RECENZE: MSI GT72S - maximální herní výkon s mobilní grafikou a v tichém balení

31. 3. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Řada GT je v portfoliu MSI nejvyšší herní třídou. Nový 17“ model GT72s se liší od dříve recenzovaných předchůdců v mnoha ohledech a troufám si tvrdit, že jde většinou o pozitivní změny. Tou největší je relativně tichý provoz při maximální zátěži, což je velmi slušné, když je uvnitř Core i7 ve verzi určené pro přetaktování a mobilní grafika GeForce GTX 980M s celými 8 GB vlastní paměti.

MSI GT72S - maximální herní výkon s mobilní grafikou a v tichém balení

Základní popis

Málokterý výrobce je znám herními notebooky tak jako MSI, které dokázalo dobře zacílit na hráčskou komunitu už před mnoha lety. O tom, že mu to funguje, svědčí i fakt, že v nabídce má hned několik herních řad jemně odstupňovaných podle výkonu. Na šasi GT72s je zajímavé to, že jde o základ pro nejvyšší herní konfigurace – sem se dá vložit ten nejvýkonnější dostupný hardware.

Herní notebooky této kategorie se obvykle dají poznat podle tloušťky. Tento je samozřejmě také pěkně „macatý“, ale v rámci kategorie nijak nevybočuje mezi podobně výkonnými stroji. Design je laděný do černé barvy s několika červenými prvky na přední a zadní straně základny. Některé prvky základny a víka jsou navíc podsvícené RGB diodami a v ovládací aplikaci klávesnice lze ovlivnit jejich barvu. Uživatel si tedy může celkový vzhled mírně doladit podle svého vkusu.

Věřím, že pro hráče může jít o vítané zpestření. Na druhou stranu v případě, že byste tento notebook chtěli čistě jako pracovní, možná bude až příliš herní vzhled na škodu. Většinu podsvícených prvků ovšem můžete vypnout.

Materiálově jde o kombinaci kovů a plastů a v případě základny nemám zásadní výhrady. Klávesnice by možná mohla být lepší podložení, ale celkově působí hardware uvnitř jako dostatečně chráněný. Problém však mám s víkem, které je velmi poddajné při tlaku na vnější stranu i kroucení za rohy. U notebooku v této cenové kategorii bych očekával mnohem pevnější víko, a to i když jde o stroj, který pravděpodobně bude většinu času trávit na stole.

Notebook lze otevřít do plných 180°. K otevření stačí jedna ruka, což není zas takové překvapení – při hmotnosti základny by byl zázrak, kdyby se zvedala spolu s víkem.


Co do rozhraní nabídne notebook snad všechno, co vás může napadnout, s výjimkou analogového obrazového výstupu VGA. Na levém boku je čtveřice konektorů zvukového kodeku, čtveřice USB 3.0 a čtečka paměťových karet SD XC. Na pravém boku jsou další dvě USB 3.0 spolu s optickou mechanikou. Výbavu zakončují na zadní straně výstupy HDMI, mini-DisplayPort, USB 3.1 Type-C kombinovaný s rozhraním Thunderbolt 3.0, LAN a zdířka napájení. Ani náročnému uživateli pravděpodobně nebude nic chybět. Zejména takový počet USB je v dnešních noteboocích téměř nevídaný.

Z hlediska mobility je potřeba počítat s většími rozměry (428 x 294 x 44 mm) a vyšší hmotností (3,78 kg). Nejde o ideální stroj pro každodenní cestování s batohem na zádech. Zvláště, když k tomu přidáte ještě napájecí adaptér (0,77 kg). Na druhou stranu týden jsem s ním cestoval a s vhodným batohem se ještě dá mluvit o dostatečně kompaktním řešením, kdy pro přesun nepotřebujete nutně auto.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice SteelSeries je stejná jako v minulých generacích. Stejné jsou i mé výhrady k ní – tedy hůře čitelné popisky kláves kvůli zvolenému fontu, řada s českými znaky posunutá mírně doprava (nezvyklé při psaní hmatovou metodou) a zpřeházené klávesy v dolní řadě okolo mezerníku (klávesa Windows vpravo,…). Výhodou klávesnice je pro změnu schopnost zpracovat větší množství současně stisknutých kláves (anti-ghosting), což se může hodit při hraní her.

Mechanika kláves je měkčí, ale relativně jistá. Většinu překlepů při psaní způsobil zmíněný posun jedné řady, ale pokud si na něj zvyknete, můžete psát rychle a bez překlepů. Chce to jen mačkat klávesy v jejich prostředku.

Podsvícení kláves je řešeno RGB diodami, které lze nastavit do celého spektra barev pomocí předinstalované aplikace (podporuje různé režimy včetně změny chování podle hry). Diody nemají fixní rychlost PWM blikání, místo toho mohou blikat podle barvy a intenzity rychlostí v rozmezí 100-500 Hz. V případě provedení podsvícení mám velkou výhradu k výraznému prosvítání diod v mezerách mezi klávesy – světlo v mezerách je intenzivnější než to, které projde přes průhlednou popisku klávesy, takže mimo úplné tmy je příjemnější podsvícení raději vypnout.


Předinstalovaná aplikace pro nastavení podsvícení kláves v tovární instalaci nefungovala korektně a hlásila při zapnutí počítače chybu ovladače. Řešením je instalace verze z webových stránek výrobce, a pokud ani to nezabere, musíte ručně aktualizovat ovladač „SteelSeries Device Factory“ ze souborů v adresáři nainstalovaného programu.

Vlevo od klávesnice je řada tlačítek zahrnujících hlavní vypínač, přepínač integrované a dedikované grafiky, tlačítko pro přepnutí ventilátoru do vysokých otáček (bez ohledu na zátěž) a dvě tlačítka pro rychlý přístup k předinstalovaným aplikacím (streamování/nahrávání herních momentů a nastavení klávesnice).


Na rozdíl od jiných modelů zde MSI používá touchpady s elektronikou Synaptics a vybavuje je dvěma samostatnými tlačítky (bohužel s trochu tužším a hlučnějším stiskem). Oproti jinak používané elektronice ELAN má tato výrazně rychlejší reakce a celkově touchpad považuji za povedený a přesný. Místy jsem měl pouze problém s nejistým vyhodnocováním gest, což jsem řešil vypnutím všech těch, která nepotřebuji (v ovládacím panelu Synaptics).

Podivné chování touchpadu si občas můžete přivodit sami, když si špatně položíte ruku. Dotyková plocha naneštěstí není zapuštěná a od opěrek rukou se neliší ani hrubostí povrchu. Hmatově tedy není možné poznat, zda se prstem dotýkáte touchpadu nebo ne. Takové řešení není příliš praktické.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci je základní deska vybavena čtyřjádrovým procesorem vyšší třídy – Intel Core i7-6820HK. Ten se od nižších variant Core i7 liší zvýšenou vyrovnávací pamětí třetí úrovně (8 MB) a vyššími pracovními takty. Základní takt 2,7 GHz se může automaticky zvýšit až na 3,6 GHz díky technologii TurboBoost.

Konkrétně zvolený procesor se liší ještě v jednom parametru. Typ označení HK se od standardních HQ liší odemčeným násobičem. Je tedy přímo připravený pro uživatelské přetaktování.


Instalovaná operační paměť DDR4-2133 o kapacitě 16 GB je složena ze dvou 8GB modulů a dva ze čtyř slotů na základní desce zůstávají volné pro pozdější rozšíření uživatelem. Firmware počítače zde podporuje i největší dostupné SO-DIMM moduly s kapacitou 16 GB, což dává možnost osadit až 64 GB operační paměti.

Přístup k třetímu a čtvrtému paměťovému slotu lze získat odšroubováním krytu chránícího celý spodek základny. Jeho odstraněním se dostanete i k dalším vnitřním komponentám jako jsou ventilátory, SSD a pevný disk.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 76852
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18058

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 331479
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 112164

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,50 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,72 pts
  • Multiprocessor Speedup: 5,13

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 129 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 619 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,80

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15109 MB/s

Notebook umí ve všech situacích podávat dlouhodobě stabilní výkon. V případě plné zátěže všech jader se takt procesoru stabilizuje na 3,2 GHz, kde se drží neomezeně dlouho, neboť teploty nejdou přes 80°C. Podávaný výkon stačí i na výpočetně náročnější činnosti a v běžných noteboocích odpovídá aktuální špičce.

Z hlediska úložného prostoru je tento počítač vybaven nadstandardně. Na desce by dle všeho měly být čtyři M.2 sloty (dva SATA a dva NVMe) a jedna šachta pro 2,5“ SATA disky. V testované konfiguraci jsou osazeny oba sloty pro M.2 SATA SSD – ze dvou 128GB modulů je vytvořeno pole RAID 0 o celkové kapacitě 256 GB. (Dle vyjádření výrobce, jsou v prodejní verzi pod názvem GT72S 6QE-208CZ Dominator Pro G, narozdíl od testované konfigurace, osazeny do RAID 0 pole dva NVMe disky o kapacitě 128GB, "což je ultimátní řešení, které konkurence ani nenabízí".) V šachtě pro klasické plotnové disky je 1TB model a jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm. Všechna data tovární instalace jsou umístěna na SSD a pevný disk je prázdný, s výjimkou 20GB oddílu pro obnovení systému.

Přestože na fotce to vypadá, že by mělo být možné osadit rovnou dva 2,5“ pevné disky, výrobce tuto možnost nezmiňuje a k prázdnému prostoru v rohu základny nevede potřebný kabel se SATA konektorem. Notebook však je vybaven optickou mechanikou DVD SuperMulti (ve vyšší konfiguraci MSI nabízí i nabízí vypalovací mechaniku Blu-Ray), kterou by mělo být možné nahradit univerzálním adaptérem na připojení dalšího 2,5“ disku.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 516,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 320 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 112,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,6 ms

Počítač lze zapojit do sítě buďto kabelem pomocí gigabitového ethernetu, nebo bezdrátově díky kartě s podporou Wi-Fi /AC a Bluetooth 4.0. Obě zařízení mají v režii čipy od Qualcomm Atheros - běží na nich upravený firmware a ovladač Killer, který by měl ve hrách zajistit nižší latence při současném provozu s dalšími programy.

Displej a grafika

Do tohoto notebooku je možné získat IPS displeje s rozlišením full-HD (1920x1080) a UHD (3840x2160). V testované konfiguraci je displej s nižším rozlišením, dodávaný od LG. Nejde však o obyčejný displej – tento je pro hráče zajímavý hned ze dvou důvodů. Má zvýšenou obnovovací frekvenci ze standardních 60 na 75 Hz (tj. umí se překreslit až 75x za sekundu) a podporuje technologii G-SYNC.

Tato technologie umožňuje displeji překreslovat obraz takovou rychlostí, jakou jej grafický čip dokáže generovat. Standardní displej s 60 Hz bez této technologie má perfektní plynulost obrazu pouze v případě, že grafická karta vygeneruje nový obraz 60x za sekundu. Pokud by to zvládla jen 50x, dojde buďto k viditelným řezům v obraze (vlivem toho, jak uprostřed vykreslování vymění grafický čip snímek), nebo ke snížení překreslování na polovinu - 30 Hz (vertikální synchronizace). S G-SYNC se může displej přepnout na vykreslování v 50 Hz a nabídnout tím maximum plynulosti, které zvládne obsloužit grafický čip.


Co do dalších parametrů nemám k displeji výhradu. Rozlišení full-HD se dá na úhlopříčce 17,3“ pohodlně používat s DPI nastaveným v systému na 100 %, takže nehrozí problémy s kompatibilitou starších programů a her. Kontrast, pozorovací úhly i vyvážení barev jsou naprosto v pořádku a potěší také nadprůměrný maximální jas. Díky matné úpravě je takový displej použitelný v omezené míře i pro práci venku na přímém slunci.

Dle měření sondou netrpí podsvícení displeje blikáním vlivem PWM regulace v žádném stupni jasu, což potěší všechny uživatele, kteří plánují u notebooku vysedávat delší dobu v kuse.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Pokrytí barvového prostoru: 72 % (CIE1931)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP173WF4-SPF1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Kromě integrované grafiky v procesoru (Intel HD530), která je standardně vypnutá, je na základní desce ještě slot, ve kterém je osazen dedikovaný grafický čip vyšší třídy NVIDIA GeForce GTX 980M s celými 8 GB vlastní paměti (256bit GDDR5). Notebook nepodporuje automatické přepínání grafik NVIDIA Optimus a ruční přepnutí tlačítkem vyžaduje restart.

Kromě této grafiky ještě MSI nabízí slabší variantu s mobilním čipem GTX 970M a výkonnější variantu s desktopovým čipem GTX 980.


Na těle počítače je celá řada konektorů, které lze použít pro připojení externího monitoru, a všechny používají digitální přenos. Je tu HDMI 1.4a v plné velikosti, mini-DisplayPort a USB 3.1 Type-C (jehož součástí je také přenos na principu DisplayPortu). K notebooku lze připojit teoreticky až čtyři externí monitory a všechny je používat v režimu rozšířené plochy. V případě přenosů DisplayPort je maximální podporované rozlišení 4K při 60 Hz. HDMI je omezeno na rozlišení UHD (3840x2160) při 30 Hz. V plné obnovovací frekvenci lze použít maximálně rozlišení 2560x1600.

Vzhledem k tomu, že primárně jsou všechny výstupy (včetně interního displeje) připojeny k dedikovanému grafickému čipu, očekával jsem, že po přepnutí na integrované grafické jádro nebude možné připojit externí monitor. Minimálně výstup HDMI však funguje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P11339 (Graphics: 12350, Physics: 9233)
  • Ice Storm (DX9): 129277 (Graphics: 251955, Physics: 47807)
  • Cloud Gate (DX10): 23169 (Graphics: 59845, Physics: 7367)
  • Fire Strike (DX11): 8151 (Graphics: 9324, Physics: 10177)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 64,30 fps
  • Cinebench R15: 95,26 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 14,38
  • EnSight (ensight-04): 49,28
  • LightWave 3D (lightwave-01): 20,33
  • Maya (maya-02): 12,41
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,17
  • SolidWorks (sw-03): 12,99
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,62
  • Siemens NX (snx-01): 6,37

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 211,7 fps
  • 1920x1080: 119,7 fps

Grafický čip GTX 980M je ještě o skoro čtvrtinu rychlejší než už tak dost rychlý GTX 970M, který MSI dokáže nacpat i do tenkého 14“ notebooku GS40 (a který má zas o polovinu více výkonu než rozšířený čip střední třídy - GTX 960M). Výkon naprosto s přehledem postačuje pro hraní všech dnešních her s vysokou úrovní detailů v plném rozlišení full-HD displeje. Nemusíte se bát ani vyšších nároků v případě připojení většího externího monitoru s rozlišením 2560x1440.

Multimedia

Stereofonní reproduktory Dynaudio jsou doplněny subwooferem na spodku a zvuk je v počítači softwarově upravován rozšířením Nahimic. V případě výchozího nastavení mám určité výhrady k ozvěně, kterou program do zvuku přidává. Doporučuji tedy vypnout v ovládacím panelu funkce Reverb a Virtual Surround. Když pominu tuto drobnost, je podání zvuku naopak nadprůměrné. Méně nároční uživatelé tak nejspíš ani nebudou mít potřebu neustále připojovat sluchátka nebo externí reproduktory. Ve srovnání s herní konkurencí GT72S výrazně nevybočuje ani jedním směrem co do kvality. Naopak maximální hlasitost je i se softwarovým rozšířením bohužel nižší.

V případě připojení externích zvukových zařízení potěší přítomnost rovnou čtyř audio konektorů na levém boku. Kromě zdířky pro mikrofon a sluchátka jsou zde také linkový vstup a výstup, kde by měl být zvuk díky absenci předzesilovače kvalitnější.

Webkamera nabízí základní kvalitu snímače a svou aktivitu dává najevo bílou diodou vedle objektivu. Okolo něj najdete také dvě zdířky duálního mikrofonu s možností potlačení okolních ruchů.

Chlazení a provozní hluk

Vzhledem k osazení výkonných komponent je notebook vybaven dvěma okruhy chlazení s nezávislým ovládáním ventilátorů. K procesoru je jedna heatpipe přivedena i z okruhu chlazení pro grafiku, což by mělo snížit hlučnost v situacích, kdy je vytěžován pouze procesor.


Ventilátory se točí alespoň v minimálních otáčkách i při kancelářské práci a bohužel mají slyšitelný jakoby vrčící zvuk. Toho si však všimnete jen v tichém prostředí. Celkově na decibely je notebook tichý, i když při nízké zátěži umí být některé konkurenční stroje tišší. Ventilátor okruhu pro grafiku se nevypíná ani v případě, že je aktivní pouze integrované grafické jádro.

V zátěži se hlučnost překvapivě příliš nezvedne, takže v místnosti s běžným ruchem více lidí si možná nikdo ani nevšimne, že notebook zrovna jede na plný výkon. Bez nadsázky aktuální generaci MSI GT72s beru jako jeden z nejtišších herních notebooků na trhu, pokud jde o hlučnost v zátěži. Přitom dříve testované modely GT70 patřily na druhý konec žebříčku hlučnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 31,4°C
  • výdech chlazení = 34,2°C
  • napájecí adaptér = 32,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 34,9°C
  • klávesnice vpravo = 35,6°C
  • spodek maximum = 40,8°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 52,2°C (levý)
  • napájecí adaptér = 34,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Na povrchu si počítač udržuje nízké teploty bez ohledu na zátěž. Při dlouhodobé zátěži je klávesnice maximálně vlažná a větší teplo je cítit pouze na spodku v okolí výdechů chlazení.


Baterie

Vestavěná baterie má kapacitu 81,5 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 4 hodiny a 25 minut. Za vyšší spotřebou při nízkém zatížení (~17 W) může především standardně aktivní dedikovaný grafický čip. Při kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi počítejte s výdrží okolo čtyř hodin. Při hraní her se notebook vybije přibližně do hodiny. Dokázal by to i rychleji, nicméně ovladače od NVIDIE při běhu na baterii tradičně omezují výkon čipu.

Změna ve spotřebě nastane, pokud tlačítkem vlevo od klávesnice přepnete zobrazení na integrované grafické jádro (vyžaduje restart). Tím se úplně vypne dedikovaný čip a sníží se spotřeba notebooku – při nízkém zatížení k hodnotě ~10 W. V našem standardním redakčním testu* pak notebook na jedno nabití zvládl 7 hodin a 27 minut. Při kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi je reálně dosažitelná hranice sedmi hodin.

Manuální přepínání sice není tak pohodlné jako NVIDIA Optimus, na druhou stranu při potřebě dlouhé výdrže na cestách poslouží stejně dobře.


Baterie se ve většině situací nabíjí výkonem okolo 40 W a prázdnou ji dostanete na 90 % za 1 hodinu a 40 minut.

BIOS a zabezpečení

Firmware Aptio nabízí několik rozšířených možností nastavení:

  • Nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, RAID)
  • Vypnutí podpory Intel SpeedStep (regulace taktu procesoru)
  • Povolení rychlého nabíjení v úsporném režimu
  • Zapnutí podpory ERP lot 3
  • Povolení zapnutí počítače signálem ze sítě
  • Prohození funkcí kláves Fn a Win
  • Vypnutí Network Stacku (ten je potřebný pro zavádění operačního systému ze sítě)
  • Povolení virtualizace VT-x a VT-d
  • Povolení možnosti provádět aktualizaci firmware rozhraní Thunderbolt
  • Vypnutí podpory USB pro staré operační systémy
  • Zapnutí XHCI Hand-off (pro případ běhu OS, který nepodporuje USB 3.0)
  • Vypnutí emulace USB disků firmwarem při běhu starých OS
  • Vypnutí podpory USB klávesnic a myší ve starých OS
  • Nastavení hodnot pro timeout sběrnice USB (timeouty pro přenosy, device reset a device power-up)

Navíc je nastavení doplněno o možnosti přetaktování. Pomocí řady položek můžete jemně nastavovat taky a napájecí napětí u procesoru a RAM.

Operační systém lze zavádět jak ze SATA, tak z PCIe disků (těch s podporou NVMe). Zavádění je možné jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu pro starší systémy. Pokud jde o zabezpečení, nabízí firmware pouze podporu základních hesel pro spuštění a vstup do nastavení.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, 230W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel se zahnutou koncovkou a základní tištěná dokumentace.

Operační systém Windows 10 Home (64bit) je předinstalován na SSD i se všemi programy. Najdete zde i obvyklou porci bloatware včetně zkušební verze antiviru. MSI navíc přidalo několik otravných upozornění, která se budou při prvních spuštěních objevovat (v případě registrace dokonce nejde standardní cestou okno zavřít, pokud nejste připojeni k internetu). Plotnový disk z výroby žádné programy neobsahuje, je však na něm 20GB oddíl s obnovou systému do továrního nastavení.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je druhou nejvyšší a stojí 53.710,- Kč bez DPH (64.990,- Kč s DPH). Vyšší konfigurace stojí o téměř třicet tisíc více a liší se především UHD displejem a osazením desktopového grafického čipu GeForce GTX980 s vyšším výkonem. Nejnižší je naopak o dvacet tisíc levnější – má základní Core i7, 8 GB RAM, displej bez G-SYNC a grafický čip GeForce GTX970M. Základní model s GTX980M začíná na ceně 52.990,- s DPH (43.793,- bez DPH).

Všechny konfigurace jsou vybaveny dvouletou zárukou s opravou v autorizovaném servisu. V ČR lze využít služby collect-and-return (přeprava kurýrem), která je v rámci reklamace zdarma. Opravy jsou prováděny v centrálním servisu v Polsku.

Závěr

Mezi hi-end 17“ herními notebooky je MSI GT72s zástupcem, kterého byste při výběru neměli opomenout. Nabízí nekompromisní výkon (ostatně existuje i konfigurace s GeForce GTX980 pro stolní počítače) a velmi kvalitní dvouokruhové chlazení, které zvládá výkonný hardware chladit tiše a efektivně. Předností je také rychlejší IPS displej (75 Hz) s podporou funkce G-SYNC, která synchronizuje obnovování displeje s rychlostí vykreslování grafické karty.

Aktuálně na trhu asi neexistuje herní notebook, který by neměl nějaké kompromisy. V případě GT72s vnímám jako nedostatek zvuk ventilátoru v nízkých otáčkách – chlazení v takové situaci sice není hlučné, ale samotný zvuk může být při práci v tichu méně příjemný. Další se týká klávesnice. Při hraní na tom sice příliš nesejde, ale pokud budete počítač používat i pro kancelářské činnosti nebo programování, narazíte na odchylky v rozložení klávesnice, které třeba mě během používání trápily na notebooku ze všeho nejvíce.

Celkově jde pořád o velmi dobrý herní notebook a pominu-li určité mechanické nedostatky, jde o zlepšení ve srovnání s předchozími herními šasi od MSI. Zejména v oblasti chlazení je změna k lepšímu nečekaně velká.

Klady a zápory

+ velmi tiché chlazení při velké výkonové zátěži
+ kvalitní IPS displej s obnovovací frekvencí 75 Hz a G-SYNC
+ nadstandardní konektorová výbava

- ventilátor v nízkých otáčkách mírně vrčí
- odchylky od standardního rozložení klávesnice
- měkčí víko (nižší ochrana displeje)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GT72s 6QE-208CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6820HK (2,70/3,60 GHz, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2132 (8+8+0+0)
  • SSD (GB): 2x128 (TOSHIBA THNSNJ128G8NU, M.2 SATA-3)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GUB0N)
  • LCD: 17,3" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 980M (8GB, 256bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm/Atheros e2400)
  • WiFi: Atheros/Qualcomm QCA6174 802.11ac (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ESS SABRE DAC)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 81,5 Wh / 4h 25min (NVIDIA) / 7h 27m (Intel)
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, SD XC, 6x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C / Thunderbolt 3.0, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 428 x 294 x 44 mm
  • Hmotnost (kg): 3,78
Recenze

Diskuse