RECENZE: Toshiba Satellite S50-B - v tenkém kovovém těle s grafikou i pořádným displejem

27. 1. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Do redakce jsme dostali na test jeden z vyšších modelů multimediálních řad od Toshiby. Jde o 15,6" Satellite S50-B, který zaujme tenkým stylovým provedením bez velkého omezování výkonu. Uvnitř najdete úsporné dvoujádrové Core i7, velký disk, kvalitní IPS displej, ale také dedikovaný grafický čip od AMD.

Toshiba Satellite S50-B - v tenkém kovovém těle s grafikou i pořádným displejem

Základní popis

S Toshibou a její řadou Satellite se potkáte pravděpodobně skoro v každém supermarketu. Jde obvykle o základní modely Satellite C50-B a Satellite L50-B, ale Toshiba má samozřejmě i vyšší řady. V čistě multimediálních modelech jsou dvě, kdy první se zaměřuje na výkon, zvuk a nabízí výborný 4K displej (Satellite P50-B). Druhá jde naopak cestou tenkého provedení a čítá dva modely: 14" S40-B a 15,6" S50-B. V našich končinách je nabízena pouze větší varianta a tu jsme měli možnost otestovat.

Vzhled modelů Satellite je napříč řadou skoro stejný. Základna vždy obsahuje ty samé křivky a liší se obvykle jen tloušťka, rozmístění konektoru a použitý materiál. Tenké tělo modelu S50-B má okolo klávesnice povrch broušeného kovu a vana základny je z černého plastu s hrubším vzorkem. Vnější strana víka má stejný materiál jako okolí klávesnice. Naopak na černý rámeček okolo displeje byly použity leštěné černé plasty, které sem dle mého názoru na jinak matný notebook příliš nesedí. Výsledek je přesto velmi slušivý a už ze vzhledu je znát, že nejde o počítač nižší třídy.

Mechanické provedení základny je relativně dobré. Hlavním prvkem tvořícím odolnost je kovová část po obvodu stroje, která zajišťuje, aby se notebook nekroutil při uchopení za roh. Naopak v prostředku lze při silném zatlačení prohýbat základnu, ale je to opravdu už při větším tlaku. Při psaní je pod rukama klávesnice naprosto stabilní. Víko je mírně poddajné, nicméně kovová část rozkládá tlak z vnější strany dostatečně na to, aby se barvy na displeji nevlnily, dokud se nezatlačí opravdu intenzivně.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 140° a otevření lze provést bez problému jednou rukou.


Konektorová výbava je proti nižším modelům mírně chudší, neboť z ní vypadly analogový obrazový výstup VGA i optická mechanika. Kromě čtečky karet SD XC jsou všechna rozhraní na bocích. Vlevo jde o jedno USB 2.0, LAN a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Vpravo jde o kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup), dvojici rychlých USB 3.0 a digitální obrazový výstup HDMI. Tím výčet rozhraní končí. Má výhrada směřuje snad jen k umístění všech rychlých USB do prostoru, kde většina uživatelů bude manipulovat s myší. Alespoň jedno USB 3.0 na levém boku by nebylo k zahození.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 380 x 260 x 21-22 mm a patří k tenčím 15,6" s dedikovaným grafickým čipem. Hmotnost 1,98 kg je také velmi dobrá a značí, že nebude problém ani s každodenním nošením.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 318 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je aktuálně u všech levných 15,6“ notebooků od Toshiby stejné. Hlavní změnou proti předchozím generacím je zrušení rozdělení horní řady do bloků po čtyřech. Místo toho jsou klávesy menší a mají mezi sebou mezery rovnoměrně (z hlediska hmatové orientace je taková řešení horší). V ostatních ohledech je rozložení více méně klasické – klávesy pro pohyb v dokumentech jsou v pravém horním rohu a šipky jsou oddělené malými mezerami. Méně používané funkce jsou všechny dostupné alespoň v kombinaci s Fn.

Mechanika kláves je velmi dobrá, neboť klávesy mají hladký chod a přesný stisk. Okamžitě jsem byl schopen psát rychle a bez překlepů. Klávesy při mačkání tlumeně cvakají a větší klávesy jsou o něco hlučnější. Nelze tedy psát nehlučně, nicméně celková hlučnost je stále maximálně průměrná.

Bílé podsvícení klávesnice se přepíná zkratkou Fn+Z a nabízí pouze jednu intenzitu svícení. Přepínat lze mezi vypnutím, zapnutím a zapnutím s časovačem (při neaktivitě klávesnice po čase zhasne).

Kromě podsvíceného vypínače a diod na zámcích klávesnice (Num a Caps Lock) jsou indikační diody pouze dvě a jsou umístěné vpravo na čelní hraně. Jedna dle barvy (bílá, červená) udává, zda je připojen napájecí adaptér a zda se nabíjí baterie. Druhá svítí červené, pokud jsou zapnuté bezdrátové funkce počítače.


Touchpad používá elektroniku ELAN, nicméně nabízí poměrně přesné snímání pouze s minimálním zpožděním. Výhradu mám pouze k velmi tuhému tlačítku v dotykové ploše a jeho hlučnému stisku.

Hlavní HW parametry

Na základní desce je připájen dvoujádrový úsporný procesor (TDP 15 W) vyšší třídy Intel Core i7-4510U se základním taktem 2,0 GHz a režimem TurboBoost 3,1 GHz.


Na desce jsou dva sloty pro moduly DDR3L-1600 a v testované konfiguraci je jeden z nich obsazen 8GB variantou. Pro rozšíření na maximálních 16 GB paměti tedy stačí přidat druhý modul stejné kapacity.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62929
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17085

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 125036
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53022

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5905 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11390 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,21 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,85 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,36

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7265 MB/s

Výkon úsporného Core i7 je v podání tohoto notebooku vyšší jen asi o 15 % proti úsporným Core i5, takže jeho přínos není příliš velký. V rámci notebooků se stejným procesorem se Toshiba umisťuje mírně pod průměrem, za což může méně agresivní nastavení režimu TurboBoost.

Úložný prostor je tvořen 2,5" pevným diskem s kapacitou 1 TB, jehož plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Spíše než přenosovými rychlostmi disk vyniká tišším provozem.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 203,8 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 90,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,8 ms

Spojení s okolním světem umožňuje kabelový gigabitový ethernet od Realteku a bezdrátová karta od Intelu s podporou 2,4/5GHz Wifi (včetně AC) a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

V tomto notebooku Toshiba použila stejný 15,6" lesklý IPS displej s rozlišením full-HD (1920x1080) jako v modelu L50-B. IPS matice zajišťuje nadstandardní obrazovou kvalitu, a přestože nejde o nejvyšší třídu mobilních displejů, je kvalita výrazně nad běžnou produkcí TN panelů, které jsou v noteboocích stále většinové. Obraz je kontrastní, černá hluboká a barvy na poměry notebooků září. Pouze je potřeba počítat s tím, že pod úhlem se obraz mírně ztmaví.

Maximální jas je mírně nad průměrem základních HD TN panelů a minimální jas je použitelný při práci v úplné tmě (i když o ještě jeden nižší stupeň intenzity by nebyl k zahození).

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AH-IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 700 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 35 ms
  • Gamut: 60 % (NTSC)
  • Podsvícení: W-LED
  • Spotřeba: 1,3 W (maximální)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF4-SPJ1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle integrovaného grafického jádra v procesoru (Intel HD4400) je na desce ještě dedikovaný grafický čip nižší třídy AMD Radeon R7 M260X s 2 GB vlastní paměti (pouze 64bit DDR3). Jeho jádro nabízí 384 shaderů na osmi rasterizačních jednotkách a zapíná se automaticky v případě, že nějaká aplikace potřebuje vyšší výkon. Technologická podpora zahrnuje DirectX 11.2 a OpenCL 1.2.

Externí monitor lze připojit jediným výstupem HDMI 1.4a a může pracovat dohromady s interním displejem v režimu klonování i rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7601
  • 3DMark 11: P1878 (Graphics: 1865, Physics: 2581)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 35350 (Graphics: 43203, Physics: 21606)
  • Cloud Gate (DX10): 3694 (Graphics: 5449, Physics: 1737)
  • Fire Strike (DX11): 937 (Graphics: 1066, Physics: 2540)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6805 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 42,23 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 19,5 fps
  • 1920x1080: 10,8 fps

Výkon čipu ve 3D je přibližně dvojnásobný proti integrovanému jádru, což odpovídá nižší třídě dedikovaných grafických čipů (AMD má ještě jeden slabší model, ale ten je výkonem pouze na úrovni integrovaných grafik). Odpovídající konkurencí je tedy například GeForce 830M. Použitý čip postačuje k hraní většiny dnešních her, ale u těch náročných počítejte pouze s nízkou úrovní detailů a obvykle také pouze rozlišením HD.

Multimedia

Reproduktory jsou umístěné v zadní části pod perforovanou plochou za klávesnicí. Z hlediska hlasitosti nabízí mírně nadprůměrné možnosti. Pokud jde o kvalitu zvuku, je to spíše průměr notebooků obecně. V projevu jsou výrazně utlumené vysoké frekvence, takže zvuk působí uzavřeně, a vzhledem k velikosti repráčků asi nepřekvapí minimální hloubky. Pro běžnou práci jsou tyto reproduktory plně postačující.

Integrovaná webkamera nabízí základní kvalitu a její aktivita je indikována ostrým modrým světlem diody hned vedle objektivu. Okolo lze najít také dvě zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení s jedním ventilátorem má výdech na levém boku a při kancelářské práci zůstává vypnuté. Při zátěži jednoho jádra se spouští v nízkých otáčkách, kdy je relativně tiché a v běžném ruchu si jej pravděpodobně ani nevšimnete. V tiché místnosti jej však zpozorujete kvůli různým parazitním zvuků vrčení a klapání (byť tichého).

Při hraní her, nebo jiné zátěži, která aktivuje i dedikovaný grafický čip, dojde k roztočení ventilátoru do vyšších otáček, kdy je zvuk svištivý a zejména v tiché místnosti nepříliš příjemný pro ucho. V rámci třídy tak jde v zátěži spíše o hlučnější notebook.

Hlučnost chlazení se často projevovala i tovární instalaci operačního systému, který první dny pořád něco dělal. Ještě po týdnu provozu občas znenadání docházelo k roztočení ventilátoru do vyšších otáček třeba na minutu, neboť systém začal na nečinném notebooku něco chroustat. Jakmile se pak spustí nějaký program, nebo provede jiná akce, systém rázem přestane dělat věci na pozadí a ventilátor se během chvíle zastaví. Obvykle na nových noteboocích trvá nějakou chvíli, než si systém "sedne", ale v případě této Toshiby je časté vytěžování procesoru a disku bez vlivu uživatele až extrémní.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 27,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 32,0°C
  • výdech chlazení = 26,1°C
  • napájecí adaptér = 27,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,3°C
  • klávesnice vpravo = 36,9°C
  • spodek maximum = 50,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 43,2°C
  • napájecí adaptér = 45,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty přístroje na povrchu jsou spíše nižší a během kancelářské práce se žádná část nezahřívá. V zátěži je znatelné teplo jen na spodku uprostřed a v levém zadním rohu, kam je odsunut chladič s ventilátorem.

Pokud se podíváte na fotku vnitřku notebooku, zjistíte, že návrh chlazení vypadá jinak, než byste nejspíš čekali. V pravém zadním rohu základny je místo jako dělané pro umístění chladiče s ventilátorem, ale ten je fyzicky přítomen v opačném rohu a je k němu natažena dlouhá heatpipe přes procesor a grafický čip. Důvod? Jde totiž o stejný návrh základní desky, jako je použit v modelu L50-B, pouze zde není připájený konektor pro připojení optické mechaniky a obrazový výstup VGA (u obou však jsou připraveny pájecí plošky). Chladič býval mohl zůstat na původním místě, kde ho má L50-B, nicméně k přesunu pravděpodobně vedla snaha o zpevnění levé části, ve které by jinak nebylo vůbec nic.


Při zátěži více jader se procesor po pár minutách provozu ustálí na taktu 2,6 GHz. Pokud jsou maximálně vytížena všechna jádra dohromady s dedikovaným grafickým čipem, dojde ke snížení taktu na 1,8 GHz (průměrně).

Baterie

V základně je vložená Li-Ion baterie s kapacitou 44 Wh (je uživatelsky vyměnitelná, nicméně drží ji místo háčků dvojice šroubů). S touto baterií notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* 8 hodin a 31 minut. Reálná výdrž při on-line kancelářské práci s vyšším jasem a zapnutou Wifi je mezi pěti a šesti hodinami na jedno nabití. To je velmi dobrý výsledek (vzhledem k malé baterii), který ukazuje na úsporný návrh notebooku,a to i v porovnání s jinými notebooky používajícími stejný procesor.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny. Při maximální výkonové zátěži počítejte s prodloužením doby maximálně o hodinu.

BIOS a zabezpečení

Firmware od Toshiby má grafické nastavení, ve kterém lze změnit následující:

Správa napájení

  • povolit probouzení signálem ze sítě
  • povolit probouzení stiskem klávesy
  • zakázat probuzení při nízkém stavu baterie (pro účely spuštění hibernace na disk)
  • povolit zapnutí počítače při otevření víka (týká se úplného vypnutí)
  • povolit zapnutí počítače připojením napájecího adaptéru
  • nastavení řízení frekvence procesoru (dynamická změna, vždy nízká)
  • zakázat Intel TurboBoost
  • vypnutí podsvícení klávesnice (lze měnit i Fn+Z)
  • nastavení výkonu SATA řadiče
  • vypnout řadič USB 3.0

Pokročilé

  • zakázání virtualizační technologie VT-x
  • vypnout systémové pípání
  • zapnout napájení USB v režimu spánku pro účely nabíjení mobilních telefonů
  • nastavení primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12)
  • nastavení primárního displeje po startu (automaticky, pouze interní, pouze externí)

V rámci zabezpečení lze nastavit hesla BIOSu a pevného disku. Z integrovaných zařízení lze zakázat kabelové připojení do sítě a webkameru.

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 8.1 je předinstalován na disk, kde je uložena také jeho obnova do továrního nastavení.

Instalace od výrobce obsahuje střední porci bloatware včetně zkušební verze antiviru a různých utilit od výrobce, jejichž užitečnost je sporná.

Ceny a záruka

Notebook je v ČR dostupný pouze v testované konfiguraci, která vychází na 19 165,- Kč bez DPH (23 190,- Kč s DPH). V základu je tento model vybaven dvouletou mezinárodní zárukou s opravou v servisu.

Závěr

15,6" notebook Toshiba Satellite S50-B je vyšší variantou k modelu L50-B, od kterého se liší tenčím kovovým provedením, vypuštěním optické mechaniky (a výstupu VGA) a nabídkou pouze vyšších konfigurací (procesor Core i7, dedikovaná grafika). Připlácí se tedy především za nízkou hmotnost, pevnější šasi, podsvícenou klávesnici a stylovější vzhled.

V rámci třídy potěší IPS obrazovka s dobrými parametry a rozlišením full-HD (1920x1080) spolu s pohodlnou klávesnicí a hmotností nižší, než bývá za tyto peníze u 15,6" notebooků obvyklá. Naopak bolístku v podobě velmi tuhého a hlasitého touchpadu si S50-B přebírá od levnějších modelů.

Klady a zápory

+ stylové kovové provedení
+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ IPS displej

- tuhé tlačítko touchpadu
- nepříjemný zvuk ventilátoru v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite S50-B-12Z
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4510U (2.00/3.10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 1000 (TOSHIBA MQ01ABD100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon R7 M260 (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 8h 31min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 380 x 260 x 21-22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,98
Recenze

Diskuse