RECENZE: Acer Aspire E15 (E5-522G) – univerzál s AMD pro nenáročné

16. 6. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

15,6“ Aspire E15 patří k modelům okupujícím nejnižší cenové příčky. Otestovali jsme jednu z konfigurací vybavených úsporným čtyřjádrovým procesorem od AMD, dedikovaným grafickým čipem a velkým pevným diskem.

Acer Aspire E15 (E5-522G) – univerzál s AMD pro nenáročné

Základní popis

Modely Aspire E15 jsou přímo zaměřené na nejnižší cenové segmenty a nabízí běžným uživatelům klasické notebooky s plnou výbavou a standardní velikostí 15,6“. Konfigurací existuje nepřeberné množství s procesory jak od Intelu, tak od AMD, a jde o jeden z nejprodávanějších aktuálních modelů z nabídky Aceru.

Počítač je v zavřeném stavu celý černý. Pouze po okraji je tenký bílý pruh. Po otevření se naskytne pohled na bílé okolí klávesnice včetně opěrek rukou a touchpadu. Touto méně běžnou kombinací se snaží Acer oslovit zákazníky, kteří nechtějí klasický černý notebook (základní barevné provedení i u tohoto modelu). Na výběr je červené-černé provedení. Na někoho mohou bílé části působit lacině, pro některé v mém okolí šlo naopak o velkou přednost. V podstatě všichni se ovšem shodují v pozitivním hodnocení netradičního vzorku na vnější straně víka – vypadá jako vzorek nějaké hrubé tkaniny a je příjemný na dotyk. Kromě toho na něm nebude vidět každý otisk.

Mechanické zpracování odpovídá základní třídě notebooků. Plastová konstrukce sice není extrémně měkká, ale pokud zatlačíte na prostředek základny, dojde k jejímu prohnutí. Zvednutí otevřeného notebooku za roh základny překvapivě vede pouze k minimálnímu kroucení. Výhradu tak nakonec mám pouze k víku, které při zatlačení na zadní stranu blíže k levému okraji způsobuje vlnění barev na několika místech displeje. Při silném zmáčknutí by se právě na těchto místech časem mohly objevit světlejší plochy. Doporučuji tedy notebook nosit v kvalitním batohu (brašně) a mít jej vždy tak, aby ostatní předměty v zavazadle nemohly na víko tlačit.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 150-160°, což postačuje pro všechny běžné situace. Otevření jednou rukou je možné, ale pokud to uděláte rychleji, zvedne se s víkem i základna.


Notebook má plnou konektorovou výbavu. Ve zkosené čelní hraně je schovaná čtečka paměťových karet SD XC. Ostatní rozhraní jsou na bocích. Vlevo je dvojice rychlých USB (3.0), LAN a dva obrazové výstupy (HDMI a VGA). Na pravém boku už je pouze optická mechanika, třetí USB (jen 2.0) a zdířka napájení.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 380 x 258 x 26-30 mm a váží 2,22 kg. Patří v rámci levných 15,6“ notebooků s optickou mechanikou k lehčím a tenčím zástupcům třídy a danou hmotností se v dobrém batohu hned tak nepronese.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 335 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice se od jiných notebooků tohoto výrobce liší umístěním hlavního vypínače do pravého horního rohu klávesnice. To si vyžádalo odsunutí kláves pro pohyb v dokumentech o jeden sloupec doleva a spojení kláves Insert a Delete (Insert se vyvolává jako Fn+Delete). Tento posun může být pro někoho, kdo je na původní rozložení zvyklý, poněkud matoucí, ale časem se na něj dá zvyknout.

Klávesy vypadají mělké a jsou uprostřed mírně prohnuté. Stisk však není tak mělký, jak by se na první pohled zdálo, a mechanika je poměrně přesná. Bez většího přizpůsobování jsem dokázal psát rychle a bez překlepů. Mechanika kláves je navíc poměrně tichá. Celkově klávesnici hodnotím jako lepší průměr v rámci notebooků obecně.

Klávesnice tohoto modelu jsou bohužel ve všech konfiguracích bez možnosti podsvícení.

Celý počítač má pouze dvě indikační diody na přední straně a tyto diody podle situace svítí modře nebo červeně. Informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie.


Acer do svých notebooků dává precision touchpady, které se vyznačují extrémně rychlou odezvou na pohyb prstu, nicméně nenabízí mnoho nastavení (za zmínku z toho, co jde, stojí snad jen otočení směru posunu stránek pohybem dvou prstů). V dotykové ploše je přiměřeně tuhé tlačítko, které má však zbytečně cvakavý zvuk při stisku. Navzdory tomu jde o velmi dobrý touchpad hlavně pro ty, kteří pracují rychle a jakékoli zpoždění snímání je štve.

Hlavní HW parametry

Notebook je vybaven integrovanou platformou od AMD s čtyřjádrovým procesorem A6-7310. Jádra pracují v základním taktu 2,0 GHz s turbem až do 2,4 GHz. Výpočetní část je z technického hlediska mírně vylepšenou architekturou Puma, což znamená, že výpočetní jednotky pro práci s plovoucí řádovou čárkou jsou sdílené pro každou dvojici jader, a v některých úlohách (například rendering) je tedy procesor spíše podobný dvoujádrovým s podporou Hyper-Threadingu (paralelní zpracování dvou vláken jedním jádrem).


Pro operační paměť je v této konfiguraci určen jeden slot, který je z továrny rovnou osazen 4GB modulem DDR3L-1600. Výměnou modulu za 8GB variantu lze dosáhnout na podporované maximum.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 985
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 895

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 92 829
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 131 608

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2355 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7029 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,98

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,6 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,07 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,42

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4209 MB/s

Notebook umí udržet režim turbo na maximu (2,4 GHz) neomezeně dlouho, pokud jsou zatížena maximálně dvě jádra. Při zátěži tří jader dojde ke snížení na 2,2 GHz a plná zátěž všech jader sníží takt na výchozích 2,0 GHz. Výkon na jedno jádro je poměrně nízký, a procesor tak spíše spadá do kategorie, kde Intel nabízí procesory Pentium N35xx (čtyři jádra odvozená od procesoru Atom). Například proti čtyřjádrovému Pentiu N3540 s výchozím taktem 2,16 GHz a režimem Turbo do 2,66 GHz je o testované AMD rychlejší o 20 % v zátěži jednoho jádra a o 10 % v zátěži všech jader.

Ve srovnání se základním úsporným Core i3-4030U (1,9 GHz) zaostává ve výkonu jednoho jádra o 25 %, i když výkon všech jader vychází na stejno. Větší rozdíl vzniká v případě procesorů Core i5, kde režim Turbo Boost umožňuje navýšit výkon na jedno jádro na dvojnásobek, což se projeví hlavně při běžných činnostech, jako je načítání a zpracování webových stránek, případně odezva většiny programů.

Úložný prostor je tvořen pevným diskem od WD s kapacitou 1 TB a rychlostí ploten 5400 rpm. Mezi plotnovými disky spadá přenosovými rychlostmi do průměru. Dále je notebook vybaven optickou mechanikou DVD Super Multi. Pokud ji máte v plánu vyměnit za neoriginální adaptér na druhý pevný disk, jde o typ s výškou 9,5 mm.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 352,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 91,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,5 ms

Notebook je vybaven gigabitovým řadičem od Realteku pro kabelové připojení do sítě a bezdrátovou kartou Qalcomm Atheros QCA9377, která podporuje dvoupásmovou Wi-Fi včetně standardu /ac a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

15,6“ displej má matnou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). Používá matici TN a kvalitou jde o úplný základ aktuální nabídky, což se pozná podle slabého kontrastu, bledých barev a velmi omezeného vertikálního pozorovacího úhlu (bílá však má pouze mírný nádech do žluté). Doporučuji v ovládacím panelu zobrazení provést kalibraci barev a změnit hodnotu gamma někam na 80 %, což obrazu výrazně pomůže. Zázraky však stejně nečekejte.

Svítivostí patří použitý panel k průměru pro HD TN. Díky matné povrchové úpravě je omezeně použitelný na přímém slunci, ale v létě při poledním pražení slunce bude obraz hodně tmavý. Minimální jas je použitelný v úplné tmě a má stejnou hodnotu jako u jiných notebooků od Aceru.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N156BGE-E32. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


O základní vykreslování se stará integrované grafické jádro AMD Radeon R4 se 128 shadery na pouhých dvou výpočetních jednotkách (výkon na úrovni Intel HD 4400 s jednokanálovým zapojením paměti). Pro větší grafický výkon je v této konfiguraci přidán dedikovaný čip nižší třídy AMD Radeon R5 M335 s 384 shadery a 2 GB vlastní paměti (64bit DDR3).

Externí monitory lze připojit pomocí výstupů HDMI 1.4a a VGA na levém boku. Oba lze využít současně dohromady s interním displejem (tři výstupy) v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1830 (Graphics: 1853, Physics: 1959)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 38 907 (Graphics: 46 587, Physics: 24 672)
  • Cloud Gate (DX10): 3979 (Graphics: 5484, Physics: 2030)
  • Fire Strike (DX11): 893 (Graphics: 974, Physics: 2905)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3885 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 21,30 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 19,7 fps

V rámci dnešní nabídky dedikovaných grafických čipů je zvolený Radeon R5 opravdu základem, pod jehož výkonem se dnes již pohybují pouze sdílená řešení. Výkon je asi o 60 % vyšší než u Intel HD 4600 při dvoukanálovém zapojení paměti. Proti zde použitému integrovanému řešení je přibližně dvojnásobný.

Méně náročné a starší hry lze hrát bez problému v plném rozlišení displeje. U náročných bude nutné snížit detaily na minimum a ty nejnáročnější pravděpodobně nebudou hratelné. Konkurenční grafický čip nižší třídy NVIDIA GeForce 840M nabízí výkon o třetinu vyšší.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích a míří do země. Hlasitostí i zvukovým podáním jde o klasický průměr kancelářských notebooků – výšky jsou zastřené a hloubky utlumené, takže se žádný hi-fi zážitek nedostaví.

Integrovaná webkamera je vybavena indikační diodou vedle objektivu, která se rozsvítí, pokud je snímání aktivní.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení má výdech na levém boku a využívá jednoho ventilátoru. Při kancelářské práci je slyšet pouze disk. Ventilátor sice běží, ale v nejnižších otáčkách je slyšet až po přiblížení ucha k výdechu. Zátěž jednoho jádra zesílí ventilátor pouze mírně. Sice jej v úplném tichu budete tlumeně slyšet, ale jde o tichý počítač. Maximální zátěž procesoru a grafiky zvedne hlučnost na úroveň, kdy je notebook slyšet i v místnosti s běžným ruchem více lidí. Projev ventilátoru však zůstává bez rušivých zvuků (pískání, klapání).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • klávesnice vlevo = 29,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 32,4°C
  • výdech chlazení = 29,8°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 36,6°C
  • klávesnice vpravo = 36,7°C
  • spodek maximum = 53,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 53,2°C
  • napájecí adaptér = 44,8°C

teplota okolí při měření: 26°C

Vzhledem k častému běhu ventilátoru se povrch počítače při nenáročné práci nezahřívá. Plnou zátěž poznáte podle výrazného zahřívání na spodku. Horní část základny se zahřívá minimálně – opěrky zůstávají studené, jen klávesnice je vlažná.


Baterie

Notebook je vybaven čtyřčlánkovou Li-Ion baterií integrovanou v zadní části. Tato baterie má kapacitu 38 Wh a v našem standardním redakčním testu* udržel počítač v provozu 7 hodin a 35 minut na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi je možné dosáhnout na šest a půl hodiny. Velmi nízká spotřeba počítače byla v případě platformy AMD příjemným překvapením a je vidět, že od poslední generace se optimalizovalo právě zde.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a podporu USB 3.0 na externích portech. Tím výčet možností končí.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 65W napájecím zdrojem, kratším třížilovým přívodním kabelem a základní tištěnou dokumentací. Operační systém Windows 8.1 je předinstalován na disku, kde najdete také jeho obnovu do továrního nastavení. Tuto obnovu je možné zálohovat na externí úložné zařízení pomocí předinstalované utility.

Součástí tovární instalace je větší množství bloatware včetně zkušební verze antiviru a shareware her. Je to ostatně znát i na startu počítače, který je možná trochu pomalejší, než by se slušelo na nový stroj.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 11 562,- Kč bez DPH (13 990,- Kč s DPH). K modelu Aspire E15 s AMD procesorem je dostupných mnoho konfigurací. Když si připlatíte 1500,- Kč, můžete získat navíc Full HD TN displej (1920x1080). Lepší displej je dostupný také v některých slabších a levnějších konfiguracích (jedna o dva a půl tisíce levnější, bez dedikovaného grafického čipu a s menším diskem), které mají dle mého větší smysl než tato testovaná.

U testované je totiž problém, že stojí jen o tisícovku méně než intelovský Aspire E15 s plnohodnotným Core i3 a lepším dedikovaným grafickým čipem NVIDIA GeForce 840M.

Model Aspire E15 je bez ohledu na konfiguraci a procesorovou platformu dodáván se standardní dvouletou zárukou s opravou v servisu.

Závěr

15,6“ notebook Acer Aspire E15 (E5-522G) je v testované konfiguraci vybaven čtyřjádrovým procesorem od AMD. Ač s vyšším počtem jader, výkonově jde o procesor tak tak dosahující na výkon úsporného Core i3, a zejména v úlohách na jedno jádro je výkon poměrně nízký. Na druhou stranu notebook překvapí velmi úsporným chodem a tichým chlazením ve většině situací. S nízkou spotřebou souvisí i nadstandardní výdrž na baterii, kdy není problém při nenáročných činnostech přesáhnout šest hodin provozu na jedno nabití.

Z hlediska nabídky je procesor AMD zajímavější u konfigurací s cenou okolo deseti tisíc, kde některé mají i displej s vyšším rozlišením. Právě v nižších cenách se v intelovských variantách často tlačí hlavně různé procesory odvozené od Atomu (Celeron a Pentium N), které mají výkon ve všech situacích nižší a navíc mají slabší integrovanou grafiku. V případě, že chcete maximalizovat poměr cena-výkon, doporučuji s malým příplatkem raději vzít Aspire E15 (E5-572G) v konfiguraci s 2,4GHz Core i3, Full HD displejem a lepší grafikou GeForce 840M, který je v ceně pod 15 tisíc jedním z nejzajímavějších 15,6“ strojů na trhu.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ tiché chlazení
+ pohodlná klávesnice/touchpad

- výkon procesoru na jedno jádro
- kvalita zobrazení interního displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire E15 (E5-522G-60EP)
  • Instalovaný procesor: AMD A6-7310 (2,00/2,40 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4)
  • HDD (GB): 1000 (WDC WD10JPVX-22JC3T0, 5400 rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Slimtype DVD A DA8A6SH )
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon R5 M335 (2GB, 64bit DDR3) + AMD Radeon R4 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA9377 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 38 Wh / 7h 35min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 258 x 26-30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,22
Recenze

Diskuse