RECENZE: Acer Aspire V17 Nitro Tobii - našlapaná multimédia s výkonnou grafikou a zaměřováním kurzoru očima

16. 6. 2017 06:16    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Poslední generace notebooků Nitro je jiná než její předchůdci. Útočí už na peněženky jen těch, kteří jsou ochotni utratit za počítač skoro padesát tisíc a minimálně v ČR vyklidila pozice tam, kde bylo Nitro tak silné. V 17“ variantě však získává ještě více herního výkonu a testovaná nejvyšší konfigurace navíc zvládá snímat, kam se díváte, což může pomoci v některých hrách.

Acer Aspire V17 Nitro Tobii - našlapaná multimédia s výkonnou grafikou a zaměřováním kurzoru očima

Základní popis

Aspire Nitro bylo svého času legendou a pravděpodobně jedním z nejprodávanějších dražších modelů z nabídky Aceru. Možná to nečekal ani sám výrobce, ale podařilo se mu skvěle namíchat několik vlastností, které ocení uživatelé těch notebooků, které by měly zastoupit všechno od práce v náročných programech, až po manipulaci s grafikou/videem a sem tam nové hry. Ve většině konfigurací přinášelo Nitro čtyřjádrové procesory, dostatek operační paměti, grafický čip střední třídy a kombinaci pevného disku s SSD. Nebylo to však jen o výkonu – speciální konstrukce čtveřice reproduktorů nabídla vysoce nadprůměrný zvukový projev a Acer měl snad u všech konfigurací jako základ Full-HD IPS displej. To vše v relativně nenápadném matně černém šasi, které nepůsobilo výstředně ani mezi korporátními notebooky.

Aktuální generace si mnohé ponechává. Liší se však někde jinde. Původní Nitro a později z části i druhá generace totiž tohle všechno nabízely levně. Když vám stačilo malé SSD a rozlišení full-HD, měli jste plně vybavený počítač do 30 tisíc včetně DPH. To už nyní neplatí. Acer nabízí pouze nejvyšší konfigurace (nicméně od UHD rozlišení upustil) – v 15,4“ variantě (V15) pouze jednu, u 17,3“ varianty (V17) dvě, které se liší snímačem očí Tobii. O důvodu lze jen spekulovat, ale předpokládám, že za vším je strach z kanibalizace vlastních produktů. V posledních měsících se tlačí nová řada VX15, která až na výstřední vzhled má s Nitrem společné mnohé. Nové Nitro nyní v konfiguracích začíná tam, kde VX15 končí.

Výhled na podzim: Řada VX15 v nadcházející generaci notebooků bude končit. Stejně tak V15/V17 Nitro nebude mít přímého pokračovatele. Místo toho se objeví levnější řada Nitro 5 a to, co nyní nabízí V15/V17 Nitro, se z velké části přesune do tenkých variant notebooků Predator.

Samotný notebook je ve srovnání s první generací zaoblenější, ale rozměry zůstávají podobné, stejně jako se nezměnil designový koncept s černým provedením a chromovanou částí s klouby. Nitro sází na jednoduchost a zapadne tedy jak mezi hráči, tak v pracovním prostředí.

Mechanická konstrukce nabízí dostatečnou odolnost pro časté nošení. Velká základna se prohýbá pouze mírně, pokud se silně zatlačí na její střed. Klávesnice však působí stabilně i při silných úderech. Počítač je možné zvednout otevřený za roh základny, ale vzhledem k vyšší hmotnosti 17,3“ varianty je lepší přenášet notebook oběma rukama. Víko je pevnější než u první generace a nabízí dostatečnou ochranu displeje proti tlaku na vnější stranu.


Víko lze vyklopit v úhlu asi 140°, což je u tak velkého notebooku hodnota, která postačuje ve všech běžných situacích. Otevření počítače je možné pohodlně jednou rukou, zvedání základny spolu s víkem zde opravdu nehrozí.


Z počítače byla odstraněna optická mechanika a byla u něj snaha sjednotit konektorovou výbavu obou velikostních variant. Na pravém boku najdete dvojici USB 3.0, výstup HDMI, připojení do sítě LAN, zdířku napájení a moderní rozhraní Thunderbolt 3 kombinované s USB-C 3.1 (Gen2). Levý bok má ještě dvě pomalé USB (2.0), dva zvukové konektory (vstup a výstup včetně optiky) a čtečku paměťových karet SD XC, ze které vložená karta trčí půlkou ven.

Půdorysné rozměry nejsou nejmenší, ale tloušťkou patří V17 Nitro mezi stroji GTX 1060 spíše k lepšímu průměru – zavřený počítač měří 423 x 296 x 30,5 mm. Hmotnost 3,14 kg už je na dnešní poměry za hranicí toho, co se považuje za vhodné pro každodenní nošení. Jde však o velký 17" notebook a s kvalitním batohem může být i tento počítač společníkem na cestách.

Napájecí zdroj je poměrně velký (155 x 76 x 32 mm) a má výkon 180 W. Dohromady s třížilovým přívodním kabelem přidává k hmotnosti dalších 774 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice se mění (bohužel) s každou generací. Ta první na tom byla dle mého názoru nejlépe, protože kurzorové šipky měla oddělené mezerou a v horní řadě byly všechny klávesy. U druhé generace Acer především ušetřil za tlačítko hlavního vypínače, které nahradil klávesou v pravém horním rohu. Tím se celá řada kláves pro pohyb v dokumentech posunula o sloupec doleva a bylo nutné vyhodit klávesu Insert (ta je už jen jako funkce Fn v kombinaci s Delete). Aktuální generace mění část s kurzorovými šipkami, které jsou nyní sice větší, ale zasahují do numerického bloku, čímž se ztížila hmatová orientace po klávesnici a ještě se musela zkrátit klávesa s číslem nula.

Použitý mírně vyšší zdvih kláves bude mnohým možná vyhovovat více a potěší také přesná mechanika, která při psaní vydává jen tlumené klapání. S trochou snahy lze psát velmi tiše.

Podsvícení kláves má opět červenou barvu a nižší jas. Má jeden stupeň intenzity a zapíná se pomocí klávesové zkratky Fn+F9. Nižší jas vnímám jako výhodu, protože podsvícení je stejně potřeba hlavně v noci a v takové situaci svítí klávesy tak akorát. Vše je tedy perfektně čitelné a současně vám to "nevypálí díru do sítnice".

Indikačních diod má počítač málo. Klávesy zámků NumLock a CapsLock mají bílé diody přímo na sobě (bohužel v noci zbytečně intenzivní). Decentní diody indikující zapnutí (uspání) a nabíjení (nabití) baterie jsou zabudované ve zkosené čelní hraně a podle situace svítí buď modře, nebo oranžově.


Poslední generace opět spoléhá na velký beztlačítkový touchpad typu „precision“. Tentokrát však elektronika není od Synaptics. Sáhlo se po elektronice ELAN, která má překvapivě velmi rychlé a přesné reakce a ve výsledku mám jedinou výtku k občasnému zadrhnutí kurzoru, když je počítač naplno vytížený (projevuje se někdy krátce po startu operačního systému). Jinak jde bezpochyby o nadprůměrný touchpad.

Další možností ovládání využívá snímače pohybu očí Tobii. Jedna z vestavěných aplikací umí přesouvat kurzor na elementy, na které se díváte. Nefunguje to však všude a není to ani příliš přesné. Plnohodnotnou práci v desktopovém prostředí Windows si tedy bez konvenčních polohovacích zařízení zatím neužijeme.

Tobii lze využít také v různých hrách a smysl dává například v závodních a leteckých simulátorech, kde lze získat lepší rozhled z kabiny okolo sebe. Funkčnost zařízení lze vyzkoušet na několika ukázkových programech („hrách“).

Hlavní HW parametry

Notebook může být vybaven 45W čtyřjádrovými procesory Core i5 a i7 generace Kaby Lake. V testované konfiguraci najdete Core i7-7700HQ se základním taktem 2,8 GHz a režimem TurboBoost až do 3,8 GHz.


Na základní desce jsou dva paměťové sloty, které zde byly z výroby osazeny dvojicí 8GB modulů DDR4-2400. Maximálně lze paměť rozšířit na 32 GB, pokud vyměníte moduly za jiné s dvojnásobnou kapacitou.

Přístup k pamětem je snadný. Stačí odšroubovat spodní kryt a kromě pamětí se dostanete také k baterii, disku, SSD i celému chlazení.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 89049
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19550

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 352300
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 119647

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,48 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,21 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,87

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 157 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 650 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,15

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16720 MB/s

Díky kombinaci čtyřjádrového procesoru a výkonné grafiky počítač zvládne i náročné úlohy. Při dlouhodobé maximální zátěži všech jader procesoru se takty drží okolo 3,0 GHz. Jakmile se však přidá také zátěž grafického čipu, sníží se průměrný takt pod základní hodnotu, konkrétně na 2,6 GHz. Omezení výkonu je v takovém případě dáno vysokou teplotou procesorových jader.

Ve standardním slotu M.2 je 256GB SSD od Intelu, které je připojené přímo na sběrnici PCIe (NVMe). Výkonem patří pouze mírně nad běžná SSD od SATA, nicméně pro potřeby běžného notebooku nabízí více než dostatečné přenosové rychlosti, aby systém rychle reagoval.

Další úložný prostor pro data nabízí plotnový pevný disk s kapacitou 1 TB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosovými rychlostmi spadá do lepšího průměru. Tento disk již patří k novější generaci, která používá větší sektory (4kB).

Optickou mechaniku byste již v této generaci hledali marně. Výrobce volný prostor po ní využil raději pro výkonnější grafiku.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 524,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 207 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 109,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,5 ms

Gigabitový ethernet pro kabelové připojení je v režii obvyklého čipu od Realteku. Bezdrátové funkce včetně Wi-Fi/AC řeší naopak čip od Qualcomm Atheros.

Displej a grafika

Matný 17,3“ IPS (AHVA) displej má v obou zde nabízených konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080). U testovaného kusu se sáhlo po displeji od AUO, který se vyznačuje viditelným zbarvením obrazu do žluté barvy. To lze částečně kompenzovat v nastavení integrované grafiky, ale je to za cenu snížení celkového jasu. Mnohem větší nevýhodou je ve výchozím stavu vynucený dynamický kontrast a jas, kdy stačí na tmavé ploše zobrazit bílé okno programu a okamžitě se začne sám zvyšovat jas podsvícení. Pokud si pak displej ručně ztlumíte a okno zavřete, dojde k dalšímu ztlumení.

Tuto funkci jsem vyhodnotil jako extrémně otravnou a nejsem si jistý, co mohlo vést výrobce k jejímu nasazení (k úspoře snad ani vést nemůže). Nakonec jsem stáhl generický ovladač grafiky ze stránek Intelu, rozbalil jeho spustitelný soubor příslušným programem (7zip, WinRAR) a provedl ruční instalaci přes Správce zařízení. Tím lze problém vyřešit a po instalaci už je nutné deaktivovat pouze standardní dynamický kontrast, který pro změnu nutí ve výchozím stavu Intel. Výrobci nám prostě nechtějí nabídnout stabilní obraz bez práce.

Po vypnutí této funkce jde o průměrný IPS displej, který sice neoslní velkým barevným rozsahem, ale může se pochlubit regulací jasu bez PWM blikání. Je tedy vhodný pro ty, kteří budou u počítače vysedávat dlouho a bez přestávek a nebudou připojovat externí monitor.

Svítivostí patří displej k lepšímu průměru a díky širokému rozsahu jasu je použitelný i při práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AHVA
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B173HAN01.0. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle integrované grafiky Intel HD630 je přítomen také výkonný dedikovaný čip (na rozhraní střední a vyšší tříd) NVIDIA GeForce GTX 1060 a o přepínání obou řešení se stará systém NVIDIA Optimus. Dedikovaná grafika je vybavena 6 GB vlastní paměti (192bit) a jádro nabízí plných 1280 shaderů.


K připojení externího monitoru je notebook vybaven výstupem HDMI a rozhraním Thunderbolt 3, které podporuje výstup typu DisplayPort. HDMI je připojeno k dedikovanému grafickému čipu, který musí běžet pokaždé, když je připojený monitor (i když neběží nic 3D). Výhodou je ovšem podpora standardu HDMI 2.0, a tedy i možnost rozlišení UHD (3840x2160) s plnou obnovovací frekvencí 60 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P12146 (Graphics: 14837, Physics: 7954)
  • Fire Strike (DX11): 9634 (Graphics: 11603, Physics: 9375)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 41,32 fps
  • Cinebench R15: 104,26 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 19,50
  • EnSight (ensight-04): 56,31
  • LightWave 3D (lightwave-01): 21,37
  • Maya (maya-02): 23,29
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,56
  • SolidWorks (sw-03): 17,75
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,15
  • Siemens NX (snx-01): 10,18

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 154,5 fps

Výkon nové generace grafických čipů od NVIDIE je skokově vyšší. Ve srovnání s dnes postupně mizící střední třídou minulé generace v podobě GeForce GTX 960M je více než dvojnásobný. Důležitější je srovnání s přímým předchůdcem v podobě GTX 970M. Proti němu poskočil o 30 až 60 % s tím, že nárůst byl tím větší, čím novější je hra (resp. test). Ve výsledku tak GTX 1060 překonává i nejvýkonnější mobilní řešení předchozí generace – GTX 980M – byť obvykle "jen" o 10-15 %.

V profesionálních programech je rozdíl mezi generacemi výrazně menší, což je dáno především tím, že pro ně nejsou herní grafické čipy (GeForce, Radeon) optimalizované a je lepší volit klidně výkonově slabší profesionální řešení (Quadro, FirePro, resp. Radeon Pro).

Podávaný výkon postačuje pro bezproblémové hraní dnešních her s vyšší úrovní detailů a v plném rozlišení displeje. Stejně tak není problém ani s vyšším rozlišením větších externích monitorů (testováno s 2560x1440) a virtuální realitou.

Multimedia

V předních rozích základny je na každé straně dvojice reproduktorů a zvukový systém je v operačním systému podpořen softwarovým rozšířením Dolby. Výsledný zvuk je hlasitý a na poměry notebooků má velmi dobré podání. Díky dobrému frekvenčnímu vyvážení je tento notebook použitelný například pro sledování filmů ve více lidech i bez připojených externích reproduktorů.

Externí reproduktory lze stejným konektorem připojit jak analogově, tak i digitálně, protože v něm kromě kontaktů najdete i diodu pro optický přenos. Tímto způsobem lze připojit AV přijímač bez ztráty kvality zvuku v analogových obvodech notebooku.

Webkamera nabízí překvapivě nízkou kvalitu zobrazení a její aktivitu indikuje svícení diody vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafický čip jsou umístěny v zadní části počítače a od obou vedou heatpipe do zadních rohů, kde jsou dva chladiče s ventilátory. Ventilátory běží (alespoň v nízkých otáčkách), i když počítač nic nedělá. V normálním hluku si jich zcela jistě nevšimnete. V úplném tichu slyšet jsou, ale pro většinu lidí bude úroveň jejich hlasitosti přijatelná.


V zátěži se ventilátory rozjedou do vyšších otáček a pak už notebook nepřeslechnete ani v místnosti s běžným ruchem více lidí. Silné foukání naštěstí není doprovázeno parazitními zvuky (pískání, cvakání), takže je snesitelné. Hlučnost více méně odpovídá tomu, na co jsme zvyklí u „tenčích“ herních notebooků s GeForce GTX 1060. Kdo hledá nižší provozní hluk s touto grafikou, ten musí sáhnout po mnohem těžších a tlustějších čistě herních strojích.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,0°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 30,2°C
  • výdech chlazení = 29,6°C
  • napájecí adaptér = 29,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • klávesnice vlevo = 44,1°C
  • klávesnice vpravo = 49,8°C
  • spodek maximum = 61,6°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 63,5°C
  • napájecí adaptér = 42,0°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu prakticky nezahřívá a může za to neustálý průchod vzduchu díky běžícím ventilátorům. Dlouhodobou intenzivní zátěž ale poznáte bezpečně. K výraznému zahřívání dochází na spodku hlavně v pravém zadním rohu a okolo výdechů chlazení, kde se dají naměřit teploty až okolo 60 °C. Klávesnice je také teplejší, a to hlavně v horních řadách. Nejhorší je situace nad numerickým blokem, kde povrchové teploty přesahují hranici 50°C.

Počítač tedy nedokáže vyhánět teplo tak rychle, aby se neohřívalo od procesoru a grafického čipu také okolí. Pravděpodobně je to dáno tím, že Acer v 17,3“ verzi sáhl po GeForce GTX 1060, který je v nabídce grafických čipů ještě o stupínek výše než to, co Nitro obvykle nabízelo (přímým nástupcem minulých čipů by byl spíše GTX 1050Ti).


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 70 Wh, což v našem standardním* redakčním testu stačilo na 10 hodin a 16 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem počítejte s výdrží mezi pěti a šesti hodinami.


Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm můžete pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) i menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení a heslem pevného disku.

Příslušenství

Spolu s počítačem dostanete 180W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a stručnou tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 10 Home (64bit) je již předinstalovaný na SSD a spolu s ním se na stejném oddílu nachází také obnova systému do továrního nastavení.

Instalace systému od výrobce obsahuje větší množství bloatware, ale jeho odstranění nezabere zkušenému uživateli více než dvacet minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 47.990,- Kč s DPH. Levnější varianta stojí o dva tisíce méně a nemá snímání očí Tobii. Pokud vás láká menší varianta V15, můžete ušetřit přibližně deset tisíc. Musíte se však smířit se slabším grafickým čipem GTX 1050Ti.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. První rok záruky platí mezinárodně a pro ČR a Slovensko řeší reklamace centrální servis v Brně. Přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

Acer Aspire V17 Nitro je 17,3“ herně-multimediální notebook, na kterém si díky výkonnému grafickému čipu NVIDIA GeForce GTX 1060 můžete zahrát všechny moderní hry v plném rozlišení displeje a s vyšší úrovní detailů. Díky dobrým integrovaným repráčkům nebudete muset při sledování filmů připojovat externí reproduktory. Pokud je přesto budete chtít připojit, můžete použít digitální optický výstup, kterým je notebook vybaven.

Vzhledem k vyšší ceně bych si dovedl představit použití o něco lepšího displeje. Výkon grafického čipu je pro změnu vykoupen výrazným zahříváním některých částí šasi při plné zátěži. Tento notebook je určen těm, kteří hledají hodně výkonu v přiměřeně mobilním provedení s velkým LCD jak na práci v náročných programech, tak na hry a filmy.

Klady a zápory

+ nadprůměrný zvuk integrovaných reproduktorů
+ velký a přesný touchpad
+ výkonný grafický čip GeForce GTX 1060

- dynamický kontrast a jas (lze vypnout manuální instalací jiného ovladače)
- mírně zažloutlý obraz použitého IPS displeje
- vyšší teploty v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V17 Nitro Black Edition III (VN7-793G)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (8+8)
  • SSD (GB): 256 (INTEL SSDPEKKW256G7, NVMe, M.2)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM035-1RK172, 5400rpm)
  • ODD: -
  • LCD: 17,3" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6GB, 192bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision/ELAN)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 70 Wh / 10h 16min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB-C/Thunderbolt3, HDMI
  • Rozměry: 423 x 296 x 30,5 mm
  • Hmotnost (kg): 3,14
Recenze

Diskuse