RECENZE: Lenovo ThinkPad L450 - odolně a s velkou baterií na dlouhé pracovní cesty

23. 6. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

ThinkPady L jsou dnes střední pracovní třídou u Lenova. Jsou tedy přesně těmi notebooky, které se ve velkém počtu fasují ve středních a velkých firmách pro běžné pracovníky. Do redakce přišla nejsilnější konfigurace 14“ L450, která se může pochlubit velmi dobrým Full HD IPS displejem, úsporným Core i7, SSD a velkou baterií zvládající celý pracovní den na jedno nabití.

Lenovo ThinkPad L450 - odolně a s velkou baterií na dlouhé pracovní cesty

Základní popis

ThinkPady L jsou přímými nástupci dřívější řady R. Podobně jako jejich předchůdci vyplňují mezeru mezi nižší třídou a dražšími (a vybavenějšími) ThinkPady T. Nabízí v mnoha konfiguracích standardní dokování na velkou stanici a má odolnou konstrukci i rozumný výkon na běžné činnosti. V posledních generacích mají navíc ThinkPady L možnost i kvalitních displejů, které ve střední pracovní třídě dlouho chyběly.

Není to ani tak dávno, co jsme recenzovali minulou generaci tohoto notebooku, ThinkPad L440. Na rozdíl do jiných ThinkPadu zde během jedné generace došlo k mnoha změnám. L450 je sice opět tmavě šedý počítač s hranatějšími tvary a červeným trackpointem uprostřed klávesnice, nicméně má úplně novou základní desku, nově navržené šasi a ani rozmístění portů už nesedí. Podstatnou změnou je ovšem vyhození optické mechaniky z těla počítače a s tím související výrazné ztenčení základny.

Nový ThinkPad L450 je příjemně tenký a ztrácí se u něj rozdíl v porovnání s vyšším modelem T450. Dojem tenkého počítače v testované konfiguraci kazí snad jen osazená velká baterie, která vzadu dělá počítač na tloušťku skoro dvojnásobný. Vzhled je celkově spíše decentní a snadno z něj vyčtete, že jde o pracovní počítač. Líbí se mi použití hrubších matných plastů na povrchu, na kterých se nechytá každý otisk a nečistota.

Konstrukce počítače je doslova příkladná. Někdy mám pocit, že právě střední pracovní třída bývá nejodolnější, protože u vyšší se často operuje s co nejmenší tloušťkou, která jde mnohdy právě proti odolnosti. Zde všechno působí velmi pevně. Základu mírně prohnete jen při silném tlačení na prostředek a netrpí žádným kroucením. Na víko je také potřeba vynaložit velkou sílu, aby se aspoň trochu vlnily barvy na displeji. Vše působí velmi solidně a tohle je přesně ten typ notebooku, který bych se nebál roky nosit každý den všude s sebou.

Konstrukce kloubů byla změněna z klasické na zapuštěný typ, který nyní používají všechny ThinkPady. Maximální úhel vyklopení však zůstal plných 180°. Otevření jednou rukou bohužel není možné, protože se okamžitě zvedá s víkem i základna.


Konektorová výbava zahrnuje všechno to, co se od moderního notebooku očekává. Na pravém boku je dvojice USB 3.0, LAN, slot pro kartu SIM a obrazové výstupy (mini-DisplayPort a VGA). Na levém boku je dále ještě čtečka bezpečnostních karet SmartCard, třetí USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor a zdířka napájení. Výbavu završuje čtečka paměťových karet SD XC na čelní straně.

Oproti předchozí generaci lze vnímat velký posun hlavně v portech USB. Předchozí generace jich sice měla stejně, ale jedno z nich bylo rychlého typu 3.0. Byl to často kritizovaný krok a vyřazovalo to L440 z některých výběrových řízení, takže to Lenovo ne náhodou napravilo.

Pokud si koupíte konfiguraci L450 s dedikovaným grafickým čipem, může vás zarazit, že na spodku počítače nenajdete dokovací konektor. Dle dokumentů od výrobce mají dokování pouze modely s integrovanou grafikou (stejné je to i u některých ThinkPadů T), nicméně popisky obchodů tuto vlastnost obvykle ignorují a chybně dokování uvádí. Pokud tedy dokování požadujete, dívejte se pouze po konfiguracích s integrovanou grafikou, protože žádná výjimka zde neexistuje.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 338 x 233 x 25,5 mm, nicméně konfigurace s velkou baterií jsou vzadu rozšířené až na 36 mm tloušťky. Hmotnost s větší baterkou je 2,06 kg, a pokud si s sebou budete chtít vzít ještě napájecí zdroj, bude vás dohromady s přívodním kabelem stát dalších 356 g v zavazadle.

Klávesnice a ovládací prvky

Všechny ThinkPady L nabízí pouze nepodsvícenou variantu klávesnice. Rozložení je stejné jako u všech 13 a 14“ ThinkPadů. Má horní řadu kláves šikovně rozdělenou do skupin po čtyřech pro lepší hmatovou orientaci, nicméně je zde i několik specifik jako absence zástupného numerického bloku a některých méně používaných kláves a odsunutí klávesy PrintScreen vpravo od Mezerníku na místo, kde obvykle je klávesa kontextové nabídky.

Z pohledu přesnosti má L450 velmi dobrou mechaniku vhodnou pro rychlé psaní. Oproti podsvícené variantě je však nepodsvícená možná zbytečně tvrdá a hlasitá. Zatímco podsvícený typ používaný ve vyšších řadách má jemný měkký stisk s tichým chodem, zde se můžete snažit, jak chcete, a stejně budou klávesy hlasitě klapat. Není to tedy vhodný typ klávesnice, pokud potřebujete psát v místnosti, kde někdo poblíž vás spí.

ThinkPady v posledních generacích přišly o většinu indikačních diod. Zůstala jen ta na hlavním vypínači, jejíž chování duplikuje také červená svítící tečka v logu ThinkPad na víku. Další diody jsou na klávesách Fn, F1 a F4 a informují o aktivaci zámku Fn-Lock, případně ztlumení zvuku a mikrofonu. Nenajdete zde tedy indikaci aktivity pevného disku ani nabíjení.


O novém provedení dvojice polohovacích zařízení UltraNAV jsem se již zmiňoval u jiných ThinkPadů nové generace. Lenovo uznalo omyl s předchozím provedením touchpadu a trackpointu kompletně bez tlačítek – vrátilo se k běžnější konstrukci touchpadu s integrovaným tlačítkem a samostatným třem tlačítkům trackpointu.

Elektronika je stejně jako u dražších modelů dodána od Synaptics a nemám k ní jedinou výhradu. Vše funguje perfektně tak jako na starších modelech. Oproti vyšším řadám je jen škoda, že tlačítka trackpointu mají tužší stisk.

Ač je už touchpad bez vlastních tlačítek, jeho „beztlačítková“ varianta se používá také dobře, a když je potřeba přesná práce s kurzorem, lze kombinovat touchpad s dedikovanými tlačítky trackpointu. Ještě lepší by však bylo, kdyby mačkání plochy nebylo tak hlasité. Ve výsledku jsem však s oběma zařízeními spokojen.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci je základní deska vybavena dvoujádrovým úsporným procesorem vyšší třídy – Intel Core i7-5500U s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost do 3,0 GHz. Mezní tepelný výkon procesoru (TDP) je pouhých 15 W dohromady s čipovou sadou a integrovanou grafikou.


Základní deska je vybavena dvojicí slotů pro paměťové moduly DDR3L-1600. Z výroby je osazen pouze jeden, a to 8GB modulem. Až budou dostupné 16GB moduly, bude možné osadit až 32 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 858
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 600

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 133 435
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 895

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6091 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 862 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,11

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,38 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,26 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,36

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7283 MB/s

Při plné zátěži všech jader umí notebook udržet maximální turbo (3,0 GHz) po dobu přibližně 40 sekund. Poté dojde ke snížení taktu na 2,9 GHz, na kterém se již procesor drží neomezeně dlouho (což je skvělý a ne moc častý výsledek). Jakmile k plné zátěži procesoru přidáte ještě zátěž grafiky, klesne takt do minuty na stabilních 2,3 GHz.

Uvnitř počítače je místo na jeden 2,5“ SATA disk. V testované konfiguraci je pozice vyplněna 256GB SSD od Samsungu, které z hlediska výkonu představuje mírný nadprůměr. Nižší konfigurace bývají osazovány klasickými plotnovými disky a notebook bohužel nemá žádný mSATA/M.2 slot plné velikosti, který by umožnil současné osazení SSD a klasického disku. Taktéž od předchozí generace zmizela optická mechanika, místo které obvykle jde aspoň neoficiální cestou vložit adaptér na další disk. Zde si tedy musíte vybrat, zda chcete pouze disk, nebo pouze SSD.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 404,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Komunikační funkce jsou v této konfiguraci špičkové. Je tu kabelové připojení do gigabitové sítě s řadičem Intel. Bezdrátové funkce řeší opět karta od Intelu, která zvládá dvoupásmové Wi-Fi včetně standardu ac i Bluetooth 4.0. V testované konfiguraci je navíc ještě bezdrátový modem, který podporuje GPRS, EDGE, 3G (HSPA) i 4G (LTE) sítě. SIM karta se do počítače vkládá do slotu na pravém boku.

V případě Wi-Fi musím vyzdvihnout výbornou citlivost bezdrátových antén schopných přijímat stabilně signál i tam, kde jiné notebooky mají problémy.

Displej a grafika

Matný 14,0“ displej může být v L450 ve dvou variantách – základní s rozlišením HD (1366x768) a maticí TN a vyšší s rozlišením Full HD (1920x1080) a maticí IPS. Střední variantu s TN panelem HD+ (1600x900) už Lenovo zrušilo, což je docela zajímavé rozhodnutí, protože právě rozlišení HD+ bylo nejčastější volbou do firem. Nicméně zdá se, že podobně reaguje i konkurence v nových modelech.

Zatímco základní panel s rozlišením HD bude mít dle očekávání s jistotou úplně základní kvalitu zobrazení s omezenými pozorovacími úhly, testovaná příplatková varianta svým obrazem velmi potěšila a nejde jen o rozlišení. Barvy působí přirozeně a kontrast je opravdu velký (černá působí doopravdy černě). Při sledování pod úhlem se barvy dlouho drží beze změny, až tak okolo odchylky 40° dojde k celkovému ztmavení obrazu nejspíš nějakou vrstvou v panelu. Ani pod velkým úhlem se však barvy nemění.

Svítivost panelu je mírně nadprůměrná a notebook lze použít i pro kancelářskou práci venku na slunci (samozřejmě se sníženým pohodlím). Minimální jas naopak dobře poslouží při práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 35 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP140WF3-SPL1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle integrované grafiky v procesoru (Intel HD 5500) je testovaná konfigurace vybavena také dedikovaným grafickým čipem nižší třídy AMD Radeon R5 M240 s 2 GB vlastní paměti (64bit DDR3). Jde o jeden z nejslabších dedikovaných čipů, které dnes můžete v moderních noteboocích najít, takže se dá říct, že v notebooku je spíše z důvodu lepší kompatibility s některými programy ve srovnání s integrovaným jádrem.


Externí monitory lze připojit prostřednictvím konektorů VGA a mini-DisplayPort 1.2. Teoreticky by mělo být možné připojit až tři externí monitory v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. Jeden monitor bude přes VGA a dva zřetězené přes DisplayPort (tuto funkci musí primární z monitorů podporovat, aby se z něj dal signál vést do dalšího monitoru).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1744 (Graphics: 1609, Physics: 4062)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 33 319 (Graphics: 33 139, Physics: 33 966)
  • Cloud Gate (DX10): 4710 (Graphics: 5308, Physics: 3379)
  • Fire Strike (DX11): 850 (Graphics: 912, Physics: 4798)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5940 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,21 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 18,8 fps
  • 1920x1080: 10,2 fps

Výkon použitého Radeonu je jen dvojnásobný proti integrované grafice s jednokanálovým zapojením paměti. Ztrácí tedy skoro třetinu výkonu proti králi nižší třídy – GeForce 840M. Pokud jde o hraní her, není tento čip příliš vhodný, nicméně alespoň v rozlišení HD se sníženými detaily je možné spustit většinu moderních her včetně těch náročných. Vzhledem k tomu, že přítomností grafiky přijdete o dokovací konektor, pečlivě bych zvážil, co bude při používání počítače větším přínosem.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou v předních rozích a namířeny jsou do země. Jejich zvuk je přinejmenším podprůměrný i v rámci kancelářských notebooků, pokud jde o kvalitu, takže k poslechu hudby je nejspíš nevyužijete. Naopak maximální hlasitost je poměrně dobrá a ani v nejvyšších stupních reproduktory nerezonují.

Ve víku je standard v podobě webkamery základní kvality se zelenou indikační diodou a zdířkami duálního mikrofonu.

Zabezpečení

Hardware počítače lze zabezpečit pomocí standardních hesel BIOSu (spuštění, nastavení) a hesla pevného disku. Tato hesla mohou mít délku až 30 znaků. V testované konfiguraci počítač není vybaven rozšířenou vzdálenou správou Intel vPro.

V počítači je přítomna čtečka otisku prstů, čtečka bezpečnostních karet SmartCard a nechybí v něm ani bezpečnostní čip TPM. Čtečka otisků je v předinstalovaném operačním systému obsluhována programem ThinkVantage Fingerprint Manager Pro. Jeho rozhraní je jednoduché a intuitivní a Lenovo jej dokonce přeložilo do češtiny. V tomto programu můžete také nastavit, že otisk může sloužit pro přihlášení už na úrovni firmware ihned po zapnutí počítače.

Firmware umožňuje zakázat přístup k jednotlivým integrovaným komponentám a rozhraním notebooku. Můžete v něm také povolit funkce hardwarové virtualizace.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je poháněn jedním ventilátorem s výdechem na levém boku. Tento ventilátor se při kancelářské práci prakticky vůbec nespouští a v testované konfiguraci s SSD je notebook díky tomu dokonale tichý. Občasná zátěž je řešena krátkodobým spínáním ventilátoru v nejnižších otáčkách, které budete vnímat nejspíš jen v úplném tichu. Plná zátěž ventilátor zesílí, nicméně netrpí pískáním, ani klapáním a v rámci třídy jde s přehledem o jeden z nejtišších zástupců.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 36,2°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 30,5°C
  • napájecí adaptér = 31,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 39,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • klávesnice vlevo = 42,3°C
  • klávesnice vpravo = 41,3°C
  • spodek maximum = 58,8°C (levá přední čtvrtina)
  • výdech chlazení = 62,5°C
  • napájecí adaptér = 48,9°C

teplota okolí při měření: 25°C

Chlazení je navzdory nízké hlučnosti velmi efektivní a ani hodiny kancelářské práce s notebookem na klíně vám nezpůsobí popáleniny. Notebook je na spodku teplejší pouze u výdechu chlazení. Klávesnice a opěrky rukou zůstávají bez zahřívání od vnitřních komponent.

Dlouhodobá zátěž notebook umí ohřát. Přestože naměřené teploty u klávesnice ukazují hodnoty nad 40 °C, jde hlavně o mezery mezi klávesami a samotné plastové klapky tak horké nejsou, aby to výrazně omezilo ergonomii. Horký je naopak spodek v levé části, kde je umístěno chlazení. Okolí výdechu ventilátoru může být dokonce velmi horké.


Baterie

V testované konfiguraci je vložena uživatelsky vyměnitelná baterie s největší dostupnou kapacitou. Šest vysokokapacitních článků dává 72 Wh energie a v našem standardním redakčním testu* dokázalo notebook napájet úctyhodných 16 hodin a 41 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem se výdrž pohybuje mezi stále skvělými deseti a jedenácti hodinami. Často si tedy bez problému na cestách vystačíte bez napájecího adaptéru.

Nevýhodou baterie je její centimetrový přesah směrem dolů, který ne každému bude po chuti, neboť notebook pak na stole nepůsobí tak tence, jak by mohl. Tento přesah se však týká i kapacitně menší šestičlánkové baterie s kapacitou 48 Wh a bez přesahu je pouze tříčlánková varianta, která se nedá se svými 23 Wh doporučit nikomu, kdo s notebookem bude cestovat mimo zásuvky. Nejslabší baterie totiž v přepočtu nabídne jen necelé čtyři hodiny reálného kancelářského provozu. Tato baterie je primárně určena do řady T, která je vybavena ještě integrovanou baterií o stejné kapacitě a celkových 46 Wh už pro mnohé je uspokojivá kapacita. ThinkPady L však spoléhají pouze na jedinou baterii.

Nabíjení vysokokapacitní baterie skokově mění rychlost někde okolo poloviny kapacity. Zatímco první polovina se nabíjí rychlostí 35 W, druhá bez posledních 10 % běží jen při 22 W. Důvodem bude pravděpodobně snaha nesnižovat životnost bateriových článků. Prázdnou baterii můžete nabít na 90 % kapacity přibližně za dvě hodiny.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty (odděleně pro IPv4 a IPv6)

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů (úplně, pouze pro baterii)
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, VGA, mini-DP)
  • nastavení výchozí vyhrazené paměti integrované grafiky (standardně 256 MB)
  • prodloužení času zobrazení obrazovky BIOSu

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • vypnutí správy napájení CPU
  • zapnutí automatického spuštění po připojení napájecího zdroje
  • vypnutí Intel Rapid Start Technology a nastavení přechodu do hibernace (standardně po třech hodinách spánku)

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Příslušenství

Součástí balení je notebook, napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Na disku je předinstalovaný Windows 7 Professional spolu s obnovou do továrního stavu. Instalace je relativně čistá a po odstranění zkušební verze antiviru a několika utilit byste se měli dostat na plnou rychlosti systému.

Windows 7 je instalován v rámci downgrade licence Windows 8.1 Pro. Ten však s tím, co najdete v balení s notebookem, nenainstalujete. Instalace není uložena na pevném disku a nejsou přibalena ani DVD média. V krabici je pouze leták, kde si lze zažádat o placky s instalací. Zmiňovaným důvodem je snaha šetřit přírodu. Počítejte však s tím, že za zaslání médií vám bude účtován nějaký menší logistický poplatek. Kdyby byly obrazy médií pro Windows 8.1 Pro připraveny na pevném disku s možností vytvoření vlastních DVD/flash médií, asi by to přírodu nešetřilo o nic méně.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 29 490,- Kč bez DPH (35 683,- Kč s DPH). Pokud ušetříte dva tisíce, získáte stejný notebook s Core i5-5200U a bez dedikovaného grafického čipu (tedy s dokovacím konektorem). Za nejslabší verzi s Full HD IPS displejem naopak zaplatíte o deset tisíc méně, ale přijdete o SSD (nahrazené 500GB plotnovým diskem) a polovinu operační paměti. Další tři tisíce si můžete odečíst, pokud si vystačíte se základním displejem HD TN (1366x768), který bych však už nikomu u notebooku nad 20 tisíc korun nedoporučil.

Řada L je bohužel v rámci pracovních modelů ThinkPad považována za nižší, takže je vybavena pouze roční zárukou s opravou v servisu. Pouze v případě, že notebook není kupován na IČ, je záruka lokálně prodloužena na dva roky.

Závěr

14“ notebook Lenovo ThinkPad L450 je z mého pohledu jedním z nejzajímavějších modelů, které řada ThinkPad skýtá, pokud jde o poměr možností k ceně. Můžete v něm získat dokování, odolné provedení a poměrně levně (na střední pracovní třídu notebooků) i Full HD IPS displeje. Jde o počítač, na kterém se velmi dobré pracuje díky extrémní výdrži na jedno nabití a tichému chlazení.

Nevýhodou může být pouze dospodu přesahující šestičlánková baterie a absence podsvícení klávesnice. V případě klávesnice je nutné zmínit také celkově její mírně vyšší hlučnost (nelze psát tiše ani s velkou snahou). Také si dejte pozor na ve specifikacích obchodů často opomíjený fakt, že pouze varianty s integrovanou grafikou jsou vybaveny dokovacím konektorem. Celkově bych doporučil volit právě ty, neboť dedikovaný Radeon je poměrně slabý a smysl bude mít pouze ve velmi specifických situacích.

Navzdory některým neduhům jde o skvělý pracovní počítač a řada L je s novou generací zase o kousek lepší.

Klady a zápory

+ tiché a efektivní chlazení (při kancelářské práci pasivní)
+ odolné mechanické provedení
+ povedený trackpoint opět se samostatnými tlačítky
+ dobrý příjem Wi-Fi signálu

- konfigurace s dedikovanou grafikou nemají dokovací port
- klávesnice není podsvícená ani v nejvyšší konfiguraci (+ hlučnost při psaní)
- přesahující baterie i v kapacitách, které umí konkurenční notebooky ukrýt celé do základny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad L450
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5500U (2.40/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 256 (SAMSUNG MZ7TE256HMHP-000, 2,5" SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon R5 M240 (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: 3G/LTE (Sierra Wireless EM7345 4G LTE)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-V)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72 Wh / 16h 41min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, mini-DP, VGA
  • Rozměry: 338 x 233 x 25,5-36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,06
Recenze

Diskuse