RECENZE: Lenovo IdeaPad Y700 - herní výkon se skvělým zvukem

28. 7. 2016 06:37    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová verze herně-multimediálního notebooku s 15,6“ IPS obrazovkou dostala do vínku skvělé reproduktory se subwooferem a řeší kritizovaný nedostatek minulé generace – konečně podporuje současné osazení M.2 SSD a plotnovým diskem. Testovaná konfigurace má v sobě výkonné čtyřjádrové Core i5 a grafický čip střední třídy GeForce GTX960M.

Lenovo IdeaPad Y700 - herní výkon se skvělým zvukem

Základní popis

O oblíbenosti 15,6“ herně-multimediálních notebooků začínajících u hranice 25 tisíc korun dnes již nikdo nemůže pochybovat. Mají obvykle IPS obrazovky, podsvícené klávesnice a v nejednom případě také nadstandardní integrované audio. Díky vysokému výpočetnímu a grafickému výkonu mnohým slouží i jako náhrady základních pracovních stanic.

Lenovo v této třídě se svými IdeaPady bojuje o přízeň zákazníků už mnoho let. Předchůdci dnes testovaného modelu nabídly i různá méně obvyklá řešení jako například možnost přidat druhý grafický čip výměnným modulem místo optické mechaniky, a zvýšit tak celkový výkon ve hrách. Aktuální model Y700 jde spíše tradiční cestou, nicméně je zde vidět jasná snaha zapracovat na detailech.

Samotný počítač má pro tuto třídu poměrně typickou kombinaci černých povrchů s červenými doplňky a červeným podsvícením klávesnice. Má zaoblené hrany, a zatímco někteří konkurenti volí matný jednoduchý vzhled, který neurazí ani u pracovního počítače, Lenovo má vzhled čistě herní už na první pohled (však taky nemá důvod konkurovat pracovním ThinkPadům).

Y700 je „macatější“, ale kompenzuje to skvělým mechanickým zpracováním. Základna je imunní vůči kroucení a prohýbání a víko taktéž vykazuje vyšší tuhost, než by se v této třídě čekalo. Ostatně ochrana displeje proti tlaku na vnější stranu víka je výborná a ani velký tlak se na obraze nijak neprojeví.

Počítač je možné otevřít jedním prstem, aniž by se základna zvedala s víkem. Pro pohodlné otevření by však potěšil nějaký výřez v základně, aby se od ní dalo víko lépe oddělit. Maximální úhel otevření je omezen na 135°.


Konektorová výbava je pro tuto třídu obvyklá a notebook nenabízí nic navíc. Levý bok nese kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 2.0, čtečku paměťových karet SD XC (vložená karta z ní nepřesahuje ven) a hranatý napájecí konektor známý i z ThinkPadů. Na pravém boku jsou dvě USB 3.0, obrazový výstup HDMI a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN (v rozevírací variantě). Z moderních konektorů už by někomu mohl chybět konektor USB-C, který se na řadě strojů postupně objevuje a v budoucnu se nejspíš bude hodit.


V zavřeném stavu má počítač rozměry 385 x 276 x 26 mm, což není hodnota, která by zásadně vybočovala u podobně vybavených notebooků. Rozdíl pocítíte, když jej zvednete. Hmotnost je totiž 2,91 kg, tedy o půl kila více, než u některých konkurentů. Notebook je stále použitelný pro každodenní nošení ve kvalitním batohu, ale po čase se už pronese.

Napájecí adaptér má výkon 135 W a váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem 575 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má pro větší IdeaPady standardní rozložení s klávesami pro pohyb v dokumentech vpravo nad numerickou částí. Nejsou zde žádné specifické prvky a jediné, co může vadit, jsou kurzorové šipky z části zasahující do numerického bloku. Potěšující jsou bílé kontrastní popisky kláves, které jsou přes den mnohem čitelnější než tmavě červené některých konkurenčních notebooků.

Mechanika kláves má přesný chod a jasně identifikovatelné místo, kde dochází k vyhodnocení stisku klávesy. Při psaní se z klávesnice ozývá cvakání a hlučností jde o průměr. Při větší snaze lze psát relativně tiše, ale určitého cvakání se nikdy nezbavíte (a nejde jen o větší klávesy jako Mezerník). Celkově však psaní na IdeaPadu Y700 je pohodlné a bylo by ještě lepší, kdyby byla přední hrana počítače alespoň trochu zaoblená (a netlačila při psaní do zápěstí).

Podsvícení kláves je červené a ovládá se ručně kombinací Mezerníku a přepínače Fn. Svítit umí ve dvou intenzitách, kdy ta slabší je řešena pomocí PWM regulace na nízké frekvenci (blikání pod 100 Hz). Za poněkud méně praktické považuji červeně svítící okraje kláves, kvůli kterým jsou v noci hůře čitelné vlastní popisky. Lenovo však tento prvek má už součástí identity herně zaměřených notebooků.

Klávesy Caps a Num Lock mají přímo na sobě bílou diodu (silnou) indikující stav těchto zámků. Další bílé diody jsou na čelní hraně základny a informují o zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie, vypnutí touchpadu a práci pevného disku (resp. SSD).


Touchpad používá elektroniku Synaptics a jeho dotyková plocha je umístěna nezvykle daleko od klávesnice, což nepotěší ty, kteří potřebují rychle přecházet mezi klávesnicí a touchpadem. Elektronika reaguje jen s mírným zpožděním a gesta se obvykle vyhodnocuje správně.

Lenovo si ovladače upravuje a zakazuje v nich některé funkce jako například tap dvěma prsty pro vyvolání funkce pravého tlačítka myši. Zůstává pouze možnost mechanického stisku tlačítka v ploše dvěma prsty nebo mechanický stisk plochy jedním prstem v pravém dolním rohu. Tlačítko je bohužel velmi tuhé a delší práce s ním je pro ruce nepříjemná. Tak tuhé tlačítko touchpadu jsme v redakci už delší dobu neměli. Bohužel právě toto celkový dojem z touchpadu kazí.

Hlavní HW parametry

Základní deska je konstruována pro čtyřjádrové procesory Intel generace Skylake s mezním tepelným výkonem (TDP) 45 W. Základní testovaná konfigurace má procesor Core i5-6440HQ, který se od čtyřjádrových Core i7 liší absencí funkce HyperThreading (schopnost využít jedno jádro současně pro dvě výpočetní vlákna programu). Zůstává mu však vysoký takt – v základu má garantovaných 2,6 GHz a režim TurboBoost jej automaticky taktuje podle vytížení až na 3,5 GHz.


Na desce jsou přítomny dva sloty pro operační paměť DDR4-2133 a oba jsou v testované konfiguraci již obsazeny 4GB moduly. 8 GB operační paměti lze rozšířit až na 32 GB, a to výměnou modulů za 16GB variantu.

Vnitřní komponenty jsou přístupné po odšroubování deseti šroubů držících kryt přes spodek základny. Rozebrat notebook je akonec poměrně snadné, ale je potřeba postupovat opatrně, snadno by se mohla zlomit plastvá část kolem reproduktorů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 71379
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16154

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 258765
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57898

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,54 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 5,40 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,51

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 134 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 467 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,49

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 14289 MB/s

Core i5-6440HQ je velmi schopný procesor a absenci HyperThreadingu poznáte jen při činnostech jako je rendering a exportování videa, kde je jeho výkon ve srovnání se základním Core i7 (HQ) nižší téměř o 30 %. Naopak ve srovnání s úspornými dvoujádrovými Core i7 (U) je výkon tohoto procesoru o polovinu vyšší. V zátěži všech jader se takt procesoru pohybuje okolo 2,8 GHz. V případě, že k tomu přidáte i zátěž grafiky, sníží se takt po čase v průměru na 2,5-2,6 GHz a notebook se snaží spíše držet nižší teploty vnitřních komponent.

V případě zátěže jednoho jádra se díky vysokým taktům žádný hendikep proti vyšším modelům neprojevuje a zajímavý bude tento procesor hlavně pro hráče, kteří v drtivé většině případů příplatkem za vyšší řadu nic nezískají. Na běžné kancelářské a multimediální činnosti poskytuje velkou výkonovou rezervu, takže většina uživatelů jím nebude limitována.

Operační systém je instalován na 128GB SSD (ve slotu M.2) a 500GB pevný disk (5400 rpm) je připraven pro uživatelská data. SSD komunikuje s počítačem po sběrnici SATA (6Gb/s) a nejde tedy o rychlejší připojení přímo ke sběrnici PCIe (NVMe). Obě komponenty jsou uživatelsky relativně snadno vyměnitelné.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 350 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 328,4 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 97,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,2 ms

Spojení se světem zajišťuje gigabitový řadič ethernetu od Realteku a bezdrátová dvoupásmová karta Intel s podporou Wi-Fi /AC i Bluetooth 4.0. Notebook vykazoval stabilní příjem i v místech s horším signálem Wi-Fi.

Během testování mi jednou ze systému vymizel modul Bluetooth a musel jsem počítač restartovat, aby se „vrátil“. Znovu se však problém neopakoval a nepodařilo se mi identifikovat příčinu – pravděpodobně ovladač.

Displej a grafika

15,6“ displej má ve všech dodávaných konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu IPS. V testovaném kusu je oblíbený displej od LG, který se vyskytuje v nejednom notebooku této třídy. Nabízí příjemné barvy, dobrý kontrast i široké pozorovací úhly. Samotný displej je matný a je překrytý pravděpodobně tvrzeným sklem, které však má také úpravu snižující odlesky. Není přímo matné, ale do lesklého má také daleko. Lenovo používá výraz anti-reflexní.

Výhodou je nadprůměrná svítivost panelu s možností široké regulace. Regulace jasu je zajišťována pomocí PWM a displej tedy dle sondy bliká. Je to nicméně na frekvenci vyšší než 5 kHz, což je hodnota, která nezpůsobuje rychlou únavu očí. Tento displej se tedy hodí i pro dlouhodobou práci respektive hraní.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AH-IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF6-SPK1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Obsluhu obrazových výstupů a zpracování základní grafiky řeší integrované jádro v procesoru – Intel HD 530 se sdílenou pamětí. Pro případ potřeby vyššího výkonu je notebook vybaven technologií NVIDIA Optimus, což znamená, že se může automaticky aktivovat dedikovaný grafický čip. V testovaném notebooku je konkrétně čip střední třídy NVIDIA GeForce GTX960M s vlastními 2 GB paměti (128bit GDDR5) – tedy to nejčastější ve střední třídě herně-multimediálních notebooků.


K připojení externího monitoru je notebook vybaven pouze jediným výstupem. Jde o HDMI 1.4a, které umožňuje připojit monitor s rozlišením až 2560x1600 při 60 Hz, resp. 3840x2160 při snížené obnovovací frekvenci 30 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P5359 (Graphics: 5229, Physics: 6135)
  • Ice Storm (DX9): 88300 (Graphics: 119411, Physics: 46185)
  • Cloud Gate (DX10): 13061 (Graphics: 30717, Physics: 4337)
  • Fire Strike (DX11): 3855 (Graphics: 4281, Physics: 6166)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 42,83 fps
  • Cinebench R15: 51,19 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 15,77
  • EnSight (ensight-04): 34,47
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,12
  • Maya (maya-02): 17,23
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,14
  • SolidWorks (sw-03): 10,94
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,62
  • Siemens NX (snx-01): 5,29

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 103,7 fps
  • 1920x1080: 59,8 fps

Grafickým výkonem spadá notebook přesně po bok dalších zástupců třídy s GTX 960M, a využívá tedy plný výkon čipu. Dnes to stále stačí pro hraní mnoha her alespoň ve středních detailech v plném rozlišení displeje (full-HD), takže jde o ideální vstupní bod pro hraní na notebooku.

Multimedia

Integrované audio od JBL čítá dva reproduktory v prostoru za klávesnicí a subwoofer na spodku. Zkušený recenzent ví, že logo sebelepšího výrobce audiotechniky natištěné na notebooku není zárukou vůbec ničeho, nicméně v tomto případě je zvukový systém navržen opravdu dobře a nese to výsledky. Po delší době vidím, že subwoofer se opravdu snaží pracovat jako subwoofer, takže přehrává pouze nízké frekvence a neslouží jen jako monofonní větší reproduktor přehrávající úplně všechno.


Po stránce zvuku Y700 dle mého názoru těsně překonává favority stejné třídy, byť v jednom případě byl rozdíl poznat až ve chvíli, kdy se oba notebooky položily vedle sebe. Je však třeba brát na zřetel, že kvalitní vestavěné audio není ani v této třídě pravidlem a mnozí zástupci v audio testu neprokázaly větší kvalitu než průměrný kancelářský notebook. Lenovo si tedy za reproduktory v Y700 zaslouží pochvalu.

Nad displejem je spolu s duálním mikrofonem integrovaná také webkamera základní kvality. Její aktivitu hlásí silná bílá dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení počítače má výdech na zadní straně a ventilátor se při kancelářské práci spouští nárazově. Jakmile se ovšem počítač zahřeje, dochází k zastavování ventilátoru méně a méně. Ve výsledku je to možná dobře, protože chlazení v nejnižších otáčkách není příliš hlučné - budete jej vnímat jen v tiché místnosti tak do jednoho metru od notebooku. Lenovo bohužel nenastavilo příliš dobře regulátory, což se projevuje podivnými vrčivými zvuky na začátku rozjezdu. Teoreticky by mělo jít o chybu řešitelnou úpravou firmware, ale nevsadil bych si na to, že by někdy měla být opravena.


Zvuky rozjezdu minimálně zprvu překvapí a nepovažuji je za příjemné, nicméně po týdnu používání jsem si na ně zvyknul a nakonec se neukázaly být tak otravné, jak jsem čekal. Navíc jde o něco, čeho si všimnete spíš v tichu, protože v místnosti s běžným ruchem více lidí se to téměř ztratí.

Při maximální zátěži všech jader procesoru se ventilátor zrychlí a s tím se i skokově zvýší jeho hlučnost. Ta však odpovídá více méně průměru podobných notebooků s čtyřjádrovými procesory. Úroveň hluku ještě není rušivá a ventilátor se neprojevuje žádnými parazitními zvuky (klepání, pískání).

Pokud se k zátěži procesoru přidá i zátěž grafiky, dojde ke zrychlení na maximální otáčky, které jsou už hlučnější. Zejména však proto, že ventilátor k šumění vzduchu ještě přidává hlubší vrčení. Existují i o něco tišší multimediálně-herní notebooky. Tento hlučností chlazení spadá do průměru třídy.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,0°C
  • spodek maximum = 30,3°C
  • výdech chlazení = 32,1°C
  • napájecí adaptér = 32,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 40,4°C
  • klávesnice vlevo = 39,6°C
  • klávesnice vpravo = 43,9°C
  • spodek maximum = 47,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,1°C
  • napájecí adaptér = 51,2°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářském provozu na stole je notebook na svém povrchu studený, maximálně vlažný. Pokud jej však v letních vedrech položíte na nohy, bude spodek teplejší stejně jako u konkurentů, kterým nejede ventilátor tak často. Častější chlazení tedy v tomto ohledu nepřináší větší výhody.

V zátěži jsou vyšší teploty patrné hlavně na spodku (v zadní části) a na klávesnici okolo písmen O-L-P. Při hraní však teplo přenášené do rukou pocitově nebylo na úrovni, která by omezovala pohodlí, a to ani po několika hodinách plné zátěže.


Baterie

Integrovaná baterie má výkon 63 Wh a v našem standardním* redakčním testu notebook udržela v provozu 5 hodin a 5 minut na jedno nabití. Reálně se lze s vyšším jasem a zapnutou Wi-Fi pohybovat lehce nad hranicí čtyř a půl hodiny v případě on-line kancelářské práce a prohlížení webových stránek. S ohledem na kapacitu baterie jsem čekal vyšší výsledek, ale klidová spotřeba prakticky nikdy neklesá pod 10 W, takže vyšší výdrž není reálná.

Vybitou baterii lze nabít na 90 % kapacity přibližně za hodinu a 40 minut.


BIOS a zabezpečení

V počítači je firmware InsydeH2O a nabízí následující nastavení:

  • Vypnutí Wifi přijímače
  • Nastavení přepínatelné grafiky (integrovaná + dedikovaná, pouze integrovaná)
  • Povolení pípnutí při připojení/odpojení napájení
  • Povolení virtualizace
  • Povolení nahrávání starší verze firmware
  • Nastavení primární funkce horní řady kláves

Systém je možné zavádět v režimu BIOSu i UEFI (volitelně se SecureBoot). Zabezpečení obsahuje základní volby hesla firmware a hesla pevného disku, které u některých disků slouží pro šifrování (netýká se použitého).

Příslušenství

Spolu s notebookem v krabici najdete napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a skromnou tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 10 Pro je již předinstalován a na SSD se vyskytuje spolu s obnovou instalace do továrního nastavení. Obnova je ukryta v samostatném diskovém oddílu o velikosti 20 GB. Plotnový pevný disk je z výroby prázdný.

Instalace počítačů od Lenova je často plná více či méně zbytečných programů a zde to není jiné. Pokud by měl počítač skutečně sloužit pro práci, doporučoval bych odstranit ty, které nepotřebujete, neboť v nedávné době mělo Lenovo několik afér kvůli bezpečnostním chybám SW ve svých produktech.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 21.487,- Kč bez DPH (25.999,- Kč s DPH) a představuje v nabídce pro ČR základ. Vyšší konfigurace se liší výkonnějšími procesory (Core i7), větší operační pamětí (16 GB) nebo větším pevným diskem. V případě novějších revizí jsou změnou také 4 GB paměti pro grafický čip. Všechny konfigurace však mají displej s rozlišením full-HD a vložené SSD má zatím vždy kapacitu 128 GB, což je možná škoda.

Záruka je u IdeaPadů dvouletá s opravou v autorizovaných servisech.

Závěr

Lenovo IdeaPad Y700 je velmi schopným zástupcem kategorie 15,6“ herně-multimediálních notebooků a nabízí všechno to, co se zde očekává – dobrý výpočetní i grafický výkon, IPS obrazovku s vyšším rozlišením a solidní mechanické zpracování, které z něj dělá stroj vhodný nejen domů na stůl. Velkou číást konkurence navíc dokáže předčít svými vestavěnými reproduktory se subwooferem.

V rámci ergonomie mám výhrady k tuhému tlačítku v ploše touchpadu a celkově jeho umístění dále od klávesnice. Dále už je potřeba počítat jen s vyšší hmotností (na úrovni některých notebooků s výkonnějšími grafickými čipy), která je kompenzována pevnějším tělem počítače. Ve výsledku jde o velmi schopný stroj, který má co nabídnout – zejména v nejnižších konfiguracích, které začínají na zajímavých cenách.

Klady a zápory

+ velmi dobrý zvuk integrovaných reproduktorů
+ solidní mechanické zpracování
+ IPS displej s vyšší svítivostí

- vyšší hmotnost
- tuhé tlačítko v dotykové ploše touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Y700-15ISK
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6300HQ (2,30/3,20 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2133 (4+4)
  • SSD (GB): 128 (LITEON CV1-8B128, M.2 SATA-3)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST500LT012-1DG142, 5400rpm, 16MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (antireflexní)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB, 128bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111)
  • WiFi: Intel Dual-Band Wireless-AC 8260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 5h 05min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 385 x 276 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,91
Recenze

Diskuse