RECENZE: ASUS X751Ma - 17“ co nejlevněji

8. 4. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Je zvykem, že za velký (17,4“) displej se musí připlatit proti základu s úhlopříčkou 15,6“. ASUS se proto rozhodl s tímto modelem vyjít vstříc zákazníkům, kteří nechtějí za notebook dát ani korunu navíc. X751M je navržen tak, aby byla cena co nejnižší, a dosaženo toho bylo mimo jiné použitím dvoujádrového Celeronu N odvozeného od procesorů jinak používaných v tabletech.

ASUS X751Ma - 17“ co nejlevněji

Základní popis

ASUS X7551 je na první pohled úplně běžný 17,4“ notebook standardní konstrukce. Nejede na vlně ztenčování a raději nabízí plnou konektorovou výbavu dohromady s optickou mechanikou. Zvolena byla černá barva a na povrchu jsou kombinovány povrchy s hrubším vzorkem a imitací broušeného kovu. V rámci zacílení není vzhledu co vytknout. Jde o jednoduchý stroj, který si na nic nehraje.

Plastové tělo nijak nezatajuje cenovou relaci, kde se tento model pohybuje, a v rámci levných notebooků jde o průměr. Základna se při zvednutí otevřeného notebooku za roh kroutí jen minimálně. Snad jen klávesnice se při zatlačení více prohýbá, nicméně při psaní to není poznat a nijak to nesnižuje komfort používání. Má výhrada směřuje k pružnosti víka, které bych doporučoval raději otevírat oběma rukama, aby nedocházelo k velkému kroucení.

U velkých levných notebooků se obvykle očekává, že většinu svého života budou trávit někde na stole místo zběsilého cestování. Pokud se rozhodnete tento nosit častěji, doporučuji nákup kvalitního batohu (brašny) s dobrou ochranou proti promáčknutí víka.

Víko lze vyklopit maximálně v úhlu asi 130°, nicméně u tak velkého notebooku není omezený úhel otevření fatální. Klouby mají relativně tuhý chod a otevření jednou rukou není možné, neboť se základna zvedá spolu s víkem.


Na počtu konektorů se nijak nešetřilo. S výjimkou napájení a optické mechaniky na pravém boku jsou všechna rozhraní vlevo vpředu, což je roh, ve kterém je umístěna základní deska počítače. Je tu kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup), trojice USB, z nichž pouze jedno je verze 3.0, obrazové výstupy HDMI a VGA a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN.

K výbavě mám dvě výhrady – první se týká pouze jediného rychlého portu USB a druhá celkového vtěsnání všech konektorů na malý prostor. Například při připojení VGA kabelu zabraňuje tlustá koncovka použití sousedního HDMI.

Zavřený notebook má rozměry 415 x 271 x 28-34 mm a váží 2,50 kg. Je tedy asi o 300 g těžší než 15,6“ notebooky podobné třídy. Překvapivě malý a lehký je naopak napájecí zdroj, který má integrovanou vidlici a nepotřebuje samostatný přívodní kabel. Váží pouhých 140 g.

Navzdory větším rozměrům se tedy notebook v kvalitním batohu ani dohromady se zdrojem nepronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má pro ASUS standardní rozložení s kurzorovými šipkami zasahujícími do numerické části, klávesami pro pohyb v dokumentech v pravém horním rohu a malými mezerami v horní řadě, které klávesy F1-F12 rozdělují do bloků po čtyřech. Nekoná se zde nic speciálního, co by vás mohlo překvapit.

Mechanika kláves je velmi příjemná. Klávesy mají vyšší zdvih, jistý stisk a nízkou hlučnost. Prakticky veškerý hluk kláves je spíše způsoben ukotvením a kontaktem klávesnice s podkladem v základně. Celkově hodnotím klávesnici jako velmi povedenou a vhodnou i pro psaní delších textů.

Podsvícení kláves byste v této cenové relaci hledali marně a nenajdete ho ani zde. Ostatně šetřilo se i na indikačních diodách. Nesvítí ani hlavní vypínač (což ovšem za chybu nepovažuji). Pouze vpředu jsou dvě diody, které umí svítit zeleně a oranžově a informují o zapnutí (uspání počítače), případně nabíjení (nabití) baterie. Indikaci aktivity pevného disku, ani indikaci zámků klávesnice výrobce neimplementoval.


Touchpad má elektroniku od ASUSu a je vycentrovaný pod střed psací části klávesnice. Patří k těm slabším stránkám notebooku kvůli tuhému tlačítku integrovanému v ploše a hlavně většímu zpoždění snímání, které při rychlém pohybu kurzoru snižuje přesnost. Pro uživatele méně zdatné v ovládání touchpadů je ovšem dobrá jeho schopnost rozpoznávat korektně gesta více prstů, i když je neprovedete úplně správně.

Hlavní HW parametry

Daný notebook (X751) je v dostání s různými procesorovými platformami. Tato nejlevnější konfigurace má platformu Bay Trail-M s procesory vycházejícími z procesoru Atom. Konkrétně je zde jeden z nejslabších zástupců řady, a to dvoujádrový Celeron 2840N s výchozím taktem 2,16 GHz a režimem Turbo až do 2,58 GHz. Jde aktuálně o jeden z nejslabších a nejlevnějších procesorů na trhu s notebooky.


Na desce je jeden slot pro operační paměti typu DDR3L-1600 a z výroby je osazen 4GB modulem. Maximálně lze dosáhnout na 8 GB paměti, pokud modul vyměníte za větší.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 482
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 780

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 346
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 599

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1760 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3252 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,41 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 0,90 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,20

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3453 MB/s

Výkon procesoru je na samém dně dnešní nabídky. Přibližně by šel přirovnat k úspornému procesoru Core, který by byl trvale podtaktován na 800 MHz. V nabídce jsou i konfigurace s čtyřjádrovými procesory Pentium N3530, které mají téměř dvojnásobný výkon při využití všech jader. Zůstává jim ovšem stejná slabina, která je daná nízkým výkonem jednoho jádra.

Celkový výkon notebooku je použitelný pro nenáročné uživatele, kteří potřebují jen pár svých jednoduchých aplikací a k tomu prohlížet webové stránky, případně využívat videohovory. Jakmile dojde na něco náročného (stačí třeba rozsáhlé webové aplikace), budete při načítání stránek a otevírání programů déle čekat. Je dobré také udržovat systém čistý a minimalizovat programy, které něco dělají na pozadí. Takové skenování antiviru nebo automatické aktualizace mohou způsobit, že notebook bude reagovat viditelně zpomaleně. Tento notebook tak trochu klame tělem – má sice 17,4“, ale to, co jej pohání, je obvykle k nalezení v nejlevnějších 11,6“ mini noteboocích.

Nešetřilo se na pevném disku. Ve standardní 2,5“ pozici najdete disk s kapacitou 1 TB a rychlostí ploten 5400 rpm. Přenosovými rychlostmi jde v rámci plotnových disků o průměr.

Optická mechanika je DVD Super Multi a jde o typ s výškou 12,7 mm.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 256 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 87,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,6 ms

Čipy zajišťující komunikaci s okolím jsou všechny od Realteku. Je tu gigabitový ethernetový řadič pro kabelové připojení a bezdrátová karta kombinující 2,4GHz Wi-Fi /n (1x1) a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Displej je největší slabinou tohoto počítače. Osazený lesklý 17,4“ panel má základní rozlišení HD+ (1600x900) a je postaven na technologii TN. Jeho hlavní nevýhodou je nádech bílé barvy do žluto-zelena, slévání světlých odstínů (musel jsem si nastavit gammu na 0,8 a stejně to nebylo ono) a celkově vybledlé barvy. Tohle je problém mnoha levných notebooků se základními displeji, neboť v posledních letech se sice v každé úhlopříčce objevily velmi dobré displeje, ale ty nejlevnější šly s úsporou nákladů proti svým předchůdcům kvalitou dolů.

Maximální jas odpovídá průměru základních HD panelů a v prosvětlené kanceláři přes den není důvod používat jakoukoli jinou hodnotu než právě maximální. K večeru za tlumeného světla si naopak vystačíte s pětinovou hodnotou. Nejnižší hodnota je pro práci v úplné tmě stále poněkud světlá.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit, LVDS)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 650:1
  • Odezva: 7 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMO N173FGE-L23. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické jádro v procesoru je u Celeronů a Pentií obecně nazýváno Intel HD Graphics. V případě procesorů platformy Bay Trail (Atomy, Celerony/Pentia-N) jde ovšem o jádro osekanější než v případě Celeronů/Pentií-U, které vychází z procesorů Core. Technologická podpora zahrnuje DirectX 11 i OpenCL 1.2 a lze přehrávat videa ve vysokém rozlišení.

Pro připojení externích monitorů je přítomna dvojice výstupů – HDMI a VGA. Teoreticky by mělo být možné připojit dva externí monitory současně, neboť grafika to podporuje (pokud je neaktivní interní displej). Fyzicky však bude problém zapojit oba kabely, protože oba výstupy jsou příliš blízko sebe (musel by se najít VGA kabel, který nemá šroubovací úchyty po stranách).

Jednou z limitací osekaného grafického jádra je podpora digitálního výstupu maximálně v rozlišení 1080p (resp. 1920x1200).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P228 (Graphics: 197, Physics: 853)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 13 861 (Graphics: 17 060, Physics: 8369)
  • Cloud Gate (DX10): 1159 (Graphics: 1337, Physics: 792)
  • Fire Strike (DX11): (CHYBA)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2560 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,17 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,1 fps
  • 1600x900: 5,0 fps

Grafický výkon je přibližně čtvrtinový ve srovnání s integrovanou grafikou Intel HD 4400. Zahrát si můžete plynule pouze velmi nenáročné, případně starší hry (2007/2008 a starší).

Multimédia

Reproduktory jsou schované někde pod klávesnicí. Hrají poměrně nahlas a jejich zvukové podání lze zařadit k lepšímu průměru. V hloubkách mají rezervy, ale mezi levnými notebooky rozhodně neurazí.

Horší je to s webkamerou. Tato má výrazně slabší obraz, než bývá u webkamer notebooků zvykem (a že zde nikdo nemá velká očekávání). Obraz k večeru za umělého osvětlení je trhaný a celkově je v nějakém velmi nízkém rozlišení.

Chlazení a provozní hluk

Výhodou úsporné platformy je v podstatě nulové zahřívání. Počítač si drží pořád teplotu okolí a ani v zátěži nemá horká místa. Může za to ventilátor, který výrobce osadil. Vypozoroval jsem, že ventilátor je buď vypnutý (většinou při kancelářské práci), anebo běží v jedněch konstantních otáčkách. Jeho hlučnost je minimální a rozhodně si nezadá s pevným diskem, který je poněkud otravný častým zrychlováním a zpomalováním (bez ohledu na nastavení ve Windows).


Procesor v zátěži udržuje turbo neustále, neboť se nikdy nezahřeje tak, aby mělo smysl frekvenci opět snížit. U této nejslabší verze s dvěma jádry je to očekávané chování.

Baterie

V zadní části základny je integrovaná malá Li-Ion baterie s kapacitou 37 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu vydržel 6 hodin a 6 minut. Při on-line kancelářské práci s dvoutřetinovým jasem lze dosáhnout na výdrž lehce přes pět hodin provozu na jedno nabití.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny.

BIOS

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • změna režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Lze také zablokovat přístup k některým integrovaným zařízením (LAN, Wi-Fi, zvuk, USB,…).

Příslušenství

Součástí balení je pouze notebook, napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8.1 (64bit) je instalován na pevném disku, kde se nachází také jeho obnova do továrního nastavení.

Výrobce notebook obdařil standardním množstvím bloatware, jehož odinstalace zabere přibližně 30-40 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 8677,- Kč bez DPH (10 499,- Kč s DPH). Další konfigurace (X751Ma) se liší buďto barvou (bílá), nebo použitím čtyřjádrového procesoru Pentium N3530 a jiné velikosti pevného disku.

Notebook X751 je dostupný také v jiných variantách s výkonnějšími procesory, nicméně ty všechny začínají až na vyšších cenách (o několik tisíc).

Záruka je u všech konfigurací dvouletá s opravou v servisu. Tuto záruku lze uplatnit mezinárodně.

Závěr

ASUS X751Ma spadá do kategorie nejlevnějších 17,4“ notebooků. Snaží se tedy zaujmout především nízkou cenou, za kterou velký displej nabízí. Může posloužit například jako druhý počítač do rodiny čistě pro prohlížení webových stránek či pro nějakého velmi nenáročného uživatele. Má velmi pohodlnou klávesnici, na které se dobře píšou i delší texty, a cílovou skupinu potěší také velký pevný disk (1 TB).

Kompromis se v rámci úspor naopak projevil na poměrně nízké kvalitě použitého displeje (kontrast, barvy) a slabém výkonu pro náročnější práci daném volbou nejslabšího procesoru, který Intel aktuálně vůbec nabízí. Pokud hledáte něco i na jakoukoli pokročilejší práci, doporučil bych spíše připlatit za konfigurace vybavené procesory Core (nebo se podíval po 15,6“ variantě, kde za podobné peníze jsou lepší procesory). Takto lze počítat s využitím primárně pro web a nenáročné kancelářské činnosti.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ velký pevný disk

- nízký výkon
- nízká obrazová kvalita použitého displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X751Ma
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron N2840 (2.16/2.58 GHz, 1 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1333 (4)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM024 HN-M101MBB, 5400 rpm, 16 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8FBS)
  • LCD: 17,4" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel HD (IGP, Bay Trail)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Realtek RTL8723BE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 6h 6min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 415 x 271 x 28-34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,50
Recenze

Diskuse