RECENZE: Lenovo ThinkPad X1 Carbon - tenký pracant s dobrou konstrukcí a výkonem v klasickém provedení

1. 6. 2016 06:35    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebook zaměřený na firemní management, s tenkým a pevným provedením šasi, stylovým designem a kompletní výbavou pro práci v kanceláři i na cestách. Lenovo Thinkpad X1 se vyrábí v provedení Carbon a Yoga, jejich hlavní rozdíl je v provedení pantů držících víko a LCD. Obě provedení patří do vyšší cenové kategorie a nabízejí shodnou výbavu.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon - tenký pracant s dobrou konstrukcí a výkonem v klasickém provedení

Nedávno jsme v redakci testovali notebook Lenovo ThinkPad X1 Yoga. Jde o téměř identické dvojče, které se liší jen v několika málo detailech, a těm se budeme věnovat v této zkrácené recenzi.

Základní popis

Ač jsou na první pohled notebooky téměř identické, včetně vnějšího vzhledu pantů (uvnitř mají jinou konstrukci), Carbon je notebook klasického provedení neboli notebook s klasickým víkem otevíratelným maximálně do úhlu 180°, což je i případ tohoto. Vedle maximálního úhlu otevření je dalším viditelným rozdílem umístění a tvar spínacího tlačítka, které je zde kulaté a je umístěno v pravém horním rohu pracovní plochy, vedle klávesnice. Místo před konektorem sluchátek na pravém boku je tedy prázdné (provedení YOGA tam má vypínač, ovládání hlasitosti a uložení pera pro ovládání obrazovky).

Klávesnice a ovládací prvky

I zde je vše na první pohled stejné, funkčnost klávesnice i touchpadu s trackpointem je na stejně vysoké úrovni. Jediný rozdíl je v zasouvání klávesnice do základny, provedení YOGA klávesnici zapustí do těla notebooku při otevření do režimu tabletu, provedení Carbon má klávesnici pochopitelně stále ve stejné poloze.

Displej a grafika

Grafika je stejně jako všechny ostatní HW komponenty uvnitř testovaných notebooků stejná. Rozdíly jsou v oblasti LCD. Provedení Carbon má 14,0" matný displej má rozlišení full-HD a matici typu AHVA (obdoba IPS od AUO). Displej nabízí dobrý kontrast i pozorovací úhly. Na poměry IPS displejů je barevný rozsah někde na úrovni průměru. Oproti dřívější implementaci tohoto panelu (například v Lenovo ThinkPad T440p) již Lenovo vyladilo teplotu barev, takže obraz není výrazně zbarvený do žluté. Full-HD displej představuje u ThinkPadu X1 Carbon základní volbu. Ve vyšších konfiguracích se vyskytuje panel s rozlišením qHD (2560x1440), stejný jako u provedení Yoga.


Svítivost panelu je mírně nad průměrem pro základní TN displeje. Na rozdíl od varianty s vyšším rozlišením v X1 Yoga zde nebyl problém s blikáním podsvícení vlivem nezvládnuté PWM regulace. Tento displej je tedy šetrnější pro oči a ve výsledku vhodnější pro dlouhodobou práci. Rozsah nastavení jasu je i tak velký a nejnižší úroveň nebude oslňovat ani při práci v úplné tmě."

Baterie

Stejně jako všechny vnitřní HW komponenty je i baterie u obou testovaných provedení stejná. Přesto jsme v redakci naměřili rozdílné hodnoty a to díky jiným LCD. U provedení Carbon jsem naměřil v našem standardním* redakčním testu 15 hod a 17 min, při nižším jasu se dá dostat i na 18 hod, tam už je ale dobrá viditelnost obrazu jen při nízkém osvětlení. Při online kancelářské práci s WiFi lze podle vytížení počítat s výdrží po celý pracovní den tedy 8 až 9 hodin.

Ostatní HW parametry, ergonomie, chlazení atd.

Ostatní parametry včetně provední těla notebooku byly stejné jako u předchozí testované konfigurace. Popis dalších HW komponent včetně popisu ergonomie a hlučnosti notebooku tedy naleznete v recenzi Lenovo ThinkPad X1 Yoga - překlopná špička mezi ThinkPady.

Ceny a záruka

Cena testované konfigurace se pohybuje okolo částky 49.000,- Kč bez DPH (59.290,- Kč s DPH). Konfigurace s dotykový WQHD displejem (2560x1440 bodů) a dvojnásobnou RAM a SSD je cca o 12.590,- Kč bez DPH dražší. Nejnižší konfigurace s Core i5 cca o cca 1.100,- bez DPH levnější. Pozor, v době uvedení recenze naleznete v-eshopech ještě dražší provedení Carbon, ale jde o předchozí 3. generaci X1. Aktuální generace X1 je 4. v pořadí.

Záruka je stejná tedy mezinárodní tříletá s opravou v autorizovaných servisech. Tuto záruku lze dále prodloužit nebo rozšířit o další služby (next-business-day oprava u zákazníka, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

V závěru se lze téměř zcela opakovat, 14“ notebook ThinkPad X1 Carbon je tím nejvyšším (a nejdražším) modelem ThinkPad s klasickýl LCD otevíráním a zaměřením na managerské využití, dražší ThinkPady jsou jen pracovní stanice (Workstation) modelové řady P. Carbon je precizně vyrobený notebook s tenkým karbonovým tělem, které je zároveň pevné i lehké. Čtvrtá generace ThinkPadů X1 patří mezi pracovními notebooky jednoznačně k těm hezčím. Plnohodnotná klávesnice s výbornou mechanikou, kterou navíc doplňuje klasický trackpoint s výbornou kvalitou ovládání. Při nenáročných činnostech je tento počítač navíc tichý, takže se na něm dobře pracuje.

Kvalitativní nedostatky, které nám vadily u předchozí testované konfigurace v provedení YOGA, zde naštěstí schází. Hlavní výhodu, danou použitým LCD u testovaného Carobnu, je stabilní podsvícení (bez blikání vlivem PWM). U dražších konfigurací s WQHD LCD však lze počítat s podobným problémem jako u YOGA provedení, proto Full-HD LCD doporučujeme jako nejlepší volbu tohoto modelu pro dlouhodobou práci. Druhý problém v podobě špatně odladěných ovladačů zde také scházel, protože testovaná konfigurace v provedení Carbon má předinstalované Win 7 Pro (s licencí pro Win 10 Pro). Jedinou větší nevýhodou na tomto kvalitním pracovním stroji zůstává tedy vyšší pořizovací cena, kterou si Lenovo účtuje i za prestiž značky ThinkPad.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ trackpoint s klasickými mechanickými tlačítky a vysokou přesností
+ odolné tenké provedení
+ mobilita včetně 4G LTE modulu

- cena

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse