RECENZE: ASUS X555Ln - levná cesta k Core i5 a použitelné dedikované grafice

30. 6. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

15,6“ model X555L patří do velmi oblíbené kategorie univerzálních plně vybavených notebooků s maximem výkonu za nízkou cenu. Testovaná konfigurace za 15 tisíc korun má v sobě úsporný procesor Core i5, 8 GB RAM a nejlevnější použitelnou dedikovanou grafiku – GeForce 840M.

ASUS X555Ln - levná cesta k Core i5 a použitelné dedikované grafice

Základní popis

V nabídce ASUSu představuje řada X ty nejběžnější univerzální notebooky s dobrým poměrem cena-výkon, určené pro středně a méně náročné uživatele. Jde o ten typ notebooků, kde se nevymýšlí žádné novoty, a prodávají se často v největších objemech.

V rámci modelu X555L existuje několik variant, které se liší podle písmene na konci značení (zde X555Ln). Rozdíl mezi variantami je často typ použitého procesoru a volba grafického čipu. Testovaná varianta je jednou z nejvýkonnějších. Nejslabší (X555La) naopak mají všechny Core i3 a pouze integrovanou grafiku.

V testované variantě má tělo notebooku kombinaci černé a bílé barvy. Bílé jsou okolí klávesnice, opěrky rukou a vnější strana víka. Naopak rámeček displeje, samotné klávesy a vana základny mají černou barvu. Existuje i několik dalších barevných provedení (nicméně ne pro vyšší konfigurace) a místo bílé barvy mohou mít stejné části ještě například šedou nebo červenou.

Počítač je relativně tenký a používá matné povrchy s jemným vzorkem, na kterých není hned vidět každý otisk, případně nečistota. Lesklý je tak pouze displej.

Mechanické provedení je v rámci třídy na dobré úrovni. Výhradu mám jen k podložení klávesnice, kdy při silnějším zatlačení se celý střed základny prohýbá. Při běžném používání (psaní) jsem však nepozoroval, že by to jakkoli omezovalo. Naopak při zvednutí otevřeného notebooku za roh se základna nekroutí. Stejně tak víko snese i větší tlak na vnější stranu, aniž by se na displeji vlnily barvy. Ve výsledku by tedy s každodenním nošením neměl být problém.

Víko lze vyklopit v úhlu asi 140° a k pohodlnému otevření jsou potřeba obě ruce.


Konektorová výbava zahrnuje všechno, co můžete u moderního notebooku běžně očekávat. Na levém boku je dvojice USB 3.0, obrazové výstupy VGA a HDMI, rozkládací konektor LAN a zdířka napájení. Pravý bok k výbavě přidává optickou mechaniku, třetí USB (jen 2.0), čtečku paměťových karet a kombinovaný zvukový konektor.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 382 x 258 x 26 mm a je to jeden z tenčích levných modelů s dedikovanou grafikou. Taktéž jeho hmotnost 2,15 kg je na spodní hranici levných strojů v úhlopříčce 15,6“, a jde tedy o notebook, který se hned v batohu nepronese.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a má integrovanou vidlicovou koncovku, takže nepotřebuje přívodní kabel. Díky tomu je jeho hmotnost pouhých 228 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice má typické prvky pro notebooky ASUS. Jedním z nejvýraznějších jsou kurzorové šipky z části zasahující do numerického bloku. Horní řada kláves F1-F12 je dokonce rozdělena malými mezerami do bloků po čtveřicích, což výrazně zlepšuje hmatovou orientaci. Na rozdíl od dražších modelů N a G na této klávesnici nechybí klávesa End (nahrazena hlavním vypínačem).

Mechanika kláves je mírně mělčí a má jemný přesný chod bez hlučné odezvy. S trochou snahy lze psát velmi tiše a psaní na této klávesnici je pohodlné. Zamrzí snad jen absence podsvícení kláves, které ovšem v této třídě nebývá.

Indikační diody jsou na čelní hraně vpravo a svítí podle potřeby bíle nebo červeně. Zjistíte z nich zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitu pevného disku a stav bezdrátových funkcí.


Touchpad má elektroniku od ASUSu se speciálním ovládacím panelem, kde lze nastavovat všemožná gesta. Relativně dobře rozpoznává vykonávání gest, ale opět trpí velkým zpožděním snímání. Kurzor se pohybuje za prstem se zpožděním okolo stovky milisekund, takže uživatelé, kteří jsou zvyklí dělat všechno pěkně rychle, budou z tohoto konkrétního řádně nesví.

Tlačítko integrované v dotykové ploše je tužší a při stisku se projevuje hlasitým klapáním.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na předchozí intelovské platformě s procesory Core (Haswell). V testované konfiguraci najdete úsporné dvoujádro Intel Core i5-4210U s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost do 2,7 GHz. Mezní tepelný výkon procesoru (TDP) je 15 W.


Na základní desce jsou dva sloty pro operační paměť a z výroby jsou v obou 4GB moduly DDR3L-1600. Výsledných 8 GB paměti lze rozšířit až na 16 GB, pokud oba moduly vyměníte za 8GB variantu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 047
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 864

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102 355
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 675

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5139 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9984 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,94

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,13 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,60 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,31

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 822 MB/s

Podávaný výkon je pouze mírně pod průměrem pro zvolený procesor (i5-4210U). Při zátěži všech jader zůstává takt procesoru na stabilních 2,4 GHz a neovlivní jej ani případná zátěž dedikovaného grafického čipu.

Úložný prostor je řešen 1TB pevným diskem ve standardní 2,5“ šachtě (9 mm vysoké). Plotny disku se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosovými rychlostmi jde o lehký podprůměr mezi plotnovými disky.

Optická mechanika DVD Super Multi má výsuvný podavač na pravém boku. Pokud byste ji měli v plánu vyměnit za neoficiální adaptér na druhý pevný disk, jde o typ s výškou 9,5 mm.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 356,4 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 86,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,2 ms

Spojení s okolním světem řeší po kabelu gigabitový řadič od Realteku a bezdrátově karta Broadcom s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Všechny u nás dostupné konfigurace jsou vybaveny 15,6“ TN displejem základní kvality s rozlišením HD (1366x768). Jde o typický levný panel, jaký můžete najít ve všech levných 15,6“ noteboocích, což je obvykle znát na omezeném vertikálním pozorovacím úhlu a nízkém kontrastu. Celkově vybledlé barvy se snaží řešit aplikace ASUS Splendid (dostupná pod zkratkou Fn+C, byť už tato není na klávese natištěna), která má několik barevných profilů zvýrazňující barvy. Bohužel je to stále pouze softwarové řešení, takže ač v určitých případech zobrazení zlepšuje, někdy barvy vypadají až nepřirozeně a přepáleně. Navíc tento program neřeší slévání světlých odstínů do bílé – k tomu je dobré ručně snížit hodnotu gamma na 0,9 v ovládacím panelu grafického jádra Intel.

Kdybych měl kvalitu shrnout, řekl bych, že je dostatečná pro méně náročné uživatele, kteří nemají v plánu jakkoli pracovat s grafikou, nepotřebují velkou pracovní plochu a případně budou připojovat externí monitor. Sám jsem spolu s touchpadem viděl tento displej jako jediné prvky snižující jinak velmi dobrou ergonomii tohoto počítače. Displeje jsou však obecný problém drtivé většiny levných notebooků a situace se nejspíš zatím nezmění.

Lesklá povrchová úprava nijak netlumí odlesky a práce na přímém slunci tedy nebude příliš pohodlná. Jas patří k průměru HD TN displejů a přes den v prosvětlené kanceláři pravděpodobně nic jiného než maximum nebudete potřebovat. Nejnižší stupeň je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit LVDS)
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 650:1
  • Odezva: 7 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chimei Innolux N156BGE-L41. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

[GAL|1,2,3,4]

Integrované jádro Intel HD 4400 je podpořeno dedikovaným grafickým čipem nižší třídy NVIDIA GeForce 840M s 2 GB vlastní paměti 64bit DDR3.


K notebooku lze připojit až dva externí monitory a oba mohou současně pracovat v režimu rozšířené plochy, pokud je neaktivní interní displej. K připojení monitorů slouží analogové VGA a digitální HDMI. V případě HDMI je možné zobrazit rozlišení až 3840x2160 při 30 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2363 (Graphics: 2333, Physics: 3358)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 59 160 (Graphics: 83 056, Physics: 29 478)
  • Cloud Gate (DX10): 5630 (Graphics: 8702, Physics: 2519)
  • Fire Strike (DX11): 1322 (Graphics: 1530, Physics: 3125)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6469 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 39,93 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 8,76
  • EnSight (ensight-04): 20,21
  • LightWave 3D (lightwave-01): 13,35
  • Maya (maya-02): 6,89
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,23
  • SolidWorks (sw-03): 8,64
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,12
  • Siemens NX (snx-01): 5,06

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 28,4 fps

Podávaný výkon je na úrovni dvou a půl násobku výkonu integrovaných grafik v procesorech Core, takže má své opodstatnění v takovém notebooku. GeForce 840M je jednou z nejlepších voleb, pokud jde o nižší třídu dedikovaných řešení, a umožňuje i hraní náročných moderních her (byť u nejnáročnějších za cenu výrazně snížených detailů i rozlišení). Pokud si sem tam chcete něco málo zahrát, je taková grafika v podstatě minimum, pod které byste neměli jít.

Multimédia

Reproduktory jsou integrované v čelní hraně a směřují dolů. Hlasitostí i zvukovým podáním jde o průměr pro kancelářské notebooky. V projevu chybí hloubky a zvuk je trochu plechový, nicméně u levných notebooků jde v podstatě o standard. Rozhodně X555L nijak nezaostává za konkurencí.

Vestavěná webkamera nabízí nízkou kvalitu zobrazení s poměrně hrubým rastrem snímaného obrazu. Aktivitu webkamery indikuje zelená LED vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je umístěn mezi klouby dozadu. Ventilátor běží obvykle i při kancelářské práci, nicméně běží tak potichu, že si jej mnozí všimnou možná až v tiché místnosti. Jeho hlučnost je lehce pod úrovní šumu plotnového disku a jeho zvuk není rušivý. Patříte-li však mezi velmi náročné a po náhradě disku za SSD byste chtěli absolutní ticho, nesplní X555L očekávání.

V zátěži se ventilátor zrychluje. Pokud zatížíte jen procesor, a to navíc jen jedno jádro, je zvýšení hluku malé a v běžném ruchu jej nebudete registrovat. V případě zátěže procesoru i dedikovaného grafického čipu se zvýší hluk znatelně. Na decibely sice není velký, ale ventilátor pak má svištivý projev. Celkově lze hlučnost považovat za průměrnou mezi podobné vybavenými notebooky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 26,6°C
  • klávesnice vpravo = 26,0°C
  • spodek maximum = 27,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 29,2°C
  • napájecí adaptér = 34,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 34,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,2°C
  • napájecí adaptér = 38,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Neustálý běh ventilátoru zajišťuje nízké teploty na povrchu počítače, a to i v případech, kdy průduchy na spodku ucpete třeba položením na postel. Povrch se kupodivu téměř nezahřívá ani při výpočetní a grafické zátěži, což může být pro někoho podstatná výhoda.


Baterie

Počítač má integrovanou menší baterii s kapacitou 37 Wh, která jej v našem standardním redakčním testu* udržela v provozu 6 hodin a 48 minut na jedno nabití. Výrobce si evidentně vyhrál se spotřebou, a tak se notebook při nenáročné práci s Wi-Fi pohybuje podle intenzity podsvícení v průměru okolo 5-6 wattů. Není tedy problém na jedno nabití reálně dát pět hodin bez výrazného omezování. Při sledování filmů se zvukem do reproduktorů a maximálním jasem klesne výdrž na tři a půl hodiny.

Notebook volí poměrně malý nabíjecí výkon okolo 17 wattů. Na druhou stranu má relativně malou baterii, takže ji po vybití nabijete na 90 % za necelé dvě hodiny. V zátěži počítejte v nejhorším o hodinu více.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí AES-NI
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvukový čip
  • optická mechanika
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze 65W napájecí adaptér a základní tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 je již nahraný na pevném disku včetně tovární zálohy. Instalace od výrobce obsahuje střední množství bloatware, tedy zbytečných programů a utilit. Jejich odstranění však nezabere více než 15-20 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 12 809,- Kč bez DPH (15 499,- Kč s DPH) a jde o jednu z nejvyšších. Vyšší stojí o dva a půl tisíce více a nabízí navíc pouze výkonnější procesor (Core i7-4510U). V případě nejnižších konfigurací s Core i3, 4GB RAM a integrovanou grafikou můžete ušetřit dva a půl až tři tisíce.

Všechny konfigurace mají dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko řeší opravy centrální servis v Ostravě a přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

ASUS X555Ln je univerzální 15,6“ notebook s plnou konektorovou výbavou a v ceně okolo 15 tisíc včetně DPH nabízí jak úsporné Core i5, tak dedikovanou grafickou kartu a dostatek operační paměti. Bude tedy vyhledáván především těmi, kteří chtějí maximální poměr cena-výkon a mají omezený rozpočet. Když k tomu přidám ještě poměrně dobrou výdrž na baterie, půjde pravděpodobně o jeden z cílů v hledáčku SŠ a VŠ studentů. Z hlediska kompromisů je potřeba počítat pouze s nízkou kvalitou displeje, což je klasická bolístka drtivé většiny levných notebooků, a pomalejším (a tedy méně přesným) touchpadem.

Klady a zápory

+ v poměru k ceně dobré mechanické zpracování
+ tenké provedení při zachování plné výbavy rozhraní
+ minimální zahřívání i v zátěži

- zpoždění touchpadu a jeho tužší integrované tlačítko
- nízká obrazová kvalita použitého displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X555LN-XX413H
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4210U (1.70/2.70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4+4)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM024 HN-M101MBB, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Slimtype DVD A DA8A6SH)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce 840M (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 10h 30min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 382 x 258 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,15
Recenze

Diskuse