RECENZE: Toshiba Portégé Z20t-B-10L - praktický tablet s klávesnicí a výdrží ke 20 hodinám

9. 6. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

12,5“ tablet s klávesnicí a kloubem od Toshiby se odlišuje od mnoha zařízení podobného konceptu. Je zaměřený na profesionály, kteří hledají plnohodnotnou náhradu menších notebooků, ale nechtějí se vzdát řady funkcí a vlastností. Díky kvalitnímu Wacom digitizéru dobře poslouží i grafikům. Tablet je vybaven procesorem Core M, má Full HD IPS displej a v základně má velmi pohodlnou klávesnici. Dohromady s klávesnicí má navíc plnou konektorovou výbavu přesahující mnohé notebooky a výdrž téměř 18 hodin na jedno nabití.

Toshiba Portégé Z20t-B-10L - praktický tablet s klávesnicí a výdrží ke 20 hodinám

Základní popis

Řada Portégé je určena profesionálním uživatelům k práci na cestách a modely Z jsou rozšířením portfolia pracovních notebooků Tecra Z40 (14“) a Z50 (15,6“) do menších úhlopříček. Největším tahounem je stále klasický 13“ notebook Portégé Z30. Loni se však k němu přidala ještě 11,6“ varianta tabletu s klávesnicí Z10t postavená na procesorech Core i5-Y Ivy Bridge. Koncept tohoto tabletu se rozhodl výrobce výrazně vylepšit a výsledkem je dnes recenzovaný Z20t, který má nejen větší displej (12,5“), ale také promyšlenější konstrukci, větší výdrž a nový procesor Core M s pasivním chlazením.

Tablet samotný je specifický asi hlavně tím, že nemá lesklou obrazovku. Celá přední strana je pokrytá matnou vrstvou a zadek je tvořen tmavě lakovaným broušeným kovem. V ruce tablet překvapí nízkou hmotnosti, a na to, že jde o plnohodnotný počítač s Windows, i relativně tenkým provedením.

Klávesnice používá nějaký kompozitní materiál pro horní část a spodek je pravděpodobně plastový. Na jejím konci je integrovaný kloub, na který se dá tablet nacvaknout a podle dvou proti sobě otočených konektorů lze snadno usoudit, že tablet je možné nacvaknout obrazovkou dopředu i dozadu a následně zaklapnout. Není tak problém mít celé zařízení v režimu tabletu a využívat jak rozšířené konektivity, tak druhé baterie.

Úhel otevření je omezen asi na 135-140° a k otevření jsou kvůli vyšší tuhosti kloubů potřeba obě ruce. Vzhledem k vyšší hmotnosti základny ovšem nedochází ani při maximálním otevření k překlápění celku dozadu.

Mechanické provedení je velmi dobré. Tablet je při cíleném kroucení rohů mírně poddajný, takže nejde o špičku, nicméně na tlak z vnější strany reaguje displej bez viditelných chyb. Klávesnice je poddajná o něco více, ale ani tak není problém zvednout otevřený celek za její roh, aniž by se zařízení kroutilo či snad povrzávalo.


Konektorová výbava přímo na tabletu je všechna na pravém boku a čítá micro-SD XC slot (karta je v něm celá), micro-USB, micro-HDMI a kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup). Pouze konektor napájení je schovaný na spodku, aby jej fyzicky zakryla připojená základna.

Na základně je výbava mnohem lepší. Na levém boku jsou obrazové výstupy v plné velikosti – HDMI 1.4a a analogové VGA (které je u zařízení s Core M ojedinělé). Pravý bok je vybaven dvojicí USB 3.0, plnohodnotným konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN a duplikovanou zdířkou napájení. Dle všeho jde tedy o zařízení, ke kterému byste ani ve firemním prostředí neměli potřebovat nosit různé redukce na připojení projektoru nebo počítačové sítě v místech, kde Wi-Fi přenos není povolen.

Tablet samotný je nečekaně tenký a lehký. Rozměry má 308 x 199 x 9 mm a váží jen 704 g. Když k němu připojíte i základnu, dostanete se v zavřeném stavu na rozměry 308 x 216 x 21,5-23,5 mm a hmotnost se navýší na 1,48 kg. Pokud budete celek používat také jako tablet a budete jej držet ve vzduchu delší dobu, asi vás brzo budou ruce bolet. Pro potřeby notebooku je však tato hmotnost velmi dobrá a zaručuje, že v brašně/batohu o něm nebudete možná ani vědět.

Napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 298 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má podobné rozložení jako 13“ klasické notebooky od Toshiby. Klávesy Home a End jsou dedikované v horní řadě a PageUp/PageDown jsou nad sebou vedle kurzorových šipek. Navzdory menším rozměrům klávesnice neprošla žádnou redukcí kláves (pouze funkce jako Pause a Break je nutné vyvolávat přes Fn). Přitom velikost kláves a celkové rozložení nepůsobí stísněně.

Toshiba udělala zařízení ještě přívětivější pro lidi, kteří často zadávají dlouhá čísla. Navzdory aktuálním trendům zde totiž najdete i zástupný numerický blok okolo kláves I a K a tento blok lze přepínat mezi čtyřmi režimy pomocí zkratek Fn+F10 a Fn+F11. Dostupný je i režim, kdy lze přepínat mezi psaním písmen a číslic pouhým držením Fn.

Mechanika kláves není tak mělká jako u mnoha moderních tenkých počítačů. Má přesný stisk a tichou mechaniku, jejíž tlumené klapání není rušivé. S touto klávesnicí lze pohodlně psát i dlouhé texty a nezadá si s mnohými velkými notebooky.

Klávesnice v odpojitelných základnách obvykle nebývají podsvícené. Zde to však neplatí. Bílé podsvícení má jednu intenzitu a lze jej přepínat (Fn+Z) mezi třemi režimy – neustále zapnuto, zapnuto vždy do časového intervalu (od použití klávesnice) a vypnuto. Diody prosvítají v mezerách mezi klávesami až pod úhlem 35°.

S výjimkou zelené diody na klávese CapsLock je indikačních prvků jen skromně. Na pravém boku najdete dvě diody u tabletu i základny. Jedna vždy slouží k indikaci nabíjení (nabití) baterie a druhá informuje o aktivitě zařízení.


Vedle dotykového displeje lze ovládat kurzor také touchpadem a trackpointem (zde nazvaným AccuPoint). Obě zařízení řídí elektronika Alps. Touchpad má tlačítko integrované v dotykové ploše a u jejího spodního okraje je mačkání měkké a tiché. Výhradu mám snad jen k viditelnému zpoždění kurzoru za pohybem prstu, což je pro většinu touchpadů Alps typické.

Trackpoint má výrazně vystouplou modrou čepičku a dvě samostatná tlačítka s měkkým nehlučným stiskem. U pohybu kurzoru trackpointem je cítit podobné zpožděním a proti originálu od IBM není tak přesný. I tak je ovšem vítaným pomocníkem, když potřebujete převážně psát text a jen sem tam posunout kurzor. Hodí se také při cestování v dopravních prostředcích, kde před sebou nemáte moc místa, protože nemusíte kroutit zápěstí k touchpadu (pokud tedy nepoužijete rovnou dotykový displej).

Dotyková obrazovka je vybavena duálním snímáním a vedle dotyků prstů rozpozná i speciální přibalené pero. O jeho snímání se stará elektronika od Wacomu, která pracuje s pasivními pery, takže v jeho útrobách nenajdete baterii. Od levnějších digitizérů se tento odlišuje jednak vyšší přesností a jednak širokou softwarovou podporou – v základu podporuje jak novější rozhraní Microsoft Ink, tak starší WinTab, které stále používá nejeden program. Máte tedy jistotu, že všechny běžné programy s podporou snímání přítlaku budou fungovat správně.

Pro grafiky je potěšující, že přibalené pero je opravdový cvalík (délkou i tloušťkou), který skvěle padne do ruky. Bohužel se však kvůli svým rozměrům nevejde do tabletu ani základny. Toshiba to s grafiky myslí opravdu vážně, a tak na spodní straně tabletu (která je přístupná jen po odpojení základny) je v rohu zastrčená malá tenká tužtička, se stejnou funkčností (jen nemá na boku tlačítko a zadní strana nefunguje v grafických programech jako guma).

Pro potřeby ručního kreslení se ukázalo Portégé Z20t-B jako nesmírně schopné zařízení. Podobně jako u všech zařízení s duálním digitizérem jsem ovšem došel k závěru, že je vhodné před kreslením vypnout snímání prstů. Jedině pak si můžete položit ruku plnou vahou na obrazovku, aniž byste se báli, že to bude vyhodnoceno v aplikacích jako další dotyk. Bohužel taková funkce není zprostředkována žádnou vestavěnou aplikací, takže nezbývá než vypínat přes Správce zařízení (kategorie HID, položka „HID - compliant touch screen“).

Nastavení pera je rozšířeno nad rámec standardních funkcí Windows prostřednictvím ovládacího panelu Wacom Pen. Můžete zde nastavit tloušťku hrotu a gumy, změnit, na které monitory bude snímání adresováno, a definovat chování tlačítek.

Hlavní HW parametry

Tablet je vybaven úsporným procesorem Core M-5Y71 s výchozím taktem 1,2 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,9 GHz. Mezní tepelný výkon je pouhých 4,5 W, což znamená, že si výrobce mohl dovolit neosadit tablet ventilátorem.


Operační paměť (DDR3L-1600) je stejně jako procesor připájená k základní desce a má kapacitu 8 GB s čipy zapojenými v režimu dual-channel. Rozšíření paměti není vzhledem k absenci potřebného slotu možné.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61 118
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 086

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 120 636
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 754

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4798 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7428 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,55

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,97 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,65 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,70

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11212 MB/s

Procesor je navržený tak, aby zvládat krátkodobé zátěže řešit podobně rychle jako úsporné procesory Core i5, což dokáže díky agresivnímu nastavení turba. Plných 2,9 GHz si užijete pouze po dobu maximálně několika sekund a zátěži jednoho jádra. Pak se takt rychle sníží na 2,7-2,8 GHz, kde vydrží asi dvě minuty. Po této době se stabilizuje na 2,5 GHz.

V zátěži všech jader dojde během deseti sekund ke snížení taktu na 1,7 GHz, na kterých procesor zvládá zůstat neomezeně dlouho. Jen v případě, že k tomu přidáte ještě zátěž integrovaného grafického jádra (které má před výpočetními větší prioritu, protože je ve hrách větší brzdou), dojde ke snížení taktu na 1,0 GHz. Celkově se chování neliší od jiných tabletů a notebooků s procesory Core M. Omezení TDP na 4,5 W více neumožňuje.

SSD od Toshiby má kapacitu 256 GB a je vloženo do slotu M.2. Výkonem je sice pod průměrem pro SSD v noteboocích, ale může jít také o nastavení tabletu kvůli šetření energie. Výkonově to však ničemu nevadí. Odezvy systému jsou rychlé a při náročnější kancelářské práci jsem se nedostával do situací, kdy bych pociťoval nedostatek výkonu ať už disku, nebo procesoru.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 347,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Tablet je vybaven gigabitovým řadičem od Intelu pro kabelové připojení do sítě (konektor je pouze v základně s klávesnicí). Bezdrátové schopnosti řeší karta od Intelu s podporou dvou pásem (2,4 a 5 GHz) a schopností pracovat v nejnovějším módu Wi-Fi /ac.

V nejvyšší u nás dodávané konfigurace je tablet navíc vybaven i bezdrátovým modemem s podporou 2G/3G i LTE sítí.

Displej a grafika

Tablet je vybaven 12,5“ IPS displeje s rozlišením Full HD (1920x1080). Na rozdíl od jiných tabletů, zde je obrazovka překryta tvrdou vrstvou s matným povrchem. Kromě toho, že tato vrstva odstraňuje odlesky, má navíc příjemně hladký povrch, po kterém prsty zlehka kloužou.

Obrazová kvalita je nadprůměrná i v rámci IPS panelů běžných notebooků. Bílá má mírný nádech do žluté (hlavně při nižším jasu), ale kontrast je opravdu příkladný a taktéž barvy nepůsobí zašedle (i když nejde o displej s širokým gamutem). Lepší obraz bude možná způsobem i faktem, že tablet nepoužívá žádné hloupé funkce dynamického kontrastu, které jsou u některých moderních strojů vynucené a jdou jen obtížně vypnout.

V případě, že budete přemýšlet o kalibraci displeje pro grafické účely, hodí se dodat, že z hlediska přesnosti jde pouze o standardní panel s 6bitovou rozlišovací schopností na jednu barvovou složku.

Jas je velmi dobrý a v omezené míře lze pracovat (office a web) venku, když na vás praží ostré polední slunce. Rozsah nastavení jasu je taktéž dobrý a nejnižší úroveň neoslňuje ani v úplně tmě.


Grafické operace řeší integrované jádro Intel HD 5300, které nabízí při zvoleném dvoukanálovém zapojení paměti přibližně srovnatelný výkon se starší Intel HD 4400 v případě jednokanálového zapojení. Je však potřeba brát v potaz, že procesor Core M má TDP o 10 wattů nižší. Technologická podpora zahrnuje jak DirectX 11, tak akceleraci videa ve vysokém rozlišení, takže pro běžné nasazení nebude omezením.

Přímo k notebooku lze bez redukcí připojit externí monitory pomocí výstupů HDMI 1.4a a VGA. Oba monitory mohou pracovat současně, dohromady s interním displejem v režimu rozšířené plochy (tři nezávislé výstupy).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P788 (Graphics: 716, Physics: 2405)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 32 529 (Graphics: 37 708, Physics: 21 969)
  • Cloud Gate (DX10): 3375 (Graphics: 4142, Physics: 2049)
  • Fire Strike (DX11): 451 (Graphics: 496, Physics: 2910)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4348 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,33 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,7 fps
  • 1920x1080: 6,8 fps

Podávaný výkon v testovaném notebooku opravdu odpovídá nižším výsledkům HD 4400, z čehož lze vyvodit, že hry si sice zahrajete, ale spíše ty starší a méně náročné a obvykle maximálně v rozlišení HD (1366x768).

Multimédia

Tablet má dvojici reproduktorů někde ve svých útrobách a hrají lehce pod úrovní typickou pro kancelářské notebooky. Hlasitost je průměrná a softwarové rozšíření MaxxAudio pomáhá pouze decentně vytažením nižších středů, aby zvuk nebyl jen o výškách. Hloubky jsou u tak tenkého zařízení samozřejmě výrazně utlumené.

Ve výbavě jsou dvě webkamery. Přední je nad displejem a nabízí velmi základní kvalitu. Zadní je z druhé strany, a ač umí ostřit a kvalitou (mírně) přesahuje obvyklé webkamery, nečekejte zázraky. Téměř libovolný dnešní mobil fotí mnohem lépe.

Chlazení a provozní hluk

Komponenty, které se mohou zahřívat, má počítač pouze v tabletu a všechny jsou konkrétně v pravém spodním rohu. Kombinace pasivního chlazení a SSD zaručují nulovou provozní hlučnost bez ohledu na výkonovou zátěž.

Při kancelářské práci se na povrchu žádná část nezahřívá. Pokud však budete dlouhodobě zatěžovat procesor, dojde k výraznému ohřátí zmíněného pravého spodního rohu. Dlouhodobé zatěžování obou jader zde zvedne teplotu až na 43 °C.


Baterie

Tablet i základna mají své vlastní baterie a obě mají stejnou kapacitu 36 Wh. Celková kapacita 72 Wh postačila v našem standardním redakčním testu* na extrémních 17 hodin a 49 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem lze počítat s 13 hodinami provozu a maximální jas tuto dobu sníží na 11 hodin.

Vnitřní logika je nastavena tak, aby se vždy jako první vybíjela baterie v základně. S nabíjením je to přesně naopak – nejdřív tablet (aspoň na 90 %), až pak základna. Nabíjení trvá běžně asi tři hodiny. V zátěži klidně čtyři až pět.

BIOS a zabezpečení

Firmware počítače nabízí následující nastavení:

Správa napájení

  • zapnout možnost probouzení ze sítě (odděleně i pro napájení z baterie)
  • vypnout probouzení stiskem klávesy
  • vypnutí probuzení při kritickém stavu baterie a otevření
  • povolení automatického zapnutí po připojení napájecího adaptéru
  • nastavení frekvence procesoru (automatická změna, vždy nejnižší)
  • vypnutí podpory více jader
  • vypnutí technologie Turbo Boost
  • vypnutí Intel Display Power Management

Pokročilé

  • vypnutí podpory EDB
  • nastavení virtualizace (vypnuto, VT-x, VT-d, oboje)
  • nastavení hlasitosti pípání PC Speakeru
  • povolení napájení USB ve vypnutém stavu
  • vypnutí emulace USB zařízení ve starých operačních systémech
  • zablokování integrovaných zařízení (LAN, Wi-Fi, BT, webkamera, čtečka karet SD, řadič USB 3.0)
  • výběr výchozího monitoru (automaticky, pouze interní, externí připojený k tabletu, externí připojený k doku)
  • zapnutí NumLocku po zapnutí

Zabezpečení firmware je možné na úrovni hesel pro spuštění notebooku a vstup do nastavení firmware. Další možností je zadání hesla pevného disku, které se u vybraných disků může použít i pro šifrování. Systém podporuje dlouhá hesla se speciálními znaky.

Příslušenství

S notebookem je dodáván 45W napájecí adaptér s třížilovým přívodním kabelem, základní tištěná dokumentace a krabička s velkým perem pro digitizér Wacom. Operační systém Windows 8.1 Pro je předinstalován v zařízení a skrytý diskový oddíl obsahuje jeho obnovu do továrního nastavení.

Instalace obsahuje základní sadu bloatware včetně zkušební verze antiviru a většího množství různých utilit přímo od Toshiby, které se čas od času ozývají více či méně zbytečnými hlášeními.

Ceny a záruka

Na českém trhu jsou nabízeny dvě konfigurace. Testovaná je shodná s tou vyšší za 40 901,- Kč bez DPH (49 490,- Kč s DPH), jen nemá LTE modem. Nižší konfigurace se liší mírně slabším procesorem (Core M-5Y31), pouze 4 GB operační paměti, 128GB SSD a absencí jak LTE, tak profesionální edice operačního systému.

Obě konfigurace mají v základu tříletou záruku se zahájením opravy u zákazníka do druhého pracovního dne.

Závěr

12,5“ konvertibilní tablet Toshiba Portégé Z20t-B je specifickým zařízením, které kromě běžných uživatelů vyžadujících výbornou mobilitu a extrémní výdrž (necelých 20 hodin) uspokojí i grafiky hledající malé zařízení na ruční kreslení. Pro grafiky je tu plnohodnotný duální digitizér Wacom s vysokou přesností (a rozlišováním přítlaku), IPS displej s pouze malým snižováním jasu při sledování pod úhlem a dvojice stylusů (per) – jedno tenké uvnitř tabletu a jedno tlusté na úrovni těch, které se dodávají k profesionálním grafickým tabletům. Samotný tablet je schopný plnohodnotně provozovat poslední verzi Photoshopu, přitom váží jen 700 g a má tloušťku pouhých 9 mm.

Tablet jde do základny zasadit v obou směrech s plnou funkčností, takže základna může sloužit i jako stojánek s nastavitelným sklonem. Základna je vůbec skvělým vylepšením, protože kromě klávesnice a polohovacích zařízení (touchpad i trackpoint) má také druhou baterii pro zdvojnásobení výdrže a plnou konektorovou výbavu na úrovni velkého notebooku.

Bez velkého váhání si troufám říct, že Portégé Z20t-B patří ke špičce kategorie profesionálních konvertibilních tabletů s možností použití v korporátním sektoru.

Klady a zápory

+ duální digitizér Wacom s dvojicí stylusů (velký a malý cestovní) je dobře použitelný pro grafiky
+ široká nabídka rozhraní s připojenou klávesnicí
+ kvalitní Full HD IPS displej
+ velmi nízká hmotnost samotného tabletu

- mírné zpoždění snímání touchpadu/trackpointu Alps

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Optimalizace pro profesionální použití coby kreslící tablet, vysoká mobilita a konektivita na úrovni notebooku, to jsou hlavní přednosti Portégé Z20t-B. Jde o kvalitní zařízení, za což je sice třeba si připlatit, ale rozhodně ukazuje, jak promyšlené může být řešení dva v jednom, aby vedle stylovosti šlo i o celkově praktický doplněk prostý zbytečných kompromisů. Za to si od nás zaslouží ocenění Tip redakce.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé Z20t-B
  • Instalovaný procesor: Intel Core M-5Y71 (1,20/2,90 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (on-board)
  • HDD (GB): 256 (TOSHIBA THNSNJ256GVNU, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 12,5" TFT/IPS-like (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 5300 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint / touchscreen + digitizer (Wacom)
  • Software: Windows 8.1 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36+36 Wh / 17h 49in
  • Rozhraní (tablet): 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 1x micro-USB 3.0 (client), micro-HDMI
  • Rozhraní (základna): 2x USB 3.0, VGA, HDMI
  • Rozměry (tablet): 308 x 199 x 9 mm
  • Rozměry (celek): 308 x 216 x 21,5-23,5 mm
  • Hmotnost (tablet, kg): 0,70
  • Hmotnost (celek, kg): 1,48
Recenze

Diskuse