho jediná plotna se otáčí rychlostí 7200 rpm. Disk má kapacitu 500 GB a výkonově spadá mírně nad průměr plotnových modelů.

Podavač optické mechaniky DVD SuperMulti se vysouvá z levého boku. Pokud by vás napadlo pomocí neoriginálních komponent nahradit optickou mechaniku druhým pevným diskem, prozradím, že jde o typ s výškou 9,5 mm a drží ji v notebooku jeden šroubek.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 345 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 103 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,2 ms

Kabelové připojení má na starosti gigabitový řadič od Realteku. Pro bezdrátové funkce je v desce vložena karta od Intelu, která podporuje 2,4/5GHz Wifi-N, Bluetooth 4.0 a také nejmodernější standard Wifi-AC (o té si můžete přečíst v našem článku Wi-Fi /ac – 5GHz bezdrátová síť s gigabitovými rychlostmi).

Displej a grafika

Matný 15,6“ displej od Samsungu (156AT30-601) má základní rozlišení HD (1366x768) a panel typu TN. Je to klasický panel základní kvality s výrazně omezeným vertikální pozorovacím úhlem a lehce zašedlými barvami. Tedy nelze čekat nic extra. Přesto mě displej v R50-B příjemně překvapil tím, že netrpí výrazným nádechem bílé do jiné barvy, neslévají se mu světlé odstíny a zachovává použitelný kontrast při nízkých hodnotách jasu. Není to tedy panel na práci s grafikou, ale při kancelářské práci se mi do něj přiměřeně dobře koukalo (což se mi u HD TN panelů běžně nestává).

Maximální jas spadá pouze do průměru základní HD displejů. Venku jej lze použít díky matné úpravě, ale obraz je za plného poledního slunce poměrně tmavý. Rozsah nastavení jasu je menší, než bývá u jiných notebooků, a minimální jas je stále o kousek silnější, než by bylo optimální pro práci v úplné tmě.


Při vykreslování se spoléhá výhradně na integrované jádro v procesoru – Intel HD4400. Jádro si automaticky zabírá potřebný prostor v operační paměti a podporuje jak DirectX 11, tak akceleraci videa ve vysokém rozlišení (až 4K).

Externí monitory lze připojit dva, a to díky přítomnosti analogového výstupu VGA a digitálního výstupu HDMI. Oba lze použít současně v režimu rozšířené plochy v případě, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P765 (Graphics: 693, Physics: 2459)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 31433 (Graphics: 37242, Physics: 20333)
  • Cloud Gate (DX10): 3376 (Graphics: 4612, Physics: 1743)
  • Fire Strike (DX11): 472 (Graphics: 524, Physics: 2426)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4913 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,64 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,3 fps

Výkon grafického jádra odpovídá osazení pouze jednoho paměťového modulu a vložením druhého se zvedne o 30-50 %. Postačuje tedy k hraní méně náročných a starších 3D her. Nejnáročnější aktuální AAA tituly zde pochopitelně nemá cenu zkoušet.

Multimedia

Reproduktory jsou umístěny pod perforovaným plastem za klávesnicí. Maximální hlasitostí spadají někam do průměru, nicméně zvuková kvalita (navzdory snaze softwarového rozšíření DTS) pokulhává. Nižší frekvence úplně chybí a celému projevu dominují vyšší středy. Zvuk je takový plechový a nepříliš přesvědčivý. Na filmy a hudbu to bez sluchátek (případně externích reproduktorů) nebude ono.

Ve víku se nachází základní webkamera s indikační diodou. Kousek vedle je také zdířka integrovaného mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má jeden ventilátor s výdechem na pravém boku. Při kancelářské práci se ventilátor točí prakticky neustále v nízkých, avšak v tiché místnosti slyšitelných otáčkách. Chování ventilátoru lze změnit v pokročilých volbách napájecích profilů v operačním systému. Při volbě úsporného režimu chlazení se občas ventilátor zastaví a delší dobu zůstane vypnutý, ale kupodivu se tak neděje vždy. Nejvíc je při kancelářské práci stejně slyšet šum ploten 7200rpm pevného disku.


V zátěži se ventilátor rozjíždí a umí mírně zvednout otáčky, ale v porovnání s konkurencí jde o jeden z tišších notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 26,8°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 34,6°C (u pravého kraje)
  • výdech chlazení = 30,2°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • klávesnice vlevo = 27,4°C
  • klávesnice vpravo = 36,4°C
  • spodek maximum = 43,5°C (vpravo vzadu)
  • výdech chlazení = 56,5°C
  • napájecí adaptér = 43,0°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžné zátěži si počítač drží na povrchu nízké teploty. Až delší zátěž způsobí zahřátí, které je však patrné jen okolo výdechu chlazení vpravo vzadu.


Baterie

V zadní části základny je vložena 44Wh Li-Ion baterie. V našem standardním redakčním testu* stačila na 9 hodin a 55 minut provozu na jedno nabití, což je výborný výsledek. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wifi je výdrž stále přes osm hodin.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny.

BIOS

V nastavení firmware Toshiba můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě (odděleně pro baterii)
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • povolit zapnutí po připojení napájecího adaptéru
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • vypnutí funkce Intel Display Power Management
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • nastavení základních napájecích profilů pro systémy bez podpory ACPI

Pokročilé

  • vypnutí podpory Execute-Disable Bit
  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím (+ nastavení hlasitosti)
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • vypnutí emulace USB zařízení v DOSu
  • zablokování přístupu k integrovaným zařízením (LAN, webkamera, čtečka SD, Bluetooth, Wifi)
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (speciální funkce, F1-F12)

Operační systém lze zavádět jak v režimu UEFI (včetně Secure Boot), tak v režimu kompatibility s BIOSem. Firmware lze zabezpečit heslem pro start notebooku i jeho nastavení a přítomna je také podpora pro hesla pevných disků.

Příslušenství

K notebooku je přibalen 45W napájecí adaptér, dvoužilový přívodní kabel, několik tenkých příruček a disky pro instalaci systému Windows 8.1 Pro. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional (64bit) v rámci downgrade licence spolu s obnovou do továrního nastavení. Instalace systému je relativně čistá, stačí smazat zkušební verzi antiviru. Ti náročnější nejspíš ještě odstraní některé méně důležité utility od Toshiby (TEMPRO, PC Health Monitor).

Ceny a záruka

Testovaná nižší konfigurace stojí 12 058,- Kč bez DPH (14 590,- Kč s DPH). Vyšší konfigurace se liší pouze výkonnějším procesorem Core i5-4210U (1,7 GHz – 2,7 GHz TurboBoost).

Obě konfigurace mají základní dvouletou zárukou s opravou v servisu, první rok navíc Záruka spolehlivosti Toshiba Reliability Guarantee.

Závěr

15,6“ notebook Satellite Pro R50-B je v podání Toshiby základem pracovní třídy. Jde o mezistupeň mezi domácími modely Satellite a čistě podnikovými modely Tecra. Pro lepší pracovní nasazení nabízí matné provedení, lepší Wifi adaptér, odolnější zpracování a dlouhou výdrž na baterie. Oproti korporátním modelům vyšší třídy však nemá ani dokování, ani speciální možnosti zabezpečení. Vynahrazuje to ovšem nižší cenou. Nedostatky tak vnímám pouze v omezení výkonu při delší maximální zátěži (přestože teploty jsou dobré) a nabídku konfigurací pouze s HD rozlišením displeje (1366x768).

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ Wifi-AC

- pouze HD rozlišení

- omezený výkon při dlouhodobé zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite Pro R50-B-11C
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4005U (1.70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ACF050, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8E2)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit) + Windows 8.1 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 9h 55min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 378 x 257 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 2,16
Recenze

Diskuse