RECENZE: Lenovo IdeaPad Y40-80 - skoro-herní 14“ notebook s výdrží přes deset hodin

8. 10. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Střední třída mutlimediálně-herních notebooků v podání Lenova se na našem trhu postupně rozšířila o menší 14“ model Y40-80. Ten v základu nabízí full-HD (TN) displej a grafický čip Radeon R9 M375 a podle konfigurace může být vybaven úspornými dvoujádry Core i5 a i7.

Lenovo IdeaPad Y40-80 - skoro-herní 14“ notebook s výdrží přes deset hodin

Základní popis

Řadu IdeaPad Y si většina lidí spojí spíše s 15,6“ modelem Y50-70, který má při velmi dobrém poměru cena výkon dvou a čtyřjádrové procesory Core i5/i7 a dedikované grafické čipy střední třídy od NVIDIE. Konceptem nijak neliší od několika předchozích generací. K němu se však na našem trhu nedávno přidal i menší model Y40-80 a na ten se podíváme dnes.

Y40 není pouze menší variantou k Y50. Jde přístupem o jiný notebook, neboť je založený na úsporných dvoujádrech a nepoužívá tak silný dedikovaný čip. Potěší však nižší hmotností a extrémní výdrží na baterii.

Design je podobný Y50. Opět je dominantní černá barva s červenými doplňky v podobě mřížky reproduktorů a okrajů kláves. Rámeček (matného) displeje je bohužel lesklý a s ním je lesklá i část základny za klávesnicí. Tyto části jsou jako jediné výrazně náchylné na každý otisk a nečistotu a budou mít tendenci k pokrytí drobnými škrábanci. Výsledkem je čistě herní vzhled, který se líbí někomu více a někomu méně. Na rozdíl od jiných výrobců se však Lenovo nesnažilo udělat počítač, který by vzhledem mohl zapadnout i do pracovního prostřední.

Mechanické provedení je na velmi dobré úrovni díky kovovým částem v základně. Ta se pouze mírně prohýbá při tlačení na klávesnici, nicméně nepodléhá kroucení při zvednutí otevřeného notebooku za roh. Víko spadá tuhostí do průměru. Není tak odolné proti kroucení, ale menší tlak na vnější stranu zvládá bez vlnění barev na displeji.

Maximální úhel otevření je přibližně 135-140° a k otevření jsou potřeba kvůli vyšší tuhosti kloubů obě ruce.


Na levém boku najdete dvojici portů USB 3.0, obrazový výstup HDMI, rozevírací konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a napájení. Pravý bok nabídne třetí USB (jen 2.0), čtečku paměťových karet SD XC a dvojici zvukových konektorů (kombinovaný vstup/výstup a optický výstup SPDIF). U čtečky paměťových karet je dobré dodat, že vložená karta je celá uvnitř notebooku a pro vysunutí je na ni potřeba zatlačit nehtem, nebo nějakým užším předmětem.

Rozměry počítače 384 x 245 x 24-28 mm patří k průměru podobně vybavených strojů. Příjemná je na 14“ notebook s dedikovanou grafikou hmotnost 2,07 kg. Při této hmotnosti se počítač hned nepronese v batohu a může být společníkem pro každodenní cestování.

90W napájecí adaptér má spolu s třížilovým přívodním kabelem hmotnost dalších 449 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Od modelu Y50 se rozložení klávesnice liší odstraněním numerické části a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou přesunuty k pravému okraji klávesnice. Méně používané klávesy jsou redukovány a najdete je jen jako funkce Fn. Týká se to ostatně i klávesy Insert. V horní řadě je tím pádem více místa, což výrobce vyřešil tím, že klávesy F1-F12 udělal širší. Je možná škoda, že se nezachovala původní šířka a místo navíc se nepoužilo pro mezery mezi čtveřicemi kláves. To by totiž udělalo hmatovou orientaci po klávesnici jednodušší.

Hmatová orientace je přitom poměrně důležitá, protože klávesnice na rozdíl od většího modelu nemá podsvícení. Přitom u menších modelů má podsvícení mnohem větší smysl, protože se dá očekávat jejich častější nošení (a tím i častější výskyt v prostorech s horším osvětlením).

Mechanika kláves je u obou modelů shodná. Chod je tichý a měkký, takže je pro prsty příjemný. Na druhou stranu je měkký možná až moc a nedává tak dobrou odezvu, což při lehkém psaní může vést k občasnému vynechání písmene. Na velmi rychlé psaní dlouhých dokumentů nejde o optimální klávesnici.

Zámky klávesnice mají bílé diody přímo na příslušných klávesách. Další svítící prvek viditelný z pozice uživatele je ikona hlavního vypínače. S ním sousedí ještě tlačítko pro spuštění obnovy systému, ale to podsvícené není.


Dotyková plocha touchpadu s integrovaným tlačítkem je obsluhována elektronikou Synaptics. Konkrétní implementace velmi příjemně překvapila minimálním zpožděním kurzoru za pohybem prstu. Radost bohužel kazí místy problémy s rozpoznáváním gest. Patřím k lidem, kteří používají touchpad na všechno a umí s ním zacházet opravdu rychle – a právě v takových situacích se problémy projevují. Stačí rychlý posun stránek tahem dvou prstů. Někdy se stane, že je vyhodnocen jako stisk a držení tlačítka, jindy aktivuje gesto přiblížení/oddálení.

Výhradu mám taktéž k tuhému tlačítku v dotykové ploše. Mimo spodní hranu je potřeba použít větší sílu, aby se zmáčklo. Někdo, kdo má zdravotní problémy se zápěstím pravděpodobně nebude tlačítko raději vůbec používat. Naštěstí dobře funguje samotné poklepání na dotykovou plochu, ke kterému jsem se poměrně rychle uchýlil. Jedinou nevýhodou je absence emulace pravého tlačítka poklepáním dvěma prsty. Pravé tlačítko lze vyvolat pouze stiskem plochy v pravém dolním rohu.

Hlavní HW parametry

Zásadní rozdíl je u menší varianty pod kapotou. Místo výkonných dvou- a čtyřjádrových procesorů s TDP 47 W se sáhlo po úsporných variantách dvoujader s TDP 15 W. Výsledkem je pochopitelně jak nižší výkon, tak nižší spotřeba a produkce tepla. V testované vyšší konfiguraci je procesor Intel Core i7-5500U generace Broadwell. Jeho dvě jádra standardně pracují s taktem 2,4 GHz a umí se přetaktovat pomocí technologie TurboBoost až na 3,0 GHz. Na úsporný procesor tedy nabízí i poměrně vysoké takty.


Pro operační paměť typu DDR3L-1600 jsou na základní desce připraveny dva standardní sloty, z čehož pouze jeden je v testované konfiguraci osazen. Je v něm 8GB modul a volný slot dává možnost snadného rozšíření. Až budou dostupné 16GB moduly, bude možné operační pamět rozšířit až na 32 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62526
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16646

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 127257
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51756

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,07 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,58 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,41

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 95 CB
  • Rendering (Multiple CPU): 235 CB
  • Multiprocessor Speedup: 2,47

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7207 MB/s

Režim TurboBoost je u IdeaPadů poměrně agresivně omezen. V případě plné zátěže všech jader dojde k jeho vypnutí během deseti sekund a procesor pak zůstává na 2,3 GHz, kde se už zvládá udržet neomezeně dlouho (a to i v případě, že se k zátěži přidá grafický čip). Výkon je tímto chováním omezen, a tak nepřekvapí, že je proti některým notebookům se stejným procesorem nižší o 15-20 %. Pro běžnou kancelářskou práci a většinu her však výkon postačuje.

Pro diskové jednotky je připravena standardní 2,5“ šachta, ale dodatečný slot M.2 pro plnohodnotné SSD byste zde hledali marně. Testovaná nejvyšší konfigurace má jako jediná místo plotnového disku SSD, a to s kapacitou 256 GB.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 373,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Konektivitu zajišťuje gigabitový kabelový ethernet od Realteku kombinovaný s bezdrátovou kartou od Intelu. Jde o základní typ podporující Wifi-AC (3160), který mimo jiné nabízí i standardní funkci v podobě Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

V jistém ohledu má Y40-80 v naší redakci prvenství. Jeho 14,0“ matný displej s rozlišením full-HD (1920x1080) totiž používá pouze základní matici TN, čímž se odlišuje od všech ostatních 14,0“ full-HD notebooků na trhu. V této kombinaci úhlopříčky a rozlišení totiž dosud byly pouze kvalitnější panely typu IPS/AHVA. Končí tak určitá jistota, že každý 14“ notebook s full-HD automaticky má nadprůměrný displej.

Kvalitativně se full-HD panel v Y40-80 dá srovnat s běžnějšími HD+ (1600x900) panely business notebooků. Má spíše nižší kontrast a menší saturaci barev. Na rozdíl od nich však díky vyššímu rozlišení nemá tak viditelnou mřížku mezi pixely a větší rozlišení znamená i větší pracovní plochu. Displej nemá výrazně vychýlenu teplotu bílé barvy, takže je dobře použitelný pro kancelářskou práci. Moje hlavní výtka však jde k velmi omezenému vertikálnímu pozorovacímu úhlu. Stačí mírný pohyb hlavy, a buď začne rychle klesat kontrast, nebo se tmavé barvy invertují. 14“ full-HD notebooky s IPS a AHVA displeji nabídnou nesrovnatelně lepší obraz zejména pro multimediální nasazení (specificky přehrávání filmů).

Svítivost panelu odpovídá lepšímu průměru základních TN panelů. Rozsah nastavení je široký, takže a nejnižší stupeň jasu je tmavý pomalu i v úplné tmě. Největší rozdíly mezi jednotlivými stupni jasu jsou v poslední třetině, kde se většinou budete pohybovat. Nižší stupně už jsou pro většinu situací příliš tmavé.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140HTN01.4. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Integrované grafice vypomáhá přepínatelný dedikovaný grafický čip AMD Radeon R9 M375 s 4 GB vlastní paměti typu DDR3. Jádro se 640 shadery (16 ROP) běží na 925 MHz a 128bit sběrnicí připojená paměť má takt 1000 MHz.

Externí monitor lze připojit prostřednictvím jediného výstupu, a to HDMI 1.4a. Tímto výstupem lze obsloužit monitor s rozlišením 2560x1600 při 60 Hz, nebo 3840x2160 při 30 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P3245 (Graphics: 3321, Physics: 3265)

Testy 3D Mark (2013)

  • Cloud Gate (DX10): 5834 (Graphics: 8866, Physics: 2656)
  • Fire Strike (DX11): 1600 (Graphics: 1777, Physics: 3795)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 38,89 fps
  • Cinebench R15: 45,75 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,59
  • EnSight (ensight-04): 27,67
  • LightWave 3D (lightwave-01): 13,85
  • Maya (maya-02): 5,89
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,85
  • SolidWorks (sw-03): 13,71
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,05
  • Siemens NX (snx-01): 12,03

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 33,0 fps
  • 1920x1080: 18,4 fps

Ve srovnání s dřívějším králem nižší třídy – GeForce 840M – si vede Radeon R9 M375 velmi dobře, nicméně rozdíl výkonu se může výrazně lišit test od testu. Prakticky vždy můžete počítat s nárůstem výkonu okolo 20-25 %. V určitých testech je však výkon vyšší i o 40 %. Je to dáno pravděpodobně jiným poměrem výkonu shaderů a propustnosti paměti u obou grafik. Výsledkem je, že na tomto Radeonu si již můžete dobře zahrát, pokud nepatříte mezi velmi náročné.

V případě, že nejde o hru s vysokými nároky, lze si leckdy dopřát střední úroveň detailů i v plném rozlišení full-HD. U těch náročných však musíte počítat s případným snižováním rozlišení i detailů. Ty nejnáročnější hry však nemusí být plynulé ani v nejnižším nastavení (aktuálně třeba Witcher 3). Pořád totiž platí, že grafické čipy jako GTX 860 a 960 nabídnou v závislosti na typu zátěže klidně 2-3x vyšší výkon a právě tyhle čipy definují střední třídu. Ač tedy modely IdeaPad Y40 a Y50 vypadají podobně, z hlediska výkonu se liší opravdu výrazně.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou zasazené do zadní části základny a směřují nahoru. Díky tomu zvuk není ovlivněn povrchem, na kterém je notebook položen. Reproduktorům výrazně pomáhá softwarové rozšíření Dolby a výsledkem je jak nadprůměrná hlasitost, tak plné a příjemné podání. Ve srovnání s jinými 14“ notebooky jde o výrazný nadprůměr, byť samozřejmě 15,6“ herní notebooky vybavené subwooferem jsou ještě o stupínek jinde.

Ve víku je integrovaná webkamera základní kvality s bílou indikační diodou vedle objektivu. Okolo jsou pak ještě zdířky duálního mikrofonu.


Chlazení a provozní hluk

Chlazení má průduchy namířené mezi klouby víka a ventilátor se spouští již při relativně nízkých teplotách (při napájení ze sítě klidně pod 40°C). Při kancelářské práci a nevytíženém procesoru je počítač tichý, ale stačí deset sekund zátěže byť jen jednoho jádra a rázem se ventilátor rozjede do vyšších otáček a dá vám naplno poznat svůj pískavý projev. Nepříjemný zvuk je ještě zvýrazněn občasným kolísáním otáček. Ventilátor ztichne až zas v případě, kdy veškerá zátěž ustane. Celkem bezpečně pocítíte, jak často Windows vytěžuje počítač službami na pozadí.


Při zátěži všech jader, nebo grafického čipu již není hlučnost vyšší. Bohužel i tak jde v porovnání s konkurencí o hlučnější notebook a zejména projevem ventilátoru je jeden z nejotravnějších, takže pro sluchově citlivější jedince určitě není vhodný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 30,1°C
  • výdech chlazení = 30,3°C
  • napájecí adaptér = 31,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 35,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 37,7°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 46,7°C
  • napájecí adaptér = 39,4°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se drží teploty povrchu nízko a v zátěži je větší teplo snad jen u výdechu chlazení. Nižší teploty v zátěži má na svědomí zmíněné rychlé omezování režimu TurboBoost.


Baterie

V základně je integrovaná baterie s kapacitou běžných 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* však notebook na jedno nabití vydržel výborných 13 hodin a 37 minut, což svědčí o velmi úsporném návrhu vnitřní elektroniky. S dvoutřetinovým jasem je možné přehrávat HD video šest až sedm hodin, případně pracovat devět až deset hodin v kancelářských aplikacích se zapnutou Wifi.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % přibližně za 1 hodinu a 40 minut.

Pro zvýšení životnosti baterie lze nastavit, aby nabíjení probíhalo v rozmezí 55 a 60 % kapacity.


BIOS a zabezpečení

Firmware InsydeH2O nabízí základní možnosti nastavení:

  • vypnutí Wifi
  • nastavení přepínatelné grafiky (NVIDIA Optimus, pouze integrovaná)
  • aktivace pípnutí při připojení/odpojení napájecího zdroje
  • zapnutí podpory virtualizace
  • povolení flashování BIOSu starší verzí
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (F1-F12, multimediální funkce)
  • povolení neustálého napájení USB

Možnosti zabezpečení zahrnují základní hesla BIOSu a heslo pevného disku.

Příslušenství

K notebooku je dodáván pouze napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Uživatelský manuál i operační systém již je na pevném disku. Z disku lze také vyvolat obnovu operačního systému Windows 8.1 do továrního nastavení.

Lenovo počítač vybavilo základním množstvím bloatware, který není problém smazat do patnácti minut.

Ceny a záruka

Testovaná nejvyšší konfigurace vyjde na 20 247,- Kč bez DPH (24 499,- Kč s DPH). Nižší konfigurace mají všechny pouze plotnové disky a lišit se dále mohou procesory (i7-5500U a i5-5200U), přítomností operačního systému a velikostí operační paměti (to se týká pouze nejnižší konfigurace). Nejlevnější konfigurace vyjde o více než šest tisíc levněji (i5, 4GB RAM, 1TB disk, bez OS).

Všechny konfigurace mají základní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR platí, že servis hradí přepravu notebooku v rámci reklamace.

Závěr

Řada IdeaPad Y se profiluje jako multimediální/herní střední třída a na větší (15,6“) model Y50 to beze zbytku sedí. K 14“ Y40 však nelze přistupovat jako k menší variantě Y50. Pokud byste měli podobná očekávání, asi byste byli zklamaní. Může za to poloviční výkon procesoru (proti i7) a přinejlepším podobně rozdílný grafický výkon. Zatímco na Y50 si bez větších obtíží zahrajete všechny hry v rozlišení full-HD, u Y40 budete muset dobře vážit nastavení grafických detailů u každé trochu náročnější hry. Výkon totiž není zásadně větší proti různým tenčím kancelářským notebookům s low-end dedikovanými grafickými čipy.

Na druhou stranu si však Y40 zachovala kvalitní reproduktory od JBL a slušné mechanické zpracování. Velkým rozdílem proti většímu modelu (ve prospěch Y40) je ovšem výdrž na jedno nabití přesahující deset hodin při nenáročných činnostech. Taková výdrž u notebooku, na kterém se dá i něco zahrát, rozhodně není běžná. Místo velké baterie za to překvapivě může úsporný návrh vnitřností od Lenova.

Do aktualizace konfigurací byl u modelu Y50 problém s volbou displejů, kdy full-HD panely měly pouze nepříliš kvalitní TN matici a drahé zas používaly UHD (3940x2160) panely se sníženou obnovovací frekvencí a maticí typu pen-tile nepřesně zobrazující žluté a oranžové barvy. S aktualizací (kterou poznáte podle přítomnosti grafik GTX960M) však přešlo na full-HD panely typu IPS s kvalitním zobrazením. U Y40 se situace opakuje, neboť jediný dostupný panel má pouze základní zobrazení a matici TN. Přitom mezi 14“ full-HD panely na trhu je většina typu IPS a AHVA, takže se nedá říct, že by nebylo z čeho vybírat. Zejména velmi omezený pozorovací úhel použitého TN panelu bude snižovat komfort při přehrávání filmů.

Má hlavní výtka však plyne k hlučnému chlazení. V úplném klidu umí notebook dokonale ztichnout, ale stačí jen krátkodobá zátěž jednoho jádra procesoru a ventilátor okamžitě rozjede svůj pískavý zvuk ve vyšších otáčkách. Projev ventilátoru se nedá s relativně tichým Y50 vůbec srovnávat. Při mobilním nasazení zamrzí ještě absence podsvícení kláves, které bych u notebooku tohoto typu čekal jako naprosto samozřejmou součást.

Otázkou zůstává, pro koho je vlastně tento IdeaPad Y40-80 vhodný. Z mého pohledu asi hlavně pro studenty, protože umí nabídnout příjemný kompromis pro sem tam nenáročné hraní, „celodenní“ provoz bez připojeného napájení a složitější činnosti vyžadující velkou pracovní plochu full-HD displeje.

Klady a zápory

+ extrémní výdrž na baterii
+ vyšší grafický výkon než u podobně drahých notebooků (platí pouze pro základní konfigurace)
+ dobré mechanické provedení
+ nadprůměrné reproduktory

- pouze TN displej (omezené pozorovací úhly, nízký kontrast)
- hlučné chlazení
- klávesnice není podsvícená
- rychlé vypínání režimu TurboBoost v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Y40-80
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5500U (2,40/3,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZ7TE256HMHP-000L2, 2,5", SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon R9 M375 (4GB, 128bit DDR3) + Intel HD 5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 13h 37min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x SFDIF OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 384 x 245 x 24-28 mm
  • Hmotnost (kg): 2,07
Recenze

Diskuse