RECENZE: DELL XPS 15 - výkon a UHD zobrazení ve špičkovém balení s Intel Skylake

24. 11. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Řada XPS představuje nejvyšší třídu multimediálně-pracovních počítačů, které DELL nabízí. Jde o nekompromisní počítače, které se od většiny konkurence odlišují větší mobilitou a často také do detailů promyšleným designem. Nová 15,6“ verze nabízí čtyřjádrové procesory generace Skylake, 16 GB operační paměti, výkonné 512GB PCIe SSD, grafický čip střední třídy a špičkový UHD displej.

DELL XPS 15 - výkon a UHD zobrazení ve špičkovém balení s Intel Skylake

Základní popis

S modelem XPS 13 (9343) se DELLu povedl takový úspěch, jaký nejspíš sám nečekal, a mezi stroji vyšší třídy to byl jeden z jeho nejprodávanějších notebooků. Kvalitní displeje, přesný touchpad, špičkové zpracování a nadstandardní výdrž baterie v kompaktním těle byly přesně to, za co byli uživatelé dražších notebooků ochotni připlatit. Nová generace XPS 15 je navržena ve stejném duchu a přebírá vzhled své menší předlohy. Místo úsporných dvoujader však uvnitř najdete výkonné čtyřjádrové procesory a místo integrované grafiky tu je dedikovaný čip NVIDIA GeForce GTX 960M. Aby to nebylo všechno, do vyšších konfigurací se dává špičkový displej s rozlišením UHD a širokým pokrytím barvového prostoru.

Vzhled modelu XPS 15 prošel v poslední generaci výraznou obměnou. Pryč jsou původní zaoblené tvary charakteristické pro spoustu modelů z řady Inspiron. Troufám si však říct, že v tomto případě se redesign opravdu povedl a nové XPS 15 patří rozhodně k nejhezčím výkonným notebookům na trhu. Až na displej překrytý tvrzeným sklem jsou všechny povrchy matné a netrpí tím, že by na nich byla okamžitě vidět každá nečistota. Karbonové opěrky rukou mají na dotyk velmi příjemný hladký povrch. Na rozdíl od hliníku navíc nemají takovou tepelnou vodivost, takže po zapnutí stroje nestudí do dlaní. I to jsou detaily, díky kterým se na XPS 15 tak dobře pracuje.

Podobně jako v případě XPS 13 musím i zde pochválit špičkové mechanické zpracování. Nic se nekroutí a neprohýbá, a to ani v případě použití větší síly. Fascinující je to zejména u tenkého víka s miniaturním rámečkem okolo displeje. Odolnost přístroje je tedy prvotřídní. Dá se však očekávat, že hliníkové plochy zejména na spodku základny budou mít při používání pravděpodobně tendenci chytat škrábance.

Otevření počítače jednou rukou je možné navzdory tuhosti kloubů a absenci prohlubně pro uchopení víka. Za pohodlné se však označit nedá. Počítač lze otevřít maximálně do úhlu 135°.


Konektorová výbava je tím, kde se nejvíce škrtalo při ztenčování počítače. Na levém boku najdete kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup), USB 3.0, obrazový výstup HDMI, zdířku napájení a jeden port kombinující USB 3.1 (Type-C) s výkonným rozhraním Thunderbolt. Pravý bok přidává ještě čtečku paměťových karet SD XC a druhé USB 3.0. Tím ovšem výbava končí a v pracovním prostředí by mohla zamrzet především absence konektoru pro připojení do počítačové sítě LAN.

Půdorysné rozměry 355 x 235 mm jsou pravděpodobně nejmenší, jaké můžete najít u notebooků s 15,6“ displejem. Oproti průměru je XPS 15 menší do šířky i do hloubky přibližně o dva centrimetry, což mu dodává neskutečně kompaktní dojem (je podobně velký jako 14,0“ model Latitude E6430). Tloušťka 24 mm (25 mm u gumových výstupků) je taktéž velmi dobrá, vezmu-li v potaz, jak výkonný hardware je uvnitř uschován.


Samotný přístroj váží pouhých 2,10 kg, takže je vhodný i pro každodenní nošení. Potěšující je také malá tloušťka 130W napájecího adaptéru, který váží dohromady s přívodním kabelem přijatelných 452 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je redukované o některé méně používané klávesy (Scroll Lock, Num Lock, Pause), funkce pro pohyb v dokumentech (Home, PageUp,…) jsou odsunuty na kombinaci Fn a kurzorových šipek a pouze přes Fn je dostupná také funkce kontextové nabídky. U horní řady kláves lze snadno přepínat primární funkci mezi F1-F12 a přístupem ke změně hlasitosti, nastavení jasu a ovládání multimediálního přehrávače.

Jako velmi příjemnou lze označit mechaniku kláves, která není extrémně mělká a má perfektně jasnou odezvu. Psaní je pohodlné a klávesnici lze doporučit i pro tvorbu delších dokumentů. Klávesy při psaní jen dutě klapou a při troše snahy lze psát téměř nehlučně.

Klávesnice je vybavena bílým podsvícením, které se manuálně přepíná klávesovou zkratkou Fn+F10, a lze si vybrat mezi dvěma stupni intenzity. Diody prosvítají v mezerách mezi klávesami až pod úhlem přibližně 60°.

Indikačních diod na přístroji moc nenajdete. Svítí hlavní vypínač, pokud je notebook zapnutý, a dioda na klávese CapsLock. Na pravém boku se umí rozsvítit bílý proužek, pokud se nabíjí baterie. Svítí také proužek na koncovce napájecího adaptéru, kdykoli je adaptér připojen k napájení, což sice vypadá efektně, ale v případě, že spáváte ve stejné místnosti jako notebook, může být světlo spíše nepříjemné.


Notebook je vybaven „precision touchpadem“, který má ovladače integrované ve Windows 8. Tento typ touchpadu vyniká krátkou reakční dobou na pohyb prstu, a tedy i největší přesností. Jediné tlačítko je integrované přímo do plochy. Není sice tuhé, ale klapání při stisku by klidně mohlo být o něco tišší. V porovnání s konkurencí jde i tak o výrazně nadprůměrný touchpad.

Hlavní HW parametry

Základní deska je ve všech konfiguracích vybavena čtyřjádrovými procesory s TDP 45 W z nejnovější generace Skylake. V této vyšší konfiguraci je připájeno Intel Core i7-6700HQ s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,5 GHz.


Na základní desce jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR4-2166 a oba jsou v testované konfiguraci rovnou osazeny 8GB moduly. Celkových 16 GB operační paměti by mělo být možné rozšířit s dostupností 16GB modulů až na 32 GB, což je zároveň maximum, které notebook podporuje.

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,67 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,40 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,42

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 140 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 672 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,82

Procesor si drží vysoké takty navzdory tenkému provedení notebooku, což jen potvrzuje dobrý návrh chlazení. Při zátěži všech jader je to 3,1 GHz. Když k tomu přidáte ještě zátěž grafiky, klesnou po čase takty na 2,6 GHz, kde se drží neomezeně dlouho při zachování teplot do 80°C. Vysoký výkon potěší i ty uživatele, kteří na notebooku provádí vědecké výpočty, vyvolávají fotky z RAWů nebo na cestách potřebují střihat video ve vysokém rozlišení. U běžných činností pak ani nemusím zmiňovat, že všechny reakce jsou bleskové a na notebook nemusíte nikdy čekat.

Výkon režimu Turbo Boost lze zvýšit, pokud změníte profil chlazení na maximální výkon, což by se mělo mimo jiné projevit větší hlučností v zátěži.

Výkonné konfigurace jsou vybaveny SSD disky obcházejícími rozhraní SATA přímým připojením na sběrnici PCIe. K tomuto účelu byly vytvořeny specifikace NVMe, které definují, jak taková SSD obsluhovat, a tento notebook je má implementovány. V testované konfiguraci má SSD kapacitu 512 GB. Přenosové rychlosti v mnoha případech přesahují možnosti SATA rozhraní, takže zde přechod na přímé zapojení opravdu má smysl.

Celkově je diskový výkon vyšší přibližně o 80 %. Platí však, že rozdíl výkonu proti běžným SATA SSD poznáte pouze v benchmarcích nebo při extrémních diskových zátěžích. V běžných situacích (i při náročném nasazení) nejspíš žádný rozdíl nezaznamenáte.


Notebook v sobě nemá integrovaný řadič pro klasický kabelový Ethernet a spoléhá se výhradně na bezdrátovou komunikaci. Bezdrátová karta od DELLu (1830) podporuje Bluetooth 4.0 a dvoupásmovou Wi-Fi včetně standardu /ac. Během testování mě překvapil velmi dobrý příjem Wi-Fi sítí. Notebooky s hliníkovým víkem mívají horší citlivost na bezdrátový signál, ale zde jsou naopak výsledky nadprůměrné a XPS 15 držel stabilní signál i tam, kde již notebooky obvykle mají problém.

Displej a grafika

Obrazovka má úhlopříčku 15,6“ a vyplňuje téměř celé víko beze zbytku. DELL si v této ceně pochopitelně nedovolí vybavit notebook standardními TN panely, takže máte bez ohledu na konfiguraci jistotu, že dostanete IPS/IGZO. V nižší konfiguraci je matný nedotykový panel s rozlišením Full HD (1920x1080). V testované vyšší je dotykový panel s rozlišením UHD (3840x2160) překrytý lesklým sklem.

V obou případech jde o nadprůměrné panely od Sharpu, kdy základní má 72% pokrytí barvového prostoru Adobe, zatímco tento příplatkový pokrývá plných 100 %. Obrazová kvalita testované obrazovky patří ke špičce v rámci toho, co lze v běžném notebooku dostat. V kontrastu, podání barev i teplotě bílé barvy nemám ani nejmenší výhrady. Když se to zkombinuje s velmi jemným rastrem, jde o skvělé řešení pro úpravy fotek a videa na cestách. Kvalitní displej ovšem neoceníte jen v takových případech. Mnohem příjemnější je i při několikahodinové kancelářské práci, kdy zdaleka neunavuje oči tolik jako levné TN panely.


DELL to myslí s použitím tohoto displeje mezi grafiky v terénu vážně. S pomocí vestavěné aplikace lze přepínat mezi kalibrovanými profily pro různé typy nasazení a lze ještě použít korekci podle typu osvětlení v místnosti.

Displej potěší i silným podsvícením. Nebýt lesklé povrchové úpravy, byl by poměrně dobře použitelný i venku na slunci. Takto je to kvůli odleskům méně pohodlné. Rozsah nastavení jasu je široký a nejnižší úroveň bude pro mnohé příliš nízká i pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IGZO
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8-bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Odezva: 25 ms
  • Pokrytí barev: 100% Adobe color gamut
  • Podsvícení: W-LED

Obsluhu obrazových výstupů a zpracování základní grafiky řeší integrované jádro v procesoru – Intel HD 530 se sdílenou pamětí. Pro případ potřeby vyššího výkonu je notebook vybaven technologií NVIDIA Optimus, což znamená, že se může automaticky aktivovat dedikovaný grafický čip. V testovaném notebooku je konkrétně čip střední třídy NVIDIA GeForce GTX 960M s vlastními 2 GB paměti (128bit GDDR5).


Pro připojení externích monitorů je možné použít rozhraní Thunderbolt (přenos typu DisplayPort) a výstup HDMI 1.4a. První je schopen připojit UHD monitor (3860x2160) s obnovovací frekvencí 60 Hz, druhý zvládá stejné rozlišení při snížené frekvenci 30 Hz. U přenosu typu DisplayPort je výhodou možnost rozdělení přenosového pásma pro více monitorů připojených pomocí řetězení (z notebooku jde kabel do prvního monitoru a z něj další kabel do druhého). Libovolným způsobem lze z notebooku obsloužit až tři nezávislé obrazové výstupy v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11 (GTX960M): P5165 (Graphics: 5170, Physics: 5288)
  • 3DMark 11 (Intel HD530): P1781 (Graphics: 1547, Physics: 8143)

Testy 3D Mark (2013)

  • Fire Strike (DX11): 3900 (Graphics: 4262, Physics: 7314)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 39,01 fps
  • Cinebench R11.5 (Intel HD530): 29,28 fps
  • Cinebench R15: 48,66 fps

SPECviewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 12,25
  • EnSight (ensight-04): 21,36
  • LightWave 3D (lightwave-01): 15,59
  • Maya (maya-02): 13,62
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,79
  • SolidWorks (sw-03): 8,72
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,45
  • Siemens NX (snx-01): 4,77

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark (GTX 960M)

  • 1366x768: 30,1 fps (z výsledků to vypadá, že něco vynutilo vertikální synchronizaci)
  • 1920x1080: 30,3 fps
  • 3840x2160: 16,3 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark (Intel HD 530)

  • 1366x768: 21,9 fps
  • 1920x1080: 12,1 fps

Podávaný výkon stačí pro hraní všech moderních her v rozlišení Full HD. Jen u nejnáročnějších titulů (jako aktuální Zaklínač 3) je nutné vhodně snížit úroveň detailů. Pro hraní moderních her v plném rozlišení UHD tento grafický čip vhodný není. Rozhodně ne u libovolného náročnějšího titulu, kde se obvykle snímková frekvence nedostane přes 20 fps. Na druhou stranu grafické čipy, které by takový displej dokázaly obsloužit, v podobně tlustých noteboocích zatím neexistují a ještě se to nejspíš delší dobu nezmění. XPS 15 ovšem není herní notebook – je spíše multimediálně-pracovní a fakt, že v omezeném rozlišení lze na něm také pohodlně hrát, je spíše příjemným bonusem.

Multimédia

Reproduktory jsou na bocích a míří do stran. Jejich zvuk je s aktivovaným softwarovým rozšířením MAXX Audio velmi hlasitý, nicméně v projevu chybí hloubky a výšky jsou zbytečně ostré. V ovládacím panelu DELL Audio lze výšky lehce stáhnout a udělat zvuk příjemnějším pro uši, nicméně zázraky nečekejte. Situace je stejná jako u XPS 13. Na druhou stranu u 15,6“ hi-end stroje se již určitá vyšší kvalita integrovaných reproduktorů očekává.


Webkamera nabízí základní kvalitu nevybočující z průměru, nicméně má nižší rozlišení a je poněkud specifická umístěním do levého spodního rohu pod displejem. Může za to tenký rámeček, který kamerku nad displejem fyzicky neumožňuje osadit. Připravte se na to, že zabírání lidského obličeje z podhledu nebude dělat zrovna krásné tváře. Celkově na mě toto řešení působí velmi nouzově.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení má ventilátory v zadní části s výdechem mezi klouby víka. Při kancelářské práci běží chlazení v nejnižších otáčkách, kdy je dobře slyšet až v úplném tichu. Charakter projevu však není rušivý. V zátěži je XPS 15 rozhodně tišší, než bych očekával u notebooku této velikosti s čtyřjádrovým procesorem a grafikou střední třídy. Vlastně jde o jeden z tišších strojů, přestože je možná tím nejkompaktnějším s danými komponentami.


V případě provozu na baterii s nízkou zátěží se ventilátor vypíná mnohem častěji a notebook je v takovém případě dokonale nehlučný.

Chování systému chlazení je už ve výchozím nastavení poměrně dobré, výrobce však nabízí i určité možnosti nastavení pomocí chladících profilů. V programu DELL Command Power Manager lze změnit logiku chlazení na preferenci nízkých teplot, preferenci ticha a preferenci maximálního výkonu. Je velká škoda, že tyto profily se projevují až po restartu. V případě preference ticha a nízkých teplot musíte počítat s omezením výpočetního výkonu na úrovni firmware (které nelze v operačním systému obejít).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 34,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 33,9°C
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 39,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 45,1°C
  • klávesnice vpravo = 44,4°C
  • spodek maximum = 43,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,7°C
  • napájecí adaptér = 40,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci je povrch počítače chladný na všech místech. Až dlouhodobá zátěž způsobí zahřívání, které je patrné hlavně u výdechů chlazení (tedy na spodku vzadu a za klávesnicí). Vlažná je kromě toho také horní část klávesnice. Naopak opěrky nemění teplotu v závislosti na výkonovém zatížení.


Baterie

Častým problémem tenkých výkonných notebooků bývá malá baterie. Výkonné komponenty a jejich chlazení zaberou většinu prostoru a na pořádnou baterii již nezbude místo. V DELLu stejnou chybu neudělali, protože svůj stroj zamýšlí jako opravdu mobilní. Výsledkem je vysokokapacitní baterie schopná pojmout až 84 Wh energie. V našem redakčním testu tak notebook vydržel nadprůměrných 7 hodin a 50 minut.

Klidová spotřeba při středním jasu přes den je okolo 11 W, zatímco při práci k večeru za tlumeného osvětlení lze snížením jasu dostat spotřebu na 8,5 W. Je zde znát vyšší úspornost čtyřjádrových procesorů generace Skylake. Negativně se však na spotřebě podílí UHD displej, který má sám o sobě vyšší spotřebu kvůli čtyřnásobku tranzistorů (proti Full HD), a grafické jádro, které musí počítat větší množství pixelů. Předpokládám, že při kancelářské práci jde o 3-4 W navíc proti konfiguracím s Full HD displeji.

Notebook reálně zvládne šest až sedm hodin provozu při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a středním jasem displeje. Přehrávání filmů je možné po necelých pět hodin.

V základním režimu notebook nabíjí baterii výkonem 50 W, takže vybitou ji dostanete na 90 % za jeden a půl hodiny. Notebook v případě potřeby (ExpressCharge) umí nabíjení ještě urychlit. Režimy nabíjení se nastavují ve stejném programu jako režimy chlazení. Ve výchozím stavu je vybrán automatický mód, který analyzuje chování uživatele a vybírá podle toho vhodný režim.

Pokud si chcete uchovat baterii co nejdéle v plné síle, notebook má možnost manuálního nastavení prahů nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Nastavení firmware počítače se příliš nepodobá jiným DELLovským notebookům domácích řad. Budete z něj mít spíše pocit, že se díváte do nastavení nějakého pracovního notebooku Latitude.

Z hlediska zabezpečení lze nastavit dlouhá hesla, zakázat integrované součásti počítače a vymazat čip TPM.

Příslušenství

K notebooku je přibalen 130W napájecí adaptér s třížilovým přívodním kabelem a základní tištěná dokumentace. Tovární instalace Windows 10 (s obnovou na pevném disku) patří v podání DELLu k těm čistějším a neobsahuje hromadu zbytečných programů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace představuje špičku a je podle toho také naceněna. Stojí cca 48 000,- Kč bez DPH (58 080,- Kč s DPH). Deset až patnáct tisíc by mělo být možné ušetřit nákupem konfigurace s čtyřjádrovým Core i5, plotnovým diskem, menší baterií a Full HD displejem. Je však možné, že specifikace konfigurací pro ČR se ještě bude vyvíjet v následujících měsících.

V základu je tento model vybavený tříletou zárukou on-site NBD se zahájením opravy do dalšího pracovního dne přímo u zákazníka. Tuto záruku lze prodloužit a rozšířit o další služby.

Závěr

DELL XPS 15 je kompaktní výkonný notebook s 15,6“ displejem. Dokázal zkombinovat perfektní mechanické provedení, vysoký výkon (čtyřjádrové procesory, grafika střední třídy), dlouhou výdrž na baterii a skvělé displeje. Kouzlo tohoto notebooku je však v celkovém sladění všech parametrů a odstraněním všech rušivých drobností. Výsledkem je velmi pohodlná klávesnice s příjemným chodem, přesný touchpad se snímáním bez viditelného zpoždění, ale i tiché chlazení a na dotyk příjemný povrch opěrek rukou. Slabinou tak zůstávají pouze nepříliš přesvědčivé reproduktory a drobné kompromisy jako umístění webkamery pod displej.

V současné nabídce jde spolu s 13“ variantou XPS 13 o jedny z nejlepších dostupných notebooků. Sice si za ně připlatíte, ale je na nich doslova radost pracovat.

Klady a zápory

+ velmi pohodlná klávesnice a přesný touchpad
+ odolné kompaktní provedení
+ špičkový displej s rozlišením 3840x2160
+ tiché chlazení

- nižší zvuková kvalita integrovaných reproduktorů
- chybí konektor pro připojení do počítačové sítě LAN
- webkamera ve spodní části víka je spíše nouzové řešení

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Nové XPS 15 nabízí velmi vyvážený systém ve všech ohledech. Preciznost a zaměření na detaily, se kterými byl tento notebook vytvořen, jsou obdivuhodné a ocenění tip redakce si rozhodně zaslouží.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL XPS 15 (9550)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6700HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2133 (8+8)
  • SSD (GB): 512 (NVMe PM951 NVMe SAMSUNG, M.2, NVMe/PCIe)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IGZO (lesklý)
  • LCD rozlišení: UHD (3840 x 2160)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB, 128bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Dell Wireless 1830 802.11ac (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision/Synaptics)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 84 Wh / 7h 50min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C / Thunderbolt, HDMI
  • Rozměry: 355 x 235 x 20-23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,10
Recenze

Diskuse