RECENZE: HP Omen 15 (2015) - herně-multimediální kvalita v nazdobeném provedení

2. 6. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Poslední roky HP od výkonných multimediálních strojů spíše ustupovalo ve prospěch notebooků pro běžné uživatele, kteří hledají notebook tak akorát pro základní potřeby. Nová řada Omen by to měla změnit. Jde bezpochyby o stylový stroj, který v tenkém provedení nabízí čtyřjádrový procesor Core i7 a grafický čip vyšší střední třídy od NVIDIA.

HP Omen 15 (2015) - herně-multimediální kvalita v nazdobeném provedení

Základní popis

HP Omen 15 je odpovědí na úspěch některých tenčích multimediálně-herních notebooků, které se hlavně loni objevily ve větším množství. Ukázalo se, že něco, co se orientuje na hlavní proud hráčů, může prokázat své kvality i coby pracovní stroj, a to zejména díky vyššímu výpočetnímu i diskovému výkonu kombinovanému s kvalitním IPS displejem. Je to vlastně podobný jev jako u myší a klávesnicí, kde lidé si herní modely kupují kvůli lepší ergonomii do kanceláře, přestože je k hraní nikdy nepoužijí.

V HP se nicméně rozhodli, že přesnou kopii tohoto konceptu dělat nebudou a místo toho udělají podobný stroj s větším nádechem luxusu, kvalitnějším provedením, menší tloušťkou a extravagantnějším vzhledem. Výsledkem je testovaný Omen.

Omen je opravdu mírně tenčí než konkurence (hlavně vpředu). Aby však vypadal ještě tenčí, používá různé optické triky, jako je například výrazné zkosení okrajů a klínovitý tvar. Notebook je černý a místo loga HP má na víku decentní stříbrný nápis Hewlett-Packard. U zadních výdechů chlazení je výrazný prvek v podobě červeného podsvícení a barevně podsvícená je také klávesnice spolu s několika okolními prvky (zde lze barvu nastavit). Displej je překrytý lesklým tvrzeným sklem a je vybaven dotykovou vrstvou. Z výsledku lze usoudit, že HP vsadilo na větší orientaci směrem k hráčům.

Mechanickému zpracování lze těžko něco vytknout. Hliníkové díly v sobě perfektně drží a nikde se nic neprohýbá. Při zvednutí základny za roh se notebook nekroutí a ani silnější zatlačení na vnější stranu víka nevede k vlnění barev na displeji. Uživatelé se nemusí bát ani častého nošení, a notebook tak nebude odkázán pouze k provozu na jednom stole. Škoda jen, že v rámci stylovosti utrpěla ergonomie, neboť při přenášení jsou okraje tak ostré, až je to nepříjemné. Stejně tak povrch na spodku pokrytý malými špičatými jehlany není na dotyk příliš příjemný.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 135° a k otevření na stole stačí jediný prst.


Veškerá rozhraní jsou umístěna na zadní straně, snad jen s výjimkou čtečky paměťových karet SD XC (pravý bok). Najdete zde čtveřici USB 3.0, dva obrazové výstupy (HDMI 1.4a a mini-DisplayPort 1.2), kombinovaný zvukový konektor a zdířku napájení. Bohužel to znamená, že kvůli sluchátkům, případně myši a flashdiskům, budete muset sklápět víko, nebo celý notebook otáčet. Jinak se konektorům nedostanete, což nepovažuji vůbec za praktické. Celkem dobře si ještě pamatuji dobu, kdy většina konektorů u notebooků byla zezadu a vnímal jsem jako velkou úlevu, kdy se nějaké začaly postupně přesouvat na boky. Navíc dnes leckterá sluchátka přímo počítají s konektory vpředu a po stranách, takže mají kratší kabely a jejich připojení zde může být ještě méně pohodlné.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 383 x 260 x 17-23 mm a jde o jeden z nejtenčích počítačů s čtyřjádrovým procesorem a grafickým čipem vyšší střední třídy. Taktéž hmotnost 2,17 kg je příkladná a navzdory výkonu si notebook zachovává skvělou mobilitu.

Situaci trochu narušuje 130W napájecí zdroj, který dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 659 g. Na druhou stranu je třeba říct, že všechny podobné notebooky mají napájecí zdroj se stejným výkonem a nejsou o moc menší a lehčí. Zde hmotnost z části navyšuje relativně tlustý kabel od zdroje k notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

V Omen 15 na rozdíl od konkurence nenajdete numerický blok. Základní blok klávesnice má rozložení shodné s 13“ modely, což znamená kromě absence numeriky také odstranění dedikovaných kláves pro pohyb v dokumentech, které jsou dostupné jen jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Prostor navíc byl po levé straně využit pro sloupec šesti programovatelných kláves (ve výchozím stavu nic nedělají). Právě tyto klávesy však mohou být matoucí - zejména při hmatové orientaci. Občas jsem na ně sahal při hledání přepínačů Ctrl a Shift, u kterých je běžný uživatel zvyklý, že jsou u okraje klávesnice.

K mechanice kláves nemám žádné výhrady. Má totiž velmi přesný stisk s jasnou hmatovou odezvou. Klávesy při stisku vydávají dunivý zvuk a hlučnost spadá mezi notebooky někam do průměru. Není však možné psát dokonale nehlučně ani při velké snaze.

Klávesnici lze nadstandardně nastavit programem HP Omen Control. Kromě toho, že si v něm můžete vybrat funkce pro programovatelné klávesy (s odděleným chováním samostatně a pro přepínače Ctrl, Alt, Shift a Fn), můžete také měnit barvu jednotlivých zón klávesnice, okolí a tlačítka vypínače. V pokročilém nastavení je dále možné vypnout klávesy jako CapsLock, Win a kontextovou nabídku.

Další možnosti zahrnutí vypnutí touchpadu nebo dotykové obrazovky a nastavení řady kláves F1-F12 (dokonce po jedné), zda má být bez Fn primárně standardní funkce (F1-F12), nebo nakreslená akční klávesa (změna jasu, hlasitosti,...).

K nastavitelnému podsvícení mám výhradu, že klávesnice bez ohledu na nastavení vždy svítí přibližně poloviční intenzitou ve srovnání s podsvícením reproduktorů a hlavního vypínače. Právě okolí klávesnice svítí tak intenzivně, že je spíše nepříjemné. Jenže pokud ho ztlumíte celkovým jasem, dosáhnete akorát toho, že podsvícení kláves už bude téměř neznatelné. Sám jsem nakonec raději podsvícení reproduktorů a hlavního vypínače vypnul (což se naštěstí dá, když jim nastavíte černou barvu). Klávesnice i při maximálním jasu a bílé barvě svítí spíše tlumeně, takže na efekt to příliš není. Přesto ve tmě svítí dostatečně a výhodou budiž fakt, že diody neprosvítají v mezerách mezi klávesami ani pod větším úhlem.

Kromě diody hlavního vypínače svítí snad jen malá dioda vzadu u konektoru napájení, která informuje o nabíjení (nabití) baterie.


Touchpad používá elektroniku Synaptics a jeho dotyková plocha je asi o polovinu širší, než bývá zvykem. Integrované tlačítko je mírně tužší a při stisku vydává klapavý zvuk. Elektronika má mírně zpoždění snímání pohybu prstu, nicméně umožňuje rozsáhlé nastavení jednotlivých gest, což někteří uživatelé jistě ocení. Ve výsledku jde o mírně nadprůměrný touchpad.

Hlavní HW parametry

Na základní desce je připájený čtyřjádrový procesor vyšší třídy Intel Core i7-4710HQ s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem Turbo Boost do 3,5 GHz. Jde o procesor s mezním tepelným výkonem (TDP) 47 W a jedná se o základní model v rámci čtyřjádrových Core i7 určený do domácích/multimediálních notebooků.


Stejně jako procesor je k základní desce připájena i operační paměť. V testované konfiguraci má 8 GB (DDR3L-1600) a je v zapojení dual-channel. Vyšší konfigurace se liší osazením 16 GB paměti. Vzhledem k tomu, že deska není vybavena slotem, není paměť v přístroji možné dále rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 68 414
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 646

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 294 527
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 125 092

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6800 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 25 017 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,68

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,30 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7,18 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 5,52

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10548 MB/s

Počítač podává skvělý výkon vhodný nejen pro hraní náročných her, ale také pro střih videa a práci ve výpočetně náročných programech. Turbo drží takty procesoru vysoko i při dlouhodobé zátěži všech jader. Mezi 3,1 a 3,2 GHz se výkon umí držet v podstatě neomezeně dlouho, pokud je zatížen pouze procesor. V případě, že maximálně zatížíte procesor i grafický čip, dojde po čase ke snížení výkonu na 2,9 GHz. Takový výsledek považuji za velmi dobrý.

Na základní desce byly ponechány sloty pouze pro dvě komponenty – bezdrátový modul a diskové úložiště. Místo standardní 2,5“ šachty pro plotnové disky zde najdete pouze slot M.2 v delší variantě. Do tohoto slotu lze dostat dle konfigurace SSD s kapacitou 256 nebo 512 GB. V našem případě jde o menší variantu. 256 GB jako jediné úložiště v herním notebooku není mnoho při velikosti dnešních her, takže stojí za zvážení příplatek za vyšší konfiguraci. Pokud jde o rychlost SSD, zde žádné výhrady nemám – je mírně nad průměrem SSD v noteboocích a poskytuje velmi dobrý výkon pro všechny operace.

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 395 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Kabelové připojení do sítě HP z notebooku úplně odstranilo, což v této třídě nevnímám ani jako dobrý, ani jako nezbytný krok. Počítá se s bezdrátovým připojením, které zajišťuje karta od Intelu, a to jak pro Bluetooth 4.0, tak pro dvoupásmové (2,4/5GHz) Wi-Fi /n.

Displej a grafika

15,6“ Full HD displej od Samsungu se v redakci objevil už vícekrát. Má matici PLS a vyniká nadstandardními obrazovými parametry. Má výborný kontrast i saturaci barev a bílá netrpí rušivým nádechem do jiné barvy. Mezi ne-TN panely je obraz tohoto jeden z nejlepších, pokud nepočítám profesionální pracovní stanice se speciálními displeji.

Displej má nadprůměrný maximální jas, a pokud by byl v matné úpravě, hodil by se omezeně i na práci venku pod sluncem. S odlesky překryvného skla jej ovšem ven doporučit nemohu, neboť jsou výrazné bez jakékoli snahy o tlumení. Vzhledem k tomu, že notebook míří na hráče, může být lesklá povrchová úprava vnímána negativně, neboť hráči jsou v mnoha případech stejně pragmatičtí jako uživatelé business notebooků a hledají maximální ergonomii, kterou nabízejí právě kvalitní matné panely.

Rozsah nastavení podsvícení je velmi dobrý a minimální jas je použitelný pro práci v úplné tmě.


Primárně řeší grafické operace integrované jádro v procesoru, které je v případě testované varianty Intel HD 4600. Dedikovaná grafika se spouští automaticky pouze v náročných 3D aplikacích a hrách. Jde o výkonný čip vyšší střední třídy NVIDIA GeForce GTX 860M s 4 GB rychlé 128bit paměti GDDR5. Jádro je postaveno na nejmodernější architektuře Maxwell, která nabízí nižší spotřebu při vysokém výkonu.

Zatímco jiní výrobci již nahrazují tento čip novějším GTX 960M, HP zůstává stále u starší varianty. Na druhou stranu je potřeba dodat, že novější varianta vznikla v podstatě jen přejmenováním a mírným navýšením taktů, takže co běží na GTX 960M, to běží i na GTX 860M.

(GPU-Z)

Externí monitory lze připojit prostřednictvím výstupů HDMI 1.4a a DisplayPort 1.2. Výstupy lze použít současně, a vzhledem k tomu, že DP podporuje i řetězení monitorů, můžete například dva připojit přes něj a třetí přes HDMI (za předpokladu vypnutého interního displeje). V případě HDMI je maximem rozlišení 4K (3840x2160) při 30 Hz. DP zvládne stejně rozlišení s 60 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 23 708
  • 3DMark 11: P5004 (Graphics: 4808, Physics: 6493)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 96 464 (Graphics: 155 012, Physics: 41 545)
  • Cloud Gate (DX10): 14 857 (Graphics: 27 774, Physics: 5654)
  • Fire Strike (DX11): 3592 (Graphics: 3828, Physics: 8772)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6701 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 59,52 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 88,5 fps
  • 1920x1080: 51,6 fps

Výkon grafického čipu je v průměru asi o polovinu vyšší proti GeForce GTX 760M a přibližně o čtvrtinu vyšší proti GTX 850M s paměťmi typu DDR3. Takový výkon stačí k hraní v podstatě jakékoli dnešní AAA hry. Spoustu her si zahrajete se středními detaily i v rozlišení Full HD (1920x1080). Pouze u těch nejnáročnějších se může stát, že budete volit kompromis mezi snížením detailů a snížením rozlišení, nicméně i Zaklínač 3 s vhodnou volbou detailů můžete plynule hrát v plném rozlišení displeje.

Multimédia

Reproduktory jsou rozmístěny po stranách, kde je vršek základny perforovaný a podporuje je softwarové rozšíření Beats Audio. Umí hrát pěkně nahlas a jejich zvuk je překvapivě dobře vyvážený a čistý. Je tedy velká škoda, že v něm chybí lepší hloubky. Kdyby se aktuální reproduktory podpořily silnějším mini-subwooferem, byl by zvuk opravdu špičkový (na poměry notebooků). I takto ovšem můžete počítat s tím, že je zvuk lepší než u běžných kancelářských strojů. Pravdou však zůstává, že některé konkurenční notebooky stejné třídy umí být v hloubkách mnohem přesvědčivější

Softwarové rozšíření Beats Audio si nepamatuje oddělené nastavení pro interní reproduktory a sluchátka, takže je dobré jej v případě kvalitních sluchátek vypínat.

Webkamera má standardní notebookovou kvalitu a její aktivitu indikuje bílá dioda. Okolo objektivu jsou ještě zdířky duálního mikrofonu s možností potlačit okolní ruch.

Chlazení a provozní hluk

Notebook je vybavený dvěma samostatnými chladícími okruhy a každý má svůj ventilátor. Výdechy chlazení směřují dozadu a vzduch se nasává především výrazně perforovanou oblastí na spodku. Zatímco ventilátor grafiky (ten vpravo) se spouští jen s grafikou, ventilátor procesoru běží prakticky neustále a nemá zrovna příjemný zvuk. Jeho projev je pískavý a v tiché místnosti bude pro citlivější jedince velmi otravný. V běžném ruchu místnosti s více lidmi se naštěstí ztratí (dokud nepřiblížíte hlavu k notebooku). V zátěži je svist od chlazení intenzivnější a nepřeslechnete jej ani v běžném ruchu. V rámci třídy jde nicméně hlučností o horší průměr (ale existují i stroje, které jsou s podobným výkonem o poznání tišší).

Hlučnost umí výrazně ovlivnit, pokud není notebook na rovné podložce. Nasávání je totiž lemem na spodku omezeno ze všech stran kromě zadní. Jakmile notebook mírně zvednete, je to znát na zvuku. V případě zátěže se hlučnost směrem k uživateli zvýší.

Logika ventilátoru je stejná bez ohledu na změnu položky „Fan Always On“ v nastavení firmware.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 34,7°C (zadní polovina)
  • výdech chlazení = 31,9°C
  • napájecí adaptér = 32,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • klávesnice vlevo = 42,2°C
  • klávesnice vpravo = 42,1°C
  • spodek maximum = 51,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 51,0°C
  • napájecí adaptér = 57,6°C

teplota okolí při měření: 25°C

Vzhledem k neustálému běhu ventilátoru nepřekvapí nízké teploty při kancelářské práci po celém povrchu. Na počítači není zapnutí vůbec znát. V zátěži je teplo hlavně v zadní části převážně za klávesnici. U horní řady kláves je také cítit, ale přes plastový povrch kláves ještě není tak intenzivní, aby to vadilo.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 56 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 4 hodiny a 42 minut, což ve třídě podobně výkonných notebooků je průměrná hodnota. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem spotřeba nikdy neklesá pod 15 W a notebook vydrží do tří a půl hodiny. Při vyšším jasu a přehrávání filmů počítejte s výdrží pod tři hodiny.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny. V zátěži maximálně o půl hodiny více.

BIOS a zabezpečení

V počítači je instalován firmware InsydeH2O, který nabízí naprosté minimum nastavení. Z pokročilých možností lze akorát vypnout neustálý běh ventilátoru, zapnout podporu virtualizace, přepnout primární funkci horní řady kláves, vypnout režim USB 3.0 v nepodporovaných OS, deaktivovat napájení USB u vypnutého počítače (pro nabíjení mobilních zařízení) a deaktivovat funkci Intel SmartConnect.

Z hlediska zabezpečení je systém omezen na hesla firmware pro zapnutí a přístup do nastavení. Zavádění systému je možné jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu.

Příslušenství

Notebook je ve stylové krabici jen s napájecím adaptérem, přívodním kabelem a základní sadou tištěné dokumentace. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 8.1 (64bit) se základní sadou bloatware (méně užitečných aplikací) včetně zkušební verze antiviru.

Obnova systému do továrního nastavení je uložena taktéž na pevném disku a lze ji vyvolat přímo z operačního systému (případně z jeho diagnostického menu).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 41 314,- Kč bez DPH (49 990,- Kč s DPH). Dostupná je ještě verze s větším SSD (512 GB), za kterou si připlatíte tři tisíce. Za větší SSD bych doporučoval připlatit, protože pozdější rozšíření bude jednak dražší a jednak znamená celý notebook rozebrat.

Tento model má standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. Pro ČR řeší reklamace centrální servis v Táboře a přeprava notebooku v rámci reklamace je hrazena servisem.

Závěr

HP Omen 15 je hrdým zástupcem tenkých herně-multimediálních notebooků s úhlopříčkou 15,6“. Svým extravagantním vzhledem se snaží zaujmout zejména herně orientované jedince a upoutává pozornost různě podsvícenými částmi od klávesnice přes reproduktory až po výdechy chlazení. Za stylový vzhled si v případě HP hodně připlatíte a s danou konfigurací jde o jeden z dražších počítačů. Dostanete však za to také špičkové mechanické zpracování a nejmenší tloušťku počítače (byť rozdíl už zde není tak velký). Naopak zásadním nedostatkem přístroje je jeho chlazení. Konkrétně svist, který ventilátory vytváří, a vyšší hlučnost, i když na počítači nic neděláte.

Tento notebook cílí především na občasné hráče, kteří nepotřebují hrát všechno v maximálních detailech, nicméně hledají tenký stroj a jsou ochotní si připlatit za netradiční vzhled a kvalitní zpracování.

Klady a zápory

+ perfektní mechanické zpracování
+ kvalitní Full HD PLS displej
+ nastavitelné a vypínatelné podsvícení jednotlivých prvků základny
+ možnost přizpůsobit podpůrné funkce klávesnice (vypnutí CapsLock/Win, přenastavení horní a levé řady)

- hlučné chlazení (hlavně v klidovém stavu)
- chybí konektor pro připojení do počítačové sítě LAN
- ostré zkosené boky a spodek jsou nepříjemné na dotyk
- všechny konektory vzadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Omen 15-5012nc
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4710HQ (2,50/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 256 (SanDisk SD6PP4M-256G-1006, MLC, M.2)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB, 128bit GDDR5) + Intel HD 4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 57 Wh / 4h 42min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 383 x 260 x 17-23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,17
Recenze

Diskuse