RECENZE: Acer Aspire Switch 12 - rychlý konvertibilní tablet s bezdrátovou klávesnicí v netradičním provedení

10. 3. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer poslední dobou dává najevo, že se nespokojil s typy konstrukce, které jsou již na trhu, a hledá různá nová provedení pro specifické potřeby mobilních uživatelů. 12,5“ Switch 12 je v podstatě tablet s integrovaným kloubem a připojitelnou bezdrátovou klávesnicí. Pohání ho nový úsporný procesor Core M, který se vyznačuje jak dobrým výkonem, tak nízkou spotřebou, díky které je celý tablet pasivně chlazený.

Acer Aspire Switch 12 - rychlý konvertibilní tablet s bezdrátovou klávesnicí v netradičním provedení

Základní popis

Pokud jde o různé konvertibilní konstrukce, překvapil Acer už nedávným modelem Aspire R13, jehož nadstandardní možnosti polohování displeje hodnotím jako ergonomické zlepšení. 12,5“ Switch 12 má také konstrukci, která je v rámci nabídky trhu spíše netradiční. Jde o tablet s integrovaným vyklápěcím stojánkem, ke kterému lze z obou stran připojit klávesnici – zezadu jen pro nabíjení a uchycení ve chvílích, kdy není potřeba, a zepředu pro použití v režimu klasického notebooku.

Klávesnice je ovšem bezdrátová a má v sobě baterii, takže je funkční i ve chvílích, kdy není fyzicky připojena k zařízení (fakticky běží na baterii kdykoli, kdy není odložená na nabíjení v zadní části). Dává to další možnosti použití – můžete si například pro lepší ergonomii položit tablet na stole na vyšší místo a klávesnici si dát blíž k sobě. Tím lze vyřešit hlavní ergonomický problém notebooků. Můj oblíbený režim je také položení tabletu na stůl a pohodlné rozvalení v sedačce s klávesnicí na klíně. Variabilita je zde opravdu velká.

Klávesnice se ke stojánku tabletu připojuje dvěma háčky a obě části se mají tendenci samy spojit díky magnetům. Konstrukce je navržena tak, aby připojená klávesnice byla pevně v rovině se stojánkem. Tím pádem spojený celek lze bez problému používat na cestách jako klasický notebook, aniž by byla jakkoli omezena stabilita celku (zařízení lze zvednout za klávesnici a nerozpojí se). Nevýhodu má v podstatě pouze jednu – před složením do placky se klávesnice musí přepojit dozadu, což sice není tak komplikované, ale je to činnost tak na sedm sekund (místo pouhého zaklapnutí jako u notebooku).

Celé zařízení je vyvedeno v černé barvě a na povrchu jej překrývají plasty. Pouze přes obrazovku je tvrzené sklo (Gorilla Glass 3). Plastové povrchy jsou matné a mají většinou velmi prakticky hrubší vzorek, takže není hned vidět každá nečistota. Mechanické provedení je poměrně dobré, nicméně při kroucení v rukou pocítíte určitou poddajnost – to se týká jak tabletu, tak klávesnice. Ve srovnání s konkurencí jde o průměr. Určitě nepatří k tomu horšímu, ale najdou se i odolnější stroje.

Displej lze vůči klávesnici naklánět v úhlu 60-180°.


Konektorová výbava je u celého zařízení asi největší kompromis. Pravý bok tabletu je vybaven pouze kombinovaným zvukovým konektorem. Nahoře je slot pro karty micro SD. Největší hojnost je na levém boku, kde najdete výstup micro HDMI (redukce není přibalena), micro USB 3.0 pro připojení k počítači (v režimu klienta) a konektor napájení. Trochu osamocené je na stojánku (na pravém boku) jedno USB. Toto USB je z nepochopitelných důvodů pouze ve verzi 2.0.

Celé zařízení má v zavřeném stavu rozměry 310 x 206 x 15,5-17 mm. Váží 1,41 kg a napájecí adaptér k němu dalších 268 g. Hmotnost pro použití čistě jako tablet je sice vyšší (což se dá s úhlopříčkou 12,5“ pochopit), takže nějaké dlouhé držení zařízení ve vzduchu není pohodlné. Na druhou stranu spousta konvertibilních notebooků váží o polovinu víc.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má redukované rozložení, které se u některých menších zařízení od Aceru objevuje už roky. Chybí nejvyšší řada kláves (F1-F12), která je suplovaná na číslech za pomoci přepínače Fn. Podobným způsobem bylo redukováno i pár dalších kláves, nicméně alespoň přes Fn jsou dostupné i méně používané funkce. Specialitou je umístění klávesy Delete do pravé dolní části vedle kurzorových šipek.

Mechanika kláves je velmi dobrá. Okamžitě jsem neměl problém psát rychle a bez překlepů. Je dobře použitelná i pro psaní dlouhých textů. Hlučností se řadí k průměru.

Klávesy bohužel nejsou podsvícené a chybí zde také indikační diody. Jediná dioda je na hlavním vypínači. Při zapnutí svítí modře a při připojeném napájení červeně. Červeně umí také blikat, pokud dochází baterie.


Vedle dotykové obrazovky se nabízí možnost ovládání kurzoru trackpointem integrovaným do klávesnice. Čepička je po krajích vystouplá a pracuje se s ní poměrně dobře – navigace je rychlá s trochou snahy i přesná. Pod mezerníkem je u hrany klávesnice dvojice tlačítek, která mají jistý stisk doprovázený tlumeným klapnutím. Bohužel chybí třetí tlačítko, které by sloužilo pro posun stránek v kombinaci s pohybem páčky – evidentně se počítá s posouváním jen pomocí gest na dotykové obrazovce.

Hlavní HW parametry

Aspire Switch 12 je další z vlny zařízení vybavených úsporným procesorem Core M, konkrétně Core M-5Y10a s mezním tepelným výkonem (TDP) pouhých 4,5 W. Výchozí takt procesoru je nastaven poměrně nízko na 800 MHz, nicméně režim Turbo Boost mu umožňuje automatické přetaktování až na 2,0 GHz, pokud počítač potřebuje výkon.


Operační paměť je celá integrovaná na základní desce stejně jako procesor. V testované konfiguraci jsou nabízeny 4 GB paměti (DDR3-1600) a jsou interně zapojeny v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 42 228
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 114

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 82 104
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 38 019

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4178 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6947 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,66

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,94 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,74 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8729 MB/s

Procesory Core M se vymykají standardnímu značení, které Intel u procesorů Core obecně používá. Může tedy být pro zákazníky těžší někam je zařadit. Pokud jde o podávaný výkon na jedno jádro, patří někam mezi úsporné Core i3 a i5. Konkrétně proti i3-4030U (1,9 GHz) je výkon vyšší o 22 %. Situace se změní při zátěži všech jader, neboť Core M má poměrně velké omezení na celkový tepelný výkon. Proti stejnému i3-4030U je výkon všech jader nižší asi o 10 %.

Ve výsledku nejde o supervýkonný stroj pro dlouhotrvající intenzivní zátěže typu 3D rendering, matematické simulace a zpracování videa. To ovšem od malého, pasivně chlazeného tabletu nikdo čekat nemůže. Hlavní síla procesoru je při běžných kancelářských úlohách a krátkodobých častých zátěžích – právě v takových situacích totiž obvykle využije naplno svého turba a jeho výkon je pocitově téměř k nerozeznání od úsporných Core i5.

Úložný prostor je tvořen malým 64GB SSD ve slotu M.2 (pokud by se někdo rozhodl zařízení rozebrat, nejspíš by jej mělo být možné vyměnit). Jde o standardní zařízení pro sběrnici SATA 3 a mezi klasickými SSD nabízí spíše podprůměrný výkon, za což může menší počet paměťových čipů. Jde však spíše o hraní s čísly. Výkon je výrazně vyšší než u plotnových disků a nesrovnatelně vyšší proti různým SSD (eMMC) úložištím tabletů s procesory Atom/ARM. Veškeré reakce systému jsou u této kombinace procesoru a SSD prakticky okamžité a se Switchem 12 je radost pracovat.

Zamrzí opravdu jen menší kapacita, neboť po odečtení oddílu pro obnovu má hlavní oddíl kapacitu jen 48,5 GB (z čehož Windows a základní sady programů po instalaci zaberou třeba 20 GB). Možnost rozšíření úložiště micro SD kartou se sice nabízí, ale ani 128GB karty nenabídnou tak vysokou rychlost jako interní SSD.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 451 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Pokud pominu možnost připojit zařízení USB 3.0 kabelem k velkému počítači, jsou ostatní cesty pro spojení s okolím bezdrátové. Jde o dvoupásmové Wi-Fi /n (2,4/5GHz) a Bluetooth 4.0 – oboje v režii bezdrátové karty od Qualcomm Atheros. Příjem signálu je poměrně dobrý a odpovídá průměru klasických notebooků.

Displej a grafika

12,5“ displej s lesklou povrchovou úpravou nabízí rozlišení Full HD (1920x1080). Jeho matice je typu IPS (LG Display LP125WF2-SPB2) a nabízí skvělé obrazové parametry. Má velmi příjemné barevné podání, nadstandardní kontrast a široké pozorovací úhly, které jsou pro tablet nezbytné.

Rozlišení Full HD je na úhlopříčku 12,5“ poměrně velké. Výrobce proto v systému nastavil už z výroby zvětšení grafických prvků na 125 %.

Podsvícení displeje je v maximálním nastavení svou svítivostí výrazně nad průměrem, a je tedy navzdory lesklé povrchové úpravě použitelné i pro kancelářskou práci přes den venku na slunci. Horší je to s minimálním jasem – večer za tlumeného světla budou někteří spokojeni s minimální úrovní jasu, což znamená, že při práci v úplné tmě nejspíš zamrzí absence něčeho ještě nižšího.


V procesorech Core M je integrované jádro Intel HD 5300, které je asi o třetinu parametrově slabší ve srovnání s integrovaným jádrem Intel HD 5500 použitým v nových procesorech Core i3/i5/i7 (U). Má však stejnou technologickou podporu zahrnující DirectX 11 a akceleraci videa v rozlišení 4K.

Externí monitor lze připojit pouze jediný. K tomuto účelu je zde výstup typu micro HDMI. Abyste tedy něco připojili, budete si nejdříve muset dokoupit redukci na HDMI. Až si nějakou budete v obchodě vybírat, berte takovou, která je na kabelu. Pokud si totiž koupíte redukci, která bude celou vahou viset na konektoru, a ještě ji bude tahat HDMI kabel svou tíhou k zemi, je to nejlepší způsob jak tento konektor vylomit. Je velká škoda, že Acer raději nedal do stojánku klasické HDMI.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P675 (Graphics: 599, Physics: 2212)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 28 766 (Graphics: 33 079, Physics: 19 753)
  • Cloud Gate (DX10): 2758 (Graphics: 3254, Physics: 1799)
  • Fire Strike (DX11): 382 (Graphics: 424, Physics: 2412)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3934 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,37 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 10,4 fps
  • 1920x1080: 6,0 fps

Výkon integrované grafiky je na úrovni nejběžnějšího integrovaného jádra Intel HD 4400 při osazení pouze jednou pamětí (single-channel). Postačuje tedy pro hraní starších a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1366x768).

Multimédia

Stereofonní reproduktory vyplňují prostor mezi klouby. Jejich zvuk není nijak dodatečně softwarově upravován a ve srovnání s notebooky jde o běžný průměr z hlediska kvality i maximální hlasitosti. V případě malého zařízení si tedy není na co stěžovat a základní službu tyto bez problému splní.

Na všechno ostatní je zde sluchátkový výstup kombinovaný s mikrofonním vstupem. Acer u nových strojů implementuje typ konektoru, který sice je kombinovaný, ale umožňuje navíc bez redukce používat i samostatná vstupní zařízení (mikrofon, stereofonní linkový vstup). Po připojení zařízení do konektoru budete systémem vyzvání k výběru typu. Předpokládám, že jde o reakci na nářky uživatelů, že do kombinovaných konektorů už nemohou standardně připojit klasický mikrofon.

Ve výbavě pochopitelně nemůže chybět vestavěný mikrofon, ani základní webkamera (se zelenou indikační LED).

Chlazení a provozní hluk

Jednou z výhod použití procesoru Core M je v možnosti pasivního chlazení. Toho tento stroj využívá a nenajdete v něm žádný ventilátor ani výdech chlazení. Vzhledem k tomu, že v něm není ani pevný disk, není přítomna žádná mechanická komponenta, která by mohla vydávat zvuk, a počítač je tedy při práci dokonale tichý.

Při kancelářské práci není na povrchu nikde patrné zahřívání. Delší zátěž se projevuje vlažným povrchem v horní části tabletu. Základna samotná zůstává studená bez ohledu na zátěž (není tedy problém ani při použití v posteli).


Ze zátěžových grafů lze vyčíst, že při vytížení jednoho jádra si procesor neomezeně dlouho dokáže udržet 2,0 GHz. Jakmile se zátěž rozšíří na všechna virtuální jádra, klesne během několika sekund takt procesoru na 1,4-1,5 GHz a na těchto hodnotách zůstává opět neomezeně dlouho. Jde o velmi dobrý výsledek, neboť prakticky nedochází ke snížení na základní takt.

Baterie

Tablet má v sobě zabudovanou Li-Pol baterii s kapaciou 37 Wh, což mu v našem standardním redakčním testu* stačilo na 10 hodin a 12 minut provozu. Reálně se lze při on-line kancelářské práci s nižším jasem a Wi-Fi dostat na hodnoty lehce přes sedm hodin. Při intenzivní zátěži dojde k vybití spolehlivě do čtyř hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Baterii vybitého zařízení lze dostat na hodnotu 90 % za necelé dvě hodiny bez ohledu na výpočetní zátěž.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby (lze ovládat dotykem). Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12).

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení, případně heslem pevného disku

Příslušenství

Spolu s tabletem a klávesnicí dostanete už pouze 45W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 (64bit) má zálohu uloženou ve skrytém oddílu SSD.

Součástí tovární instalace je tradičně zkušební verze antiviru a řada utilit, u nichž mám alespoň z poloviny pochybnosti o jejich užitečnosti.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na trhu aktuálně jedinou dostupnou a stojí 14 868,- Kč bez DPH (17 990,- Kč s DPH). Alespoň v době psaní recenze šlo o nejlevnější dostupné zařízení na našem trhu s procesorem Core M.

Záruka je pro tento model dvouletá v případě nákupu řízeném občanským zákoníkem. Při nákupu na IČ má záruka dobu trvání pouze rok. V obou případech je možné záruční dobu dále rozšířit.

Závěr

Acer se pokusil s 12,5“ Aspire Switch 12 přijít s něčím novým mimo běžnou nabídku trhu. Výsledkem je tablet s nastavitelným stojanem a bezdrátovou klávesnicí, kterou je možno spojit se zbytkem zařízení do pevného celku. Zvolená konstrukce je na trhu spíše ojedinělá a výhody může nést jak doma v podobě libovolného posunu klávesnice proti obrazovce, tak na cestách vlakem/letadlem, kdy kloub uprostřed základny dává větší prostor pro náklon ve stísněných podmínkách.

Zprvu jsem k zařízení přistupoval s lehkým despektem, protože zdaleka ne každý originální koncept se ukáže jako praktický, ale zde mě Acer přesvědčil o užitečnosti. Samozřejmě výsledek není univerzální náhradou notebooku, protože k tomu má několik kompromisů – pro náročné použití nejspíš nebude dostatečné 64GB úložiště a zamrzí také omezená konektorová výbava, která nemá ani jeden hostitelský port typu USB 3.0, případě redukované rozložení kláves o horní řadu. Pokud jste ochotni se s tímto smířit, je zde naopak řada výhod v podobě mechanicky velmi dobře zvládnuté klávesnice s trackpointem, nehlučného provozu, relativně slušného výkonu pro běžnou práci na cestách a obrazově příjemného displeje s vyšším rozlišením.

Klady a zápory

+ zajímavá a praktická konstrukce
+ pohodlná klávesnice s trackpointem (včetně bezdrátového provozu)
+ kvalitní Full HD IPS displej s vyšším jasem

- pouze 64GB SSD
- chybí plnohodnotné USB 3.0

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire Switch 12
  • Instalovaný procesor: Intel Core M-5Y10a (0,80/2,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (on-board)
  • HDD (GB): 64 (LITEON IT L8H-64V2G, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 12,5" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 5300 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: trackpoint
  • Software: Windows 8.1 Pro (CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 10h 12in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 1x USB 2.0 (host), 1x micro-USB 3.0 (client), micro-HDMI
  • Rozměry: 310 x 206 x 15,5-17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,41
Recenze

Diskuse