RECENZE: Acer Aspire V17 Nitro Black Edition - našlapaný herně-multimediální notebook s 3D kamerou

14. 4. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Modely Nitro jsou aktuálně v nabídce Aceru jedny z nejoblíbenějších, neboť nabízí ve střední a vyšší třídě dobrý poměr cena-výkon, IPS displej a kvalitní provedení. 15,6“ variantu V15 jsme testovali už v době vydání, nyní se podíváme na větší (17,4“) variantu, a to rovnou s lehce inovovaným procesorem, novější grafikou GeForce GTX 960M a 3D kamerou Intel RealSense.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition - našlapaný herně-multimediální notebook s 3D kamerou

Základní popis

Loni na podzim recenzovaný Acer Aspire V15 Nitro Black Edition představuje v nabídce Aceru vyšší herně-multimediální třídu a nabízí výkon na špici nabídky tohoto výrobce. Model V17 (VN7-791) je jeho větší alternativou v 17,4“ provedení, která se mimo displeje liší osazením USB konektorů i na levé straně a přidáním optické mechaniky (optickou mechaniku mají v 15,6“ provedení pouze některé konfigurace s úspornými procesory a nižší třídou grafik).

Dnes recenzovanou 17,4“ variantu se nám podařilo dostat v čerstvě inovované konfiguraci, která původní model vylepšuje o 3D webkameru (Intel RealSense) umožňující v podporovaných programech ovládání pohybem ruky, používá novější (mírně rychlejší) typ procesorů a především již obsahuje grafický čip z nové generace – NVIDIA GeForce GTX 960M s 4 GB vlastní paměti.

Vzhled modelů Black Edition je stejný bez ohledu na úhlopříčku. Opět je tedy počítač černý s výjimkou pochromované zadní části mezi klouby víka. Vnější strana víka a část prostoru za klávesnicí používají hrubší vzorek s vrypy a celý notebook má vnější provedení soft-touch, které působí na pohled i na dotek plastově, dle specifikace výrobce se jedná o několikavrstvý obal s hliníkovým základem vespod pro celkově vyšší pevnost notebooku. Pouze klávesnice má matný povrch bez jakéhokoli vzorku, a pokud máte mastné ruce, mohou být otisky na klávesách pod správným úhlem vidět (v menší míře také na opěrkách rukou). Vzhled je opět decentní a Acer nešel cestou žádných herních šíleností s podivnými ornamenty. Byl zvolen spíše minimalismus s kompletně matným provedením a výsledkem je, že Nitro zapadne poměrně dobře i mezi pracovní notebooky, což ocení zejména ti, kteří hledají spíše univerzální výkonný notebook na práci i na hry.

Mechanické zpracování je opět nadprůměrné. Otevřený notebook je možné zvednout za roh základny, aniž by se začal kroutit, neboť jsou uvnitř pevné výztuhy. Víko je poddajné jen mírně. Pokud na něj budete tlačit z vnější strany uprostřed, sice se mírně prohne, ale na displeji se neobjeví vlnění barev. Ochranu displeje tedy považuji za přiměřenou (trochu lepší než u V15). S dobrým batohem bych se nakonec nebál ani častého nošení. Po několika měsících každodenního nošení V15 Nitro mohu říct, že nošení docela dobře snáší i soft-touch povrchová úprava, která se mi zatím o batoh neodřela ani v rozích.

Klouby mají v celém rozsahu kultivovaný chod s tuhostí tak akorát a zpomaleným dovřením. Maximální úhel otevření je nadstandardních 150° a není problém počítač otevřít pohodlně jedním prstem, aniž by se základna zvedala spolu s víkem. Hodí se dodat, že notebook se při otevření sám neprobouzí – to se stane až stiskem libovolné klávesy).


Konektorová výbava je podobná menší variantě. Většina konektorů je soustředěna na pravou stranu dozadu (základní deska je v pravém zadním rohu). Najdete zde napájení, vyklápěcí konektor počítačové sítě LAN, výstup HDMI 1.4a, dvojici USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor a čtečku paměťových karet SD XC. Na levém boku najdete optickou mechaniku spolu s dvojicí konektorů USB 2.0.

Ze základní sady starších konektorů zde nenajdete pouze analogový výstup VGA. Oproti V15 je zde o jedno USB navíc, nicméně místo tří jsou jen dvě ve verzi 3.0.

Rozměry 17,4“ jsou 421 x 292 x 25-26 mm – v rámci úhlopříčky jde o jeden z tenčích počítačů. Je to však kompenzováno tlustějším rámečkem okolo displeje a zejména v rozměru do hloubky jsou některé 17,4“ počítače nezanedbatelně menší. Hmotnost 3,07 kg je pro tak velký notebook s výkonnou grafikou a čtyřjádrovým procesorem příznivá. Nemění to však nic na tom, že při častém nošení se počítač již pronese i v batohu na zádech.

Napájecí adaptér má výkon 135 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 632 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice u obou velikostí sice vypadá stejně, ale je zde několik rozdílů. Rozložení je identické – s dedikovanou numerickou částí, nad kterou jsou klávesy pro pohyb v dokumentech, a nechybí ani méně používané funkce. Na rozdíl od V15 není numerická část mírně zúžená a spodní řada kláves už není mírně prodloužená, takže kurzorové šipky jsou na výšku trochu menší. Těchto změn si však možná někteří ani nevšimnou a nemůžu říct, že by se mi kvůli nim klávesnice používala jinak.

Mechanika kláves zůstala stejná. Klávesnice patří k těm s nižším zdvihem, nicméně chod kláves je přesný a s jasnou odezvou, kdy je klávesa zmáčknuta. Celkově hodnotím klávesnici jako lepší průměr a není na ní problém pohodlně psát i delší texty. Pokud vám však mělká mechanika kláves nevyhovuje, raději si ji někam dojděte předem vyzkoušet.

Podsvícení kláves je opět červené, takže v noci tolik nenamáhá oči jako standardní bílé varianty. Samotné popisky kláves jsou ovšem bílé, čímž je zajištěna dobrá čitelnost přes den. Podsvícení se přepíná zkratkou Fn+F9 a nabízí pouze jednu intenzitu. Po zapnutí/probuzení počítače se podsvícení kláves vždy zapne a ve firmware není možné toto chování změnit.

Indikační diody má počítač pouze dvě. Obě jsou na pravém bohu a umí svítit podle potřeby modře nebo červeně. Informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie.


I v tomto modelu je osazen „precision touchpad”, který dává Acer nově snad do všech svých notebooků. Je připojen na sběrnici USB, zpracování gest si řeší v sobě (takže nenabízí takovou variabilitu nastavení), nicméně výhodou jsou jeho okamžité reakce. Na rozdíl od dříve testovaného V15 Nitro má u testovaného kusu touchpad v pravém spodním rohu mírně hlubší stisk. Když jsme notebook v redakci vybalili z krabice, působil stisk plochy nadměrně klapavě – zkusil jsem na něj zatlačit silně celou dlaní a od té doby už byl v pořádku.

Tuhost integrovaného tlačítka spadá do dnešního průměru. Každý stisk je indikován možná zbytečně hlasitým cvaknutím (rozhodně hlučnějším než u recenzovaného V15, ale možná je to záležitost každého kusu).

Hlavní HW parametry

Vzhledem k tomu, že Intel stále nevydal výkonné mobilní procesory v páté generaci, je deska stále postavena na čtyřjádru čtvrté generace. Nově použitý model Core i7-4720HQ se liší pouze o 0,1 GHz vyšší frekvencí (2,6 GHz v základu a až 3,6 GHz v režimu Turbo Boost). Zachovány zůstaly jak mezní tepelný výkon (47 W TDP), tak použitá integrovaná grafika Intel HD 4600.

Na základní desce jsou přítomny dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600, které jsou v této konfiguraci obsazeny dvojicí 8GB modulů. Celkových 16 GB paměti je maximum, které notebook zvládne, takže tolik nevadí, že kvůli výměně paměti je nutné sundat celou horní desku základny a odšroubovat všechny šrouby, což určitě není zákrok pro méně šikovné uživatele.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72 750
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 732

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 303 617
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 128 743

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6875 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 25 916 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,77

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,55 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7,30 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 4,72

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12499 MB/s

Zvolený procesor vyšší třídy nabízí výborný výkon na poměry notebooků a hodí se v případě velkých nároků u výpočetně náročných aplikací (rendering, simulace, zpracování videa). Notebook tedy může dobře posloužit jako výkonná mobilní pracovní stanice.

Při dlouhodobé zátěži všech jader dochází ke snížení výkon o necelých 5 % a je to dáno omezením režimu Turbo Boost. Pokud budete zatěžovat pouze procesor, drží se takt stále poměrně vysoko mezi 3,2 a 3,4 GHz. Pokud se k tomu přidá ještě zátěž grafiky, pohybuje se takt v průměru okolo 2,8 GHz.

Uvnitř notebooku je 2,5“ šachta pro klasické pevné disky (9,5 mm) a dlouhý slot M.2 pro SSD. Obě možnosti jsou v testované konfiguraci využity. Notebook kombinuje 256GB SSD (Kingston) a plotnový disk s maximální dnes dostupnou kapacitou – 2 TB (5400 rpm). Pevný disk je z výroby prázdný a SSD slouží pro systém, základní programy i obnovu systému. Reakce systému jsou díky tomu velmi dobré – nemusí se čekat na diskové operace a naplno se může projevit výkon procesoru.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 369,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 387,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 99,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,7 ms

17,4“ varianty mají všechny optickou mechaniku. V testované konfiguraci jde o typ, který funkcionalitu mechanik DVD Super Multi rozšiřuje o čtení a zápis disků Blu-ray. Pokud byste ji chtěli vyměnit za adaptér na další pevný disk, drží ji jeden šroubek a jde o typ s výškou 9,5 mm.

Komunikační rozhraní notebooku se dočkala změn pouze k lepšímu. Základní gigabitový Ethernet od Realteku byl nahrazen trochu pokročilejším čipem Broadcom NetLink a původní dvoupásmový W-Ffi /n adaptér od Qualcomm Atheros byl nahrazen ve všech ohledech lepším intelovským s podporou Wi-Fi /ac (a samozřejmě Bluetooth 4.0).

Na původní bezdrátový adaptér si někteří uživatelé stěžovali, to je však již vyřešeno a jak jsme se přesvědčili v redakci, v nových modelech funguje v pořádku. Jednak byl vydán softwarový hotfix, který upraví nastavení adaptéru, a jednak některé kusy měly přímo chybu modulu, kterou řešil bez řečí servis. Hlavně na zahraničních fórech se však vyskytovali uživatelé, kteří si původní Wi-Fi modul nahrazovali lepším. Teď už to není potřeba. Intel Wireless-AC 7265 představuje v nabídce vyšší třídu. Rozdíl poznáte hlavně při práci v 5GHz sítích. Zatímco původně testovaný V15 Nitro s Wi-Fi /n zvládal kopírovat data rychlostí do 25 MB/s, s 5GHz Wi-Fi /ac přístupovým bodem zvládne nová V17 reálně kopírovat až 45 MB/s, což už je velmi slušný výsledek na polovině obvyklých přenosových rychlostí v gigabitových kabelových sítích.

Testovaný 17,4“ nabízí mírně lepší dosah Wi-Fi, nicméně není jisté, zda je to dáno jiným Wi-Fi adaptérem, nebo jinou konstrukcí antén u většího modelu.

Displej a grafika

17,4“ displej má matnou povrchovou úpravu a rozlišení Full HD (1920x1080). Použitá IPS matice od LG spadá obrazovou kvalitou výrazně nad běžné Full HD TN panely notebooků. Bílá nemá rušivý nádech do jiné barvy, černá působí opravdu černě a barvy jsou zářivé. Pozorovací úhly jsou velmi dobré a pod větším úhlem je znát pouze mírně ztmavení obrazu (ne tak výrazné jako u 15,6“ varianty), barvy však zůstávají stejné. Celkově hodnotím displej jako velmi dobrý a oceníte jej i při kancelářské práci, neboť lepší displej méně namáhá oči. Tedy pouze v případě, že se zbavíte rušivého dynamického kontrastu, který Acer u svých nových notebooků vynucuje bez možnosti jednoduché volby uživatele...

Ve výchozím nastavení je bohužel obraz softwarově degradován různými úspornými funkcemi a nepříjemným dynamickým kontrastem. Pro jeho odstranění je nutné odinstalovat program Acer ePower Manager a ručně (přes Správce zařízení) přeinstalovat ovladač grafického jádra generickým ze stránek Intelu (a následně vypnout funkci šetření displeje v ovládacím panelu grafiky).

Opět má displej svítivost nad průměrem, což dává i díky matné úpravě možnost pracovat v omezené míře venku na přímém slunci. Rozsah nastavení jasu bývá napříč notebooky od Aceru stejný a minimální jas tedy při práci ve tmě neoslňuje.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP173WF4-SPF1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vzhledem k tomu, že jde stále o procesor Core čtvrté generace, nezměnilo se integrované jádro Intel HD 4600. Dedikovaná grafika se spouští automaticky podle potřeby a nově jde o vyšší střední třídu v podobě NVIDIA GeForce GTX 960M s 4 GB vlastní rychlé paměti (128bit GDDR5). Je použito návrhem stejné jádro GM107 s 640 shadery na 16 rasterizačních jednotkách, jako v případě GTX 860M, a nelze tedy čekat velký výkonový nárůst. Kromě drobných optimalizací je nárůst výkonu řešen pouze zvýšením pracovních taktů.

Možnosti připojení externího monitoru zůstaly zachovány. Je zde jeden výstup HDMI 1.4a v plné velikosti, ke kterému můžete připojit displej s rozlišením až 2560x1440 (resp. 2560x1600), nebo displej s rozlišením až 3840x2160 (4K) – zde však s poloviční snímkovou frekvencí 30 Hz, což je dáno limity specifikace HDMI 1.4a (HD4600 by zvládla i 60 Hz, ale pouze s výstupem DisplayPort).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 25 459
  • 3DMark 11: P5407 (Graphics: 5105, Physics: 7951)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 112 340 (Graphics: 208 246, Physics: 43 011)
  • Cloud Gate (DX10): 16 319 (Graphics: 29 502, Physics: 6365)
  • Fire Strike (DX11): 3947 (Graphics: 4227, Physics: 8870)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6746 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 62,37 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 16,32
  • EnSight (ensight-04): 34,77
  • LightWave 3D (lightwave-01): 20,87
  • Maya (maya-02): 16,24
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,11
  • SolidWorks (sw-03): 11,92
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,76
  • Siemens NX (snx-01): 5,67

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 68 (min), 122 (max), 101 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 30 (min), 58 (max), 50 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 21 (min), 43 (max), 38 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 101,5 fps
  • 1920x1080: 58,9 fps

Dle výsledků testu je nové grafické jádro rychlejší většinou jen o 5-10 % a žádná revoluce se nekoná. Kdo chce opravdový nárůst grafického výkonu, ten se musí podívat alespoň po GTX 965M/970M (obvykle však v tlustějším notebooku). Stále však platí, že GTX 860M i GTX 960M jsou grafiky použitelné pro bezproblémové hraní všech dnešních her ve Full HD, byť u náročných maximálně se středními detaily. Hardcore hráči s neomezeným rozpočtem se nejspíš podívají po něčem výkonnějším, ale průměrný uživatel si na takovém notebooku zahraje bez větších obtíží.

Multimédia

Zvukové možnosti se u 17,4“ varianty nemění: Notebook je vybaven čtveřicí reproduktorů umístěných v předních rozích základny a namířených směrem dolů. Zvuk je na poměry notebooků jednoznačně nadprůměrný a je zde snaha o široké spektrum včetně hloubek. Zvuk je navíc velmi hlasitý, takže při sledování filmů a hraní her nebudete nuceni pokaždé připojovat sluchátka nebo externí reproduktory. Podmínkou dobrého zvuku je v případě Aspire V15 zapnuté rozšíření Dolby (což je v základu). Bez něj je zvuk výrazně tišší a s utlumenými hloubkami. Na druhou stranu vypínání rozšíření Dolby je vhodné při připojení kvalitních sluchátek, neboť rozšíření si nepamatuje oddělený stav pro interní repráčky a výstup.

Audio jack je kombinovaný a je z něj možné vyvést vstup i výstup. Oproti jiným notebookům však můžete připojit i klasický mikrofon bez rozdvojovací redukce a počítač se vás zeptá, zda chcete konektor přepnout čistě do režimu vstupu.

3D kamera s technologií Intel RealSense má rozšířené funkce pro potřeby snímání v prostoru. 3D sledování objektů přináší rozšířené možnosti rozpoznání obličeje, sledování emocí, pokročilejší sledování pohybu rukou a prstů nebo třeba možnost odstranění obrazu pozadí při video hovoru. Díky tomu lze například hrát hry ovládané gesty, podobně jako na některých moderních herních konzolích (jedna ukázková hra je i součástí instalace notebooku). Další uváděnou možností je například skenování a tisk 3 objektů, k čemuž už je ovšem potřeba dalších investic.

Klasická 2D kamera pro video hovory má obrazovou kvalitu na úrovni standardních webkamer. Jakoukoli aktivitu webkamery indikuje zelená dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Modely Nitro s grafickými čipy GTX 860M a 960M jsou vždy vybaveny dvouokruhovým chlazením, kdy grafický čip a procesor mají každý svůj vlastní chladič s ventilátorem. 17,4“ varianta používá větší ventilátory pro lepší odvod tepla z útrob počítače.

Při nenáročné práci zůstávají ventilátory vypnuté, případně se sem tam zapne jeden z nich v nejnižších otáčkách, kdy jej mnozí nejspíš přeslechnou i v tiché místnosti. Až v zátěži se ventilátory rozjedou do vyšších otáček a hluk je překvapivě vyšší než u V15, ale v porovnání s konkurencí je stále dobrý. Zvuk chlazení v zátěži nemá nepříjemné projevy v podobě pískání.

Testovaný Aspire V17 Nitro má funkci Dust Defender, kdy notebook občas po zapnutí (probuzení) aktivuje chvilkový obrácený chod ventilátoru, což by mělo zabránit usazování prachu. Na zjištění, zda tato technologie přináší větší užitek, by bylo potřeba testovat tak rok při častém hraní. Přesto oceňuji podobné snahy, protože rozebírat notebook kvůli čištění chlazení není pro většinu lidí triviální záležitost.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,2°C
  • spodek maximum = 35,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,4°C
  • napájecí adaptér = 37,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 24,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 33,7°C
  • klávesnice vpravo = 37,1°C
  • spodek maximum = 47,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 60,9°C
  • napájecí adaptér = 44,6°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při nenáročných činnostech je povrch celého notebooku bez známek zahřátí. Pouze na spodku vzadu uprostřed ucítíte vlažná místa po několika hodinách provozu. V zátěži se zahřívá opět především spodek vzadu uprostřed a přes klávesnici a opěrky nejde do rukou téměř žádné teplo navíc. Zahřívá se prostor až za klávesnicí, ale jen mírně, protože ventilátory teplo poměrně rychle vyhání ven z útrob počítače. Poznáte to snadno tak, že za notebookem je u výdechu chlazení docela horko (když si za notebookem necháte čokoládu, bude po půlhodině hraní zcela jistě rozteklá ...).


V plné zátěži procesor drží teploty okolo 85°C (+-5°). Pokud se zatíží také grafika, bude to ještě o 5°C více. Grafický čip si v takové současné zátěži drží teploty do 80°C. Jde však o syntetické testy. Při reálném hraní (až na některé výjimky) bývají teploty obou komponent nižší o 5-10°C.

Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie má v obou velikostních variantách stejnou kapacitu 52 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 5 hodin a 7 minut. O hodinu nižší výdrž proti V15 Nitro bude pravděpodobně způsobena větším displejem, ale týká se pouze klidových stavů. Už při mírné zátěži se spotřeba obou notebooků pohybuje na podobných úrovních – okolo čtyř hodin výdrže na jedno nabití při on-line kancelářské práci a polovičním jasu displeje. Vyšší jas a přehrávání videa se zvukem do repráků zvedá spotřebu na 16 W a výdrž klesne o hodinu.

Nabíjecí logika u multimediálních řad notebooků od Aceru bývá nastavena na pomalejší nabíjení a je to nejspíš kvůli prodloužení životnosti bateriových článků. Prázdná baterie se nabije na 90 % za necelé dvě hodiny. Díky silnému zdroji se výpočetní/grafická zátěž nepodepíše na době nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a podporu USB 3.0 na externích portech. Tím výčet možností končí.

Příslušenství

V krabici najdete pouze notebook, 135W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a nějaké informační letáky. Operační systém Windows 8.1 (64bit) je již předinstalovaný na pevném disku, kde je pro případ nouze připravena také záloha tovární instalace.

V předinstalovaném systému jsou různé méně užitečné programy. Jako nutné zlo tu jsou shareware hry, lišty do webových prohlížečů i zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 36 355,- Kč bez DPH (43 990,- Kč s DPH) je nejdražší z nabídky pro ČR. V rámci aktuální obměny se objevila ještě jedna konfigurace s GeForce GTX 960M – pokud oželíte polovinu operační paměti, SSD a smíříte se s terabajtovým diskem, můžete ušetřit přes deset tisíc korun. Ve chvíli, kdy jste ochotni zakoupit SSD a namontovat si ho doma, bude tato konfigurace zvláště výhodná. V nabídce jsou také nižší konfigurace s předchozí generací grafik, které jdou s cenou ještě níže.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu, z čehož první rok platí mezinárodně. Záruku je dále možné prodloužit, případně rozšířit o další služby. Pro ČR a Slovensko je centrální servis v Brně a v rámci reklamace hradí přepravu notebooku kurýrem.

Závěr

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition je 17,4“ herně multimediální notebook vyšší třídy. Nabízí střídmý vzhled a kvalitní mechanické zpracování. V relativně tenkém těle (v rámci úhlopříčky) má výkonný čtyřjádrový procesor, dedikovanou grafiku vyšší střední třídy i kombinaci rychlého SSD s velkým pevným diskem (2 TB). Tak velký notebook má za cíl nahradit stolní počítač se vším všudy, což znamená, že se nešetřilo na obrazu, ani zvuku. Displej s rozlišením Full HD má matici IPS a velmi pěkné barvy a čtveřice reproduktorů nabízí hlasitý zvuk v nadprůměrném podání.

Větší varianta se od 15,6“ V15 (VN7-591G) liší kromě úhlopříčky také většími ventilátory (a tedy lepší schopností udržet vysoké takty dlouhodobě v plné zátěži), přítomností optické mechaniky a dvojicí USB 2.0 na levém boku. V modernizované variantě s GeForce GTX 960M (5-10 % výkonu navíc) je notebook u vyšších konfigurací vybaven 3D kamerou pro ovládání pohybem ruky, 3D scan objektů atp.

Jedinou větší nevýhodu notebooku (pokud nepočítám horší možnost přístupu k vnitřním komponentám) vidím ve vynucení dynamického kontrastu displeje, který zbytečně degraduje jinak skvělý displej, a nechápu, čeho tím chce výrobce dosáhnout. Jde sice o softwarovou záležitosti, nicméně odstranění této chyby (resp. funkce) znamená ruční instalaci generického ovladače integrované grafiky. Jakmile dynamický kontrast odstraníte, získáte nadstandardní obraz a pak už se těžko hledají další nedostatky. Ve třídě velkých multimediálních strojů lze tento zařadit ke špičce nabídky.

Klady a zápory

+ kombinace plnohodnotného SSD a velkého disku

+ při kancelářské práci pasivní chlazení
+ nadprůměrný zvuk integrovaných reproduktorů
+ rychlé reakce touchpadu

- vyšší teploty procesoru při maximální zátěži
- vynucený dynamický kontrast displeje (lze řešit manuální instalací ovladače)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V17 Nitro Black Edition (VN7-791)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4720HQ (2,60/3,60 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR3L-1600 (8+8)
  • SSD (GB): 256 (KINGSTON RBU-SNS8100S3256GD, MLC, M.2)
  • HDD (GB): 2000 (ST2000LM003 HN-M201RAD, 5400rpm, 32MB cache)
  • ODD: BD-ROM/DVD SuperMulti (MATSHITA BD-MLT UJ272Q)
  • LCD: 17,4" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB, 128bit GDDR5) + Intel HD 4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 52 Wh / 5h 7min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 421 x 292 x 25-26 mm
  • Hmotnost (kg): 3,07
Recenze

Diskuse