RECENZE: MSI GT73VR 6RE Titan - neuvěřitelně tiché herní dělo s NVIDIA GeForce GTX 1070

27. 10. 2016 06:08    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Notebooky od MSI prošly s poslední generací velkým redesignem. Tenké GS63VR už jsme v testu měli. Dnes přišla řada na výkonnější 17“ model, který se za tenký nedá označit ani náhodou. Výměnou za vyšší hmotnost a tloušťku však nabízí výborné chlazení, které je ve výchozím nastavení neuvěřitelně tiché i během hraní her. V případě herních řad MSI jde o zásadní změnu.

MSI GT73VR 6RE Titan - neuvěřitelně tiché herní dělo s NVIDIA GeForce GTX 1070

Základní popis

Na to, že jsou herní notebooky MSI GT z těch větších, je kdokoli, kdo se o tento segment zajímá, zvyklý. Nic se zde nemění ani tentokrát, neboť kdo chce tenký výkonný stroj, pro toho má výrobce MSI řadu GS. GT73 je typickým herním modelem - tloušťku má jako dva normální notebooky položené na sobě, černý vzhled zdobí různé červené prvky a na zadní straně jsou masivní výdechy.

V souladu s trendem posledních let je celý notebook matný, neboť v určitých ohledech je u herních notebooků vyžadována podobná úroveň ergonomie jako u pracovních modelů. V obou případech se totiž očekává dlouhodobé vysedávání u přístroje.

Nové GT si zachovává tradičně velmi solidní mechanické zpracování a výtečnou odolnost. Základna je velmi pevná a netrpí prohýbáním. Víko se dá silou kroutit, ale ani větší tlak z vnější strany nezpůsobuje vlnění barev na displeji, takže lze očekávat, že displej je chráněn dostatečně.

Víko lze otevřít pohodlně jednou rukou a maximální úhel otevření je okolo 130°.


Na levém boku najdete trojici rychlých USB 3.0 a rovnou čtyři zvukové konektory (sluchátka, mikrofon, linkový vstup, linkový výstup). Pravý bok má další dvě USB 3.0 spolu s čtečkou paměťových karet SD XC. Zbytek výbavy je na zadní straně a jde o konektor pro připojení do počítačové sítě LAN (kvůli hraně nad ním se z něj hůře odpojuje kabel), HDMI, mini-DisplayPort, moderní USB-C kombinované s ThunderBolt 3.0 a zdířku napájení.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 428 x 287 x 49 mm a váží dokonce 4,07 kg. Nejde tedy o žádného drobečka a většině lidí takový stroj nejspíš nebude příjemný pro každodenní nošení, a to ani ve kvalitním batohu. Celou situaci nedělá lepší ani velký 230W napájecí adaptér (167 x 84 x 35 mm), který spolu s třížilovým přívodním kabelem váží dalších 0,96 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Pro klávesnici platí to samé, co jsem psal v případě MSI GS63VR. Klávesnice SteelSeries má stejné rozložení, jaké MSI používá už několik let. Jeho specialitou je odsunutí kláves Insert a Delete nad numerický blok, aby obvyklejší místo obsadily dedikované klávesy pro Scroll Lock a Pause, které většina lidí vůbec nepotřebuje. Kvůli této změně notebook přišel o dedikované klávesy pro Home a End, které jsou i na tak velké klávesnici pouze ve formě alternativní funkce při držení přepínače Fn. Další odlišností je odsunutí klávesy Windows na pravou stranu od Mezerníku (alespoň, že je možné funkci Windows a Fn prohodit v nastavení firmware). Ani jednu z těchto odlišností nevnímám příliš pozitivně.

Naopak za pozitivní lze označit rozdělení funkčních kláves F1-F12 do bloků po čtyřech pro lepší hmatovou orientaci. Větší mezerou je oddělený také numerický blok, takže tolik nevadí, že do něj zasahují kurzorové šipky.

Mechanika kláves má jasně identifikovatelné místo, kdy už je klávesa stisknuta. Klávesy mají nadprůměrně vysoký zdvih (a větší tuhost) – jestli je to lepší, je samozřejmě otázkou zvyku. Pokud jde o psaní, musel jsem si kromě odlišností v rozložení ještě zvyknout na (proti sobě) mírně posunuté řady kláves. Co do hlučnosti jde o jednu z tišších klávesnic a při psaní je slyšet jen tlumené klapání. V případě GT73VR se nepříjemně projevuje větší tloušťka základny v kombinaci s minimálním sklonem klávesnice. Přední hrana základny je zkrátka moc vysoko a při delším psaní jsem ji obvykle měl otlačenou do rukou.

Podsvícení kláves je nastavitelné ve třech zónách (a jedné zóně pro lem touchpadu) pomocí RGB diod. Tyto RGB diody umí svítit libovolnou barvou z palety (pomocí rychlého PWM blikání) a v ovládací aplikaci lze nastavit také různé animace a reakce podsvícení na události z některých her (docházející životy,…).

V případě podsvícení mám velkou výhradu k nezatmaveným okrajům kláves, přes které svítí diody mnohem intenzivněji než přes popisky kláves, což není příliš ergonomické. Podsvícení je také dost silné, a pokud snížíte jeho intenzitu na minimum, může se stát, že budete vnímat blikání diod (na 100 Hz).

Designový hlavní vypínač je umístěn vpravo od klávesnice a svítí červeně. Vedle něj jsou ještě čtyři další tlačítka, která slouží pro přepnutí grafického čipu, zapnutí maximálních otáček ventilátorů, přepnutí režimu podsvícení klávesnice a uživatelsky definované akci (například spuštění programu).

Další indikační diody jsou na čelní straně. Jsou tři, svítí červeně a vyčtete z nich stav bezdrátových sítí, nabíjení baterie a aktivitu pevného disku. Všechny diody jsou decentní a nesvítí nepříjemně ani při práci v úplné tmě.


Na rozdíl od modelu GS63VR je zde použit touchpad s elektronikou Synaptics. Je vybaven dvěma samostatnými tlačítky, které sice mají hlasitější zvuk, ale mačkají se dobře a pro nouzové hraní jsou rozhodně lepší než integrovaná tlačítka v dotykové ploše. Elektronika reaguje jen s mírným zpožděním. Ve výchozím stavu je pohyb kurzoru možná až zbytečně pomalý, ale to není nic, co by nešlo kompenzovat nastavením v operačním systému. Celkově jde o jednu z lepších implementací touchpadů v rámci dnešních notebooků.

Hlavní HW parametry

Základní deska je navržena pro čtyřjádrové procesory Intel Core generace Skylake a ve všech konfiguracích byl zvolen hi-end model Core i7-6820HK. Ten nabízí vysoký základní takt 2,7 GHz a režim TurboBoost až do 3,6 GHz. Výhodou procesorů končících písmeny HK je otevřený násobič umožňující uživateli přetaktování procesoru. V BIOSu tohoto notebooku je možné teoreticky taktovat až do hodnoty 5,0 GHz (samozřejmě výrobce negarantuje, že notebook bude při přetaktování stabilní).


Základní deska je vybavena čtveřicí slotů pro paměťové moduly DDR4-2133. V testované konfiguraci je osazena pouze dvojice pod klávesnicí a jsou v ní dva 16GB moduly. Lépe přístupná dvojice na spodku je volná a připravena pro pozdější rozšíření uživatelem. Vzhledem k tomu, že 16GB moduly jsou v tuto chvíli největší dostupné, přikoupením dalších dvou se lze dostat na maximálních 64 GB operační paměti.

Přístup ke komponentám na spodku vyžaduje odšroubování celého spodního krytu, což naštěstí není příliš složité, ani zdlouhavé. Získáte tím pohled na baterii, kompletní chlazení, operační paměť i vložené disky.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73117
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 309131

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 309131
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 107222

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,42 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,65 pts
  • Multiprocessor Speedup: 5,37

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 131 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 699 cb
  • Multiprocessor Speedup: 5,34

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16884 MB/s

Podávaný výkon je mírně nad hodnotami základních čtyřjádrových procesorů Core i7. Příplatek se tedy na výkonu může výrazněji projevit až v případě přetaktování. Výhodou tohoto notebooku je možnost podávat maximální výkon neomezeně dlouho bez výrazného zahřívání vnitřních komponent. Pokud by vám nestačil ani výkon takového procesoru, budete se muset podívat po speciálních přenosných počítačích, ve kterých jsou desktopové procesory alespoň se šesti jádry. Předpokládám však, že drtivá většina uživatelů bude s tímto procesorem více než spokojena. V případě her jsem přesvědčen, že by základní i7 udělalo stejnou službu, takže rezerva zde bezpochyby je.

Uvnitř počítače je prostor pro jeden 2,5“ SATA disk a až dvě M.2 SSD (SATA nebo PCIe). Uvnitř se sice zdá, že by se vešel i druhý 2,5“ disk, ale chybí zde potřebný konektor a výrobce tuto možnost dle svých stránek nezmiňuje. V testované konfiguraci je pro data určen 1TB pevný disk s rychlostí ploten 7200 rpm. Celý operační systém je nicméně nainstalován na dvojici rychlých 256GB PCIe M.2 SSD. Tato SSD jsou pro zvýšení výkonu v poli RAID0 a hlásí se jako jedna logická jednotka o kapacitě 512 GB a schopnosti přenášet až 2,5 GB za vteřinu.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1351 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 295,4 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 99,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,3 ms

Bezdrátové možnosti počítače zahrnují Bluetooth a dvoupásmové Wi-Fi včetně podpory standardu /AC. Kabelové i bezdrátové připojení obsluhují síťové řadiče Killer s možností nastavení priorit jednotlivých aplikací pro minimalizaci latencí při on-line hraní.

Displej a grafika

V testované konfiguraci je osazen matný displej s rozlišením full-HD (1920x1080) a maticí typu TN. U matic TN se dnes očekává vždy jen ta nejhorší kvalita a je to dáno tím, že se v drtivé většině případů vyrábí s důrazem na co nejnižší cenu. Tento je však výjimka. Důvod pro upřednostnění TN před obrazově lepším IPS je totiž v rychlosti překreslování, která je u TN jednoduše lepší. Díky použití této technologie bylo možné vyrobit panel s obnovovací frekvencí 120 Hz (obnovení 120x za sekundu) místo standardních 60 Hz.

V kombinaci s výkonnou grafikou tento panel umožňuje hrát s vyšší plynulostí a musím uznat, že rozdíl je opravdu patrný. Takovou plynulost pamatuji naposledy před více než 10 lety, než se u stolních počítačů přecházelo z rychlých CRT obrazovek na plochá LCD. Použití 120Hz panelu tedy má velký reálný přínos při hraní (na rozdíl třeba od G-Sync, který notebook podporuje také jak na interním LCD, tak na připojených monitorech).

V případě obrazové kvality je tento displej na úrovni základních IPS, což je pro TN velmi dobrý výsledek. Že jde o TN, poznáte nejlépe na vertikálním pozorovacím úhlu. Je sice lepší než u standardním TN displejů, ale s IPS se rovnat nemůže – pokud se díváte na displej pod úhlem zespodu, jsou barvy tmavší. Naopak shora postupně ztrácí kontrast (černá se však kupodivu nemění rychle do šedé). Celkově však displej stále vnímám jako velmi dobrý.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 16,7 miliónu (8-bit eDP)
  • Odezva: 5 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chi-Mei N173HHE-G32. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


O vykreslování se plně stará dedikovaný grafický čip vyšší třídy – NVIDIA GeForce GTX 1070. Velké jádro s 2048 shadery se od varianty ve stolních počítačích liší pouze nižšími takty (proto už v názvu není písmeno M) a je k němu 256bit sběrnicí připojena vlastní paměť o kapacitě 8 GB. Taková konfigurace plně postačuje i při vyšších nárocích setů pro virtuální realitu.

V procesoru je také integrované grafické jádro Intel HD530, které je zde na rozdíl od běžných notebooků standardně vypnuté. Výrobce jej umožnil zapnout pomocí tlačítka vpravo od klávesnice, ale přepnutí grafiky vyžaduje restart počítače. Při přepnutí dojde k deaktivaci dedikovaného čipu a vnitřnímu přepojení displeje (a výstupů) k integrovanému jádru. Pokud běží integrované jádro, není dedikovaný čip v operačním systému viditelný.


Notebook je vybaven třemi digitálními výstupy - HDMI v plné velikosti, mini-DisplayPort a ThunderBolt 3.0, který má v sobě také přenos DisplayPort. Všechny výstupy utáhnou 4K displeje s plnou obnovovací frekvencí 60 Hz. V případě DisplayPortu a ThinderBoltu lze navíc na jeden port řetězit více monitorů. Teoreticky by mělo být možné připojit až čtyři externí monitory současně za předpokladu, že je vypnutý interní displej – neměl jsem však potřebné vybavení, abych takové nastavení vyzkoušel.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P16588 (Graphics: 22899, Physics: 9169)
  • Fire Strike (DX11): 13276 (Graphics: 17242, Physics: 10120)
  • Fire Strike (DX11 Extreme): 7317 (Graphics: 8093, Physics: 10097)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 59,41 fps
  • Cinebench R15: 111,30 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 20,22
  • EnSight (ensight-04): 109,81
  • LightWave 3D (lightwave-01): 21,69
  • Maya (maya-02): 24,45
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,54
  • SolidWorks (sw-03): 20,04
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,77
  • Siemens NX (snx-01): 12,58

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 223,8 fps

Už v případě GeForce GTX 1060 jsme v recenzi zmiňovali ohromný skok proti předchozí generaci, kdy šel výkon dokonce nad GeForce GTX 980M. GTX 1070 má při podobném taktu na jádře o 60 % více shaderů, takže je jasné, že výkon bude ještě mnohem vyšší. Reálně lze čekat o 35-50 % více výkonu v závislosti na hře (větší rozdíl je hlavně při vysokém rozlišení).

Tak velký výkon v kombinaci s rozlišením „jen“ full-HD (1920x1080) dává možnost si užít vyšší plynulost se 120Hz displejem, a to i v náročnějších hrách (při rozumném nastavení detailů). Zvolený grafický čip nejenže stačí na všechny dnešní hry, ale dává i dobrou výkonovou rezervu pro hry, které se teprve chystají.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a míří směrem dolů. Vedle levého je navíc ještě malý subwoofer, který by měl pomáhat reprodukci nižších frekvencí. Zvuk je softwarově vylepšován rozšířením Nahimic, které skutečně pomáhá (bez něj úplně zaniknou hloubky). Zvuk je ve výsledku velmi dobrý a odpovídá úrovni lepších multimediálně-herních notebooků.

Webkamera nabízí pouze základní kvalitu zobrazení a její aktivitu hlásí bílá dioda vedle objektivu. Okolo jsou dále ještě dvě zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Notebook je vybaven dvojicí ventilátorů a hromadou heatpipe pokrývajících procesor, grafický čip i čipovou sadu. K mému překvapení je nové MSI GT73 výrazně tišší než jeho předchůdci. Vlastně jsem zatím neměl v ruce tak tichý hi-end herní notebook. Při kancelářské práci o chlazení počítače nebudete vůbec vědět, protože je téměř nehlučné. Zajímavé ovšem je, že hlučnost se příliš nezvýšila ani při dlouhodobé standardními benchmarky. Zatímco u minulých generací jsme psali, že vysokou hlučnost neodruší ani uzavřená sluchátka, zde je možné hrát i v tišší místnosti a nerušit tím okolí.


Při dlouhodobé maximální zátěži procesoru i grafiky běží ventilátory slyšitelně, ale na přijatelné, spíše tlumené úrovni. V případě zátěže pouze procesoru se hlučnost příliš nelišila od klidové. Z hlediska tichosti chlazení u výkonných herních modelů jde momentálně o nejtišší jaký jsme kdy testovali a zde vlastně nemám co vytknout.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30°C
  • klávesnice vlevo = 30°C
  • klávesnice vpravo = 31°C
  • spodek maximum = 31°C
  • výdechy chlazení = 31°C
  • napájecí adaptér = 30°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31°C
  • klávesnice vlevo = 38°C
  • klávesnice vpravo = 38°C
  • spodek maximum = 45°C (v rozích pod výdechy chlazení)
  • výdech chlazení (levý vzadu) = 55°C
  • výdech chlazení (levý bok) = 48°C
  • výdech chlazení (pravý vzadu) = 57°C
  • výdech chlazení (pravý bok) = 57°C
  • napájecí adaptér = 45°C

teplota okolí při měření: 25°C

Notebook se na povrchu při kancelářské práci vůbec nezahřívá ani okolo klávesnice, ani na spodku. Zahřívání studeného notebooku je velmi pozvolné.

Zapnutí ventilátorů naplno (tlačítkem) dokáže za 5 až 10 min srazit vnitřní teploty o cca 15 - 20 °C i na výdechu, pracovní plocha se ochladí cca o 3 - 5 °C. Ventilátor běžící naplno je ale natolik hlučný, že bych jej zapínal jen výjimečně.


Baterie

V počítači je integrovaná velká Li-Pol baterie s kapacitou 82 Wh. Notebook s ní vydržel na jedno nabití 4 hodin a 25 minut (s vypnutou dedikovanou grafikou).

Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a zapnutou dedikovanou grafikou se reálně spotřeba pohybuje okolo 23 W, což dává v přepočtu výdrž jen asi tři a půl hodiny. Po vypnutí dedikované grafiky klesá spotřeba o deset wattů dolů, čímž se výdrž prodlouží někam pod pět hodin.


Prázdnou baterii by mělo být možné nabít na 90 % kapacity přibližně za dvě a půl hodiny.

V případě nastavení správy napájení jsem na tomto notebooku (stejně jako v případě GS63VR) bojoval s programem, který si přebírá některé funkce standardní správy v operačním systému. Ve výchozím stavu byl Windows neustále přesvědčen, že je procesor ze 100 % vytížen, což sice nebyla pravda a notebook uměl podávat plný výkon, ale spotřeba byla vysoká i v klidovém stavu. Další profily umožňovaly fixně snížit vytížení, ale nedocházelo pak k automatickému taktování. Přepnutí napájecího profilu ve Windows na některý ze standardních tento problém také neřešilo. Nakonec se mi osvědčilo přepnout MSI Dragon Center na profil Office a tomu následně ve správě napájení Windows změnit minimální takty CPU na 0 % a maximální na 100 %. Od té doby už notebook správně mění takt procesoru, takže při nečinnosti šla spotřeba mírně pod 10 wattů, přestože v zátěži stále uměl podávat maximální výkon.

Nemám tušení, zda původní chování bylo zamýšlené, nebo jde o chybu. Je možné, že už vyšla (nebo vyjde) nová verze ovládací aplikace od MSI, která problém vyřeší. Po výše popsané úpravě nastavení však notebook fungoval naprosto korektně a nevyžadoval další zásahy.

BIOS

Notebook je vybaven firmwarem Aptio, do jehož nastavení se vstupuje stiskem klávesy Del. Notebooky od MSI mají tradičně nadprůměrné možnosti nastavení. Oproti jiným modelům zde vedle standardních možností zakázání TurboBoostu, HyperThreadingu a SpeedStepu přibyla také možnost taktování procesoru a ladění napájení vnitřních komponent.

Operační systém lze zavádět jak ze SATA, tak z PCIe disků (těch s podporou NVMe). Zavádění je možné jak v režimu UEFI, tak pro starší systémy v režimu BIOSu. Pokud jde o zabezpečení, nabízí firmware pouze podporu základních hesel pro spuštění a vstup do nastavení.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 230W napájecím zdrojem a základní tištěnou dokumentací. Na SSD je předinstalován operační systém Windows 10 Home a jeho obnova je uložena ve skrytém oddílu na plotnovém pevném disku (17 GB).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 66.107,- Kč bez DPH (79.990,- Kč s DPH) a představuje střed nabídky pro ČR. U levnější konfigurace ušetříte šest tisíc výměnou za poloviční hodnoty velikosti SSD a operační paměti. Vyšší konfigurace nazývaná Titan Pro 4K naopak stojí o dvacet tisíc více – liší se 4K displejem (tentokrát však „jen“ 60 Hz) a výkonnějším grafickým čipem GeForce GTX 1080.

MSI na své notebooky poskytuje dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Přepravu vadného počítač kurýrem hradí v rámci reklamace servis.

Závěr

17,3“ MSI GT73VR patří mezi hi-end herní notebooky s vysokým výpočetním i grafickým výkonem. Nová generace počítače má přepracované šasi i chlazení - v obou případech jednoznačně k lepšímu. Dříve v zátěži velmi hlučný notebook se s touto generací stal velmi tichým, přestože výkon díky novému grafickému čipu poskočil o velký kus nahoru. Kromě chlazení u něj potěší také možnosti přetaktování a 120Hz displej, který dává hrám mnohem lepší dojem plynulosti.

Hlavní nevýhodou zůstávají skutečně obří rozměry. U notebooku, který dohromady s napájecím adaptérem váží pět kilo, si kde kdo jistě rozmyslí, zda si ho s sebou bude nosit každý den na zádech. Právě větší rozměry ovšem umožnily udělat tiché a účinné chlazení a přidat další možnosti jako například až 64 GB operační paměti. Ve výsledku jsem měl asi jediný problém s klávesnicí, která je sice dobrá na hry, ale při kancelářské práci zamrzí odlišné rozložení, chybějící dedikované klávesy pro některé funkce (Home, End) a mírně posunuté řady kláves, které znesnadňují rychlé psaní, pokud jste zvyklí na standardní klávesnice.

Celkově tento notebook patří ke špičce třídy a jsem mimořádně zvědavý, co uvedou s novou generací grafických čipů také ostatní výrobci.

Klady a zápory

+ velmi tiché chlazení
+ rychlý displej (120Hz) je nečekaně příjemný při hraní her
+ snadné přetaktování přímo v BIOSu
+ dlouhá výdrž při přepnutí notebooku na integrovanou grafiku (vyžaduje restart)

- rozměry a hmotnost nejsou slučitelné s pohodlným přenášením
- odchylky rozložení klávesnice
- některé obtíže s předinstalovaným software (napájecí profily)

Pod čarou

Přepínáním grafiky jsem během testování užil i určité nesnáze. Po jednom z přepnutí na integrované jádro totiž přepnutí zpět znamenalo vypnutý displej (a neaktivní všechny obrazové výstupy). Notebook sice fungoval a startoval do operačního systému, ale notebook nepřemostil výstupy ke správné grafice. "Naslepo" se mi podařilo grafický čip přepnout zpět, čímž se obraz obnovil, bohužel opětovné přepnutí na dedikovaný čip se chovalo stále stejně. Normálně už by notebook asi putoval na reklamaci do servisu, nicméně ukázalo se, že stačí provést výmaz NVRAM hodnot firmware pomocí utilit na jeho flash (nastavení výchozích hodnot v setupu firmware nepomáhalo). Pevně doufám, že šlo jen o vzácnou kombinaci okolností, případně že brzy vyjde update firmware, který problém odstraní.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GT73VR-6RE
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6820HK (2,70/3,60 GHz, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 32 DDR4-2133 (16+16+0+0)
  • SSD (GB): 512 (2x NVMe SAMSUNG MZVPV256, RAID 0, M.2 PCIe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 17,4" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080), 120Hz
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8GB, 256bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1535 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 82 Wh / 4h 25min
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, SD XC, 5x USB 3.0, 1x USB-C/ThunderBolt3, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 428 x 287 x 49 mm
  • Hmotnost (kg): 4,07
Recenze

Diskuse