RECENZE: Acer Predator 17 (G9-793) - přes čtyři kila vážící herní bestie s novými grafikami GeForce a G-SYNC

20. 1. 2017 06:36    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace Predatora je především ve znamení posledních grafických čipů NVIDIA. Do poměrně tlustého těla Acer vtlačil čtyřjádrový procesor, výkonné reproduktory se subwooferem i kombinaci SSD a pevného disku. Jeho nový full-HD displej nově nabízí technologii G-SYNC a má rychlejší obnovovací frekvenci pro plynulejší hraní.

Acer Predator 17 (G9-793) - přes čtyři kila vážící herní bestie s novými grafikami GeForce a G-SYNC

Základní popis

Řada Predator je to nejvýkonnější, co Acer v současné době nabízí. Jsou to notebooky bez výjimky osazené čtyřjádrovými procesory Intel Core i5 a i7 a silnými dedikovanými grafickými čipy. Nečekejte zde žádné závody ve ztenčování. Prioritou je výkon a vše je mu podřízeno. Aktuální generace má opět pouze dva modely v nabídce a ty se od sebe liší velikostí displeje (15,6 a 17,3“). Do redakce dorazil větší z modelů, tedy Predator 17.

Herní zaměření se počítač na rozdíl od některých konkurentů nesnaží ani v nejmenším skrýt. Klávesnice může zářit všemi barvami a svítí také okraj touchpadu, jeho vypínací tlačítko i programovatelná řada kláves po straně. Lidé za notebookem zas uvidí svítící červené čáry a výrazné logo. Svítícího je toho na Predatoru opravdu hodně a dohromady s masivními výdechy na zadní straně ve stylu nějakého tryskáče už nejde o notebook, který byste si chtěli brát na seriózní firemní jednání.

Na můj vkus je vzhled možná až příliš pouťový. Na druhou stranu s herními notebooky jsou podobné výstřelky tak nějak spjaté už roky, takže pravděpodobně jsou žádané. Acer v nabídce nemá žádnou výkonnou pracovní stanici a nebýt herního vzhledu, Predator by jí klidně mohl být (ostatně tříletou on-site záruku lze k tomuto stroji dokoupit).


Matná povrchová úprava je příjemná na dotyk, nicméně při delším používání se na ní mohou tvořit tmavší fleky od potu z rukou. Matný je také displej a jedinou lesklou částí\ je slušivý tenký pruh s indikačními diodami.

Mechanické zpracování Predatora zůstává i nadále špičkové a nemám k němu výhrad. Základna má výbornou odolnost jak vůči kroucení, tak vůči tlaku na různé části (opěrky, klávesnice). Víko má jen malou poddajnost a proti tlaku z vnější strany chrání více než dostatečně. Byť nejde o ideální notebook na každodenní nošení, pokud jej nosit budete, pravděpodobně s tím po mechanické stránce nebude mít problém.

Vyšší hmotnost základny dává při otevírání dostatečnou jistotu, že kromě víka se nic navíc nezvedne, takže pohodlné otevírání jednou rukou zde není problém. Maximální úhel otevření je jen 135°. Na druhou stranu u tak velkého notebooku to stačí.


Konektorová výbava je rozeseta po stranách a obsahuje skoro vše, co byste kdy mohli potřebovat. Na levém boku je čtečka paměťových karet SD XC spolu se zvukovými konektory (oddělený vstup a výstup), dvojicí USB 3.0 a zdířkou napájení (nekompatibilní s ostatními notebooky od Aceru). Na levém boku jsou další dvě USB 3.0 spolu s konektorem Thunderbolt 3.0 (v provedení USB-C), připojením do sítě LAN a obrazovými výstupy (HDMI a DisplayPort).

K výbavě nemám výhrady a ze starších konektorů chybí snad jen analogový obrazový výstup VGA. Ten však v této kategorii notebooků nebývá vyžadován.

S půdorysnými rozměry 422 x 322 mm si raději ohlídejte, zda batoh, který si chcete koupit, je dostatečně velký. Zejména do hloubky je počítač větší než standardní 17“ notebooky. Taktéž tloušťka 40 mm je více, než je zvykem u standardních notebooků, nicméně nejde o nic ojedinělého mezi výkonnými herními stroji.

Skutečným problémem pro každodenní nošení je hmotnost. Samotný notebook váží 4,34 kg a jeho 230W napájecí adaptér spolu s přívodním kabelem znamená dalších 1,12 kg. Ne, že by se počítač nedal nosit - zejména pokud budete mít kvalitní batoh s dobrými popruhy a delší cesty stejně podnikáte autem - ale mít jej někde na cestách na zádech třeba celý den, jistě by se pronesl.

Klávesnice a ovládací prvky

V rozložení kláves nedošlo od předchozí generace k žádným změnám, což vítám. Už původní verze nevymýšlela žádné speciality a nabídla více méně standardní klávesnici, na které nechybí žádné funkce. Acer naštěstí nepřesouval funkční klávesy ani klávesy Windows, takže pohodlí při pracovním využití počítače netrpí na úkor hraní.

Mechanika kláves je dobrá a nabízí přesný stisk. Okamžitě jsem byl schopen psát bez překlepů a neměl jsem s klávesnicí obecně žádný problém. O snížené pohodlí při psaní se spíš může v některých situacích postarat vysoká přední hrana základny. Notebook je velmi tlustý a při práci na stole s opřenými lokty se snadno stane, že předek tlačí pod zápěstím do rukou.

Výrobce vyslyšel nářky hráčů, že modrá numerická část klávesnice nevypadá dobře a pro řadu lidí ani není v noci čitelná. Přepracované podsvícení kláves má čtyři zóny. Tři mají nastavitelnou barvu (pouze odstín, ne jas) a pokrývají hlavní blok. Numerická část má čtvrtou zónu, která umí svítit pouze bíle. Každou z těchto zón lze nechat zhasnout. Pro pohodlné používání ve tmě jsem si všechny zóny nastavil na červenou a numerickou část zhasnul – to se nakonec ukázalo jako dobré řešení, protože diody od hlavního bloku stejně „dosvítí“ až k numerické části, takže i ta svítila červeně (jen s nižší intenzitou).

Nově svítí také obrys dotykové plochy touchpadu. Svítí červeně a není vypínatelný – bude tedy svítit vždy, když necháte zapnuté podsvícení klávesnice a dotyková plocha bude aktivní. Vzhledem k tomu, že dotyková plocha svítí možná až zbytečně intenzivně, ocenil bych možnost jejího vypnutí. Totéž platí pro svítící pruh postranních programovatelných kláves, které jsem za celou dobu vůbec nepotřeboval, ale speciálně ty jsou podsvícené pořád (i když je podsvícení klávesnice vypnuté). Kromě toho stejně jako touchpad svítí intenzivněji než klávesnice.

Kromě touchpadu se po zapnutí podsvícení kláves rozsvítí i pruhy na vnější straně víka. Ty svítí také červeně a taktéž nejdou samostatně vypnout. Na můj vkus zde toho svítí trochu moc.

Indikační diody jsou naopak řešeny velmi decentně. Mezi klouby víka jsou v pravé části pruhu svítící svislé čárky s natištěnými ikonami funkce. Mohou svítit červeně, nebo oranžově podle situace a indikují zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie a aktivitu pevného disku.


Touchpad je typ precision od Synaptics, který se chlubí rychlou a přesnou odezvou na pohyb prstu. Velká dotyková plocha je mírně zapuštěná a má pod sebou dvě samostatná tlačítka s velmi příjemným tichým stiskem. Touchpad celkově hodnotím jako velmi pohodlný a mám k němu pouze jedinou výhradu – při stisku tlačítka se kurzor pohybuje v porovnání s prstem rychleji, než když tlačítko stisknuté není. Takové zrychlení se používá u touchpadů, kde se mačká celá dotyková plocha, a má tam i význam. Při samostatných tlačítkách je však jistota, že prst pohybující kurzorem je vždy jiný než ten, který zmáčkl tlačítko, a v takovém případě je zrychlení lehce matoucí (byť se na něj dá zvyknout).

Hlavní HW parametry

Základní deska je navržena pro čtyřjádrové procesory generace Skylake a tato konfigurace je stejně jako ostatní dostupné vybavena Core i7-6700HQ. Procesor s TDP 45 W má výchozí takt 2,6 GHz a režim TurboBoost až do 3,5 GHz.


Základní deska je osazena čtveřicí paměťových slotů pro moduly typu DDR4. V testované konfiguraci jsou využity pouze dva ze slotů a jsou v nich 8GB moduly, což dává celkových 16 GB operační paměti. Použitím čtveřice 16GB modulů lze dosáhnout až na úplné maximum v podobě 64 GB.

První dva (osazené) sloty nejsou snadno uživatelsky přístupné. Naopak druhá (volná) dvojice je přístupná po odšroubování spodních dvířek. Spolu s ní získáte přístup také k M.2 SSD a plotnovému disku. Přístup k chlazení bohužel vyžaduje další rozebírání a je komplikovanější.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 71117
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16326

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 316329
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 110621

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,44 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,13 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,97

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 130 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 648 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,99

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16045 MB/s

V zátěži umí procesor nabídnout plný takt TurboBoostu pouze krátkodobě. Pro dlouhodobou zátěž se v případě jednoho jádra taktuje na 3,2 GHz a v případě více jader na 3,1 GHz. Tyto takty jsou však udržitelné neomezeně dlouhou dobu. Procesor nejenže nebude brzdou při hraní, ale nabízí také dobrý výpočetní výkon pro náročné činnosti jako 3D rendering a střih videa.

256GB SSD je vloženo do standardního slotu M.2 a s počítačem komunikuje po sběrnici PCIe. Zvolený typ od Samsungu nabízí výborné přenosové rychlosti odpovídající dnešní špičce mezi notebooky.

2,5“ SATA disk nabízí kapacitu 1 TB a jde o výkonnější model s otáčením ploten rychlostí 7200 rpm. Tento disk je určen čistě pro uživatelská data (případně doinstalované programy) a ve výchozím nastavení je prázdný.

Na levém boku je možné vysunout dvířka optické mechaniky typu DVD SuperMulti. Ti zkušenější ji mohou nahradit neoriginálním adaptérem na další 2,5“ disk.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 945,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 399,7 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 111,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,8 ms

Komunikační čipy od Qualcomm Atheros se v systému hlásí pod hráčskou značkou Killer a jde o kombinaci dvoupásmové Wifi (včetně Wifi-AC) a Bluetooth 4.0. Dále je zde také dostupný gigabitový ethernet Killer E2400. V ovládací aplikaci si lze nastavovat priority jednotlivých programů, aby například bylo možné stahovat z torrentů a nebrzdit tím síťovou komunikaci s herním serverem.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 17,3“ a je pochopitelně matný, jak bývá u herních strojů zvykem. Zvolený typ od LG nabízí rozlišení full-HD (1920x1080) a podporuje technologii G-SYNC (tj. umí snižovat rychlost vykreslování podle vykreslování snímků grafickou kartou). Matice typu IPS nabízí příjemný kontrastní obraz bez vybledlých barev a nádechu bílé do jiné barvy. Nejde o displej, který by měl extrémní barevný rozsah, ale pro hraní, sledování filmů a kancelářskou práci plně postačuje.

Spíše než přítomnost G-SYNC potěší vyšší obnovovací frekvence, která má 75 místo standardních 60 Hz. V praxi se tedy obraz může ve hrách překreslovat o čtvrtinu častěji, což se projevuje na plynulosti. Plynulosti jako se 120 Hz displeji sice nedosáhnete, ale takové displeje jsou obvykle typu TN, takže pro změnu nemohou nabídnout tak kvalitní zobrazení. Toto vnímám jako příjemný kompromis.

Regulace jasu nabízí velký rozsah. Při maximálním jasu má displej vysokou svítivost použitelnou i venku na slunci a nejnižší jas není nepříjemný při práci ve tmě. Ve všech úrovních jasu je podsvícení stabilní a netrpí PWM blikáním na nízkých frekvencích. Díky tomu displej nezpůsobuje rychlou únavu očí, což ocení uživatelé, kteří na notebooku v kuse pracují/hrají celé hodiny.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AH-IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Barevný rozsah: 72% (CIE1931)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP173WF4-SPF2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


O vykreslování se plně stará dedikovaný grafický čip vyšší třídy – NVIDIA GeForce GTX 1070. Velké jádro s 2048 shadery se od varianty ve stolních počítačích liší pouze nižšími takty (proto už v názvu schází písmeno M) a 256bit sběrnicí je k němu připojena vlastní paměť o kapacitě 8 GB. Taková konfigurace plně postačuje i při vyšších nárocích setů pro virtuální realitu (vyzkoušeno).

Integrované grafické jádro v procesoru už v této generaci není připojené, takže notebook pracuje s dedikovanou grafikou i ve chvílích, kdy výkon vůbec není potřeba. Důvodů je několik – s integrovanou grafikou by interní displej (ani žádný jiný k ní připojený) nemohl využívat technologii G-SYNC a v případě HDMI by nešlo nabídnout novější specifikaci 2.0. Některé notebooky tento problém řeší přepínatelnými můstky, kdy s restartem můžete vybrat, kterou grafiku chcete používat. Takové řešení však prodražuje návrh základní desky, a proto k němu pravděpodobně Acer nepřistoupil. Nevýhodou je logicky nižší výdrž na baterii (ve srovnání s minulou generací) pokud nepotřebujete výkon.


Pro připojení externích monitorů jsou připraveny výstupy Thunderbolt 3.0 (USB-C), HDMI 2.0b a DisplayPort v plné velikosti. Ke každému jednotlivě lze připojit monitor s rozlišením 3840x2160 (60 Hz) a v případě Thunderboltu a DisplayPortu je možné řetězit více monitorů na jeden fyzický výstup (ty se pak dělí o přenosové pásmo). Teoreticky by mělo být možné provozovat současně čtyři monitory v režimu rozšířené plochy, nicméně neměl jsem možnost to otestovat.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P16230 (Graphics: 23871, Physics: 8403)
  • Fire Strike (DX11): 13348 (Graphics: 17883, Physics: 9731)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 58,94 fps
  • Cinebench R15: 73,90 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 19,38
  • EnSight (ensight-04): 72,93
  • LightWave 3D (lightwave-01): 21,61
  • Maya (maya-02): 23,53
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,58
  • SolidWorks (sw-03): 19,37
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,80
  • Siemens NX (snx-01): 12,36

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 222,9 fps

Už v případě dříve testované GeForce GTX 1060 jsme zmiňovali ohromný skok proti předchozí generaci, kdy šel výkon dokonce nad GeForce GTX 980M. GTX 1070 má při podobném taktu na jádře o 60 % více shaderů, takže je jasné, že výkon bude ještě mnohem vyšší. Reálně lze čekat o 35-50 % více výkonu v závislosti na hře (větší rozdíl je hlavně při vysokém rozlišení).

Tak velký výkon v kombinaci s rozlišením „jen“ full-HD (1920x1080) dává možnost užít si vyšší maximální plynulost, a to i v náročnějších hrách. Zvolený grafický čip nejenže stačí na všechny dnešní hry, ale dává i dobrou výkonovou rezervu pro hry, které se teprve chystají.

Multimedia

Reprosoustava je složena ze dvou reproduktorů na předku základny a jednoho „subwooferu“ na spodku. Uvozovky jsem použil záměrně, protože reproduktor na spodku hraje ve skutečnosti celý rozsah. Kvalita zvuku není špatná a odpovídá lepšímu průměru kategorie. Tedy pokud budete mít zapnuté softwarové rozšíření Dolby (bez něj je zvuk znatelně horší a bez hloubek).

Nějaké zádrhely se tu však stejně najdou. Reproduktory na předku si totiž při psaní zakryjete rukama, což vede k utlumení výšek. Když se k tomu přidá, že středy hrají jak přední reproduktory, tak i subwoofer, bude zvuk rázem působit nevyrovnaně („zahuhlaně“). Ladění soustavy je z mého pohledu vhodné spíše pro hry a filmy než na hudbu, kterou zvládá Aspire Nitro čistěji (přestože výkon jeho soustavy je nižší).

Webkamera nabízí základní kvalitu a aktivitu hlásí zelenou diodou vedle objektivu. Okolo nechybí zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení s velkými chladiči pohání dvojice ventilátorů, kdy jeden okruh je určený pro procesor a druhý pro grafický čip. Při nenáročných činnostech se oba ventilátory zpomalí těsně pod hranicí 2000 rpm a vytváří pouze tlumené šumění. Není to sice takový komfort jako práce na notebooku, kde se ventilátory úplně vypínají, ale úroveň hluku není rušivá ani při práci v tichu.


V zátěži se ventilátory umí záhy roztočit do vyšších otáček, kdy už je notebook bezpečně slyšitelný také v místnosti s běžným ruchem více lidí, a to i ze vzdálenosti několika metrů. Při hraní her je hlučnost přijatelná, protože většinou nejde o plnou zátěž grafiky a všech jader procesoru. Jakmile na takovou zátěž dojde, mohou být ventilátory po chvíli nepříjemné kvůli vyšším frekvencím v jejich projevu.

Okruh chlazení grafické karty je překvapivě tišší a nejvyšší hlučnost notebooku je obvykle spojená s vytížením všech čtyř jader procesoru.

K notebooku dostanete modul FrostCore, který lze vložit místo optické mechaniky. Uvnitř modulu je další ventilátor a dle výrobce by měl celkově zlepšit chlazení počítače. Říkal jsem si, že by třeba mohl snížit hlučnost notebooku při zátěži procesoru, ale dle diagnostiky se hlavní ventilátor točil pořád stejně rychle. Zvuk přídavného ventilátoru je o něco otravnější, a tak z hlediska snížení hlučnosti je modul k ničemu. Je ovšem pozitivní, že při nečinnosti se tento ventilátor (na rozdíl od těch hlavních) umí zastavit.


Pokud nad modulem přemýšlíte kvůli zvýšení výkonu, zaznamenal jsem rozdíl jednotek procent.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 29,7°C
  • výdechy chlazení = 31,0°C
  • napájecí adaptér = 37,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 42,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdechy chlazení = 46,5°C
  • napájecí adaptér = 40,1°C

teplota okolí při měření: 22°C

Ventilátory při nenáročných činnostech spolehlivě vyženou všechno teplo z útrob a počítač se na povrchu nezahřívá. V případě klávesnice a opěrek rukou se situace neliší ani v plné zátěži. Nějaké teplo je cítit pouze v zadní části na spodku základny a samozřejmě u zadních výdechů chlazení. Ani tam ovšem nejde o vysoké teploty.


Baterie

Vestavěná baterie má kapacitu 90 Wh, což v našem standardním* redakčním testu stačilo na 4 hodiny a 46 minut provozu. V poměru ke kapacitě baterie není výsledek příliš dobrý a rozhodně je horší, než tomu bylo u předchozí generace. Hlavním důvodem je neustále aktivní výkonný grafický čip (jak již bylo řečeno: kvůli G-SYNC a HDMI 2.0) a z toho pramenící vysoká klidová spotřeba celého stroje někde okolo 18,5 W při kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem displeje.


Při hraní her na baterii (kdy je u čipů GeForce vždy omezený výkon v rámci ochrany baterie) má notebook spotřebu okolo 55 W, takže je možné hrát přibližně hodinu a půl na jediné nabití. Musíte však jako vždy počítat s nutností u náročných her omezit úroveň detailů. Baterii tak zde lze vnímat spíše jako záložní zdroj energie pro případ výpadku elektrické energie v zásuvce.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a povolit menu pro jednorázový výběr bootování (F12). Můžete také povolit probuzení počítače signálem ze sítě, zakázat probouzení po otevření víka, vypnout přehrávání melodie po startu a deaktivovat touchpad. Tím výčet možností končí.

Z hlediska zabezpečení notebook nabízí jen základní hesla firmware (spuštění, nastavení). Heslo disku není možné nastavit v případě NVMe SSD, neboť nemají potřebnou podporu. Heslo pro plotnový disk však nastavit jde.

Příslušenství

Uvnitř slušivého balení najdete notebook, přídavný ventilátor do šachty místo mechaniky, napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Všechno ostatní již najdete předinstalované v notebooku. Operační systém Windows 10 (64bit) je zde včetně obnovy do továrního nastavení a všechno je instalováno na SSD.

Instalace od výrobce je vyplněna středním množstvím bloatware včetně zkušební verze antiviru. Odstranění zbytečností zabere do 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace (G9-793-745S) stojí 49 579,- Kč bez DPH (59 990,- Kč s DPH). Pro ČR je dostupná také vyšší konfigurace a za desetitisícový příplatek získáte dvojnásobek operační paměti, velikosti SSD i velikosti klasického pevného disku.

Oproti testované konfiguraci lze ušetřit deset tisíc, pokud si koupíte variantu, která se liší pouze slabším grafickým čipem (a možná také G-SYNC): GeForce GTX 1060 (6GB 192bit GDDR5). Nejlevnější varianta je ochuzena o SSD, má pouze 8 GB RAM a má běžnější Wi-Fi kartu. Stojí však pod čtyřicet tisíc korun s DPH.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku a lze k nim dokoupit tříletý servis včetně služby NBD on-site (oprava u zákazníka s reakcí do dalšího pracovního dne). Standardní záruka zahrnuje bezplatnou přepravu kurýrem do servisu v rámci reklamace.

Závěr

17,3“ Acer Predator 17 je určen náročným hráčům, kteří hledají přiměřeně mobilní zařízení. Pro vyšší hmotnost (pět a půl kila i s napájecím adaptérem) a větší rozměry sice nejde o stroj vhodný ke každodennímu nošení na zádech, ale pořád je to kompaktní celek, který se dá vložit do batohu a kamkoli odnést - nesrovnatelně snáz než libovolný stolní počítač.

Acer dopřál svým herním modelům velmi dobré mechanické zpracování, které si nezadá s mobilními pracovními stanicemi. Od těch se však odlišuje extravagantním vzhledem se spoustou svítících prvků, z nichž některé nejsou samostatně vypínatelné. Vzhled je dle mého názoru zbytečně přehnaný a na mě působí poněkud pouťově. Pravděpodobně tedy nepůjde o stroj, který byste si koupili primárně na práci a prezentace u klienta. Přitom plnohodnotná klávesnice a touchpad se samostatnými tlačítky jsou pro některé pracovní činnosti přímo ideální.

Při hraní potěší IPS displej s rychlejším obnovováním obrazu (75 Hz). S full-HD displejem a takto výkonným grafickým čipem není problém hrát libovolnou dnešní hru v nativním rozlišení, což není tak velké překvapení, když použitý grafický čip GeForce GTX 1070 má dostatek výkonu i na hraní středně náročných AAA her v rozlišení 4K. Výkonová rezerva je do budoucna více než dostatečná.

Klady a zápory

+ 75Hz IPS displej
+ kvalitní mechanické zpracování
+ pohodlná klávesnice a touchpad se samostatnými tlačítky

- přehnaně herní vzhled se spoustou svítících prvků (otázka vkusu)
- ventilátory se výrazně zrychlí už při střední zátěži procesoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Predator 17 (G9-793)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6700HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 32 DDR4-2132 (8+8+0+0)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZVPV256, NVMe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GUE1N)
  • LCD: 17,4" TFT/IPS (matný), G-SYNC
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8GB, 256bit GDDR5)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1535 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision/Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 90 Wh / 4h 46min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C / Thunderbolt, HDMI, DisplayPort
  • Rozměry: 422 x 322 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 4,34
Recenze

Diskuse