RECENZE: Acer Swift 3 - tenký notebook, s vylepšeným procesorem Core i5 nové generace

22. 9. 2017 06:23    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

15,6“ Swift 3 patří do první vlny notebooků uvedených s úspornými čtyřjádrovými procesory Core i5/i7 a snaží se nabídnout výhody vyššího výkonu ve velmi tenkém provedení. Testovaná konfigurace obsahuje také nový dedikovaný grafický čip od NVIDIE a kombinaci SSD a pevného disku.

Acer Swift 3 - tenký notebook, s vylepšeným procesorem Core i5 nové generace

Základní popis

Řada Swift představuje v rámci nabídky Aceru tenké klasické notebooky pro domácí použití. Dělí se do tří kategorií (3, 5 a 7), kde čím vyšší číslo, tím tenčí notebook. Swift 3 je tedy z modelů, které jsou sice tenké, ale ne zas tak moc, aby bylo nutné přistoupit na velké kompromisy ve výbavě a výkonu.

V inovované generaci se objevují modely Swift 3 ve dvou velikostních provedení – 14,0“ a 15,6“ – které jinak nabízí téměř shodné možnosti. Menší model jen nemůže mít klasický pevný disk. Jejich velkým lákadlem jsou nové čtyřjádrové procesory, které Intel představil jen několik týdnů zpátky.

Vzhled počítače je stylový a díky tmavě modrému lakování nezapadne v šedi konkurence. Horní část základny má zkosené hrany (a okolí touchpadu) a v těchto zkosených místech zůstává kovový povrch stříbrný, což tvoří velmi elegantní prvek.

Mechanické provedení je v rámci třídy velmi dobré. Základna se prohne až pod velkým tlakem a víko vykazuje jednak vyšší tuhost a jednak skvěle chrání displej proti tlaku na zadní stranu. Dá se říct, že by nemělo být mechanické provedení překážkou pro každodenní používání na cestách.


Počítač lze otevřít až do plných 180°, kdy je displej v rovině se základnou. Samotné otevírání nicméně není jednoduché, neboť výrobce neudělal v základně ani malý výřez, přes který by se dala horní hrana displeje oddělit od základny.


Konektorová výbava je skromnější, ale s výjimkou kabelového připojení do počítačové sítě LAN zde najdete prakticky vše. Na levém boku je dvojice USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor, jedno rozhraní typu USB-C (3.1 Gen1), obrazový výstup HDMI v plné velikosti a malá zdířka napájení. Pravý bok k výbavě přidává ještě třetí USB 3.0 a čtečku paměťových karet SD XC (ze které vložená karta z půlky přesahuje).

V zavřeném stavu počítač měří 370 x 255 x 23 mm a váží 2,14 kg. Miniaturní zdroj (96 x 51 x 25,5 mm) má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží jen 384 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer v této generaci notebooků bohužel opět měnil rozložení klávesnice. Tentokrát to odnesl numerický blok, který má podstatně jiné rozložení, než bývá zvykem, a to za cenu zúžení bloku o jeden sloupec kláves. To samo o sobě vnímám negativně a věřím, že mnozí uživatelé často používající numerický blok budou ještě více rozčarováni. Co mi však vadí více, je odstranění kláves pro pohyb v dokumentech. Ty nyní chybí a jsou dostupné jen v alternativní podobě z numerického bloku tak jako na klávesnici původního IBM PC z roku 1981. Na něm bylo možné tyto funkce při zapnutém přepínači NumLock aktivovat držením přepínače Shift. Pokud však při psaní dokumentů (nebo programování) používáte zkratky jako Shift+Home a Shift+End kvůli označování textu, ty vám budou fungovat jen s vypnutým přepínačem NumLock.

Neustálé přepínání NumLocku podle toho, zda zrovna potřebuji označovat text, nebo psát čísla, jsem vyhodnotil jako velmi obtěžující, a během testování jsem se uchýlil k vypnutí numerické části a používání čísel pouze přes horní řadu kláves. Doporučuji proto dobře zvážit, zda náhodou nemáte podobné nároky. Pokud ano, přistupujte k tomuto notebooku raději tak, jako by žádnou numerickou klávesnici neměl.

Z hlediska mechaniky kláves nemám výhrady. Je sice velmi mělká, ale neměl jsem problém psát rychle a bez překlepů. Klávesy při stisku pouze tlumeně klapají, nicméně dokonale nehlučně není možné psát ani s velkou snahou.

Klávesnice je bíle podsvícená. Podsvícení se zapíná klávesovou zkratkou Fn+F9 a notebook nabízí pouze jednu intenzitu svícení (diody nicméně neblikají vlivem PWM). K prosvítání diod v mezerách mezi klávesami dochází až pod úhlem větším než 45°.

Základna počítače je vybavena pouze dvěma indikačními diodami. Ty se nachází na pravém boku a podle situace umí svítit modře a oranžově. Vyčtete z nich zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie – logika svícení je stejná jako snad u všech notebooků od Aceru.


Notebook je vybaven velmi přesným touchpadem od Synaptics. Dotyková plocha má v sobě integrované tlačítko a elektronika s operačním systémem komunikuje pomocí precision ovladače, který se stará o co nejmenší zpoždění snímání. Celkový dojem z touchpadu je výborný a během testování jsem neměl potřebu připojovat myš pro běžnou obsluhu počítače.

Hlavní HW parametry

Notebook je vybaven novým úsporným procesorem Core osmé generace. V testované konfiguraci je slabší ze dvou nabízených čtyřjader (Kaby Lake-R) – jde o Intel Core i5-8250U s výchozím taktem 1,6 GHz a režimem TurboBoost až do 3,4 GHz. Výchozí nastavení mezního tepelného výkonu je 15 W, nicméně výrobce notebooku jej může zvýšit až na 25 W a zajistit tím lepší fungování režimu TurboBoost při zátěži více jader.


Testovaná konfigurace je vybavena 8 GB operační paměti, které jsou připájeny k základní desce. Pozdější rozšíření paměti uživatelem není možné, takže je dobré při nákupu zvážit, zda si nepřiplatit za vyšší model s 16 GB operační paměti. Ve všech konfiguracích jsou paměťové čipy v zapojení dual-channel, aby měl notebook maximální propustnost paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 80512
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17673

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 351947
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121430

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,64 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 5,68 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,45

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 140 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 519 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,71

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15517 MB/s

Při zátěži pouze jednoho jádra není problém udržet procesor neomezeně dlouho na maximální frekvenci turba (3,4 GHz). Příjemným zjištěním pro mě bylo, že takt procesoru neklesne na základní hodnotu ani při současné zátěži procesoru a grafického čipu. V takové situaci se po delší době drží mezi stále slušnými 2,3 a 2,4 GHz a teploty nepřesáhnou 80 °C.

Ve výsledku tedy tento procesor, vzhledem k tomu, že jde „jen“ o i5, předčil má očekávání. Nabízí totiž jen o pětinu méně výkonu než základní čtyřjádrová Core i7 s TDP 45 W v běžných noteboocích. Zatímco výkon na jedno jádro se proti úsporným dvoujádrům prakticky nezměnil, výkon všech jader dohromady je nyní o 80 % vyšší. Celkově lze úsporný procesor konečně doporučit i na výpočetně náročnější činnosti.

V 15,6“ variantě je možné do počítače vložit M.2 SSD i klasický plotnový disk. V konfiguracích pro ČR je SSD osazeno vždy, zatímco disk je jen někde. Testovaná konfigurace jej má a používá kombinaci 128GB SATA SSD od Liteonu a 1TB pevného disku (WD Green, 5400 rpm). Výkon SSD i plotnového disku v aktuální nabídce představuje ve srovnání s konkurencí slabší průměr, neboť jsou obě zvolená zařízení orientována spíše na nízkou spotřebu.

Rozebrání počítače výrobce příliš neusnadnil. Použil na spodku šroubky s hvězdicovou hlavičkou a oba kusy jsou do sebe zaklesnuté tak, že bez znalosti správného postupu hrozí mechanické poškození. Tento fakt by mohl značně zkompilovat případnou výměnu SSD nebo plotnového disku.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 359,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,097 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 234 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 111,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 1,2 ms (disk používá nějakou pokročilou cache, která ovlivnila test)

Notebook spoléhá na bezdrátové připojení k síti. Zajišťuje jej dvoupásmová karta od Intelu, která podporuje Wi-Fi/AC i Bluetooth.

Displej a grafika

15,6“ displej překrytý lesklým povrchem má ve všech konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu IPS. V testovaném kuse byl displej od BOE, který nabízí kromě dobrých pozorovacích úhlů také nečekaně hlubokou černou barvu. Barevným rozsahem patří k průměru IPS displejů a celkově mají barvy mírný nádech do žluté. Jde o displej, který je vhodný na kancelářskou práci i multimédia v podobě sledování filmů.

Rozsah nastavení jasu je velmi dobrý. Maximální jas je v porovnání s běžnými TN panely nadprůměrný a minimální jas je použitelný i při práci v úplné tmě. Potěšující je regulace jasu pomocí PWM na velmi vysoké frekvenci (22 kHz), která nezpůsobuje rychlou únavu očí.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8bit eDP)
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 30 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je BOE NV156FHM-N48. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Nová generace procesorů je vybavena vylepšeným integrovaným jádrem Intel UHD620. Výkonem a 3D technologiemi se od ostatních úsporných procesorů Kaby Lake nijak neliší. To „U“ navíc v názvu však znamená podporu HDMI 2.0, a tedy i vyšších rozlišení na externím monitoru.

Notebook je v testované konfiguraci vybavený také dedikovaným grafickým čipem NVIDIA GeForce MX150 s 2 GB vlastní paměti (64bit GDDR5). Jde o nástupce GeForce 940MX, který pravděpodobně bude definovat novou nižší třídu. Čip je založený na jádře Pascal, stejně jako výkonnější řešení, která nyní NVIDIA v noteboocích nabízí.


Externí monitor lze k notebooku připojit pomocí konektoru HDMI 2.0, ze kterého lze získat rozlišení UHD (3840x2160) v plné obnovovací frekvenci 60 Hz. Z konektoru USB-C naopak žádný výstup nedostanete, neboť v něm není zapojený přenos typu DisplayPort.

Testy 3D Mark – GeForce MX150

  • 3DMark 11: P4658 (Graphics: 4569, Physics: 5635)
  • Fire Strike (DX11): 2733 (Graphics: 2973, Physics: 8326)
  • Time Spy (DX12): 1125 (Graphics: 1026, Physics: 2483)

Testy 3D Mark – Intel UHD620

  • 3DMark 11: P1869 (Graphics: 1675, Physics: 6501)
  • Fire Strike (DX11): 1010 (Graphics: 1103, Physics: 7596)

Cinebench (OpenGL) – GeForce MX150

  • Cinebench R11.5: 64,67 fps
  • Cinebench R15: 92,23 fps

Cinebench (OpenGL) – Intel UHD620

  • Cinebench R11.5: 45,33 fps
  • Cinebench R15: 50,76 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 16,54
  • EnSight (ensight-04): 27,87
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,58
  • Maya (maya-02): 12,29
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,88
  • SolidWorks (sw-03): 11,36
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,04
  • Siemens NX (snx-01): 7,02

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 24,67
  • CATIA (catia-04): 17,38
  • Creo (creo-01): 11,90
  • Energy (energy-01): 0,48
  • Maya (maya-04): 29,68
  • Medical (medical-01): 9,21
  • Showcase (showcase-01): 14,86
  • Siemens NX (snx-02): 3,25
  • Solidworks (sw-03): 26,99

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080 – GeForce MX150: 39,0 fps
  • 1920x1080 – Intel UHD620: 12,8 fps

Výkon GeForce MX150 doznal znatelného zlepšení ve srovnání s minulou generací. Je někde mezi GeForce GTX 950M a 960M, pokud jde o starší hry a rozlišení HD. Jakmile dojde na spoustu efektů a rozlišení Full-HD, začne ztrácet pravděpodobně vinou 64bit paměťové sběrnice a výkon je pak 10 % pod GTX 950M.

Podávaný výkon postačuje k plynulému hraní středně náročných moderních her. Nejde však o herní notebook pro ty, kteří mají hraní her jako prioritu. Takoví by měli přemýšlet alespoň o GeForce GTX 1050 (Ti).

Multimedia

Na poměry kancelářských notebooků hrají stereofonní reproduktory velmi dobře. Jsou integrované ve zkosené základně a zvuk je softwarově vylepšován. V projevu pochopitelně chybí nejnižší frekvence, ale zejména pro reprodukci hlasu je zvuk vyvážený.

Webkamera ve víku nabízí jen velmi základní kvalitu zobrazení a aktivitu hlásí decentní zelenou diodou vedle objektivu. Okolo kamery lze při bližším zkoumání najít také zdířky duálního mikrofonu s funkcí odstranění okolních ruchů.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení počítače je velmi tiché a při běžné kancelářské práci je ventilátor střídavě vypnutý, nebo běží ve velmi nízkých otáčkách. Ty jsou slyšitelné jen z větší blízkosti v úplném tichu. V zátěži se ventilátor roztočí do vyšších otáček, ale drží si hlučnost na úrovni, která není otravná a téměř zanikne v místnosti s ruchem více lidí.

Chlazení považuji z hlediska hlučnosti za velmi zdařilé.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 27,9°C
  • výdech chlazení = 30,2°C
  • napájecí adaptér = 31,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 44,4°C
  • klávesnice vpravo = 44,2°C
  • spodek maximum = 43,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 53,8°C
  • napájecí adaptér = 51,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Počítač se na povrchu při kancelářské práci téměř nezahřívá. V zátěži se teplota zvyšuje pouze v zadní části, a to jak na spodku, tak i v horních řadách klávesnice.


Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná baterie s výkonem 50 Wh. V našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel 12 hodin a 44 minut. Vypnutím Wi-Fi a snížením jasu lze snížit spotřebu dokonce pod hranici 3,5 W.


Reálně jsem se při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje dostával přes devět hodin výdrže, což znamená, že z hlediska úspornosti není nové čtyřjádro nijak pozadu ve srovnání s původními dvoujádry.

K nabití prázdné baterie na 90 % budete potřebovat dvě hodiny bez patnácti minut. V případě velké výkonové zátěže se však nabíjení umí zpomalit a pak si na stejné nabití počkáte dvě a půl hodiny.

BIOS a zabezpečení

V počítači je použit firmware InsydeH2O, do jehož nastavení lze vstoupit stiskem F2 ihned po spuštění počítače. Mnoho položek, které by šlo změnit, nicméně v nastavení nenajdete:

  • Zakázání zavedení OS ze sítě
  • Zakázání menu pro volbu zařízení k zavedení OS po stisku F12
  • Nastavení režimu touchpadu (pokročilý, základní – pro nepodporované OS)
  • Vypnutí probouzení notebooku po otevření víka
  • Povolení probouzení notebooku signálem z USB, když je víko zavřené
  • Vypnutí možnosti spustit D2D obnovu operačního systému do továrního nastavení
  • Vypnutí podpory virtualizace (odděleně VTx a VTd)

Operační systém je možné zavádět v režimu BIOS i UEFI (včetně SecureBoot). Firmware lze zabezpečit hesly pro spuštění a vstup do nastavení. Kromě toho je možné také nastavit hesla pro SSD a pevný disk.

Příslušenství

Součástí balení jsou kromě notebooku také 65W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační systém Windows 10 Home má obnovu do továrního stavu na disku a vyvolat ji lze přímo z prostředí firmware.

Instalace systému od výrobce obsahuje větší množství bloatware včetně zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace počítače vychází na 25.990,- Kč s DPH a představuje druhou nejvyšší dostupnou na našem trhu. Za nejvyšší konfiguraci si připlatíte devět tisíc a získáte navíc výkonnější čtyřjádrový procesor Core i7-8550U, dalších 8 GB RAM a 256GB SSD. U levnějších konfigurací si budete muset vystačit s dvoujádrovými procesory a integrovanou grafikou. Nejlevnější stojí necelých devatenáct tisíc a liší se procesorem Core i3-7100U, 4 GB operační paměti, 256GB SSD a absencí plotnového pevného disku. V dnešní době bych však doporučil hledat spíše konfigurace, které mají aspoň 8 GB operační paměti – zejména v případech, kde paměť není později rozšiřitelná.

Všechny konfigurace mají nyní standardní záruku prodlouženou na tři roky. Opravy řeší centrální servis v Brně, který hradí přepravu kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Acer Swift 3 je tenký 15,6“ notebook, který kromě atraktivního vzhledu s tmavě modrým provedením zaujme také novým úsporným čtyřjádrovým procesorem. Díky němu může nabídnout vysoký výkon bez kompromisů při minimální tloušťce zařízení, dlouhé výdrži na baterie a nízké hlučnosti chlazení. Ve všech těchto parametrech Swift 3 vyniká, neboť se i v plné zátěži chladí tiše a na baterii zvládne téměř deset hodin kancelářské práce na jedno nabití.

V případě kompromisů je dobré brát v potaz chybějící konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a také nestandardní rozložení pravé části klávesnice s numerickým blokem. Právě změny v rozložení považuji za jediný větší nedostatek tohoto jinak výborného notebooku.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ dobrý výkon čtyřjádrového procesoru v tenkém notebooku
+ dlouhá výdrž na baterii

- modifikované rozložení numerického bloku
- chybí kabelové připojení do počítačové sítě LAN

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Swift 3 (SF315-51G)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-8250U (1,60/3,40 GHz, 4-core, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2400 (on-board)
  • SSD (GB): 128 (LITEON CV3-8D128, M.2, SATA 6Gb/s)
  • HDD (GB): 1000 (WDC WD10SPZX-21Z10T0, 5400rpm, 128MB cache, 2,5" SATA)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce MX150 (2GB, 64bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics/precision)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 50 Wh / 12h 44min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, 1x USB-C (Gen1), HDMI
  • Rozměry: 370 x 255 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,14
Recenze

Diskuse