RECENZE: Lenovo Yoga 900 - třináct palců s překlopnou konstrukcí, na cesty pro náročné uživatele

12. 1. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Konvertibilním počítačům řady Yoga se na trhu daří, takže se nelze Lenovu divit, že věnuje velké úsilí novým modelům. Poslední z hi-end spotřebních modelů se jmenuje Yoga 900. Má obrazovku s úhlopříčkou 13“ a nabízí Core i7, rychlé SSD i displej s vysokým rozlišením. Na rozdíl od předchozí generace navíc vrací plnohodnotnou klávesnici s horní řadou funkčních kláves.

Lenovo Yoga 900 - třináct palců s překlopnou konstrukcí, na cesty pro náročné uživatele

Základní popis

Řada Lenovo Yoga je dnes poměrně rozsáhlá a jsou v ní konvertibilní notebooky začínající s cenou nad pěti tisíci a končící někde u čtyřiceti. Je to dáno úspěchem původní konceptu. Přestože modelů je dnes mnoho, dnes testovaná Yoga 900 je přímým pokračovatelem původní myšlenky 13“ modelů s maximální tenkostí a slušnou výbavou.

Některými konstrukčními prvky se příliš neliší od předchůdce v podobě Yoga 3 Pro a mluvím hlavně o speciálním kloubu. Z hlediska funkčnosti se však z části vrací ještě o generaci zpět. Projevilo se to hlavně návratem k procesorům Core i5 a i7 s mezním výkonem 15W místo úspornějšího, ale méně výkonného Core M. Vrátila se také plnohodnotná klávesnice a vypadá to, že Lenovo si zas dá na chvíli pokoj s experimentováním, kterou řadu kláves by mohlo odebrat, aniž by tím příliš naštvalo uživatele.


Testovaná konfigurace má slušivé černo-stříbrné provedení, kdy vnitřní části jsou kompletně černé s příjemným soft-touch povrchem a vnější tvoří lakovaný hliník. Existují ještě konfigurace s černo-oranžovým a černo-nazlátlým provedením. Notebook je díky zvolené konstrukci tenký, lehký i poměrně pevný. Zejména základna příjemně překvapí tuhostí. Víko působí také pevné, ale při tlačení na vnější část u krajů se již na displeji projevuje vlnění barev, takže bych zejména při přenášení raději nevystavoval počítač příliš extrémnímu zacházení.

Klouby mají dobrou tuhost, nicméně pro otevření doporučuji použít obě ruce. Jedním prstem Yogu na stole neotevřete. Úhel otevření není díky konstrukci omezen a víko lze překlopit tak, že se dotkne základny zespodu a z notebooku vznikne v podstatě větší a těžší tablet. Systém umí rozpoznat překlopení nad 180°, na které reaguje aktivací funkcí tabletu, vypnutím klávesnice (ta se zde mechanicky nezasouvá do základny) a začne otáčet obraz podle údajů z akcelerometrů.


Konektorová výbava je tradičně velmi chudá, takže byste zde marně hledali větší konektory jako LAN nebo VGA. Na druhou stranu zde už nenajdete ani obrazové výstupy HDMI nebo mini-DisplayPort. Na levém boku je čtečka paměťových karet SD XC, USB 3.1 Type-C a dvojice USB. Jedno z nich je standardní rychlé typu 3.0, druhé je pouze 2.0 a má upravený konektor – do něj lze (kromě USB zařízení) připojit také napájecí adaptér. Na pravém boku je dále už jen kombinovaný zvukový konektor spolu s dalším USB (3.0).

Dá se říct, že na počet USB portů je notebook vybaven velmi dobře. Na druhou stranu, pokud budete chtít připojit externí monitor nebo televizor, neujdete nutnosti nákupu redukcí z rozhraní USB 3.1 Type-C, které v sobě nese obrazový signál typu DisplayPort. Za sebe mohu říct, že bych raději obětoval jedno z USB, aby byl na desce výstup HDMI v plné velikosti. V praxi by to bylo jistě užitečnější.

Nová Yoga má poměrně velké půdorysné rozměry, které odpovídají spíše 14“ notebookům – 324 x 225 mm. Zachraňuje to však tloušťka přístroje, která je pouze 15 mm vpředu i vzadu, a při hmotnosti 1,29 kg by neměl být problém s každodenním nošením.

Napájecí adaptér má konstrukci podobnou nabíječkám pro mobilní telefony. Jen je větší a má výkon 65 W. Odpojitelný kabel do notebooku vypadá jako USB, ale má mírně odlišný tvar. Do samotného adaptéru však je možné připojit i obyčejný USB kabel a nabít s ním například tablet nebo mobilní telefon.

Klávesnice a ovládací prvky

Zvolené rozložení kláves je pro 13“ modely spotřebních řad Lenova běžné a dle mého názoru i poměrně dobré. Po pravém okraji jsou samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech, jsou zde velké kurzorové šipky v rohu a horní řada kláves je rozdělena menšími mezerami do bloků po čtyřech pro lepší hmatovou orientaci. Zde nemám žádné výhrady. Dokonce zde jsou i skryté funkce, kdy nastavení jasu a hlasitosti lze provést také pomocí kombinace Fn a kurzorových šipek, když jste zrovna líní zvedat ruce až k horní řadě kláves. Přišel jsem na to v podstatě náhodou.

Mechanika kláves je sice velmi mělká, ale reaguje přesně. Okamžitě jsem byl schopen psát rychle a bez překlepů. Potěšující je naprosto minimální hlučnost při psaní, kdy s větší snahou lze psát téměř nehlučně.


Bílé podsvícení kláves se přepíná kombinaci Fn s Mezerníkem a cyklicky přechází mezi vypnutím a dvěma stupni intenzity. Diody naštěstí na rozdíl od ThinkPadů neprosvítají v mezerách mezi klávesami a podsvícení považuji za zdařilé.

Jedinou diodou, která je vidět z pracovní pozice uživatele, je ta na klávese Caps Lock. Další dvě diody lze najít ještě na pravém boku u hlavního vypínače indikující zapnutí a uspání a z jedné lze navíc vyčíst slabý stav baterie (případně podle občasného bliknutí i nabíjení). Kromě vypínače jsou na boku ještě dvě tlačítka – jedno slouží pro obnovení operačního systému a druhé zamyká otáčení obrazovky v režimu tabletu.


Hladká dotyková plocha touchpadu je vycentrovaná vůči základně a ne středu psací části klávesnice, takže náhodné dotyky dlaně při psaní musí řešit elektronika a ovladač. Touchpad je od firmy Synaptics a patří vlastnostmi mírně nad průměr dnešní nabídky. Snímání má pouze menší zpoždění a v ovládacím panelu je možné podrobně nastavit všechna gesta. Jedinou nevýhodou modifikace ovladače od Lenova je zablokování možnosti tapu (poklepání na plochu) dvěma prsty pro vyvolání funkce pravého tlačítka. Dvěma prsty lze skutečně tuto funkci vyvolat, ale jen při stisku integrovaného tlačítka v ploše.

Tlačítko zabudované do plochy lze mačkat nejsnáze v dolní polovině. I tak je poměrně tuhé a při mačkání hlasitě cvaká.

Hlavní HW parametry

Od úspornějšího Core M se Yoga v této generaci vrací zpět ke klasickým dvoujádrovým procesorům Core i5/i7 s TDP 15 wattů. V testované nejvyšší konfiguraci je použit procesor Core i7-6500U s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,1 GHz.


Celá operační paměť je integrovaná na základní desce a v testované konfiguraci má hodnotu 8 GB. Připájené čipy jsou zapojené v režimu dual-channel pro zajištění vyšší propustnosti. Další rozšíření paměti bohužel není možné. Pro kancelářské použití je však 8 GB plně postačující hodnota i s výhledem do budoucna.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72 614
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 965

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 156 757
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 644

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,16 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,26 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,81

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 118 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 296 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,51

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 14 496 MB/s

Výpočetní výkon notebooku spadá do průměru pro daný procesor v tenkých modelech. Při zátěži všech jader se takt pohybuje okolo hodnoty 2,8 GHz. Pokud se zatíží i integrované grafické jádro, bude většina tepelného výkonu přesměrována k němu, což vede ke snížení taktu výpočetních jader v průměru na 1,5 GHz (rozdělení výkonu lze mírně změnit v ovládacím panelu integrované grafiky). Poskytovaný výkon s přehledem postačuje pro všechny běžné činnosti a až při náročnějších úkonech, jako je zpracování RAW fotek z hi-end zrcadlovek a práce s videem ve vysokém rozlišení, můžete pocítit, že by to chtělo výkonnější procesor.

Úložný prostor je řešen 512GB SATA SSD od Samsungu, které je vloženo do slotu M.2. Naměřený výkon je nadprůměrný na poměry běžných SSD a diskový systém při práci není nikdy brzdou.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 452,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Notebook není vybaven klasickým ethernetovým řadičem pro kabelové připojení do počítačové sítě a spoléhá výhradně na bezdrátovou konektivitu. Tu obsluhuje vyšší model karty od Intelu, který podporuje jak Wi-Fi /ac, tak Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Lesklý 13,3“ displej od LG používá technologii IPS a nabízí rozlišení qHD+ (3200x1800). Jde o jediný typ nabízený pro tento model ve všech konfiguracích. Specifikem tohoto displeje, který se již vyskytoval v minulých generacích, je PenTile matice, která umožňuje snížit počet subpixelů o třetinu při zachování stejného rozlišení proti standardnímu řazení pixelů, kde jsou tři subpixely pro každý pixel – červená, zelená, modrá. Zde jsou pixely střídavě složeny jen jako modrá-zelená a červená-bílá a displej si pokročilejší logikou vypomáhá u okolních pixelů, když potřebuje zobrazit barvu, kterou by daný pixel zobrazit nemohl. Takový displej je díky konstrukci levnější, úspornější a může také nabízet vyšší svítivost.

Nevýhody se projevují při reprodukci některých barev. Zejména se zářivou žlutou a oranžovou displej trochu bojuje a cvičené oko pozná rozdíl na první pohled. Další nevýhoda je patrná, pokud se na obraz podíváte hodně zblízka. Pak totiž na jeden pixel tlustých čárách uvidíte určitou kostrbatost a na červených nebo modrých plochách budete mít pocit, že výplň není celistvá kvůli mezerám mezi subpixely. Pro barevně přesnou práci grafiků bych PenTile matici nemohl doporučit, na druhou stranu pro kancelářské použití jde o mnohem lepší displej, než jsou standardní TN panely (kde jsou barvy mnohem horší) a vysoké rozlišení umožňuje tvořit prokreslenější a pro oči příjemnější písmena.

Displej nabízí nadprůměrnou svítivost a regulace jasu nabízí velké rozpětí. Nejnižší jas je dobře použitelný při práci v úplné tmě. Při práci venku na slunci však pravděpodobně budou vadit výrazné, nijak netlumené odlesky.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IPS (PenTile matrix)
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP133QD1-SPA1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V úsporném procesoru je integrované grafické jádro Intel HD 520 se sdílenou pamětí. Podporuje DirectX 12 a je nástupcem Intel HD 5300 (Broadwell) a HD 4400 (Haswell). Výhodou oproti starší HD 4400 je plná podpora pro výstup v rozlišení UHD při obnovovací frekvenci 60 Hz, kterou lze využít i v tomto notebooku. Jediný obrazový výstup lze vytáhnout z konektoru USB 3.1 Type-C, ke kterému si musíte dokoupit redukci na nějaké běžnější rozhraní. Přenos obrazu je typu DisplayPort, takže pokud použijete redukci na konektor tohoto typu, můžete připojit jeden monitor s rozlišením UHD (3840x2160) při 60 Hz, nebo řetězením dva monitory s rozlišením 2560x1600 opět při 60 Hz (případně 3840x2160 při 30 Hz).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1563 (Graphics: 1406, Physics: 4082)

Testy 3D Mark (2013)

  • Fire Strike (DX11): 881 (Graphics: 945, Physics: 4882)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 24,52 fps
  • Cinebench R15: 34,72 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1600x900: 14,5 fps
  • 3200x1800: 5,1 fps

Výkon grafického čipu je přibližně o třetinu vyšší ve srovnání s Intel HD 4400 použitým v úsporných procesorech generace Haswell. Nekoná se tedy zásadní nárůst, nicméně v praxi to může znamenat, že stejnou plynulost si ve hrách dopřejete s rozlišením o jeden stupínek vyšším. Oproti HD 530 z výkonných procesorů stejné generace je výkon nižší jen asi o 15 %.

Náročné moderní hry si s integrovaným jádrem příliš nezahrajete. Středně náročné hry však je možné hrát alespoň se sníženými detaily v rozlišení HD.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a míří do země. Hrají s pomocí softwarového rozšíření Dolby poměrně dobře na poměry tenkých notebooků. Nečekejte Hi-Fi zážitek, ale umí hrát nahlas a zvuk není omezen jen na vyšší frekvence.


Webkamera základní kvality je ve víku nad displejem spolu s duálním mikrofonem. Její aktivitu dává najevo bílá dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vyfukuje vzduch ze zadní části přes speciální kloub, takže zde není mnoho prostoru pro průchod vzduchu. Při kancelářské práci se ovšem ventilátor mnohdy vůbec netočí a notebook je dokonale nehlučný. Až při větším zahřátí se může na dlouhé minuty zapnout v nejnižších otáčkách, kdy jej v běžném ruchu nebudete vůbec vnímat. I v tišší místnosti není rušivý – až když dáte ucho blíže k notebooku, zjistíte jeho chod podle pískavého projevu.


V zátěži (stačí jedno procesorové jádro) se ventilátor rozjíždí do vyšších otáček, kdy sice celkově není hlučný, ale zvýrazní svůj pískavý projev, který je hlavně v tišším prostředí otravný. Poznáte z něj bezpečně, když operační systém začne na pozadí provádět údržbu nebo instalaci aktualizací.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,9°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 31,0°C
  • výdech chlazení = 29,9°C
  • napájecí adaptér = 32,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 36,7°C
  • klávesnice vpravo = 38,2°C
  • spodek maximum = 40,2°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 41,2°C
  • napájecí adaptér = 40,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci je tělo počítače studené, maximálně vlažné v některých místech na spodku základny. Přes opěrky rukou se žádné teplo nepřenáší ani v zátěži. Pouze klávesnice je teplejší stejně jako zadní část spodku. Teploty jsou však vždy na takové úrovni, aby neomezovaly pohodlí při práci.


Baterie

V těle přístroje je poměrně velká Li-Pol baterie s kapacitou 72 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 14 hodin a 1 minutu. Při kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi se lze dostat na hodnotu osmi hodin. Pokud však nastavíte plný jas, musíte se smířit s výdrží o dvě hodiny nižší.

Nabití prázdné baterie na 90 % kapacity trvá bez patnácti minut dvě hodiny v případě, že notebook není výrazně zatěžován. V případě extrémní zátěže se může nabíjení prodloužit až o hodinu.


BIOS a zabezpečení

V nastavení firmware InsydeH2O najdete následující položky:

  • vypnutí bezdrátových sítí
  • povolení virtualizace (VTx)
  • povolení nahrání starší verze firmware
  • volba primární funkce horní řady kláves (F1-F12, multimediální klávesy)
  • vypnutí „Intel Dynamic Platform & Thermal Framework“

Systém lze zavádět v režimu UEFI i BIOS a v rámci zabezpečení lze nastavit základní hesla firmware i pevného disku nebo smazat klíče z čipu TPM.

Příslušenství

V krabici najdete spolu s notebookem pouze napájecí adaptér, přívodní kabel a stručnou tištěnou dokumentaci, jak počítač zprovoznit. Operační systém Windows 10 Pro je předinstalován na SSD a 18 GB z celkové diskové kapacity je vyhrazeno pro oddíl s obnovou systému do továrního nastavení.

V instalaci systému od výrobce je větší množství bloatware a různých více či méně užitečných utilit od výrobce.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvyšší pro ČR a stojí 33 050,- Kč bez DPH (39 990,- Kč s DPH). Tři tisíce lze ušetřit, pokud vezmete nižší konfiguraci, kde je poloviční kapacita SSD (256 GB). Další tři lze srazit s nejnižší konfigurací, která má slabší procesor Core i5-6200U. Právě nejnižší konfigurace bude dle mého názoru pro většinu uživatelů nejzajímavější, protože přínos vyšších ocení jen málokdo.

Všechny tři konfigurace existují i v alternativním barevném provedení. V případě vyšších jde o nazlátlou a u nejnižší je pro změnu oranžová. Záruka je pro tento model standardní dvouletá, s opravou v servisu.

Závěr

13“ konvertibilní notebook Lenovo Yoga 900 je velmi povedeným zařízením pro ty, kteří hledají něco stylového se slušivým kovovým provedením. Nová Yoga napravila některé neduhy předchozí generace a přešla od nejúspornějších procesorů Core M zpět k Core i5 a i7, které při větší zátěži nabízí nezanedbatelně vyšší výkon. Kromě toho se Lenovo vrátilo k plnohodnotné klávesnici, kde nechybí horní řada funkčních kláves.

Výsledkem je lehký počítač, který snese víc než jen základní kancelářské úlohy, a díky hmotnosti okolo jeden a čtvrt kila je skvělou volbou pro časté nošení. Díky pohodlné klávesnici a displeji s vysokým rozlišením se na něm pracuje velmi pohodlně, a nevýhodou tak bude vedle méně příjemného zvuku chlazení v zátěži snad jen absence klasického výstupu HDMI, kvůli které budete muset pro připojení externího monitoru (televizoru) nosit navíc ještě speciální redukci.

Klady a zápory

+ pohodlná (a tichá) klávesnice
+ při kancelářské práci tiché chlazení
+ velká integrovaná baterie

- pískavý projev ventilátoru v zátěži
- nutnost dokoupit redukce pro připojení externího monitoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo Yoga 900-13ISK
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6500U (2,50/3,10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (on-board)
  • SSD (GB): 512 (SAMSUNG MZNLN512HCJH-000L2, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: qHD+ (3200 x 1800)
  • Video: Intel 520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72 Wh / 14h 01min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, USB 2.0/power
  • Rozměry: 324 x 225 x 15 mm
  • Hmotnost (kg): 1,29
Recenze

Diskuse