RECENZE: Fujitsu Lifebook U745 - 14" vysoce mobilní pracovní notebook se vším všudy

25. 8. 2016 18:06    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Společnost Fujitsu se orientuje především na trh pracovních neboli firemních notebooků a na jejích vlajkových produktech je to znát. Ultrabook Fujitsu Lifebook U745 nabízí vše, co by dle mého soudu měl správný pracovní notebook obsahovat. Vedle procesorů Intel, stále běžnějších úložišť SSD a trendy dotykové obrazovky, mám na mysli především dokovatelnost, pevné šasi, přístupnost baterie, mobilní připojení LTE a solidní klávesnici s klasickým touchpadem.

Fujitsu Lifebook U745 - 14" vysoce mobilní pracovní notebook se vším všudy

Základní popis

Tělo notebooku je složeno z kombinace plastu, hliníku a ve víku výrobce uvádí použití slitiny hořčíku. Plast je použit především ve spodní části notebooku. Z jednoho kusu hliníku je vyrobena pracovní plocha kolem klávesnice. Notebook působí robustně a odolně pro běžné "kancelářské" nasazení ve firmě i na obchodních cestách. Celková váha testované konfigurace notebooku s rozměry cca 333 x 234 x 19 mm činí cca 1.69 g (výrobce dle konfigurace uvádí 1,55 - 1,7 kg). Design je na první pohled propracovaný. Celkový vzhled notebooku hodnotím jako neutrálně elegantní.


Veškeré běžné porty a konektory jsou umístěny na bocích notebooku. Vlevo odzadu je to napájecí konektor, Kensington lock, USB 3.0, 2x audio konektor, čtečka paměťových karet SD a volitelný slot SmartCard (v našem případě zaslepený). Vpravo odzadu jsou to pak výsuvný RJ 45 LAN port, VGA konektor, DisplayPort a 2x USB 3.0 z nichž 1 umí dodávat energii i ve vypnutém stavu notebooku.


Na spodku notebooku je další důležité rozhraní, konektor pro připojení dokovací stanice. Zespodu je přístupný (po vyjmutí baterie) také slot pro vložení SIM karty. Po uvolnění šroubu je snadno přístupná šachta pro 2,5" HDD nebo SSD a pod druhým víčkem jeden slot pro přidání paměťového modulu RAM. Na spodku notebooku jsou také 4 gumové nožičky pro lepší stabilitu notebooku na hladkém povrchu.

Klávesnice a ovládací prvky

Černé klávesy s bílými popiskami mají dva stupně podsvícení. Horní řada kláves začíná klávesou Esc a končí čtveřicí kláves Home, End, Insert a Delete. Mezi nimi je tradičně sada funkčních kláves F1 až F12, které mezi sebou mají rovnoměrné rozestupy, pro lepší orientaci bych ovšem uvítal větší mezery mezi skupinkami po čtyřech. Celá horní řada kláves je menší na výšku i na šířku oproti hlavní sadě. Kurzorové šipky jsou prostorově odděleny v pravém dolním rohu, ve skupince s nimi jsou klávesy PgUp a PgDown, oproti zbytku kláves jsou menší jen na výšku. Označení klávesy CapsLock (symbol šipky dolů) může být z počátku pro někoho matoucí ve srovnání s klávesou Shift (symbol šipky nahoru). Líbí se mi velký dvouřádkový Enter a nad ním podlouhlá klávesa mazání zpět (BackSpace). Vedle českých popisek, jsou tradičně pro notebooky Fujitsu přítomny i popisky pro slovenský trh, český uživatel je snadno přehlédne, pro slovenského uživatel mohou být v šeru hůře čitelné. V kombinaci s klávesou Fn lze nastavit podsvícení klávesnice, hlasitost a vypnutí repro, vypnutí touchapdu, jas LCD a vyvolat nabídku zobrazení na externích zobrazovacích zařízeních. V kombinaci s Fn jsou ukryty také funkční klávesy NumLock, PrintScreen, SrollLock a Pause. Klávesnice má příjemnou odezvu a stisk, dá se na ní psát rychle, celkově ji hodnotím kladně.


Vpravo nad klávesnicí je sada indikačních diod NumLock, CapsLock, ScrollLock a indikace ECO režimu. Vedle indikačních diod je pak sada tlačítek ECO (automatické vypnutí nepotřebných periferií a ztlumení jasu LCD, lze konfigurovat), tzv. režim v letadle a hlavní vypínač s další indikační diodou signalizující zapnutí a režim spánku.


Další sada indikačních diod je vlevo na čele notebooku. Zleva jde o indikaci zapnutí notebooku a režimu spánku (stejná funkce jako vedle hlavního vypínače), indikace nabíjení baterie, indikace stavu baterie (pod 50% svítí červeně, nad 50% zeleně, i při vypnutém notebooku se zapojeným zdrojem napájení). Poslední dvě diody indikují práci datového úložného zařízení (SSD, HDD) a indikace bezdrátové sítě (ta kupodivu svítí i pokud je aktivován režim ECO, ale zhasne při aktivaci režimu v letadle).

Touchpad je umístěn o něco více vlevo, vycentrován na střed mezerníku. Oceňuji dvě klasická tlačítka myši pod touchpadem, s příjemným stiskem (měkce s jasným lehkým cvaknutím). Odezva touchpadu na pohyb prstu je bohužel s lehkým zpožděním. Progrese zrychlení kurzoru v poměru k rychlosti pohybu prstu mi přijde adekvátní.

Hlavní HW parametry

Základem útrob testovaného notebooku je procesor Intel Core i3-5010U (Broadwell) s výchozím taktem 2,1 GHz. Vzhledem k tomu, že procesory i3 nemají funkci Turbo Boost, nedochází k překračování tohoto výchozího taktu. Naštěstí jej mají procesory Broadwell poměrně vysoký i v úsporné variantě. V úsporném režimu lze podle Intelu procesor podtakovat na 600 MHz, Fujitsu ho podtaktovává o něco výše na 800 MHz. Procesor má 2 fyzická respektive 4 logická jádra.


Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 543
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 695

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 96 817
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 40 187

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,90 pts (32 bit), 0,98 (64 bit)
  • Rendering (Multiple CPU): 2,24 pts (32 bit), 2,41 (64 bit)
  • Multiprocessor Speedup: 2,50 x (32 bit), 2,45 x (64 bit)

Cinebench R15 - 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 88 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 221 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,52 x

Základní operační paměť DDR3 o kapacitě 4 GB je umístěna na desce. Rozšířit ji lze jedním modulem do snadno přístupného slotu. Výrobce uvádí jako maximální podporovanou kapacitu 12 GB, modul tedy může mít velikost max. 8 GB. Přidáním dalšího modulu lze aktivovat technologii Dual-Channel, která má význam především pro výkon integrované grafiky Intel.

  • HWiNFO32 (propustnost RAM): 7 305 MB/s

V notebooku je prostor pro umístění jednoho 2,5" datového uložiště. V testovaném notebooku byl umístěn SSD Samsung PM851 (MZ7TE128HMGR) s kapacitou 128 GB. V testech dosáhl průměrných výsledků, pro práci s dokumenty naprosto dostačující, výrazně rychlejší než klasické HDD. Po odečtení prostoru zabraného pro nástroje obnovení systému zůstane uživateli cca 100 GB, z toho necelou polovinu zabere operační systém s předinstalovaným SW.

  • HD Tach - průměrná přenosová rychlost čtení: 326 MB/s
  • AS SSD - sekvenční rychlost čtení: 492 MB/s

Notebook podle konfigurace nabízí technologie firemní správy a zabezpečení, patří mezi ně Intel vPro, volitelný vestavěný snímač dlaňových cév nebo otisků prstů, šifrování celého disku (FDE), volitelná čtečka čipových karet SmartCard, volitelný modul TPM (Trusted Platform Module).

Nabídka komunikačních rozhraní je rovněž pestrá, vedle dnes neodmyslitelného Wi-Fi je zde i stále častěji mizející RJ45 LAN konektor, Bluetooth standardu 4.0 a dle mého soudu na cestách nejužitečnější integrovaný modul 3G nebo 4G LTE.

Displej a grafika

14" LCD s antireflexní vrstvou v sobě ukrývá TN panel LG LP140WD2-TPB1 s rozlišením 1600 x 900 px. V testovaném kuse byla obrazovka vybavena dotykovou vrstvou. Výrobce oficiálně nabízí i variantu bez dotyku se stejným LCD nebo s FullHD IPS. Pokud se bez dotyku obejdete, doporučuji z principu technologie sáhnout raději po IPS, která nabídne lepší pozorovací úhly a barevné podání obrazu. Na internetu lze u prodejců nalézt i konfigurace s HD rozlišením.


V procesoru je integrované grafické jádro s označením Intel HD Graphics 5500 využívající operační pamť RAM. Toto jádro si poradí s rozhraním DirectX 11.2, OpenGL 4., OpenCL 1.2 a akcelerací videa v rozlišení 4K. Jeho výkon dokáže zvýšit technologie DualChannel v případě instalce přídavného paměťového modulu. Výkon jádra je pro práci s dokumenty a internetem naprosto dostačující, v pohodě si přehrajete videa a zahrajete se si s ním i méně náročné hry.

Testy 3D Mark 11

  • 3DMark 11: P973 (Graphics: 885, Physics: 2893)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39 174 (Graphics: 44 421, Physics: 27 716)
  • Cloud Gate (DX10): 4 250 (Graphics: 5 383, Physics: 2 448)
  • Fire Strike (DX11): 525 (Graphics: 579, Physics: 3 400)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 17,27 fps (32 bit) / 17,97 (64 bit)
  • Cinebench R15: 24,70 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1600 x 900: 9,7 fps

Multimedia

Ve víku LCD je integrovaná webkamera, dva mikrofony jsou ve spodních rozích LCD. Dva malé kulaté reproduktoru jsou umístěny v rozích základny blíže k uživateli, jejich výstup je ve spodní části notebooku. Projev reproduktorů je dle očekávání u pracovního notebooku slabší, určený spíše pro interpretaci systémových zvuků než reprodukci hudby. Maximální hlasitost je bez projevů zkreslení přebuzením, celkový projev jde výrazně do výšek, hluboké tóny nečekejte. Výstup z audio konektoru je čistý a kvalitní, s kvalitními sluchátky lze poslouchat hudbu na vysoké úrovni podání.

Chlazení a provozní hluk

hodina provozu - nízká zátěž

Při "kancelářském" pracovním vytížení je notebook zcela tichý, větrák je vypnutý a teplota po celém těle pracovní plochy je pocitově stejná jako při vypnutém notebooku.


hodina provozu - vysoká zátěž

Při vysokém vytížení výpočetní kapacity je notebook stále relativně chladný, kontrast rozdílu teplot ucítíte při porovnání levé a pravé části notebooku, kde levá je o něco teplejší (v levé části notebooku je totiž umístěno chlazení). Větrák začne pracovat téměř okamžitě a je znatelně slyšet. Jedná se o malý větrák s malým výdechem chlazení a tomu odpovídá i nepříjemný zvukový projev na nejvyšší otáčky, toho však při běžné práci s internetem a dokumenty nebo sledování videa jen zřídka kdy dosáhnete. Po snížení zátěže, větrák opět rychle utichne.

  • touchpad: 31 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • klávesnice vlevo: 33 °C
  • klávesnice vpravo: 32 °C
  • spodek maximum: 32 °C (kolem chlazení)
  • výdech chlazení: 36 °C

teplota okolí při měření: 26 °C

Baterie

V notebooku je umístěna Li-Ion baterie s udaným výkonem 45 Wh. Samotná baterie má na sobě tlačítko s indikační diodou stavu nabití, která funguje stejně jako dioda na notebook (nad 50% svítí zeleně, pod 50% svítí červeně). V našem standardním* redakčním testu udržela baterie notebook v provozu po dobu 14 hod a 12 min. Při "kancelářském" využití baterie pohodlně vydrží výrobcem deklarovaný pracovní den tedy 8 hodin. Čas se bude pochopitelně zkracovat podle intenzity využití mobilního 3G nebo 4G modulu. Baterii lze jednoduše vyměnit (množství moderních vysoce mobilních notebooků má baterii integrovanou v těle notebooku, vyměnitelnou pouze servisním zásahem), a jelikož má skladné "placaté" provedení s vahou cca 296 g, bude se případně zakoupená záložní baterie velmi snadno přenášet v brašně.


BIOS

BIOS Phoenix nabízí pestrou škálu nastavení od základních běžných možností až po rozšířené bezpečnostní prvky, které bude pravděpodobně využívat především zodpovědné IT oddělení firem. Více napoví rozsáhlá galerie na konci článku.

Příslušenství

Napájecí zdroj s rozměry cca 125 x 48 x 28 mm váží spolu s třížilovým napájecím kabelem zhruba půl kila a do brašny je celkem skladný. Dále je k notebooku přiložena sada papírových pokynů a návodů. Balení obsahuje také Recovery DVD, které nelze sice vložit přímo do notebooku, ale IT (znovu použiji slova "zodpovědné") oddělení by jej mohlo ocenit.

Za pozornost stojí skvěle fungující SW utilita s názvem DeskUpdate, která nabízí automatickou kontrolu a instalaci aktualizací ovladačů periferií, BIOSu a v neposlední řadě sebe sama případně dalších výrobcem podporovaných SW utilit. Tuto utilitu chválím již několik let a dnes to dělám znovu.

Ceny a záruka

Ceny modelu Fujitsu Lifebook U745 se podle konfigurací pohubují v cenách od 32.370 Kč s DPH (26.752 bez DPH) v základní výbavě s námi testovaným procesorem, hybridním diskem a HD LCD až po ceny jako je 51.790 Kč s DPH (42.802 bez DPH) s nejvyšším nabízeným procesorem Core i7, 512 GB SSD, FullHD LCD a LTE modulem. Fujitsu pak především (hlavně firemním zákazníkům) nabízí konfiguraci notebooku na míru s výběrem vlastní kombinace komponent dle potřeb zákazníka.

U všech business notebooků Fujitsu automaticky v CZ a SK poskytuje záruku 3 roky NBD onsite Recovery. Dále nabízí možnost prodloužení záruky až do 5 let a rozšíiření na celosvětové pokrytí.

Závěr

Fujitsu Lifebook U745 je vysoce mobilní profesionální pracovní notebook zaměřený především na firemní odběratele, ale své uplatnění nalezne i u jednotlivců, kteří ocení jeho kvality provedení a možnosti výbavy při zachování vysoké mobility 14" notebooku. Uživatel který někdy zažil porouchaný pracovní (i domácí) počítač pravděpodobně také ocení v ceně zahrnutou záruku 3 roky onsite NBD.

Fyzickým provedením i výkonem je zaměřen především na "kancelářské" využití při potřebě častého cestování. Zalíbení by v něm dle mého soudu mohli najít i samotní pracovníci IT oddělení, programátoři, administrátoři a další IT odborníci, kteří často potřebují mít svůj pracovní nástroj po ruce 24 hodin denně. Ve chvílích volna si na něm lze zahrát i méně náročnou hru nebo přehrát film v plném rozlišení.

Mezi zápory bych jmenoval TN panel v testovaném kuse. Dnes je již běžné použití IPS i u levnějších notebooků, za příplatek jej lze naštěstí pořídit i do tohoto modelu notebooku. Dalším neduhem je hlučné chlazení při plném využití dostupného výkonu, na druhou stranu z povahy zaměření tohoto stroje, dojde k takovému stavu jen zřídka kdy.

Klady a zápory

+ vysoká mobilita při zachování nabídky výbavy včetně 3G nebo 4G modulu
+ profesionální provedení
+ vyměnitelná, tenká a lehká (skladná v případě potřeby záložní) baterie
+ záruka 3 roky NBD onsite Recovery v ceně

- TN panely v této cenové hladině (výrobce nabízí i IPS)
- hlučné chlazení při plném využití dostupného výkonu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse