RECENZE: Acer Aspire S13 (S5-371) - tenký, vybavený, elgantní s IPS a to vše za zajímavou cenu

26. 5. 2016 06:54    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V rámci nabídky Aceru jsou modely Aspire S obvykle ty nejtenčí a nejvíce zaměřené na vysokou mobilitu. 13“ model S13 nabízí pohodlnou klávesnici, velký touchpad a pěkný IPS displej v těle, které nemá v zavřeném stavu ani 15 mm. Přitom nebylo potřeba dělat zásadní kompromisy v baterii, takže se může pochlubit velmi dlouhou výdrží na jedno nabití, a cena je vzhledem k parametrům velmi příznivá.

Acer Aspire S13 (S5-371) - tenký, vybavený, elgantní s IPS a to vše za zajímavou cenu

(Redakce NOTEBOOK.cz přináší recenzi tohoto notebooku jako první v ČR.)

Základní popis

S řadou Aspire S u Aceru v podstatě začaly první Ultrabooky. Není tedy divu, že i dnes, kdy už intelovský marketingový název Ultrabook příliš neletí, zůstala tato řada vyhrazena pro modely s nejvyšší mobilitou. Nový model S13 se nesnaží útočit na hi-end (i když se mu to svým způsobem daří). Naopak jde o notebook, který by měl být dostupný i širším masám díky dobře nastavené ceně.

Přestože základní modely začínají s cenou na začátku střední třídy, má počítač vzhled, za který se nemusí stydět ani vedle malých hi-end notebooků. Horní strana základny je kovová, zatímco spodní má stejně jako vnější část víka soft-touch povrch. V případě víka byl zvolen příjemný vzor – identický s tím, který je na modelech Aspire Nitro. Ke vzhledu nemám žádné výhrady.

Na to, jak je počítač tenký, je až nečekaně pevný. Základna netrpí na kroucení ani prohýbání a víko zvládá střední tlak na vnější stranu, aniž by se to projevovalo barevnými defekty na displeji. Nejde tedy o ten typ stroje, který byste se měli s sebou bát nosit.

Víko počítače jde otevřít maximálně v úhlu 150°, což je hodnota, která by neměla omezovat v žádné běžné situaci. Lehké tělo kombinované s tužšími klouby vede k nutnosti použít při otevírání obě ruce. Při otevírání jednou rukou se bude základna zvedat spolu s víkem.


Notebook má základní konektorovou výbavu. Na levém boku najdete čtečku paměťových karet SD XC (vložená karta trčí z půlky ven), kombinovaný audio konektor a jedno USB 3.0. Pravý bok má obrazový výstup HDMI v plné velikosti, druhé USB 3.0, jedno USB 3.1 Type-C (USB-C) a zdířku napájení.

V případě USB-C se hodí dodat, že jde pouze o první generaci, která má přenosové rychlosti stejné jako USB 3.0 (tj. 5 Gb/s), a smysl má tedy hlavně v přidaném přenosu obrazu a za pár let bude nejspíš výhodou možnost připojit nová zařízení bez redukce.

Tělo počítače je velmi tenké – zvláště v případě, že se bavíme o stroji, který začíná v nejnižších konfiguracích pod 20 tisíc korun. V zavřeném stavu má rozměry 326 x 228 x 15 mm. Hmotnost 1,36 kg je taktéž lepší, než bych čekal od podobně vybavených strojů v této ceně. Tento notebook je přímo ideální pro časté cestovatele.

Miniaturní napájecí adaptér s výkonem 45 W má integrovanou koncovku a váží pouhých 156 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je z části redukované. Vzhledem k tloušťce základny není možné, aby byla klávesnice až do krajů, neboť by se pak po stranách nedaly osadit žádné konektory. Samotné psací klávesy naštěstí nejsou zmenšené ani na krajích. Hlavním kompromisem jsou malé kurzorové šipky, které se dělí o prostor s klávesami PageUp a PageDown. Ty mají navíc i druhou funkci (Home a End), pokud je stisknete při držení Fn.


Tenké provedení si vyžádalo klávesnici s nízkým zdvihem. Výrobci se však podařilo vyladit mechaniku tak, aby klávesy měly optimální tuhost a přesnou odezvu. Na klávesnici se díky tomu píše až překvapivě dobře a neměl jsem na ní problém tvořit ani dlouhé dokumenty.

Podsvícení kláves je řešeno bílými diodami a lze jej ručně regulovat ve dvou stupních pomocí kombinace Fn a kláves F9 a F10. Při maximálním jasu je svícení diod stabilní, při sníženém naopak blikají vlivem PWM na frekvenci 150 Hz. Drobnou výhradu bych měl k nerovnoměrnosti podsvícení, neboť některé klávesy (na testovaném kusu specificky B a Y) svítily viditelně více než jiné. Naopak pochvalu si podsvícení zaslouží za absenci prosvítání diod v mezerách mezi klávesami pod větším úhlem – to bych býval považoval za mnohem větší prohřešek.

Indikační diody má notebook přesně tři. Dvě jsou na pravém boku a umí podle situace svítit modře nebo červeně. Poznáte z nich zapnutí (uspání) notebooku a nabíjení (nabití) baterie. Na můj vkus jsou možná až zbytečně intenzivní. Třetí dioda je bílá a je přímo na klávese Caps Lock.


Notebook je vybaven precision touchpadem (tj. touchpadem, který je řízen přímo operačním systémem Windows 8/10), který ovšem tentokrát nemá elektroniku Synaptics. Místo ní je vybaven elektronikou ELAN, kde se evidentně konečně po letech naučili dělat touchpady bez větší prodlevy kurzoru proti pohybu prstu. Proti tomuto touchpadu totiž nemám žádné výhrady. Funguje rychle a přesně a korektně rozpoznává všechna gesta. Pouze musíte počítat s omezenějšími možnostmi nastavení gest, neboť vše je nyní řízeno ze základního ovládacího panelu v operačním systému, který toho moc nenabídne.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je vybavena základním z dvoujádrových úsporných Core i5 (poslední) generace Skylake. Konkrétně modelem i5-6200U s výchozím taktem 2,3 GHz a režimem Turbo Boost do 2,8 GHz.


Operační paměť je připájena k základní desce a není rozšiřitelná. Čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel a v případě testované konfigurace mají dohromady kapacitu 8 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 327
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 517

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 137 709
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 119

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,24 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,21 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,60

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 117 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 290 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,48

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13971 MB/s

Notebook je schopen dostat z procesoru ve většině situací jeho maximum a při běžných kancelářských a multimediálních činnostech nabídne dostatek výkonu, aby uživatel nemusel na nic dlouho čekat. Zátěž jednoho i obou jader se dlouhodobě ustálí vždy na taktu 2,7 GHz. Až když se k plné zátěži obou jader přidá i zátěž grafiky, dojde k poklesu taktu v průměru na 2,1 GHz (nejníže klesá na 1,7 GHz).

SSD úložiště má kapacitu 256 GB a je vloženo do slotu M.2 (spolu s Wi-Fi modulem a baterií jde po rozebrání o jediné vyměnitelné komponenty). S počítačem toto SSD komunikuje po sběrnici SATA-3 a nabízí na tento typ zapojení mírně nadprůměrný výkon.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 320,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Aspire S13 není vybaven klasickým kabelovým připojením do sítě. Spoléhá pouze na bezdrátovou komunikaci a karta od Qualcomm Atheros podporuje jak dvoupásmovou Wi-Fi (včetně /ac), tak Bluetooth 4.0. Notebook zvládal udržet stabilní Wi-Fi připojení i v místech se špatným signálem

Displej a grafika

Matný 13,0“ displej má rozlišení Full HD (1920x1080) a matici typu IPS. Tento displej je použit už od nejlevnější u nás dostupné konfigurace, má velmi dobrý kontrast i podání barev a pod úhlem nedochází k degradaci barev. Obraz má mírný nádech do žluté barvy, což je pro displeje od AUO charakteristické.


Mírně nadprůměrná svítivost v kombinaci s matným povrchem umožňuje používat displej v omezené míře (tj. pro kancelářskou práci) i přes den na slunci. Výhradu mám snad jen k minimálnímu jasu, který by mohl být tak ještě o dva stupně nižší – takto při práci v úplné tmě zbytečně oslňoval. Co je však důležitější – podsvícení displeje netrpí blikáním způsobeným špatnou implementací PWM regulace jasu. U displeje tedy nedochází k vysokofrekvenčnímu blikání bez ohledu na nastavení a při dlouhodobé práci nebude tolik namáhat oči. Další plus pro tento notebook.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B133HAN04.1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Integrovaná grafika Intel HD 520 se stará o veškeré zobrazení a bere si automaticky paměť z hlavní operační paměti počítače. Podporuje moderní rozhraní pro 3D grafiku a výpočty a hravě si poradí s akcelerací přehrávání 4K videa.

Pro připojení externích monitorů jsou připraveny dva obrazové výstupy – HDMI 1.4a a USB-C. Přes HDMI můžete připojit displej s rozlišením 3840x2160 (30Hz). Přenos pomocí DisplayPortu je schopnější a teoreticky by měl zvládnout až 60 Hz při stejném rozlišení (nebylo možné otestovat). Monitory zapojené pomocí DisplayPortu, který je součástí USB-C, lze navíc řetězit a sdílet pro ně přenosové pásmo jednoho výstupu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1519 (Graphics: 1385, Physics: 3395)
  • Fire Strike (DX11): 818 (Graphics: 880, Physics: 3938)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 34,82 fps
  • Cinebench R15: 48,90 fps

Výkon integrované grafiky odpovídá dvoukanálovému zapojení operační paměti. Postačuje pro nenáročné hráče zaměřené na casual, případně starší AAA hry. Moderní hry lze rozběhat mimo těch nejnáročnějších, nicméně vždy půjde o minimální úroveň detailů a maximálně rozlišení HD. Nejde tedy o notebook vhodný pro hráče.

Multimédia

Na spodku základy jsou v rozích dva reproduktory, které kvalitou projevu i hlasitostí spadají do průměru tenkých notebooků, a o softwarovou úpravu zvuku se stará rozšíření Dolby. Výšky jsou trochu ostřejší a hloubky naopak výrazně potlačené, takže Hi-Fi zážitek při poslechu hudby čekat nemůžete. Pro potřeby konferenčních hovorů a sem tam nějakého videa však stačí.

Ve víku nad displejem je umístěna standardní webkamera se zelenou indikační diodou vedle objektivu. Mikrofon je naopak integrovaný v základně, a to konkrétně vpravo od klávesy BackSpace.

Chlazení a provozní hluk

V zadní části základny je umístěn chladič a ventilátor s výdechem dozadu. Při kancelářské práci se umí ventilátor dlouhodobě vypnout, takže je počítač dokonale tichý. Při nárazové střední zátěži se roztáčí pouze v nízkých otáčkách, ale je tak tichý, že nijak neruší.

Za hlučný tento počítač nelze označit ani při dlouhodobé plné zátěži procesoru. Ventilátor by prakticky nebyl slyšet, nebýt jemného pískání, které se z útrob chlazení při vyšších otáčkách ozývá. Do maximálních otáček se lze dostat pouze kombinací zátěže procesoru i grafického jádra. Ventilátor se do nich přepíná skokově vždy na několik sekund, aby se pak zas mírně zpomalil. V maximálních otáčkách je svištivý zvuk (resp. pískání) hlasitější a slyšet už je i šum procházejícího vzduchu. Kvůli pískotu už není zvuk v zátěži příliš příjemný.

Po ukončení zátěže se ventilátor během několika sekund opět zpomalí do nízkých otáček.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 31,9°C
  • spodek maximum = 34,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,6°C
  • napájecí adaptér = 38,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 38,5°C
  • klávesnice vpravo = 40,2°C
  • spodek maximum = 48,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,3°C
  • napájecí adaptér = 52,4°C

teplota okolí při měření: 26°C

Zátěž způsobená kancelářskou činností počítač prakticky nezahřeje. Trochu tepla je cítit pouze na spodku v zadní části uprostřed (u výdechu chlazení). Při velké zátěži procesoru se zahřívá opět hlavně spodek vzadu. Až když se tato zátěž zkombinuje se zátěži grafického jádra, dojde i k výraznému ohřátí prostoru za klávesnicí.

Opěrky rukou zůstávají chladné bez ohledu na zátěž (je pod nimi baterie) a plastové klávesy nejsou ani v zátěži tak horké, aby to výrazně omezilo pohodlí při používání počítače.


Baterie

Uvnitř základny je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 46 Wh, která v našem standardním* redakčním testu notebooku stačila na 12 hodin a 46 minut provozu. Reálně jsem se při on-line kancelářské práci a středním jasu dostával na výdrž přes osm hodin, což ukazuje na velmi úsporný návrh počítače.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny.


BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení a heslem pevného disku (SSD).

Příslušenství

Notebook je dodáván spolu s kompaktním 45W napájecím adaptérem a základní tištěnou dokumentací. Operační systém Windows 10 Home (64bit) je v notebooku předinstalován včetně záložního obrazu tovární instalace pro pozdější obnovení do stavu po vybalení.

Instalace systému od výrobce obsahuje větší množství bloatware včetně zkušební verze antiviru a shareware her. Odinstalace zbytečností zabere díky výkonu počítače maximálně 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 19.826,- Kč bez DPH (23.990,- Kč s DPH). V rámci nabídky pro náš trh jde o prostřední z konfigurací. Levnější stojí o pět tisíc méně a liší se slabším procesorem Core i3-6100U (2,3 GHz), 4GB RAM a menším SSD (128 GB). Jinak si ovšem zachovává stejnou baterii i IPS displej s vysokým rozlišením, takže může být pro spoustu lidí zajímavou alternativou. Dražší verze je naopak o šest tisíc dražší a liší se jen mírně výkonnějším procesorem Core i7-6500U a dvojnásobnou kapacitou SSD (512 GB).

Všechny konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech, z čehož první rok platí mezinárodně. Pro ČR a Slovensko řeší reklamace centrální servis v Brně, který hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

13“ notebook Acer Aspire S13 je výbornou kombinací vysoké mobility, stylu a ergonomie. Zajímavý je zejména tím, že je levnější než většina podobně stavěných konkurentů a nemá přitom žádný zásadní kompromis – má dlouhou výdrž a pěkný displej, ale i pohodlnou klávesnici a velký a přesný touchpad. Tento notebook byste neměli přehlédnout zejména v případě, že hledáte stylové řešení pro každodenní cestování a nechcete za něj dávat zbytečně moc peněz.

Klady a zápory

+ tenké a pevné provedení
+ Full HD IPS displej bez PWM blikání
+ dlouhá výdrž na baterii

- pískavý zvuk chlazení v plné zátěži

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Zajímavý notebook s dobrou výbavou, příjemným vzhledem a pevnou konstrukcí. To vše podtrženo IPS displejem a příznivým poměrem cena / výkon. Acer Aspire S 13 si zaslouží pozornost při výběru nového notebooku pro časté nošení, proto jsme mu udělili TIP Redakce.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire S13 (S5-371)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6200U (2,30/2,80 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (on-board)
  • SSD (GB): 256 (KINGSTON RBU-SNS8152S3256GG)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN I2C)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 46 Wh / 12h 46min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.1 Type-C, 2x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 326 x 228 x 15 mm
  • Hmotnost (kg): 1,36
Recenze

Diskuse