RECENZE: MSI GS40 - maximum výkonu v 14“ tenkém notebooku s GeForce GTX970M

26. 1. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V MSI nám zase jednou předvedli, jak moc výkonu lze dostat do malého notebooku. Zatímco mnozí výrobci si do tenkého 14“ notebooku nedovolí dát víc než jen úsporné dvoujádro s low-end dedikovanou grafikou, GS40 je stroj, který v sobě obsahuje komponenty obvyklé spíše pro tlustější stroje s úhlopříčkou od 15,6“. Najdete v něm čtyřjádrové Core i7 poslední generace, výkonný grafický čip a kombinaci rychlého SSD s plotnovým diskem.

MSI GS40 - maximum výkonu v 14“ tenkém notebooku s GeForce GTX970M

Základní popis

Nedávno jsme testovali novou verzi 15,6“ tenkého herního notebooku MSI GS60 s omlazenými komponentami (procesor, grafika). Vedle něj se MSI rozhodlo rozšířit řadu svých tenkých strojů a přidává úplně nový 14,0“ model GS40, na který se podíváme dnes. Na něm je zajímavé, že je tenčí a lehčí, a přesto si zachovává plný výkon maximálních konfigurací své větší předlohy. Výsledkem je počítač, který přitom nepřináší téměř žádné kompromisy navíc a jeho největší odlišností je pouhé odstranění numerické části klávesnice.

Vizuálně se notebook velmi povedl. Fakticky nebýt netradičně tvarovaného vypínače a velkého emblému na vnější straně víka, nepůsobil by GS40 ani moc jako herní notebook. Celkově výrobce zvolil optimální kompromis mezi herním a seriózním vzhledem, který neurazí. Za sebe mohu říct, že se mi tento notebook dokonce líbí.

Mechanické provedení počítače je na dobré úrovni. Působí o něco pevněji než větší alternativa GS60. Základna nemá velké tendence ke kroucení při zvednutí za roh. Naopak klávesnice se umí při silnějším zatlačení doprostřed znatelně prohnout. V případě víka je potřeba počítat s jeho minimální tloušťkou a tedy i menší odolností vůči kroucení za rohy – rozložení tlaku z vnější strany však není špatné a displej se zdá být chráněn dostatečně. Na herní notebook je odolnost dobrá, nicméně nečekejte, že byste si mohli dovolit tolik, co k business modelům střední a vyšší třídy.

Klouby nekladou velký odpor, takže lze víko otevřít jednou rukou. Úhel otevření je však omezen na pouhých 135°.


Čekal bych u tak tenkého notebooku, že pokud se nedostavil kompromis ve výkonu, určitě se musí objevit alespoň v nabídce konektorů. Ani to se však v případě GS40 nestalo. Výbava je naopak velmi dobrá. Na levém boku je dvojice konektorů ze zvukového kodeku, čtečka paměťových karet SD XC, jedno USB 3.0, napájení a plnohodnotný konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Pravý bok výbavu doplňuje o obrazový výstup HDMI, druhé USB 3.0 a nové výkonné rozhraní kombinující USB 3.1 Type-C a ThunderBolt 3.0 (které lze použít i jako obrazový výstup). Ani tak to není vše – na zadní straně uprostřed najdete ještě obrazový výstup mini-DisplayPort. Za takovou nabídku portů by se nemusely stydět ani větší notebooky.


Rozměry jsou přitom velmi příznivé. Půdorys je 345 x 240 mm a v zavřeném stavu je notebook tlustý jen 23 mm. Provozní hmotnost činí skvělých 1,88 kg, takže se takový počítač v batohu nepronese ani na delších cestách. Oproti podstatně méně výkonným tenkým notebookům však poznáte rozdíl u 150W napájecího adaptéru. Ten dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 0,66 kg. I s ním však zůstanete na hodnotách, kde se běžně herní notebooky nevyskytují.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazená klávesnice je výrazně jiná proti těm, které můžete běžně najít v herních MSI. Hlavní rozdíl je v rozložení – do 14“ stroje se nevejde samostatná numerická část, takže byla odstraněna a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou odsunuty na kurzorové šipky coby funkce Fn. Takové řešení mi ve výsledku přijde lepší než u větších MSI, kde klávesy Home a End stejně chybí a ještě se vyvolávají pomocí Fn se vzdálenými klávesami v pravém horním rohu klávesnice. Stejně tak zde není klávesa Windows odsunuta na pozici vpravo od Mezerníku, kde na ni většina uživatelů není zvyklá – GS40 má standardní řazení přepínačů v levém dolním rohu a jedinou odchylkou je klávesa se zpětným lomítkem, která nezkracuje levý Shift. Místo toho je ve spodní řadě vpravo. Bohužel je to na místě, kde obvykle budete hledat AltGr, což občas povede k přehmatům (minimálně já s tím měl problém po celý týden testování).


Mechanika kláves je dle mého názoru lepší než u modelu GS60. Má velmi příjemný stisk, který je sice měkký, ale nechybí mu jistota. Navíc při psaní jen tiše klape a s trochou snahy lze psát téměř nehlučně (slyšet jsou jen velké klávesy jako Mezerník).

Podsvícení klávesnice má červenou barvu a prosvítá pouze minimálně v mezerách mezi klávesami (u červené to naštěstí není nepříjemné). K přepínání slouží klávesová zkratka Fn+F6 a na výběr jsou dva stupně intenzity nebo vypnutí.


Indikační diody jsou na rozdíl od větších modelů červené (hlavní vypínač umí svítit i oranžově) a nenajdete zde žádnou modrou, což oceňuji zejména ze zdravotních důvodů pro práci v noci. Výrazně svítí jen tlačítko hlavního vypínače, které navíc mění barvu (červená, oranžová) podle toho, zda je aktivní dedikovaná grafika. Na přední straně jsou tři další diody a mohou se rozsvítit při deaktivaci bezdrátových technologií, nabíjení baterie nebo aktivitě pevného disku. Přímo na klávesnici je ještě jedna bílá dioda, která je na klávese Caps Lock a značí její stav.

Touchpad má elektroniku od firmy ELAN, která má viditelné zpoždění snímání, nicméně proti jiným modelům MSI je u tohoto modelu menší (zejména pokud se vypnou nepoužívaná gesta v ovládacím panelu). Větším problémem je tuhé tlačítko integrované v dotykové ploše – nemačká se příliš dobře ani ve spodní části, takže jsem po čase nastavil všechny funkce (levé, pravé i prostřední tlačítko) na poklepání na dotykovou plochu („tap“).

Hlavní HW parametry

Základní deska je ve všech konfiguracích vybavena čtyřjádrovými procesory s TDP 45 W. V testované konfiguraci je na ní připájen procesor vyšší třídy – Intel Core i7-6700HQ s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem TurboBoost do 3,5 GHz.


Ze dvou dostupných slotů SO-DIMM DDR4-2133 je obsazen pouze jeden a je v něm 8GB modul. Výrobce oficiálně podporuje i 16GB moduly, s jejichž pomocí lze dosáhnout na procesorem maximálně podporovaných 32 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 81015
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17796

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 313296
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 110319

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,45 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,44 pts
  • Multiprocessor Speedup: 5,13

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 128 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 677 cb
  • Multiprocessor Speedup: 5,30

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11724 MB/s

Firmware počítače je nastaven tak, aby z procesoru tlačil maximum výkonu prakticky za každou cenu. Výsledkem je, že není ani při delší zátěži všech jader o nic pomalejší než velké pracovní stanice vybavené stejným procesorem. Při nepřetržité plné zátěži se procesor postupně ustálí na taktu 3,1 GHz, což je slušná hodnota. Zde se drží již neomezeně (teploty CPU okolo 83°C).

V případě, že se k plné zátěži procesoru přidá i zátěž dedikované grafiky, klesnou postupně takty na 2,9 GHz a po dosažení 90°C teplot již může docházet k throttlingu (tedy snížení výkonu pomocí vkládání prázdných instrukcí). Ani v takové chvíli ovšem neklesá výkon výrazně dolů, takže bez diagnostiky si uživatel možná ničeho ani nevšimne. Při hraní her a jiných reálných činnostech obvykle takovou zátěž nevytvoříte a procesor throttling nepoužívá.

Výpočetní výkon je na takový notebook opravdu vysoký a GS40 si nezadá s mnohem většími notebooky. Poradí si i s činnostmi jako rendering, střihání videa ve vysokém rozlišení, nebo matematickými simulacemi.

Výpočetní výkon je podpořen i tím diskovým. V notebooku se našlo místo jak pro 2,5“ pevný disk (v testované konfiguraci 1 TB 7200 rpm), tak pro dlouhou variantu M.2 SSD. V případě SSD jde o výkonný nový typ NVMe, který je připojen přímo ke sběrnici PCIe, čímž obchází omezení rozhraní SATA. Vyšší cena oproti SATA modelům je bohužel kompenzována nižší kapacitou – pouze 128 GB.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1205 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 311,8 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 118,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,8 ms

Bezdrátové možnosti v podobě Wi-Fi /AC (2,4/5GHz) a Bluetooth 4.0 zajišťuje karta Killer 1525 (výrobce Atheros). Kabelové připojení řeší gigabitový ethernet Killer e2400 s možností nastavovat priority síťových komunikací v závislosti na programu (aby si uživatel mohl nerušeně hrát on-line hry při stahování z torrentů).

Displej a grafika

14,0“ matný displej je v tomto modelu vždy vybaven rozlišením full-HD (1920x1080) a maticí IPS. V testovaném kusu byl velmi příjemný panel od LG, který nabízí jak mírně nadprůměrné pokrytí barevného prostoru, tak dobré vyvážení bílé, vysoký kontrast i široké pozorovací úhly. S ohledem na zaměření notebooku k němu nemám žádné výhrady.

Svítivost je znatelně vyšší, než bývá zvykem u základních HD TN displejů a v kombinaci s matnou povrchovou úpravou je displej dobře použitelný i při práci venku na slunci. Rozsah nastavení jasu je taktéž nadstandardní. Snad jen rozložení jednotlivých stupňů není dobré, neboť mezi nejnižšími dvěma je velký odstup.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 35 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP140WF3-SPD1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle grafického jádra Intel HD530, které je integrované v procesoru a obsluhuje všechny zobrazovací jednotky, je na základní desce také dedikovaný grafický čip vyšší třídy – NVIDIA GeForce GTX 970M s 3 GB rychlé paměti GDDR5 (192bit) – stejný jako v případě většího modelu MSI GS60. Grafické jádro umí pracovat v případě potřeby s taktem až 1,033 GHz a obsahuje 1280 shaderů (tedy dvojnásobek proti GTX 960M) na 48 samostatných rasterizačních jednotkách.

Grafické jádro se zapíná pouze v případě potřeby vyššího 3D výkonu. Naopak při kancelářské práci je vypnuté, aby šetřilo energii. Hardwarová podpora zahrnuje DirectX 11.2 i výpočetní rozhraní OpenCL a CUDA.

Notebook je vybaven rovnou třemi obrazovými výstupy. Dva jsou typu DisplayPort – jeden je řešen konektorem mini-DisplayPort a druhý USB Type-C. Třetí výstup je standardní HDMI 1.4a. K výstupům typu DisplayPort lze řetězit dva monitory. Jinak je zapojení libovolné s jedinou podmínkou – maximálně lze obsloužit tři nezávislé obrazovky a počítá se do nich i interní displej. Pokud tedy chcete připojit tři externí monitory, musíte interní displej vypnout. Výrobce se chlubí, že při vhodném zapojení mohou mít všechny tři monitory rozlišení 4K.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P8891 (Graphics: 9874, Physics: 6929)

Testy 3D Mark (2013)

  • Fire Strike (DX11): 6651 (Graphics: 7583, Physics: 9556)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 49,22 fps
  • Cinebench R15: 61,07 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 16,75
  • EnSight (ensight-04): 50,98
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,44
  • Maya (maya-02): 13,00
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 3,87
  • SolidWorks (sw-03): 13,73
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,17
  • Siemens NX (snx-01): 7,75

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 160,0 fps
  • 1920x1080: 90,6 fps

Ve srovnání s GeForce GTX 960M je grafický výkon vyšší o 50-60 %. Plně tedy postačuje pro bezproblémové hraní v plném rozlišení displeje a poskytuje dobrou rezervu do budoucna. Něco takového se u 14“ notebooků prakticky nevidí (natož tenkých).

Multimedia

V předních rozích základy jsou stereofonní reproduktory namířené šikmo dolů. Jejich zvuk je překvapivě velmi slabý, a to jak hlasitostí, tak podáním zvuku. Zvuk je ořezaný ve výškách i hloubkách a ani maximální hlasitost vás nezachrání, pokud chcete něco přehrávat v místnosti s hlukem více lidí. Reproduktory této kvality jsou špatné nejen mezi herními notebooky, ale i mezi notebooky obecně.

Naopak webkamera ve víku nad displejem snímá o něco lépe, než je u notebooků zvykem. Její aktivita je indikovaná velmi intenzivní bílou diodou vedle objektivu a okolo najdete také dvě zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Procesor a grafický čip mají oddělené chlazení, takže je notebook vybaven dvěma samostatnými okruhy. Uvnitř jsou tedy dva ventilátory, a zatímco jeden se spouští podle teploty procesoru, druhý se aktivuje, když je napájena grafická karta (tedy primárně při hraní her) – pokud systém využívá pouze integrované grafiky, je druhý ventilátor vypnutý.


Při nenáročné kancelářské práci (ideálně pouze jednoduchém psaní dokumentů) se ventilátory umí zastavit a teď v zimě i na dlouhou dobu. Bohužel použitý 7200rpm disk je sám o sobě hlučnější a zde navíc není nijak zvukově izolován, takže se projevuje hlasitěji než ventilátory některých jiných notebooků v nízkých otáčkách.

Nevýhodou je, že ventilátor u procesoru se roztáčí i při střední krátkodobé zátěži a v určitých chvílích nižší až střední zátěže se neustále roztáčí a zastavuje klidně každých pět až deset sekund. Za to pro změnu může fakt, že nejnižší otáčky mají hodnotu 3500 rpm, což stačí na rychlé ochlazení, ale je to za cenu vyšší hlučnosti. Přitom kdyby MSI implementovalo více kroků (1500, 2500 rpm), mohl se notebook při nenáročných činnostech chladit tišeji, aniž by to ovlivnilo teploty vnitřních komponent.

V zátěži se rozjedou oba ventilátory a hlučnost se ještě zvýší. Byť není tak vysoká jako u modelu GS60, stále nehrozí, že byste notebook přeslechli v místnosti s běžným ruchem více lidí. Na druhou stranu je potřeba vzít v potaz, o jak tenký notebook se vlastně jedná a jak vysoký výkon nabízí.

Mezi tenkými 15,6“ notebooky s čtyřjádrovými procesory a GeForce GTX960M se dají najít tišší notebooky (v klidu i v zátěži), ale zde se bavíme o stroji menším o jeden a půl palce, lehčím a s podstatně výkonnější grafikou GTX970M.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,9°C
  • spodek maximum = 41,6°C (levý zadní roh)
  • výdechy chlazení = 38,2°C (levý)
  • napájecí adaptér = 28,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 40,8°C
  • klávesnice vpravo = 41,5°C
  • spodek maximum = 49,0°C (celá zadní část)
  • výdech chlazení = 56,8°C (levý)
  • napájecí adaptér = 41,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se povrch počítače zahřívá pouze minimálně. Vlažný je pouze spodek v zadní části uprostřed.

Teprve v zátěži se spodek zahřívá až k hranici 50°C, takže bych notebook v takových případech už nepokládal na klín. Teplejší je také klávesnice, a to hlavně v horních řadách. Je to však ještě v únosných mezích.


Baterie

V základně je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 61 Wh (tedy více, než má model GS60) a v našem standardním redakčním testu* stačila na 6 hodin a 41 minut, což dělá spotřebu 8,7 W. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem a Wifi se spotřeba průměrně pohybuje okolo 11 W, takže se lze dostat na jedno nabití k výdrži do pěti hodin. Při přehrávání filmů počítejte maximálně s hodnotou tři a půl hodiny a při hraní her vybijete baterii do hodiny.


Nabíjení není příliš závislé na výkonové zátěži notebooku a prázdnou baterii nabijete na 90 % za necelé dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware Aptio nabízí několik rozšířených možností nastavení:

  • Nastavení latence časovače PCI sběrnice (standardně 32 PCI Bus Clocks)
  • Vypnutí podpory Intel SpeedStep (regulace taktu procesoru)
  • Zaputí podpory ERP lot 3
  • Povolení zapnutí počítače signálem ze sítě
  • Prohození funkcí kláves Fn a Win
  • Vypnutí Network Stacku (ten je potřebný pro zavádění operačního systému ze sítě)
  • Povolení virtualizace VT-x a VT-d
  • Povolení možnosti provádět aktualizaci firmware rozhraní Thunderbolt
  • Zakázání HyperThreadingu (schopnosti simulovat dva logické procesory na jednom jádře)
  • Vypnutí podpory C-states na procesoru
  • Vypnutí podpory USB pro staré operační systémy
  • Zapnutí XHCI Hand-off (pro případ běhu OS, který nepodporuje USB 3.0)
  • Vypnutí emulace USB disků firmwarem při běhu starých OS
  • Vypnutí podpory USB klávesnic a myší ve starých OS
  • Nastavení hodnot pro timeout sběrnice USB (timeouty pro přenosy, device reset a device power-up)

Operační systém lze zavádět jak ze SATA, tak z PCIe disků (těch s podporou NVMe). Zavádění je možné jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu pro starší systémy. Pokud jde o zabezpečení, nabízí firmware pouze podporu základních hesel pro spuštění a vstup do nastavení.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, 150W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel se zahnutou koncovkou a základní tištěná dokumentace.

Operační systém Windows 10 Home (64bit) je předinstalován na SSD i se všemi programy. Najdete zde i obvyklou porci bloatware včetně zkušební verze antiviru. MSI navíc přidalo několik otravných upozornění, která se budou při prvních spuštěních objevovat (v případě registrace dokonce nejde standardní cestou okno zavřít, pokud nejste připojeni k internetu). Plotnový disk z výroby žádné programy neobsahuje, je však na něm 20GB oddíl s obnovou systému do továrního nastavení.

Ceny a záruka

V tuto chvíli je dostupná pouze jediná konfigurace pro český trh, a to konkrétně ta zde testovaná. Její cena je stanovena na 37 607,- Kč bez DPH (45 504,- Kč s DPH).

Všechny konfigurace jsou vybaveny dvouletou zárukou s opravou v servisu. V rámci ČR lze využít služby collect-and-return (přeprava kurýrem), která je v rámci reklamace zdarma. Opravy jsou prováděny v centrálním servisu v Polsku.

Závěr

14“ notebook MSI GS40 ukazuje, kam až lze zajít v miniaturizaci herních modelů. S hmotností pod dva kilogramy nabízí výkon, který byste běžně čekali až v tlustých herních strojích. Výkon čtyřjádrového Core i7 a GeForce GTX970M bude ještě delší dobu stačit na hraní všech her v plném rozlišení full-HD displeje. Pokud jde o displej, tak MSI použilo poměrně slušný typ s maticí IPS a v notebooku nešetřilo ani na klávesnici, která je velmi pohodlná a dle mého názoru mnohem lepší než ta ve větších modelech GS a GE.

V mnoha ohledech nadprůměrný stroj tak trpí jen dvěma většími neduhy. Prvním jsou velmi špatné reproduktory, které zde berte pouze jako nouzové řešení na informační zvuky operačního systému. Druhý (závažnější) se týká hlučnosti chlazení. Notebook se sice umí relativně dlouho chladit pasivně (je otázka, jestli mu to stejně půjde i v létě), nicméně stačí i menší zátěž a už roztáčí ventilátor u procesoru na 3500 rpm, kdy logicky nemůže být tichý. Samotnou hlučnost v zátěži bych GS40 odpustil, ale v klidu při večerní práci by notebook měl umět být i tichý. Navíc jsem přesvědčen, že při lepším nastavení rychlostních stupňů ventilátoru by tichý byl, aniž by se jakkoli muselo upravovat chlazení. Ze zkušenosti však vím, že je malá šance, že by MSI vydalo nový firmware, který by tento problém řešil. Je s tím tedy potřeba počítat.

Navzdory tomuto nedostatku považuji tento notebook za velmi povedený a pravděpodobně za jeden z nejzajímavějších z aktuální nabídky MSI. S trochu jinak nastaveným chlazením by si zcela jistě vysloužil tip redakce.

Klady a zápory

+ nečekaně extrémní výkon v tenkém a lehkém 14“ notebooku
+ pohodlná klávesnice
+ dobrá nabídka rozhraní včetně LAN a ThunderBolt 3.0
+ kvalitní full-HD IPS displej

- tiché a špatně hrající reproduktory
- regulace chlazení při nižší zátěži (častý přechod mezi zastavením ventilátoru a 3500 rpm)
- touchpad

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GS60-6QE-026CZ Phantom
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6700HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2132 (8+0)
  • SSD (GB): 128 (NVMe SAMSUNG MZVPV128, M.2 PCIe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 970M (3GB, 192bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1525 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 61 Wh / 6h 41min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 345 x 240 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,88
Recenze

Diskuse