RECENZE: Acer Aspire R13 (R7-371T) - výkonný konvertibilní notebook s netradiční konstrukcí

3. 2. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V řadě R už Acer delší dobu experimentuje s různými konvertibilními konstrukcemi. Nové modely se poučily z nedostatků minulé generace a v případě R13 nabízí zajímavé a praktické řešení uchycení obrazovky. 13“ zařízení lze používat jako notebook i jako (přerostlý) tablet a navzdory tenkému provedení potěší přítomnost úsporného Core i7 a dvojice SSD spojených pro zvýšení výkonu.

Acer Aspire R13 (R7-371T) - výkonný konvertibilní notebook s netradiční konstrukcí

Základní popis

Loni inovovaný 15,6“ model Aspire R7 byl v rámci nabídky výrobce spíše kuriozitou a uživatelé u něj neocenili umístění touchpadu až za klávesnici. Původní myšlenka dát klávesnici co nejblíže k přední hraně a umožnit přiblížení obrazovky na kloubu hned za ní (aby nebylo při jejím použití nutné natahovat ruce), byla sice dobrá, ale v praxi se příliš neosvědčila. V mnoha situacích je ovládání touchpadem pohodlnější a touchpad v zadní části základny se ukázal jako nepraktický.

13“ model Aspire R13 si bere některé myšlenky původního konceptu – má možnost obrazovku posunout blíže k uživateli a klávesnice je také blíže k přední části základny. Je tu však rozdíl – před klávesnicí se udělalo místo pro touchpad a nová konstrukce kloubů s uchycením obrazovky po stranách je variabilnější. Kromě klasického režimu notebooku je možné jak zmíněné posunutí obrazovky blíže k uživateli, tak její otočení ve víku, kdy po zaklapnutí získáte v podstatě větší a tlustější tablet.

V Aceru si samozřejmě vymysleli spoustu dalších režimů, které znázorňují také v nálepkách na notebooku. Ty jsou více méně variací na všemožné využití základny coby nastavitelného stojánku pro tablet. V případě, že překlopíte obrazovku, aktivuje se automatické otáčení obrazu podle natočení obrazovky.

Vizuální provedení přitahuje pozornost zejména ve chvíli, kdy si naklopíte displej. Kombinace tmavě lakovaných kovů a lesklých povrchů tvrzeného skla dává najevo, že nejde o levný supermarketový počítač. Aspire R13 má nádech luxusu a nepůsobí pouťově, takže neurazí ani v pracovním prostředí.

Navzdory tenkému provedení je celek pevný a vše působí dobře zpracované. Víko s tvrzeným sklem na obou stranách se při kroucení za rohy téměř vůbec nehne. Základna má při kroucení pouze malou poddajnost – v případě chycení otevřeného zařízení za roh se však ještě neprojeví, takže si nelze stěžovat.

Konstrukce kloubů je z části stejná jako u obyčejných notebooků. Rozdíl je v tom, že ve víku je obrazovka otočná kolem horizontální osy, což umožňuje lepší variabilitu při nastavení vhodné polohy. Pokud máte pocit, že máte obrazovku moc daleko, lze si ji snadno přisunout. To je praktické také v případě, že cestujete autobusem (resp. letadlem) s počítačem na klíně. Posunutím obrazovky můžete vyřešit klasický problém, že kvůli omezenému prostoru nelze otevřít standardní notebook tak, jak by bylo potřeba.

Spodní část víka má dvě gumičky, aby se nedřela o základnu. Není to však dokonalé, pokud víko zavíráte, když je obrazovka nakloněná, dojde ke kontaktu se základnou v místě, kde gumičky nejsou.


Konektorová výbava je kompromisní a na bocích počítače najdete jen základní rozhraní. Na levém boku je dvojice USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor a digitální obrazový výstup HDMI. Pravý bok už nabídne jen třetí USB (jen 2.0), zdířku napájení a čtečku paměťových karet SD XC (vložená karta trčí z půlky ven). Z toho, co tu chybí, bych měl zmínit především konektor pro kabelové připojení do počítačové sítě LAN.

Zavřený má Aspire R13 rozměry 343 x 230 x 18-19 mm. Váží 1,50 kg a jeho miniaturní 45W napájecí adaptér na dlouhých cestách přidá včetně přívodního kabelu dalších 262 g. Z pohledu klasického notebooku je hmotnost opravdu nízká – ideální pro časté nošení. V případě režimu tabletu samozřejmě počítejte s tím, že držet rukama ve vzduchu zařízení s hmotností půl druhého kila, to se nedá dělat dlouhodobě.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má redukované rozložení a chybí jí celá horní řada obvykle vybavená klávesami F1-F12. Kvůli tomu jsou klávesy pro pohyb v dokumentech přesunuty ke kurzorovým šipkám (Home a End jen přes Fn). Delete nahradilo pravé Ctrl a ESC je o pozici níže (kdy klávesa, kterou nahrazuje, ubírá část místa přepínače CapsLock).

Funkční klávesy F1-F12 jsou dostupné na číslech jako funkce Fn (zavření okna zkratkou Alt+F4 se řeší zmáčknutím kláves Fn+Alt+4). Pod nimi jsou funkce Fn pro vypnutí bezdrátových technologií a touchpadu, ztlumení zvuku nebo například zhasnutí podsvícení displeje.

Kompromisní rozložení kláves bude vadit především profesionálním uživatelům, kteří si práci v operačním systému usnadňují klávesovými zkratkami a F1-F12 často používají ve speciálních programech. Acer však s tímto modelem cílí spíše na běžné domácí uživatele, kde by to nemusel být velký problém. Počítač jsem týden intenzivně používal a nakonec jsem se s rozložením také dokázal sžít (nicméně návrat horní řady kláves bych uvítal).

Horší je to s mechanikou kláves. Ta je velmi mělká a při rychlém psaní mi ne vždy rozpoznala stisknuté klávesy. Abych se tomuto problému vyvaroval, musel jsem psát s větší razancí. Pokud píšete rychle a často, mohla by vám mechanika kláves vadit.

Podsvícení kláves si zaslouží pochvalu. Má tyrkysovou barvou a neprosvítá ostrým světlem v mezerách mezi klávesami (ani při velkém sklonu). Klávesnice se při nečinnosti zhasíná a intenzitu svícení lze nastavit zkratkou Fn+U/I. U testovaného kusu byl pouze problém, že v úplném tichu bylo slyšet slabé bzučení z útrob počítače, které bylo závislé právě na síle podsvícení. Zvuk se ozýval jen někdy, nicméně při vypnutém podsvícení kláves bylo zaručeno úplné ticho.

Indikační diody jsou na čelní hraně vlevo a jsou dvě s možností svítit modře, nebo červeně. Vyčtete z nich zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie.


Dotyková obrazovka podporuje snímání jak prstů, tak i přiloženého aktivního pera. Obrazovka na pero reaguje už ve chvíli, kdy se přiblíží k obrazovce, a v takovém případě automaticky deaktivuje rozpoznávání prstů (aby nedocházelo při psaní k náhodným dotykům).

Ve většině nových modelů Acer nasadil „precision“ touchpady s velmi rychlými reakcemi a podporou základních gest (chybí ovšem například možnost posunu stránek jinak než tahem dvěma prsty). Touchpad považuji za dostatečně přesný a k maximálně pohodlnému použití mu chybí už jen menší tuhost tlačítka vestavěného do dotykové plochy.

Hlavní HW parametry

Lze očekávat, že podobná zařízení budou stále častěji postavena na úspornější a méně výkonné platformě Core-M. Acer však použil standardní úsporný procesor Intel Core i7-4510U, který disponuje dvěma jádry s výchozím taktem 2,0 GHz a režimem Turbo Boost do 3,1 GHz. Procesor má mezní tepelný výkon 15 W (TDP) a je připájen k základní desce.


Stejně jako procesor je připájena také operační paměť, která v testované konfiguraci činí 8 GB (DDR3L-1600). Pozdější rozšíření vzhledem k absenci slotu není možné. Integrovaná paměť je zapojená v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 806
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 884

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 940
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 122 138

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6016 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11684 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,94

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,27 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,88 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10951 MB/s

Podávaný výkon je jen asi o pět procent nižší než v případě nejvyššího běžně osazovaného úsporného doujádra i7-4600U, což je pěkný výsledek. Při běžné práci tedy Aspire R13 nabídne výkonu více než dost. Při zátěži obou jader se Turbo Boost procesoru ustálí na 2,8 GHz. Pokud však současně zatížíte i grafické jádro, může se výkon snižovat až na 1 GHz (podíl výkonu mezi procesorem a grafikou lze nastavit v ovládacím panelu grafiky v sekci napájení).

Diskový výkon je vysoko nad průměrem a může za to dvojice 256GB SSD spojených do pole RAID 0 s celkovou kapacitou 512 GB. Při zápisu i čtení se zátěž rozkládá na obě SSD, čímž je dosaženo vyšších přenosových rychlostí. Celkově působí Aspire R13 velmi svižně při všech běžných činnostech.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 794,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Síťová komunikace je odkázána pouze na bezdrátové technologie. Karta od Intelu podporuje 2,4 i 5GHz Wi-Fi včetně moderního standardu /ac a Bluetooth 4.0. Citlivostí příjmu spadá počítač do průměru.

Displej a grafika

13,3“ displej má rozlišení qHD (2560x1440) a lesklý povrch s tlumenými odlesky. Používá matici IGZO (Sharp LQ133T1JW02), která umožňuje širší pozorovací úhly a lepší obrazové parametry. Barvy jsou kontrastnější a černá je opravdu černá – práce na notebooku byla díky kvalitnímu displeji velmi příjemná. Tak jako ostatně i pro mnohé další IGZO displeje s vysokým rozlišením platí, že obraz pod úhlem (nad 20-30°) mírně ztrácí kontrast a barvy se zdají být vypranější – na rozdíl od TN panelů se však s větším úhlem již obraz nemění.

Vysoké rozlišení na malé úhlopříčce vyžaduje použití změny zvětšení (DPI) v operačním systému. Ve výchozím stavu je nastavena hodnota 200%, což znamená efektivní pracovní plochu 1280x720. Ve Windows bohužel stále ještě není práce s úpravou DPI ideální. Poznáte to ve chvíli, kdy se budete chtít připojit ke vzdálené ploše, nebo pracovat s externím monitorem (v takovém případě se hodí přepnout externí monitor jako primární a následně se přihlásit/odhlásit, jinak bude veškerý text rozmazaný).

Maximální jas je značně nad průměrem notebooků se základními TN panely a díky tlumení odlesků je Aspire R13 lépe použitelný při práci venku. Rozsah nastavení jasu je poměrně velký, nicméně nejnižší stupeň by mohl být ještě trochu nižší pro použití v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IGZO
  • Počet barev: 16,7 miliónu (8bit, eDP)
  • Světlost: 350 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 1000:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Sharp LQ133T1JW02. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické operace jsou v režii integrovaného jádra Intel HD 4400. Má podporu DirectX 11 i OpenCL a akceleruje video až do rozlišení 4K. Externí monitor lze připojit jeden s pomocí digitálního výstupu HDMI.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 6260
  • 3DMark 11: P1013 (Graphics: 894, Physics: 3662)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 42726 (Graphics: 46 431, Physics: 33 401)
  • Cloud Gate (DX10): 4705 (Graphics: 5785, Physics: 2846)
  • Fire Strike (DX11): 613 (Graphics: 5785, Physics: 2846)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7979 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 23,60 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 15,8 fps
  • 1920x1080: 5,3 fps

Podávaný výkon integrované grafiky odpovídá maximu, kterého lze dosáhnout u jader HD 4400/4600 z procesorů Core čtvrté generace. Je jen asi o pětinu nižší v porovnání s nejslabšími dedikovanými grafikami a umožňuje hraní starších a méně náročných her alespoň s nižšími/středními detaily a rozlišením nejméně 1280x720.

Multimédia

Vestavěné malé repráčky nabízí průměrnou maximální hlasitost. Taktéž kvalitu zvuku lze přiřadit k průměru notebooků obecně. Zvuk je vylepšován softwarovým rozšířením Dolby, které si bohužel nepamatuje oddělené nastavení pro připojená sluchátka, takže při jejich připojení jej budete muset pokaždé ručně vypnout přes ikonu v liště tray.

Ve víku nad displejem je integrována webkamera základní kvality. Její aktivita je indikovaná poměrně intenzivní zelenou diodou vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je umístěno v zadní části základny a výdechy směřují taktéž dozadu. Při nenáročné kancelářské práci zůstávají ventilátory buď vypnuté, nebo v nejnižších otáčkách, kdy jsou sotva slyšitelné v úplném tichu. Počítač lze při nízkém zatížení považovat za nadstandardně tichý.

V zátěži je chlazení hlasitější a rozpoznáte jej v místnosti s běžným ruchem, ale mezi tenkými stroji s úsporným Core i7 jde stále o jeden z tišších.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 33,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 28,8°C
  • napájecí adaptér = 29,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • klávesnice vlevo = 45,1°C
  • klávesnice vpravo = 41,6°C
  • spodek maximum = 51,7°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,7°C
  • napájecí adaptér = 45,6°C

teplota okolí při měření: 22°C

Nenáročná činnost se na povrchu projeví pouze na spodku vzadu uprostřed, kde je počítač vlažný. Až v zátěži dojde k většímu zahřívání. Stále však jde pouze o zadní část základny až v prostoru za klávesnicí, takže se při práci nemusíte bát, že by vás počítač nadměrně hřál do prstů.


Baterie

V základně je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 50 Wh, se kterou notebook v našem standardním redakčním testu* vydržel 9 hodin a 38 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem jsem se pohyboval s výdrží okolo hranice osmi hodin, takže výrobcem udávaná výdrž sedm a půl hodiny není přestřelená.

Při častém intenzivním vytížení se výdrž stále pohybuje okolo čtyř hodin.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny. V maximální zátěži se nabíjení protáhne o půl hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

Testovaná nejvyšší konfigurace má navíc možnost vypnout RAID mód na SATA řadiči, čímž se z jednoho 512GB prostoru stanou dva samostatné o velikostech 256 GB.

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení.

Příslušenství

V balení najdete kromě počítače také napájecí adaptér s výkonem 45 W, přívodní kabel, aktivní dotykové pero včetně baterií a nějakou tu tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 má obnovu do továrního nastavení uloženou na disku.

Připravte se na fakt, že instalace systému od výrobce je vybavena větším množstvím nepříliš užitečných programů a shareware her. Jen díky vysokému diskovému výkonu lze všechno zbytečné odstranit do patnácti minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 33 050,- Kč bez DPH (39 990,- Kč s DPH) a je tou nejdražší dostupnou pro náš trh. Nižší konfigurace se liší v SSD (pouze jedno, menší kapacita) a použitím Full HD IPS displeje (1920x1080). Nejnižší konfigurace má Core i5 a pouze 4 GB RAM.

Připravte se, že za displej s vyšším rozlišením a SSD RAID v této konfiguraci zaplatíte o deset tisíc více, než stojí střední konfigurace, která z hlediska poměru náklady-užitek vychází ze všech tří jako nejzajímavější.

Záruka je pro tento model dvouletá s opravou v servisu. První rok platí mezinárodně a v ČR a na Slovensku lze využít bezplatného převozu vadného zařízení kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

13“ konvertibilní notebook Acer Aspire R13 je netradičním stylovým zařízením. Jeho způsob uchycení obrazovky považuji za velmi praktický zejména při práci na klíně v omezeném prostoru dopravních prostředků (autobus, letadlo) díky možnosti posunout obrazovku více dopředu.

Mezi jeho přednosti však patří také výkon, podpora aktivního dotykového pera, tichý provoz a velmi dlouhá výdrž na jedno nabití. Mezi konvertibilními zařízeními jej proto řadím k těm povedenějším. Prostor pro zlepšení ovšem vnímám u klávesnice – nejde ani tolik o redukované rozložení kláves bez horní řady s F1-F12 (což by nemuselo u běžných uživatelů příliš vadit) jako spíše o horší mechaniku s méně jistým stiskem. Navzdory tomuto neduhu je celkový dojem ze zařízení nadprůměrný.

Klady a zápory

+ praktická konvertibilní konstrukce
+ dobrý výkon vzhledem k tloušťce a hmotnosti
+ pěkný qHD displej (2560x1440)
+ dotykové pero

- mechanika kláves s občasným vynecháváním

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire R13 (R7-371T)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1.80/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (onboard)
  • HDD (GB): 512 (2x KINGSTON RBU-SNS8100S3256GD, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IGZO (lesklý; tlumené odlesky)
  • LCD rozlišení: qHD (2560 x 1440)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchscreen + stylus
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 9h 38min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 343 x 230 x 18-19 mm
  • Hmotnost (kg): 1,50
Recenze

Diskuse