RECENZE: HP Advanced Wireless Docking Station (F7M97AA) - univerzální bezdrátové připojení s Intel WiGig

19. 11. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Spolu s nedávno testovaným konvertibilním tabletem Elite X2 představilo HP také bezdrátové dokování. Nejde však nějaké speciální dokování, které bude fungovat jen s jedním konkrétním tabletem. Je založeno na technologii Intel WiGig a kompatibilní by mělo být s patřičně vybavenými zařízeními nejen od HP, ale i od dalších výrobců.

HP Advanced Wireless Docking Station (F7M97AA) - univerzální bezdrátové připojení s Intel WiGig

V případě, že na pracovišti připojujete k notebooku externí monitor a další periferie, je dokovací stanice něco, na co se snadno zvyká a jen těžko se s tím loučí. Jenže ultramobilní notebooky (případně tablety) jsou obvykle příliš tenké na implementaci rozumného dokovacího konektoru, nebo by to příliš navýšilo cenu. Výrobci proto někdy i u drahých pracovních modelů dokování neimplementují.

Dlouho měli uživatelé takových strojů smůlu, než se objevily univerzální dokovací stanice připojované pomocí USB. Ač jde v mnohém o dostatečné řešení, není plnohodnotné a limitace se projevují hlavně u přenosu obrazu, který se musí zkomprimovat procesorem počítače, než se pošle po USB.

Intel WiGig

Chytré hlavy v Intelu samozřejmě přemýšlely, jak problém dokování tenkých notebooků řešit, a nebyl by to Intel, aby to řešení nakonec nebylo bezdrátové. Označení WiGig je zkratkou Wireless Gigabit a jde o technologii založenou na standardu 802.11ad s teoretickými přenosovými rychlostmi až 7 Gb/s.

HP není jediným výrobcem, který už technologii přetvořil v komerční produkt, a podobných stanic se postupně objevuje více. Není ani divu, protože Intel připravil kompletní kit, takže na výrobci je především rozhodování o tvaru stanice, napájení a osazených konektorech.

Na straně notebooku (tabletu) je vyžadován bezdrátový modul s podporou Intel WiGig a integrovaný grafický čip od Intelu a přenášená komunikace obsahuje jeden výstup DisplayPort (bez zvukové části) a USB 3.0. Tyto přenosy jsou následně rozbočovači uvnitř stanice rozděleny. DisplayPort má v tomto případě přenosové pásmo postačující pro rozlišení 2560x1600 na jednom, nebo 1920x1200 na dvou monitorech. Část s USB je uvnitř stanice zapojena do USB 3.0 hubu, který následně může poskytovat jak externí porty, tak připojení pro zvukový a síťový čip.

Vzhledem k tomu, že je přenos obrazu řešen hardwarově, není jím procesor nijak vytěžován a vše může běžet na plné obnovovací frekvenci. Stejně tak pro programy není rozdíl mezi monitory připojenými přímo do notebooku (tabletu) a monitory v bezdrátovém doku.

Popis produktu

HP Advanced Wireless Docking Station je malá černá krabička, která se vejde do dlaně a skoro nic neváží. Napájecí konektor je stejný jako na nových tenkých zařízeních od HP (včetně Envy X2) a přibalený napájecí adaptér má výkon 45 W s tím, že notebook se ze stanice nijak nenapájí.

Na zadní straně doku je posuvný hlavní vypínač, který se hodí, pokud je notebook v dosahu, ale vy nechcete, aby došlo ke spojení. Většina konektorů je taktéž vzadu. Celkově zde najdete dvojici DisplayPortů (na jednom rozbočovači, takže platí výše zmíněné omezení na rozlišení), VGA (redukce připojená jako odbočka jednoho z DisplayPortů), čtyři rychlá USB 3.0, gigabitovou síťovou kartu a dva zvukové konektory (vstup a výstup). Výbava je tedy na úrovni většiny standardních dokovacích stanic.


V běžném doku však nenajdete ventilátor. Zde jeden je a točí se, kdykoli je spojení se zařízením aktivní. Ventilátor je sice tichý, ale má jemně pískavý projev.

V notebooku musí být instalován ovladač pro Intel WiGig, což v případě testovaného kusu již bylo pravděpodobně od výrobce. Součástí ovladače je aplikace sídlící v liště tray, která slouží pro vyhledávání a párování stanic.

Zkušenosti

Spárovat obě zařízení je poměrně jednoduché, jen na několik kliknutí přes dodávanou aplikaci. Ovladač je generický přímo od Intelu, a ač párovací obrazovka vysílaná stanicí nese logo výrobce, z použitých fontů a barevného schématu je jasné, že ani zde HP mnoho úprav proti základnímu intelovskému firmware nedělalo.

Jakmile je párování kompletní, okamžitě se obraz přenese na monitor připojený k doku (lze změnit stejně jako u přímo připojených monitorů). Výhodou je, že ani odpojení se nemusí nijak řešit. Stačí notebook odnést z dosahu a zařízení se automaticky odpojí.

Za přímé viditelnosti běží přenos vždy stabilně do vzdálenosti jednoho a půl metru. Vzhledem k tomu, že 802.11ad pracuje na frekvenci 60 GHz, je jasné, že každá překážka znamená velký útlum signálu. Až u dvou a půl metru již začíná být přenos nestabilní. Dokud však přenos běží, není znatelné ani minimální zpoždění v obraze a vše poskytuje plný komfort klasického dokování.

Během testování jsem narazil pouze na jeden větší nedostatek, a to že stanice nezvládá navzdory 45W zdroji napájet žravější USB zařízení. Takový plotnový pevný disk nebo nejvýkonnější flashdisky se většinou ani nerozjedou. Jakmile ovšem připojíte externě napájený USB 3.0 hub (třeba v monitoru) a žravé USB zařízení zapojíte až do něj, problém rázem zmizí. Je otázkou, nakolik jde jen o problém kusu, respektive prvních revizí.

Zařízení jsem testoval s notebookem HP Elite X2 (G1).

Cena

HP Advanced Wireless Docking Station je na českém trhu oficiálně na bízen za cenu cca 5400 Kč bez DPH. Na internetu lze objevit i nižší cenové nabídky.

Závěr

Bezdrátová dokovací stanice od HP založená na technologii Intel WiGig je ve výsledku mnohem praktičtější řešení, než bývá u podobných zvykem. Bezdrátový přenos funguje perfektně, a kromě toho, že proti klasickému doku není možné notebook napájet přímo ze stanice, nepřináší řešení žádná větší omezení pro běžného uživatele. V případě testované implementace však zamrzí problémy s napájením energeticky náročnějších USB zařízení.

Nepředpokládám, že by bezdrátové dokování v brzké době zaplavilo korporátní open space kanceláře. Na druhou stranu může být vítaným řešením zejména u některých ultramobilních notebooků (tabletů), které by jinak byly odsouzeny maximálně k použití s univerzálními USB doky.

Recenze . Příslušenství

Diskuse