RECENZE: Acer Predator 17 X (GX-792) - maximum mobilního výkonu s nVIDIA GeForce GTX 1080

25. 8. 2017 06:32    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace herních notebooků řady Predator jde s výkonem opět o kus dál a testovaný model nabízí nejvýkonnější grafický čip, který se v mobilním provedení aktuálně vyrábí. Kromě toho je vybaven také procesorem s možností přetaktování, 32 GB RAM a kombinací SSD a pevného disku. Výkonu tedy nabízí mnoho ve všech ohledech.

Acer Predator 17 X (GX-792) - maximum mobilního výkonu s nVIDIA GeForce GTX 1080

Základní popis

Predator 17 X je typickým zástupcem hi-end herních notebooků, kde je výkon naprostou prioritou. Tento typ notebooků poznáte na první pohled jednak kvůli stylizovaným hráčským prvkům designu a jednak kvůli jeho extrémním rozměrům. Pokud vám připadají notebooky se 17,4“ displeji velké, je to ještě stále nic proti těmto herním bestiím.

Základna je z větší části shodná s předchozí generací a stejné je také rozmístění konektorů. Přesto však ke změnám došlo, a to hlavně uvnitř. Jednou ze změn, které jsou viditelné zvenčí, je odstranění optické mechaniky. Výrobce raději využil více vnitřního prostoru pro chlazení, což je pochopitelné vzhledem k osazení ještě výkonnějšího grafického čipu.

Na neznalého člověka, který neocení výkon uvnitř, asi nebude Acer Predator působit jako krasavec. Je tlustý jako dva notebooky na sobě a podobně je na tom i jeho hmotnost. Pokud vám nevadí, že sebou budete nosit několik kilogramů navíc proti klasickým notebookům, zůstává už snad jen jeden ergonomický prohřešek. Ten se týká vysoké přední hrany základny, která může tlačit do rukou, když si položíte prsty na klávesnici.


Mechanické zpracování je opět výborné jak v případě základny, tak i víka. Obojí vykazuje vysokou tuhost a brání se jakémukoli kroucení, nebo promačkávání.

Notebook lze maximálně otevřít v úhlu okolo 135°. K otevření stačí jedna ruka, neboť při celkové hmotnosti nehrozí, že by se základna zvedala spolu s víkem.


Konektorová výbava zahrnuje s výjimkou analogového obrazového výstupu VGA prakticky vše. Na levém boku najdete čtečku paměťových karet SD XC, dvojici USB 3.0, konektory zvukového čipu (vstup, výstup) a zdířku napájení. Pravý bok k výbavě přidává další dvě USB 3.0, rychlé rozhraní Thunderbolt 3 v provedení USB-C, LAN a obrazové výstupy HDMI a DisplayPort.

Co se týká mobility, není Predator 17 X něčím, co byste chtěli nosit každý den na zádech nebo ještě hůř – přes rameno. V zavřeném stavu měří 432 x 322 x 45 mm. Hmotnost počítače je 4,35 kg a 330W zdroj přidá dalších 1,31 kg. Mobilita (přestože je stále nesrovnatelná se stolními počítači) je v tomto případě pochopitelně spíše o možnosti jednou za čas odnést celek třeba na chatu, na dovolenou nebo za kamarády.

Klávesnice a ovládací prvky

Z hlediska rozložení kláves je na tom Predator ze všech notebooků od Aceru nejlépe. Má totiž předsunutý blok kurzorových šipek téměř plné velikosti a nad numerickým blokem jsou klávesy pro pohyb v dokumentech ve standardním rozložení (= nejsou odsunuté kvůli hlavnímu vypínači).

Mechanika kláves je velmi příjemná a nebýt vysoké přední hrany základny, šlo by o ideální notebook na psaní dlouhých dokumentů. Klávesy při stisku pouze lehce cvakají a na notebooku lze s trochou snahy psát relativně tiše.

V případě numerického bloku mám velkou výhradu k neustálému vypínání zámku NumLock při každém uzamknutí nebo uspání počítače. Na vině je s jistotou některý z předinstalovaných programů od Aceru (tak jako tomu bylo i u dřívějších modelů).

Podsvícení kláves má čtyři zóny, u kterých je nastavitelná barva v celém barevném spektru. Podsvícený obrys touchpadu není nastavitelný jako další zóna, a tak jej není možné zhasnout jinak než vypnutím podsvícení celé klávesnice (Fn+F9). Stejně jsou na tom také výrazné svítící červené pruhy na vnější straně víka.

Svítících prvků má notebook hodně. Vpravo od touchpadu jde o dvoubarevné tlačítko, které jej vypíná, a vlevo od klávesnice je několik uživatelsky nastavitelných tlačítek. Indikační diody jsou tři a jsou elegantně integrované v prostoru mezi klouby. Dá se z nich vyčíst zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie a aktivita SSD/disku.


Precision touchpad má elektroniku od Synaptics a vyniká minimálním zpožděním kurzoru proti pohybu prstu. Je velmi přesný a Acer jej dovybavil dvojicí dedikovaných tlačítek s měkkým a tichým stiskem. Celkově tedy hodnotím touchpad jako vysoce nadprůměrný.

Hlavní HW parametry

Počítač je navržen pro čtyřjádrové procesory Intel generace Kaby Lake. Testovaná konfigurace má na desce připájený hi-end procesor Core i7-7820HK, který má odemčené možnosti taktování. V základním nastavení nabízí vysoký výchozí takt 2,9 GHz a režim TurboBoost až do 3,9 GHz.

Acer nabízí přímo v systému snadnou možnost přetaktování, kterou získáte v případě procesoru v průměru asi 200-300 MHz navíc (u grafiky je navýšení okolo 100 MHz).


Pro paměť typu DDR4-2400 jsou připraveny čtyři standardní sloty SO-DIMM. Výrobce dva obsadil 16GB moduly, což dává celkových 32 GB operační paměti. Vzhledem k tomu, že větší než 16GB moduly pro notebooky nejsou dostupné, je možné získat maximálně 64 GB paměti, pokud obsadíte všechny čtyři sloty.

Dvojice slotů, kterou výrobce využil, je na horní straně základní desky, kde je jen velmi obtížně dostupná. Naopak volné sloty jsou na spodku a pozdější rozšíření paměti tak nezabere více než pět minut.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 86796
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19952

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 333807
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 115708

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,87 pts (přetaktování: 2,05 pts)
  • Rendering (Multiple CPU): 8,38 pts (přetaktování: 9,06 pts)
  • Multiprocessor Speedup: 4,48

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 165 cb (přetaktování: 182 pts)
  • Rendering (Multiple CPU): 763 cb (přetaktování: 885 pts)
  • Multiprocessor Speedup: 4,63

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 18351 MB/s

Při zátěži všech jader se procesor ustálí na taktu 3,5 GHz, který udrží neomezeně dlouho. Ke snížení výkonu nedojde ani v případě, že se přidá intenzivní zátěž grafického čipu a procesor si drží stále stejný takt (za cenu o 15 °C vyšších teplot). Výkon lze ještě mírně zvýšit pomocí přetaktování v programu PredatorSense – reálný nárůst je necelých 10 %. Možná, že by přetaktování fungovalo ještě lépe, ale na to už chlazení neposkytuje žádnou rezervu, neboť teploty jsou i bez přetaktování v plné zátěži u hranice 90 °C.

Celkově výkon postačuje pro všechny běžné činnosti včetně těch náročnějších, jako je vyvolávání fotek z RAWů a 3D rendering na cestách.

Uvnitř počítače se našel dostatek místa pro kombinaci M.2 SSD připojeného přímo na sběrnici PCIe a klasického plotnového disku (SATA). V testované konfiguraci má SSD kapacitu 512 GB a pevný disk 1 TB.

Obě zařízení jsou spolu s třetím a čtvrtým modulem operační paměti snadno přístupná pod plastovou krytkou na spodku. Vanu základny je možné poměrně snadno také odšroubovat celou, čímž získáte také kompletní přístup k chlazení.

SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 618,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 296,4 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 119,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,9 ms

Komunikační čipy se v systému hlásí pod hráčskou značkou Killer a jde o kombinaci dvoupásmové Wifi (Qualcomm Atheros; včetně Wifi-AC) a Bluetooth 4.1. Dále je zde také dostupný gigabitový ethernet Killer E2400. V ovládací aplikaci si lze nastavovat priority jednotlivých programů, aby například bylo možné stahovat z torrentů a nebrzdit tím síťovou komunikaci s herním serverem.

Displej a grafika

17,3“ IPS displej může mít v závislosti na konfiguraci rozlišení full-HD (1920x1080) nebo UHD (3840x2160). Testovaná nižší konfigurace má poměrně dobrý full-HD panel od LG, který nabídne mírně nadprůměrné barvy, příjemné vyvážení bílé a schopnost regulovat jas podsvícení bez PWM blikání. Rozpětí nastavení jasu je velmi dobré a minimální hodnota je bez problému použitelná pro práci v úplné tmě.

Pro hráče je příjemnou vlastností podpora technologie G-Sync, která umožňuje zpomalit snímkovou frekvenci displeje na rychlost generování snímků z grafického čipu (pokud grafický čip nestíhá). Co však potěší mnohem více, je podpora vyšší obnovovací frekvence displeje – konkrétně 75 Hz. Oproti standardním displejům (60 Hz) tedy nabídne tento ve hrách o čtvrtinu plynulejší obraz. Za sebe mohu říct, že jsem tento rozdíl vnímal ve všech odzkoušených akčních hrách.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP173WF4-SPF5. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vzhledem k tomu, že je displej notebooku vybaven technologií G-Sync, nemůže být připojen k integrovanému grafickému jádru. Výrobce proto v procesoru vypnul grafické obvody a displej i výstupy připojil přímo k dedikované grafice. Tou je NVIDIA GeForce GTX 1080 s 8 GB vlastní paměti (256bit GDDR5X). Jde o absolutní vrchol současné nabídky pro notebooky v případě jednočipových řešení.


Externí monitory lze připojit k některému z výstupů podporujících přenos typu DisplayPort a HDMI 2.0. V případě DisplayPortu je možné získat rozlišení 5K s plnou obnovovací frekvencí. HDMI si poradí s rozlišením 4K.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P19223 (Graphics: 27945, Physics: 9937)
  • Fire Strike (DX11): 15586 (Graphics: 20488, Physics: 11190)
  • Time Spy (DX12): 5441 (Graphics: 5966, Physics: 3631)

Testy 3D Mark (přetaktování)

  • 3DMark 11: P20282 (Graphics: 28185, Physics: 10760)
  • Fire Strike (DX11): 17432 (Graphics: 22437, Physics: 12523)
  • Time Spy (DX12): 5660 (Graphics: 6285, Physics: 3621)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 73,76 fps (přetaktování: 87,18 fps)
  • Cinebench R15: 131,72 fps (přetaktování: 153,41 fps)

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 21,67
  • EnSight (ensight-04): 74,24
  • LightWave 3D (lightwave-01): 25,49
  • Maya (maya-02): 24,27
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 5,69
  • SolidWorks (sw-03): 21,90
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 4,17
  • Siemens NX (snx-01): 13,27

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 156,60
  • CATIA (catia-04): 89,82
  • Creo (creo-01): 62,37
  • Energy (energy-01): 9,10
  • Maya (maya-04): 171,53
  • Medical (medical-01): 51,67
  • Showcase (showcase-01): 104,36
  • Siemens NX (snx-02): 9,16
  • Solidworks (sw-03): 60,86

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 282,5 fps

Extrémní výkon počítače postačuje k hraní všech dnešních her na interním displeji v plné snímkové frekvenci s vertikální synchronizací (75 fps). Ostatně s externím monitorem si na tomto notebooku velmi dobře zahrajete moderní hry i v rozlišení 4K a výkonová rezerva je dostatečná pro plynulé hraní s VR headsety.

Multimedia

Uvnitř počítače najdete dokonce šest reproduktorů, které jsou montovány jako celky po dvojicích a všechny jsou namířené dolů. Dvě dvojice reproduktorů jsou v předních rozích základny. Pomáhá jim ještě dvojice větších, která by měla sloužit jako subwoofer. Realita je ovšem taková, že i tyto hrají celé spektrum, takže hloubky by mohly být lepší a naopak ve vyšším středním pásmu by bylo možné trochu ubrat.

Celkově však počítač hraje velmi dobře a odpovídá vysokým očekáváním v rámci třídy. Podání zvuku je mnohem vyváženější a hlasitější než u základních herních a jakýchkoli kancelářských notebooků.

Integrovaná webkamera s indikací pomocí zelené diody vedle objektivu nabízí jen základní kvalitu. Obraz má nízké rozlišení a působí neostře.

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř počítače jsou rovnou tři ventilátory. Ten třetí se dříve mohl vložit volitelně jako modul místo optické mechaniky. Nyní je uvnitř napevno, má jinou konstrukci i jiné umístění (dle mého názoru efektivnější). Pro přísun vzduchu jsou na spodku otvory v přední i zadní části spodního krytu. Výdechy ventilace jsou všechny na zadní straně základny.


Okruhy chlazení pro procesor a grafický čip nejsou úplně oddělené. Jedna heatpipe jde od chladiče procesoru ke grafickému čipu, čímž může pomoct ve chvílích, kdy není procesor naplno vytížen. Při pohledu do útrob je jasně vidět, že grafický čip je zde větším žroutem energie, a tedy i větším generátorem tepla. Ostatně procesor má mezní tepelný výkon okolo 45 W, zatímco grafický čip v extrémním případě téměř 200 W.

Ventilátory běží i při kancelářské práci pořád. Z počítače se však ozývá pouze neutrální šum proudícího vzduchu, který není rušivý. V zátěži je Predator tišší než klasické notebooky s čtyřjádrovými procesory a grafikou střední třídy. Slyšet je i v místnosti se standardním ruchem více lidí, ale rozhodně nejde o žádnou "startující stíhačku" nebo "vysavač" jak bývá zvykem u některých tenkých strojů. Pokud by někdo měl pocit, že se chlazení dostatečně nesnaží, je možné tlačítkem kdykoliv aktivovat maximální otáčky ventilátorů.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,5°C
  • spodek maximum = 32,7°C
  • výdech chlazení = 34,3°C
  • napájecí adaptér = 44,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,7°C
  • klávesnice vlevo = 38,7°C
  • klávesnice vpravo = 40,4°C
  • spodek maximum = 46,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 59,0°C
  • napájecí adaptér = 47,6°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu nezahřívá. V zátěži se ohřeje jen trochu na spodku a pochopitelně v okolí výdechů (z notebooku je horký vzduch rychle vyháněn dozadu).


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 90 Wh a v našem standardním* redakční testu stačila na 4 hodiny a 28 minut provozu. Při kancelářské práci se obvykle nedostanete pod spotřebu 20 W a reálná výdrž s Wi-Fi a polovičním jasem displeje je okolo čtyř hodin.


Při hraní na baterii se grafický čip přepne do sníženého výkonu, jak je zvykem prakticky u všech notebooků, a výdrž je pak asi jedna a půl hodiny. Razantní snížení výkonu je nutné, protože plný odběr okolo 200 W by baterii pravděpodobně rychle zničil.

Rychlost nabíjení je optimalizovaná spíše na životnost baterie. Vybitou baterii nabijete na 90 % kapacity za necelé tři hodiny, pokud není notebook extrémně výkonově zatížen.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a povolit menu pro jednorázový výběr bootování (F12). Můžete také povolit probuzení počítače signálem ze sítě, zakázat probouzení po otevření víka, vypnout přehrávání hlasitého zvuku při startu a deaktivovat touchpad. Tím výčet možností končí.

Z hlediska zabezpečení notebook nabízí jen základní hesla firmware (spuštění, nastavení). Heslo disku není možné nastavit v případě NVMe SSD, neboť nemají potřebnou podporu. Heslo pro plotnový disk však nastavit lze.

Příslušenství

K počítači je v krabici přibalen 330W napájecí zdroj, čtyřžilový přívodní kabel (stejný typ jako pro stolní počítače) a základní tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační systém Windows 10 Home má obnovu do továrního stavu na disku a vyvolat ji lze přímo z prostředí firmware.

Instalace systému od výrobce obsahuje větší množství bloatware včetně zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou levnější v rámci nabídky aktuální generace pro ČR a stojí 79.990,- Kč s DPH. Za vyšší verzi si připlatíte skoro čtyřicet tisíc. Rozdíl je ve větší operační paměti (64 GB), vyšším rozlišení displeje (3840x2160), větším pevném disku (2 TB) a přítomnosti trojice!!! 512GB M.2 SSD.

Obě konfigurace mají již v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko vyřizuje reklamace centrální servis v Brně. Servis hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Acer Predator 17 X patří do nejvyšší třídy herních notebooků. Cílí na hráče, kteří požadují maximální výkon, čehož se snaží dosáhnout přetaktovatelným čtyřjádrovým procesorem a nejvýkonnějším aktuálně dostupným grafickým čipem určeným do notebooků. Nic ovšem není zadarmo, takže klientela bude muset být movitější – některé konfigurace stroje cenou překračují statisícovou hranici.

Kromě vysokého výkonu Predator nabízí také výbornou klávesnici, přesný touchpad se samostatnými tlačítky, značně nadprůměrné reproduktory a relativně tiché chlazení. Nevýhodou z těch, které pocítíte při každodenní práci (hraní), je naopak vysoká přední hrana základny, která v závislosti na výšce stolu může tlačit do rukou. To je ovšem problém, který má mnoho notebooků této třídy.

Klady a zápory

+ vzhledem k výkonu tiché chlazení
+ velmi dobrá klávesnice i touchpad
+ extrémní výkon

- vysoká přední hrana není pohodlná při psaní

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Predator 17 X (GX-792)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7820HK (2,90/3,90 GHz, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 32 DDR4-2400 (8+8+0+0)
  • SSD (GB): 512 (THNSN5512GPU7 TOSHIBA, NVMe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 17,4" TFT/IPS (matný), G-SYNC
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1080 (8GB, 256bit GDDR5X)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1535 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision/Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 90 Wh / 4h 28min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C / Thunderbolt, HDMI, DisplayPort
  • Rozměry: 432 x 322 x 45 mm
  • Hmotnost (kg): 4,35
Recenze

Diskuse