RECENZE: Toshiba Satellite Radius 11 - levně v překlápěcím provedení

8. 3. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V segmentu levných konvertibilních notebooků je už poměrně velká nabídka modelů všech značek. Toshiba nechce zůstat pozadu a má pro tento účel model Satellite Radius. Testovaný 11,6“ notebook nabízí čtyřjádrový úsporný procesor Pentium N a po překlopení víka může sloužit jako tablet.

Toshiba Satellite Radius 11 - levně v překlápěcím provedení

Základní popis

Radius 11 vypadá jako klasický levný mini-notebook. Tělo počítače má zaoblené tvary a kombinuje šedé povrchy se stříbrnými. Pouze vnitřní část víka je černá a sklo překrývající displej dává tušit, že tato obrazovka je dotyková. Vzhled v režimu notebooku je velmi pěkný a nepůsobí tak levně jako u některých jiných počítačů této třídy.

Stříbrné povrchy mají zdařilou imitaci kovu, nicméně celý počítač je plastový. V případě základy nemám k odolnosti výhrady, neboť obstojí při kroucení i tlačení na střed klávesnice. U víka je situace o něco horší a při silnějším zatlačení na vnější stranu dochází k výraznému vlnění barev na displeji – odpovídá to však průměru počítačů v této ceně. Pokud se tedy vyhnete drsnějšímu zacházení, nebude mít konstrukce problém delší dobu sloužit.


Od klasického levného mini-notebooku se Radius 11 liší použitím zdvojených kloubů mezi základnou a obrazovkou. Díky nim je možné přetočit víko o plných 360°, a vytvořit tak z notebooku tablet. Výsledek působí trochu, jako kdyby Toshiba původní design navrhla pro klasický notebook, a po překlopení do režimu tabletu je celek poněkud zvláštní. Na vině je jednak velká mezera mezi horní hranou víka a zaobleným předkem základny a jednak absence jakéhokoli ukotvení obou částí – víko neustále trochu „odstává“ od základny a namáhá kloub.

Klouby mají tužší chod a není možné počítač jednoduše otevřít jednou rukou.


Konektorová výbava byla omezena téměř na minimum. Na levém boku najdete čtečku paměťových karet SD XC (vložená karta přesahuje třetinou ven), jedno USB 3.0, obrazový výstup HDMI v plné velikosti a zdířka napájení. Na pravém boku už výbavu doplňuje jen jedno USB 2.0 a kombinovaný konektor zvukového čipu pro vstup i výstup.

Svými rozměry 290 x 198 x 22 mm počítač nevybočuje z průměru třídy s 11,6“ displeji. Zhýčkaným uživatelům nejspíš při prvním zvednutí bude připadat těžší, než na kolik vypadá. Na váze se však zobrazila hodnota 1,34 kg – na cestách jej v batohu nejspíš vůbec nepoznáte a v režimu notebooku budí příjemně kompaktní dojem. V případě použití tabletů už je cokoli nad jeden kilogram poněkud hodně a dlouhé držení zařízení ve vzduchu (například při čtení v posteli) by bylo velmi nepohodlné.

Napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s tenkým dvoužilovým přívodním kabelem váží pouhých 193 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má rozložení podobné modelům s úhlopříčkou 13-14“ a klávesy s písmeny mají plnou velikost. Zmenšené jsou však všechny klávesy okolo, což v případě znaků vpravo od písmenné části možná bude dělat problém. Stejně tak je potřeba trochu zvyku i v případě spodní řady kláves, kde jsou přepínače velmi úzké, neboť se k Mezerníku přesunuly klávesy, které v češtině slouží pro středník a zpětné lomítko. Výsledek kvůli tomu působí poněkud stísněným dojmem – nejde však o fatální problém a je to spíše otázkou zvyku.

Horší je to s mechanikou kláves. Je mělká a lehký stisk kláves může vést k vynechání písmene zejména v případě, že se netrefíte prstem na střed. S tímto problémem jsem bojoval prakticky celé psaní recenze, takže tuto klávesnici pro psaní delších textů nemohu doporučit. Hodí se spíše vyřizování e-mailů atp.

V případě klávesnice lze najít diodu pouze pro zámek CapsLock, kterou najdete přímo na přepínací klávese. Řádek indikačních diod je tradičně na čelní hraně vlevo a diody svítí podle situace bílé nebo oranžově. Poznáte z nich zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie a stav bezdrátových funkcí. Dioda informující o zapnutí je duplikována také u hlavního vypínače na levém boku (na pravém boku je pro změnu dvoutlačítko na regulaci hlasitosti).

Klávesnice není vybavena podsvícením.


Dotyková plocha touchadu je vycentrovaná pod psací část klávesnice a má hladký povrch. Místo integrovaného tlačítka sáhla Toshiba po řešení s dvojicí samostatných tlačítek, kterou považuji za praktičtější. Elektronika Synaptics zajišťuje dobré reakce a podporu všech běžných gest s více prsty. Tlačítka mají měkčí stisk a klapou jen tlumeně. Výhradu tak mám snad jen k tomu, že plocha není aspoň trochu zapuštěná do základny, aby se jí prsty omylem nedotýkaly při používání tlačítek. I tak jde v menších noteboocích o jeden z lepších touchpadů.

Hlavní HW parametry

V útrobách počítače se ukrývá pasivně chlazený úsporný procesor Intel Pentium N3700 odvozený od jádra procesoru Atom (architektura Braswell). Procesor má čtveřici jader se základním taktem 1,6 GHz a schopností automatického přetaktování v až na 2,4 GHz případě potřeby výkonu. Ač počet jader a frekvence působí slibně, je potřeba vzít v potaz, že procesory odvozené od Atomu mají výrazně menší výkon v přepočtu na takt v porovnání s procesory odvozenými od Core iX. Primárně jde o úsporný procesor, což ostatně dokazuje i mezní tepelný výkon pouhých 6 W.


Operační paměť je integrovaná na základní desce a má kapacitu 4 GB. Jde o čipy DDR3L-1600 zapojené v režimu dual-channel, aby využily plnou šířku 128bit paměťové sběrnice procesoru. Vzhledem k tomu, že na desce není slot pro paměťové moduly, není možné operační paměť dále rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24356
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11836

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97373
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 47456

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,45 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,72 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,87

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 38 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 133 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,53

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3495 MB/s

Výkon při využití všech jader – tedy činnostech jako komprimace souboru, konvertování videa nebo třeba 3D rendering – je na úrovni Core m5 nebo lehce pod úrovní základních úsporných Core i3 (resp. odvozených Pentií U), což je dobrý výsledek. Srovnávaným procesorům však k tomuto výkonu stačí poloviční počet jader, z čehož vyplývá, že výkon na jedno jádro musí být nižší. Odpovídá zhruba nižším modelům procesorů Core2 Duo (1,6-1,8 GHz) v noteboocích z roku 2008. Výkon na jedno jádro je důležitý hlavně při běžných kancelářských činnostech a prohlížení složitějších webových stránek. Zejména u složitějších webových aplikací je někdy znát, že procesor nestačí, což se obvykle projevuje krátkým zatuhnutím webového prohlížeče (resp. otevřené stránky).

Úložný prostor je tvořen 500GB plotnovým diskem ve 2,5“ šachtě (7 mm vysoké). Jeho plotna se otáčí rychlosti 5400 rpm a nabízí na dnešní poměry lehce podprůměrně rychlosti. Vyvažuje to nižší hlučností a integrovaným akcelerometrem pro detekci prudkých pohybů a pádů.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 181,2 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 88,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,1 ms

Výrobce se rozhodl neosadit síťový řadič pro kabelové připojení do počítačové sítě. Spoléhá se tedy výhradně na bezdrátovou komunikaci, kterou zajišťuje karta od Intelu s podporou Wi-Fi /AC a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Výrobce se rozhodl použít pouze TN panel se základním rozlišením HD (1366x768). U překlopných notebooků, které lze využívat v režimu tabletu to považuji za velmi nešťastné rozhodnutí, které výrazně omezuje využití této konstrukce. Jde o základní panel s velmi omezeným pozorovacím úhlem, nízkým kontrastem a mírně vybledlými barvami s nádechem do žluté. Počítejte s tím, že v režimu tabletu je počítač použitelný pouze s obrazovkou na šířku. Při otočení na výšku bude totiž každé oko vidět vlivem malého pozorovacího úhlu do určité vzdálenosti jiný obraz - jedno světlejší, vybledlý a druhé tmavší a ve tmavých barvách invertovaný.

Podsvícení má pouze základní intenzitu, což v kombinaci s lesklou povrchovou úpravou znamená, že v létě si s počítačem venku na přímém slunci příliš neužijete. Přes den budete většinu roku používat maximální jas a večer za tlumeného osvětlení je vhodný jas stále ještě někde lehce pod polovinou. Podsvícení budiž k dobru, že dle měřicí sondy netrpí blikáním vlivem PWM regulace. Je stálé ve všech nastaveních jasu.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 600:1
  • Odezva: 7 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N116BGE-EB2 rev. C1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD, které má 16 výpočetních jednotek a umí se přetaktovat až na 700 MHz. Samotné jádro je technologicky na úrovni toho v procesorech Core generace Broadwell a má plnou kompatibilitu. Poradí si tedy i s přehráváním videa ve vysokém rozlišení (4K).

K připojení externího monitoru je připraven digitální výstup HDMI 1.4a, který podporuje rozlišení až 2560x1440 (2560x1600) při plné snímkové frekvenci (60 Hz). Externí monitor může dohromady s interním displejem fungovat i v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P461 (Graphics: 401, Physics: 1803)
  • Fire Strike (DX11): 264 (Graphics: 278, Physics: 2337)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 8,72 fps
  • Cinebench R15: 11,69 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 6,5 fps

Grafický výkon je přibližně třetinový až čtvrtinový ve srovnání s procesory Core iX posledních generací. Je také méně než poloviční ve srovnání s procesory Pentium U. Stačí tak jen na hraní nenáročných her. Náročné moderní hry si nezahrajete, ani když snížíte rozlišení a úroveň detailů.

Multimedia

Miniaturní stereofonní repráčky jsou umístěny na spodku základny. Jejich projev je orientovaný převážně na výšky a vše ostatní je výrazně zatlumené. O úpravu zvuku se stará softwarové rozšíření DTS Audio, které ovšem mnoho nesvede a jeho prostorový efekt naopak dělá výšky ještě ostřejší a nepříjemnější. Vypnutím rozšíření o nic nepřijdete. Na poměry malých notebooků a tabletů je zvuk podprůměrný.


Webkamera ve víku indikuje svou aktivitu velmi intenzivní modrou diodou vedle objektivu. Kvalitativně jde mezi notebookovými kamerkami o mírný nadprůměr, a to díky lepšímu snímání v horších světelných podmínkách.

Chlazení a provozní hluk

Procesor je v tomto notebooku chlazen pasivně, takže jediný provozní zvuk, který z něj uslyšíte, je od rotující plotny pevného disku a „chroupání“ jeho hlavičky při čtení a zápisu. To jsou však zvuky, kterých si všimnete pouze v úplném tichu.


hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 33,2°C
  • napájecí adaptér = 39,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 37,7°C
  • klávesnice vpravo = 34,4°C
  • spodek maximum = 41,1°C (vzadu uprostřed)
  • napájecí adaptér = 38,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se počítač téměř nezahřívá. Trochu tepla je cítit jen v levé části, a to hlavně na spodku. V zátěži je postupně znát i teplo na spodku v zadní části uprostřed. Samotná klávesnice je vlivem dlouhodobé zátěže maximálně vlažná.


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu pouhých 27 Wh, což je v podstatě spodní hranice, s jakou se lze v zařízení s konstrukcí notebooku setkat. V našem standardním redakčním testu* počítač vydržel pracovat 5 hodin a 48 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a nižším jasem se lze dostat na rovných pět hodin, ale reálně v provozu počítejte spíše s výdrží o hodinu nižší.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá přibližně hodinu a dvacet minut. Tato doba se může mírně prodloužit, pokud bude notebook výkonově zatěžován, nicméně 45W napájecí adaptér by měl mít ve většině situací výkonové rezervy.

Životnost baterie lze prodloužit omezením nabíjení na 80 %, což je výhodné hlavně v případě, že baterii používáte méně často a většinou pracujete s připojeným napájením.

BIOS

Firmware zařízení nabízí omezené možnosti nastavení. Samotné nastavení je grafické a je možné jej plně ovládat dotykem (podobné nastavení je dostupné i přímo z Windows pomocí předinstalované utility). Umožňuje změnit následující:

Pokročilé

  • nastavit virtualizaci (VT-x, vypnuto)
  • vypnout pípání při událostech firmware (PC Speaker)
  • zapnout napájení USB, když je počítač uspaný
  • deaktivovat webkameru
  • nastavit primární displej po spuštění (automatický výběr, interní, externí)
  • změnit primární funkci horní řady kláves (F1-F12, speciální funkce)

Správa napájení

  • povolit probouzení stiskem klávesy
  • povolit probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit probuzení při otevření víka
  • povolit zapnutí po připojení napájecího adaptéru
  • změnit nastavení frekvence procesoru (automatická změna, vždy nízká) – operační systém může toto nastavení změnit
  • vypnout funkci Intel TurboBoost
  • nastavit režim SATA řadiče (výkon, spotřeba)

V rámci zabezpečení jsou dostupná hesla firmware (spuštění, nastavení) a heslo pevného disku. Dále je možné deaktivovat funkci Secure Boot a vypnout integrovaný TPM čip.

Příslušenství

Spolu s notebookem najdete v krabici ještě 45W napájecí adaptér, krátký dvoužilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Na disku je v testované konfiguraci předinstalovaný operační systém Windows 10 Pro (64bit) spolu s obnovou – ta je uložena v samostatném oddílu disku i velikosti 11,5 GB.

Součástí instalace je větší množství více či méně užitečných utilit a bloatware. Pokud chcete čistý systém bez různých programů, které vás neustále na něco upozorňují, připravte si tak 20-30 minut na jejich odinstalaci.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je aktuálně jedinou dostupnou a stojí 11 562,- Kč bez DPH (13 990,- Kč s DPH). Volba profesionální edice operačního systému je poněkud překvapivá u jinak spíše spotřebně orientovaného zařízení a předpokládám, že kvůli ní je cena vyšší tak o dva tisíce.

K počítači je nabízena standardní dvouletá záruka s opravou v autorizovaných servisech.

Závěr

11,6“ notebook Toshiba Satellite Radius 11 je zástupcem levné třídy s konvertibilní konstrukcí. Je malý, relativně lehký a nabízí plnohodnotný úložný prostor díky klasickému plotnovému disku. V tvrdé konkurenci však jeho kvality sráží trojice nedostatků – pouze základní TN displej, který je nevhodný pro režim tabletu, nejistá mechanika kláves způsobující vynechávání znaků při rychlejším psaní a malá baterie, kvůli které je reálná výdrž jen okolo čtyř hodin.

Na trhu jsou dnes konvertibilní notebooky stejné třídy, které ani jedním z těchto tří nedostatků netrpí a dokonce jsou o několik tisíc levnější. Za stejné peníze už jsou dokonce dostupné i stroje s full-HD IPS displeji a výkonnějšími dvoujádrovými procesory Pentium U. V případě testovaného totiž cenu navyšuje profesionální edice operačního systému. Právě ta může být kromě preference značky a vzhledu argumentem pro koupi, neboť levných konvertibilních strojů přímo dodávaných s Windows 10 Pro příliš mnoho není.

Klady a zápory

+ samostatná tlačítka touchpadu

- TN displej s malými pozorovacími úhly není vhodný pro konvertibilní počítač
- nejistá mechanika kláves místy vede k vynechávání písmen
- slabá baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite Radius 11 L12W-C-10E
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium N3700 (1.60/2.40 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1333 (onboard)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS545050A7E680, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP, Braswell)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 27 Wh / 5h 48min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 290 x 198 x 22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,34
Recenze

Diskuse