RECENZE: HP Envy 15 - 15,6“ v hliníku s IPS displejem, audiem Bang & Olufsen a Intel Skylake

3. 11. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Notebooky Envy spadají do nejvyšší multimediální třídy, kterou HP má. 15,6“ model ve velmi pevném hliníkovém těle skrývá dvoujádrový procesor Core i5 generace Skylake a dedikovaný grafický čip nižší střední třídy. Zaujmout se snaží také značkovými reproduktory a IPS displejem s rozlišením Full HD.

HP Envy 15 - 15,6“ v hliníku s IPS displejem, audiem Bang & Olufsen a Intel Skylake

Základní popis

Všechno, co HP vyrábí pod poněkud sebevědomým názvem Envy, patří k tomu nejlepšímu v nabídce výrobce pro domácí uživatele. Primárně jde o notebooky všech velikostí i konstrukcí, ale s tímto označením najdete i monitory a stolní počítače. V případě notebooků s klasickou konstrukcí jsou modernizovány modely s úhlopříčkou 15,6“ a 17,3“. Ty se mezi sebou liší kromě úhlopříčky také použitými procesory. Zatímco v testovaném 15,6“ modelu najdete úsporná dvoujádra, 17,3“ modely jsou všechny vybaveny čtyřjádrovými procesory.

Tělo počítače je téměř celé hliníkové a výjimku tvoří jen plastové klávesy (nastříkané na stříbrno) a matný plastový okraj displeje (taktéž matného). Netrpí tedy chytáním otisků a viditelných nečistot. Vzhled působí stylově a moderně.

Hliníkové provedení se pozitivně podepsalo i na mechanické odolnosti počítače. Základna se nekroutí ani neprohýbá a víko je proti vnějšímu tlaku chráněno nadstandardně. Celkově bych se tedy nebál ani každodenního tahání v batohu.


Výrobce udělal přední hranu zaoblenou, takže neřeže do zápěstí. Zůstává však neduh daný tepelnou vodivostí hliníku, a to že opěrky rukou bývají studené.

HP u některých svých nových notebooků prosazuje konstrukci, kdy víko po otevření svou spodní hranou nadzvedne zadní část základny a udělá tím lepší prostor pro chlazení. Zde je spodní část víka zaoblená, aby zbytečně netlačila do nohou, když si notebook položíte na klín. Řešení vypadá elegantně a odlišuje počítač od jiných na trhu.

Otevření počítače je možné jedním prstem, aniž by se základna zvedala s víkem. Maximální úhel otevření je pouze okolo 130°.


Výbava rozhraní je poměrně slušná. Na levém boku je čtečka paměťových karet SD XC (karta se dovnitř zasouvá celá), kombinovaný zvukový konektor, trojice USB 3.0, obrazový výstup HDMI 1.4a, rozkládací konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a zdířka napájení. Pravý bok už nabízí pouze optickou mechaniku a vedle ní čtvrté USB 3.0. Ve výbavě tedy nenajdete snad jen starší analogový obrazový výstup VGA, případně naopak modernější DisplayPort (který toho umí více než HDMI).

Zavřený notebook má rozměry 384 x 255 x 24 mm a váží 2,44 kg. Hmotností je mírně nad průměrem podobných strojů, což je dáno bytelným hliníkovým provedením. Není však zbytečně tlustý a s 24 mm spadá do průměru tenčích plně vybavených strojů.

Napájecí adaptér s výkonem 90 W váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem dalších 448 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má pro multimediální HP už dlouhé roky standardní rozložení. Zde je použita varianta se samostatným numerickým blokem a klávesami pro pohyb v dokumentech v pravém horním rohu. Typickým poznávacím znakem HP notebooků jsou pak vyšší kurzorové šipky do stran.

Horní řada kláves má standardně nastaveny multimediální funkce a původní F1-F12 se vyvolávají v kombinaci s přepínačem Fn. Pokud však zmáčknete jakýkoli přepínač (Ctrl, Alt, Shift) notebook automaticky upřednostňuje F1-F12, což znamená, že například zkratku pro zavření programu (Alt+F4) můžete mačkat bez přidání Fn, i když jsou jinak multimediální funkce jako primární. HP dle mého názoru tuto funkci řeší ze všech výrobců nejlépe. Pokud vám ani takové chování nevyhovuje, můžete v nastavení firmware primární funkci přepnout.


Mechanika kláves není přehnaně mělká a má velmi jistý stisk vhodný pro rychlé psaní. Hlučností patří klávesnice k průměru, nicméně ani při velké snaze nejde psát nehlučně. Zejména větší klávesy jako mezerník se projevují hlasitějším cvakáním. Celkově však klávesnici hodnotím jako velmi dobrou.

Klávesy Caps Lock a ztlumení zvuku na sobě mají diody, které se rozsvítí, pokud je funkce aktivní. Další svítící prvek viditelný z pozice uživatele už je pouze ikona na tlačítku hlavního vypínače. Na pravém boku však dále najdete dvojici užitečných diod, ze kterých můžete zjistit nabíjení (nabití) baterie a aktivitu pevného disku.

Podsvícení klávesnice má jeden stupeň intenzity a přepíná se klávesou F5. Diody mezi klávesami prosvítají až pod úhlem 30° proti základně. Za ústupek z hlediska funkčnosti považuji stříbrný podklad kláves, na kterém pak svítící bílá písmena nejsou přes den téměř vidět. Zvolené provedení není vhodné pro neustále zapnuté podsvícení.


Touchpad má standardní elektroniku Synaptics s ovladači podporujícími rozsáhle možnosti nastavení. Dotyková plocha s integrovaným tlačítkem je někde na půl cesty mezi vycentrováním proti celé základně a vycentrováním proti psací části klávesnice.

Elektronika reaguje s mírným zpožděním a výhradu mám primárně k občasnému špatnému rozpoznání gest ve chvílích, kdy jsem měl na dotykové ploše položený palec v levém dolním rohu (kvůli mačkání tlačítka). Takový způsob jsem volil kvůli tužšímu integrovanému tlačítku, z jehož mačkání ukazovákem mě brzy bolela ruka.

Hlavní HW parametry

Testovaný notebook již je vybaven intelovským procesorem nejnovější generace Skylake. Připraven je pro úsporná dvoujádra s mezním tepelným výkonem (TDP) 15 W. Naše konfigurace je vybavena Core i5-6200U s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost do 2,8 GHz.


Operační paměť o velikosti 8 GB je tvořena jedním modulem typu DDR3L-1600. Druhý slot na základní desce zůstal u testované konfigurace prázdný. Maximálně by měl řadič procesoru podporovat 16GB moduly, což dává možnost osadit až 32 GB operační paměti. V případě rozšíření se připravte na nutnost odšroubovat a vycvakat celou spodní vanu, což by u méně šikovných jedinců mohlo vést k poškození některých háčků.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 664
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 976

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 137 393
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 140

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,31 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,16 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,41

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 107 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 285 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,67

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7803 MB/s

Výkon nová generace procesorů neposouvá zásadně dopředu. Zvedly se pouze základní (garantované) takty, zatímco maxima pro Turbo Boost zůstala na spíše střízlivějších hodnotách. Výsledkem je, že úsporné Core i5 nové generace má výkon někde na půl cesty mezi úspornými i5 a i7 minulé generace. Procesor notebooku zvládá bez problému běžné činnosti od kancelářské práce přes multimédia až po základní hraní her.

Testovaná konfigurace je vybavena 1TB plotnovým diskem s integrovanou 8GB SSD cache pro urychlení některých činností. Tuto cache si řídí disk sám a pro notebook i operační systém zůstává transparentní. Přenosovými rychlostmi patří řešení k průměru mezi plotnovými disky a nedá se říct, že bych vnímal nějaké zrychlení vlivem cache. Současně však reakce systému byly vždy dostatečně svižné.

Ve vyšší konfiguraci s Core i7 je notebook osazen kombinací 1TB plotnového disku a 256GB SSD.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 266 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 98,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,2 ms

Do počítačové sítě se můžete připojit buďto kabelem s pomocí gigabitového Ethernetu (Realtek), nebo bezdrátově s pomocí dvoupásmové karty s Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0 (Intel). Notebook nabízí standardní příjem bezdrátového signálu navzdory hliníkové konstrukci.

Displej a grafika

15,6“ displej od LG má matnou povrchovou úpravu a vyšší rozlišení Full HD (1920x1080). Jde o typ IPS, což zaručuje výrazně vyšší obrazovou kvalitu ve srovnání s běžnějšími TN panely. Na druhou stranu mezi příplatkovými IPS displeji je tento z hlediska obrazu spíše podprůměrný. Může za to splývání světlých odstínů do bílé, které lze řešit snížením hodnoty gamma na 0,9 v ovládacím panelu integrované grafiky a menším barevným pokrytím.

Maximální jas je na úrovni průměru základních TN panelů, takže nečekejte extrémní svítivost. S maximálním jasem však stále můžete v omezené míře pracovat i venku na slunci, pokud jde jen o kancelářskou práci. Rozsah nastavení je dobrý a minimální hodnoty jasu jsou použitelné pro práci v úplné tmě.


V procesoru je integrované nové grafické jádro Intel HD 520 (výkon na úrovni 80 % HD 530 z čtyřjádrových modelů i7). Pro graficky náročnější aplikace se však umí zapnout i dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 950M s 4 GB vlastní paměti (128bit DDR3). Jádro standardně pracuje na taktu 993 MHz a v případě potřeby se umí přetaktovat až na 1,12 GHz. Připojená paměť pracuje maximálně na 900 MHz.

Externí monitor lze připojit pomocí rozhraní HDMI 1.4a. Z limitace rozhraní vyplývá, že může mít maximálně 2560x1600 (60 Hz), resp. 3840x2160 (30 Hz). Další možností připojení je ještě bezdrátová technologie Intel WiDi, která by měla nabízet přenos obrazu a zvuku do kompatibilního televizoru v rozlišení Full HD.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P3938 (Graphics: 4086, Physics: 3768)
  • 3DMark 11 (Intel HD 520): P1326 (Graphics: 1225, Physics: 3443)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 43 303 (Graphics: 46 360, Physics: 35 186)
  • Cloud Gate (DX10): 8782 (Graphics: 18469, Physics: 3097)
  • Fire Strike (DX11): 2571 (Graphics: 3022, Physics: 4490)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 32,51 fps
  • Cinebench R11.5 (Intel HD 520): 20,20 fps
  • Cinebench R15: 40,39 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 10,44
  • EnSight (ensight-04): 28,28
  • LightWave 3D (lightwave-01): 15,02
  • Maya (maya-02): 6,98
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,52
  • SolidWorks (sw-03): 8,37
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,31
  • Siemens NX (snx-01): 4,93

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 28,2 fps
  • 1920x1080 (Intel HD520): 7,1 fps

GeForce GTX 950M nabízí výkon, který stačí k hraní většině dnešní her. Až na náročné výjimky je možné hrát při rozumné volbě detailů i v rozlišení Full HD. V případě, že to však s hraním myslíte opravdu vážně, je lepší volit notebook s grafickým čipem střední třídy GeForce GTX 960M. Ten, ač se liší v modelovém značení pouze mírně, nabízí výkon vyšší o 40-70 % v závislosti na typu zátěže. Až tato grafika nabízí výkon, který stačí pro hraní ve Full HD u všech dnešních her (včetně těch s náročností na úrovni Zaklínače 3). Je velká škoda, že tento čip u vyšších konfigurací nenabízí HP ani v této, ani v 17,3“ variantě notebooku.

Multimédia

Notebook je vybaven dvojicí reproduktorů v předních rozích základny (namířených do země) spolu s větším reproduktorem v zadní části, který pravděpodobně zastupuje funkci subwooferu. Ač se počítač chlubí nápisem Bang & Olufsen, reproduktory hrají poměrně potichu i se softwarovým vylepšením a větší reproduktor příliš nezvládá nízké frekvence. Zvuk je rozhodně lepší než u běžných kancelářských notebooků, na druhou stranu ve třídě herně-multimediálních notebooků s cenou 25-35 tisíc je laťka nastavena ještě o kus výše.

Ve víku je integrovaná webkamera základní kvality s bílou indikační diodou. Okolo jsou dále dvě zdířky mikrofonu se schopností potlačit okolní ruchy.

Zabezpečení

Z hlediska zabezpečení na úrovni firmware je systém omezen na hesla pro zapnutí a přístup do nastavení. Zavádění systému je možné jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a pro lepší zabezpečení je na desce přítomen čip TPM.

V opěrkách rukou u pravého okraje je integrovaná čtečka otisku prstů (Validity). Čtečka reaguje rychle a přesně a potěšila mě jednoduchá obslužná aplikace. Stačí jednou přejet prstem a aplikace vám automaticky nabídne zadání otisků a zvolení, které moduly zabezpečení se mají používat. Celé nastavení tak trvá jen asi 20 sekund a od té doby se můžete do systému přihlašovat otiskem. Vzhledem k tomu, že nejde o korporátní notebook, je čtečka přístupná až v operačním systému a není možné nastavit přihlašování prstem už na úrovni firmware.

Čekání na otisk umí čtečka indikovat rozsvícením diody.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je vybaven centrálním chladičem s jedním ventilátorem. Notebook se snaží chladit na nízké teploty, takže při kancelářské práci běží ventilátor neustále a teplota procesoru se pohybuje okolo 35°C. Hlučnost chlazení je v takovém případě přijatelná, byť existují i tišší notebooky. Slyšet bude jen v úplně tiché místnosti.


Jakmile dojde na zátěž, rozjede se ventilátor do vyšších otáček a má lehce svištivý projev. Hlučností spadá někam do průměru třídy. Pokud však zátěž skončí, trvá ještě dlouho, než se ventilátor opět ztiší. Obvykle notebook fouká ještě několik minut, i když už nemá nic na práci.


Speciální funkcí některých notebooků od HP je CoolSense. Pokud je tato funkce aktivní, notebook analyzuje data z akcelerometrů, a když dojde k závěru, že je počítač na nestabilním povrchu, snaží se chladit o něco intenzivněji. Cílem je, aby ani v létě nepálil do nohou při dlouhodobé práci na klíně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 31,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 27,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 43,2°C
  • klávesnice vpravo = 38,6°C
  • spodek maximum = 50,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 50,7°C
  • napájecí adaptér = 39,2°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci zůstává povrch notebooku studený. Až v zátěži se postupně zahřívá zadní část základny za klávesnicí. Dlouhodobá intenzivní zátěž (například hraní her) se projevuje vlažnou klávesnicí a horkým prostorem za ní. Spodek je horký hlavně vzadu uprostřed.

Při maximální zátěži dosahuje procesor teplot do 65°C:


Až když se k této zátěži přidá i zátěž grafického čipu, navýší se teplota na procesoru až k 80°C a teplota grafiky k 71°C:


Baterie

V základně je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 55 Wh, která v našem standardním redakčním testu* stačila na 7 hodin a 31 minut provozu. S dvoutřetinovým jasem zvládne notebook fungovat při on-line kancelářské práci s Wi-Fi mezi šesti a sedmi hodinami na jedno nabití. Při přehrávání filmů necelých pět.


Vybitou baterii dostanete na 90 % kapacity za jeden a tři čtvrtě hodiny bez ohledu na to, jestli je notebook zapnutý.

BIOS

V počítači je instalován firmware InsydeH2O, který nabízí naprosté minimum nastavení. Z pokročilých možností lze vypnout akorát neustálý běh ventilátoru, zapnout podporu virtualizace, přepnout primární funkci horní řady kláves a deaktivovat napájení USB u vypnutého počítače (pro nabíjení mobilních zařízení).

Příslušenství

Notebook je dodáván pouze s napájecím adaptérem, třížilovým přívodním kabelem a základní tištěnou dokumentací. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 10 (64bit) a hlavní oddíl s ním má velikost 915 GB. Na disku je také obnova systému do továrního nastavení, která má svůj vlastní oddíl zabírající 15 GB.

Tovární instalace má střední množství bloatware včetně zkušební verze antiviru a různých utilit. Odstranění je otázkou 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je nižší ze dvou nabízených na našem trhu. Stojí 22 223,- Kč bez DPH (26 890,- Kč s DPH). Vyšší konfigurace stojí o pět a půl tisíce více a nabízí za to navíc 256GB SSD (vedle 1TB disku) a výkonnější dvoujádrový procesor Core i7-6500U s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem Turbo Boost až 3,1 GHz.

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR je centrální servis v Táboře a hradí přepravu kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ notebook HP Envy 15 vypadá jako typický multimediální počítač a drží si plnou výbavu rozhraní včetně optické mechaniky, která je dnes již na ústupu. Využívá však výhradně úsporných dvoujádrových procesorů poslední generace a nabídka grafických čipů končí u GeForce GTX 950M, takže nejde o nejvýkonnější notebook za dané peníze. Nabízí však místo toho velmi slušné mechanické provedení s hliníkovou základnou i krytem víka a vydrží na jedno nabití přes šest hodin. Může tedy skvěle posloužit jak do domácnosti na gauč, tak studentům, kteří by s ním chtěli každý den cestovat.

Klady a zápory

+ velmi pevné provedení
+ pohodlná klávesnice
+ dlouhá výdrž na baterii

- chlazení zůstává hlučné dlouho po ustání zátěže
- tuhé tlačítko touchpadu
- tiché reproduktory na multimediální notebook

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Envy 15-ae101nc
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6200U (2,40/2,80 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM014-1EJ164-SSHD, 5400rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVDRW DA8A6SH)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 950M (4GB, 128bit DDR3) + Intel 520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 7h 31min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 384 x 255 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 2,44
Recenze

Diskuse