RECENZE: Lenovo ThinkPad S3 Yoga 14 - překlopný ThinkPad s rozměry ''tak akorát'' a extrémní výdrží

28. 4. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Lenovo má ve spotřebním segmentu velký úspěch s překlopnými konvertibilními notebooky Yoga, a tak postupně přenáší tento způsob konstrukce i do své pracovní řady ThinkPad. Po původním 12,5“ modelu a obří 15,6“ variantě může být nová čtrnáctka tak akorát pro plnohodnotný pracovní notebook s možností snadného přeměnění na tablet a dokováním.

Lenovo ThinkPad S3 Yoga 14 - překlopný ThinkPad s rozměry ''tak akorát'' a extrémní výdrží

Základní popis

Produktová řada ThinkPadů už dávno není o třech typech notebooků v několika velikostech a pár drobných úpravách jako před lety. Dneska se v ní schovává všechno možné a odnož Yoga je jednou z těch, které objevily jako poslední. Je to odpověď na aktuální mánii kolem zařízení typu dva-v-jednom. Samostatné tablety se osvědčily jako doplňková zařízení, nicméně sny některých lidí z marketingových oddělení o jejich nadvládě a náhradě konceptu notebooků se nesplnily. Vzhledem k tomu, že lidé notebooky stále chtějí, někdo si řekl: proč notebook a tablet nezkombinovat. Yoga je výsledek k v podání Lenova.

12,5“ model ThinkPad S1 Yoga jsme recenzovali již loni v létě. Právě u něj nejspíš dává překlopná konstrukce největší smysl, protože čím lehčí takový stroj je, tím je v režimu tabletu použitelnější (nikdo nebude ve vzduchu držet velkou a těžkou placku). Na druhou stranu úhlopříčka 12,5“ není pro každého ideální, pokud hledá univerzální notebook – právě zde by mohla být řešením nová 14“ verze S3 Yoga 14, na kterou se podíváme dnes.

Tmavě šedé provedení s šikmo umístěným výrazným logem se svítící červenou tečkou je pro aktuální ThinkPady naprosto typické, stejně jako červená čepička trackpointu uprostřed klávesnice. Zde se nekoná velké překvapení. Rohy základny jsou zaoblené podobně jako u řady ThinkPad E, nicméně Yoga míří výše, což jde poznat už z použitých materiálů.

Z pevných slitin je vyrobena jak vnější strana víka, tak horní část základny. Víko má z druhé strany tvrzené sklo, zatímco základna plastovou vanu. U základny se při zvednutí za roh projevuje pouze minimální kroucení a klávesnice je dobře podložená, aby se pod rukama při psaní neprohýbala. Víko nabízí nadstandardní odolnost a ani při silném zatlačení na vnější stranu nedochází k vlnění barev displeje. Ve výsledku tedy vnímám mechanické zpracování jako přiměřené zamýšlenému použití (časté nošení).

Matný povrch základny i víka je vyroben tak, aby na něm nebyly vidět otisky a nečistoty. Neplatí to pouze pro klávesnici, na jejíchž hladkých klávesách je okamžitě vidět i malá nečistota a prsty pak po povrchu pak spíše kloužou. Bohužel u ThinkPadů jsou všechny podsvícené varianty klávesnic dělané bez hrubšího vzorku na klávesách, takže je to pro ně charakteristická vlastnost.

Konstrukce s dvojitým kloubem umožňuje libovolný úhel otevření až do plného překlopení (360°). Po překročení otevření do roviny se aktivuje senzor naklonění displeje, aby se obraz automaticky natočil podle toho, zda chcete tablet používat na šířku, nebo na výšku (v režimu notebooku se to neděje). Klouby mají tužší chod a hlavně na začátku otevírání se hodně brání, takže pohodlné otevření notebooku jednou rukou není možné.


Co do počtu rozhraní není ThinkPad Yoga 14 příliš vybaveným počítačem. Na levém boku je kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 2.0 a napájecí konektor s rozšířením pro dokovací stanici OneLink. Na pravém boku je dále dvojice USB 3.0 a obrazový výstup HDMI – na rozdíl od 12,5“ verze je konektor výstupu v plné velikosti, která nepotřebuje další redukce.

Že ve výbavě chybí obrazový výstup VGA, který se dnes používá hlavně pro připojování projektorů, se dá pochopit vzhledem k jeho velikosti. Je však pro mě zarážející, že Lenovo do notebooku neosadilo konektor pro připojení do počítačové sítě LAN, který by se sem zcela jistě vešel (objevuje se i v tenčích noteboocích).

Rozměry počítače v zavřeném stavu jsou 337 x 230 x 22 mm, což je v podstatě průměr pro tenčí 14“ notebooky s větší výbavou. Hmotnost je 1,94 kg je taktéž nižší než je u základních 14“ notebooků – na druhou stranu jsou na trhu i podstatně lehčí kousky.

Standardní 65W napájecí adaptér pro ThinkPady spolu s třížilovým přívodním kabelem váží 358 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Podsvícená klávesnice odpovídá klávesnicím ostatních 14“ ThinkPadů. Platí tedy pro ni stejná specifika v podobě klávesy PrintScreen místo kontextové nabídky a vyhození méně používaných funkcí – ty jsou dostupné jen přes Fn podle kombinací uvedených v manuálu (např. Fn+P je Pause, Fn+B je Break). Velmi příjemnou vlastností je rozdělení horní řady kláves do bloků po čtyřech dle zvyku standardního rozložení externích klávesnic. Díky tomu je možné snadno najít klávesy F1-F12 po hmatu.

Mechanika kláves je naprosto luxusní. Klávesy nemají tak mělký chod, jak je poslední dobou zvykem, a jejich stisk má čitelnou odezvu. Klávesy při mačkání téměř nevydávají zvuk, což ocení všichni ti, kteří nechtějí svým rychlým psaním rušit ostatní lidi v místnosti. V rámci notebookových klávesnic jde o jednu z nejlepších dostupných.

Notebook umí indikovat diodou pouze své zapnutí (případně uspání). Slouží k tomu svítící tečka v logu ThinkPad v rohu základny i víka. Na klávesnici ještě najdete malé diody na klávesách Esc, F1 a F4, které svítí, pokud jsou aktivovány funkce Fn-Lock (Fn+ESC přepíná primární funkci horní řady), ztlumení zvuku a ztlumení mikrofonu. Naopak standardní zámky klávesnice (např. CapsLock), případně nabíjení baterie vám notebook nijak nesděluje.

Podsvícení kláves se přepíná ručně šikovnou klávesovou zkratkou Fn+Mezerník. Sekvenčně se přepíná mezi vypnutím a dvěma stupni intenzity. Bílé diody prosvítají v mezerách mezi klávesami až pod velkým úhlem, takže hodnotím provedení podsvícení jako dobré.


O novém provedení dvojice polohovacích zařízení UltraNAV jsem se již zmiňoval u jiných ThinkPadů nové generace. Lenovo uznalo omyl s předchozím provedením touchpadu a trackpointu kompletně bez tlačítek – vrátilo se k běžnější konstrukci touchpadu s integrovaným tlačítkem (mačkatelným lépe ve spodní polovině) a samostatným třem tlačítkům trackpointu.

Elektronika je stejně jako u dražších modelů dodána od Synaptics a nemám k ní jedinou výhradu. Dokonce mě překvapilo, že na rozdíl od W550s zde není problém nastavit velkou citlivost trackpointu. Vše funguje perfektně tak jako na starších modelech a pochválit musím i nová tlačítka s měkkým stiskem.

Ač je už touchpad bez vlastních tlačítek, jeho „beztlačítková“ varianta se používá také dobře, a když je potřeba přesná práce s kurzorem, lze kombinovat touchpad s dedikovanými tlačítky trackpointu. Ve výsledku jsem s oběma zařízeními velmi spokojen a lze je opět řadit k přednostem ThinkPadů.

Hlavní HW parametry

Na desce najdete připájené úsporné dvoujádro Intel Core i7-5500U s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost 3,0 GHz. Tento procesor dohromady s čipovou sadou a integrovanou grafikou má mezní tepelný výkon 15 W a jde o nejvýkonnější standardní úspornou variantu bez rozšířených korporátních technologií jako je Intel vPro.


Počítač má na základní desce pouze jediný paměťový slot a spoléhá výhradně na něj. V testované konfiguraci je v něm osazen 8GB modul (DDR3L-1600), což je zatím maximum do doby, než se objeví 16GB moduly, které by měl procesor také podporovat. Bez ohledu na použitý modul však vždy bude procesor využívat pouze jeden kanál svého paměťového řadiče, což se projevuje především na výkonu integrovanou grafiky.

Připravte se, že výrobce příliš nepočítá s uživatelským otevřením notebooku za účelem rozšíření. Je nutné sundat celou spodní vanu a některé šrouby jsou schované pod gumovými podložkami. Když jsem to zkoušel, nedařilo se mi rozpojit do sebe zacvaknuté části základny, tak jsem to po chvíli raději vzdal. Šikovnější uživatelé, kteří vědí, co dělají, si určitě poradí, ale výrobce jim to nedělá jednoduché.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 63 420
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 683

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 133 581
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 529

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6146 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 13053 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,39 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,26 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,34

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7204 MB/s

Notebook umožňuje vytlačit z procesoru maximální výkon, který přibližně odpovídá standardním procesorům Core i7 s plným TDP 35 W z generace Ivy Bridge, což znamená, že pro běžnou práci je zde výkonu více než dost.

Notebook je vybaven 2,5“ šachtou (7 mm) na standardní SATA disky a slotem M.2 (kratším, 42 mm) pro pomocné SSD. V testované konfiguraci je osazena pouze šachta a je v ní 512GB SSD, které nabízí jak velký úložný prostor, tak výborný výkon, nesrovnatelný s klasickými plotnovými disky. Díky tomu jsou veškeré reakce počítače velmi svižné.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 379,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Jak již bylo zmíněno, v Lenovu se rozhodli neosadit řadič kabelového připojení do počítačové sítě LAN. Spoléhá se tedy výhradně na bezdrátové technologie. V M.2 slotu je vložena bezdrátová karta vyšší třídy od Intelu a podporuje 2,4/5GHz Wi-Fi včetně Wi-FI /ac a Bluetooth 4.0. Příjem signálu je velmi dobrý a během testování nebyl s bezdrátovými funkcemi žádný problém. Kopírování souborů v síti Wi-FI /ac s přístupovým bodem ve stejné místnosti běží rychlostí asi 40 MB/s.

Displej a grafika

14,0“ displej má napůl lesklou povrchovou úpravu s výrazně utlumenými a mírně rozmazanými odrazy. Použitá IPS matice od LG nabízí rozlišení Full HD (1920x1080) a skvělé obrazové parametry s širokými pozorovacími úhly. Displej nabízí optimální teplotu bílé barvy, velký kontrast a zářivé barvy. Obraz se pod větším úhlem mírně ztmaví, ale nedochází k posunu, ani invertování barev. Displej patří rozhodně mezi ty lepší na trhu a nenamáhá oči tolik jako levné TN panely.

Maximální jas je pouze mírně nad průměrem základních TN panelů, takže při práci venku na slunci už bude obraz tmavší. V prosvětlené kanceláři nebude důvod používat cokoli nižšího než maximální jas, nicméně běžně si přes den v místnosti vystačíte s nastavením 50-75 %. Nejnižší hodnota je vhodná pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje (LG Display LP140WF3-SPD1)

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

K integrovanému jádru v procesoru (Intel HD 5500) je přidán dedikovaný grafický čip nižší třídy – NVIDIA GeForce 840M s 2 GB vlastní paměti (64bit DDR3). Dá se říct, že jde o výkonnostního krále nižší třídy pro loňský rok. Technologická podpora grafického subsystému notebooku zahrnuje DirectX 11, OpenCL 1.2 a plnou akceleraci videí v rozlišení 4K.


Externí monitor lze připojit přímo k notebooku pouze jeden. Je k tomu určen výstup HDMI 1.4a, který nabízí rozlišení až 4K při obnovovací frekvenci 30 Hz, resp. 2560x1440 při 60 Hz (Intel bohužel ani do nové generace integrovaných grafik nedal podporu pro HDMI 2.0).

Pokud chcete připojit více monitorů, můžete si dokoupit dokovací stanici OneLink Pro. V dokovacím konektoru je totiž implementován přenos DisplayPort, který se uvnitř rozbočovače ve stanici může rozdělit na dva výstupy – DisplayPort a single-link DVI. Oficiálně stanice podporuje jeden DP monitor s rozlišením až 2560x1440 (2560x1600, teoreticky možná 4K při 30 Hz), případně dva (DP a DVI/VGA) s rozlišením 1920x1200.

Alternativním způsobem připojení je bezdrátový přenos obrazu do televizoru pomocí Intel WIDI.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2463 (Graphics: 2381, Physics: 3952)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39 560 (Graphics: 41 865, Physics: 33 171)
  • Cloud Gate (DX10): 6134 (Graphics: 9012, Physics: 2897)
  • Fire Strike (DX11): 1399 (Graphics: 1585, Physics: 4023)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6648 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 48,07 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 30,3 fps
  • 1920x1080: 16,7 fps

Výkon dedikované grafiky je přibližně 2-2,5x vyšší než u stále nejrozšířenějšího sdíleného řešení Intel HD 4400 při dvoukanálovém zapojení paměti (což odpovídá přibližně HD 5500 při zapojení pouze jednoho kanálu řadiče jako zde). Můžete si tedy zahrát většinu dnešních her plynule, i když ty nejnáročnější jen s nízkými detaily a rozlišením HD. Čip tedy ocení ti, kteří jsou občasnými nenáročnými hráči, případně ti, kteří pracují i v nějakých 3D programech, kde nemusí být dostatečná kompatibilita s integrovanými jádry od Intelu.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují do země. Jejich zvuk je po úpravě softwarovým rozšířením Dolby na úrovni průměru notebooků. V přednesu chybí hloubky, ale zbytek lze považovat za relativně vyvážený, takže zvuk není nepříjemný. Hlasitost je mírně nadprůměrná a v místnosti s více lidmi není problém někomu přehrát nějaké video se zvukem.

Webkamera základní kvality je umístěna ve víku spolu se zelenou diodou indikující její aktivitu. O něco výše lze najít u gumového lemu také dvě zdířky duálního mikrofonu.

Zabezpečení

Hardware počítače lze zabezpečit pomocí standardních hesel BIOSu (spuštění, nastavení) a hesla pevného disku. Tato hesla mhou mít délku až 30 znaků. Vzdálenou správu pomocí Intel vPro byste však v této řadě hledali marně (tu má až ThinkPad L/T/W).

Firmware umožňuje zakázat přístup k jednotlivým integrovaným komponentám a rozhraním notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor odvádějící teplo od procesoru a grafického čipu je umístěn v zadní části a výdech chlazení je situován na zadní stranu základny. Při nenáročných činnostech se obvykle počítač uchladí pasivně a je tedy naprosto nehlučný. Při opakovaných krátkodobých vytíženích dochází sem tam k nárazovému sepnutí ventilátoru na desítky sekund. V logice chlazení jaksi chybí nějaké nízké otáčky ventilátoru, takže se rovnou rozjíždí do středních, kdy jej již v tiché místnosti ve vzdálenosti do dvou metrů nepřeslechnete. Nicméně zvuk ventilátoru nepatří k nepříjemným a není příliš rušivý.

V plné zátěži se chlazení mírně zrychlí. Dá se však říct, že s ohledem na výkon je počítač v rámci konkurence jedním z tišších. V místnosti s běžným ruchem více lidí už není hluk v maximální zátěži obtěžující a budete jej vnímat jen jako silnější šumění.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 26,6°C
  • klávesnice vpravo = 27,9°C
  • spodek maximum = 30,1°C
  • výdech chlazení = 28,3°C
  • napájecí adaptér = 29,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,9°C
  • klávesnice vlevo = 40,4°C
  • klávesnice vpravo = 42,4°C
  • spodek maximum = 59,5°C (vzadu u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 58,6°C
  • napájecí adaptér = 43,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při nenáročných činnostech se povrch počítače na žádném místě nezahřívá. Až větší zátěž způsobí zahřátí na spodku vzadu u výdechu chlazení. Klávesnice je také teplejší, nicméně samotné plastové klávesy do rukou nijak nepálí, takže to neomezuje pohodlí při práci.


Při nečinnosti má procesor navzdory pasivnímu chlazení jen 30-35°C. Plná zátěž procesoru znamená ohřátí komponenty na 90°C za přibližně pět minut a takt se drží na 2,7-2,9 GHz. Pokud počkáte hodinu bez ustání plné zátěže všech jader, může takt klesnout až na 2,6 GHz. V případě, že se k tomu všemu přidá ještě zátěž grafické karty, může v extrémním případě klesnout takt procesoru na 2,2 GHz. V reálné situaci ale zátěž nikdy nebývá tak velká jak v syntetických testech. Nemám tedy k chlazení výhrady.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 57 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 13 hodin a 57 minut. Při on-line kancelářské práci s Wifi a dvoutřetinovým jasem displeje není problém na jedno nabití zvládnout devět hodin práce.

Vybitou baterii lze nabít na 90 % za pouhou 1 hodinu a 20 minut. V zátěži se doba nabíjení může prodloužit až na dvě hodiny.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, HDMI, výstup v doku)
  • nastavení velikosti alokované paměti pro integrované grafické jádro (256, 512 MB)
  • prodloužení času bootování kvůli detekci monitor (vypnuto, 1, 2, 3, 5 a 10 sekund)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep
  • nastavení tepelné správy počítače pro AC a baterii
  • vypnutí správy napájení CPU
  • aktivace zapínání notebooku po připojení napájení
  • vypnutí integrované baterie

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Virtualizace

  • povolení funkcí virtualizace
  • povolení přímé virtualizace hardware VT-d

Přístup k zařízení

  • nastavení upozornění na otevření spodního krytu – pokud dojde k rozebrání notebooku, bude při následném spuštění vyžadováno správcovské heslo BIOSu.

Příslušenství

K notebooku v balení najdete pouze 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 8.1 Pro je již předinstalován na pevném disku, kde se nachází také jeho obnova do továrního nastavení.

Součástí instalace je nějaký ten základní bloatware v podobě zbytečných utilit a zkušební verze antiviru. Za pozornost stojí program Lenovo Settings, který umožňuje rychlý přístup k některým funkcím notebooku. Zajímavé jsou zejména následující funkce:

  • Vytvoření přístupového bodu (nejde o síť ad-hoc) – lze vytvořit hotspot pro až pět počítačů a sdílet jedním kliknutím připojení (lze dokonce vytvořit hotspot pro připojení realizované připojením k jinému hotspotu stejným adaptérem).
  • Zapnutí trvale napájeného USB a nabíjení dalších zařízení z portu, i když je notebook vypnutý.
  • Kalibrace ukazatele stavu baterie.
  • Nastavení webkamery a mikrofonu.
  • Režim Paper Display pro úpravu teploty barev například pro pohodlnější čtení v noci.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v ČR tou nejdražší a stojí 33 690- Kč bez DPH (40 765,- Kč s DPH). V nabídce je i několik dalších, ovšem všechny jsou cenově poskládány blízko sebe. Nejbližší nižší se liší pouze v poloviční velikosti SSD (256 GB), ale stojí o pět tisíc méně. Nejnižší je ještě o šest tisíc levnější a liší se v základní edici Windows (ne-Pro), Core i5-5200U a absenci dedikovaného grafického čipu.

Všechny konfigurace mají v základu pouze roční záruku, která je automaticky prodloužena na dva roky, pokud nejde o nákup na IČ (nicméně druhý rok neplatí mezinárodně). Záruku lze volitelně prodloužit a rozšířit o další služby (oprava u zákazníka s odezvou do druhého pracovního dne, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

14“ konvertibilní notebook Lenovo ThinkPad S3 Yoga 14 kombinuje vlastnosti klasických pracovních notebooků s oblíbenou konvertibilní konstrukcí. Překlopný ThinkPad je možné dokovat pomocí stanice OneLink (Pro) a potěší u něj jak pohodlná klávesnice vybavená skvělým trackpointem, tak kvalitní IPS displej s rozlišením Full HD (1920x1080). Když se k tomu přidají ještě při nenáročných činnostech pasivní chlazení a extrémní výdrž na baterii, není divu, že se na tomto notebooku tak dobře pracuje.

Nepředpokládám, že by někdo stroj s touto hmotností využíval často v režimu tabletu, nicméně pro účely prezentací může jít skvělou funkci. Z praxe také vím, že podobné překlopné notebooky potěší při cestování autobusem nebo letadlem, protože „odstraněním“ klávesnice lze získat více prostoru pro vhodnější naklonění displeje v omezených podmínkách.

Při použití coby cestovní pracovní notebook nejspíš některé uživatele zamrzí absence konektoru pro připojení do počítačové sítě, neboť stále ne vždy a ne všude je možné použít bezdrátové připojení. Vzhledem k tomu, že by se do notebooku tento konektor zcela jistě vešel, je jeho absence ještě o něco smutnější. Pokud jej oželíte, může být překážkou snad už jen nastavená vyšší cena přístroje.

Klady a zápory

+ pohodlná tichá klávesnice s trackpointem
+ při nenáročných činnostech nulový provozní hluk
+ kvalitní FHD IPS displej
+ výborná výdrž na baterie

- chybí konektor pro připojení do počítačové sítě LAN
- při nákupu na firmu pouze roční záruka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad S3 Yoga 14
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5500U (2.40/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8)
  • HDD (GB): 512 (TOSHIBA THNSNJ512GCSU, 2,5" SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce 840M (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 57 Wh / 13h 57min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, One-Link
  • Rozměry: 337 x 230 x 22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,94
Recenze

Diskuse