RECENZE: WD Scorpio Blue UltraSlim (WD5000MPCK) - 500GB disk s tloušťkou 5 mm

6. 2. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Plotnové disky stále neřekly své poslední slovo navzdory neustálému ztenčování notebooků. WD začal nabízet ještě tenčí 2,5“ modely. Nejtenčí z nich má 5 mm a na jeho jedinou plotnu se vejde 500 GB dat.

WD Scorpio Blue UltraSlim (WD5000MPCK) - 500GB disk s tloušťkou 5 mm

Když 2,5“ disky přišly kolem roku 1990, měly výšku nějakých 25 mm. Zatímco rozměr 2,5“ se ukázal jako ideální z pohledu průměru magnetických ploten, na zmenšování výšky byl po celou dobu kladen velký tlak. Výsledkem je, že dnes se v noteboocích používají 7 a 9,5mm disky. Vyšší jsou v klasických modelech a nižší jsou typické pro tenké Ultrabooky s úspornými procesory.

Nově se objevují také 5mm disky, které mají dle výrobců určení do těch nejtenčích notebooků a údajně je lze použít i v různých dotykových zařízeních podobných tabletům. Příchod 5mm modelu UltraSlim byl očekávaným krokem po tom, co se loni WD podařilo vtěsnat do 7mm disku WD Slim dvě plotny (dříve typické jen pro výšku 9 mm) úpravou konstrukce a zmenšením části s elektronikou.

WD UltraSlim se liší odebráním jedné z ploten a novým datovým konektorem. Zatímco model Slim měl kapacitu až 1 TB, pro UltraSlim je současná kapacita omezena poloviční hranicí – 500 GB.

Výrobce pro tento disk uvádí spotřebu až 1,5 W, resp. 0,55 W při nečinnosti. Udávaná hmotnost 74 gramů podle redakční váhy odpovídá (o dvacet gramů méně než má WD Slim). Další parametry jsou více méně standardní – plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a vyrovnávací paměť má velikost 16 MB.

Obsah balení a instalace

Disk je primárně určen pro OEM partnery, takže nelze čekat více než zatavení v ochranném sáčku. Speciální tenký konektor pro SATA (6 Gb/s) znemožňuje připojení v běžných noteboocích, takže byla k disku přibalena malá kabelová redukce na klasické SATA.

S trochou snahy lze do některých notebooků vecpat disk i s redukcí, ale zejména u tenčích modelů to nejde. Zde se předpokládá, že bude disk osazován pouze do modelů, kde výrobce má základní desku vybavenu potřebným užším konektorem, nebo je mezi deskou a diskem zapojen speciální kabel.

Datový konektor sice je mechanicky odlišný, nicméně v počítači se disk chová naprosto standardně a nevyžaduje speciální zacházení.

Testy a výkon

Primárním cílem modelu UltraSlim bylo dostat co největší kapacitu do co nejtenčího disku a výkon nebyl prioritou. Podávané výkony odpovídají průměru jednoplotnových disků s rychlostí otáčení 5400 rpm. Tlustší modely disku jsou jen mírně rychlejší. Vyšší výkon podávají až disky se 7200 rpm.




Závěr

WD UltraSlim je ukázkou špičkové miniaturizace na poli pevných disků. Má standardní velikost 2,5“ a redukovanou výšku na pouhých 5 mm. Může nabídnout srovnatelné výkony s jinými jednoplotnovými disky a stejnou kapacitu při nižší hmotnosti.

Lze očekávat, že 5mm disky budou stále častější v moderních tenkých noteboocích. Bude zajímavé sledovat, zda se podaří s 2,5“ disky dostat na ještě menší rozměry - řekl bych, že 5 mm už je na hranici únosnosti pro mechanické prvky (motory, plotny, čtecí hlavy).

Recenze . Příslušenství

Diskuse